32. schôdza

17.6.2021 - 2.7.2021
 
 
Loading the player...

Prosím povoľte Vášmu prehliadaču prehrávať videá vo formáte flash:
Google Chrome | Mozilla Firefox | Internet Explorer | Edge

Vystúpenie s procedurálnym návrhom

1.7.2021 o 17:13 hod.

Mgr.

Michal Šipoš

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video
 
 
 

Vystúpenia

Zobraziť vystúpenia predsedajúceho
 
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 16:54

Zita Pleštinská
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem, pán predsedajúci.
Pán kolega Suja, to je vám vlastné, že keď niekto s vami nesúhlasí, vy na neho začnete útočiť slovne. Keď vás poprosím, aby ste hovorili tichšie, vy vyštartujete a keby ma moji kolegovia neobránili, možno v návale hnevu by ste neváhali použiť voči mne aj násilie. (Smiech v sále.) Pán kolega Suja, nečakám od vás ospravedlnenie, lebo vy nie ste gentleman.
Slovenské národné parky nemajú slúžiť ako zdroj dreva pre zahraničie, žijem pod Vysokými Tatrami, pri Poľskej hranici a každodenne pozorujem množstvo áut, ktoré naše drevo odvážajú do Poľska. Rúbeme si naše lesy a následne bojujeme s ničivými povodňami. Som architekt, som za rozvoj regiónu, preto som veľmi smutná, že drevo nespracovávame doma. Ťažba dreva v národných parkoch sa po ich transformácii bude utlmovať. Vyťažené drevo bude primárne umiestnené na spracovanie v regiónoch, čím sa podporia menšie lokálne spracovateľské kapacity.
Reforma ochrany prírody má zabezpečiť, že územia Národných parkov budú spravované samotnými správami Národných parkov. Lesníkov nikto neignoruje. Envirorezort v blízkej dobre začne sériu konzultácií v regiónoch, kde bližšie predstaví model premeny národných parkov na životaschopné územie so zachovaním prírodného bohatstva miestneho rozvoja. Obhospodarovanie lesov bude potrebné aj naďalej, a tak sa lesníci nebudú musieť obávať straty zamestnania. Lesníci sú kľúčovými partnermi, bez ktorých nebudú národné parky úspešné.
Vítam, že v lesníckej obci sa čím ďalej tým viac kladie dôraz na ekologickejšie postupy obhospodarovania lesa. Kde inde ako v národných parkoch by sa mali prioritne uplatňovať? Naša príroda je taká nádherná, že našou povinnosťou je ju chrániť pre budúce generácie.
Ďakujem pekne.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

1.7.2021 o 16:54 hod.

Ing. arch.

Zita Pleštinská

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 16:56

Ján Blcháč
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Áno, ďakujem za slovo.
Ja by som chcel upriamiť pozornosť predkladateľov, ktorých je viacero, že majú to naozaj veľmi ťažké, pretože už z tých prvých dvoch vystúpení pána kolegu Takáča a Suju a bude nasledovať vystúpenie v rozprave pána kolegu Filipa Kuffu, to sú ľudia, ktorí žijú v regiónoch, majú svoje skúsenosti a majú svoje dáta, ktoré tu počúvame, a mali by ste to brať do úvahy aj tie návrhy, ktoré predkladajú, že by sa mal tento návrh zákona stiahnuť. A nech podlieha riadnemu pripomienkovaciemu konaniu.
Tie dáta, ktoré tu predkladajú, potvrdzujú to, že ten zákon, ten návrh zákona naozaj bazíruje na dátach, ktoré asi nie sú celkom správne, pretože keď hovoríme o drevospracujúcom priemysle na Slovensku, mohol by som vám menovať kvantum významných firiem, ktoré pôsobia či už v regióne Liptov, alebo iných regiónoch. Poznám jednu firmu v Rajeckých Tepliciach, ktorá vyrába prierezy na okná a dvere, a je unikátna. Je najväčším konkurentom celoeurópskom meradle.
Toto všetko možno by bolo treba brať do úvahy okrem tých vecí, ktoré sa týkajú zamestnanosti a podobne.
A tiež som zachytil náznak kritiky od pána kolegu Mičovského, bývalého ministra pôdohospodárstva, ktorý je dokonca lesník, a tiež má zrejme vystúpenie skôr kritické ako pozitívne.
Takže ja by som sa chcel tiež prihovoriť, ako navrhoval pán kolega Suja, aby sa predsa len, aby sme sa vrátili z kratšej cesty a riadne to premysleli.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

1.7.2021 o 16:56 hod.

Ing. PhD.

Ján Blcháč

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 16:58

Ján Szőllős
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem. A oceňujem tentokrát, že kolega vystúpil skutočne na nižšej úrovni toho hlasu, ale odborne veľmi dobre, ako myslím, že väčšina bola odborne, teda sa držal okrem niektorých invektív toho, čo zákon, dôvodová správa hovorí.
K tej diskusii poviem tak. Diskusia prebieha už 20 rokov minimálne, čo ja registrujem, lebo nemám až toľko rokov, že by som evidoval predtým tu diskusiu, prebieha medzi ochranármi a lesníkmi už 20 rokov. Zdá sa mi, či to bude teraz o týždeň kratšie alebo dlhšie, to nič už nezmení na merite veci na tom, o čom sa diskutuje. Lebo už 20 rokov sa diskutuje a zdá sa mi, že opäť je tu taktika nič neurobme, diskutujme ešte ďalších 20 rokov a diskutujme donekonečna, lebo je to taký zložitý problém.
Tento, tento krok je prvý krok k tomu, aby sa národné parky stali reálnymi národnými parkmi. My žiadne národné parky nemáme, lebo to je Potemkinova dedina, ktorá je v správe národného parku, ktorá nemôže nič. Má len poradný hlas v tom území, ktoré má spravovať.
A teda dôležité je, aby sa národné parky stali skutočnými národnými parkami, a aby mali na tom území, ktoré majú spravovať, aj reálnu výkonnú a správnu moc. A toto tento zákon chce dosiahnuť. A čo sa týka jednotnej správy, tak aj v programovom vyhlásení, aj v tých národných parkoch ide o to, aby bola jednotná štátna správa. Nikto nehovorí o tých súkromných častiach teraz. Teraz ide o to... (Prerušenie vystúpenia časomerom.)
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

1.7.2021 o 16:58 hod.

RNDr. Mgr. CSc.

Ján Szőllős

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 17:01

Dušan Muňko
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Pán poslanec, som veľmi rád, že ste svojou odbornou odbornosťou vniesli do tejto problematiky to, čo ste tu povedali. Ja by som sa páni poslanci vás niečo spýtal, ktorí ste prišli s týmto návrhom.
Štyridsaťosem percent je v súkromných rukách. Nemáte od žiadneho urbariátu alebo od súkromných vlastníkov žiaden súhlas na pozemky, ktoré sme dali do Natury 2000. Nevyplácate tú vyhlášku, podľa ktorej sa vyplácajú náhrady za to, že nemôžu podnikať v lesnom hospodárstve, som tvoril ešte ja v roku 2008.
Prečo to hovorím? Otvárate Pandorinu skrinku páni. Pokiaľ to dajú na Ústavný súd, zaplatíte tri roky dozadu urbariátom a súkromným vlastníkom to, čo ste do dnešného dňa neplatili. Čo štát neplatí. Jedna časť sú štátne lesy, ktoré takisto nedostávajú nič, kde, ktoré sú na; a ďalšia vec, páni, chcem sa vás spýtať odborne, keď to otvárate. Máme vôbec jeden národný park, ktorý spĺňa kritériá? Tak by som poprosil, keby sme sa vysporiadali s vecami, vysporiadali sa to, čo bolo dané do Natury 2000. Požiadali súkromných vlastníkov, aby s tým súhlasili a zároveň, samozrejme, aj každý je za ochranu prírody, ale potom im musíme tým súkromným vlastníkom aj zaplatiť.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

1.7.2021 o 17:01 hod.

Ing.

Dušan Muňko

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 17:02

Jarmila Halgašová
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Pán predsedajúci, ďakujem pekne. Ako povedal pán predseda výboru pre pôdohospodárstvo Karahuta, áno, my sa... (Prerušenie vystúpenia predsedajúcim.)

Laurenčík, Milan, podpredseda NR SR
Pani poslankyňa, na predrečníka.

Halgašová, Jarmila, poslankyňa NR SR
... my sa snažíme riešiť veci odborne a nie politicky. Tak ako hovorí programové vyhlásenie vlády v časti pre životné prostredie, áno, tento presun tam je uvedený, ale v časti pre pôdohospodárstvo je uvedené, že po dôslednej expertíze a diskusii so všetkými zainteresovanými subjektami v tomto návrhu zákona je naozaj veľa nezodpovedaných a otvorených otázok, ktoré musíme riešiť.
A práve preto po diskusii s jednot... s obidvoma ministrami sme sa dohodli, že bude dodržané riadne pripomienkové konanie - 15 dňová lehota, kde teda by mali byť vyriešené určité otázky, pretože štátnej, štátny podnik LESY a ostatné aj TANAP, Lesný podnik Ulič a tak ďalej majú v kompetenciách rôzne činnosti, pretože oni vystupujú ako správca majetku štátu podľa zákona o lesoch a riešia nájomné zmluvy, súdne spory, zámeny majetku štátu, podklady na prevod správy, podklady na prevody majetku štátu, obchodno-verejné súťaže, styk s Centrálnym registrom zmlúv, rovnako reštitúcia a tak ďalej.
Čiže tu je, tu zostáva naozaj veľmi veľa nezodpovedaných otázok, ktoré je potrebné v rámci tejto lehoty vyriešiť, a ja osobne si myslím, že lesy v treťom stupni ochrany by mali zostať v pôsobnosti rezortu pôdohospodárstva. Uvidíme, ako sa budú plniť dohody o diskusiách a riešeniach problémov a podľa toho tento návrh zákona podporím alebo nepodporím v druhom čítaní.
Ďakujem pekne.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

1.7.2021 o 17:02 hod.

Ing.

Jarmila Halgašová

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 17:04

Štefan Kuffa
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Tento poslanecký návrh zákona považujem za hrubé diletantstvo. Je to diletantský návrh zákona.
Nehanbíte sa, kolegovia? Osemnásť poslancov je podpísaných pod týmto návrhom zákona. Koľkí ste sa prihlásili do rozpravy? Koľkí z týchto osemnástich poslancov ste sa prihlásili? Som zvedavý, koľkí sa ešte prihlásite do ústnej rozpravy, keď to tak obhajujete, aký je to super návrh zákona. Vy sa to nehanbíte toto tuná tvrdiť? Toto je čiste vládny návrh zákona, ktorý mal prejsť pripomienkovými konaniami a riadnym legislatívnym procesom. Za čo sa schovávate?
Prijatím tohto návrhu zákona, ak to nestiahnete tento návrh zákona, nie vy budete chrániť tie lesy, vy tie lesy zničíte. O čo vám tu ide? Nijaká drevná hmota sa do zahraničia nebude vyvážať. Lebo nijaká drevná hmota tu nebude existovať. Škodcovia, lykožrút, všetko drevo zožerie v tých vašich národných parkoch.
Tuná pre porovnanie, keď ste to mali tuná, je deväť národných parkov na Slovensku, my sme porovnateľnou krajinou, čo sa týka veľkosti so Švajčiarskom, na 315 hektárov výmery. Švajčiari majú jeden národný park a majú 17-tisíc hektárov.
Prosím vás pekne, aký to je nepomer. Pán kolega Suja, vieš čo by sa stalo v tom Švajčiarsku, keď si to takto spomenul? Tí ľudia by zobrali palice, vidly, čo by mali, a hnali by tých poslancov. Tí by im riadne ako naložili. To v živote by sa v tejto krajine nemohlo stať. Choďte sa tam, priatelia, pozrieť, ako tam vyzerajú lesy, ako tam vyzerajú lúky, ako tam vyzerá orná pôda, ako vyzerá celá tá krajina. Je to agrárna krajina. Je nádherná, naslepo môžeš zrobiť fotky a dávať to ako do rámov nejaký obraz. Tak je nádherná táto krajina. My sme to, čo sme mohli, všetko zhumpľovali.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

1.7.2021 o 17:04 hod.

PhDr.

Štefan Kuffa

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 17:06

Richard Takáč
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem za slovo, pán predsedajúci.
Pán kolega Suja, tak presne ako si povedal z hľadiska toho problému, ktorý tu teraz máme, hovoríme hlavne o tom, že sa jedná o poslanecký návrh pri tak ťažkom zákone. Však to teraz v rozprave potvrdila aj kolegyňa so SaS-ky, ktorá povedala, že je to veľmi ťažká téma a oni sú takí radi, že dali si 15-dňovú lehotu na to, že sa môžu v rámci medzirezortného pripomienkového konania k tomu niekto vyjadriť. Však všetci dobre vieme, že pokiaľ sa jedná o takto ťažké zákony, novelizácie a myslím si, že tento je. Lebo to potvrdili viacerí, že už sa dlhé roky o tom rozpráva, tak sa k tomu robia konferencie, semináre.
Však my máme v rámci dôvodovej správy napísané, že nevedia, ministerstvo financií hovorí o tom, že nie je zrejmé, akým spôsobom a z akých zdrojov bude pokrytá starostlivosť o tieto pozemky. Nevedia kvantifikovať predpokladané zvýšenie vplyvu na rozpočet verejnej správy a to nie len na bežný rok, ale aj na tie nasledujúce. Však k tomu sa musí vyjadriť hlavne aj zo sociálnej oblasti z hľadiska dopadu nezamestnanosti a ďalších, kde príde množstvo ľudí o prácu, Inštitút sociálnej politiky, z hľadiska financií - Inštitút finančnej politiky. My nemôžeme povedať, že dáme 15 dní na to, aby sa ľudia vyjadrili a všetko bude v poriadku. To musia byť mesiace, aby sme tento, túto novelizáciu nastavili tak, aby proste, keď príde druhá vláda, to nezrušila a nezmenila.
Lebo tak, ako to teraz chystáte, to môže nastať. Takže chcem poprosiť kolegov, tak ako som dal procedurálny návrh, nech sa táto novelizácia poslaneckého návrhu stiahne.
Ďakujem.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

1.7.2021 o 17:06 hod.

Ing.

Richard Takáč

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 17:08

Miroslav Suja

Vystúpenie s procedurálnym návrhom 17:13

Michal Šipoš
Skontrolovaný text
Ďakujem pekne. Pán predseda, v mene štyroch poslaneckých klubov OĽANO, SME RODINA, SaS a ZA ĽUDÍ žiadam preložiť hlasovanie k bodu, k tlači 600 na zajtra o 11.00 hodine.
Skryt prepis

Vystúpenie s procedurálnym návrhom

1.7.2021 o 17:13 hod.

Mgr.

Michal Šipoš

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie 18:21

Marián Viskupič
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Pán predsedajúci, ďakujem za slovo.
Zápisnica o výsledku verejného hlasovania o návrhu na voľbu kandidátov za člena, na člena Regulačnej rady, ktoré sa konalo dňa 1. júla 2021.
Na verejné hlasovanie o návrhu na voľbu kandidátov na člena Regulačnej rady bolo vydaných a poslanci si osobne prevzali 100 hlasovacích lístkov, teda na voľbe bolo prítomných 100 poslancov.
Po vykonaní verejného hlasovania overovatelia NR SR spočítali hlasy a zistili, že vo verejnom hlasovaní o návrhu na voľbu kandidátov na člena Regulačnej rady všetci poslanci odovzdali hlasovacie lístky.
Zo 100 odovzdaných hlasovacích lístkov boli dva neplatné a 98 platných.
Podľa platných hlasovacích lístkov overovatelia zistili, že
- za pána Miroslava Dudláka hlasovalo za 78 poslancov, proti 3, zdržalo sa 17,
- za pána Ľubomíra Selca hlasovalo za 67 poslancov, proti 7, zdržalo sa 24.
Na voľbu kandidáta na člena Regulačnej rady je potrebný súhlas nadpolovičnej väčšiny prítomných poslancov.
Overovatelia konštatujú, že vo verejnom hlasovaní boli za kandidátov na člena Regulačnej rady zvolení Miroslav Dudlák a Ľubomír Selc.
Overovatelia ma zároveň poverili oznámiť výsledok hlasovania Národnej rade Slovenskej republiky.
Pán predsedajúci, skončil som.
Skryt prepis

Vystúpenie

1.7.2021 o 18:21 hod.

RNDr. Ing.

Marián Viskupič

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video