32. schôdza

17.6.2021 - 2.7.2021
 
 
Loading the player...

Prosím povoľte Vášmu prehliadaču prehrávať videá vo formáte flash:
Google Chrome | Mozilla Firefox | Internet Explorer | Edge

25.6.2021 o 8:55 hod.

Mgr. PhD.

Lucia Drábiková

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video
 
 
 

Vystúpenia

Zobraziť vystúpenia predsedajúceho
 
 

Vystúpenie s procedurálnym návrhom 18:41

Marek Šefčík
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem pekne. Pán predsedajúci, ja sa chcem vyjadriť k procedúre rokovania. My máme zdravotnícke výbory verejné, sú dokonca streamované. A na zdravotníckom výbore sa odohralo, teraz nepoviem žiadnu tajnosť, sa odohralo to, že prišli tieto návrhy zákonov a pani predsedníčka si ich zobrala ako spravodajkyňa. Plánovali sme si ich dvaja kolegovia rozdeliť a striedať sa pri spravodajcovaní zákonov, ona dala hlasovať o tom, aby bola spravodajkyňou ona, hlasovala za tom, za to ona sama a ešte jeden poslanec, myslím, keď si dobre pamätám, tak vyhlásila, že výbor neurčil spravodajcu, a preto ona ako predsedníčka výboru určuje seba samú. Prihlásil som sa... (Prerušenie vystúpenia predsedajúcim.)

Laurenčík, Milan, podpredseda NR SR
Ale skúste dať procedurálny návrh.

Šefčík, Marek, poslanec NR SR
Áno, však už ide, už ide. Prihlásil som sa... (Prerušenie vystúpenia predsedajúcim.)
Skryt prepis

Vystúpenie s procedurálnym návrhom

24.6.2021 o 18:41 hod.

Mgr.

Marek Šefčík

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s procedurálnym návrhom 18:42

Marek Šefčík
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem pekne za zhovievavosť. Tak dopoviem a poviem procedurálny návrh. Pani predsedníčka takto určila ako predsedníčka výboru za spravodajkyňu k obom zákonom, o ktorých je zlúčená rozprava, samu seba.
Výbor neurčil žiadneho náhradníka.
A teraz ten procedurálny návrh. Pán predsedajúci, prosím vás, zabezpečte, aby pani spravodajkyňa počas celej rozpravy sedela na mieste spravodajcu, pretože aj teraz pred, keď hovoril pán Kuffa, na niekoľko minút odišla a nestalo sa jej to prvýkrát.
Ďakujem pekne.
Skryt prepis

Vystúpenie s procedurálnym návrhom

24.6.2021 o 18:42 hod.

Mgr.

Marek Šefčík

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s procedurálnym návrhom 18:43

Štefan Kuffa
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem za slovo. Pán predsedajúci, ja podávam procedurálny návrh, aby ste vymenili spravodajkyňu, pretože sa tu dostala, počúvam, podľa tohoto, čo bolo na výbore, neoprávnene.
Navrhujem, aby bola odvolaná z toho spravodajského miesta, a tí ľudia, ktorí tam mali záujem spravodajcovať, aby teraz po tomto mojom procedurále, aby sa vymenili, a pani Cigániková aj tak tuná neni, ignoruje túto rozpravu, poprosím, aby bola pani Cigániková vymenená.
Ďakujem.
Skryt prepis

Vystúpenie s procedurálnym návrhom

24.6.2021 o 18:43 hod.

PhDr.

Štefan Kuffa

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie v rozprave 18:45

Marian Kotleba
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Vážený pán podpredseda, vážené kolegynky, vážení kolegovia, takto na záver dnešného rokovacieho dňa veľmi, veľmi rýchlo 3 myšlienky chcem povedať k tomuto návrhu. Prvá myšlienka, že, pani poslankyňa Cigániková, ja vás pokladám za ženu, nie za muža v sukni, lebo zase nejaké mantinely musia byť. Taktiež chcem povedať, že ja, ako ste povedali, to pokladám za dieťa a ja to pokladám za vraždu.
Druhý, druhý... alebo druhý bod, ktorý by som chcel povedať, druhá myšlienka je, že kolegyne, kolegovia, neviem, či viete, ale 20. mája tohto roku v nemeckom parlamente bola schválená novela zákona o ochrane zvierat - zákaz zabíjania kuriatok. Išlo o parlamentnú tlač 19/27630 nemeckého Bundestagu. Viete, čo je predmetom tejto už schválenej novely, ktorá bude účinná od 1. januára 2023?
Predmetom je to, že kuriatka, počúvajte dobre, kuriatka nemôžu byť zabíjané po 7. dni - nie od vyliahnutia, ale vo vajci, po siedmom dni vo vajci, pretože podľa dôvodovej správy tohto zákona tieto kuriatka po 7. dni vo vajci pri zabíjaní cítia bolesť. Nemecký Bundestag schválil zákon, že po 7. dni kuriatka cítia bolesť, a preto viac nemôžu byť zabíjané. Do roku, do 1. januára 2023 v Nemecku platí prechodné ustanovenie tohto zákona, že táto lehota je nastavená na 14 dní. To znamená od účinnosti tohto zákona asi od septembra tohto roku do 1. januára 2023 nebude môcť byť zabíjané kuriatko po 14. dni v tom vajíčku, lebo cíti bolesť, a od 1. januára 2023 nebude môcť byť zabité po 7., po 7. dni, lebo cíti bolesť.
A my sa tu ideme a my sa tu ideme hádať o to, že či ten malý človiečik v bruchu svojej mamy môže, alebo nemôže byť legálne zabitý. A že teda keď má byť legálne zabitý, tak od ktorého momentu, od ktorého momentu je to už život, nie je to nejaký zhluk buniek a je to ľudská bytosť. Tak ak ideme špekulovať takýmto spôsobom, tak potom je to prechodné ustanovenie 14 dní a skutočné 7 dní. Keď môžu byť kurčatá chránené od siedmych dní, tak ja sa pýtam, čo sme to my za spoločnosť, ak chceme tie deti nechať legálne len tak na požiadanie zabíjať až do 12. týždňa. Ja sa preto aj čudujem niektorým kolegom z OĽANO, ktorí povedia, aj by sme chceli byť za zákaz tých potratov, aj to tak cítime, ale nemôžme ísť na to tak zrazu, nemôžme ísť na to tak prudko a tak, a tak nejako násilne, ale poďme sa postupne posúvať, poďme sa rozprávať, poďme si o tom šuškať, netraumatizujme spoločnosť a popritom sa zabije ďalších 5 000 detí.
Kolegovia, ak niekoho v súčasnej vláde ľudia zvolili s tým, že si mysleli, že pôjde o konzervatívnych politikov, ktorí budú, a poviem to tak, tlačiť na pílu v otázke hodnôt aj kresťanských, aj národných, aj konzervatívnych, tak v tejto vláde to bolo práve hnutie OĽANO. Dobre, možno, že tie národné hodnoty až tak nie, ale tie konzervatívne a kresťanské určite. Však si pamätáme vaše bilbordy o tom, ako Kresťanská únia ide byť silný hlas kresťanov na kandidátke OĽANO. Ale silný hlas neznamená, silný hlas neznamená ťuťuli-muťuli, šepkať si do uška, aby náhodou sa niekto nenahneval. Takto sa bitky nevyhrávajú. Keby takto kresťanské vojská bránili Viedeň proti Turkom, tak už dnes je celá turecká, už je skoro aj tak, ale bola by už vtedy. Keď nebudeme útočiť, tak budeme ustupovať. To povedal zase Napoleon.
A my si ideme len šuškať, a aby, aby tu nebol hnev, aby tu nebol proste niekto nahnevaný, zase niekto iný možno sklamaný, niekto iný, že to trošku treba robiť inak, ale to už stačilo. Veď sa pozrite, kde sme. Slovenská republika vznikla v ’93. roku, dnes je 2021 a máme tu jeden z najstarších socialistických zákonov, ktorý okrem iného alebo okrem iných okolností spôsobil to, že národ vymiera. Národ vymiera.
A zaujímavé je, že tí, ktorí sú tak veľmi za potraty, za právo ženy zabiť svoje dieťa, tí istí druhou stranou hovoria o tom, ako veľmi tu potrebujeme imigrantov, ako im máme pomáhať, ako má Slovenská republika čoraz viac peňazí vynakladať na rôzne programy a neviem čo, schémy pre imigrantov, či už tu, alebo v Európskej únii.
Vy ste vláda, vy máte ústavnú väčšinu. Keby ste tie peniaze, ktoré teraz dávame na rozvojovú pomoc do tretích krajín, ktoré dávame na pomoc pre imigrantov, keby ste to dali pre tie tehotné maminky, tak tie potraty by mohli klesnúť aj bez tohto zákona na nula. Ale vy ani to nerobíte, lebo chcete byť chrumkaví v očiach Európskej únie. Tak buď chcete niečo robiť, buď chcete presadiť nejakú vec, hodnotovú vec, alebo chcete byť chrumkaví v Bruseli, medzi fašistami v Bruseli.
No a tretia myšlienka. Ako vidíme, kolegovia, zaujímavé je aj to, že na jednej strane sa tu odmieta sprísnenie potratov, lebo netreba chrániť život pred narodením, na druhej strane sa bijete do hrude, ako veľmi je dôležité národ postaviť pred očkovanie, ako dôležité je zachrániť ľudí pred koronavírusom, lebo 12 000 ľudí podľa vás zomrelo na koronu. Na potrat, na požiadanie zomrelo 5 000. Ak by sme aj vaše číslo 12 000 uznali, tak tých 5-tisíc z 12-tisíc je 40 %. Tak dajte potom ako vláda aspoň 40 % energie, peňazí, zdrojov, informácií o tom, aký nebezpečný je potrat a ako veľmi chcete tomuto potratu zabrániť. Ale vy ste to nespravili. Ľudí staviate do radu presne ako fašisti. Nútite ich sa očkovať. Počúvame z úst predstaviteľov vlády každý deň, ako veľmi treba vymyslieť nový systém, ktorý ľudí donúti sa očkovať, lebo vraj chcete chrániť zdravie ľudí, lebo to tu je obrovská pandémia a všetci na to zomrú. Ale tie deti, ktoré reálne zomierajú, ktoré reálne sú zabíjané len preto, že vy nemáte odvahu zmeniť tento starý zákon, tak tie sú vám úplne, musím to povedať, žiaľ, úplne ukradnuté. Pretože keby neboli, tak ústavná väčšina o tom rozhodne kedykoľvek a zákon je účinný kľudne aj od nejakého pekného symbolického dátumu, kľudne možno už aj od septembra tohto roku.
Lenže viete, kde je vôľa, tam je cesta. A kde vôľa nie je, tam sa cesta ani nehľadá. Tam sa hľadajú výhovorky. Tam sa hľadajú všetky možné spôsoby obvinenia, výhovorky len na to, aby ste sa k tomu nemuseli postaviť ako zodpovední politici a povedať, že áno, podarilo sa nám spoločne, možno s opozíciou, ale veď vy by ste si poradili aj bez opozície, schváliť novelu tohto potratového zákona tak, aby jednoducho ten potrat na Slovensku bol menej dostupný, aby služba zabitia dieťaťa bola menej dostupná.
A keď už tu niektorí sa bránite tým, že by ste tým obmedzili práva žien, občaniek Slovenskej republiky, tak ja sa vás pýtam, kolegyne, kolegovia z vlády, lebo toto nie je zodpovednosť opozície, čo vám bráni v tom, aby ste aspoň úplne, ale úplne, to znamená v rozsahu 100 % zrušili potratovú turistiku na Slovensku. Na čo je dobré, aby s vaším tichým súhlasom sem naďalej chodili ženy z cudziny, zo zahraničia si vykonávať na Slovensko potraty, aby sa Slovensko naďalej stalo bitúnkom na nenarodené deti pre cudzinky, pre ženy mimo Slovenska?
Keby sme zakázali v prvom kroku aspoň túto potratovú turistiku v celom rozsahu - ani jednej slovenskej žene nijako neobmedzíme jej práva a aspoň trošku umenšíte to zlo, ktoré potratový zákon v súčasnom znení prináša. Porozmýšľajte nad tým.
Ďakujem pekne.
Skryt prepis

Vystúpenie v rozprave

24.6.2021 o 18:45 hod.

Ing. Mgr.

Marian Kotleba

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 18:55

Martin Beluský
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem za slovo, pán podpredseda. Ja som presvedčený o tom, že tu v pléne nie je žiaden poslanec ani pani poslankyňa, ktorá by schvaľovala zabíjanie ako také, ale vlastne celá tá debata sa točí iba okolo toho, že odkedy považujeme alebo odkedy môžeme považovať dieťa za človeka.
To, vlastne to je celá tá debata, okolo ktorej sa tu dokola točíme, a my môžeme s názorom nesúhlasiť, s názorom toho druhého, ale mali by sme sa určite rešpektovať a hlavne rešpektovať tú diskusiu o tom, ako chceme túto problematiku ochrany života zlepšiť, a každý, kto chce túto debatu obmedzovať, tak sa na demokrata podľa mňa iba hrá, pretože to je celá naša práca, diskutovať, debatovať, hľadať proste riešenia, aj keby to malo byť každých šesť mesiacov, každý rok alebo v akejkoľvek inej perióde. A na záver chcem ešte povedať, trošku tak osviežiť tú debatu. Ja mám trošku strach, že to tvoje prirovnanie k tej ochrane tých kuriatok v Nemecku bude zo strany niektorých koaličných poslancov nepochopené a na budúcu schôdzu tu budeme mať zákon na ochranu kuriatok.
Ďakujem pekne.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

24.6.2021 o 18:55 hod.

Ing. PhD.

Martin Beluský

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 18:56

Marek Kotleba
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem za slovo. Dobre si to povedal, lebo ani pre mňa to nie je žiadny zhluk buniek alebo to, pretože už v treťom týždni sa začína budovať nervový systém, pečeň, pľúca, kosti, ale pre týchto neofašistov sú to iba nejaké zhluky buniek alebo to nazývajú stredným rodom. V 8. týždni začína tento plod, alebo ten už malý človiečik vnímať prvé reflexy. Tie prvé reflexy sú z miechy a reaguje na podnety, čiže nemôžeme to nazvať to alebo nejaký zhluk buniek.
A ďalšia vec je, keď tu obhajujú potraty z dôvodu ekonomickej situácie, tak predsa peniaze sú, veď boli peniaze na testovanie, peniaze na vyvolanie konfliktov v Bielorusku, na kadejaké pofidérne kšefty ministra vnútra a všetkých možných rezortov, ale na to, aby bolo dosť finančných prostriedkov na podporu aj slobodných matiek, tak na to sa peniaze nenájdu. Tak uvedomme si jednu vec, buď peniaze sú, alebo nie sú. Peňazí je dosť, len sú zle prerozdelené.
Ďakujem.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

24.6.2021 o 18:56 hod.

Mgr.

Marek Kotleba

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 18:57

Rastislav Schlosár
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Kolega Kotleba veľmi správne poukázal na to, že určovať okamih vzniku ľudského života od toho, kedy cíti bolesť, kedy cíti to utrpenie, je čistý, holý nezmysel, lebo ak by sme to uznali, tak potom by sme mohli uznať aj to, že by mohlo byť legálne vraždiť napr. ľudí, ktorí sú, ležia napr. v hlbokej kóme, ľudia, ktorí nevnímajú, tiež necítia bolesť a mohli by sme ich takto jednoducho len tak odpájať od prístrojov, celkom legálne tak týchto ľudí vraždiť.
No a práve takéto vnímanie ľudského života je typické práve aj pre ten tzv. vyspelý, vyspelý Západ, pre tzv. tie moderné demokracie západné, kde už dneska je legálna aj eutanázia, a tá eutanázia sa vykonáva práve takýmto ľuďom, teda nielen tým, ktorí sú dajme tomu v bolestiach, sami o to žiadajú, ale sú vykonávané aj ľuďom, ktorí sú napojení na prístroje, nevedia sa brániť, necítia bolesť, ale jednoducho na základe nejakých súdnych rozhodnutí sa rozhodne, že týchto ľudí treba zlikvidovať, treba ich odpojiť od prístrojov, vykonať im tú eutanáziu.
Čiže aj k tomuto vedie, aj k tomuto vedie to vnímanie, nesprávne vnímanie vzniku ľudského života, teda od interrupcií sa môže dostať v konečnom dôsledku napokon aj k eutanázii.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

24.6.2021 o 18:57 hod.

Mgr.

Rastislav Schlosár

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 18:59

Štefan Kuffa
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Marian Kotleba, no chcem reagovať, inak tá genocída, ktorá sa každý deň pácha na celom svete, je čosi, čo je neakceptovateľné. 56 mil. detí zomrie každý rok, nedovolíme sa im narodiť, 56 mil. detí. Áno, aj v Európe budú chýbať tieto deti a ony chýbajú, tieto deti, však tá imigrácia nie je tuná náhodou. Si uvedomujú západné štáty, že chýba im generácia. My sme vyvraždili celú generáciu. Nebude sa mať kto o nich starať, nebudú to tie psy a mačky, ktoré sa budú o nich starať. To je náhrada za tie deti, ktoré sme vyvraždili. A tak, jak si to povedal, že je to starý socialistický zákon, dovoľujem si to trošku tak doplniť, to neni tak socialistický, ale komunistický, alebo toho roku je výročie, je to sto rokov, odkedy bol prijatý zákon o potratoch, a bolo to v Rusku. Bol to Vladimír Iľjič Lenin, ktorý túto vec nasadil, a ako taký zhubný mor, žiaľ, sa rozšíril do celého sveta a stále vo svete panuje.
Keď si pozrieme, že kto je zástanca potratov, tak sa pozrite, toto oni obhajujú. Takéto totalitárne systémy, toto im je blízke. Keď v ’78. roku Červené brigády zavraždili Alda Mora, bol to kresťanský demokrat, premiér talianskej vlády a zavraždili ho len preto, lebo bol zástancom nenarodených detí. Akonáhle ho zavraždili, pár dní na to, keď nastúpil jeho nástupca, taliansky premiér, Taliansko podpísalo potratový zákon. To je čosi, čo je tuná na Slovensku neprijateľné. A Je 19.00 hod., pán predsedajúci, patrí sa aj skončiť, vidím, že Janka sa ponáhľa domov ako včera.
Ďakujem.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

24.6.2021 o 18:59 hod.

PhDr.

Štefan Kuffa

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video
 
32. schôdza NR SR - 6.deň - A. dopoludnia
 

8:55

Lucia Drábiková
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem za slovo. Dobré ráno, kolegovia. Chcem tak v reakcii na rozpravy, ktoré tu už odzneli, povedať takú jednu vec. William Wilberforce tridsať rokov bojoval za zrušenie otroctva a takmer sa ho nedožil. Bol vytrvalý a bojoval s vášňou. A to je to, čo vidím aj tu na jednej i druhej strane, že každý z vás s vášňou bojuje za hodnotu, ktorú považuje za najcennejšiu.
To, čo nás všetkých spája, je to, že chceme pomáhať ženám. Na tom sa zhodneme. Nezhodneme sa na tom, či cenou môže byť počatý ľudský život. Je jasné, na ktorej strane stojím v tomto boji ja, a myslím si, že to, čo sa tu teraz deje, sa tu dialo už mnohokrát v tomto parlamente, ale mojou takou nádejou a aj výzvou na nás všetkých, aj pre mňa samú je to, že zatiaľ nás tie počty nepustia. Zatiaľ tie počty jasne ukazujú, aké je nastavenie a ako to celé vnímame. Je otázka, ak by sme hlasovali tajne, či by sa to hlasovanie líšilo, pretože či už také alebo onaké hlasovanie prináša mnohé ataky a mnohé tlaky zo strany spoločnosti. Ešte, ešte som chcela povedať takú jednu vec, že táto diskusia, aj keď možno niektorým mojim kolegom, ktorí tu možno aj teraz nie sú, pripadá jalová a zbytočná, pretože aj tak nič nezmeníme, aj tak sa nikam neposunieme. Mne taká nepripadá a vidím to minimálne ako výzvu na to, aby sme sa naučili diskutovať kultivovane, aby sme sa naučili rešpektovať jeden druhého a vnímať ho ako partnera, ako človeka.
Ďakujem.
Skryt prepis

25.6.2021 o 8:55 hod.

Mgr. PhD.

Lucia Drábiková

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

8:55

Magdaléna Sulanová
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Áno. Ďakujem pekne za slovo. Ja by som k tomu, čo bolo včera povedané a čo zdôraznil pán poslanec Marian Kotleba, chcela niekoľko poznámok.
Po prvé, mali by sme používať exaktné pojmy. Vôbec zaužívaný pojem, že prerušenie tehotenstva, prosím vás pekne, keď sa niečo preruší, sa predpokladá, že po nejakom čase sa pokračuje ďalej, hej? Ale tu ide o zabitie dieťaťa, tak aké pokračovanie? Čiže nejde vôbec o prerušenie, ale ide o ukončenie života plodu, to po prvé.
Po druhé, používať pojem potrat. Potrat sa používal aj predtým, je to bežné, že dieťa alebo plod, ktorý nebol schopný života, žena potratila, ale potratila ho prirodzene. No tu sa hovorí o umelom potrate, čiže opäť hovorím, ide tu o zabitie, to po prvé.
Po druhé (zaznelo mimo mikrofónu: "Bože, som zadýchaná."), po druhé chcem povedať, že skutočne tí, čo sme tu, my sme všetci v podstate na jednej lodi, okrem pani Cigánikovej. A viete, ja sa za ňu na to nehnevám. Ona na základe nejakých svojich nadobudnutých skúseností má takýto názor. My by sme jej mali trpezlivo ho vysvetľovať, ale z jej strany je nekorektné, že ona nás sústavne napáda a veľmi vehementne, nechcem povedať že až agresívne nás, jak by som povedala, obviňuje, že stále to tu dávame. Áno, budeme to dávať, pretože z hľadiska nášho svedomia je to naša povinnosť a my to považujeme za správne. My chceme ochraňovať život nenarodených detí. A toto som chcela zdôrazniť... (Prerušenie vystúpenia časomerom.)
Skryt prepis

25.6.2021 o 8:55 hod.

Ing.

Magdaléna Sulanová

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video