35. schôdza

23.7.2021 - 25.7.2021
 
 
Loading the player...

Prosím povoľte Vášmu prehliadaču prehrávať videá vo formáte flash:
Google Chrome | Mozilla Firefox | Internet Explorer | Edge

Vystúpenie s faktickou poznámkou

24.7.2021 o 12:29 hod.

Andrej Medvecký

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video
 
 
 

Vystúpenia

Zobraziť vystúpenia predsedajúceho
 
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 12:07

Miloš Svrček

Vystúpenie v rozprave 12:09

Andrej Stančík
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem za slovo.
Nikde v Európe neexistuje opozícia, ktorá by takto cynicky a podlo získavala body na pandémii. V tomto sme absolútny unikát. Mňa úplne šokuje, že kde sa táto diskusia zvrhla. My tu hovoríme o povinnom očkovaní, o apartheide, za chvíľku tu budeme hovoriť o Auschwitzi, vlastne tuto pán minister je doktor Mengele, sme zistili, takže to je veľmi zaujímavé od ľudí, ktorí kandidovali na strane, ktorá má neonacistov na kandidátke, ale v poriadku.
My sme zažili lockdown. Nebolo to príjemné, sme niekoľko mesiacov všetci sedeli doma, nemohli sme ísť do reštaurácie, nemohli sme ísť do fitka, ani do toho parlamentného, nemohli sme ísť na kultúru, do divadla, nikde. Mohli sme ísť do obchodu kúpiť si potraviny, dokonca ani ostatné veci sme nemohli kúpiť a mohli sme ísť do lekárne a do práce. Trpelo gastro, trpeli podnikatelia, trpela ekonomika a napriek tomu trpeli ľudia v nemocniciach.
Tento návrh je o tom, aby sme sa tomuto scenáru mohli vyhnúť. Tu nikto nejde dnes v zelenom pásme deliť ľudí, nikto nejde dnes zavierať prevádzky, ale v prípade, že by COVID automat, ktorý napísali top odborníci, naozaj top odborníci, nie internetoví odborníci, nie šarlatáni, nie dezinformátori, keď bude tento COVID automat diktovať lockdown, tak sa mu budeme môcť vyhnúť. Budeme môcť zabezpečiť to, aby prevádzky mohli naďalej fungovať, aby fungovalo gastro, aby fungovala kultúra. Ak to ale neprijmeme, tak v poriadku, potom treba byť tým gerojom a povedať ľuďom, že dobre, neschválili sme, ak bude zle, budete doma sedieť všetci.
To nikto inak nehovorí o tom, že by sme ľuďom zakazovali ísť do práce alebo do obchodu, alebo do lekárne, veď toto nebolo zakázané ani predtým. My sa bavíme len o tých prevádzkach, ktoré boli v lockdowne zavreté.
Značná časť dezinformácií v tej diskusii bola, samozrejme, okolo vakcín. Tu sa hovorilo o experimentálnych vakcín, o tom, aké sú neúčinné, aj keď taký že základný kurz štatistiky jasne ukazuje, že aj v tej Británii sú tie vakcíny účinné. V Amerike surgeon general, taký hlavný hygienik, povedal, že v nemocniciach zomiera 99,5 % ľudí, ktorí sú nezaočkovaní. To si nevycucal z prsta. To nie je žiadny dezinformátor, to nie je žiadny šarlatán, to je odborník, ktorý povedal toto.
Zaujímavý príklad bol ale dnes z Alabamy. Pokiaľ neviete, tak Alabama je taký rurálny štát, kde dlhodobo vládnu republikáni, ktorí nie sú najväčší propagátori vakcín, a kde je level zaočkovanosti približne rovnaký ako na Slovensku. Čísla idú vďaka delte prudko hore a počet hospitalizovaných a tých, čo zomierajú, prudko stúpa. A guvernérka Alabamy, znova, republikánka, žiadna prehnaná liberálna progresivistka, povedala, že je načase viniť za túto pandémiu nezaočkovaných. A ja sa s týmto výrokom nestotožňujem, len hovorím, že republikánska guvernérka povedala toto v jej vlastnom štáte. A povedala, že tí nezaočkovaní si vybrali hrozný životný štýl. A znova, pokiaľ ma budete chytať za slovíčka, to nie sú moje slová, to sú slová guvernérky Alabamy z Republikánskej strany.
Potom tu stále počúvam spochybňovanie autorít. Naozaj je veľmi smutné, že slovenská spoločnosť dosiahla level, kedy sú spochybňovaní ľudia s titulmi pred a za menom, ktorí sa venujú infektológii, ako je napríklad Peter Sabaka, alebo molekulárnej biológii, ako Peter Celec, sú spochybňovaní, pretože čo oni vedia, veď ich platí nejaký Pfizer. A potom sa tu vyberie nejaký perfídny dajme tomu vedec alebo lekár, ktorý ani o tej infektológii možno nič nevie, lebo robí úplne inú sféru, veď to, že ste lekár, neznamená, že ste odborník na všetky sféry medicíny, a ten je teraz braný ako ten etalón múdrosti, pravdy, dobra.
Ak by sme niekoho mali počúvať v tejto pandémii, tak sú to naozaj odborníci, ktorí strávili roky štúdiom a profesionálnu kariéru tomu, aby sa učili, ako čo najlepšie zachraňovať životy a zdravie. Týchto ľudí my podceňujeme, týmto ľuďom sa dnes davy vyhrážajú šibenicou, chodia protestovať pred domy, kde bývajú so svojou rodinou a so svojimi deťmi, a vyhrážajú sa im dokonca fyzickou likvidáciou. A toto, samozrejme, vy chválite a vy to burcujete, lebo čím horšie, tým lepšie.
Niekedy mám pocit, že Slovensko je asi jediná krajina, kde sa očkuje, že my sme jedinou krajinou, kde sú opatrenia. Pamätám si ešte, keď bola prvá, druhá vlna, tak sa protestovalo proti všetkému. Testy? Nie. Opatrenia? Nie. Lockdown? Nie. Rúška? Nie. Skrátka každé jedno opatrenie na boj proti COVID-u bolo veľmi torpédované. A toto je naozaj unikát, pretože v európskej opozícii býva zvykom, že aj keď nesúhlasia s vládou, veď vaša práca je s nami nesúhlasiť, tak sa aspoň postavili za riešenia, ktoré mali pomôcť ľuďom a ktoré mali pomôcť v boji proti pandémii. Vy ste všetko torpédovali. Prepáčte, vy keď tu hovoríte ako testovanie, neviem na základe akých dát, spôsobilo premorenie, lebo ľudia sa zhromažďovali, na jednej strane a na druhej strane ste 17. novembra zvolávali ľudí na námestia, v čase, keď nám čísla rástli, a heslo jedného geroja tohto protestu bolo "rúška dolu", "rúška dolu", tak vy tu idete hovoriť o tom, ako sme my hnali ľudí von? To je cynizmus a pokrytectvo.
Čo iné by si sme ale mohli čakať od opozície, ktorá využila pandémiu ako spôsob získavať si politické body, ako sa čo najskôr dostať k moci, k už akýmkoľvek cieľom a ani raz sa nepostavila za zodpovedné riešenie a ani raz ste ani jedno zodpovedné riešenie nenavrhli. Aké je vaše riešenie? Ja chápem, ja by som rád povedal ľuďom, je to v poriadku, nemusíte sa očkovať, je to, COVID je chrípka. Naozaj rád by som povedal, že ekonomika môže fungovať a nepotrebujeme nič. To by ale bolo nezodpovedné. To by ale bolo nezodpovedné a bolo by to proti môjmu najlepšiemu vedomiu a svedomiu. A ja čakám naozaj, márne čakám toho dňa, kedy vy prídete s riešením. Nie iba kritika všetkého, s čím prichádzame, ale naozaj s reálnym riešením, ktoré by niečo vyriešilo, ale to, samozrejme, vy nikdy nespravíte, pretože čím viac chaosu, tým lepšie. V tomto je naša opozícia naozaj unikátom.
Dámy a páni, by som to zakončil možno tak trochu osobnejšie, mojím takým cieľom v politike je vždy sa pozrieť do zrkadla a povedať si, že to, čo som robil, som robil s najlepším vedomím a svedomím. A práve také veci ako pandémia naplno odhalia to, čo je v nás. Odhalia tých, ktorí sa postavia za nepopulárne, ale potrebné riešenia, pretože tak je to správne a tak môžeme ochrániť životy ľudí. A potom sú tí druhí, ktorí zneužijú dezinformácie, ktorí zneužijú chaos len preto, aby boli momentálne za tých chrumkavých, len preto, aby si získavali politické body, a len preto, aby boli populárni. Čo tam potom po ekonomike, čo tam potom po ľudských životoch a zdraví. A ja verím, že každý z vás sa do toho zrkadla raz pozrie, a neviem, kto z vás si svoje dnešné postoje dokáže svedomito obhájiť.
Ďakujem veľmi pekne. (Potlesk.)
Skryt prepis

Vystúpenie v rozprave

24.7.2021 o 12:09 hod.

Mgr.

Andrej Stančík

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 12:18

Tomáš Taraba
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Vážený pán Stančík, boli ste vcelku emotívny, pretože obhajovať pavedu sa dá iba nahrádzaním nejakej emotívnosti. Hovoríte, že kedy sa opozícia postaví za tie nepopulárne, ale potrebné opatrenia. Nie je problém, či je niečo nepopulárne, problém je, že vy navrhujete nepopulárne a nevedecké opatrenia. Nevedecké opatrenie bolo to, že ste tu každý týždeň nútili ľudí stáť v trojmiliónových kolónach, aby sa chodili testovať, nerobil to nikto na svete, urobili ste to len vy, aby ste nakradli testy. To, že ste ich nakradli, povedal Úrad pre verejné obstarávanie. Nakradli ste ich presne tak isto, ako to vyčítate Brhelovi, že nakradol, keď dodával počítače. Takto ste nakradli aj vy tie testy. Povedalo to ÚVO. Ak si myslíte, že toto bude opozícia niekedy obhajovať, tak ste na omyle. Ak si myslíte, že my teraz tu budeme obhajovať vaše veci len preto, že vy sa tu emotívne postavíte a my vám tu budeme, aby sme boli pekní pred vami, aby ste nás vy chválili, no tak to ste úplne na omyle.
Neviem, prečo nám vyčítate, že autority sa na Slovensku skompromitovali. Oni sa skompromitovali sami, skompromitovali ste ich aj vy. Skompromitoval sa Krčméry, keď tu začal rozprávať o tom, že viete čo, očkujte sa, my najskôr o päť rokov budeme vedieť, čo sme vám dali do tela. To sú jeho reči, jak si vy dovolíte tu vôbec postaviť sa a povedať od opozície, nech sa postaví za túto pavedu? Prečo to od nás očakávate, že toto budeme robiť? No my to robiť nebudeme. A ja sa pýtam vás, kde ste vy našli toho Boha pri sebe, že vy toto robíte? Vy o tých vakcínach neviete nič! Vy ste nevideli zmluvy, za ktoré ste to nakúpili, všetko je utajené. Vy keď nám tu rozprávate, že tie testy sme platili z verejného zdroja, tak ja sa pýtam, a tie vakcíny z akých peňazí platíte, kde máte utajené zmluvy? To nejde z verejných zdrojov? Tak si to plaťte potom sami! Tie lotérie kto tu platí? Neplatia to tiež tí neočkovaní? Kto vám dal tento mandát, aby ste tu delili ľudí?
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

24.7.2021 o 12:18 hod.

Ing. Mgr.

Tomáš Taraba

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 12:20

Stanislav Mizík
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem za slovo.
Pán Stančík, normálne ma seklo, toto nebolo normálne, toto bolo abnormálne. Keď ste vraveli o cynizme, tak to vy ste cynici par excellence. Viete, kde hľadajte najväčšieho cynika? No, je buď v Trnave, možno vo Viedni, možno aj v Bratislave, ale najskôr bude niekde na klinike.
Bedákal ste, že ste nemohli to a to, no kto to urobil? No práve vy, vaša vláda a vláda vášho guru. Vaša vláda, vy babráci, čo len otrepávate prázdne frázy, vy budete obviňovať ľudí, že sú cynici? Vy cynik, vy podporovateľ guru cynika, guru cynikov celého sveta, toho cynika z kliniky, ktorý sa vyškieral a urážal ľudí cez facebook a žral im nervy, vyžieral im nervy, cynicky sa vyškieral a sadisticky mučil, trápil a polarizoval spoločnosť, dokonca aj svojich najbližších spolupracovníkov a kolegov týral, cynicky ich zneužíval, vlastných, vlastnú vládnu koalíciu. To čo ste povedal, že kto tu je cynik?
Ďakujem za slovo.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

24.7.2021 o 12:20 hod.

Mgr.

Stanislav Mizík

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 12:21

Radovan Kazda
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Pán poslanec Stančík, chcem ti poďakovať za príspevok aj za to, že si vysvetľoval, čo je vlastne predmetom tohto návrhu. Ja to skúsim takto zhrnúť. Tento návrh umožní Úradu verejného zdravotníctva a takisto regionálnym úradom dočasne podmieňovať vstup do prevádzkových priestorov zariadení a vstup na hromadné podujatia tým, že sa ľudia preukážu, majú tri možnosti, buď potvrdením o negatívnom výsledku testu na ochorenie COVID-19, alebo potvrdením o absolvovaní očkovania, alebo potvrdením o prekonaní ochorenia COVID-19. Čiže toto usmernenie umožní všetkým, opakujem, všetkým využívať služby, navštevovať reštaurácie alebo chodiť na koncerty pod tou podmienkou, že zväčša absolvujú nejakú tortúru, nazvime to. Niektorí tú, že sa rozhodli absolvovať jedno alebo dve očkovania, iní tým, že sa rozhodli neočkovať, ale pôjdu sa otestovať, tak ako sme to robili doteraz všetci, a niektorí nebudú musieť absolvovať vôbec nič, to sú tí, ktorí už prekonali ochorenie. Iba tí, ktorí sa rozhodnú, že chcú vystavovať svoje okolie zvýšenému riziku nakazenia nebezpečnou infekčnou chorobou, ich využívať nebudú môcť.
Žiaľ, poslanci opozície aj v časti koalície, ktorí sa rozhodli, alebo rozhodujú nepodporiť tento návrh, chcú dovoliť, aby malá nezodpovedná hŕstka ľudí chodila von, nakazovala a nakazila tú zodpovednú väčšinu slušných ľudí a vystavovala ich vyššiemu riziku úmrtia. Toto je to, čo chce dosiahnuť opozícia. (Reakcie z pléna.)
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

24.7.2021 o 12:21 hod.

Ing.

Radovan Kazda

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 12:23

Romana Tabák
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Pán poslanec Stančík, ďakujem za vaše konštruktívne vystúpenie. Naši kolegovia z opozície sa oháňajú štatistikami z Británie, že tam momentálne umrie rovnako veľa zaočkovaných aj nezaočkovaných ľudí. Ja len pre upresnenie. 93 % ľudí vo veku od 50 rokov je v Británii už plne zaočkovaných. Je teda obrovský rozdiel, či umrie jeden človek z 93, alebo jeden zo siedmich. Očkovaní ľudia majú oveľa menšie riziko, že nakazia ďalších ľudí. O tom opozícia zámerne mlčí. Každý z opozície kričí, ako nenávidia rúška a obmedzenia, ako im berieme slobodu. Lenže demokracia nie je len o slobode, ale aj o zodpovednosti. Zodpovednosť hádžu na nás a je zodpovedné chrániť našu spoločnosť. Ak niekto nie je stotožnený s očkovaním, má na to, samozrejme, právo, avšak musí byť pripravený vzhľadom na dobu, ktorú žijeme, znášať určité obmedzenia v každodennom živote.
A takéto obmedzenia sú aj v iných krajinách, v Nemecku, v Rakúsku napríklad potrebujete 24-hodinový negatívny test na vstup do fitnescentra. Veľmi prísne sú nastavené obmedzenia aj v súvislosti s olympijskými hrami. Každodenné testovanie a tam sa dokonca ani neprihliada, či je niekto očkovaný alebo nie.
Ak tento zákon má prispieť k tomu, aby sme sa mohli ako spoločnosť vrátiť k normálnemu životu, ako napríklad chodiť na štadióny, koncerty, hudobné festivaly, diskotéky alebo iné hromadné akcie, tak ho určite podporím, pretože toto je práve tá cesta, akou sa vrátime k normálnemu životu bez toho, aby sme museli zatvárať ekonomiku. Zopakujem, pretože toto je práve tá cesta, akou sa vrátime k normálnemu životu bez toho, aby sme muse... (Prerušenie vystúpenia časomerom.)
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

24.7.2021 o 12:23 hod.

Bc.

Romana Tabák

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 12:26

Marian Kotleba
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Pán poslanec Stančík, z vášho prejavu nešlo nič okrem vládnej, respektíve vakcinačnej propagandy. A ešte, pán poslanec, ja si myslím, že to tu videli viacerí kolegovia, ste sa v nej, v tom vašom vystúpení ste sa ukázali ako absolútne neuveriteľný, skutočne neuveriteľný, ale tak trošku možno narcis.
Viete, pán poslanec Stančík, na to vaše vystúpenie, tí starší, ktorí zažili socializmus, by v niektorých tých momentoch, v niektorých tých okamihoch mohli použiť za socializmu také rozšírené prirovnanie. To teraz neberte na vašu osobu, aby sa vás to nejako nedotklo, ale na to vaše vystúpenie, na ten, na ten obsah a aj na tú, aj na tú takú emotívnu formu. Niekedy za socializmu sa o takýchto ľuďoch hovorilo ako o iniciatívnych blbcoch alebo tiež ako o užitočných idiotoch.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

24.7.2021 o 12:26 hod.

Ing. Mgr.

Marian Kotleba

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 12:27

Rastislav Schlosár
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Pán poslanec Stančík, hovoríte, že týmto svojím návrhom zákona ako vláda nikomu nezakazujete ísť do lekárne, do potravín, že také niečo tam v zákone nie je. Ale fakt je taký, že tá kompetencia, ktorú dávate Úradu verejného zdravotníctva, tak tá je tak neurčito formulovaná a tak široká, že teoreticky keď by bol tento návrh zákona schválený, tak ten hlavný hygienik, keď vydá vyhlášku, tak by mohol teoreticky na základe tohto vášho ustanovenia zakázať v budúcnosti ľuďom, ktorí nebudú očkovaní a testovaní ísť do tých lekární a potravín. A keby to aj reálne neurobil, že by nevyužil tú kompetenciu, ktorú mu týmto spôsobom dáte, tak je to absolútne jedno, pretože stačí, že to urobíte tak, ako ste robili na jar, že zakážete ľuďom, ktorí sa nedali testovať, chodiť do práce a potom nebudú mať reálne financie, nebudú mať peniaze na to, aby si išli kúpiť tie lieky a potraviny. Takže je to to isté, je to tu absolútne to isté, ako keby ste im priamo zakázali ísť do tých lekární, ako keď im zoberiete živobytie a peniaze na to, aby tam mohli nakupovať.
A možno ešte taká posledná vec k tomuto. Zase ste tam poukazovali na ten klasický argument, že vlastne my môžme za všetko, lebo 17. novembra sa demonštrovalo v uliciach, tam sa zišlo veľa ľudí a tam sa určite nakazili. No, to bola možno jedna akcia, ten 17. november, zišlo sa tam veľa ľudí, dobre, to je pravda, ale vy ste nútili ľudí, aby sa schádzali nieže na jednej akcii 17. novembra, ale každý týždeň, každý týždeň a nie na jednom mieste, v hlavnom meste, ale na stovkách miest, na stovkách miest, kde prebiehalo to testovanie. A myslíte si, že tam sa ich nakazilo nejako menej?
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

24.7.2021 o 12:27 hod.

Mgr.

Rastislav Schlosár

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 12:29

Andrej Medvecký
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem za slovo.
Kolega, chcem sa opýtať, vy žijete na nejakej inej planéte? Pretože vy tu dávate do prirovnania z nejakých štátov, ktoré si naschvál vyberáte, ktoré majú nejakú horšiu situáciu. Však váš vyvolený štát Izrael ma 60-percentnú zaočkovanosť. Väčšina ľudí v nemocniciach je zaočkovaných. Tak ja neviem, o čom tu rozprávate.
A rozprávate, že my chceme byť chrumkaví pri ľuďoch. Vy chcete byť chrumkaví voči Európskej únii a doslova všetky veci, ktoré vám nariadia, robíte ako poslušné psy. Takže neviem, kto tu chce byť chrumkavý. My bojujeme v uliciach za ľudí.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

24.7.2021 o 12:29 hod.

Andrej Medvecký

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 12:29

Tomáš Šudík
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem pekne za slovo a zároveň ti chcem, Andrej, poďakovať za tvoje vystúpenie v rozprave, ktoré bolo konečne založené aj na faktoch, číslach, poznatkoch a nie na urážkach, ako to tu zvyčajne celý deň predvádzala opozícia. Ale predsa to asi takto funguje, že tam, kde dochádzajú argumenty, prichádza sila. A včera bol tomu aj, sme to mohli vidieť vonku, čo sa stalo pred parlamentom.
Vo viacerých krajinách Európskej únie som si všimol, že opozícia vyzvala ľudí, aby sa dali očkovať. A tým pádom je tam vysoká miera zaočkovanosti a tam všetko plynule funguje. Nuž, ja som na skvoste slovenského internetu našiel politika, ktorý vypisoval a vyzval ľudí, aby našli možnosti, ako z tela vakcínu odstrániť, a o pár hodín na tomto aj sfotené som našiel lieky, dokonca nejaké vitamíny, ktoré vám z tela odstránia vakcínu, a stojí to 50 eur. A toto je koho biznis a môžem aj ja takto klamať a si vymýšľať? A niekoho z toho uráža, že je to biznis? Pretože tak to funguje, ja mám aj ten screenshot spravený, kde to predávajú.
A zároveň v demokratickej spoločnosti je veľmi dôležité, aby si ľudia vyjadrili svoj názor slušne a odborne. Tak by som bol rád, keby tuto tak robila aj opozícia. A ak nie je odborne pripravená diskutovať na túto tému a klame, tak aby radšej asi nevystupovala.
Ďakujem.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

24.7.2021 o 12:29 hod.

Tomáš Šudík

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video