40. schôdza

16.9.2021 - 7.10.2021
 
 
Loading the player...

Prosím povoľte Vášmu prehliadaču prehrávať videá vo formáte flash:
Google Chrome | Mozilla Firefox | Internet Explorer | Edge

Vystúpenie s faktickou poznámkou

21.9.2021 o 10:45 hod.

Mgr.

Jana Majorová Garstková

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video
 
 
 

Vystúpenia

Zobraziť vystúpenia predsedajúceho
 
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 10:27

Stanislav Mizík
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem za slovo. Pán Ledecký, dôležitou skutočnosťou pri vzniku zaostávania určitých okresov, určitých regiónov okrem podľa mňa cielene zničeného priemyslu a aj poľnohospodárstva je v prvom, na prvom mieste sociálna skladba obyvateľstva. Áno, všetkými desiatimi beriem pomoc takýmto regiónom. Však ja tieto regióny až veľmi dôverne poznám, som z regiónu, okres, z okresu Rimavská Sobota, pendlujem medzi Poltárom, Revúcou, takže to dobre poznám.
Ale čo s nezamestnateľnými ľuďmi, s ľuďmi, pre ktorých je metla len palivo a lopata len palivo a hliník? Čo s takými ľuďmi? Použili ste výraz ťažko zamestnateľných ľudí z vylúčených komunít. Ja by som si dovolil polemizovať s týmto výrazom, s takouto kombináciou slov. Skôr by som to nazval ľudia zhýčkaní sociálnym systémom, ktorých odnaučil pracovať. Oni zažívajú komunizmus. Žijú síce v chudobe, ale pečené holuby im padajú do úst. Trošku represie by bolo treba.
Ďakujem.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

21.9.2021 o 10:27 hod.

Mgr.

Stanislav Mizík

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 10:28

Richard Raši
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem pekne, pán predsedajúci. Pán poslanec Ledecký, možno by ste mali myslieť na to, aby nezabudol vôl, keď teľaťom bol. Však vy ste predsa boli starosta, ktorý využíval, keď hovoríte o nejakej... politickom rozhodovaní a priazni, ktorú plnými priehrštiami využíval predsa. Ste boli v klube SMER-u na VÚC-ke. Predseda vlády vtedajší vám bol strihať bazén. Dostávali ste peniaze z výjazdových rokovaní vlády, ktoré ste potom kritizovali. Však vy ste ten systém normálne cicali, keď je to pravda, to, čo vy hovoríte o politickom prideľovaní. Takže netvárte sa teraz, že ste spadli z neba.
A keď hovoríte o regionálnom rozvoji, tak si prečítajte znova článok, ktorý ste poskytli, rozhovor, ktorý ste poskytli, keď ste odchádzali od... z ministerstva pani Remišovej, ako ste hovorili o regionálnom rozvoji, ako sa naňho kašle, ako sa nič nedarí. A pozrite si aj čísla, lebo ako starosta dlhoročný by ste mali tušiť, čo je primárne vytvorené pracovné miesto a je sekundárne vytvorené pracovné miesto. Tak si tie projekty prečítajte, ktoré boli robené, a vyjdite, vytiahnite päty aj z Hrhova a choďte sa do tých okresov aj reálne pozrieť, čo znamená, keď jedno primárne vytvorené miesto na seba nadväzuje iné pracovné miesto. A vy hovoríte niečo o oprave traktora? Však vy ste mali vedieť, čo znamená mať traktor pre obec a robiť zimnú údržbu a robiť práce, ktoré v dedine treba urobiť. Tak už asi by ste mali menej sedieť tu a viacej byť vo svojej dedine a pozerať na to.
A keď hovoríme o číslach, pozrite si čísla a buďte taký hrdina a povedzte, koľko peňazí do regiónov išlo predtým a koľko peňazí išlo počas vášho pôsobenia na ministerstve napríklad a koľko peňazí išlo tohto roku do najmenej rozvinutých okresov. Tak hrdíte sa tým, že ste v roku 2015 boli vytvorení zákona alebo ste ho pripomienkovali. A teraz, keď, keď ste ho opustili, a to viete... (Prerušenie vystúpenia časomerom.)
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

21.9.2021 o 10:28 hod.

MUDr. PhD., MPH

Richard Raši

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 10:30

Ján Blcháč
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem pekne. Nikto nepochybuje o tom, že zákon o podpore najmenej rozvinutým okresov je účinný, potrebný a určite je prínos pre tie regióny, do ktorých potom táto pomoc smeruje.
Ja si len kladiem otázku, že či pri tomto rozmýšľaní, podpore do budúcnosti si niekto kladie otázku, že ako to vlastne vyzerá s tými medziregionálnymi rozdielmi. Bola zverejnená štatistika, možno ste si všimli, o výkonnosti regiónov. Tak ak je stovka priemer, Bratislava je na úrovni 250 ako mesta, bratislavské kraje na úrovni 180 až 190 a potom tak po tých krajoch to smerom na východ ide dole. A Prešovský a Košický kraj sú, myslím, okolo 60 vo výkonnosti regiónov. Prevažná väčšina týchto okresov, o ktoré, o ktoré tu ide, je na, smerom na východ orientovaná a zdá sa mi, že teda tí, ktorí budú rozhodovať o tom, do čoho a akým spôsobom podporiť tieto jednotlivé okresy, by mali mať na pamäti aj tento parameter, ako pomôcť zvýšiť výkonnosť regiónov, pretože všetky opatrenia, ktoré sa pripravujú, vrátane tých teraz, ktoré sú veľmi medializované a komunikované o obmedzení, napríklad hospodárenie na lúkach, pasienkoch a podobne, smerujú k tomu, že v tých regiónoch to bude ešte len horšie ako doteraz. Čiže tá výkonnosť bude ešte viacej diferencovaná.
Ďakujem pekne.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

21.9.2021 o 10:30 hod.

Ing. PhD.

Ján Blcháč

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 10:32

Vladimír Ledecký
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem. Takže k pánovi Mizíkovi. Pán Mizík, ja si myslím, že riešenie je. Riešenie sú sociálne podniky. Za tri roky fungovania sociálne podniky vytvorili 4-tisíc pracovných miest a z toho 3-tisíc je pre sociálne alebo zdravotne znevýhodnených. Čiže tie čísla, tie čísla jasne hovoria o tom, že, že áno, rieše... jedno z riešení je aj to a funguje.
Pán Raši, musím vám povedať, že raz som dostal príspevok, raz som dostal príspevok. A si myslím, že v okrese Levoča, v okrese Levoča, keďže ste svojho nominanta na okresnom úrade nemali, ale bol tam nominant inej strany, tak preto aj tie príspevky sa rozdeľovali výrazne spravodlivejšie, alebo dokonca by som si mohol povedať, že to bola jedna z mála, jeden z mála okresov, kde sa rozdeľovali spravodlivo. Bazén postavila obecná firma, sociálny podnik, aby to bolo jasné. A postavila ho z vlastných zdrojov alebo z drvivej väčšine z vlastných zdrojov.
NKÚ vo svojej správe hovorí, že sekundárne pracovné miesta nevznikali, alebo keď vznikali, tak vznikali tak, že sa nedali z toho projektu jasne určiť.
Čo sa týka traktorov, tak traktory nakupovali samostatne hospodáriaci roľníci, ktorí nikoho nezamestnávali, nevytvorili pracovné miesto, len dostali príspevok na traktor. A ja sa pýtam, prečo práve tí, ktorí dostali, boli vybratí, keď v danom okrese tých, tých samostatne hospodáriacich roľníkov je, samozrejme, desiatky, keď nie stovky.
Ale v čom máte pravdu, pán Raši, že peniaze, peňazí na regionálny rozvoj ide menej, ako išlo predtým. Možno je to koronou a možno nie.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

21.9.2021 o 10:32 hod.

PhDr.

Vladimír Ledecký

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie v rozprave 10:34

Jana Majorová Garstková
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Vážená pani ministerka, vážený pán predsedajúci, vážené poslankyne, vážení poslanci, téma regionálneho rozvoja, ako aj rozvoja najmenej rozvinutých okresov je mi blízka. Dlhé roky som pracovala v oblasti regionálneho rozvoja.
Rozdiely medzi jednotlivými regiónmi Slovenska sú značné. Na zmiernenie týchto rozdielov bol v roku 2015 prijatý zákon o podpore NRO. Táto myšlienka bolo z môjho pohľadu veľmi dobrým projektom, avšak v rukách ľudí bažiacich po moci a peniazoch sa stala nástrojom pre korupciu, rodinkárstvo a klientelizmus.
V tejto súvislosti je potrebné pripomenúť správu Najvyššieho kontrolného úradu o výsledku kontroly, v ktorej sa okrem iného uvádza, že sy... systém poskytovania príspevku pre okresy bol komplikovaný, byrokratický, zdĺhavý, že výzvy boli zverejňované veľmi neprehľadným a často skrytým spôsobom a chýbali v nich aj transparentné kritériá. Žiadateľ tak nevedel, aké záväzné podmienky má splniť, na čo sa má sústrediť, aby bol jeho projekt úspešný, a ani akú výšku finančného príspevku môže očakávať. Na to je potrebné myslieť aj do budúcnosti, aby sa výrazne zlepšilo informovanie verejnosti o výzvach, ktoré sa majú zverejňovať na prehľadnej webstránke spolu s transparentnými kritériami, podľa ktorých budú posudzované a za akej aktívnej účasti partnerov, ktorých, ktorými bezpochyby sú zástupcovia miestnej samosprávy, regionálni zamestnávatelia či vzdelávacie inštitúcie.
NKÚ ďalej uvádza, že výber projektov do ročných priorít nebol dostatočne transparentný, že boli schvaľované projekty, ktoré neprispievali k znižovaniu nezamestnanosti v regiónoch alebo rozvoju celého NRO. Pomoc NRO cez regionálny príspevok, tak ako bola dosiaľ nastavená a poskytovaná, skôr pomohla obciam a mestám v týchto okresoch s budovaní infraštruktúry alebo dofinancovaním ich vlastných potrieb ako so znižovaním nezamestnanosti, pritom hlavným cieľom tohto projektu je vytváranie pracovných miest. Napriek tomu bolo, napriek tomu v období rokov 2016 až 2020 napríklad v okrese Kežmarok podporili projekty, ktoré nevytvorili žiadne pracovné miesta. Takýchto projektov bolo viac ako 55 %. Ešte dodám, že v tomto období okres Kežmarok patril, ale aj doteraz patrí medzi okresy s najvyššou nezamestnanosťou.
Závažným nedostatkom podľa národných kontrolórov bolo taktiež, že pre poskytnutie regionálneho príspevku neboli stanovené žiadne merateľné ukazovatele, dokonca ani povinnosť vytvoriť minimálny počet pracovných miest. Takto bolo zazmluvnených až 40 % projektov v objeme 23 mil. eur. Cez regionálny príspevok sa neraz financovala chýbajúca infraštruktúra alebo sa riešili dlhodobé zanedbané investičné aktivity miestnej samosprávy. Akokoľvek bola táto snaha z pohľadu menej rozvinutých regiónov legitímna, riešenie nezamestnanosti napríklad cez nákup už spomínaných traktorov, rozšírenie čističky odpadových vôd či výmenou zastaranej výrobnej technológie súkromnej spoločnosti nepovažuje NKÚ za účelné a hospodárne využitie štátnych financií. Projekty, v ktorých sa realizátori zaviazali vytvoriť pracovné miesta, boli podporené v objeme 34 mil. eur a mali vytvoriť 1 700 pracovných miest. V priemere tak bolo na jedno pracovné miesto podporené sumou 20-tisíc eur. Kontrolóri však nemohli vyhodnotiť skutočný počet novovytvorených miest, pretože okresné úrady a nezodpovedné štátne inštitúcie takúto evidenciu neviedli.
Túto novelu, ktorú dnes máme v pléne, vítam z niekoľkých dôvodov. Touto novelou sa výrazne zjednoduší spôsob prípravy výziev na predkladanie žiadostí o poskytnutie regionálneho príspevku a jeho vyhodnocovanie. Menovanie členov riadiaceho výboru aj naďalej ostáva v kompetencii MIRRI a riadiaci výbor podľa tohto zákona bude zložený zo zástupcov MIRRI, VÚC, zástupcov miest a obcí, okresného úradu a sociálno-ekonomických partnerov. Akčný plán a ročné priority nahrádza tzv. plán rozvoja, ktorý je ministerstvom investícií schválený záväzný dokument zameraný na odstraňovanie zaostávania najmenej rozvinutého okresu.
Ako veľmi dobrý krok vnímam aj zmenu spôsobu zaradenia okresov do NRO, do zoznamu, kde po novom patrí aj taký okres, ktorého hranice obklopujú najmenej rozvinuté okresy alebo štátna hranica, tak ako už kolegyňa tu rozprávala. Aktivita v zmysle navrhovanej úpravy môže presahovať hranice najmenej rozvinutého okresu, ak má priamy vplyv na najmenej rozvinutý okres.
Po prvom čítaní tohto zákona som v júli iniciovala pracovné stretnutie prednostov najmenej rozvinutých okresov so zástupcami MIRRI na Okresnom úrade v Kežmarku. Tohto stretnutia sa zúčastnili všetci 20 prednostovia, ktorí spoločne so štátnym tajomníkom MIRRI Dušanom Veličom dostali odpovede na svoje otázky, za čo sa aj touto formou chcem poďakovať. Návrh zákona predpokladá vypracovanie plánu rozvoja do 31. mája 2022, čo v praxi znamená vyhlásenie výzvy na predkladanie žiadostí i vyhodnotenia a schválenie ministerstvom MIRRI. Podrobnosti o zriadení, zložení, počte členov, dĺžke funkčného obdobia členov, úlohách i činnosti a spôsobe prijímaní rozhodnutí riadiaceho výboru ustanovuje štatút, rokovací poriadok schválený ministerstvom MIRRI.
Nakoľko sú rôzne pohľady na menovanie členov riadiaceho výboru, chcela by som vás aj týmto spôsobom v mene kolegov, pani ministerka, poprosiť o ďalšie pracovné stretnutie, ktoré by sa mohlo venovať práve tomuto. Verím, že zmena tohto zákona prinesie viac príležitostí pre širšie skupiny žiadateľov, a nie len pre pár vyvolených.
Ďakujem veľmi pekne za slovo.
Skryt prepis

Vystúpenie v rozprave

21.9.2021 o 10:34 hod.

Mgr.

Jana Majorová Garstková

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 10:40

Tomáš Šudík
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem za slovo. Ja naviažem aj na moju kolegynku v rozprave. Keď som sa dozvedel, že budeme mať v pléne nový zákon o najmenej rozvinutých regiónov, som sa popravde veľmi, ale veľmi potešil, pretože som veril, že sa k menej rozvinutým regiónom konečne zaradí aj okres Humenné. Bohužiaľ, sa tak nestane.
Myslím, že navštevujem aj okres, myslím, že navštevujem dosť často okresy v, v blízkosti okresu Humenné, nuž ja tam nevidím žiadne zásadné rozdiely. Každého trápia zvyčajne tie isté problémy, ako je vysoká nezamestnanosť a iné sociálne problémy. Akú majú motiváciu možno znižovať okresy mieru nezamestnanosti, ak potom vedia, že môžu prísť o tento štatút a prídu aj o finančné prostriedky? Ja som presvedčený o tom, že výpočet na menej rozvinuté regióny je zlý a neaktuálny, na čo poukazovali aj prednostovia, ale ja tento zákon v konečnom dôsledku podporím, len to je taká moja menšia výhrada, pretože stačí do tých regiónov prísť a vidieť, že sú menej rozvinuté. Len niektoré sa snažia tú nezamestnanosť znižovať, ako sa len dá, niektoré naschvál nie, aby dostávali dotácie, a ten, kto viacej robí a tú nezamestnanosť znižuje, tak je potom takto týmto bitý.
Ďakujem.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

21.9.2021 o 10:40 hod.

Bc.

Tomáš Šudík

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 10:42

Zita Pleštinská
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem, pán predsedajúci. Som veľmi vďačná za tento návrh zákona, ktorým k menej rozvinutým okresom bude patriť po schválení tohto zákona aj okres Stará Ľubovňa. Vytváranie pracovných príležitostí musí byť našou hlavnou prioritou. Ľudia, ktorí žijú v našom okrese, chodia za prácou do zahraničia, čo má negatívny dopad hlavne na rodiny detí, ktoré v mnohých prípadoch vychovávajú starí rodičia.
Napríklad z mojej obce Chmeľnica, v ktorej starostujem, z 995 obyvateľov takmer 300 pracuje v zahraničí. Okres Stará Ľubovňa je postihnutý odchodom mladej a vzdelanej pracovnej sily a nedostatkom investícií a podnikateľských aktivít. Spolu s kolegom Michalom Šipošom sme cítili skrivodlivosť, preto sme veľmi intenzívne bojovali za zaradenie okresu Stará Ľubovňa do menej rozvinutých regiónov. Som veľmi rada, že sa nám to podarilo. Zásluhu máš na tom aj ty, moja kolegyňa Janka Majorová Garstková zo susedného okresu Kežmarok. Patrí ti naša vďaka.
Aj v okrese Stará Ľubovňa rovnako potrebujeme reálne nástroje, ktoré budú znižovať regionálne rozdiely, zvyšovať konkurencieschopnosť v našom regióne a tým aj kvalitu života obyvateľov, ktorí v nich žijú. Potrebujeme vytvoriť pracovné príležitosti, aby ľudia z okresu nemuseli chodiť za prácou do zahraničia. Verím, že pri podávaní projektov budú odstránené byrokratické a administratívne prekážky a žiadosti budú jednoduché, bez zbytočných príloh, rovnako výber projektov bude transparentný.
Ďakujem pekne.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

21.9.2021 o 10:42 hod.

Ing. arch.

Zita Pleštinská

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 10:43

Ján Richter
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem pekne za slovo. No, najmenej rozvinuté okresy, regionálne rozdiely, možno ešte by som k tomu pridal nevhodná štruktúra voľných pracovných miest, z hľadiska potreby jednotlivých okresov sú vážne veci. Trošku som prekvapený, že ste podrobili absolútnej kritike to, čo tu doteraz bolo. Efektívnosť, viete, efektívnosť sa nedá merať len s tým, že koľko konkrétnych pracovných miest sa vytvorilo.
Napríklad z pozície rezortu práce z Operačného programu Ľudské zdroje bol projekt za 30 mil. len pre tieto menej rozvinuté okresy pre podporu aktívnej politiky trhu práce. Darmo podnikateľ povedal, že chce otvoriť, ja neviem, nejaké remeselné miesto, keď sme takého človeka na úrade práce evidovaného nemali. Jeho bolo treba rekvalifikovať, trebalo ho vyškoliť a oni sa potom vrátili do toho procesu a to sa v tých štatistikách jednoducho neobjavuje. Treba povedať, že takýmto spôsobom sa, sa veľmi veľa ľudí zamestnalo, ktorí boli pred tým dlhodobo evidovaní nezamestnaní. A treba povedať a veľmi otvorene, že aj veľa Rómov, a ja som osobne presvedčený, že keď 80 % si následne po skončení projektu z nich udržalo pracovné miesto, že to boli dobré projekty aj efektívne, takže neberte to len podľa toho, kto ako kde dostal traktor, ale aj podľa týchto vecí.
No a ešte jedna vec - sociálne podniky. Pripravil som projekt na 50 mil., doteraz stojí. Pán predseda sociálneho výboru, vy to viete.
Ďalšia vec. Aktívna politika trhu práce stojí. Nič sa v tomto smere nerobí, lebo nie sú prostriedky na jednotlivých okresných úradoch práce.
To znamená, to je ďaleko širší komplex, ako len táto otázka, pretože rezort práce môže v tomto prípade veľmi veľa urobiť na konkrétnych miestach v konkrétnom regióne.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

21.9.2021 o 10:43 hod.

JUDr.

Ján Richter

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 10:45

Jana Majorová Garstková
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem pekne, milí kolegovia, za vaše faktické poznámky.
Ja by som možno len chcela pánovi Richterovi podotknúť, že jedným z hlavných cieľov tohto projektu alebo zákona o najmenej rozvinutých okresoch bola práve podpora vytvárania pracovných miest. A pri tých projektoch, ktoré sa realizovali, to vo veľkej miere zlyhávalo. A preto ja verím do budúcna, že sa budú realizovať kvalitné projekty, projekty, ktoré pomôžu rozvoju regiónu a ktoré naozaj vytvoria pracovné miesta, ktoré budú udržateľné aj do budúcnosti.
Ďakujem.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

21.9.2021 o 10:45 hod.

Mgr.

Jana Majorová Garstková

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

10:45

Veronika Remišová
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Vážený pán predsedajúci, vážené kolegyne, vážení kolegovia, ďakujem vám veľmi pekne za podporu, za odbornú podporu, za podporu v pléne a ja pevne verím, že tento zákon pomôže, aby sa všetky regióny rozvíjali rovnomerne.
K pánovi poslancovi Richterovi len toľko, že tá podpora má byť komplementárna. Toto je jedna pilotná schéma, ktorá je zameraná najmä na pracovné miesta, samozrejme, sú aj ďalšie nástroje z eurofondov, z Európskeho sociálneho fondu, ktoré ten pracovný trh podporujú komplexne.
Takže ďakujem ešte raz veľmi pekne za podporu. Všetko dobré prajem.
Skryt prepis

21.9.2021 o 10:45 hod.

Mgr. art. M.A., ArtD.

Veronika Remišová

 
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video