40. schôdza

16.9.2021 - 7.10.2021
 
 
Loading the player...

Prosím povoľte Vášmu prehliadaču prehrávať videá vo formáte flash:
Google Chrome | Mozilla Firefox | Internet Explorer | Edge

Vystúpenie s faktickou poznámkou

22.9.2021 o 9:14 hod.

Andrej Medvecký

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video
 
 
 

Vystúpenia

Zobraziť vystúpenia predsedajúceho
 
 

Vystúpenie 19:03

Boris Susko
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Vážený pán predsedajúci, vážené panie poslankyne, vážení páni poslanci, dovoľte, aby som podľa § 73 ods. 1 rokovacieho poriadku vystúpil v prvom čítaní spravodajca k uvedenému návrhu zákona.
Návrh zákona spĺňa z formálnoprávnej stránky náležitosti uvedené v rokovacom poriadku a v Legislatívnych pravidlách tvorby zákonov.
Predseda Národnej rady vo svojom rozhodnutí navrhol, aby návrh zákona prerokovali ústavnoprávny výbor, výbor pre sociálne veci a výbor pre zdravotníctvo. Za gestorský výbor navrhol ústavnoprávny výbor s tým, aby výbory prerokovali návrh zákona do 30 dní a gestorský výbor do 32 dní od jeho prerokovania v prvom čítaní. Zo znenia návrhu zákona je zrejmý účel navrhovanej úpravy.
Ako spravodajca odporúčam, aby Národná rada po všeobecnej rozprave uzniesla sa na tom, že návrh zákona prerokuje v druhom čítaní.
Odporúčam zároveň návrh zákona prideliť výborom vrátane určenia gestorského výboru a lehoty na prerokovanie návrhu zákona vo výboroch v zmysle uvedeného rozhodnutia predsedu Národnej rady.
Pán predsedajúci, prosím, otvorte všeobecnú rozpravu.
Skryt prepis

Vystúpenie

21.9.2021 o 19:03 hod.

JUDr. PhD.

Boris Susko

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video
 
40. schôdza NR SR - 4.deň - A. dopoludnia
 

Vystúpenie v rozprave 9:03

Marian Kotleba
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Vážený pán podpredseda, vážení pätnásti kolegovia poslanci Národnej rady, tento náš návrh, ktorý predkladáme, sa týka dvoch základných vecí. Prvá je tá, že do Trestného zákona by pribudol trestný čin diskriminácie ľudí len preto, že sa nedajú očkovať alebo že toto pochybné očkovanie odmietajú. Druhou vecou, ktorá by do našej legislatívy pribudla v tomto našom návrhu, by bol vyslovený zákaz diskriminácie uvedený v Zákonníku práce, rozšírený o dôvod odmietnutie očkovania.
Na začiatok mojej rozpravy si dovolím citovať z prejavu prezidentky Slovenskej republiky Zuzany Čaputovej na 76. zasadnutí Valného zhromaždenia Organizácie Spojených národov, ktoré sa konalo tento utorok. "Musíme takisto zvýšiť odolnosť našich vlastných demokracií a podporovať tých, ktorí sa dožadujú dodržiavania svojich základných práv vrátane slobody prejavu alebo zhromažďovania. Tieto práva nie sú menu, z ktorého si vlády môžu vyberať. Občania musia mať možnosť tieto práva slobodne vykonávať či už v Bielorusku, kde je z politických dôvodov perzekvovaných 650 ľudí, ako napr. sociologička Valéria Kosťugová, alebo na okupovanom Kryme, vo Venezuele, Rusku, či v Sin-ťiangu."
A ja si dovolím k prejavu pani prezidentky doplniť, že aj na jej rodnom Slovensku. Pretože, a je to veľmi smutné, že to musím na tomto mieste povedať, diskriminácia a upieranie, popieranie práv občanov Slovenskej republiky len na základe toho a len z toho dôvodu, že sa očkovať nedali alebo že očkovanie odmietajú, sa každým týždňom prehlbuje.
Poviete si, že ale veď žiadne zákony na to prijaté nemáme, tak o čom tu rozprávam. No o to je to horšie, že sa to robí bez opory v zákone, že sa to robí podprahovo, že sa to robí vyhrážaním, že sa to robí nátlakom, že sa to robí spôsobmi, proti ktorým sa bežný zamestnanec a bežný občan len veľmi ťažko dokáže brániť.
To, že tá diskriminácia, to, že táto diskriminácia naozaj nastupuje a rozširuje sa a prehlbuje sa, v podstate dokázal aj minister Naď vo svojom poslednom nejakom prejave k vojakom, kde veľmi jasne príslušníkom ozbrojených síl odkázal, že tí, ktorí ako neočkovaní budú mať nejaké výhrady, tak že ich veľmi rýchlo vyrieši. A že ako je možné, že slovenskí vojaci oproti tým českým sú v takej menšej miere zaočkovaní a že vraj títo vojaci podľahli konšpiráciám.
Ešte predtým unikol, a vytiahla to tu vládna poslankyňa, unikol list generálneho riaditeľa Zboru väzenskej a justičnej stráže, ktorý tu bol už niekoľkokrát opakovaný a je potrebné ho pripomenúť znova, kde nielen príslušníci ZVJS, ale aj väznené osoby majú mať výhody len preto, že sa dajú očkovať.
Hovorí sa čoraz hlasnejšie o tom, že možno dôjde k úprave zákona o štátnej službe, kde kritériom na spôsobilosť vykonávať štátnu službu bude očkovanie. A to všetko napriek tomu, vážení kolegovia, že sa čoraz viac úplne objektívne ukazuje, že to očkovanie nemá s ochranou zdravia absolútne nič spoločné. Posledný prípad v domove sociálnych služieb v Ubli – osemnásť klientov, všetci zaočkovaní, všetci sa nakazili a dvaja z nich zomreli.
Dnes už nie je ani jeden vedec, ani jeden lekár, ktorý by povedal, že očkovanie je zárukou toho, že očkovaný človek vírus prenášať nebude alebo že naň neochorie, alebo že po ňom neskončí v nemocnici. A na druhej strane stále výrobcovia týchto pochybných vakcín, ktorí si kúpili vlády celého sveta, stále za svoje vakcíny odmietajú prebrať akúkoľvek zodpovednosť.
O to viac, o to viac je skutočne dôležité, aby sme zabránili akejkoľvek diskriminácii ľudí, ktorí tieto pochybné vakcíny odmietajú. Diskriminácii ľudí, pre ktorých je vlastné zdravie viac ako vládna politika, ktorá sa zapredala farmaceutickým firmám. Diskrimináciu ľudí, ktorí majú právo aj podľa súčasnej legislatívy, majú právo sa slobodne rozhodnúť, či nejaký zdravotnícky zákrok, medzi ktoré patrí aj očkovanie, či ho prijmú, alebo odmietnu. A keď ho odmietnu, nemôžu byť nejakým spôsobom zo spoločnosti vylučovaní alebo odsúvaní na druhú koľaj.
Žiaľ, na Slovensku sa to dnes deje, deje sa to v čoraz väčšej miere. Deje sa to v štátnych zložkách, deje sa to v občianskom sektore, deje sa to aj v súkromných firmách, ktoré sú tlačené vládou do toho, aby šikanovali svojich zákazníkov, aby šikanovali svojich klientov. Preto prichádzame aj s týmto návrhom, ktorý nielen trestnoprávne, ale aj z pohľadu zamestnancov vyrieši túto otázku tak, aby opäť ľudia na Slovensku si boli rovní vo svojich právach bez ohľadu na to, či sa niekto slobodne rozhodne si dať vakcínu, alebo sa slobodne rozhodne si túto vakcínu nedať. Ak nejde o nejaký svetový plán, ak ide naozaj len o spontánnu snahu chrániť zdravie ľudí, tak potom títo ľudia nemôžu byť do týchto rozhodnutí tlačení takým spôsobom, ako sa to dnes na Slovensku deje.
Keďže však vidíme, že napriek tomu, že pribúdajú dôkazy o neúčinnosti očkovania, napriek tomu, že pribúdajú dôkazy o vážnych zdravotných následkoch po očkovaní, sa tlak na očkovanie neuvoľňuje, ale, naopak, stupňuje, tak je asi oprávnené konštatovať, že tu v skutočnosti nejde o ochranu zdravia, že tu ide o úplne iné ciele, ako je ochrana zdravia populácie nielen v Slovenskej republike, ale vo všetkých štátoch na celom svete.
Preto, kolegyne, kolegovia, tí z vás, ktorí ste ešte nepodľahli tomu tlaku zapojiť sa do masírovania ľudí na vynútenie očkovania a máte zmysel pre slobodu, ale pre slobodu skutočne úprimnú, nie takú, o akej hovoria predstavitelia tejto vlády, podporte tento náš návrh. Podporte to, aby viac nebolo možné beztrestne šikanovať ľudí len preto, že si odmietnu do seba dať chemickú látku, o ktorej nič dobré nevedia, o ktorej nič dobré nepočujú a za ktorú nikto neručí. Podporte náš návrh, ktorý veľmi výrazným spôsobom zvýši ochranu zamestnancov pred šikanovaním zo strany zamestnávateľov, nech už je ten zamestnávateľ ktokoľvek, v otázke nútenia do očkovania.
Ak by tento náš návrh prešiel, naozaj by na Slovensku sa nestalo nič zlé. Skôr úplne naopak. Ľudia by mali istotu, že neprídu o prácu len preto, že odmietajú si dať negarantovanú vakcínu, a občania by mali istotu, že keď ich niekto bude do očkovania nútiť, tak sa budú môcť obrátiť na orgány, ktoré si vysadzovanie práva vzali a majú za svoju úlohu.
Ďakujem pekne.
Skryt prepis

Vystúpenie v rozprave

22.9.2021 o 9:03 hod.

Ing. Mgr.

Marian Kotleba

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 9:13

Martin Beluský
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem za slovo. No, je to až priam zarážajúce, že po všetkých týchto rôznych akciách, ako sú rôzne kampane, reklamy, sprostredkovateľský bonus, očkovacie lotérie, ale aj tie represívne veci, tie zákazy, príkazy, obmedzovania, že stále sa nenájde nikto, kto by za tieto vakcíny prevzal zodpovednosť, pretože sa o nich tvrdí, že sú bezpečné, že tie vedľajšie účinky nie sú až také závažné, ale stále sa nenájde niekto, kto by prevzal zodpovednosť za tie prípady, kedy naozaj niekto má to poškodené zdravie výraznejšie alebo to spôsobí smrť. A práve preto prichádzame s týmto návrhom zákona, pretože aspoň takýmto spôsobom musíme ochrániť tých ľudí, ktorí sa rozhodnú nepodrobiť sa tomuto lekárskemu experimentu, pretože nemôžu, nemôžu byť vyvíjané na nich represívne nátlaky, aby sa dali zaočkovať. Ak to niekto spraví dobrovoľne alebo s motívom sa obohatiť s tými peniazmi z tej lotérie, alebo iným spôsobom, samozrejme, nech to spraví, ale tí ostatní nech sú nechaní ostatnými orgánmi na pokoji.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

22.9.2021 o 9:13 hod.

Ing. PhD.

Martin Beluský

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 9:14

Andrej Medvecký
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem za slovo.
Marian, dobre si to povedal. Celé toto šialenstvo je len jeden veľký experiment. Ľudia sa už preto nechcú dať zaočkovať, pretože sa nenechajú, ako by som to ľudovo povedal, opiť suchým rožkom. Preto sa tejto vláde aj všetkým týmto šialenstvom nepodarí taká miera zaočkovanosti, ako chcú, pretože ľudia už nie sú takí blbí, aby jednoducho im na toto uverili. My, naša strana vždy budeme bojovať za to, aby sa ľudia mohli slobodne rozhodnúť, či sa dajú zaočkovať a či sa nedajú zaočkovať.
Ďakujem.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

22.9.2021 o 9:14 hod.

Andrej Medvecký

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 9:15

Stanislav Mizík
Skontrolovaný text
Ďakujem za slovo.
Dobre, že si pripomenul ministra Naďa. Jeho arogancia, arogancia tohoto nevojaka, ktorý je minister obrany, je taká veľká, že presahuje ľudské chápanie. Je to typický prípad, je to neskrývaná tvár tohto režimu. Niektorí sa maskujú, usmievavé tváričky, pekné rečičky, ťuťuli-muťuli. No on to dá tou svojou primitívnou aroganciou úplne natvrdo. Nestačím sa čudovať.
Ďakujem za slovo.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

22.9.2021 o 9:15 hod.

Mgr.

Stanislav Mizík

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 9:15

Marek Kotleba
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Presne, tento zákon je o tom, že kto sa chce zaočkovať, nech sa zaočkovať dá. Ale ten, kto sa zaočkovať nedá, prečo by mal byť šikanovaný? A tí zamestnanci v tých zamestnaniach sú šikanovaní už teraz. A sú presne šikanovaní takým spôsobom, ako to povedal minister Naď, čo odkázal vojakom, že s neočkovanými veľmi rýchlo, si to veľmi rýchlo vyrieši. A preto aj v tých zamestnaniach tí ľudia sa nedali očkovať kvôli tomu, že by sa báli nejakej pandémie, nejakej choroby, ale báli sa represií zo strany zamestnávateľa a zamestnávateľ sa bál represií zo strany štátu. Čiže toto šikanovanie sa tu už dávno deje. Týmto zákonom by sme to mohli obmedziť a naozaj tí ľudia, ktorí ešte váhajú, či sa dajú očkovať alebo neočkovať, tak nech si len vypýtajú príbalový leták, pretože stačí si pozrieť príbalový leták k nejakému paralenu, má dve strany maličkým písmom. Človek sa tam dočíta naozaj všetko možné aj nemožné, ale keď by si pýtal príbalový leták k vakcíne, tak k žiadnemu sa nedostane.
A typická slovenská politika prezidentky – o všetkých sa starať, či už v Bielorusku, alebo inde len vo svete, ale na Slovákov sa vykašlať – to je typická politika tejto vlády.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

22.9.2021 o 9:15 hod.

Mgr.

Marek Kotleba

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 9:17

Milan Mazurek
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem za slovo. Už celý rok sme intenzívne klamaní zo strany médií tohto štátu a predstaviteľov tejto vlády, že nič také ako povinné očkovanie alebo nátlak na povinné očkovanie hroziť nebude. Ľudia, ktorí to predtým vraveli, medzi ktorými som bol aj ja, sme boli označovaní za nejakých dezinformátorov a konšpirátorov, ľudí, ktorí chcú len vystrašiť spoločnosť a úplne bezdôvodne, a dnes sa o tom hovorí čoraz jasnejšie a hlavne čoraz častejšie z pozícií najvyšších vládnych predstaviteľov. A práve z toho dôvodu je určite potrebné zaviesť do zákona takýto trestný čin, aby diskriminácia ľudí len preto, že si odmietnu do seba nechať pichnúť tieto súčasné neotestované vakcíny, bola trestným činom. To je úplne jednoznačná skutočnosť, ktorá musí byť v slovenskej legislatíve zakotvená.
Veď si zhrňme základné fakty. Tie vakcíny vyrábajú extrémne skorumpované firmy, ktoré dostali za svoju históriu miliardové pokuty, lebo na trh uvádzali neúčinné a nebezpečné liečivá aj napriek vedomosti o ich nebezpečných účinkoch. A bolo im jedno, či ľudí zabijú, či ľudí poškodia, hlavne aby vykryli náklad na vývoj týchto liekov.
Vieme o tom, že keď začala propagácia týchto vakcín, hovorili nám o 95-percentnej účinnosti. Dnes je to 70 %. Podľa niektorých izraelských článkov už dokonca len 30 %, lebo vraj nové varianty. Kde je zodpovednosť za túto propagandu? Ľudia, keď išli do týchto radov a tvrdilo sa im, že 95 % má účinnosť tá vakcína, kde je dnes zodpovednosť ľudí, ktorí dnes hovoria, že už je to len 30 %? Ako je možné, že takáto propaganda fungovala? Čo negatívne účinky?
A tie neustále klamstvá, že vakcína je sloboda. Pozrite si video šéfa WHO, toho afrického komunistu: Nikdy sa nevrátime k normálnemu životu. Vakcína nie je cesta k normálnemu životu a opatrenia tu budú navždy. Tak o čo tu potom ide?
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

22.9.2021 o 9:17 hod.

Bc.

Milan Mazurek

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 9:19

Eduard Kočiš
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem pekne za slovo, pán predsedajúci.
Častokrát hranica medzi dezinformáciami, hoaxami a realitou je niekedy menšia ako tri mesiace. A počas tejto celej COVID mašinérie, ktorá sa na nás valí zo všetkých svetových strán, sme to zažívali mnohí na, buď na vlastnej koži, alebo na koži našich blízkych. Častokrát sa dostávajú do médií ľudia, či už sú to čelní predstavitelia samospráv, čelní predstavitelia ministerstiev, čelní predstavitelia zoskupení, ktoré by mali určitým svojím spôsobom konzistentne vplývať na spoločnosť a v žiadnom prípade spoločnosť nerozoštvávať, dokonca v žiadnom prípade neurčovať priority, neurčovať témy a neurčovať hranice, čo je už normálne, čo je nenormálne a čo je už úplne za čiarou.
Ak sa čelný predstaviteľ ministerstva obrany svojvoľne a úplne scestne rozhodol, že ide zakročiť a ide zatočiť s nezodpovednými príslušníkmi ozbrojených síl Slovenskej republiky, pretože podľa jeho skromného a určite odborného názoru je 55-percentná zaočkovať týchto príslušníkov malá, nízka, nedostatočná, tak nejakým spôsobom ide potichučky spraviť represie, a tieto informácie sú naozaj pravdivé.
Podobná situácia sa črtá na ministerstve vnútra v rámci Policajného zboru. Podobný scenár už presadzuje pán minister Lengvarský cez sekciu ministerstva zdravotníctva. Ale ja sa pýtam, akým spôsobom chceme nahradiť stovky policajtov, stovky vojakov a, dovolím si povedať, už tisíce sestier, ktoré na základe týchto nátlakov budú húfne odchádzať zo svojich zamestnaní? Takúto dieru na trhu nezalepíme.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

22.9.2021 o 9:19 hod.

Mgr.

Eduard Kočiš

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 9:21

Ondrej Ďurica
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem za slovo, pán podpredseda.
Ja považujem tento návrh zákona za absolútne legitímny a dovolím si povedať aj potrebný. Žijeme totiž v dobe, kedy vládna moc, rôzni odborníci a prisluhovači režimu ohýbajú pravdu a ohýbajú fakty tak, ako sa im to hodí. Na Slovensku nie je očkovanie už dávno dobrovoľné. Mohli by nám o tom hovoriť vojaci, ktorí tu boli spomenutí, policajti, mohli by nám o tom hovoriť zdravotníci, učitelia, pedagógovia, jednoducho takto by som mohol menovať oblasti a odvetvia, kde ľudia, ktorí dlhodobo pracujú v týchto sférach, sú nútení, sú doslova a do písmena vydieraní. My tie prípady poznáme, tí ľudia nám to veľmi podrobne tlmočia, akým spôsobom ich zamestnávatelia nútia a akým spôsobom sa im nechutne vyhrážajú za cieľom dosiahnuť väčšiu očkovanosť. Ak sa na Slovensku hovorí o dobrovoľnosti, tak je to jednoducho len v teoretickej rovine, pretože realita a prax, každodenná prax je úplne iná. Funguje tu obrovská propaganda, funguje tu lotéria, fungujú tu proste dezinformácie a funguje tu propaganda, ktorá mi pripomína, priatelia, propagandu, keď sa išlo zaútočiť na Irak a hovorilo sa o chemických zbraniach. Vtedy všetci hovorili, že sú tam chemické zbrane, a každý, kto si dovolil zapochybovať, bol konšpirátor, bol nepriateľ režimu, bol proste človek, ktorý nejakým spôsobom obhajuje terorizmus alebo diktátorské režimy. Toto všetko sa stále deje, len dnes je témou očkovanie, ale ten základ, tá podstata je tá istá.
A ak sa bavíme o pánovi Naďovi, odíde mu z rezortu veľmi... (Prerušenie vystúpenia časomerom.)
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

22.9.2021 o 9:21 hod.

Ondrej Ďurica

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 9:23

Marian Kotleba
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem všetkým kolegom za konštruktívne poznámky. Naozaj, čo to musí byť za vakcínu, keď zrazu štát, ktorý dovtedy ľuďom len bral peniaze, kde sa dá, a vidíme, že v tom bude pokračovať, zvyšovanie energií sa inak nedá nazvať, tak zrazu kvôli vakcíne je ochotný rozdávať státisíce eur? Kvôli vakcíne rozdávať státisíce eur. Čo to musí byť za vakcínu, keď pracovníci v zdravotníctve – lekári a vo veľkom zdravotné sestry – sú ochotní radšej odísť z práce, ako sa majú nechať donútiť zobrať si tú vakcínu? Keď tí, ktorí najviac a najbližšie môžu poznať, čo sa v tých ampulkách skrýva, radšej odídu z dlhoročnej práce, ktorú robili s nasadením, ktorú robili s láskou, ktorú robili ako misiu, z presvedčenia, ale jednoducho sú rozhodnutí, že do nich a ich detí tú vakcínu nikto nedá.
Takže ja ďakujem týmto nielen kolegom za faktické, ale ja ďakujem všetkým ľuďom na Slovensku, ktorí šíria osvetu o tom, aké nebezpečné je prijímať neoverené vakcíny. Ďakujem všetkým ľuďom, ktorí sa rozhodli aj za cenu osobného nasadenia bojovať proti nátlaku, či na pracovisku, v škole, alebo kdekoľvek inde, ktorí sa rozhodli aj za cenu toho, že niekto na nich zavolá políciu alebo na nich budú ukazovať prstom, svojím príkladom ukazovať, že to, čo sa dnes v spoločnosti deje, nie je ani zďaleka normálne a že tieto opatrenia, keď to tak môžem nazvať, nemajú nič spoločné s ochranou zdravia, pretože nejde o nič iné len o systém vytvorený na to, aby sa podrobili aj tie zvyšky ľudí, ktorí majú nejakú hrdosť, ktorí si ctia slobodu a ktorí si hlavne vážia svoje vlastné deti a nechcú dovoliť, aby tie deti boli cez ampulky... (Prerušenie vystúpenie časomerom.)
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

22.9.2021 o 9:23 hod.

Ing. Mgr.

Marian Kotleba

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video