32. schôdza

17.6.2021 - 2.7.2021
 
 
Loading the player...

Prosím povoľte Vášmu prehliadaču prehrávať videá vo formáte flash:
Google Chrome | Mozilla Firefox | Internet Explorer | Edge

Vystúpenie s faktickou poznámkou

25.6.2021 o 13:40 hod.

Ing.

Ľudovít Goga

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video
 
 
 

Vystúpenia

Zobraziť vystúpenia predsedajúceho
 
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 13:17

Miroslav Suja
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Vieš, Miro, veľmi správne si to podotkol, že dobrovoľnosť. Dobrovoľnosť, kolegovia, dobrovoľnosť, neviem, ako vám to povedať, aby ste to pochopili. Nikto nikoho neodsudzuje, keď sa dáte zaočkovať vy, ako pani Cigániková svoje deti, nikto jej to tu nevytkol, je to vaše dobrovoľné rozhodnutie. Ale nenúťte ostatných, že nemôžu vaše deti ísť do škôlky, kým nie sú testované alebo očkované, že nehovorte tu, že nikto nikoho nenúti, keď minister sa tu vyjadruje, zdravotníctva, že už rozmýšľa nad tým, že to bude pre niekoho povinné, keď sa tu rôzni politici vyjadrujú, že malo by to byť povinné, keď nie, tak by nemali mať žiadne práva. Tak tu nehovorte o dobrovoľnosti, keď z vášho tábora vyznievajú takéto reči.
Keď čítame správy, že 50 % zaočkovaných, ktorí sa nakazili, nie všetkých zaočkovaných, ktorí sa nakazili, tak 50 % z týchto zaočkovaných, ktorí sa nakazili, 11 z krajín Európskej únie zomrelo. Tak ako hovoríte tu o nejakej bezpečnosti? Každý má dobrovoľné právo sa rozhodnúť. Ak sa ja rozhodnem, že sa nebudem liečiť na rakovinu, tak sa nebudem a zomriem. Ak sa ja rozhodnem, že pre mňa je nebezpečné sa zaočkovať, lebo si myslím, že som v dobrej zdravotnej kondícii, tak sa nedám, ale je mi to úplne jedno, či sa dáte vy. Tak vy mi nehovorte, že či sa mám dať ja. Toto ide o to, aby nikto nemal právo niekoho nútiť do niečoho, čo nechce. Lebo každý je zodpovedný sám za seba a nedajbože diskriminovať ľudí len kvôli tomu, že on sa nedal zaočkovať alebo nútiť ľudí, aby sa falošne dali zaočkovať nejakým placebom alebo podobne, aby mali ten preukaz, čo vidíme, že už v mnohých prípadoch sa stalo, tak myslíte, že toto je cesta? Ja si myslím, že každý by sa mal právo slobodne rozhodnúť.
A vyjadrenia koaličných poslancov a zástupcov vlády, že by to malo byť povinné a že sa nad tým uvažuje, tak toto, chlapci, je za čiarou, a na deťoch, ja budem rozhodovať o svojich deťoch, ja som za ne zodpovedný, či ich dám zaočkovať alebo nie... (Prerušenie vystúpenia časomerom.)
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

25.6.2021 o 13:17 hod.

PaedDr. Mgr.

Miroslav Suja

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 13:19

Eduard Kočiš
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem pekne za slovo, pán predsedajúci.
Vážené plénum Národnej rady Slovenskej republiky, opäť sa tuná ozývajú hlasy, ktoré sa nejakým zázračným a zvláštnym spôsobom pýtajú, že čo my vlastne chceme. V tomto našom návrhu zákona je jasne pomenované, čo my vlastne chceme. Kolega Suja to predo mnou povedal, ja to zopakujem opäť, pretože cítim, vidím a počujem, že je to potrebné, chceme dobrovoľnosť. Chceme dobrovoľnosť pre každého jedného slobodného občana Slovenskej republiky. Nikdy nebudem odhovárať od očkovania nikoho, pretože ten dotyčný človek, tá dotyčná osoba, ktorá sa pre očkovanie proti COVID-19 rozhodne, je to jeho dobrovoľné rozhodnutie, jeho slobodná vôľa a ja ho v tom podporím. Nebudem ho ani odhovárať, že je to zlé, že je to nebezpečné, ale zároveň mu nebudem ani tvrdiť, že je to nebezpečné, pozor, dobrovoľnosť, nie hlúpe, slepé, hluché stádo, ktoré bude počúvať nejakých siedmich, ôsmich, deviatich šarlatánov, pretože oni to povedali, oni si to myslia. Jednoducho nie.
Každý jeden človek, ktorý je príčetný, má spôsobilosť na právne úkony, musí o svojom zdravotnom stave, o tom, čo sa s ním bude diať, rozhodovať sám. Nie predstavitelia štátu, nie predstavitelia ministerstiev, nie predstavitelia v pléne Národnej rady Slovenskej republiky, ale občania rozhodovať sami o seba, sami pre seba a sami o svojej rodine. To je všetko. Celá veda. Úplne jednoduchý zákon, úplne jednoducho pochopiteľný, ale tuná narážame na jeden taký ťažký múr, doslova až na Čínsky múr. Kto nechce, nepochopí, kto nechce, nevidí.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

25.6.2021 o 13:19 hod.

Mgr.

Eduard Kočiš

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 13:21

Miroslav Urban
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem za slovo. Úvodom musím povedať, že ja som sa zaočkoval. Som lekár, rozhodol som sa sám dobrovoľne. Ja viem, čo to obnáša, ja tých pacientov som videl, takže ja mám k tomu takýto postoj. Hej, ale na druhej strane som stále za tú dobrovoľnosť.
Včera ministerka Kolíková spomínala, že uvažujú o povinnom očkovaní kritickej infraštruktúry. Hovorila o zdravotníkoch a nejakých iných. No je to problém. Ak niekomu nariadite nejaké povinné očkovanie, čo sa stane s tými, čo nebudú tú povinnosť akceptovať? Čo tých zdravotníkov vyhodíte? Prepustíte? Ani len rozprávať o niečom takom, že povinné očkovanie. Je to zlé, je to kontraproduktívne. Ja si osobne myslím. Viete, radšej to nechať na tej báze dobrovoľnosti a vysvetľovať stále argumenty, rozprávať, ako to je. Napríklad sa hovorí o tom očkovaní detí od 12 rokov. Nemáme žiadne relevantné naozaj dáta. Klinické štúdie sa s deťmi a tehotnými nerobia. To sú len také ex post nejaké analýzy. Ani samotná WHO neodporúča očkovanie všetkých detí nad 12 rokov, ale len u rizikových detí. Čiže ak by som mal dieťa, ktoré má 130 kg, je polymorbidné, má cukrovku a podobne, tam by som povedal, že áno, ale nie všetky deti. To je môj taký názor a v podstate sa to kryje s názorom WHO. Čiže tá dobrovoľnosť je, myslím, že úplne na mieste.
Viete, je to všetko o tej dôvere, akú máte, ako prezentujete tu COVID, ako sme tú epidémiu riešili. Ak vám prestali ľudia dôverovať a čoraz viacej sa šíri všelijakých informácií, ak sa zle komunikuje, ak sa zle interpretujú tie dáta, tak ťažko niekoho prinútite na to očkovanie. Ja viem, že je to problematika veľmi široká, blíži sa tu dá delta vlna, delta teda mutácia a bude s tým... (Prerušenie vystúpenia časomerom.)
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

25.6.2021 o 13:21 hod.

MUDr.

Miroslav Urban

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 13:23

Milan Mazurek
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Pán poslanec Stančík, najväčší problém pri komunikácii s poslancami hnutia OĽANO je, že s vami sa ťažko vedie ten spor, lebo vy prídete, vložíte mi do úst desať vecí, na základe nich ma dve minúty kritizujete, a tie som ja nepovedal. A to je na tom to najlepšie, že vy prídete, poviete, že tvrdili ste najprv, že COVID neexistuje. No klamstvo. Potom poviete: teraz ste proti očkovaniu. No klamstvo. Načo to robíte? Veď komunikujte ako dospelý chlap. Ja nie som proti očkovaniu, ja som za to, aby sa každý slobodne rozhodol, či sa dá očkovať, a tu som to povedal štyrikrát. Zbytočne. Zbytočne, vy máte pred sebou stenu, do ktorej to narazí, vy tú informáciu neprijmete a potom ma skritizujete za niečo, čo som nepovedal. To urobila kolegyňa pred vami, to robíte teraz vy, teraz ste ju prišli nahradiť. Načo?
Hovoríte o tom, že my sme fanúšici premorenia. Nie, ja som vo svojom prípade fanúšik premorenia. Áno, ja som sa nakazil, dva dni som mal teplotu 37 a potom mi nebolo nič a normálne som bol úplne v poriadku. A na základe toho súdim, že pre mňa ten vírus nie je natoľko nebezpečný, aby som sa nechal zaočkovať. Vo svojom prípade áno. A prajem všetkým na Slovensku mať rovnakú slobodu voľby. To je celé.
Potom je protiotázka. Čo ste vy vlastne urobili pre to, aby ste ľudí informovali o rizikách obezity, cukrovky, zlého zdravotného stavu, o tom, ako môžu zlepšiť svoj zdravotný stav, o vitamínoch, o všetkých ďalších veciach, akékoľvek pozitívne kampane pre to, aby sa aspoň časť tých ľudí, ktorí majú problém alebo sú v rizikových skupinách, zlepšilo svoj zdravotný stav. Neurobili ste nič, pán Stančík, ale nič, nič. Ani slovo a potom ste tvrdili, že nikto tu nikoho nenúti do očkovania. No ďalšie klamstvo. Pani Kolíková a váš pán minister zdravotníctva otvorene hovoria o povinnom očkovaní.
Tak keď nás chcete kritizovať, tak za fakty, nie za klamstvá. To je presne ten problém.
A posledné, poopravím kolegu Mira Suju, on myslel to, že polovička tých posledných obetí v Británii boli zaočkovaní ľudia. Ja som vám to dal do rúk. Dal som vám to do rúk. Tridsať percent z nich malo obidve vakcíny. A ja sa na základe týchto správ rozhodujem a sám si robím mienku, ale nikoho do toho nenútim. To je celý princíp zákona.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

25.6.2021 o 13:23 hod.

Bc.

Milan Mazurek

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie v rozprave 13:26

Miroslav Suja
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Vážení kolegovia, kolegovia, kolegyne nie, je piatok 13.25 hod., berieme štyri a pol tisíc plat a pri tak dôležitej téme, ako sa týka povinné očkovanie, vám nestojí za to, tí, čo to sledujete, aby to videli občania, ale nie tí, čo ste tu, aby tu vaši kolegovia alebo vašim kolegom, aby tu boli. Mrzí ma, že jedine z hnutia REPUBLIKA je tu 100 % poslancov a z ostatných strán, ako napríklad OĽANO z 53 ste tu štyria a doteraz ste tu boli dvaja. To ma veľmi mrzí.
Ľudia povinné očkovanie berú veľmi citlivo, a to musíte uznať kolegovia, kolegyne, že je to tak. Niečo im chceme nanútiť, ale tvárime sa, že nie. A potom počujú vyjadrenie ministerky Kolíkovej, ktorá hovorí, že bude povinné očkovanie, že by malo byť. A zasa potom počuť nejaké hlasy tuto od vás z OĽANO, že nie, ale zasa počuť ministra zdravotníctva, ktorý vie, že určité skupiny by mali byť povinne zaočkované.
Vážení kolegovia, kolegyne, a keď vidia, ako vy tu hlasujete za návrhy vládnych predstaviteľov, tak vedia, že kto hovorí pravdu. Lebo akonáhle oni s tým prídu, tak vy automaticky za to zahlasujete. Žiadne dobrovoľné, žiadne dobrovoľné. Kolegovia predo mnou tu hovorili, že nemáme žiadne dáta, tak prečo chceme očkovať deti od 12 rokov? Žiadne dáta. Koľko detí zomrelo od 12 rokov? Máme nejaké informácie? SaS-ka sa tak rada oháňa číslami, dátami a tabuľkami, tak ja sa spýtam, je tu jediný predstaviteľ SaS, pán poslanec Viskupič, veľmi ďakujem, že ste tu aspoň jediný, máte nejaké dáta, od 12 rokov koľko detí zomrelo a podobne?
Ja neviem, ideme tu o niečom rozhodovať, nič nechceme, vážení kolegovia, nič nechceme iné, ale na Slovensku je desať povinných očkovaní a očkovanie proti COVID-u tam nie je. A my nič iné nechceme, len aby toto očkovanie bolo dobrovoľné, tak ako ste to od začiatku hovorili, a že to je fáma a hoaxy že šírime, že bude povinne, že to bude povinné. Ale pomaly sa to napĺňa. Vidíme vyjadrenia vašich zástupcov vo vláde. Napĺňa sa to, kolegovia, kolegyne. Kolegyne nie.
Tak vás poprosím, skúste to nahať (nechať, pozn. red.) na každého. Dobrovoľnosť. Od začiatku ste hovorili, že to bude dobrovoľné a zrazu sa ten názor mení. Zrazu potrebujete naplniť nejaké čísla, tak už zneužijete deti od 12 rokov. Ja svoje deti nedám zaočkovať alebo svojich synov, nemám deti, mám synov, lebo neverím týmto vakcínam kvôli krátkosti vyvinuté, jedna vec. A druhá, z dát, ktoré máme, som nevidel ani jedno úmrtie detí v tomto veku, ani jedno, ale úmrtia po požití látky alebo po prijatí látky proti COVID-u alebo očkovanie sú už aj potvrdené, ale u detí nie, tam som nevidel, že keď sa nedali zaočkovať, že by zomreli.
Takže, vážení kolegovia, kolegyne, rozmýšľajme aj nad tým, kde táto cesta vedie. Viete, vy sa tu odvolávate na liekovú, Európsku liekovú agentúru. A skade je financovaná Európska lieková agentúra? Povedzte, viete, kto ju financuje? Viac ako 75 % financií má od výrobcov liekov, od výrobcov liekov a vakcín. A koho budú záujmy hájiť, keď vás, 75 % vašich príjmov prichádza priamo od týchto výrobcov? Koho záujmy budú hájiť? To nemusíme vedieť napočítať dva a dva, že sú štyri. Samozrejme, že budete hájiť toho, kto vás chová, ľudovo povedané, alebo kŕmi. Nebudete hrýzť tú ruku, ktorá vás kŕmi a nepoviete, že nie, toto nie je dobré, aj keď nemáme dáta.
Sami vieme od poslancov, ktorí sú v Európskej únii, a to nielen od našich, ale aj iných štátov, že tam boli strašné tlaky vyvíjané, aby sa schvaľovali niektoré vakcíny oveľa skôr a aby sa zjemňovali podmienky na to, aby takto vakcíny boli zavedené. Ale aj napriek tomu, keď niekto chce, nech si dá tých vakcín, koľko chce, ale nenúťme tých a nediskriminujme tých, ktorí si to nechcú dať.
Viete, tu kolegyňa Cigániková zo SaS-ky, ktorá má rada tak čísla, ale predpokladám, že tie čísla v tej SaS-ke až tak nejdú všetkým, lebo ona hovorila, že mali by sme to brať cez peniaze, napríklad pri takých liekoch pre deti, že nie je dobré, aby sa dal liek za dva milióny niečo pre jedno dieťa, keď môžeme zachrániť dva milióny detí liekom po jednom eure. To sú čísla, tak pome sa pozrieť tie čísla. Deti do 14 rokov 800-tisíc, deti do 10 rokov 643-tisíc a do 18 rokov 1 075 219. Tak aké chce dva milióny detí zachraňovať? Ide nám tu hovoriť čísla, že chce zachrániť dva milióny detí na úkor jedného.
Ja sa pýtam, prečo nezachrániť všetek ten milión 75-tisíc detí, keď podľa nej sú choré, krát dva a dať aj dva milióny pre to jedno dieťa. To je číslo. Pre kolegyňu z SaS Cigánikovú liek za dva milióny, ktoré zachráni ľudský život, je len číslo a radšej ho zobere. A ak sa budeme k takýmto veciam stavať takto, že len cez čísla, tak tu vôbec nemusíme sedieť, urobme si nejaké tabuľky, povieme, čo áno, čo nie, rozhodnime k tomu, že žiť kto nie.
Kto je pani poslankyňa Cigániková z SaS, že sa rozhoduje, ktoré deti budú žiť a ktoré nie?! Je problém dať liek dva milióny pre napríklad malú Moniku, aby sme jej zachránili život, a dať aj pre tie dva milióny, hoci dva milióny detí tu nemáme, ale pani poslankyňa Cigániková podľa tabuliek a matematiky SaS povedala, že áno. Nemáme tu ani ten milión detí, lebo ak hovoríme o deťoch do 10 rokov, tak je tu len 643 574 detí.
Vážení kolegovia, kolegyne, viete, kolegyni Cigánikovej nevadí, že sa za stovky miliónov kúpia nepresné antigénové testy, hoci má právo veta na vláde a mohli vetovať tento nákup, mohli vetovať všetko, mohli odísť z koalície. Vtedy im čísla nevadia. Viete prečo? Lebo na tých testoch sa nahrabe aj niekto blízky SaS-ke. Tam tie čísla sú už trošku iné, lebo keď niekto ide pre nich, tak už je to v poriadku. Stovky miliónov na nepresné antigénové testy, ale ona má tú drzosť tu povedať, že jej vadí liek za dva milióny pre nejakú Moniku?! Pardon, že zas tak kričím, ale mne to nedá, lebo ja som bol jeden z tých aj s kopu poslancov Národnej rady, ktorí sme sa zbierali pre tie lieky, aby sme cez dva milióny vyzbierali tejto Monike.
A potom príde nejaká dáma, ja neviem, či ju môžeme teraz nazvať dáma, a povie toto, povie tu v pléne Národnej rady, že má byť zriadený nejaký inštitút, ktorý bude rozhodovať, či je v poriadku, aby sa vynaložili niekomu na liečbu dva milióny. My tu ideme rozhodovať o životoch, kto bude žiť a kto nie? A pritom bieloruskej opozícii už som nepočul, že by hovorila, že nepošlime peniaze! Ona súhlasila! Nepočul by som, že desiatky miliónov dáme neziskovým organizáciám, mimovládnym organizáciám, mimovládnym, nie neziskovým, mimovládnym organizáciám desiatky miliónov, či už predchádzajúce vlády alebo súčasná vláda. Tam je to v poriadku, desiatky miliónov mimovládnym organizáciám. Ale pre liek pre, znova budem sa opakovať, pre Moniku dva milióny je problém. Sa to neoplatí. Tak koľko stojí ľudský život? Koľko? Strašne veľa, keď z toho nemáte nič, lebo z toho jedného lieku za dva milióny nemá niekto okolo pani Cigánikovej alebo ona nič, ale z toho nepresného testovania antigénového, tam jej to už nevadí. Tam tie tabuľky sú v poriadku.
Tak ak sa budeme, to brať alebo budeme to vždy robiť len cez čísla, tak bude problém. A preto ja si myslím, že aj teraz povinné očkovanie je všetko len cez čísla, aby sme niekomu zasa prihrali bohatý zisk. A nielen tým výrobcom tých vakcín, ale aj ľuďom, ktorí ich sem dovážajú a na tom zarábajú.
A na záver jedna vec. Jeden majiteľ tejto spoločnosti, ktorá vyrába tieto vakcíny, letel do Izraela a nepustili ho tam. A viete prečo? Lebo sám sebe nedal pichnúť tú vakcínu, ktorú vyrobil. Sám sebe nedal pichnúť tú vakcínu, ktorú vyrobil. A my ostatní teraz máme vravieť, že áno, tie vakcíny sú bezpečné a perfektné. Tak vy vyrábate nejaký produkt a nedáte si ho, taký perfektný, a radšej budete riskovať, že nakazíte seba, svoju rodinu, svojich blízkych.
Tak, páni kolegovia, kolegyne, niečo nám tu nesedí. A ak budeme brať niečo povinne a len cez peniaze a cez tabuľky, tak sme tu zbytoční a nemali by sme tu čo robiť. Ideme rozhodovať, koľko stojí ľudský život, ideme rozhodovať, či má niekto právo ísť do škôlky, naše deti, ak nie sú očkované, alebo nie. Ideme rozhodovať, či naše deti majú právo ísť do školy, ak sú očkované, alebo nie, ideme rozhodovať, či môžeme ísť vlakom, ak sme očkovaní, alebo nie, ideme rozhodovať, či môžeme ísť lietadlom, ak sme očkovaní, alebo nie, ide náš štátny tajomník Klus tak strašne bojovať za naše práva, aby sme mohli voľne cestovať, že všetkým okolitým krajinám povie, že nepusťte Slovákov nikde, kým nebudú mať očkovací preukaz. Takto strašne bojuje za práva náš štátny tajomník Klus.
Takže kolegovia, kolegyne, netvárme sa, že tu niečo je dobrovoľné a netvárte sa pohoršene, že takýto zákon sem prišiel. Je to len o dobrovoľnosti. A ešte raz hovorím na záver, ja nikoho neodsudzujem, nikomu som nikdy nepovedal, aj keď sa ma pýtali, či sa má dať zaočkovať alebo nie, každému som povedal, musí si zhodnotiť riziká alebo plusy a mínusy. Ale neovplyvňoval som ho, nenájde sa jediný človek, čo som povedal, že nedaj sa alebo daj sa. Povedal som, je to na tebe, maximálne, čo som povedal, že ja sa nedám, lebo je to dobrovoľné. A kým ma nepresvedčíte a nebudú tie dáta hovoriť niečo iné, tak tento názor budem zastávať, vážení kolegovia a kolegyne.
Neodsudzujme tých, ktorí sa nedali, je to ich slobodná vôľa.
Ďakujem.
Skryt prepis

Vystúpenie v rozprave

25.6.2021 o 13:26 hod.

PaedDr. Mgr.

Miroslav Suja

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 13:36

Ján Benčík
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Pán Suja, všetko, čo ste vy a väčšina poslancov zvolení na kandidátke Kotlebovci - Ľudová strana Naše Slovensko na tému celosvetovej pandémie kedykoľvek tu v parlamente povedali, sú neskutočné hlúposti a život ohrozujúce bludy. Jediný, kto má kompetenciu a právo sa k tejto problematike vyjadrovať, je pán doktor Urban. Ale zaujímavé, že pán doktor Urban sa zaočkovať dal, tak teda neviem, či on podľahol tomu tlaku nejakých piatich, šiestich šarlatánov, o ktorých tu hovoril ďalší váš kolega pán Kočiš, že len tí presadzujú očkovanie. A aby som vás upokojil teda, aj ja osobne som zaočkovaný, zaočkovaná je moja manželka, zaočkovaní sú obidvaja moji synovia aj partnerka môjho syna, nikomu z nás okrem teda drobných následkov u mňa po druhom očkovaní, keď som mal nejakú krátku nevoľnosť, nikomu z nás nič nebolo a nič sa nám nestalo.
A ešte sa vrátim k jednej veci, pretože vy ste ma tuná obvinili dokonca, že som vrah. Vy nás tu poslancov koalície bežne nazývate mafiou, ale ja by som vám pripomenul takú pripomienku, že v dome obesenca sa o povraze hovoriť nemá, pretože vy, práve vy ste pracovali u mafiánskeho bossa a mnohonásobného vraha, kde ste cvičili výpalníkov, a vy máte tú drzosť hovoriť o niekom ako o mafiánoch a mne dokonca o vrahovi, ako o vrahovi. A láskavo povedzte meno, kto má byť ten človek, ktorého som ja zverejnil, a kvôli mne bol vraj zavraždený, čo je, samozrejme, hlúposť, pretože ja zverejňujem iba fotografie a nejaké veci, ktoré zverejnili vopred iní sami verejne. Takže ak by niekto bol na základe nejakej fotografie prišiel o život, určite to nebolo kvôli mne. Poprosil by som to meno.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

25.6.2021 o 13:36 hod.

Ján Benčík

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 13:38

Milan Mazurek
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Miro, ty si presne o tom hovoril, veď každý z nás máme mať slobodnú vôľu. Ak ja napríklad som presvedčený o tom, že ak výrobca vakcíny nechce ručiť za jej nežiaduce možné účinky a túto zodpovednosť prenechá na štát, ktorému ho predáva, no tak povedzme, že mňa to presvedčilo o tom, aby som si ju pichnúť nedal. Ak si ju niekto ako pán Stančík, Benčík a ktokoľvek iný chce dať pichnúť, no tak si ju dá. Nebudem ho odsudzovať a jediné, čo navrhuje tento návrh zákona, je, aby oni neodsudzovali nás. My nebudeme hodnotiť tieto vakcíny, proste každý musí mať vlastnú voľbu sa na základe dostupných informácií a faktov rozhodnúť zaujať vlastné stanovisko. To už fakt v tomto pléne, keď niekto obhajuje základné atribúty slobody a právneho štátu, základné ľudské práva, slobody a prvky ústavy, ktoré z nás majú údajne robiť demokratický štát, tak to už je dnes vnímané týmito koaličnými poslancami ako nezodpovednosť?! Len to, že, ako si povedal, žiadame, aby sme ostali v medziach a intenciách demokratickej spoločnosti, je niečo neprijateľné?! Tým, že chceme, aby si každý mohol slobodne rozhodnúť, čo si pichne do svojho tela, my sme neprijateľní alebo nezodpovední? Veď to je až neuveriteľné, Miro, presne, čo oni dokážu povedať. Tu sa úplne už ako keby zabudlo na to, že majú platiť určité demokratické princípy, že majú platiť state ústavy, že má platiť právo každého človeka na slobodné rozhodnutie. Oni to vnímajú, akože ľudia, ktorí dbajú a trvajú a prajú všetkým ostatným toto právo, sú skrátka pomaly nejakí zločinci a teroristi, ktorí tu iným spôsobujú smrť. Toto je skrátka neprijateľné zo všetkých uhlov pohľadu a náš návrh zákona nerobí nič iné, len že dbá na to, aby do-bro-voľ-nosť bola striktne zákonom daná.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

25.6.2021 o 13:38 hod.

Bc.

Milan Mazurek

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 13:40

Ľudovít Goga
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem za slovo.
Pán poslanec Suja, ja s vami vo väčšine naozaj súhlasím, určite musí byť očkovanie na dobrovoľnom princípe, malo by to aj zostať zachované. Naozaj tu ale tá téma je taká, myslím si, že vy ste to tak okrajovo, okrajovo načrtol a je to práve to, že čo sa vlastne deje v celom svete, že to je proste, my máme dva názory, jeden taký ten centralistický a suverenistický, to znamená, že čo nám svet hovorí. Ideš tam, musíš sa zaočkovať, ideš tam, musíš mať túto vakcínu, tam nemusíš mať, tam musíš mať test. To znamená, že tu sa dostávame do dvoch rovín, že keď aj my v národe, to znamená, tuto na Slovensku sa dohodneme, že to očkovanie bude dobrovoľné, tak odniekadiaľ príde informácia, že tu musíte mať toto a toto.
Takže to je taká jedna vec, ktorú som chcel povedať na tú vašu rozpravu, a druhá vec, toto je všetko teoretická rovina, o čom my sa bavíme. Takisto jak vy, ani ja nedisponujeme tými dátami a tými skúsenosťami, pretože pandémie tu neboli zrejme doteraz, čo si pamätám, sú minimálne v tomto a minulom storočí, a pozrite sa na to, čo sa stalo včera. No včera tajfún na južnej Morave, desať kilometrov možno od Slovenska, desať, dvadsať od Rakúska, mohlo to zas postihnúť jednu alebo druhú, druhé miesto, nikdy sme s tým neboli konfrontovaní, nie sme na to pripravení, takisto jak na tú pandémiu korony a môže sa stať, že základné informácie, ktoré aj ja postupne zbieram, ja som COVID prekonal, 14 dní som ho mal a stratil som sedem, osem kíl, keby som si mohol rozhodnúť, že mám sa očkovať alebo nie, tak určite sa zaočkujem, aby som predišiel tomu, čo som zažil, ale to, čo sa vlastne teraz, teraz môže diať, že tá nová vlna môže byť ešte viac kritickejšia, ako bola tá druhá, ale môže a nemusí, takže to je také, to je všetko momentálne nejaká teoretická rovina a uvidíme, kam to pôjde.
Ďakujem.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

25.6.2021 o 13:40 hod.

Ing.

Ľudovít Goga

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 13:42

Eduard Kočiš
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem za slovo, pán predsedajúci. Táto rozprava k tomuto problému, ktorý tu bol načrtnutý, je naozaj v dvoch rovinách. Jedna rovina hovorí o tom, že dobrovoľnosť by mala byť garantovaná pri všetkom, čo daný občan Slovenskej republiky robí, koná, chce vykonať a k čomu sa chce vyjadriť. A druhá stránka tohto problému je tá, že štát už nejakým spôsobom uvažuje o nejakej povinnosti v rámci zamestnancov kritickej infraštruktúry alebo v rámci zamestnancov, ktorí priamo podliehajú štátu. A v tomto ja vidím to veľké nebezpečenstvo, pretože to, že je niekto zamestnancom štátu, či už pôsobí v polícii, v zdravotníctve alebo v kritickej infraštruktúre, ktorá má na zodpovednosti či už atómové elektrárne alebo rafinérie, nie je to dôvod na to, aby tento človek, ak má iný názor, bol nútený do niečoho, s čím ani vnútorne, ani nijako inak nie je, nie je stotožnený.
Takže naozaj tento náš zákon mnohí kolegovia vnímate ako, ako nejaký populizmus, ako nejaký zákon, ktorým chceme len nejakým spôsobom zase polarizovať alebo rozdeľovať spoločnosť. Práve naopak. Ak tento zákon bude prijatý, tak tá spoločnosť nebude rozdeľovaná, pretože bude striktne dané v ústave, že očkovanie je dobrovoľné. Tak ako o tom hovorí značná časť populácie, že nie sme proti očkovaniu, nie sme ani za očkovanie, zbierame dáta, zbierame informácie a na základe informácií, na základe dát, na základe možno osobnej skúsenosti sa rozhodneme. Na tom nie je naozaj nič zlé. Len prosím vás pekne, ponechajme ľuďom slobodnú vôľu, o nič iné tu naozaj nejde.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

25.6.2021 o 13:42 hod.

Mgr.

Eduard Kočiš

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 13:44

Marek Šefčík
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem pekne za slovo.
Pán Suja, moja sloboda končí tam, kde začína sloboda iného človeka, alebo poviem to ináč, ak moja sloboda zasahuje do slobody iných, tak tam musí skončiť a nikto už dnes nepochybuje o tom, že COVID je infekčná choroba. To znamená, keď sa ja rozhodnem, že sa nebudem liečiť na nejakú chorobu, že sa nebudem dať očkovať na nejakú chorobu, ktorá nie je infekčnou, tak je to skutočne moja vec, ale pokiaľ ide o infekčnú chorobu, tak je to egoistické rozhodnutie, pretože ja tým očkovaním nechránim len seba, ale chránim aj iných ľudí.
Lekár, s ktorým sa stretávam na zdravotníckom výbore, lekár, ktorý je z vašej politickej strany, ktorého považujem za rozumného, vzdelaného, inteligentného človeka, vyhlásil, že je zaočkovaný. Pýtali ste sa ho prečo? Vás to nezaujíma, vy toto počúvať nechcete. Pán doktor Urban aj v minulosti sa tu v pléne verejne vyjadril v tom zmysle, že mu nedovolí jeho lekárska česť a to, že vidí umierať pacientov na COVID, aby popieral nebezpečenstvo tohto ochorenia. Aj preto možno dnes vyhlásil, že sa dal zaočkovať a možno aj on v svojom okolí určite povzbudzuje iných. Ja som o tom presvedčený. Vy sa však k odborníkom a ľuďom, ktorí sú zodpovední a rozumní, nemôžete pridať. Politicky totiž absolvujete, pardon, politicky totiž oslovujete väčšinu antivakcerov, takže vy si furt pôjdete svoje.
Ďakujem.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

25.6.2021 o 13:44 hod.

Mgr.

Marek Šefčík

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video