40. schôdza

16.9.2021 - 7.10.2021
 
 
Loading the player...

Prosím povoľte Vášmu prehliadaču prehrávať videá vo formáte flash:
Google Chrome | Mozilla Firefox | Internet Explorer | Edge

Vystúpenie s faktickou poznámkou

22.9.2021 o 16:42 hod.

Miriam Šuteková

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video
 
 
 

Vystúpenia

Zobraziť vystúpenia predsedajúceho
 
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 16:25

Ondrej Ďurica

Vystúpenie s faktickou poznámkou 16:27

Milan Mazurek
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
V prvom rade ďakujem kolegom za konštruktívne poznámky, za to, že ešte doplnili túto tematiku a že sa vlastne stali svedkami dôležitosti prijatia takéhoto návrhu zákona, ktorý by, zopakujem, chránil malé deti pred rôznou formou propagácie deviácií, ktoré môžu ohroziť ich zdravý vývin.
Pán poslanec Stančík, o tom istom, čo ste teraz hovorili, som tu ja hovoril v pléne už v roku 2016, že presne tieto slovíčka z angličtiny, ako gender, ktorým presne rozumiem, sú využívané na to, aby vytvárali dojem, lebo v slovenčine je to trochu inak, že pohlavie je len sociálny konštrukt. Teda že vy sa síce narodíte ako biologický muž alebo biologická žena, ale z nejakého, z nejakého dôvodu si môžete vybrať rod mužský, ženský, stredný, polovičatý a neviem ešte aký, mimozemský. A toto je ten problém, lebo vy nemôžete argumentovať Ľudovítom XIV., že sa zmenili módne trendy. Módne trendy sa zmenili aj v posledných desiatich rokoch, ale nikto za časov Ľudovíta XIV. nehovoril malým deťom, ty nie si chlapček, dievčatko, a nestávali sa také prípady, ako tu hovoril práve váš pán kolega Goga, ty si môžeš vybrať a z deväťročného dieťaťa urobia náhle z dievčatka chlapca. To sa za časov Ľudovíta XIV. nedialo. A móda sa vyvíjala všelijakým spôsobom.
O to ide, pán Stančík, že to slovo gender, tá ideológia umožňuje a čoraz menším a menším deťom fiktívny dojem, že ich pohlavie je od toho sociálneho konštruktu, toho súboru rolí, ktoré majú byť, predstavovať jeho rod, oddelené a že oni si môžu ten rod zvoliť. A to je choré, to je zvrátené, to je údel neomarxizmu, ktorý my musíme skrátka na Slovensku zastaviť.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

22.9.2021 o 16:27 hod.

Bc.

Milan Mazurek

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie v rozprave 16:30

Miroslav Suja

Vystúpenie s faktickou poznámkou 16:38

Milan Mazurek
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Miro, úplne bravúrne vystúpenie, ktorým si podotkol to najzávažnejšie z obsahu tohto návrhu zákona, ktorý má aj ďalšie tematiky. Ale to je práve skutočnosť, že my predsa musíme chcieť chrániť naše deti. A kto je práve pre deti najnebezpečnejší? No pedofili, aby s nimi neprišli do kontaktu, aby sa pedofília neospravedlňovala, aby takéto veci neboli propagované, aby deti s týmito ideológiami neprichádzali do kontaktu, aby neboli vystavované rôznym formám sexuálnych deviácií a prehnanej sexuality, násilia, krvilačnosti a podobných záležitostí, ktoré môžu mať negatívny vplyv na ich vývin.
Čo je na tomto zákone zlé? Presne ako si sa pýtal. Toto vadí len ľuďom, ktorí sú presvedčení o tom, že propagovať homosexualitu, pedofíliu, gender agendu a tak ďalej malým deťom je správne. Toto vadí len im. Len oni ti to nepovedia na rovinu, že by najradšej deti na základných, stredných a častokrát aj v malých škôlkach, že by tieto deti vystavili prednáškam, ako je to v Anglicku bežné, nejakých tých transvestitov, ktorí im hovoria rozprávky o pohlavne neutrálnych jeleňoch a podobné blbiny. Oni ti to nepovedia na rovinu, ale v skutočnosti sú presvedčení, že je to okej, že je to fajn a že by sa to malo diať. A z toho dôvodu obracajú pri tomto zákone jeho obsah tak, aby ho predstavili ako akýsi útok na LGBT komunitu.
Veď čo si kto robí vo svojej spálni, je jeho vlastný problém, nikto mu tam nelezie a verím tomu, že ani nechce liezť, ale každopádne nie je predsa nič zlé na tom, ak deti ušetríme tejto veci, dokiaľ nemajú osemnásť rokov. To je celé. Komu toto vadí, v skutočnosti chce, aby deti boli vystavené týmto veciam, len sa to bojí a hanbí priznať.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

22.9.2021 o 16:38 hod.

Bc.

Milan Mazurek

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 16:40

Eduard Kočiš
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem pekne za slovo, pán predsedajúci.
Miro, ďakujem za tvoj príspevok k tejto debate, ktorá tuná vzbudila také mierne vášne zo strany poslancov, kolegov poslancov z vládnej koalície, ktorí, si dovolím povedať, sú asi len mierne zle informovaní, pretože ak by túto problematiku vnímali komplexne a tejto problematike sa chceli naozaj venovať ako ochrannej, nie útočnej, tak musia v prvom rade pochopiť, či už to bol kolega Stančík alebo kolegyňa Cigániková, že je rozdiel medzi sexuálnou orientáciou a sexuálnou deviáciou.
Sexuálna orientácia je niečo, s čím prichádzame do styku prakticky všetci. Kto je ako sexuálne orientovaný, to nás nemusí zaujímať. Je mi to srdečne jedno. Ale pokiaľ je niekto sexuálny deviant a ten sexuálny deviant bude mať príležitosť alebo možnosť pracovať s deťmi maloletými, mladistvými a zverenými, tak tu nastáva závažný problém, že môže dôjsť k niečomu, čomu sa hovorí trestný čin zneužitia mladistvej, maloletej a zverenej osoby.
Niekto si povie, veď ak taký pedofil spácha takýto trestný čin, bol to, myslím, kolega Žiak, tak bude za to právoplatne odsúdený. Ale ja sa pýtam, akým spôsobom vrátime naspäť alebo odstránime ten hrozný zážitok toho dieťaťa? Na toto mi asi už liberáli z SaS nedokážu odpovedať.
Takže ja zase budem len opakovať to isté, tento zákon nie je útočný, tento zákon je obranný, ochranný. Chránime tých, ktorí sa sami chrániť ešte zatiaľ nevedia.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

22.9.2021 o 16:40 hod.

Mgr.

Eduard Kočiš

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 16:42

Miriam Šuteková
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Pán poslanec, ja som tu už niekoľkokrát v tejto Národnej rade povedala, že na vaše vystúpenia sa vôbec nedá reagovať, pretože nie sú absolútne vecné. A vy tu rozprávate o tom, že na nikoho neútočíte ani týmto zákonom, ani tým, čo hovoríte, a vaše vystúpenie je jeden obrovský, nechutný útok na všetkých a na všetko. Ešte ani neviete, aký majú poslanci názor. Ešte ani neviete, ako sme nastavení, tí, ktorí tu sedíme, a z vášho vystúpenia sme už pomaly vrahovia a útočíte a útočíte, útočíte. Dovolíte si útočiť na pani Cigánikovú, ja teda nie som jej fanúšik ani fanúšik SaS-ky, ale ako musím to povedať, lebo vaše vystúpenia sú len jeden obrovský útok, nič iné, žiadne fakty.
Ak kvôli niekomu klesá úroveň v tejto Národnej rade, tak ste to určite vy a nie tí ľudia, ktorí sa vôbec dokázali tu ozvať. Ak tu niekto predlžuje hodiny, vy ste vraveli, že zákon treba prečítať a ísť ďalej, ale však ja vidím, že ste v rozprave len vy všetci prihlásení. A viete prečo? Lebo nikto už nechce na vás ani reagovať, pretože okamžite naňho zaútočíte a nevediete normálnu diskusiu ako normálni ľudia. Takže hodiny rokovania sú len a len kvôli vám.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

22.9.2021 o 16:42 hod.

Miriam Šuteková

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 16:43

Miroslav Suja
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Pani Šuteková, ja rozumiem vášmu útoku a absolútne mi nevadí, absolútne mi nevadí váš osobný život, ak myslíte toto. Je mi to úplne jedno, s kým žijete a čo robíte. Nikdy by som sa k tomu nezniesol, aby som na vás zaútočil, to mi je jedno.
A ja neviem, či ste boli v tej sále, alebo neboli, ale mňa vrcholne vytočila pani poslankyňa Cigániková, ako tu reagovala tým, že si klepe po hlave v tej sekunde, keď doktor Urban hovorí, že treba chrániť deti pred pedofilmi. To je zlé? Tým som klesol? Ja tomu nerozumiem. Boli ste tu alebo ste tu neboli? Alebo stála chrbtom ku vám a potom neviete? Však tu behala a kričala, že sme v 19. storočí. V 19. storočí, pani poslankyňa Šuteková! V 19. storočí by vás upálili, aj vás, viete. Ale teraz to nikomu nevadí.
Je nám to úplne jedno, ani na vás nebudem kvôli tomu útočiť, ja to rešpektujem. Ale ma tu ide vytáčať, keď niekto obhajuje práva detí a chce chrániť deti a odsudzuje, že by mohli byť ohrozené pedofilmi, a naša kolegyňa ide klepať po čele a hovorí, že nie sme v 19. storočí. Tak nerozumiem vášmu útoku, pani poslankyňa Šuteková. Tomu nerozumiem. Ste boli v inej sále alebo čo? Veď keď nechcete vecne reagovať, tak nereagujte, tak ako ste povedali. Ale to, čo tu, pozrite si záznam, čo robila pani poslankyňa Cigániková. Miro Urban, doktor Urban povedal, že neútočí na LGBTI komunitu, na LGBTI komunitu ne-ú-to-čí, neútočí na vás. Tak chráni práva detí. A zrazu je tu problém.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

22.9.2021 o 16:43 hod.

PaedDr. Mgr.

Miroslav Suja

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie 16:45

Richard Vašečka
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem veľmi pekne, pán predsedajúci, za slovo.
Milé kolegyne, kolegovia, myslím, že niekedy aj preto, že si nie celkom rozumieme, tak potom nastanú medzi nami nejaké prestrelky a ja by som sa chcel teraz tak od toho nejak odosobniť a nebudem reagovať na nikoho, ako vystúpil. Ja vám chcem povedať to, čo ja vnímam smerom k tomuto zákonu, ktorého úmysel a obsah vidím ako dobrý, pretože v tom sa, myslím, zhodneme všetci, že naozaj je dôležitá ochrana detí a oblasť sexuality, pohlavnosti je citlivá. A sú to veľmi vážne a dôležité skutočnosti, ale tak ako to tu zaznelo, ja som presvedčený, že je to záležitosť dospelých alebo zrelých osôb a jednak že by sme mali aj tak debatovať o tom v parlamente ako dospelé a zrelé osoby, ale aj všeobecne rôzne nejaké odchýlky alebo komplikácie, alebo problémy treba dobre zvážiť, ako s nimi budeme zaťažovať detskú dušu. A preto súhlasím s tým, že naozaj je potrebné deti chrániť. V každom prípade si neprajem a myslím, že to si nepraje nikto z nás, aj keď sa tu niekedy tým oháňa, neprajeme si urážky niekoho ani vôbec už žiadne násilie.
Treba ale vedieť, že takéto veci sa dejú, že sú ľudia, ktorí majú nejaké, nazvem to, odchýlky od normy alebo aj úchylky, ako je to v tom prípade pedofílie, a ono to bolo vždy a v nejakej, v nejakom percente sa to v spoločnosti nachádza. Ale treba si povedať otvorene, že určite nie je žiaduce, aby sa takéto percento zvyšovalo, ale to sa deje. Napríklad donedávna, keď sa robili prieskumy, tak sa hovorilo, že homosexuálna orientácia, k nej sa hlási zhruba 4 % ľudí. Keď sa robilo, robil nedávno jeden prieskum v Spojených štátoch, tak to číslo v mladšej generácii narástlo až na 15 a viac percent, nie na základe nejakého prirodzeného vývoja, ale na základe propagandy. To znamená, vyslovene sa to prezentuje ako niečo pozitívne, dokonca niečo žiaduce.
Viete, ak máte dieťa, ktoré nejakým spôsobom bude mať nejakú odchýlku od normálu, budete ho milovať, budete ho milovať rovnako, možno ešte viacej, budete sa z neho tešiť, budete ho chrániť, keď uvidíte také dieťa u niekoho, u iného rodiča, tak budete sa k nemu správať s veľkou úctou, ohľaduplne, citlivo, to je normálna vec. Ale určite si nebudete želať, že aby sa vám narodilo ďalšie také dieťa s takou odchýlkou napriek tomu, že všetky tie deti majú rovnakú úctu, hodnotu, dôstojnosť.
A takisto aj my, čo sa týka propagandy, určite nie je dobré, aby sme hovorili, že to je vlastne jedno, či máte takú alebo onakú orientáciu, či sa deje to alebo ono. Treba si povedať pravdu, treba sa držať prirodzenosti. Ak sa dejú nejaké, nejaké odchýlky, snažím sa nájsť také slovo, ktoré nie je urážlivé, tak nebudeme hovoriť, že neexistujú, ale nebudeme ani hovoriť, že to je super a je to vlastne jedno, a budeme to podporovať ešte, aby sa to rozvíjalo. To nie.
Takisto ľudia s rôznymi odchýlkami od bežnej heterosexuálnej orientácie majú všetku dôstojnosť a všetky individuálne práva. Veľakrát sa hovorí, že tí ľudia, že sa na nich útočí v tom, že nemajú práva. No keď použijem slovo homosexuál, aj homosexuáli majú právo oženiť sa. Oni sa nechcú oženiť, lebo proste nechcú, nechcú ženu, ale to je v poriadku. Existuje tu manželstvo a môžeme sa baviť o nejakých spoločenských inštitútoch, aj sa určite o nich budeme baviť, aj na tejto schôdzi sú rôzne návrhy a podľa mňa by sme to naozaj mali robiť citlivo a ohľaduplne, ale neprekrúcali prirodzenosť.
Ja predsa len zareagujem, ale nie menovite, ale zaznelo v tejto rozprave, že je jedno, kto sa vedľa koho budí ráno v posteli, ale je dôležité, či sú ľudia dobrí a zlí. Ja som veľmi rád, že zo strany práve, nazvem to, že liberálov, ale to je v podstate jedno, zaznie slovo, že je rozhodujúce, či je niečo dobré alebo zlé. Otázka je, podľa čoho to určíme, čo je dobré a čo je zlé? Neviem, či celkom hlasovaním alebo dohodou, alebo diskusiou. Ale to, čo fungovalo vždy, na čom sa vieme a musíme zjednotiť a zhodnotiť, je prirodzenosť. Či je niečo dobré alebo zlé, zdravé alebo choré, vieme zhodnotiť podľa prirodzenosti. To moje, moje kritérium, moje nejaké, môj nejaký kompas v tomto je práve tá prirodzenosť, že niečo je dobré alebo zlé. To neznamená, že keď niekto s nejakou odchýlkou sa odchyľuje, tak že je automaticky zlý, ale určite nemôžeme odchýlku propagovať ako niečo žiaduce a dobré a ešte zvyšovať to percento v spoločnosti.
Takže nech sa deti vyvíjajú prirodzene, nech nie sú zaťažované niečím zaujatým alebo preťažujúcim ich dušu, nech sú vychovávané v tom, s tým súhlasím a určite aj vy všetci, aby im bolo zdôrazňované, a myslím, že to sa v našich školách deje, že máme mať úctu ku každému človeku, nemáme byť voči nikomu násilní, urážliví, nemáme nikoho šikanovať, ponižovať, urážať, ale to, čo je prirodzené, to je to, v čom majú deti vyrastať. A keď dospejú a budú dospelí alebo na prahu dospelosti, tak budú dostatočne zrelí, aby tieto veci si vedeli sami zvážiť, rozhodnúť sa a nejak podľa toho, podľa toho reagovať.
Ja vám ďakujem, to bolo všetko, čo som chcel povedať.
Skryt prepis

Vystúpenie

22.9.2021 o 16:45 hod.

Mgr.

Richard Vašečka

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 16:51

Milan Mazurek
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Pán kolega, oceňujem váš konštruktívny prístup, oceňujem to, že ste sa úplne objektívne pozreli na tento zákon bez nejakých politických animozít, ktoré v tejto veci určite musíme dať bokom, pretože koniec koncov, povedzme si to na rovinu, prečo by malo politické tričko rozhodovať v momente, keď ide o ochranu malých detí, keď ide o ochranu ich životov, zdravia, bezpečnosti a taktiež aj zdravého vývoja? To sú veci, ktoré spolu súvisia, ktoré k sebe patria.
A som preto rád, že oceňujete tento návrh zákona, a chcem vám povedať, že Boris Kollár potvrdil, že hnutie SME RODINA bude hlasovať za tento návrh zákona, takže ak ho podporíte svojimi hlasmi aj vy, poslanci Kresťanskej únie, má veľký potenciál dostať sa do druhého čítania, kde ho potom môžme aj finálne schváliť. Tak by som vás chcel požiadať alebo aj poprosiť pokojne v záujme týchto našich malých detí, keď vidíte, že aj váš koaličný partner to ide podporiť, aby ste za to slobodne hlasovali a dostali sme to do druhého čítania.
A skutočne nejdeme na nikoho útočiť, nikomu liezť do spálne, ale postarali sa o to, aby deti boli chránené pred tými negatívnymi vplyvmi, ktoré mnohokrát prerástli všetkým cez hlavu práve v tej západnej Európe či v Spojených štátoch amerických.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

22.9.2021 o 16:51 hod.

Bc.

Milan Mazurek

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 16:52

Tomáš Taraba
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ja chcem nadviazať na predrečníka. Aj pri mne sa zastavil teraz Boris Kollár, povedal, že všetci sedemnásti poslanci SME RODINA za to budú hlasovať, to znamená, ak Kresťanská únia si splní to, prečo je v tomto parlamente, teda že sľubovala, že boj proti tomuto typu marxistickej politiky budú presadzovať, tak som veľmi rád, že na Slovensku tento zákon prejde a že vlastne po Maďarsku budeme druhý štát, ktorý jasne aj spolu s Poľskom vydá ten signál, ktorý je, že my na Slovensku budeme deti chrániť pred pedofíliou a pred zvrátenosťami, na ktoré nemá nikdy štát legitimitu, nikdy štát nemá legitimitu, aby ich vyučoval. Deti patria do rodín, rodina je základná bunka spoločnosti a pani Hatráková už to rieši s pánom Vašečkom, takže veríme, že tie hlasy budú.
Ďakujem veľmi pekne.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

22.9.2021 o 16:52 hod.

Ing. Mgr.

Tomáš Taraba

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video