32. schôdza

17.6.2021 - 2.7.2021
 
 
Loading the player...

Prosím povoľte Vášmu prehliadaču prehrávať videá vo formáte flash:
Google Chrome | Mozilla Firefox | Internet Explorer | Edge

Vystúpenie v rozprave

22.6.2021 o 11:39 hod.

MUDr. PhD., MPH

Richard Raši

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video
 
 
 

Vystúpenia

Zobraziť vystúpenia predsedajúceho
 
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 11:33

Ondrej Dostál
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Chcel by som podobne ako pani poslankyňa Bittó Cigániková podporiť ten pozmeňujúci návrh, s ktorým prišla pani poslankyňa Horváthová, tiež si uvedomujem, že z procesného hľadiska to má teda ďaleko od optimálu, privítal by som, keby sme takéto návrhy, sa mali možnosť s nimi oboznámiť skôr, ale z vecného hľadiska s tým úplne súhlasím.
A dokonca si myslím, že keby sme to neschválili teraz, tak by sme sa k tomu aj tak ešte museli pred letom vrátiť a mali by sme tu budúci týždeň nejaký návrh na skrátené legislatívne konanie o tomto, o tomto návrhu, čiže aj z procesného hľadiska je nakoniec toto lepšie, ako keby sme išli nejakým skráteným konaním.
Podobne ako pani poslankyňa Bittó Cigániková som presvedčený, že očkovanie je potrebné, a tiež tam vidím veľký problém, že opozícia ho dlhodobo, dlhodobo spochybňuje, a nielen fašisti, ale aj SMER a HLAS. Považujem to za nezodpovedné, bude to stáť ľudské životy, bude to mať za následok ťažký priebeh u ľudí, u ktorých by to nemuselo mať ťažký priebeh, bude to mať za následok, že mnohým ľuďom bude odložená aj iná zdravotná starostlivosť, lebo nemocnice budú zahltené. Bude to mať opäť za následok preťaženie lekárov a zdravotníckeho personálu, bude to mať za následok obmedzenia pre ľudí, bude to mať za následok ďalšie zatváranie ekonomiky, lockdown a toto všetko bude primárne zodpovednosť tých politikov, ktorí očkovanie spochybňujú, je to krajne nezodpovedné a myslím si, že je úplne namieste zvýhodňovať tých, čo sa správajú zodpovedne, čo sa nechajú zaočkovať. Ja osobne by som bol za povinné očkovanie, ale tento návrh o tom nie je, ako povedala pani poslankyňa.
Tento návrh sa netýka tých, čo sa nedajú zaočkovať, netýka sa ani tých, čo sa dajú zaočkovať a nechcú COVID pasy, týka sa iba tých, čo sa dali zaočkovať a chcú mať COVID pas.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

22.6.2021 o 11:33 hod.

Mgr.

Ondrej Dostál

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 11:35

Eva Horváthová
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
A ešte na zopakovanie, každá krajina v Európskej únii si kladie svoje podmienky. My chceme uľahčiť situáciu aj slovenským občanom, aby mohli cestovať. Nielen Slovensko sa snaží chrániť svojich obyvateľov, ale aj ostatné krajiny. Ten COVID pas bude slúžiť na to, aby ste ľahšie mohli chodiť cez tie hranice.
Nie je pravda, že Rakúsko kontroluje aj testy, keď je človek zaočkovaný. Možno je problém s tým, aké potvrdenie o tom očkovaní majú, a to sa práve budeme snažiť tými COVID pasmi zmeniť. Nie, očkovanie je nepovinné, to znamená, že kto sa nechce dať očkovať a chce cestovať, má aj iné možnosti. Môže sa dať otestovať, a keď prekoná ochorenie a neuplynulo viac ako 180 dní, takisto ho cez tie hranice pustia, takže aby sme nezavádzali zbytočným, stále sa motáme okolo toho očkovania, ale rozumní ľudia, ktorí tomu rozumejú, chcú tomu rozumieť, tak vedia, čo, aké benefity to očkovanie prináša.
A ešte k tomu, čo sme sa bavili, účinnosť očkovania v určitom čase poznáme, dokazujú to klinické štúdie, vidíme to potom v praxi, čím viac ľudí sa zaočkuje, vidíme, my sme sa bavili o tom, či človek, ktorý je zaočkovaný, môže alebo nemôže prenášať ochorenie, to je veľký rozdiel, tak, prosím vás, tu nemotajme dve veci dokopy a treba počúvať naozaj s porozumením.
A čo sa týka obhliadky mŕtvych, máme akútnu situáciu napríklad v Prešovskom kraji. Tu ten systém sa nejako musel zmeniť. A, pani predsedníčka, ja s tebou súhlasím, že v niektorých prípadoch súťaž je lepšia, nie som až tak nadšená zo súťaží, ako si ty, pretože doteraz tá súťaž bola, vidíme, ako to dopadlo. Hej, súťaž je jedna, jedna spoločnosť, ktorá dá cenu, ktorá je dvojnásobne, trojnásobne premrštená, a takto to naozaj nemôže fungovať. Čiže ak bude nejaký konkrétny návrh, ako to zlepšiť, ušetriť peniaze, sa tomu nebránim, ale v súčasnosti tú akútnu situáciu musíme riešiť a mne sa toto javí ako najlepšie možné riešenie toho času. Áno, pridávam sa k tebe.
Mám informácie zvonku, že dve tretiny lekárov, ktoré to doteraz, ktorí to doteraz vykonávali, to budú robiť aj naďalej, a pokiaľ by sa stalo, že by bol niekto nútený, a nechce to robiť, tak aj ja dávam tuná v pléne sľub, že sa s tým budeme zaoberať a budeme túto situáciu, samozrejme, riešiť.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

22.6.2021 o 11:35 hod.

prof. MUDr. PhD., MPH

Eva Horváthová

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 11:37

Jana Bittó Cigániková
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Kolega Taraba, Martin Klus sa od začiatku snaží, aby Slováci mohli práveže cestovať po Európe a po svete, práve preto sa snaží vykomunikovať a vyrokovať podmienky, keď vám smiem pripomenúť, očkovací preukaz a vstupu, podmienky vstupu do nejakých krajín sú súčasťou našich životov už dlhé, dlhé roky, to nie je novinka, a teda náš štátny tajomník sa snaží, aby aj Slováci mohli cestovať aj v tejto ťažkej situácii po svete, pretože neexistuje žiadne také právo, ako právo šíriť nákazlivú a smrteľnú chorobu, a už vôbec nie toto právo, nie je cez... cezhraničné, takže či, čo Slovensko urobí, je na nás, ale vidíme, že iné krajiny, samozrejme, tiež reagujú, a Martin Klus sa snaží, aby aj Slováci mohli cestovať do iných krajín.
Čo sa týka výsledkov, pán Mazurek tu hovoril o tom, že čo je vedecké a čo nie je vedecké a že je môj názor verzus jeho názor a podobne, lebo aj pán Kočiš to spomínal, ktorý má inak vecné, vecné príspevky, ale čo sa týka očkovania, tam sa naozaj nemám prečo s vami zhodnúť, pretože ono je to takto, to nie je že môj názor proti vášmu, to je tak, že štúdia na vakcínu Comirnaty od Pfizeru sa robila na 2 300 deťoch vo veku 12 až 15 rokov. Približne polovici dali vakcínu, druhej polovici dali tzv. placebo, čiže nie vakcínu a predstavte si, 16 prípadov z tých, ktorí dostali placebo, dostalo COVID, a nula prípadov z tých, ktorí dostalo vakcínu, no pre mňa ako pre matku je to úplne jednoznačné.
V Banskej Bystrici sme mali 80 prípadov, len v Banskej Bystrici v jednej nemocnici, detí, ktoré mali COVID, najmladšie malo, malo 15 rokov a tie deti sú nositeľmi a môžu napríklad moje deti nakaziť, aj keď im nič nebude, moju maminu, ktorá je staršia. Takže takto to funguje na národnej úrovni a je úplne v poriadku, že s tým treba niečo robiť. Čo nie je v poriadku, je šíriť právo na, teda hovoriť o...
(Prerušenie vystúpenia časomerom.)
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

22.6.2021 o 11:37 hod.

Mgr. MBA

Jana Bittó Cigániková

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie v rozprave 11:39

Richard Raši
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem pekne. Vážený pán predsedajúci, vážený pán minister, ctené dámy a páni, tento zákon sám osebe určite nebol nejako konfliktný a riešil nejaké problémy z aplikačnej praxe, ale myslím si, že je zásadne pozmenený pozmeňujúcim návrhom pani poslankyne Záborskej, a toto je príklad, ako sa legislatíva robiť nemá.
V minulosti tu bola veľká kritika, keď sa niečo dávalo na poslednú chvíľu, a prináša sa zásadná zmena do poskytovania zdravotnej starostlivosti a tej jej časti, ktorá je, bohužiaľ, tá finálna a tá tragická. A pozmeňujúci návrh tu prináša zásadnú zmenu k obhliadkam mŕtvych, ktoré dlhé roky boli problematické. Do roku 2018 bol problém s tým, aby sa obhliadka mŕtvych urobila v čase čo najkratšom, pretože obhliadka mŕtvych je zásadný akt, po ktorom sa môžu, po ktorom môžu nasledovať všetky ostatné procesy, aby mohli sa pozostalí s nebožtíkom, teda s rodinným príslušníkom rozlúčiť. Výsledkom toho bolo, že v lete 2018 bol prijatý návrh zákona, ktorý to konečne vyriešil, a bol prijatý na základe konsenzu tých, ktorí prehliadky majú vykonávať, teda organizácií, ktorých zastupujú, bola to Slovenská lekárska komora, Zväz ambulantných poskytovateľov, Asociácia súkromných lekárov.
A po rokoch sa konečne problém vyriešil a výsledkom toho bolo, výsledkom toho bolo, že časť, čas, ktorý bol od úmrtia po prehliadku mŕtveho, sa skrátil zhruba na dve až štvrť alebo 2,5 hodiny. Bol to kompromisný návrh, ktorý, samozrejme, priniesol finančné nároky, na, na rozpočet, ale, ale na druhej strane vyriešil jeden problém, ktorý tu dlhodobo pretrvával.
Tu sa pozmeňujúcim návrhom priamo v pléne vytvára zásadná zmena, ktorá niečo, čo funguje, mení na systém, ktorý môže fungovať, ale podľa tých, ktorých sa týka, fungovať nebude. Čiže zásadná otázka je, že prečo ideme meniť niečo, čo funguje, niečím, čo podľa poskytovateľov zdravotnej starostlivosti a organizácií, ktoré ich zastupujú, môže urobiť komplikáciu. Ako je to, je to, je to úplne nezmyselné, pretože po dlhých rokoch sa konečne našlo niečo, čo prinieslo relatívny kľud a poriadok, má to, samozrejme, svoje chyby, lebo tá obhliadka mŕtvych tiel je stále a je to jednak aj finančne neatraktívne, ale je to stále problematické, ale my ideme, my ideme urobiť niečo pozmeňujúcim návrhom, ktorý je daný priamo v pléne, pretože až do včera večera sa vlastne úplne presne nevedelo, čo predložené bude, lebo aj tento pozmeňujúci návrh má nejaké zmeny. A ideme vytvoriť otáznik, či na základe dobrovoľnosti to bude schopný Úrad pre dohľad zvládnuť alebo či teda budú lekári nútení robiť tieto obhliadky na základe povinného rozpisu a či ich budú robiť tak, že ich pacienti v čakárňach budú čakať, kým urobia obhliadku, alebo či sa teda budú čakať pozostalí, kým lekár odambuluje svoj normálny pracovný čas, a tú prehliadku urobí potom.
Myslím si, že všetky tie problémy, ktoré sa toho týkajú, vrátane toho, že máme nedostatok lekárov ambulantných, máme vysoký priemer vekový týchto lekárov, čiže my tu vytvárame, z môjho pohľadu, zjavne bezdôvodne situáciu, ktorá skomplikujú súčasne, súčasný ako-tak fungujúci stav.
Preto vás chcem poprosiť, aby sme takúto zásadnú zmenu, ktorá naozaj zákon, ktorý nebol výrazne problematický, bez pozmeňujúcich návrhov, ktorá, táto zmena týmto pozmeňujúcim návrhom celý zákon komplikuje.
A opakujem, ide o prehliadku mŕtvych. Myslím si, že každý z nás sa v živote s prehliadkou mŕtveho stretne, či už je to nejaký rodinný príslušník, otec, starý otec alebo niekto blízky. A keď máme vytvorený konečne systém, ktorý to vie zabezpečiť, a opakujem, kde priemerný čas obhliadky je dve a štvrť hodiny po úmrtí, chceme ho skomplikovať niečím, čo sa vracia do stavu pred rokom 2018, keď vznikli komplikácie pri obhliadkach mŕtvych.
Čiže jednak keď sa má nejaká zmena stať, mala by ísť riadnym zákonom, aby k tomu prebehlo riadne pripomienkové konanie, aby sa všetky relevantné subjekty k tomu mohli pripraviť, a určite by sa takáto zmena nemala diať poslaneckým návrhom priamo v pléne, keď je praktický nulový čas na to, aby sa tomu tí, ktorých sa to týka, vyjadriť vedeli, aby vedeli predniesť pripomienky, o ktorých sa dá diskutovať.
Naozaj robíme niečo, čo v súčasnom fungujúcom stave vytvorí zbytočný chaos. A opakujem, je to názor tých, ktorí tie služby robia, resp. tých asociácií, ktoré, tých lekárov, ktorí tieto prehliadky robia, zastupujú.
Ďakujem pekne.
Skryt prepis

Vystúpenie v rozprave

22.6.2021 o 11:39 hod.

MUDr. PhD., MPH

Richard Raši

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 11:45

Eva Horváthová
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Pán poslanec Raši, vy ste tu asi neboli, keď som ja vlastne v pléne vystúpila, aj pani predsedníčka Janka Bittó Cigániková to spomínala.
Hovoríte, že ten systém ako-tak funguje. Veľmi dobre viete, že nefunguje, a ako-tak fungovanie je veľmi relatívne. Čiže ja, ja si myslím, že veľmi dobre viete, že to nefunguje. Od roku 2017 narástli výdavky na zabezpečenie prehliadok mŕtvych tiel až o 321 % a náklady mali presiahnuť 3 mil. eur. Zisky putujú hlavne súkromným organizátorom. Tí súkromní organizátori, nemá kto súťažiť. V Prešovskom kraji vyhrala, vyhrala len jedna, ktorá sa prihlásila. Tá ponúkla cenu za jednu obhliadku 138 euro. Uznáte, že je to neúnosné. A tá súťaž, ktorá je teraz nastavená, nefunguje, čiže fungovalo to len na základe toho, že boli dostatočné platby pre tých organizátorov týchto obhliadok. A to sa asi zhodneme, že to nie správne. Takže systém nefunguje. Tak, prosím, treba dať na stôl tieto fakty.
A boli tu povedané ďalšie fakty, ku ktorým ste sa nevyjadrili. Ja som čakala, že sa vyjadríte aj k tým podozreniam, ktoré boli medializované na vašu podpredsedníčku, či má alebo nemá z toho nejaký osoh. Čiže ak, ak máte nejakú takú vedomosť o tom, ja viem, že sa to priamo vás netýka, ale predsa je to vysokopostavený človek vo vašej strane, a teda opakujem, že nezvyknem ja politicky vystupovať, ale sú to informácie, ktoré ma naozaj úprimne zaujímajú.
A myslím si, že teraz tí lekári dostanú mnohokrát vyššiu sumu za tú obhliadku, nemusia chodiť obhliadať v pracovnej dobe, až po skončení tej, teda svojich vlastných pacientov, ktorých majú. A ešte raz opakujem, keby vznikol s tým problém, tak budeme riešiť to, keby boli nejakým spôsobom tí lekári nútení na tieto obhliadky chodiť proti svojej vôli, tak určite sa zasadím ja osobne za to, aby sa toto nestávalo.
Chceme tie podmienky nastaviť férovejšie a lepšie, ako je to teraz.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

22.6.2021 o 11:45 hod.

prof. MUDr. PhD., MPH

Eva Horváthová

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 11:47

Miroslav Suja
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem na slovo. Ja, lenže my sme tu, SaS-ka nie, na začiatok, ale dobre. Pán kolega alebo pán poslanec Raši, ja by som sa chcel spýtať na váš názor, keby ste mi odpovedal. Chorvátsko je krajina, ktorá od nás nevyžaduje absolútne nič. A či je normálne, že uľahčíme našim ľuďom alebo Slovákom ísť do Chorvátska tým, že budeme žiadať od Chorvátska, aby kontroloval alebo aby kontrolovali, či majú COVID pas občania Slovenskej republiky, lebo podľa vystúpenia tu zaznelo, a preto by som chcel vedieť aj váš názor, že my vlastne uľahčujeme Slovákom pohyb do zahraničia.
Takže keď také Chorvátsko napríklad nevyžaduje absolútne nič a my tlačíme naň, aby vyžadovalo od Slovákov COVID pasy, tak či toto je spôsob, ako im uľahčujeme to cestovanie do zahraničia, lebo ja si ináč nevysvetliť slová SaS-ky, že ako oni uľahčujú spôsob Slovákom, ktorí cestujú do zahraničia. Ďakujem.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

22.6.2021 o 11:47 hod.

PaedDr. Mgr.

Miroslav Suja

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 11:49

Jana Bittó Cigániková
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Kolega Raši, vaše vystúpenie bolo teda oveľa vecnejšie, ako bývajú vaše tlačovky. Musím povedať, že máte pravdu úplne, v tom, čo zaznelo, takto sa to robiť nemá. Vyčítala som som to vašej vláde, vašim ministrom, vyčítala som to ministrovi Krajčímu, teraz som to vyčítala pánovi ministrovi Lengvarskému. Je to narýchlo. Áno.
Dôvod, prečo je to narýchlo, čo som dostala teda ako informáciu, je najmä Prešov, a to, že teraz obhliadky nefungujú. Vo výsledku by to totiž znamenalo konkrétne v Prešove, kde bola zrušená súťaž, pretože tam bol iba jeden uchádzač s privysokou cenou, by to znamenalo, že by musel byť urobený povinný rozpis pre lekárov. A to je presne to, čo nechceme predsa, tak sa robia pre to kroky, čo akceptujem ako dôvod takéhoto zrýchleného konania. No a ešte, samozrejme, dohľad, že pokiaľ je potrebný dohľad pri nejakom prípade, tak momentálne Úrad pre dohľad tento dohľad robiť nevie a robia sa tu zmeny.
Čo chcem ale povedať, že práve preto, že to bolo takto narýchlo, som už v stredu vám doručila návrh, ktorý, ktorý, ktorý v podstate je úplne toto isté. Samozrejme, áno, bol tam chaos, boli tam zmeny. Sama som ich vyčí... vytýkala. Viete dobre, že som ani na výbore nepripustila, preto sa ten pozmeňovák dáva tu, aby bol robený narýchlo. To všetko je úplne v poriadku, vecne máte pravdu, ale, ale jednoducho procesne je to odôvodniteľné v tomto prípade a nevyhnutné práve preto, aby lekári nemuseli byť povinne rozpisovaní s tým, že obavy lekárov o to, že budú povinne rozpisovaní aj po tejto zmene, úplne chápem, akceptujem. A opätovne hovorím, keď sa toto stane v jedinom prípade, pretože nám pani predsedníčka ÚDZS sľúbila, že sa to nestane, ak sa to stane v jedinom prípade, nech sa lekáru, lekári ozvú. Máme prísľub, že budeme o tomto vedieť potom komunikovať a robiť prípadne korekcie, ktoré budú potrebné.
Ďakujem pekne.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

22.6.2021 o 11:49 hod.

Mgr. MBA

Jana Bittó Cigániková

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 11:50

Richard Raši
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem pekne. Pani poslankyňa Horváthová, vy ste lekárka a ste profesorka, ale zdravotnú starostlivosť neposkytujete na Slovensku. Naozaj ani obhliadky mŕtvych nerobíte, ani ste ich asi nerobili. Ja som ich ešte ako lekár v nemocnici robil, kde bola podmienka, aby sa robila obhliadka mŕtvych lekárom z iného oddelenia ako v tom, kde k úmrtiu došlo. Takže vy nemôžte vedieť, čo bolo funkčné a čo nebolo funkčné. A to vravím preto, lebo naozaj poskytujete, staráte sa o pacientov inej krajiny. To, že tu učíte, to je vaša, je na chválu, ale liečite pacientov inej krajiny.
Tu naozaj bol problém a výsledkom tej súťaže, ktorá priniesla tých organizátorov obhliadok mŕtvych, bolo to, že sa ten čas skrátil na dve hodiny a niečo, lebo predtým sa hodiny a hodiny čakali pozostalí pri mŕtvych a nemohli s telom nič robiť. Takže vy tvrdíte, že to fungovať bude, a ja vám vravím, že jediná istota, čo tvrdia tí, ktorých sa to týka, lekári, je, že to fungovať nebude. Čiže vy rušíte niečo, čo fungovalo, aby ste skúsilo niečo, čo fungovať možno bude alebo nebude. Lekári budú platení menej, lebo teraz bola tá priemerná platba okolo 65 eur, teraz bude 40 eur, a už len, keď vystupujete, mali by ste byť aspoň politicky zorientovaná.
Pani podpredsedníčka strany Saková, ktorá je jedinou ženou podpredsedníčkou strany, momentálne naozaj nemá konflikt záujmov, lebo ju prehliadky mŕtvych naozaj nezaujímajú. Toto je pani poslankyňa Saková, naša jediná podpredsedníčka, naozaj ani nechce vykonávať prehliadky mŕtvych, ani ich nebude. Fakt. Ani sa nechystá.
Pán poslanec Suja, máte pravdu. A ja sa vás pýtam, vy sa ma pýtate, či je to normálne. No ja sa pýtam, no čo v tomto štáte, čo robí táto vláda, je normálne.
Ďakujem pekne.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

22.6.2021 o 11:50 hod.

MUDr. PhD., MPH

Richard Raši

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Uvádzajúci uvádza bod 11:53

Juraj Krúpa
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem veľmi pekne. Ide o návrh zákona, ktorým sa dopĺňa zákon č. 285/2009 Z. z. o poskytovaní príspevku účastníkom národného boja za oslobodenie. A vzhľadom aj na časovú tieseň (ruch v sále a zaznievanie gongu) len v stručnosti poviem, že ide o symbolický príspevok, ktorý by mal byť vyplatený týmto účastníkom, priamym účastníkom odboja počas osláv, nadchádzajúcich osláv v septembri tohto roka vo výške okolo 630 eur. Ide o v podstate návrh, ktorý bol schválený alebo na ktorom sa ešte vláda uzniesla v roku 2019, čiže predošlá vláda, ale už sa potom do roku 2020 v podstate nedostalo do legislatívneho procesu a bol vlastne potom prevzatý touto vládou a pripravený legislatívne, ktorý tu dnes máme.
Ja som presvedčený, že nájde širokú podporu naprieč celý spektrom, tak ako to bolo počas prvého čítania.
Takže ďakujem veľmi pekne, to je z mojej strany zatiaľ všetko.
Skryt prepis

Uvádzajúci uvádza bod

22.6.2021 o 11:53 hod.

PhDr.

Juraj Krúpa

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie spoločného spravodajcu 11:55

Marcel Mihalik
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem pekne, pán predsedajúci. Vážený pán predsedajúci, dovoľte, aby som ako určený spravodajca predniesol spoločnú správu výborov Národnej rady Slovenskej republiky o prerokovaní návrhu poslancov Národnej rady Slovenskej republiky Juraja Krúpu, Vladimíry Marcinkovej, Ondreja Dostála a Petra Osuského na vydanie zákona, ktorým sa dopĺňa zákon č. 285/2009 Z. z. o poskytovaní príspevku účastníkom národného boja za oslobodenie a vdovám a vdovcom po týchto osobách a o zmene a doplnení niektorých zákonov v znení neskorších predpisov a ktorým sa mení a dopĺňa zákon č. 461/2003 Z. z. o sociálnom poistení v znení neskorších predpisov (tlač 505).
Výbor pre obranu a bezpečnosť ako gestorský výbor podáva Národnej rade spoločnú správu výborov. Národná rada Slovenskej republiky uznesením č. 720 z 5. mája 2021 pridelila návrh poslancov (tlač 505) na prerokovanie týmto výborom: ústavnoprávnemu výboru, výboru pre financie a rozpočet, výboru pre sociálne veci a výboru pre obranu a bezpečnosť ako gestorskému.
Výbory prerokovali predmetný návrh zákona v stanovenej lehote okrem výboru pre sociálne veci, ktorý nebol uznášaniaschopný. Poslanci Národnej rady, ktorí nie sú členmi výborov, ktorým bol návrh zákona pridelený, neoznámili v určenej lehote gestorskému výboru žiadne stanovisko. Výbory zaujali nasledovné stanoviská: ústavnoprávny výbor odporučil Národnej rade návrh zákona schváliť, výbor pre financie a rozpočet odporučil Národnej rade návrh zákona schváliť, výbor pre obranu a bezpečnosť odporučil Národnej rade schváliť. Výbor pre sociálne veci nezaujal stanovisko, keďže nebol uznášaniaschopný.
Gestorský výbor na základe stanovísk výborov k návrhu poslancov vyjadrených v ich uzneseniach uvedených pod bodom III tejto správy a v stanoviskách poslancov vyjadrených v rozprave k tomuto návrhu zákona odporúča Národnej rade návrh zákona schváliť. Gestorský výbor ma určil ako spoločného spravodajcu výborov vystúpiť na schôdzi Národnej rady v druhom a treťom čítaní, predniesť spoločnú správu výborov a odôvodniť návrh a stanovisko gestorského výboru. Spoločná správa výborov k návrhu poslancov bola schválená uznesením výboru pre obranu a bezpečnosť č. 81 na svojej 30. schôdzi.
Pán predsedajúci, skončil som, otvorte, prosím, rozpravu.
Skryt prepis

Vystúpenie spoločného spravodajcu

22.6.2021 o 11:55 hod.

PaedDr. Ing

Marcel Mihalik

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video