32. schôdza

17.6.2021 - 2.7.2021
 
 
Loading the player...

Prosím povoľte Vášmu prehliadaču prehrávať videá vo formáte flash:
Google Chrome | Mozilla Firefox | Internet Explorer | Edge

Vystúpenie s faktickou poznámkou

24.6.2021 o 10:21 hod.

Ing.

Miroslav Kollár

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video
 
 
 

Vystúpenia

Zobraziť vystúpenia predsedajúceho
 
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 10:19

Eduard Kočiš
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem pekne za slovo, pán predsedajúci. Byť štátnym úradníkom je akýsi honor, je akása, akási výsada, je nejaký spoločenský status, ako tuná už bolo povedané, s čím úplne súhlasím, ale nesúhlasím a vždy budem rozprávať to, čo rozprávajú ľudia od tých najnižších stupienkov, teda od tej ulice. Jednoducho aj samotní občania z regiónu, kde žijem, sú značne znepokojení a, by som povedal, že až rozhorčení alebo nejakým spôsobom vytočení, že takýto zákon, ktorý momentálne prichádza do pléna Národnej rady Slovenskej republiky, je predkladaný s takou akousi noblesou, s takým akýmsi pátosom a je prezentovaný ako niečo potrebné, niečo dobré a niečo vysoko kvalitné.
Práve naopak, ľudia to vnímajú, že tento zákon je aktom pomsty. Aktom pomsty voči úradníkom, ktorí na týchto úradoch pracujú. Tvrdím a budem tvrdiť, 50 % štátnych úradníkov, vysokopostavených úradníkov, či už sú tu vedúci odborov, alebo prednostovia obvodných, alebo okresných úradov, sú naozaj politickí nominanti bývalej vlády alebo bývalých vlád. Je to holá pravda, je holý fakt.
Ale zvyšných 50 % sú naozaj profesionáli, ktorí na týchto pozíciách pracujú 20 rokov a viac, a čo je najväčším paradoxom, práve týchto 50 % úradníkov, ktorí prežili kadejakú inú vládu, práve títo sa najviac boja o svoje pozície, pretože politický nominant, ako je to väčšinou známe a väčšinou je to z aplikačnej praxe veľmi priechodné, ten svoj kabátik alebo tú svoju rétoriku veľmi rýchlo dokáže nejakým spôsobom preklopiť a veľmi rýchlo sa z nejakého socialistu dokáže stať aj liberál, pokiaľ mu ide o udržanie si svojho pracovného miesta a zabezpečenia rodiny svojím platom, čo nikomu naozaj nevyčítam, ale ešte raz opakujem, práve tí úradníci, ktorí sú profesionáli, tí sa o svoje miesto boja najviac.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

24.6.2021 o 10:19 hod.

Mgr.

Eduard Kočiš

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 10:21

Miroslav Kollár
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Kolegovia bývalí z vládnej koalície, tak ako Tomáš Valášek, takisto budem proti tomuto zákonu, a nie preto, že by som sa chcel zaradiť medzi kolegov zo SMER-u, z HLAS-u a podobne.
Ja mám konkrétnu skúsenosť ako primátor s prednostom okresného úradu, čo bol kovaný smerák, jeho jediná kvalifikácia bola, že bol asistent a šofér nášho lokálneho smeráckeho oligarchu a tuná exposlanca SMER-u, a ten okresný úrad ako-tak prežil práve vďaka tomu, že tam boli pod ním ľudia, ktorí aspoň trochu tej robote rozumeli. Áno, keďže od 2006. s nejakou malo prestávkou tu vládol SMER, tak to asi všetko boli nominanti SMER-u, len vy si strieľate do kolena v tejto chvíli, pretože vy tu nebudete 12 rokov, jak tu bol Fico, dokonca počúvam, že možno ani štyri roky nie, a keď sa to náhodou zmení... (reakcia z pléna), Jožko napríklad, hej, tak na základe tohto vášho zákona, všetkých tých vašich ľudí, ktorých si tam podosadzujete, vám budúca vláda, že za 24 hodín vyhodí, a ešte sa bude rehotať, že to spravila na základe nástroja, ktorý ste im dali do rúk.
Jednoducho a moja skúsenosť s mnohými vašimi prednostami, ktorých ste si tam nanominovali, prepáčte, tí ľudia netušia, niektorí sa vám podarili, niektorí sú že katastrofálni, a úprimne sa im čudujem, že si tam chcú podosadzovať kamarátov, pretože mnohí z nich prežívajú na tých okresných úradoch len vďaka tým ľuďom, ktorých tam našli, či už to boli smeráci, takí, onakí.
Ako toto neni profesionalizácia štátnej správy, toto je tak, že dávate nástoj do rúk tuná napríklad že kolegom z HLAS-u, SMER-u, keby po budúcich voľbách opäť vládli, aby robili to, čo si ani sami nedovolili, hej, si zákonne upraviť. Ako ja tomu nerozumiem.
Fakt, úmysel možno máte dobrý, ale prevedenie je že čistá katastrofa, ktorá ešte znefunkční tú štátnu správu.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

24.6.2021 o 10:21 hod.

Ing.

Miroslav Kollár

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 10:23

Ján Ferenčák
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem, pán predsedajúci. Ja budem reagovať na predrečníka.
Pán Valášek, ste to poňal tak pragmaticky a zo svojho uhla pohľadu, aj keď nezdieľame rovnaké politické názory, pri tomto zákone sa zhodneme. Nenávisť bude produkovať ďalšiu nenávisť, to nie je cesta. Cesta je práveže opačne, tú nenávisť odstrániť a vrátiť sa k práci a k profesionálnej práci.
A čo ma trošku mrzí, vždy tu je hovorené, že je tam plno neodborníkov, ktorí už potrebujú konečne vymeniť, pretože ako keby tá odborná práca nebola vykonávaná, ale konečne tí, čo prídu, tak oni už ju budú robiť dobre a budú ešte profesionálnejší, ale my hovoríme o ľuďoch. Tí ľudia sú tam 20-30 rokov, niektorí celý život, a to nie sú veci, že ich vymením, zajtra si oblečiem iné tričko. Toto je ich celý život - byť profesionál v štátnej správe. Oni majú svoje rodiny, majú svoje deti a jednoducho práve takou politickou motiváciou, že tam príde niekto, poviem, ten odborník, ktorý možno ani nevie, o čom, len bude dosadený, pretože potrebuje tam byť, tak takýto človek príde o celý svoj život, ktorý tam venoval a bol profesionál a si myslel, že tam bude tú svoju odbornosť dávať ďalej. Tak na toto by som bol veľmi opatrný, aby takýto nástroj, ktorý je predložený, bol predložený, a toto sa stalo.
Hovoríme o ľuďoch, a nie o veciach.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

24.6.2021 o 10:23 hod.

PhDr. Mgr. MBA

Ján Ferenčák

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 10:24

Štefan Kuffa
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem za slovo. Áno, možno si ani v tejto chvíli neuvedomujeme, že politi... to bude politizácia štátnej správy. A služba štátu nie je jednoduchá, pán kolega, ako ste to hovorili, ale prijatím tohto návrhu zákona, ktorý máme tuná v pléne, neviem, či si to aj navrhovatelia uvedomujú, túto skutočnosť, myslím si, že po najbližších voľbách nikto nebude mať nejaký extra veľký záujem, aby tento návrh zákona bol zmenený. Keď ste ho tuná teraz takto dali, viete, to vy tak už takto nastavujete tú cestu, ako by som povedal, ľahšiu pre tých, ktorí prídu po vás, a to nevieme v tejto chvíli, kto to bude, ale prijatím tohto zákona tak tá štátna služba bude priznaná a otvorene bude spolitizovaná.
Viem, že nie je jednodu... aj tie prípady, ktoré sa, ktoré tu zazneli na tých jednotlivých okresných úradoch a možno aj tá špeciálna štátna správa. V minulosti, keď si to tak pamätám, po ’89. roku, predstavitelia štátnej moci vôbec sa neskrývali tým, že na tieto jednotlivé pozície boli dosadzovaní politickí nominanti. Takto to bolo, neskôr sa prijímala tá štátna definitíva, aby štátni zamestnanci boli viac chránení. Myslím si, že prijatím tohto návrhu zákona si rozhneváte a postavíte veľmi veľa ľudí proti sebe, a prijatím tohto návrhu zákona to... dovolím si povedať, že to bude na dlhé roky, kedy tento zákon sa ani nezmení, lebo prídu ďalší, a v súlade s týmto zákonom, ktorý prijme táto Národná rada, zase si len dosadí svojich nominantov.
To nebude o odbornosti, o tej, ktorú ste deklarovali pred voľbami, ale toto sú politickí nominanti.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

24.6.2021 o 10:24 hod.

PhDr.

Štefan Kuffa

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

10:24

Jozef Pročko
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Pán Valášek, keď som vás počúval, tak používate presne tú istú rétoriku čo SMEROHLAS, rozprávate tu o tom (povedané zo smiechom), že bude strach, že ľudia budú báť. Ja som hlboko presvedčený, tak ako vedľa vás sediaci Kollár, vy chcete čím skôr, aby boli voľby, samozrejme, čím skôr, aj celá tá vaša nová strana, do ktorej ste išiel, nemá problém ísť a spolupracovať so SMEROHLASOM a Kollár detto (povedané so smiechom), samozrejme. A robíte presne to isté, čo robí celá opozícia, šírite tu dezinformácie a klamstvá.
Tento zákon má práve odstrániť tých 12 rokov, 12 rokov zabetónovania si svojich ľudí, presne to tu bolo dnes povedané. Dávali si svoje milenky, dávali si svojich bratrancov, svoje sesternice bez akéhokoľvek, akéhokoľvek odborného, odbornej vedomosti. A toto chceme odstrániť, žiaden poctivý, ale poctivý verejný úradník sa nemá čoho báť.
Ale už teraz chodia bývalí prednostovia okresných úradov, predsedovia SMER-u okresní a strašia úradníkov, čo robia smeráci, smerohlasáci, akú vytvárajú medzi tými úradníkmi hrôzu, že tu bude, čo vás tu čaká. Toto sú vaše metódy. A toto, pán Valášek, ste použili aj vy dnes. Nikto, žiaden poctivý úradník sa nemá čoho báť. Poctiví ľudia, čo pôjdu do úradov, tam nepôjdu kradnúť, poctiví ľudia tam pôjdu verejne spravovať majetok. Ale tí, ktorí sú zlodeji a ktorí sa tam budú chcieť ísť obohatiť, no tak tí nech sa boja.
Tento zákon vôbec nie je o tom, že my ideme trestať úradníkov a vyhodiť úradníkov. Čestní a spravodliví úradníci sa nemajú čoho báť.
Skryt prepis

24.6.2021 o 10:24 hod.

Mgr.

Jozef Pročko

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

10:24

Lukáš Kyselica
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
V krátkosti reagujem na pána Valášeka. Tiež si nemyslím, že by tu išlo o nejakú atmosféru strachu. Tak jako aj pán Kočiš hovoril, tie podnety sú, sú z jednej strany, z druhej strany podľa toho, kto tam je na tých pozíciách, kto tam nie je na tých pozíciách.
Naozaj, ja som si robil taký malý prieskum, a teda zas aby sme sa nebavili len o prednostoch, ale prieskum som si robil po viacerých úradoch na okresnej úrovni, ktoré sa týkajú viacerých ministerstiev, či už pôdohospodárstva, zdravotníctva, ale aj ministerstva vnútra, viacerí povedali, že ja tu mám odborníka, ja ho nemám prečo meniť. Ale našli sa aj takí, že žaloby si medzi sebou na súde, si dávajú na okresné súdy riadne žaloby medzi sebou nejaký vedúci odboru a ja neviem, riaditeľ. Takže niektoré veci sú úplne nepochopiteľné, tak jak v súkromnej sfére, pokiaľ s niekým neviete robiť alebo sa s ním nedá robiť ani na odbornej, tak ja si myslím, že takýchto ľudí treba vymeniť. A v prvom rade sú tie vnútorné výberové konania, takže aj ten odbor nejaký má dosť schopných ľudí vo vlastných radoch, ktorí sa môžu prihlásiť na to výberové konania, na to výberové konanie a je tam možnosť uspieť.
Áno, na druhej strane viem, je možné to zneužiť, tento zákon v budúcnosti, a tomuto chceme tiež predísť, nejakým spôsobom zabrániť. A je to len zrejme na politickej zodpovednosti aj budúcich vlád, ktoré prídu.
Skryt prepis

24.6.2021 o 10:24 hod.

Mgr.

Lukáš Kyselica

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

10:24

Zita Pleštinská
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem, pán predsedajúci. Milý Tomáš, ja som v štátnej správe pracovala šesťkrát dlhšie ako ty, v štátnej správe som aj v špecializovanej štátnej správe som pracovala od roku ’85, takmer 30 rokov v rôznych pozíciách od referenta cez vedúcu oddelenia, vedúcu odboru až po prednostku okresného úradu, ktorú som vykonávala v roku 2002 až 2004 a 2010 až 2012.
Samozrejme, v totalitnej dobe som nemohla vykonávať vedúcu pozíciu, lebo som nebola členkou komunistickej strany. Výmena na vedúcich pozíciách v štátnej správe sa ma dotkla vždy s príchodom novej politickej garnitúry. Nikto sa nezaoberal s tým, či som, alebo nie som odborníčka, pritom som mala niekoľko odborných spôsobilostí a prax v štátnej správe. Zákony sa menia a dopĺňajú a z toho dôvodu úradník musí neustále študovať a vzdelávať sa. Nesmie mať pocit, že jeho post je neohrozený, pretože prestane na sebe pracovať a stane sa vyhoreným. Tento návrh zákona dáva šancu prednostovi okresného úradu vybrať si odborný tím pracovníkov, ktorí budú vykonávať svoju agendu profesionálne, v súlade so zákonom. Nie je dobré, keď si pracovníci v štátnej správe na pozíciách vedúcich odborov zabetónovaní, pretože ich to nenúti vzdelávať sa a pracovať na sebe.
Verím, že tento zákon dá šancu všetkým šikovným zamestnancom v štátnej správe uchádzať sa vo výborových konaniach o post vedúceho odboru. Verím, že to bude transparentné, keďže generálneho riaditeľa pána Jenča, ktorý bol nominant SMER-u, náš minister Roman Mikulec ponechal vo funkcii. Potvrdilo sa to pri výberovom konaní 22 prednostov, ktorých vyberalo v tomto volebnom období ministerstvo vnútra.
Ďakujem pekne. (Potlesk.)
Skryt prepis

24.6.2021 o 10:24 hod.

Ing. arch.

Zita Pleštinská

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 10:26

Juraj Blanár
Skontrolovaný text
Pán poslanec Valášek, môžete reagovať na faktické poznámky.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

24.6.2021 o 10:26 hod.

Ing.

Juraj Blanár

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Uvádzajúci uvádza bod 10:26

Tomáš Valášek
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Vďaka, pán predsedajúci, len v krátkosti na tri, tie posledné tri.
Kole... milá kolegyňa Pleštinská, milá Zita, nie, nemám tridsať rokov skúseností v štátnej správe, to by som musel začal ako gymnazista, ale a moja kratšia skúsenosť je veľmi podobná tvojej, to, čo si spomínala s tou, s tým vyhorením a tak ďalej aj s tými častými výmenami. Moja celá pointa dnes, Zita, je, že neriešite to, čo je ten vážny problém štátnej správy, vyhorenie, zlá motivácia, často zlý manažment, nulový, nulová perspektíva kariérneho rastu. Riešite niečo, čo je problémom, politické nominácie, ale zďaleka nie tak veľkým ako tie predošlé problémy, ktoré som spomínal.
A teraz v reakcii na pána Kyselicu. Opäť, aj ten spôsob, akým riešite politické nominácie, mi nedáva zmysel. Tie vedľajšie následky sme popísali viacerí. Otvárate, rozväzujete ruky tým, čo prídu po vás, aby, aby štátnu správu totálne politizovali. Je len podotýkam a treba dodať, lebo neviem, či to ešte odznelo, že už dnes máte nástroje na to, aby ste sa zbavili tých či politických nominantov, či jednoducho zlomyseľných ľudí v štátnej správe, ktorí vynášajú, blokujú rozhodnutia a tak ďalej. Tri napomenutia - a von. A áno, poviete mi, je to zdĺhavé, je to komplikované. Ja len podotýkam, že, že už ste pri moci 15 mesiacov. A kebyže to začnete robiť vtedy, keď ste prišli k moci, už by ste to mohli aj týchto zdĺhavejším procesom dávno dosiahnuť.
A posledné, reakcia na, na kolegu pána Pročka. Pozrite, ja rozumiem tomu, že keď človeku dôjdu vecné argumenty, tak začne ad hominem útokom. Nebudem sa znižovať k tomu istému. Podotýkam len, že snažíme sa vám pomôcť, snažíme sa vás zastaviť predtým, než urobíte veľkú chybu, ktorá vypáli proti vám, ale ako sa hovorí o u nás v Trnave, komu není rady, tomu není pomoci.
Vďaka.
Skryt prepis

Uvádzajúci uvádza bod

24.6.2021 o 10:26 hod.

M. A.

Tomáš Valášek

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie v rozprave 10:28

Vladimír Faič
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Vážený pán predsedajúci, vážené pani poslankyne, páni poslanci, chcem sa vyjadriť k tejto novele zákona a dokončiť vlastne niektoré myšlienky, ktoré som vo faktickej, ako reakciu na predloženie, zdôvodnenie tejto novely, ale aj začiatok tej rozpravy.
Chcem vám poďakovať, že ste na môj apel reagovali tým, že prestala tu, prestali tu tie útoky a to také nechutné a nepekné, čo nevnáša pokoj, samozrejme, ani, ani... úroveň našim rokovaniam, ďakujem.
Chcem ale moje vystúpenie sústrediť v kontexte celej verejnej správy a aj reformy tej druhej etapy, ktorá sa uskutočnila. Chcem, prečo z tohto dôvodu. Keď sa nastavil systém po decentralizácii kompetencií, po územnom členení, po vytvorení samosprávnych krajov, po vytvorení istých úradov štátnej správy, sa vlastne zavŕšila aj tá časť, ktorá sa dotýkala toho živého, čo je vo verejnej správe, a to je, to je ľudí. Prijali sa dva významné, moderné - z európskeho pohľadu, ale aj nášho - zákony. To bol zákon o štátnej službe a zákon o verejnej službe. Mimochodom, mnohí si mýlime verejnú správu s tým, že ako sú pomenované tieto dva zákony. Neexistuje verejná správa a štátna správa, ale štátna správa je súčasťou verejnej správy. Toto len tak do kontextu.
Prečo hovorím o tom, že vlastne akýmsi zavŕšením tej, priebehu tej reformy boli tieto dva zákony. Hovorím to v kontexte v tom, že sa mi nepáči, a myslím, že to neni ani správne, že sa tak vážny zásah do postavenia a stability ľudí vo verejnej správe, v tomto prípade je v súčasti štátnej správy, rieši poslaneckým návrhom zákona. Ide o tak závažné veci, ktoré naozaj by mal rezort, ktorý zodpovedá za túto oblasť, riešiť a riešiť to cez normálne, normálny legislatívny proces.
Ak ste tu niektorí spomínali, a myslím, že kolega Marián Saloň to hovoril, že ten prvý pokus bol naozaj len o riešení prednostov okresných úradov. Ale tento pokus, tento druhý je totálna možnosť, a mnohí ste to tu hovorili, spolitizovania štátnej správy, pretože sa to dotýka všetkých. Nedotýka sa to len rezortu vnútra a jeho organizácií, ale sa to dotýka všetkých, komplet všetkých. A z tohto pohľadu, myslím si že to nie je dobrý počin.
Myslím si, že to nie je dobrý počin ani pre súčasnú vládnu koalíciu, neni to dobrý počin ani pre celú verejnú správu, pre celú štátnu správu, ale ani pre Slovensko. Nazdávam sa, že to bude problém, ktorý nás dá do polohy niektorých iných štátov, ktoré si možno niektorí, čo sa týka súdnictva, niektorých iných oblastí, zobrali túto cestu, ktorá nie je štandardná v Európe a ktorá nie je štandardná ani v bežných demokraciách.
Ďakujem za pozornosť.
Skryt prepis

Vystúpenie v rozprave

24.6.2021 o 10:28 hod.

RSDr.

Vladimír Faič

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video