31. schôdza

15.6.2021 - 16.6.2021
 
 
Loading the player...

Prosím povoľte Vášmu prehliadaču prehrávať videá vo formáte flash:
Google Chrome | Mozilla Firefox | Internet Explorer | Edge

Vystúpenie s faktickou poznámkou

16.6.2021 o 15:46 hod.

Mgr.

Peter Pollák

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video
 
 
 

Vystúpenia

Zobraziť vystúpenia predsedajúceho
 
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 15:29

Monika Kozelová
Skontrolovaný text
Vážený pán kolega Miroslav Žiak, vďaka za tvoj komplexný a hutný, hutný, hutný príspevok, tak hutný, že poslanec, ktorého meno sa nevyslovuje, to nevydržal a odišiel. A nie, Fico tu nezostal kvôli tebe, Fico tu nezostal, zostal preto, že ešte stále nemá dorobené a v podstate ani nemá kam ísť.
Takže ešte raz ďakujem a pevne verím, že tvoje slová padli na úrodnú pôdu.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

16.6.2021 o 15:29 hod.

Mgr.

Monika Kozelová

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 15:30

Miroslav Žiak
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem. Ja budem skutočne sa snažiť krátko.
Najprv na pána poslanca Suju. Nazval ma, že som nejaký jednoduchší na špinavú robotu. A to je zaujímavé, keď to robí človek, ktorý robil fakt špinavú robotu pre iných ľudí, nebudeme rozvádzať, pravda, pán Suja, že koho ste trénoval a koho ste bol vojakom.
Pán Kotleba, no, Trnka, áno, bohužiaľ, bola to chyba, spätne sa to už vyhodnotiť nedá, že teda vieme to vyhodnotiť spätne, že to bola chyba v tom čase. Bol to sused Kočnera, bola to malinká vec, ktorá sa dala vtedy prehliadnuť, ale nakoniec vzrástlo do veľkých problémov. To je tak, ako povedal Machiavelli, že keď je oheň malý, tak sa ľahko zahasí, ale je to aj s problémom, že keď je problém malý, tak sa ľahko hasí, ale ťažko ho rozpoznať. A keď sa rozhorí, tak už je neskoro. Takže, áno, Trnka bola pravicová chyba, bohužiaľ, vymklo sa to kontrole.
Pán Saloň, no, bohužiaľ, mám o čom hovoriť, a to je, myslím si, že váš fuck-up, po anglicky povedané, že dvanásť rokov ste tu vládli a my tu máme o tomto, stále máme čo prirovnávať.
Idete dehonestovať človeka, ktorý je čestný a pracovitý, a zo strany ľudí, ktorí zničili Slovensko, tak ja neviem, či vy ste žili v inej krajine, samozrejme, vám tento systém fungovania vyhovuje, veď vidím to teraz, na Slovensku nefunguje nič bez toho, aby ľudia sa neobracali na niekoho, kto im to pomôže vybaviť a to, takto to nemôže fungovať.
Pán Kočiš, viete, oni, tá súčasná opozícia mimo vás, áno, aby sme chápali, SMER, HLAS bagatelizujú zločiny svoje a snažia sa kriminalizovať ľudí, ktorí sú čestní. To je typická práca tejto garnitúry, ktorá robí už dvanásť rokov. Bolo to aj, viď bojovali proti SDKÚ, čiže treba na to poukazovať, čo sú zač, bohužiaľ, zle sa to počúva, ale čo už.
A, pán poslanec Mizík, ľudsky vás mám rád, samozrejme, len skúste vymyslieť na budúce nejaké iné prirovnanie ako autíčko a dve autíčka.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

16.6.2021 o 15:30 hod.

Ing.

Miroslav Žiak

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie v rozprave 15:32

Miroslav Suja
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Vážení kolegovia, kolegyne, pán minister Mikulec, dneska počúvame historické okienka, čo všetko bolo za predchádzajúcich vlád a vôbec nepočúvame alebo nikto nehovorí, alebo neobhajuje ministra Mikulca.
Ale povedzte mi, vážení kolegovia, ako sa dá obhájiť niekto, ktorý prihrá svojej rodine 100 miliónov? Ako? Alebo tri milióny, pán poslanec Zajačik, ak si to neviete vy prerátať, lebo tá suma bola aj v korunách, aj v eurách. Čo vám lepšie pasuje. Ja viem, že je to problém u vás, ale tak skúsme. Radšej ste sa odhlásil z rozpravy, ako ste tu mal koktať, že? Ale v pohode, smiať sa viete.
Takže sa vám nečudujem, vážení kolegovia z OĽANO, že ho nechcete obhajovať a radšej ste sa niektorí odhlásili z rozpravy. Ako obhájite 100 miliónov, že pridelil svojej rodine, keď v programovom vyhlásení vlády presne bojujete proti tomuto? Presne proti tomuto! Že je to ťažké teraz tu takto sedieť a tváriť sa, že nič? No?
Ako chcete obhájiť správu SIS, kolegovia z OĽANO a koaliční poslanci? No tá je vrcholom. Tá ukazuje, čoho všetkého ste schopní vy a vaši ľudia, čoho všetkého ste schopní! Ukazuje na pracovnú skupinu a jej metódy, ktorá na pokyn zatvára a kriminalizuje ľudí. A čoho ste schopní ešte, keď v utajenom režime tu jednáme? Keď položím priamu otázku Aláčovi, riaditeľovi SIS, tak mu zobrať slovo, aby nemohol povedať, ktorí členovia vlády riadia túto skupinu!
Vážení koaliční poslanci, zobrať slovo, aby nemohol povedať, že túto skupinu riadi Mikulec, to nakoniec povedal, že túto skupinu riadi Matovič a Kolíková. Pravde nezapcháte ústa, vážení kolegovia koaliční poslanci, hlavne tí z OĽANO.
Presne tú skupinu, ktorá vyhľadáva svedkov, ktorých vydiera, kupuje a podobným spôsobom pripravuje na svedčenie proti ľuďom, ktorých si sami vyberiete, ktorých si vyberie táto trojica, ktorú som povedal, Mikulec, Kolíková, Matovič. Sľubuje za to beztrestnosť. Prípadne, keď sa to nedá, tak nižšie tresty. Pekne sme to dopadli, čo?
Ťažko sa vám počúvala správa SIS. A ak ste ju videli celú, ja neverím, že ste ju dokázali prečítať, a tu teraz sedia ako keby nič.
Takže táto skupina vyfabrikuje dôkazy a záver je toho, na koho títo traja páni a jedna dáma, alebo dvaja páni a jedna dáma ukáže.
Ale nerátali s tým, že prídu ľudia, ktorí poukážu na činnosť tejto skupiny a že táto skupina existuje. Tak, samozrejme, víťaz môže všetko, ste sa rozhodli, že ich zavriete. Každý, kto poukázal, že existuje táto skupina, ktorá sústavne porušuje zákon a právny štát rozobrala úplne na drobné, každý, kto na to poukázal, sedí v base alebo je obvinený, alebo ho vyšetrujú. Každý jeden. (Reakcia z pléna.)
Kto? Pčolinský. Pčolinský. A, pán kolega, vysvetlite mi, ak neni Pčolinský politický väzeň, ak je Pčolinský vinný, tak prečo sme mu nedovolili tu vystúpiť a povedať: „Ty klameš.“ Ak je Pčolinský vinný, prečo sme ho nezbavili mlčanlivosti? Ak je Pčolinský vinný, prečo sme mu nedovolili, aby tuná vystúpil? Ak je Pčolinský vinný, prečo sme nedovolili alebo nerobíme s ním žiadne úkony? Prečo sme, vyšetrovateľ nepožiadal, aby ho prezidentka zbavila mlčanlivosti?
Lebo keď toto všetko nerobíte, tak je tu jediná otázka, Pčolinský je potom politický väzeň. Ak je vinný, ak je vinný, v poriadku, tak nech ho odsúdia. Ale ak je vinný, tak prečo mu odopierame tieto všetky práva? Potom nerozumiem. A to neni nominant bývalej vlády. To je nominant vašej vlády, ktorý poukázal, že pracovná skupina existuje a že robí nezákonným spôsobom a že to je ďaleko za hranicami právneho štátu.
Takže čo bolo dôležité? Izolovať ho, nezbaviť ho mlčanlivosti, nerobiť s ním žiadne úkony, čo najdlhšie ho takto držať. Lebo ak by bol vinný a boli by ste si istí, tak to rýchlo spustíte.
Ja sa ho nezastávam, ja neviem, či je vinný, či nie. Ale všetci ľudia teraz to vnímajú tak, že keď nám chcete zapchať ústa, keď mu nedovolíte sem prísť, že je nevinný, že sa bojíte niečoho, že Mikulec sa niečoho bojí (reakcia ministra), že Matovič...
Áno, som sprostý, pán Mikulec, som sprostý, kľudne, môžte mi nadávať.
Že Matovič sa niečoho bojí, Kolíková sa niečoho bojí.
Aspoň vidíme jeho črty, povahové vlastnosti. Keď poviem pravdu, tak som sprostý. Ďakujem za titul, pán minister Mikulec.
Viete, nesedí tu teraz pani poslankyňa Remiášová. No pred chvíľou Mikulcovi podávala ruku. Organizovaná skupina ľudí v minulosti zabila jej syna, strašná špinavosť, strašná. Ona bojuje proti spravodlivosti. Takáto organizovaná skupina je tu aj teraz. Ako sa môže pani Pčolinskej, jej kolegyni, pozrieť do očí?! Ako sa môže?! Ja by som sa jej spýtal, pani Remiášovej, ako sa môže? (Reakcia z pléna.) Keď si spomenie na svojho syna. (Zaznievanie gongu.) Ja by som sa jej na to rád spýtal. Ja ju neurážam, ja sa len spýtam.
Pán Zajačik, naučte sa čítať a môžte tu vypovedať, potom rozprávať, koľko chcete, neskáčte mi do rečí, ale ďakujem. Nemali ste sa odhlásiť, mohli ste bojovať za Mikulca.
Ak chceme očistiť tento štát, tak sa vás musíme zbaviť, lebo vy ste nádor. Nádor, ktorý Slovenskú republiku zabije. Súčasná vláda je nádor, ktorý pomaly, ale isto zabíja zvyšky Slovenskej republiky a zvyšky právneho štátu, ktoré tu ešte ostali.
Vy hovoríte, že ďakujete tým vyšetrovateľom, ktorí sa neboja a vyšetrujú ďalej. Ale tí, čo sa nebáli a poukázali, že sa porušuje zákon, tak ako skončili? Tak tí ďalší, čo sa neboja, sú radšej ticho. Sú radšej ticho a budú hovoriť, keď vy skončíte.
Viete, kde sme to dospeli? Galko. Vy ste ho teraz dali za riaditeľa Leteckých opravovní, veselo prekračuje embargo alebo porušuje embargo Európskej únie a NATO a Spojených štátov, ale nevadí.
A čo robí Mikulec? On dá vyšetrovať a sledovať vlastného suseda za to, že sa mu vyškiera alebo že mu oští psov (pes, pozn. red.) plot? To sme krásne dopadli. On nemá problém sa spojiť s mafiánskou skupinou takáčovcov, len aby mu, tomuto človeku dohovorili. Krásne. Toto je vo vašom programovom vyhlásení vlády? Toto je klamstvo alebo je to oficiálny zápis zo spisu? Ja budem rád, keď mi na to odpoviete.
Zo správy, ktorú sme tu mali, Mikulec požiada svojho podriadeného, aby si, pýtať nejakú províziu alebo úplatok v hodnote 15-tisíc euro. Toto je ten boj proti korupcii, našim ľuďom? Tu, čo bola písaná, oficiálny záznam, čo sme tu dostali? Klobúk dole, kolegovia z OĽANO. Klobúk dole.
Viete, poslanci hnutia Republika nekradli, nekradneme a nebudeme kradnúť. Preto my nebudeme nikomu brániť, ak vás bude niekto chcieť v budúcnosti vyšetrovať, ak tak rozhodnú orgány činné v trestnom konaní. Ja nebudem, ako moji kolegovia povedali, že sa k tomu neznížim. Ak sa tak rozhodnú, nech tak je. Lebo ja nepotrebujem, aby sa to nevrátilo mne. Ja nekradnem, nekradol som a nebudem. To znamená, že budú mať voľnú ruku. A ja si neviem predstaviť, keď začnú vypočúvať túto pracovnú skupinu, ako sa vy budete tváriť.
Tu keď sme hovorili alebo keď tu kolega z opozícii (opozície, pozn. red.) povedal, že ide prečítať správu SIS, tak pani ministerke Kolíkovej prišlo tak zle, že si normálne zložila rúško, pozrite si to na zázname, a asi dve minúty ani rúško si nedala, čo bola hotová. Našťastie zasiahol predseda parlamentu a povedal, že stopne schôdzu, ak to bude čítať. Tak sa upokojila a dala si ho.
Lenže toto nebude naveky. Vy tu nebudete naveky. Vy hovoríte, že máte silný mandát od ľudí. Mali ste, mali ste. Tí ľudia vám ho zobrali, a ak bude referendum, tak vám vystavia vysvedčenie.
Na záver. Viete, keď sa bude končiť vaše obdobie, či už predčasnými voľbami, čo verím, že budú, alebo normálnymi, tak budete radi a v zrýchlenom konaní meniť kolúznu väzbu. Veľmi radi, ale to už bude, vážení kolegovia, veľmi neskoro.
Skryt prepis

Vystúpenie v rozprave

16.6.2021 o 15:32 hod.

PaedDr. Mgr.

Miroslav Suja

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 15:43

Marian Kotleba
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Miro, všetko okej, ale mne sa už nedá počúvať, ako ty vkuse hovoríš o tom, že Pčolinský je politický väzeň. Veď trošku rozmýšľaj nad tým všetkým dookola, alebo teda so všetkými súvislosťami. Ty sa ho zastávaš viac ako samotný Boris Kollár.
Ak by bol totiž Pčolinský skutočne politický väzeň, tak by predsa logicky Kollár a SME RODINA nezostávali v tejto vláde, by predsa nepodporovali vládu, ktorá z ich človeka robí politického väzňa. Keďže však Kollárovci vo vláde ostávajú a ostali, tak asi politický väzeň nie je. A pri tom všetci veľmi dobre vieme, že ak by Kollárovci z tejto vlády odišli, tak táto vláda buď padne hneď, alebo sa rozpadne vo veľmi krátkom časovom slede.
Čiže je to všetko v rukách Borisa Kollára a ja preto nechápem, prečo ty tak veľmi sa toho Pčolinského zastávaš, lebo jednoducho je to nominant vládnej strany, ktorý viedol Slovenskú informačnú službu, a o ňom ako o politickom väzňovi rozprávať je skutočne urážka skutočných politických väzňov a ľudí, ktorých systém, akýkoľvek,
naozaj cielene prenasledoval a šikanoval.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

16.6.2021 o 15:43 hod.

Ing. Mgr.

Marian Kotleba

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 15:44

Marek Šefčík
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem za slovo. Pán poslanec Suja, vy ste sa pýtali a znova zvyšovali hlas a kričali ste, že čoho sme schopní. Čoho ste schopní? Tak ja vám pripomeniem pár vecí z tej vašej rozpravy.
Napríklad, ak chceme očistiť štát, tak sa vás musíme zbaviť, lebo ste nádor. To ste povedali na našu adresu. Na konci ste sa nám vyhrážali kolúznou väzbou. Potom poviete, že Pčolinský, prečo sme ho sem nedovliekli a prečo ho Národná rada nemohla vypočuť. Počúvajte, Národná rada nemá čo zasahovať do kompetencií vyšetrovateľov ani súdov. To nie je v... nie je nejaký súdny tribunál Národná rada.
Čiže čoho ste schopný vy, pán Suja? Čoho ste schopný, keď vstanete, napnete svaly, vypnete hruď, prídete ku kolegyni Zitke Pleštinskej a začnete na ňu kričať?
Chcel by som sa touto faktickou poznámkou aj ospravedlniť kolegyni ako žene. (Reakcia z pléna.) Áno, však vy ste to spravili. Na ktorú vykrikoval steroidmi nadopovaný a napuchnutý poslanec Suja. Čoho ste schopný vy, pán Suja, keď tu pred kamerami robíte toto? Čoho ste schopný v skrytosti?
Ďakujem.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

16.6.2021 o 15:44 hod.

Mgr.

Marek Šefčík

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 15:46

Miroslav Žiak
Skontrolovaný text
Ďakujem pekne. Pán Suja, aj počúvajte, aj si píšte, prosím vás, lebo povedali ste, že ste nikdy nekradli. No chvalabohu, že ste nikdy nekradli, lebo ste ešte nemali príležitosť, neboli ste vo vláde a ja pevne verím, že keď sa tu oháňate preferenciami a percentami, tak pevne verím, že nebudete kradnúť, lebo sa nedostanete do parlamentu a tým pádom do vlády. Ďakujem veľmi pekne.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

16.6.2021 o 15:46 hod.

Ing.

Miroslav Žiak

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 15:46

Peter Pollák
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem pekne. Pán Suja, tento parlament si, bohužiaľ, musí zvykať na vaše hrubé správanie, ale tak je to pochopiteľné asi z vašej minulosti, že ste tak fungovali. Ste agresívny a takisto, ako spomenul môj kolega Marek Šefčík, že včera to vaše vystúpenie proti mojej kolegyni Zite Pleštinskej bolo nevkusné a neslušné. To, ako ste tu prišli a začali ste na ňu, že aký má problém a tak ďalej.
Dnes bol vaším terčom môj kolega Vlado Zajačik a Anka Remiášová, ktorá sa tu domáha spravodlivosti 30 rokov, a to, že podala ruku ministrovi vnútra pánovi Mikulcovi, je iba znak toho, že mu verí. Že mu verí, že bude bojovať za tú spravodlivosť.
A to, že hovoríte, že vy ste nekradli, no vy tu nálepku toho, že budete kradnúť, máte, lebo vy ste takým bielym koňom SMER-u. Vy sa tu bratríčkujete, ja nevidím iný dôvod, fakt. Akože vysvetlite mi to, že prečo sa tak zastávate toho SMER-u? Ešte nebola, nebol návrh zákona alebo všeobecná téma, kde by ste vy, a to robíte možno ešte viac ako niektorí poslanci zo SMER-u, ktorí sa tak zastávajú Fica a, a pohnútok SMER-u. Toto my vysvetlite?
Ďakujem pekne.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

16.6.2021 o 15:46 hod.

Mgr.

Peter Pollák

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 15:47

Milan Potocký
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem za slovo. No, pán poslanec Peter Pollák, úplne to vystihol, keby ste nepovedali, že ste z hnutia REPUBLIKA, normálne ste vyzeral ako poslanec SMER-u. Úplne ich vyjadrovaných, rétorika.
Ale dotknem sa toho, že posledných 12 rokov sme tu mali systém, kedy sa kauzy zametali pod koberec, prípady sa nevyšetrovali, štátne orgány, ktoré mali tieto veci vyšetrovať, to zametali pod koberec, kryli veľké ryby a teraz dochádza k očistu, k očiste polície. Každý je rovný pred zákonom, preto sú zatýkané veľké ryby. Ľudia, ktorí mali doteraz krytie. A, pán Suja, vám to zjavne vadí. Vy ste tu normálne vystupoval ako obhajca oligarchov. Človek, ktorého tu má nasadený, nasadený mafia a organizovaný zločin. Veď teraz polícia koná. Vám to vadí? Vám to zjavne prekáža, pán Suja.
A úplne tu vynášate rozsudky, ako keby ste, ani si nepočkáte na vyjadrenie úradu inšpekčnej polície. Správa SIS je len správa. Nie sú to ešte dôkazy. Úrad inšpekčnej služby preverí tieto veci a potom sa môžme o tom baviť.
Ďakujem pekne. (Potlesk.)
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

16.6.2021 o 15:47 hod.

Milan Potocký

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 15:49

Jana Majorová Garstková
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Keď ľudia ako Fico, Pellegrini či vy viníte súčasného ministra vnútra z toho, že nezvláda svoj rezort, je to jasný signál, že to robí dobre.
Pán Suja, mám pocit, že vy žijete vo svojom pomýlenom svete. Teším sa, že temná éra, ktorá tu roky rokúce bola, je preč a orgány v činnom, činné v trestnom konaní môžu bez akýchkoľvek politických zásahov odkrývať zločineckú sieť, ktorá presahovala na najvyššie úrovne štátu.
Odpovedzte mi, prosím, keď ste taký poctivý, ako tu hovoríte, pretože ja vás vnímam ako dosť agresívneho človeka, vám vôbec nevadí, že v minulosti skorumpovaní politici manipulovali a zneužívali políciu a dokonca ju vydali aj do rúk organizovanému zločinu?
Ďakujem.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

16.6.2021 o 15:49 hod.

Mgr.

Jana Majorová Garstková

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 15:49

Tomáš Taraba
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Miro, dve veci. V podstate prvá otázka, že bol tu zavolaný Pčolinský a tvrdia, že nie sme súdny tribunál, no len nikto sa tu nechcel baviť o tom, za čo je Pčolinský obvinený. Bol tu návrh, aby prišiel riaditeľ SIS, a logicky vznikol názor, že dobre, tak potom by tu mal byť aj riaditeľ SIS, ktorý podľa všetkého zrejme má najväčší podiel na tom, že tu nejaká akcia bola spustená.
Takže to som rád, že si to tu spomenul. A ak tu niekto povie, že správa SIS, citujem, „je správa a nie dôkazy“, tak vieme, čo tu povedal riaditeľ SIS, že práveže SIS má dôkazy.
No a potom druhú vec, čo som rád, že si spomenul, že Pčolinský je politický väzeň. Tiež si myslím, že je politický väzeň, a to z jedného jednoduchého dôvodu. Pretože základným prvkom politického procesu je, že obvinený nemá prístup k plnej obhajobe a je mu zamedzované používanie dostatočného rozsahu informácií na svoju obhajobu. A to, že Pčolinský je mesiace, mu je zabraňované, aby mohol vypovedať, tak to je jeden z atribútov politického procesu.
A ja sa divím aj Kresťanskej únii, ktorí by mali vedieť, čo to je falošné obvinenie na samotnom Kristovi, že aspoň nepristúpite na pri... na tú alternatívu, že môže byť prípad, že čo to je justičný omyl. A to, že sme tu niekoho chceli zavolať, to ešte neznamená, že sem nepríde a nebude zavolaný ešte raz.
Ďakujem.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

16.6.2021 o 15:49 hod.

Ing. Mgr.

Tomáš Taraba

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video