40. schôdza

16.9.2021 - 7.10.2021
 
 
Loading the player...

Prosím povoľte Vášmu prehliadaču prehrávať videá vo formáte flash:
Google Chrome | Mozilla Firefox | Internet Explorer | Edge

Vystúpenie s faktickou poznámkou

22.9.2021 o 10:06 hod.

Ing.

Magdaléna Sulanová

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video
 
 
 

Vystúpenia

Zobraziť vystúpenia predsedajúceho
 
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 9:51

Marek Kotleba
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem za slovo. Povedzme si jednu vec. Táto vláda alebo všetky tieto opatrenia dávajú našej slovenskej ústave na frak a táto ústava sa stala len nejakým trhacím kalendárom. Povedzme si aj to, že aký je rozdiel medzi frázami "robíme to pre vaše zdravie" alebo "robíme to pre vaše dobro". Aký je v tom rozdiel? Aký je rozdiel v tom, že "práca oslobodzuje" a "vakcína je sloboda"? Však to sú obyčajné, špinavé, nacistické praktiky, ktoré sa tu páchajú.
Ideme tu hovoriť o slobode, ideme tu hovoriť o demokracii, ideme tu hovoriť o rovnoprávnosti, o sobášoch rovnakého pohlavia, sme za slobodu, bojujeme pod dúhovou vlajkou, ale na Slovákov, ktorí sa nedajú zaočkovať, máme dvojaký meter. Pretože je to všetko dobrovoľné. Ale čo to znamená dobrovoľné? Dobrovoľné nedobrovoľné. Pretože tí, čo sa nedajú zaočkovať, majú v tom úplne jasno, nechcú sa dať testovať a nechcú trpieť túto šikanu, ktorú tu táto vláda robí, tak tých obmedzia na všetkom. Je to pod zámienkou slobody a demokracie, preto máme nové OTP na reštauráciách, preto ľudí neobslúžia, preto nieže ľudí neobslúžia v reštaurácii, ale ľudí ani nevyšetria. Chce ísť niekto k zubárovi, spýta sa ho, či má test, či má preukaz o očkovaní, a jednoducho ho odmietnu. Toto, ako je toto možné, že niekto odmietne lekársku starostlivosť? Veď to máme priamo zahrnuté v Ústave Slovenskej republiky a tá ústava je naozaj iba obyčajný trhací kalendár. Preto ľudia všetci musia držať spolu a takýmto nátlakom zo strany vlády odolať.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

22.9.2021 o 9:51 hod.

Mgr.

Marek Kotleba

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 9:53

Miroslav Urban
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem za slovo.
Poznám ľudí, ktorí sú očkovaní a majú na to svoje argumenty, a takisto ľudí, ktorí nie sú očkovaní a majú tiež na to svoje argumenty. Ja im svoj názor nevnucujem, nech sa rozhodne každý sám. Ja si myslím, že to očkovanie má byť dobrovoľné a ľudia by nemali byť diskriminovaní.
No na druhej strane, aké iné riešenia máme, ak nie to očkovanie? Ono je to strašne jednoduché povedať, je to zlé, sú nežiaduce účinky. To máte pri každej liečbe. Už či podstúpite to riziko, je to na vás. Ak budete mať komplikácie, kto za to ponesie zodpovednosť? Nakoniec ten samotný človek, ale chceli by ste to zvaliť na tie farma firmy alebo na nejaké ministerstvo zdravotníctva, ale to nefunguje pri žiadnej liečbe. Akúkoľvek liečbu dostanete, ak má nežiaduce účinky, zomriete pri tej liečbe, tak za to naozaj nenesie zodpovednosť ten, čo to vyrobil, ten liek.
Poviete, že experimentálna vakcína, no tak vyrobte inú, tak vyrobte lepšiu vakcínu! Viete, ono sa to tak ľahko hovorí. Ja robím v zdravotníctve a pravdupovediac sú tam aj ležia tam teraz ľudia, ktorí boli aj očkovaní a majú ťažký priebeh, dokonca sú na ventilácii, alebo sú tam aj mladí ľudia. Matka malých detí, dvoj-, päťročného, ktorá je na umelej pľúcnej ventilácii s malými šancami, že to prežije. A mne tí ľudia telefonujú, mňa sa pýtajú, umreli mi počas tej vlny traja pacienti, ktorí by bez toho, aby dostali COVID, neumreli. To sú strašné témy a rozprávať, neočkujme sa, práva, hento, toto...
Ja pacientom svojim, ktorí sú chorí, majú vyšší vek, odporúčam očkovanie. Tak by som pacientom aj našim voličom povedal, ak sa chcú očkovať, nech sa opýtajú svojho praktického lekára. Nech sa poradia s ním. Ak mu neveria, majú ešte iné možnosti, opýtať sa iného lekára. Skonzultovať to, hej? Takže je to ťažká téma, ale nech sa ľudia rozhodujú... (Prerušenie vystúpenia časomerom. Potlesk.)
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

22.9.2021 o 9:53 hod.

MUDr.

Miroslav Urban

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 9:55

Marian Kotleba
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Pani Sulanová, dobre ste to, dobre ste to podali. Vidno, že ste človek z praxe, človek, ktorý sa dlhé roky venuje ochrane spotrebiteľa, že o tých právach máte jasno, k čomu tu dnes celé toto nastupuje, k čomu to smeruje, k totálnym pošliapaniam ľudských práv. Môžme to pozrieť aj z pohľadu toho spotrebiteľa, z tých spotrebiteľských práv. Áno, bolo to tu spomínané viackrát, že v podstate ten režim počas druhej svetovej vojny a režim, ktorý sa dnes zavádza v reštauráciách napríklad, je veľmi podobný.
No a pred chvíľkou ste tu mali aj veľmi takú citlivú reakciu od kolegu Urbana, ale nech povie aj to, ako ľudia zomierajú na ventilátoroch nie kvôli COVID-u, ale kvôli tomu, že im ventilátor roztrhne pľúca, alebo kvôli tomu, že ten ventilátor zastane a ľudia sa zadusia a potom nemocnica sa snaží ututlať to, že človek nezomrel na COVID, na chorobu, ale umrel na to, že ventilátor nesignalizoval, že prestal fungovať a človek sa zadusil. Alebo naopak, ako mu roztrhol pľúca. Nech sa toto povie a potom si budeme zrazu meniť štatistiky a budeme hovoriť, že ako to v skutočnosti naozaj je. Čiže treba tu zdôrazniť vždy jednu základnú myšlienku a to, že to očkovanie musí byť slobodné. Kto to vnútorne cíti a chce sa dať očkovať, nech sa páči, veď nikto mu tú možnosť neberie. My hovoríme celý čas len o tom, že keď niekto tomu očkovaniu neverí z akéhokoľvek dôvodu, z akéhokoľvek dôvodu, napríklad z dôvodu, že pozná človeka, ktorý zomrel alebo sa mu niečo stalo po očkovaní, tak ho nikto do očkovania nemôže a nesmie a nebude nútiť. O tomto to tu celé je.
A, Magduška, veľmi smutne mi prišlo, keď ste povedali, a to je, žiaľ, veľká pravda, že už teraz je tá spoločnosť rozdelená. Na veľkú skupinu ľudí, ktorí sa očkovať dali, na veľkú skupinu, ktorí sa nedali, a to je možno hlavný... (Prerušenie vystúpenia časomerom.)
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

22.9.2021 o 9:55 hod.

Ing. Mgr.

Marian Kotleba

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 9:57

Stanislav Mizík
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem za slovo. Kolegyňa, správne ste pripomenuli polarizáciu občanov. Ja mám naozaj také temné podozrenie, a nie je to žiadna konšpirácia, že toto nie je náhoda. Tento režim a tí, čo ho riadia, ten veľký brat v pozadí, oni dobre vedia, ako manipulovať a ovládať dav. V zásade divide et impera, rozdeľ a panuj. Pridajte k tomu hystériu a strach a tento pekelný guláš je dokonalý. K tomu už len môžem dodať, môžme k tomu dodať, zovrieť päste a nahlas kričať: apage satanas, satanas ante portas, slobodu v očkovaní, proti diskriminácii, za slobodu.
Ďakujem.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

22.9.2021 o 9:57 hod.

Mgr.

Stanislav Mizík

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 9:58

Ondrej Ďurica
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem za slovo, pán podpredseda. Celá pointa tohto návrhu zákona je o tom, aby sa zamedzilo diskriminácii. A myslím si, že aj v kontexte toho, čo tu odznelo v minulosti, kedy sme vystupovali po, proti rôznym formám diskriminácie, je to absolútne legitímne. A dovolím si citovať z článku, ktorý mi prišiel teraz počas tejto diskusie. Napísal ho novinár Tomáš Pilz a jeho nadpis je Liberáli chcú zdravotníkov pokutovať za šírenie informácií v rozpore s vedou. Zdravotníci aj zdravotnícke komory sa majú zdržať šírenia informácií a názorov, ktoré sú v rozpore s aktuálnymi poznatkami vedy o chorobách a ich liečbe, píše sa v tom, v návrhu zákona, ktorý je plodom spolupráce medzi poslancami SaS a odídencom zo strany ZA ĽUDÍ Jánom Benčíkom. Súčasťou návrhu, ktorý má byť predložený na najbližšej koaličnej rade, sú aj pokuty.
Priatelia, keď sa bavíme o diskriminácii, keď sa bavíme o určitých formách nátlaku, tak toto je ukážka toho, ako to funguje. Môžme polemizovať o tom, či sa očkovať, neočkovať. Dôvod tejto diskusie je ten alebo hlavným motívom je to, aby očkovanie bolo dobrovoľné, aby jednoducho nedochádzalo k takýmto nátlakovým spôsobom, či už na pedagógov, alebo ďalších zamestnancov štátnej správy, aby jednoducho takéto veci, o ktorých som teraz čítal, nemohli byť prijímané, pretože diskriminácia, akákoľvek forma diskriminácie už sa tu preberala na tomto fóre. V tomto pléne tu zazneli rôzne názory, či je to na zvieratá, či je to na menšiny, a myslím si, že dobrovoľnosť v očkovaní je absolútne základným právom každého občana Slovenskej republiky.
Ďakujem pekne.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

22.9.2021 o 9:58 hod.

Ondrej Ďurica

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 10:00

Eduard Kočiš
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem pekne za slovo, pán predsedajúci. Akákoľvek forma nátlaku, akákoľvek forma diskriminácie, akékoľvek zaškatuľkovanie niečoho, čo podľa môjho názoru nie je správne, ale niekto iný mi tvrdí, že áno, správne to je, by sa nemala diať v spoločnosti takým spôsobom, ako sa deje. Táto téma COVID-u je naozaj tak závažná a tak ťažká, že nemôžme sa jej venovať len v bode 1 a v bode 2, ale aj medzi týmito dvoma číslami je strašne veľa premenných, strašne veľa neznámych jednotiek, ktoré neboli pomenované a možno ešte dlhé mesiace, možno ešte dlhé roky pomenované nebudú.
Týmto návrhom zákona sa chce naozaj iba dosiahnuť to, aby žiadna forma diskriminácie, žiadna forma nátlaku, žiadna forma útlaku voči osobe alebo skupine osôb, ktoré majú iný názor, ktoré túto problematiku vnímajú ináč, nemohla byť aplikovaná a to až do krajnosti, čiže do formy, kedy dotyčný človek príde o svoje zamestnanie alebo bude nútený opustiť pozíciu, ktorú dlhé roky vykonával zodpovedne, s láskou a venoval sa tomu celý život. Nie je predsa mysliteľné, nie je predsa možné, aby čelný predstaviteľ samosprávy v meste Trenčín na svojej úžasnej tlačovej konferencii sa vyhrážal učiteľom, ktorí patria pod školský úrad v Trenčíne, a tvrdí, že on sa každého jedného osobne bude pýtať a ten dotyčný mu bude musieť vysvetliť, prečo postupuje tak, ako postupuje. Ja sa pýtam, kde tento človek nabral tú bohorovnosť, kde tento človek nabral tú drzosť, že on je ten, ktorý bude spovedať, ktorý bude určovať pravidlá, čo je správne a čo nie. Jednoducho diskriminácia je zlá.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

22.9.2021 o 10:00 hod.

Mgr.

Eduard Kočiš

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 10:02

Jozef Pročko
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Pani poslankyňa, pozorne som si vás vypočul. Chcem vám povedať, že všade vo svete sa vlády snažia zabezpečiť zdravie svojich občanov. To robí aj táto vláda. Vo veľa krajinách vlády dávajú príkazy, že napríklad Francúzi dali príkaz očkovať zdravotný personál. Všade vo svete sa dejú veci v prospech občanov. Na Slovensku sa deje to isté.
Ale čo robíte vy? Celá vaša fašistická strana? Strašíte ľudí, strašíte ľudí, že sú vydieraní, že sú šikanovaní, že sú diskriminovaní, že tu je teror. Vy zneužívate Boha na svoje politické a mocenské ciele. Vy zneužívate najzákladnejšie city ľudské, a to je napríklad láska k dieťaťu, a strašíte ľudí tým, že budeme deti očkovať, že budeme deti brať, že budeme deťom ubližovať. Ja, máte medzi sebou tam jedného, naozaj jedného normálneho človeka, odborníka, ktorý aj teraz povedal obrovskú, veľkú pravdu. Namiesto toho, aby ste počúvali jeho, robíte veci, ktoré rozdeľujú túto spoločnosť. Všetky vaše stránky, všetky vaše vyjadrenia nielen na sociálnych sieťach, ale aj tu, vy ste tá strana, pani Sulanová, ktorá polarizuje spoločnosť, ktorá tú spoločnosť straší, ktorá tú spoločnosť klame. Vy vytvárate taký strach a takú agresivitu v spoločnosti, že to nemá obdobu. A keď hovoríte o Bohu, tak ja si myslím, že vy v takom pekle zhoríte za to, čo robíte, že sa na vašom, ja by som sa na vašom mieste len modlil a modlil.
Ďakujem.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

22.9.2021 o 10:02 hod.

Mgr.

Jozef Pročko

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 10:04

Štefan Kuffa
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Na úvod hneď poviem, že o nikom by som si nedovolil povedať, že zhorí v pekle. Naozaj úplne o nikom. To, oháňať sa tuná pánom Bohom a pritom čosi také tvrdiť, tak nerobiť sa bohorovným.
Ale tak ako je dnes rozdelená táto spoločnosť, myslím si, že v minulosti nikdy sa to ešte nestalo a zvlášť kvôli očkovaniu. Pozrite sa, ja vám to poviem takto osobne. Nikdy som sa nesmial z tých, ktorí sa zaočkovať dali, ani sa im neposmievam, ani nemám nejaké pripomienky, ale ani z tých, ktorí sa zaočkovať nedali. Veď tuto zaznelo, že sú ľudia, ktorí majú veľmi vážne dôvody na to, aby zaočkovaní neboli, a majú aj zdravotné dôvody. Navyše pýtajte sa lekárov a odborníkov, ktorí vám na to jasne odpovedia. Ten, ktorý prekonal COVID-19, vytvoria sa mu protilátky. Čím ťažší priebeh máš, tým vyššie protilátky sa ti vytvoria. V zásade je to tak. Nemusí to byť tak, rovnako ako keď je pravidlo to iné. Rovnako dnes už máme skúsenosti takmer po roku alebo dvoch rokov tej COVID propagandy a COVID strašiaka, že aj zaočkovaní ľudia nie sú plne chránení pred týmto ochorením. Vidíme, že mnohí ľudia na COVID-19 napriek tomu, že zaočkovaní boli, aj ochoreli, ale mnohí ľudia mali vážne zdravotné komplikácie. Teraz robiť z tých druhých ľudí, ktorí sa nedajú zaočkovať, že sú nezodpovední? No ja vám poviem takou protiotázkou. Ako je zodpovedný otec rodiny alebo matka rodiny, ktorá sa dá zaočkovať a následne nato zomrie? To je zodpovedný človek? Za svoju rodinu, za svoju manželku, za svojho manžela, za svoje deti, ktoré tuná zostávajú? A v dôsledku očkovania takýto pacient zomrie. Je to veľmi ťažká téma a ju tu... (Prerušenie vystúpenia časomerom.)
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

22.9.2021 o 10:04 hod.

PhDr.

Štefan Kuffa

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 10:06

Magdaléna Sulanová
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem pekne za slovo. Poznámok bolo dosť veľa, takže to za dve minúty všetko nestihnem, len tie najdôležitejšie.
Kolega Mazurek, v súčasnosti je taká situácia, že zaočkovaní, ktorí sa nemusia testovať, sú vlastne najnebezpečnejší pre spoločnosť. Pretože keď nezaočkovaný má povinnosť sa vždy otestovať, očkovaný nie, kľudne môže byť nakazený, môže slobodne kdekoľvek ísť a môže tam šíriť nákazu. Toto nám teraz bude hroziť.
Pán kolega Schlosár, ja si myslím, že to, čo ste hovorili, že hrozí, tak to by bolo vlastne koniec demokracie, koniec právneho štátu. To potom môžeme rovno všetko zabaliť.
Kolega Urban, vy ste vlastne len povedali to, že nech sa každý slobodne rozhodne. A čo hovoríme my iné? My stále tvrdíme, ja nepolemizujem, ja som nepolemizovala vo svojej rozprave o tom, či je očkovanie zlé alebo dobré, aké má účinky a nemá účinky a ktorí zomierajú a nezomierajú. Vôbec som sa ani slovkom nezmienila, ani o deťoch, ani o Bohu, ja som len poukazovala na to, že žiadame, aby bolo očkovanie dobrovoľné, aby k tomu nebol nikto nútený. Aby, keď ja som presvedčená o tom, že to očkovanie je maximálne škodlivé, aby som nemusela, nebola nútená, šikanovaná a iným spôsobom prenasledovaná za to, teda hovorím obrazne, nejedná sa len o moju osobu, za to, že sa nechcem dať zaočkovať. To je celé. Celé toto bolo a keďže sa toto deje, tak chceme to dať do trestnoprávnej roviny.
Takže, pán Pročko, ešte raz, ani o Bohu, ani o deťoch som nič nehovorila, čiže... (Prerušenie vystúpenia časomerom.)
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

22.9.2021 o 10:06 hod.

Ing.

Magdaléna Sulanová

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Uvádzajúci uvádza bod 10:09

Peter Krupa
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem pekne za slovo.
Poslanci za stranu Kotlebovci – Ľudová strana Naše Slovensko Marian Kotleba, Marek Kotleba, Rastislav Schlosár a Peter Krupa predkladajú do Národnej rady Slovenskej republiky návrh zákona, ktorým sa mení a dopĺňa zákon č. 106/2018 o prevádzke vozidiel v cestnej premávke a o zmene a doplnení niektorých predpisov, zákonov.
Cieľom návrhu zákona je predĺženie lehôt technických kontrol kategórie vozidiel L (motocykle a štvorkolky) pri prvom prihlásení do evidencie vozidiel zo štyroch rokov na šesť rokov a potom periodicky v štvorročných lehotách.
Dôvod predloženia predmetného návrhu zákona je, že vozidlá kategórie L sú sezónne vozidlá a využívajú sa prevažne na relaxačnú jazdu, čiže nie sú vystavené takému opotrebeniu a vplyvom počasia, ako je dážď, sneh, posypová soľ, ako sú vozidlá, ktoré sú využívané celoročne.
Lehoty platnosti technických kontrol pre vozidlá kategórie L konkrétne neurčuje ani smernica EÚ; tá hovorí, že členské štáty stanovia vhodné intervaly, v ktorých sa vozidlá kategórie L s objemom motora presahujúcim 125 kubíkov majú podrobiť kontrole technického stavu. Niektoré členské štáty na vozidlá kategórie L ani nerobia. Tieto lehoty, ktoré navrhujeme my, schválila aj susedná Česká republika v roku 2018.
Tento návrh zákona sa vzťahuje aj na kategóriu O2, čiže brzdený príves za osobné auto do 3 500 kg, ktorý je tiež využívaný mnohými motoristami len príležitostne. Aj keď je príves využívaný na podnikanie, tak skoro vždy je príves polovicu danej trasy nevyťažený. Dá sa teda povedať, že každý príves za osobné motorové vozidlo prejde polovicu z celkového počtu najazdených kilometrov prázdny.
Ďalší cieľ tohto návrhu zákona je ustanovenie pravidelných lehôt technických kontrol zákonom a nie vykonávacím predpisom, aby boli technické kontroly schvaľovania, schvaľovala Národná rada a nie ministerstvo vnútra, keďže sa to bytostne dotýka skoro každého občana vlastniaceho vozidlo.
Ďakujem a zároveň sa hlásim do rozpravy ako prvý.
Skryt prepis

Uvádzajúci uvádza bod

22.9.2021 o 10:09 hod.

Peter Krupa

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video