32. schôdza

17.6.2021 - 2.7.2021
 
 
Loading the player...

Prosím povoľte Vášmu prehliadaču prehrávať videá vo formáte flash:
Google Chrome | Mozilla Firefox | Internet Explorer | Edge

Vystúpenie spoločného spravodajcu

23.6.2021 o 15:32 hod.

Mgr.

Dušan Galis

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video
 
 
 

Vystúpenia

Zobraziť vystúpenia predsedajúceho
 
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 15:14

Martin Beluský
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem pekne, pán podpredseda.
Ďakujem za faktické poznámky. Áno, no naozaj tento návrh zákona pri tých miliardách eur, ktoré zo štátneho rozpočtu sa prehajdákajú, je to naozaj kvapka v mori, ale ľudia potrebujú vidieť ten symbol, ľudia potrebujú vidieť, že tie politické strany, že tí politici si vedia tiež utiahnuť tie opasky a vedia prejaviť solidaritu s občanmi Slovenskej republiky, ktorých sa práve v týchto ekonomických časoch tá pandémia, tie obmedzenia, ktoré sa dotkli veľmi výrazne.
Vôbec sa nedá zdôvodniť na verejnosti a nedá sa to proste podľa mňa vôbec nejako obhájiť, prečo by nejaká politická strana mala získať zo štátu desiatky miliónov eur na tie štyri roky, proste to je neuveriteľne veľa. Tá strana nie je schopná podľa mňa také peniaze reálne minúť a hlavne tie peniaze nie sú, nespadajú ani pod nejakú transparentnú kontrolu. Ony sú síce auditované, kontroluje to tá Štátna komisia, ale občania ako takí nemajú možnosť do tých financií, akým spôsobom sú používané, vidieť a myslím si, že mali by sme urobiť takýto krok a ukázať ľuďom, že vieme a chceme šetriť aj na sebe.
Ďakujem pekne.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

23.6.2021 o 15:14 hod.

Ing. PhD.

Martin Beluský

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie v rozprave 15:15

Tomáš Taraba
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem za slovo, ďakujem za slovo. (Rečníkovi nefungoval mikrofón.) Neviem, ďakujem vám pekne za slovo.
Dámy a páni, na Slovensku je dôvera v politický systém na historickom minime, a to dlhodobo. Ja si myslím, že každému by to malo byť práve počas tejto koronakrízy evidentné, že v čase, kedy si každý jeden Slovák musel uťahovať svoje opasky, v čase, kedy musel každý jeden drobný živnostník platiť účet za rôzne rozhodnutia štátu, pri ktorých veľmi často ľudia boli uvedení do omylu, kedy im boli sľúbené veci, ktoré sa následne nedodržali, tak v tomto čase si politické strany nedokázali ani len elementárne upraviť svoje financovanie tak, aby ten účet nebol vo výške 75 mil. euro, tak ako to za tieto predošlé voľby bolo. Jednoducho to, že politické strany, a to bez ohľadu na to, či sa dostali do parlamentu, alebo dosiahli 3 %, majú nárok na nehorázne peniaze, kedy napríklad OĽANO skasíruje viac ako 20 mil. eur.
Každý, kto sa pohybuje v elementárnom politickom marketingu, vie, že tie peniaze sú neminuteľné, to sa nedá minúť. Za 20 mil. euro by ste museli oblepiť na Slovensku každý jeden stĺp a každú jednu lampu, aby ste tieto peniaze minuli. A to, že tí ľudia kandidovali a plné ústa rečí o tom chudobnom Slovákovi a o tom, ako sa mu štát obrátil chrbtom a teraz tu ticho čušia a šúchajú nohami len preto, aby nezahlasovali za zákon, ktorý by im dal nieže 20 mil., 10 mil., keby mali mať, by im to všetkým stačilo, ale nie proste nedá sa.
SaS, ktorá kandidovala s tým, že aby tu bola pomaly odluka štátu od cirkvi, tak už im nevadí, že neexistuje na Slovensku odluka štátu od politických strán. Oni sú radi nacicnutí na štátny rozpočet. Tých 6 mil. euro, ktoré dostanú zo štátneho rozpočtu, im nevadí, im vadí to, že 68 % veriacich ľudí si platí svoju cirkev cez dane, to im platí, ale to, že štát, ktorí nie je naviazaný na žiadnu ideológiu, teda ani na nich, tak im to nevadí, že 6 mil. si oni zoberú.
Práve preto absolútne podporujem návrh zákona, ktorým by sa znížilo financovanie politických strán z daní občanov. Samozrejme, že jedna alternatíva je tak, že nech si to platia priaznivci politickej strany sami, veď keď tá politická strana je populárna, keď robí pre ľudí, tak nie je najmenší problém, aby jej činnosť financovali.
Samozrejme, že niektorí budú rozprávať, že áno, ak to nebudú platiť daňoví poplatníci, tak to bude platiť, neviem ulica alebo kto. Tak vidíme, že všetky tie príbehy doteraz vôbec nepotvrdzujú, že tak či tak to tá ulica platí.
A aj preto by som chcel apelovať na všetkých. Sú niektoré zákony, ktoré ja absolútne nechápem, ako nedokážete z koalície podporiť. Ako nedokážete podporiť napríklad to, že ste sem kandidovali s tým, že ste sľubovali oživenie nejakého referenda, ale teraz sa všetci už vytešujete, že prenikajú správy, že Ústavný súd vám ide rozhodnúť o tom, že referendum, pod ktoré sa podpísalo 600-tisíc ľudí, Ústavný súd vyhlási podľa všetkého za nerealizovateľné v rozpore s ľudskými právami. Tak práve preto aj ja som prišiel so zákonom, o ktorom onedlho budeme rokovať, ktorý by jasne v ústave ustanovil, že referendom sa dá skrátiť funkčné obdobie.
A druhý zákon, ktorý je, ktorý by len zvýšil dôveru ľudí v politický systém, ak si odkrojíte od peňazí, ktoré vám vôbec nepatria. To sú peniaze ľudí a tí ľudia teraz potrebujú peniaze a nepotrebujete to vy ako politické strany. Takže plne podporujem návrh, s ktorým kolegovia z opozície prišli, a chcem vás vyzvať celú koalíciu, aby ste sta tu prestali schovávať a jednoznačne tento návrh podporili.
Ďakujem.
Skryt prepis

Vystúpenie v rozprave

23.6.2021 o 15:15 hod.

Ing. Mgr.

Tomáš Taraba

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 15:19

Milan Mazurek
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Pán poslanec, vy ste hovorili o tom, že OĽANO dostane za tieto roky, ak volebné obdobie skončí celé, tak ako je plánované, 20 mil. eur. A pýtali ste sa, že prečo to tí poslanci za OĽANO, ktorí častokrát otvárali ľudové témy, argumentovali tu či už prostredníctvom Igora Matoviča, alebo iných ľudí o tom, ako štát zabúda na siroty, ako zabúda na deti, ako zabúda na tých najzraniteľnejších, ale rozdáva poslancom a politickým stranám.
Prečo títo ľudia nechcú znížiť príspevky vyplácané politickým stranám zo štátu? Ja osobne by som to ešte dokázal z ich strany, povedzme, zo strany poslancov OĽANO pochopiť za predpokladu, že by vyhrala ich vlastná chamtivosť a chceli by si tieto peniaze nechať. Ale oni z nich reálne nedostanú, veď to sú všetko peniaze v pokladničke jedného človeka, Igora Matoviča, tak ako boli v minulom volebnom období. To boli peniaze jedného človeka, ktorý nemal politickú stranu, tak ako ju nemá teraz. Schránkovú firmu a z tejto schránkovej firmy si tieto peniaze podľa vlastného účelu a vlastného uváženia v konkrétnom momente, keď to cítil ako potrebné, vyťahoval ľubovoľne, ako len chcel a to isté robí teraz a toto je na tom to najšialenejšie. Pán poslanec, že oni nielenže z tých peňazí nič nemajú a kryjú tieto Matovičove neuveriteľné chamtivosti, ale ešte sa tvária ako morálne autority pri tomto celom. Skrátka, toto je priam nepredstaviteľné.
Ja fakt nedokážem pochopiť, nedokážem pochopiť a stotožniť sa s akýmkoľvek argumentom človeka, ktorý mi povie, že po celom tom roku a pol, kedy ľudia trpeli, prichádzali o prácu, nemali jednoducho peniaze na základné životné potreby, si politické strany ako OĽANO nemôže z 20 mil. škrtnúť na 10 mil. Desať miliónov to je stále suma, ktorú na politický marketing ani len nevedia minúť. Tu neexistuje argument, prečo by toto nemalo byť schválené.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

23.6.2021 o 15:19 hod.

Milan Mazurek

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 15:21

Martin Beluský
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem za slovo.
Ďakujem Tomášovi Tarabovi za vyjadrenie dôvery. Ja si dokonca viem predstaviť, že by ten zákon bol aj oveľa prísnejší. Dokonca aj si viem predstaviť úplne zrušenie financovania politických strán zo štátneho rozpočtu. Ale chceli sme prísť s takým návrhom, ktorý by mal mať podporu v pléne u väčšiny poslancov, pretože neexistuje dôvod, ani podľa mňa nikto sa nedokáže postaviť pred kamery a vysvetliť, prečo nezahlasoval za takýto návrh zákona. A už hlavne i kvôli tomu, že my nevieme to spraviť retroaktívne, čiže nevieme povedať, že politické strany, ktoré už v súčasnosti sú v parlamente, tak sa im budú krátiť tie príspevky, ale bude to platiť do ďalšieho volebného obdobia, to znamená, že nikto z poslancov ani politických strán, ktoré v súčasnosti sú v parlamente, by nemali vedieť nájsť žiadny dôvod na to, prečo by takýto návrh nepodporili.
Takže ďakujem ešte raz za vyjadrenie podpory.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

23.6.2021 o 15:21 hod.

Ing. PhD.

Martin Beluský

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 15:22

Miroslav Suja
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem za slovo.
Samozrejme, vítam takýto návrh zákona, ale, pán poslanec, hovoril si, že keď si občania uťahujú opasky, ale tu nemáme problém ako poslanci zahlasovať, aby sa bankám odpustilo stovky miliónov alebo jednu miliardu dokonca za jeden rok, takže čakať nejakú sebareflexiu alebo zodpovednosť od koaličných poslancov, ako na to môžme zabudnúť.
Ľudia si tu uťahujú opasky, všetci si uťahujú opasky okrem politikov. Aj bankám dáme nenažraným. A hovoril si, že sa to nedá minúť. Ale dá, Matovič na to príde, však kúpia sa sídla strán, rôzne nehnuteľnosti, ktoré sa prepíšu potom na rôzne občianske združenia, kde sú jeho nominanti zastúpení a podobne. Minú to bez problémov, to zasa neni až toľko peňazí, aby to nedokázal minúť, keď chce. Veď on je kúzelník, dokázal spraviť zo šrotu alebo z náhradných dielov tlačiarensky stroj a vytiahnuť milióny, takže 40 mil. minie ľavou zadnou.
Hovorili ste, že predrečník alebo niekto hovoril, že ich koaliční poslanci alebo ich vlastní Matovičovi poslanci z toho nedostanú. Ale dostávajú z toho, však to vieme všetci. V tomto nesúhlasím. Dostávajú. Spýtame sa Šipoša a spol, z kade sú platení, ten duplicitný ich plat. Ešte ani raz nepovedali, že to nie je pravda, lebo nevedia, aký dôkaz je. No len čo to raz vyhlásia, hneď sa ten dôkaz ukáže.
Takže asi tak je to, vážení kolegovia. Niektorí v OĽANO dostávajú duplicitní plat, a preto dvíhajú ručičky, ako majú. Niektorí sú jednoduchší a dvíhajú len tak zadarmo a potom závidia tým druhým. Takže asi všetko.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

23.6.2021 o 15:22 hod.

PaedDr. Mgr.

Miroslav Suja

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 15:24

Marian Kotleba
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Tomáš, ďakujem za podporu nášho návrhu. Pre tých, ktorí to až tak dobre nepočúvali. Ten návrh je veľmi jemný, je veľmi mierny. Ten návrh nelikviduje financovanie politických strán, pretože aj taký návrh sme tu dávali, ale podporu nenašiel. Ten návrh zreálňuje a približuje financovanie politických strán k ľuďom. Na Slovensku sú dnes desaťtisíce ľudí, ktorí pracujú za minimálnu mzdu a my nevidíme dôvod, aby politické strany, ale aj ústavní činitelia boli financovaní z virtuálnej priemernej mzdy, pretože priemernú mzdu na Slovensku má relatívne len veľmi málo ľudí.
Takže nastavenie financovania politických strán nie z virtuálnej priemernej mzdy, ale z minimálnej mzdy, ktorú by mal dostávať každý pracujúci človek, je skutočne v podstate len volaním po spravodlivosti, aby politici, poslanci, ale v tom ďalšom kroku aj všetci ostatní ústavní činitelia, ktorým sa podobným spôsobom vypočítava plat, aby sa so svojimi životmi aspoň trošku priblížili k životom tých ľudí, ktorí každodenne bojujú o svoje prežitie. A, žiaľ, táto nová vláda, od ktorej čakali výrazné zmeny, zmeny k lepšiemu, im k tomu prežitiu vôbec nie úplne pomáha. Skôr naopak. Likviduje a drví ich svojimi nezmyselnými opatreniami, svojimi nezmyselnými nariadeniami až tak, že ľudia dnes úplne verejne hovoria: zlatý Fico, čo sme si to zvolili?
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

23.6.2021 o 15:24 hod.

Ing. Mgr.

Marian Kotleba

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 15:26

Štefan Kuffa
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Situácia na Slovensku je veľmi vážna. Mnohé rodiny naozaj nemajú ani tú minimálnu mzdu alebo ten minimálny príjem, ktorý by mali mať. Na druhej strane ten protiklad silný, tie politické strany, ktoré majú objem alebo balík peňazí, ten budžet taký, ktorý ani nedokážu minúť. No zlý hospodár dokáže minúť aj tie peniaze, ktoré nemá, hej, viem si to predstaviť, že aj tých 20 mil. sa vie rozhádzať.
Ale chcem na kolegu Tomáša Tarabu reagovať aj v tom, ešte v tej ďalšej veci, ktorú tu ako spomínal, a to bolo to referendum, ktoré ešte v podstate ani neprebehlo a už tu prenikajú signály, že ani nijaké referendum nebude, čo je veľmi, veľmi vážna vec a veľmi, veľmi zlý signál smerom do spoločnosti. Šesťstotisíc ľudí sa tuná podpísalo za predčasné voľby. Prečo nedať to referendum tak, ako to má byť? Šesťstotisíc ľudí odignorovať, si myslím, že je to veľmi zlé a veľmi vážna vec.
Rovnako tiež tu zazneli slová také, že si vieme predstaviť, aby aj politické strany, ten zákon je ešte taký zmierlivý vo vzťahu k politickým stranám, že by vôbec neboli financované zo štátneho rozpočtu. Aj ja si to viem predstaviť, že by politické strany neboli vôbec financované zo štátneho rozpočtu. A ak tí ľudia uchádzajúci sa vo voľbách do Národnej rady, ak teda majú tú dôveru ako tých občanov, tak tí ľudia im dajú tie hlasy. Ale aby potom aj spätná väzba bola zo strany zase poslancov Národnej rady a aby čosi aj užitočné robili spätne ako pre ľudí. Ľudia sú najlepší lakmusový papierik, a to v čase volieb tak vystavujú všetkým nám politikom ten svoj vlastný účet.
Ďakujem.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

23.6.2021 o 15:26 hod.

PhDr.

Štefan Kuffa

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 15:28

Tomáš Taraba
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem všetkým kolegom, ktorí sa vyjadrili. Osobitne chcem zdôrazniť, že mne je úplne jasné, že v minulosti, keď sme dávali návrh na nejaké výraznejšie obmedzenie financovania politických strán práve v tomto covidovom období, tak to neprešlo, tak preto ja úplne chápem, že teraz kolegovia prišli s miernejším návrhom, aby, lebo si nevieme predstaviť, že aspoň teda za túto drobnosť by nezahlasovali poslanci koalície, osobitne OĽANO, ale veď uvidíme.
Na druhej strane, áno, platí, že pokiaľ ide o to, ako rýchlo nájsť miliardu pre banky, to dokázali behom kilečka, to tam vsunuli. Keď malo ísť o nájdenie najväčšieho hospodárskeho a ekonomického zázraku za posledné roky trnavskej firmičky, ktorá 34-tisíc eur dokázala pretaviť na päťmiliónový zisk, tak to tiež sa dokázalo veľmi rýchlo urobiť. Ale pokiaľ ide o to, aby sa ľuďom zľahčil život a ochránili finančné zdroje. Tak tam sa jednoducho nevedia tie ruky na to nájsť. V každom prípade aspoň verím, že za to zahlasujú liberáli, pretože ak niekto dostane 20 mil., 10 mil. a neviem, aké horibilné sumy, tak nie je to nič iné, ako, ak to povieme ekonomickou terminológiou, je to ekonomické znevýhodňovanie ostatných. Je to ako keby nekalá hospodárska súťaž, čomu, myslím, že liberáli rozumejú. Viem si predstaviť, že by štát preplácal úspešným politickým stranám ich kampaň, ale financovať takýmito sumami na úkor ľudí politické projekty, ktoré často sa ani nedožijú ďalších volieb, je jednoducho napľutím, normálne že napľutím demokracii priamo do očí, pretože všetko, čo zastupuje záujmy ľudí, to si nájde dôveru u ľudí a všetko toto ostatné, to sú obyčajné politické biznis projekty, ktoré sa len tvária, že sú pre ľudí.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

23.6.2021 o 15:28 hod.

Ing. Mgr.

Tomáš Taraba

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Uvádzajúci uvádza bod 15:31

Martin Beluský
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem za slovo, pán podpredseda. Vážené panie poslankyne, páni poslanci, predkladám návrh zákona, ktorým sa mení a dopĺňa zákon č. 245/2008 Z. z., tzv. školský zákon, ktorého cieľom je zvrátiť trend obezity u detí a mládeže a dosiahnuť zníženie existujúceho deficitu v príjme pozitívnych nutrientov vo výžive a súčasne dosiahnuť zníženie rizikových faktorov výživy tým, že sa zakáže predaj nezdravých potravín a nápojov v školách a školských zariadeniach.
Tento návrh zákona je v súlade so zákonmi, je v súlade s Ústavou Slovenskej republiky, aj s platnými medzinárodnými záväzkami Slovenskej republiky. Viac uvediem v rozprave, do ktorej sa hlásim ako prvý.
Ďakujem pekne.
Skryt prepis

Uvádzajúci uvádza bod

23.6.2021 o 15:31 hod.

Ing. PhD.

Martin Beluský

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie spoločného spravodajcu 15:32

Dušan Galis
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem pekne za slovo.
Vážené panie poslankyne, vážení páni poslanci, v súlade s § 73 zákona o rokovacom poriadku som bol určený za spravodajcu k návrhu uvedeného zákona, tlač 567. Predkladám informáciu k predloženému návrhu zákona. Návrh spĺňa náležitosti podľa rokovacieho poriadku a legislatívnych pravidiel tvorby zákonov. Súčasťou predloženého návrhu je aj stanovisko Ministerstva financií Slovenskej republiky. Zo znenia uvedeného návrhu zákona je zrejmý účel navrhovanej úpravy.
Vychádzajúc z oprávnení, ktoré pre mňa ako spravodajcu vyplývajú z § 73 zákona o rokovacom poriadku, odporúčam, aby Národná rada po všeobecnej rozprave sa uzniesla, že návrh zákona prerokuje v druhom čítaní.
V súlade s rozhodnutím predsedu Národnej rady navrhujem, aby návrh zákona prerokovali: Ústavnoprávny výbor Národnej rady Slovenskej republiky, Výbor Národnej rady Slovenskej republiky pre zdravotníctvo a Výbor Národnej rady Slovenskej republiky pre vzdelávanie, vedu, mládež a šport. Za gestorský výbor navrhujem Výbor Národnej rady pre vzdelávanie, vedu, mládež a šport. Odporúčam, aby predmetný návrh zákona v druhom čítaní výbory prerokovali do 13. septembra 2021 a gestorský výbor do 14. septembra 2021.
Prosím, pán predsedajúci, otvorte všeobecnú rozpravu.
Skryt prepis

Vystúpenie spoločného spravodajcu

23.6.2021 o 15:32 hod.

Mgr.

Dušan Galis

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video