40. schôdza

16.9.2021 - 7.10.2021
 
 
Loading the player...

Prosím povoľte Vášmu prehliadaču prehrávať videá vo formáte flash:
Google Chrome | Mozilla Firefox | Internet Explorer | Edge

Vystúpenie s faktickou poznámkou

22.9.2021 o 15:22 hod.

Mgr.

Matúš Šutaj Eštok

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video
 
 
 

Vystúpenia

Zobraziť vystúpenia predsedajúceho
 
 

Vystúpenie v rozprave 15:11

Milan Mazurek
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Vážený pán predsedajúci, vážené dámy, vážení páni, oceňujem toto uznesenie, ktoré tu opozičná strana predložila, pretože baviť sa o demokracii v tomto pléne je podľa môjho názoru dňom za dňom viac a viac dôležité. Baviť sa o demokracii je totižto dôležité, pretože vidíme nielen ako opoziční poslanci, ale aj občania Slovenskej republiky, že práva obyvateľov Slovenskej republiky, základné ľudské práva, ktoré by mali byť vlastné každému a neodnímateľné, sú tu pošliapavané dňom za dňom.
Pozrite sa dnes na situáciu napríklad v okrese Bardejov. Bardejov je podľa toho ich vymysleného COVID automatu, ktorý si maľujú podľa toho, ako sa pán Mikas ráno zobudí, v čiernej farbe, V čiernej farbe majú podľa tohto COVID automatu povinnosť ľudia od deviatej hodiny nevychádzať z domu. Aj napriek tomu, že nie je núdzový stav, aj napriek tomu, že vláda nemá kompetenciu niečo také ľuďom nariadiť, to normálne nadrzo urobila a ľudia zo strachu pred policajtami, ľudia zo strachu pred pokutami to dodržiavajú. Čo iné to je ako stav absolútneho chorého bezprávia?
Za normálnych okolností by som, samozrejme, bojoval aj proti zavedeniu núdzového stavu, pretože na ňom nevidím význam, nevidím preňho zmysel, lenže vy ani núdzový stav nemáte a občania Slovenskej republiky už dnes asi v dvoch okresoch v rozpore s Ústavou Slovenskej republiky, o ktorej je toto uznesenie, nemôžu vychádzať z domu. A potom nám tu bude nejaký Dostál alebo nejaký iný panáčik dávať prednášky o demokracii, o demokratických hodnotách.
Skúste napadnúť to, čo som povedal! Skúste vyvrátiť to, že ľudia na Slovensku sú v rozpore s Ústavou Slovenskej republiky, bez toho, aby ste mali núdzový stav, držaní doma. Pýtam sa vás, či toto bol cieľ, do ktorého ste chceli Slovenskú republiku dostať. Či toto bol nejaký ten vysnený stav, ktorý ste zo Slovenskej republiky chceli urobiť, aby sa obyvatelia Slovenskej republiky už tak veľmi báli, že nedokážu ani len stáť za svojimi vlastnými ústavou garantovanými právami. To je desivé!
A vidíme, že vy nemáte žiadnu úctu k obyvateľom Slovenskej republiky, nemáte žiadnu úctu k ľuďom, ktorí nechcú nič iné len napraviť tú chybu, ktorá sa udiala 29. februára 2020, kedy vám na základe klamlivých sľubov, na základe toho, že ste im mazali medové motúzy priamo popod nos a že im Igor Matovič sľuboval hory-doly a ukázal sa ako najväčší pokrytec a klamár, vám dali šancu zvíťaziť vo voľbách. A vaša vládna koalícia ukázala, že dokonca aj vaše vlastné programové vyhlásenie je pre vás len zdrap papiera, že neplníte žiadne zo svojich sľubov. Naopak, že ľudí obmedzujete, že im beriete ich práva a že ničíte a devastujete ich životy po všetkých stránkach ich každodenného bytia.
A z toho dôvodu nechceli nič iné len referendum, referendum, v ktorom budú môcť sami povedať, táto vláda končí, táto vláda už ďalej nebude terorizovať Slovensko a my chceme predčasné voľby. Je to tá najvyššia forma demokracie. Vy ste im mali umožniť len jednu jedinú vec, prísť k urnám a rozhodnúť sa, či vás chcú podporiť, aj to je jedna z možností, aj keď dnes nevidím ako veľmi reálnu, alebo chcú, aby ste skončili a vypadli z tohto pléna, doslova vypadli, tak veľmi sa napätie v slovenskej spoločnosti dá vďaka tomu, čo predvádzate, krájať. Lenže využitím aj pani prezidentky ste referendum poslali na Ústavný súd, natiahli ste to o dva mesiace, dva mesiace ľudia čakali v nádeji na to, že ústavní sudcovia rozhodnú tak, že si ich vôľa bude môcť nájsť cestu k tomu, aby sa mohli realizovať predčasné voľby, ale kdeže, Ústavný súd referendum zamietol a potom prišli opätovné plané sľuby, ktoré dokladujú skutočnosť, že ste banda pokryteckých klamárov. Boris Kollár, Igor Matovič, tí všetci sa zastavili o to, aby mohli ľudia mať referendum o predčasných voľbách, povedali, že boli oklamaní, že boli ukradnutí o možnosť vyjadriť sa, vystaviť tejto vláde účet, vysvedčenie. A tak ľudia na Slovensku opäť čakali, že títo vládni predstavitelia dodržia svoje sľuby a umožnia ľuďom toto referendum, napríklad zmenia ústavu tak, aby to bolo možné, zmenia rokovací poriadok, aby sa o tom mohlo znovu hlasovať za predpokladu, že sa o tom nesmie rokovať kvôli nejakej šesťmesačnej lehote, a následne uznesením vypíšu referendum, podľa ktorého sa budú môcť obyvatelia rozhodnúť. To sú slová Borisa Kollára a slová Igora Matoviča. Ľudí, ktorí povedali, že rešpektujú vôľu tých 600-tisíc obyvateľov Slovenskej republiky, ktorí vraj majú právo sa vo voľbách rozhodnúť.
A teda tu máte návrh, predchádzajúci rokovací bod bol presne o tomto, a tu máte uznesenie, ktoré sa týka toho istého. Ja to plne podporujem, budem za to hlasovať, pretože mi záleží na tom, aby ľudia mali právo tak ako vládu zvolia, tak aj vládu odvolať. Záleží mi na tom, aby ľudia mali právo vo voľbách rozhodnúť, komu dajú svoju dôveru, a napraviť tú tragickú chybu, ktorú si uvedomuje viac ako 80 % slovenskej verejnosti. Keďže na rozdiel od vás nemám pocit, že ľuďom ničím životy, nemám pocit, že ľuďom dvíham dane, že ľuďom dvíham ceny energií, že ľuďom po každej stránke obmedzujem ich ľudské práva, tak sa nebojím postaviť ako jeden z kandidátov na poslancov a získať alebo uchádzať sa o dôveru ľudí.
Ja chápem, že vy sa bojíte, skutočne boli ste tu veľmi trefne nazvaní hlasovacími zariadeniami, pročkovcami a podobne, to po všetkých stránkach vystihuje vašu politickú pôsobnosť, vašu intelektuálnu kapacitu, skrátka je to dobrý pojem. No a títo páni pročkovci sa teda veľmi boja ísť do predčasných volieb, pretože tie preferencie hnutia OĽANO sú asi štvornásobne nižšie, ako to bolo vo výsledku volieb. A keď necháte Igora Matoviča ešte párkrát vystúpiť, tak to možno pôjde aj pod päť percent, lebo on má na to talent. Všetkým ukazuje, že nie je úplne normálny. Z toho dôvodu je logické, že sa bojíte, že chcete si udržať to vaše teplé miestečko, že chcete mať ten svoj plat, že chcete naďalej len stláčať gombíky a pre Slovensko predstavovať len a len záťaž a nič hodnotné nevytvárať, nepomáhať, naopak, škodiť.
Lenže my ako opoziční politici, ako ľudia, ktorí bojujú za záujmy ľudí, sme tu preto, aby sme vám povedali, že tá doba tak či tak raz skončí, tak či tak raz skončí a ľudia si vás budú do konca vašich životov pamätať ako tých, ktorí pošliapali ústavu, ako tých, ktorí umožnili neuveriteľnú nezákonnosť, ako tých, ktorí umožnili vznik organizovanej zločineckej skupiny v polícii, na prokuratúre a v justícii, ktorá zničila množstvo ľudských osudov bez dôkazov, a budú si vás pamätať ako tých, ktorí mučili v kolúznej väzbe nevinných ľudí. Tak si vás budú pamätať, ako tých, ktorí to všetko dosvedčili, lebo to sú už dnes známe fakty.
Z tohto dôvodu, aj keď uznesenie nemá nejakú právnu záväznosť, ho vnímam ako silný signál, ktorý môže Národná rada vyslať voči vláde, ktorá je skutočne nedemokratická, totalitná a ktorá bezprecedentným spôsobom pošliapala ústavu.
A taktiež využijem toto miesto, aby som vyzval poslancov strany SMER, aby pripojili svoje podpisy k tomu návrhu na odvolávanie vlády. Pretože ja nevidím zmysel v takýchto naťahovačkách, nechápem, čo týmto chcú dosiahnuť a myslím si, že už dávno mali priložiť ruku k dielu a mohli sme tu stáť a pred celou verejnosťou vypočítavať všetky šialené, devastačné kroky tejto vlády voči slovenskému národu.
Ďakujem veľmi pekne.
Skryt prepis

Vystúpenie v rozprave

22.9.2021 o 15:11 hod.

Bc.

Milan Mazurek

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 15:19

Miroslav Žiak
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem veľmi pekne.
Pán poslanec Mazurek, váš plamenný prejav, ako sme zvyknutí, bol opäť nastavený správne. Ja sa ale spýtam, kde ste bol v 2018. po vražde dvoch mladých ľudí, kedy boli plné námestia, plné mestá, plné ulice ľudí. Môžme povedať, že to boli státisíce, možno pol milióna ľudí len v uliciach, ktoré hlásili zmenu vlády, zmenu vládnutia. Následne prišlo ku komickej rošáde, kedy bývalý premiér Fico ukázal prstíkom tu na pána Pellegriniho, aby sa postavil a prevzal tú moc, teraz tiež pokrytecky pán Pellegrini ide vyzývať k predčasným voľbám, keď sám mal tú možnosť, keď bol národ nespokojný, otočiť kormidlo dejín a ukázať Slovensku, že spravodlivosť tu už mohla byť dávno nastolená a nemusela nastať táto situácia, aká nastala.
A, pán Mazurek, ja sa teda pýtam, kde ste bol v tomto období. Ticho ste stláčal gombíček tu v parlamente, vykrikoval, podnecoval nenávisť, ako to len vy viete, polarizoval spoločnosť a robíte to naďalej, lebo vám chaos a bordel vyhovuje. Vy rastiete na tých ľuďoch, ktorí teraz protestujú, po nich zostávajú kopy alkoholu, vykrikujú vulgárne heslá. Proti slušným protestom, ktoré boli v roku 2018, kedy davy slušných ľudí prechádzali po námestiach, ale niekoľkonásobne vyššie davy ľudí ako v súčasnosti, a vy ste ticho šúchal nožičkami a klopil zrak.
Ďakujem veľmi pekne.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

22.9.2021 o 15:19 hod.

Ing.

Miroslav Žiak

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 15:20

Erik Tomáš
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Pán kolega Mazurek, mali ste podobné argumenty, ktoré som použil v rozprave aj ja. Viete čo, keďže ste opäť, tiež pripomenuli vyjadrenia koaličných lídrov bezprostredne po tom, čo bolo zmarené referendum Ústavným súdom, musím opäť zopakovať tie citácie, lebo na citáciách to všetko vyznieva, to ich farizejstvo, najlepšie.
Čiže ešte raz, pán Matovič: "Pľuvanec do očí 600-tisíc ľuďom, som presvedčený, že voliči opozície majú právo na konanie referenda o tejto otázke bez ohľadu na to, či sa nám to páči alebo nie."
Pán Kollár: "Referendum je najvyššia forma demokracie a ľudia by mali mať možnosť vyjadriť sa v referende. Je jediná možnosť, ako naplniť to, aby sa ľudia mohli v referende vyjadriť, či skrátia volebné obdobie, je zmena zákona v parlamente. Ľudia túto možnosť musia dostať, ja urobím všetko pre to, aby sme týchto ľudí nesklamali."
Pani Čaputová: "Ale keď už chcú dopriať ľuďom referendum, nič im nebráni, aby prijali zmenu ústavy a následne prijali uznesenie, ktorým požiadajú o vypísanie referenda, a ja ho obratom vypíšem."
No a pán Sulík: "Ja určite k referendu pôjdem, lebo je to nástroj priamej demokracie, ktorý sme vždy podporovali."
Niet lepšieho dôkazu ako tieto vyjadrenia v kontexte toho, čo robia, niet lepšieho dôkazu ich pokrytectva a farizejstva. A opakujem, nič sa nestane ani na prelome rokov, keď uplynie tá šesťmesačná lehota, lebo tak ako hovoríte vy aj my, majú strach, majú strach z tých predčasných volieb, pretože by ich voliči všetkých poslali na politický cintorín.
Ďakujem.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

22.9.2021 o 15:20 hod.

Mgr.

Erik Tomáš

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 15:22

Matúš Šutaj Eštok
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Pán poslanec, ja s vami musím do poslednej bodky súhlasiť vo všetkom, čo ste povedali, ale vypichnem jednu vec. Vy vravíte o tom, že táto vláda nemá s demokraciou nič spoločné. Absolútne súhlasím, oni sú iba takí demokrati, ktorí predstierajú, že sú tí správni. Ich hovorca Heger povedal, že to je tá najlepšia vláda, aká vstúpi do histórie Slovenskej republiky. Tak iba štvrtýkrát to tu dnes poviem, tejto najlepšej vláde na svete nedôveruje 80 % ľudí na Slovensku.
Takí ste perfektní, milí vládni poslanci, že 80 % ľudí vám nedôveruje, pretože všetko, na čo ste siahli, na čo siahol Igor Matovič, Eduard Heger a Mikulec a ďalší, sa vám rozsypalo pod rukami od toho, že neviete riadiť pandémiu, neviete riadiť štát. Čo ste urobili pre tých ľudí, čo ste pre nich urobili? Prečo neriešite ceny energií, ceny potravín, ale jedine, čo riešite, je vaša inkvizičná komisia a najnovšie, čo ste ešte prišli vyriešiť, je, že teda pani Zuzana zo Solivaru bude mať vyplatených 400-tisíc. Gratulujem, toto jediné viete urobiť, divadlo, cirkus, inkvizície. A keď je najvyšší čas, aby ste sa pozreli do zrkadla a minimálne do očí tých 600-tisíc ľuďom a umožnili im, aby sa mohlo konať referendum, tak tak neurobíte.
A ako tu už boli odcitované výroky troch lídrov koalície – Sulíka, Matoviča aj Kollára – o tom, ako podporujú referendum, ako im na tom záleží, tak to sme teda videli v priamom prenose, videli sme to aj na ústavnoprávnom výbore, kedy ešte aj členovia ústavnoprávneho výboru mali problém podporiť túto deklaráciu, ktorá hovorí iba o tom, že tak ako volič moc politikom dáva, má aj absolútnu moc a právo im zobrať túto moc. Takže už dnes vieme, ako hlasovanie dopadne, a ja osobne sa za vás hanbím.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

22.9.2021 o 15:22 hod.

Mgr.

Matúš Šutaj Eštok

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 15:24

Eduard Kočiš
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem pekne za slovo, pán predsedajúci.
Pán kolega, vo vašej deklarácii, resp. v tomto uznesení sa hovorí jasne: Vládu zaväzuje iba jeden právny predpis, ktorý aj keď nie je právnym predpisom a nie je zapísaný nikde, ten hovorí úplne jasnou rečou. Každá jedna vláda pochádza od ľudí, čiže pochádza od ľudu. Aj grécke slovo démokritos, ktoré sa skladá zo slov démos a kritos, čiže vláda ľudu, o tom jasne hovorí.
Vy všetci vládni predstavitelia, vy všetci vládni poslanci, ktorí sa tak hrdo hlásite k demokratickým princípom, odsudzujete fašizmus, extrémizmus, komunizmus, ale, naopak, vaše konanie považujete za výsostne demokratické a výsostne ľudské, sa môžte hanbiť, ak túto naozaj nezáväznú alebo nie právnu normu nepodporíte. To znamená, že vaše konanie bude len jasným dôkazom toho, že na každú jednu vec sa pozeráte nie z dvoch, ale možno aj zo šiestich perspektív. Ak vám to vyhovuje, úplne sme za. Ak nám to nevyhovuje, vieme sa zdržať, ale ak máme vyslať jednoznačný signál občanom Slovenskej republiky bez akéhokoľvek pohľadu na ich politickú príslušnosť alebo sympatie k jednotlivým politickým stranám či hnutiam a máme zahlasovať za jednoduchú vec, ktorá hovorí iba o tom, že právo ľudí je nad právom politika sedieť so svojím zadkom štyri roky na jednej stoličke.
Ja nemám problém sa vrátiť do domova sociálnych služieb, odkiaľ som tuná prišiel, pretože tú prácu milujem a určite sa raz k nej vrátim. Ale drvivá väčšina poslancov, najmä z hnutia OĽANO, sa bude zubami-nechtami týchto kresiel a týchto stoličiek držať.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

22.9.2021 o 15:24 hod.

Mgr.

Eduard Kočiš

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 15:26

Miroslav Suja
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem za slovo, pán predsedajúci.
Tak presne ako kolega Milan Mazurek povedal, vystúpenie predstaviteľov tejto vlády, to je tragédia, bratia, to je tragédia. Nemusím sa ani ďaleko spätne vracať, pozrime si len posledné veci. To Matovičove asi včerajšie rehotanie sa ako blázna. Priatelia, si myslíte, že toto je normálne? To, to je, myslíte, že to normálne správanie politika alebo zdravého človeka? Je? Ja neviem, Remišová, odborníčka na všetko, úplne na všetko, aj na dépeháčku dokonca už je odborníčka. Fakt, to klobúk dole. Ja... tu máme takú zostavu odborníkov, aká tu v histórii nebola.
Vy ste tu hovorili niektorí o protestoch a koľko ľudí tu protestovalo. Ale vy ste tých ľudí oklamali, kolegovia! Vy ste tých slušných ľudí na tých námestiach oklamali. Teraz vyzvite, aby prišlo 500-, 600-tisíc ľudí, aby vás prišlo podporiť, tak tam nebude dve-, tritisíc. Budete musieť všetkých rodinných príslušníkov zavolať a všetkým, čo ste dali teplé miestečka, aby ste aspoň trošku naplnili jeden malý vlak. Tak vy tu vôbec nehovorte, že vy máte mandát od 500-, 600-tisíc ľudí, ktorých ste tak mrzko oklamali ako nikto. A to Milan veľmi dobre povedal, plné ulice, plné ulice oklamaných ľudí.
Šeliga. No kde je, doparoma, teraz? Celý deň som ho tu nevidel. On je apolitický, ide viesť apolitické protesty. Dva roky má politické školenie v Amerike a potom šup do politiky. Chcete, pán Šeliga, ísť do politiky? Nie, ja nechcem, mne len na tomto záleží. No figu borovú!
Vyjadrenie Matoviča, keď sa tu pýtate niektorí na smrť tých dvoch nevinných ľudí, že ako im to perfektne pomohlo. To je hodné politikov? A teraz sa tu idete tváriť ako etalóny čistoty. Amaterizmus, neschopnosť, mafiánske praktiky, totálny rozvrat polície. Toto všetko je za vami. Áno, táto vláda nemá v histórii obdoby, len, bohužiaľ, vstúpi do učebníc ako najhoršia a bude ukážková.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

22.9.2021 o 15:26 hod.

PaedDr. Mgr.

Miroslav Suja

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 15:28

Ondrej Ďurica
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem za slovo, pán podpredseda.
Hodnotiť slová Milana Mazureka asi nemá už zmysel, pretože to, čo bolo povedané, je čisto čistá pravda. Bohužiaľ, v takom stave sa Slovenská republika nachádza a to dokázala súčasná vláda.
Ja len na tej účasti na tejto schôdzi alebo aj konkrétne pri tejto rozprave by som chcel poukázať na to, že tu nie je politik vládnej koalície, ktorý by sa nejakým spôsobom zastal súčasnej vlády a ktorý by oponoval všetkému, čo tu za posledné minúty odznelo. Aj to je vizitka súčasnej vlády, aj to je ukážka toho, aká je krehká, aká je jednoducho zraniteľná. Skutočne opatrenia, nastavenie režimu, tak ako je to dnes na Slovensku, to nemá obdoby, priatelia! Vy ste tu, vy ste tu šermovali bojom proti mafii, ale ukazuje sa, že skutočná mafia dnes jednoducho vládne na Slovensku, dnes deptá ľudí, dnes ničí životy ľudí, či je to gastrosektor, či sú to proste zdravotníci, či sú to ľudia v bezpečnostných zložkách, ten rozvrat, ktorý ste svojimi nekompetentnými rozhodnutiami a nastavením a fanatizmom priniesli, to nemá obdobu.
A keď tu boli spomínané mená, ktoré veľmi jasne komunikovali otázku referenda, to sú ľudia, ktorí v mnohých prípadoch... veď za nich sa musí Slovensko hanbiť, priatelia! Či je to Matovič, či sú to ďalší, či je to Remišová, veď im keď prichádzajú slová na tlačovkách, tak jediné, čo dokážu povedať, je Fico a Pellegrini. To je jediné, čoho sa dokážu chytať, ale to už, to už vám ten slovenský občan ani neverí. To už nie je, nie je zaujímavé. A referendum je presne nástroj, aby ste sa dozvedeli, na čom ste. Tak sa nebojte a podporte to a keď veríte v tú silu, tak sa to ukáže.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

22.9.2021 o 15:28 hod.

Ondrej Ďurica

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 15:31

Ján Blcháč
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem pekne. Sú to presne tri týždne, odkedy sme mali možnosť 1. septembra tohto roku si pripomenúť výročie prijatia Ústavy Slovenskej republiky. No a poďme si to porovnať. Ako pamätáme si vystúpenie najvyšších ústavných činiteľov, respektíve aj predstaviteľov politických strán, a pamätáme si aj, čo povedali, akú ódu na ústavu, aké ódy na ústavu prednášali, a dosť. A dneska to majú potvrdiť alebo zajtra.
Pamätáme si, že HLAS – sociálna demokracia prijal Deklaráciu 1. septembra práve na Deň ústavy a som rád, že aj pán kolega Milan Mazurek oceňuje tento text, ktorý bol prečítaný Petrom Pellegrinim, naším predsedom, a že dostane určite podporu viacerých poslancov. A ja by som bol naozaj rád, keby dostal podporu celej snemovne, pretože ak teda už tu bolo povedané, čo znamená slovo demokracia, šibrinkujeme s týmto slovom hore-dole, ľud chce, aby bolo referendum, demokracia je vláda ľudu a tí, ktorí sa oháňajú slovom demokracia, by to mali rešpektovať. Takže uvidíme, ako to vlastne pri tom hlasovaní dopadne.
Mňa len napadá na záver taký jeden príklad, že včera sme tu mali pozvánku na rôzne semináre počas, aj počas zasadnutia parlamentu dokonca, bolo niečo o cyklistike a boli nejaké iné semináre, bývajú. Asi by sme sa zhodli na tom, že pokiaľ by bol vyhlásený seminár na tému demokracia, tak by sme možno aj prerušili schôdzu, aby niekto fundovaný povedal tým alebo presvedčil tých, ktorí toto slovo ešte nerozlúštili, aby ho rozlúštili.
Ďakujem pekne.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

22.9.2021 o 15:31 hod.

Ing. PhD.

Ján Blcháč

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 15:33

Milan Mazurek
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem kolegom za konštruktívne a súhlasné faktické poznámky. Som veľmi rád, že sa tento prejav stretol s porozumením a akceptáciou. Budem sa venovať pánovi Žiakovi, pretože ten má taký talent streliť úplne mimo.
Pán Žiak, vy ste sa pýtali, že kde som bol v roku 2018, keď došlo k brutálnej vražde nevinných dvoch mladých ľudí. Čo som robil, že som tu ticho sedel, že som toleroval nejaké vládne prešľapy a niečo podobné. Viete, načo to hovoríte, keď by vám dalo päť minút overiť si to na stránkach Národnej rady, tam si nájdete môj profil, pozriete si moje vystúpenia, moje hlasovania a budete mať všetky odpovede. V každom jednom momente som hlasoval za pád vtedajšej vlády. Nepodporil som ani vznik novej vlády, ktorá vznikla tou výmenou.
A, mimochodom, to ma dojalo, vraj trápna rošáda, ktorú urobila minulá vláda, a, prosím vás pekne, vy ste urobili čo? Vy ste urobili desaťnásobne trápnejšiu rošádu, pretože vy ste vymenili Hegera s Matovičom a celému Slovensku ste predstavili novú reformnú vládu. Vláda, ktorá bude iná. Akurát všetci ostali rovnakí. Vy chcete hovoriť o trápnych rošádach?! Načo tieto termíny vôbec používate? Veď to si strieľate sám do kolena.
Pán Žiak, povedali ste mi, že prečo som nebol na tých apolitických Šeligových protestoch. Apolitických! Šeligových! Pána bývalého podpredsedu parlamentu, ktorý sa musel vzdať tej funkcie len preto, že nedodržiaval vlastné nariadenia. Čo chcete odo mňa? Aby ja som stál na jednom pódiu s daňovým a pozemkových podvodníkom Kiskom? S daňovým podvodníkom Matovičom? S feťákom Trubanom? S agresívnym násilníkom Hlinom? Prepáčte, do takejto spoločnosti ja sa nechystám pridať a z toho dôvodu som nebol na týchto protestoch a od začiatku som hovoril to, čo sa ukázalo ako fakt. Vy ste hanebne zneužili vraždu dvoch mladých ľudí, aby ste prevzali moc, a dnes devastujete Slovensko, preto som s vami na týchto veciach nekooperoval. (Potlesk.)
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

22.9.2021 o 15:33 hod.

Bc.

Milan Mazurek

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie v rozprave 15:35

Peter Pellegrini
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem veľmi pekne aj za priebeh celej tejto diskusie. Až na jedno vystúpenie boli všetky naozaj k veci a podporné.
Naozaj vás chcem poprosiť, kolegyne, kolegovia z koalície, keby ste si ju mohli aspoň prečítať. Tá deklarácia má jeden a pol A štvorky. Prosím, prečítajte si ju, aby ste naozaj videli, že to nie je žiadna politická deklarácia, ale je to deklarácia, ktorá hovorí o tom, že moc u nás pochádza z ľudu a ľud má právo kedykoľvek nám ju odobrať. Nie je na tom nič ideologické, nič, čo by sa mohlo nejakým spôsobom stať predmetom politického súperenia. Ak máte aspoň štipku nejakých hodnôt v sebe a úctu k občanom tejto krajiny, tak vás prosím o podporu tejto deklarácie, hoc je to len deklarácia a nikoho nezaväzuje k ničomu, ale, ako povedal pán poslanec Mazurek, bolo by to aspoň nejaké gesto aj voči ľuďom, že si ich vážime, ale aj nejaký odkaz vláde, že by mala niečo robiť.
No, milujem v rozpravách, keď sa ľudia, o ktorých ani nevieme, čo predtým robili, pýtajú ostatných, kde šúchali nohami. Pán poslanec Žiak, ja netuším, ani kde vy ste doteraz šuchtali nohami. Pani, nechajte ho, idem mu hovoriť, tak nech ma počúva. Ja neviem, kde ste vy doteraz šúchali nohami. A možno vy ste po tých protestoch behali, kľudne, v poriadku, ale chcem vám povedať jednu vec. Keď ste chceli našu vládu položiť, tak ste mohli na to využiť ústavné právo, tak ako je v ústave napísané, kľudne ste mohli priniesť 300-tisíc podpisov a ja vám garantujem, že ak by som bol býval vtedy v pozícii predsedu vlády Slovenskej republiky, čo pravdepodobne už som asi vtedy bol, tak vám garantujem, že by som urobil všetko pre to, aby som vôľu ľudu vyslyšal a predčasné voľby alebo referendum by sme vypísali. Ale neviem, čo ste robili, akí ste boli pohodlní, že ste si nedali ani toľko námahy, aby ste takúto petíciu zorganizovali a vôľu ľudí si vypočuli aj čiernu na bielom na papieri. Vám stačilo len behať po námestiach a tak ďalej a to robíte aj teraz. Som zvedavý, ako budete hlasovať, kde máte vyjadriť svoj názor, či rešpektujete vôľu ľudí a rešpektujete slovenskú ústavu.
Prosím vás pekne, ešte ste mladý na to, aby ste tu ostatných kolegov poučovali, kto kde šúchal nohami a tak ďalej. Budeme sa baviť možno niekedy a rád pôjdem s vami do debaty a budem sa vás pýtať, čo ste vy ešte za svoj život urobili pre Slovenskú republiku. Veľmi sa na tú debatu teším. Trošku skromnosti, mladý pán.
Ďakujem pekne. (Potlesk.)
Skryt prepis

Vystúpenie v rozprave

22.9.2021 o 15:35 hod.

Ing.

Peter Pellegrini

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video