40. schôdza

16.9.2021 - 7.10.2021
 
 
Loading the player...

Prosím povoľte Vášmu prehliadaču prehrávať videá vo formáte flash:
Google Chrome | Mozilla Firefox | Internet Explorer | Edge

Vystúpenie spoločného spravodajcu

28.9.2021 o 10:30 hod.

Mgr. Ing.

Peter Cmorej

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video
 
 
 

Vystúpenia

Zobraziť vystúpenia predsedajúceho
 
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 10:22

Jana Bittó Cigániková
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Pán kolega, čo vy, prosím vás pekne, máte čo nesúhlasiť s tým, že nejaká žena niekde na Slovensku ide na interrupciu? Vy ste furt nepochopili, že to je úplne jej vec? Čo vy sa tu vôbec vyjadrujete, že vy nesúhlasíte s niečím, čo spraví človek, ktorého ste vy v živote nevideli. Vy nemáte páru o tom, z akých dôvodov, v akej životnej situácii. Rozprávate tu o svojej Martuške, nech je šťastná, všetko dobré jej prajem, aj vám, aj vašim deťom, samozrejme. Ale Martuška zrejme takto žiť chce, zrejme tie deti chcela, práve s vami a aj taký počet. Martuška chce, ale čo? Podporovali by ste ju aj keby sa rozhodla inak? Keby Martuška nebola vaša manželka, ale možno kamarátka? Keby žila s násilníkom a rozhodla by sa ísť kvôli tomu na interrupciu, podporili by ste ju aj vtedy? Aj vtedy by ste boli taký chápavý? Aj keby, napríklad, nechcela byť dvanásť rokov doma, možno by chcela robiť kariéru. Podporili by ste a bola by to možno aj vaša žena. Podporili by ste vašu ženu, keby chcela robiť kariéru miesto toho, aby prinášala na svet deti, jedno za druhým?
Ja to nechcem dehonestovať, pokiaľ je šťastná, v poriadku, ale skúste pochopiť, že sú tu aj ženy, ktoré proste nevidia toto ako najväčšie šťastie a vy im do toho nemáte čo hovoriť. A keby otehotnela s iným mužom, ako ste vy napríklad, napriek tomu, že ste v manželstve, aj tak by ste boli taký chápavý? Keby proste povedala, že nechce ďalšie dieťa, proste nechce ďalšie dieťa, pretože už má, už má detí dosť, aj tak by ste boli chápavý? Ja vám týmto chcem len naznačiť, že vy nemáte páru. Už tým, že tu vystúpite a rozprávate o nejakej ideálnej rodinnej situácii, vy vôbec nemáte páru, prečo ženy sa rozhodnú pre takýto krok a nemáte sa im do toho čo starať.
A mimochodom hovorili ste, že som meškala. Meškala som preto, lebo som bola u lekára, lebo ma napadol chlap, ktorý nesúhlasí s mojimi politickými názormi, mimochodom. Tak predtým, ako niečo poviete, si to overte. Ale kolega Cmorej to zvláda možno práve preto, lebo sme takto v konflikte a takto musím vystupovať.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

28.9.2021 o 10:22 hod.

Mgr. MBA

Jana Bittó Cigániková

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 10:24

Peter Liba
Skontrolovaný text
Ďakujem za slovo, pán podpredseda.
Rišo, plne s tebou súhlasím, ďakujem za tvoje slová. Ja musím sa priznať, že veľmi tomu nerozumiem, že prečo sa takto zbrojí proti tomuto návrhu zákona. Veď tento zákon vôbec nezakazuje potraty, ja som si to prečítal. Ak by zakazoval, tak ako rozumel by som tomu, ale nezakazuje, ale pomáha budúcim mamičkám. Tak ja tomu vôbec nerozumiem a ja plne podporujem tento zákon.
Ďakujem.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

28.9.2021 o 10:24 hod.

Mgr.

Peter Liba

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 10:24

Ján Podmanický
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem za slovo.
Vážený pán poslanec, ja nepochopím, čo sa tu vy vôbec vyjadrujete k tomu, že sa tu niekto rozhodne zabíjať iného človeka? Ja to nepochopím. Čo sa vôbec tu niekto vyjadruje k tomu, že niekto zabije svojho suseda? Však to je vec toho suseda. Prečo sa tu niekto vyjadruje k tomu, že tu niekto týra deti? Čo vás do toho? To je vec tej matky, ktorá týra tie deti. A vás nepochopím, pán poslanec, prečo sa tu vy vyjadrujete k tomu, že tu niekto zabíja svoje nenarodené dieťa? Ja to nepochopím. Čo sa tu vy ako muž k tomu vyjadrujete? Čo vás do toho? Keď si chce zabíjať, nech si zabíja.
Prepáčte túto krátku hyperbolu, samozrejme, nemyslím to vážne, len som chcel ad absurdum priviesť argumentáciu jednej pani poslankyne na vás.
Dámy a páni, celý problém je v tom, v tých našich antropológiách, ako vnímame vznik človeka. Ak vnímame vznik človeka, že človek začína od počatia, tak v takom prípade je táto debata, tento zákon legitímny. Ak raz hovoríme o človeku, tak tú tému musíme nastolovať, k tej téme sa musíme vyjadrovať. A keď tu niekto hľadá len podporné finančné mechanizmy na to, aby sa takéto dieťa mohlo narodiť, tak prosím vás, aj najväčší liberál za to musí dvihnúť roku a nediskutovať o tom. Ale samozrejme, ak niekto vníma človeka až do narodenia ako zhluk buniek, no tak potom áno, môže tu mať takéto fašistické návrhy, ktoré tu spomínala pani poslankyňa v červenom. Nestarajme sa do toho. Urobme to ako v Amerike, nech sa deti, nech idú deti na potrat pomaly v deviatom mesiaci, lebo je to právo žien.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

28.9.2021 o 10:24 hod.

JUDr. PhDr. PhD.

Ján Podmanický

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 10:27

Anna Záborská
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem pekne, pán predseda.
Richard, ďakujem ti, že si popísal na príklade svojej rodiny. Ty si sa nechcel chváliť, ani vystatovať, ale na príklade svojej rodiny si popísal, že tá rodina môže prijať, keď je rozhodnutá prijať ten život a ja som presvedčená, že boli ste rozhodnutí ešte pred manželstvom tie deti prijať, aj v tých ťažších situáciách. Vieme veľmi dobre, že príčinou aj ukončenia tehotenstva je citová nestabilita, sociálna chudoba, rozpad rodín, ktoré sa konajú čím ďalej, tým viac, a je to často problém zdravia a problém sociálny, a preto my tu hovoríme o prevencii.
Obyčajne žena, ktorá zistí, že je tehotná, tak sa tomu tehotenstvu poteší. Tam je dokázané štatisticky, že málokedy to samotné tehotenstvo je príčinou toho potratu. Sú to tie okolnosti, za akých to tehotenstvo vzniklo. A preto je tu ten náš zákon, aby sme analyzovali tie okolnosti, prečo tá matka alebo ten pár sa nakoniec rozhodne pre potrat, aby sme vedeli tie okolnosti a aby sme týmto ľuďom, ľuďom pomohli, pretože si uvedomujeme, že pomôcť takýmto ľuďom je zodpovednosť celej spoločnosti, ale aj legislatívy.
Ďakujem pekne.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

28.9.2021 o 10:27 hod.

MUDr.

Anna Záborská

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 10:28

Richard Vašečka
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem za slovo. Predstavte si, že by sme sa sporili o to, či štát má zasahovať do práva rodičov alebo práva rodičov vo vzťahu k deťom sú absolútne. A že či by sme napríklad v takej debate použili slová, že ako vy môžete rozhodovať alebo starať sa do nejakých rodičov, ktorí bijú svoje dieťa do modra. Vy vôbec nechápete ich situáciu, vy nechápete, v akom sú psychickom stave. No, prepáčte, nebral by som takúto argumentáciu. A preto to obraciam aj k tomuto, že áno, máme možno rozdielne pohľady na to, že či vidíme len ženu - matku, alebo vidíme aj matku, aj dieťa a v tom je ten rozdiel. A preto, ak hľadím aj na dieťa, nielen na matku, samozrejme aj na matku, tak musím o týchto veciach hovoriť a musím sa, ako ľudovo povedané, do toho starať.
Jeden kolega spomínal, že prečo reštrikcia. Znova. Neviem, či už máme to hovoriť s plačom, že o žiadnu reštrikciu nejde. Akurát hovoríme o tom, že nechceme podporovať potraty, ale chceme podporovať život.
Ďalšia vec je, absolútne nikomu ja nikdy osobne, ani mi to nenapadlo a ani nám, ani tomuto zákonu starať sa do rozhodnutia, či chcem mať dieťa. My hovoríme o situácii, keď už majú dieťa, ale je ešte nenarodené.
Asi poznáme aj z prírodopisu zo siedmeho ročníka a z ďalších štúdií, že o dieťati sa rozhoduje trocha skôr. Teraz ide o to, či ho prijmeme, alebo ho neprijmeme. My sme presvedčení, že je to lepšia voľba, a preto ju podporujeme. Stále to ale zostáva voľba tých rodičov.
A chcem ešte povedať, lebo nestihnem to všetko, že moja žena robí skvelú kariéru.
Ďakujem. (Potlesk.)
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

28.9.2021 o 10:28 hod.

Mgr.

Richard Vašečka

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie spoločného spravodajcu 10:30

Peter Cmorej
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem pekne. Tak ja budem pokračovať v čítaní odborných stanovísk. Tentokrát pôjdem, budem čítať z výskumu dostupnosť služieb reprodukčného zdravia na Slovensku, ktoré už spomínal kolega Miro Žiak, zo združenia Možnosť voľby? To je združenie, že? Hej, dobre.
Budem čítať len niektoré veci, lebo je to dlhé, nechcem vás tu zahltiť informáciami, alebo teda nechcem vám tu čítať niečo ako Zlaté stránky. No, takže.
Cieľom výskumu bolo zistiť informačnú, fyzickú, geografickú a finančnú dostupnosť poskytovania legálnej a bezpečnej interrupcie na žiadosť ženy bez zdravotných indikácií. Dostupnosť informácie o poskytovaní, postupoch a poplatkoch za bezpečnú a legálnu interrupciu je nízka. Na Slovensku neexistuje pre verejnosť dostupný kompletný a aktuálny zoznam zariadení, ktoré poskytujú legálnu interrupciu na žiadosť ženy. Zo 70 mapovaných zariadení 43 % poskytuje legálnu interrupciu na žiadosť ženy, 34 % odmieta poskytovať legálnu interrupciu a v 23 % nemožno určiť pre nedostatok alebo teda nekonzistentnosť informácií o danom zariadení.
Výskum ukázal, že v niektorých krajoch väčšina mapovaných zariadení odmieta poskytovať legálnu interrupciu a ženy musia opakovane cestovať viac ako 100 kilometrov do najbližšieho zariadenia, ktoré interrupcie poskytuje. Problematický je hlavne Prešovský kraj, kde z jedenástich mapovaných zariadení až osem zariadení interrupciu odmieta poskytovať. Dostupnosť legálnej interrupcie je významne ovplyvnená odmietaním poskytnúť interrupciu a pričom toto odmietanie je uplatňované inštitucionálne, to znamená interrupciu odmieta poskytnúť celé zariadenie. Takýchto zariadení je na Slovensku 26, z toho 27 % uvádza ako dôvod odmietania poskytnúť interrupciu z dôvodu náboženského alebo osobného presvedčenia, 19 % na základe rozhodnutia vedenia personálu, 23 % zariadení odmietlo povedať dôvod, 8 % odmietlo poskytnúť interrupciu z dôvodu COVID-u a 23 % uviedlo iný dôvod, napríklad, že nemajú gynekológa, robia iba zo zdravotných dôvodov a podobne. Jeden z uvádzaných dôvodov bolo aj odmietnutie poskytnúť legálnu interrupciu z dôvodu zmluvy o dodávke služieb praktickej výučby objednaných katolíckymi či kresťanstvo presadzujúcimi univerzitami.
Individuálne odmietanie poskytovať interrupciu alebo iné služby reprodukčného zdravia je časté a tolerancia pomerne vysoká je vnímaná ako nárokovateľná. Zároveň však zazneli aj nesúhlasiace hlasy zo strany gynekológov, že ak máte niekto problém vykonávať časť povinností vyplývajúcich z daného odboru, máte ísť robiť iný odbor.
Stanovená maximálna a konečná cena za interrupcie 248,95 eur nariadením ministerstva zdravotníctva sa nie vždy dodržiava. Odhadovaná priemerná celková cena za legálnu interrupciu s dodatočnými poplatkami je 414 eur. Prepočítali sme odhadovanú priemernú cenu za legálnu interrupciu s dodatočnými poplatkami ako podiel disponibilného mesačného priemerného príjmu relevantných skupín jednotlivcov a domácností. Odhadovaná cena s poplatkami tvorí 58 % z mesačného disponibilného príjmu jednočlennej domácnosti, až 62 % disponibilného príjmu domácnosti s dvomi dospelými deťmi a s dvoma závislými deťmi a 48 % priemernej nominálnej hrubej mzdy mladých žien vo veku 20 až 24 rokov.
No nám sa zdá, že tých prekážok podstúpiť interrupciu, keď žena naozaj chce, je už teraz pomerne dosť a vy sa k nim snažíte pridávať ďalšie. Neviem, Janka, či môžem sľúbiť, ale môžem im sľúbiť, že my sa nebudeme snažiť v tomto volebnom období pre zachovanie zmieru o odstránenie tých, ktoré tam aktuálne sú. Či budeme? Či to nemám sľubovať? Nie. Ale keď nám vy sľúbite, že sme tu naposledy s interrupciami, tak ja Janku presvedčím, že aby sme ani my toto neskúšali.
Skryt prepis

Vystúpenie spoločného spravodajcu

28.9.2021 o 10:30 hod.

Mgr. Ing.

Peter Cmorej

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 10:35

Richard Vašečka
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem za slovo. Zaujal ma termín legálna interrupcia. Ja som to hovoril na začiatku rozpravy, pripomeniem to teraz. Je legálna na začiatku, na základe, pardon, na základe zaostalého komunistického zákona spred viac ako tridsiatich rokov. A v poriadku, je legálna, áno? Ale to neznamená, že to znamená, že je automaticky dobrá alebo správna. Výhrada svedomia je nad touto záležitosťou, pretože umelý potrat vykonaný inak ako zo zdravotných dôvodov, teda napríklad ohrozenie života alebo zdravia matky, nie je zdravotná starostlivosť. Je to rozhodnutie, ale to nie je zdravotná starostlivosť, lebo sa nestará o zdravie, ale stará sa o ukončenie života. Takže nečudujem sa zdravotníkom, ktorí chránia životy, že to veľmi nechcú.
Ale vy ste priznali jednu vec, že veľká časť zdravotníckych zariadení a zdravotníkov má veľký problém s vykonávaním potratu, lebo vnímajú ten rozpor. A ubezpečujem vás, že keby to bolo v úplnom, úplnej slobode a mohli si vybrať, tak to percento by bolo ešte vyššie, pretože ich chápem, že naozaj im to nejde dohromady so starostlivosťou o život a zdravie.
A ďalej, keď, pán kolega, ste spomínali sociálne problémy, napríklad z neúplných rodín alebo jednorodičovských rodín, no áno, to sú sociálne problémy a preto ich riešme sociálne, ale nie fatálne a potrat je fatálne riešenie.
Ďakujem.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

28.9.2021 o 10:35 hod.

Mgr.

Richard Vašečka

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 10:37

Jana Bittó Cigániková
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Peťko, čítal si z naozaj kvalitne pripraveného materiálu Možnosti voľby, čo je vlastne neziskovka, ktorá bojuje za práva žien už dlhé roky, za ich rovnoprávnosť a snaží sa byť protiváhou tých, tomuto náboženskému fanatizmu, ktorý vniká do medicíny, do politiky, všade. A neuveríš, čo sa stalo. Práve teraz, bohužiaľ, práve v tomto období Možnosť voľby prvýkrát nedostala dotáciu na podporu rodovej rovnosti na ministerstve práce, sociálnych vecí a rodiny. A neuveríš, dostali to neziskovky blízke pani Záborskej. Čiže o to cennejšie máme, že je to partia žien, ktorá napriek tomu, že má rodiny, napriek tomu, že majú svoju robotu, tak takéto odborné stanoviská vypracovávajú v spolupráci aj s inými. A vďaka nim máme teda takúto škálu argumentov. Ale aj tu sa snaží táto náboženská lobby zničiť aj naozaj takéto organizácie.
A chcem ešte povedať, že to, že tu kolegovia prirovnávajú interrupciu k bitke dieťaťa, k vražde suseda a podobne, to je presne to, čo hovorím, že nemajú páru. Či sa vám to páči, páni kolegovia, alebo nie, interrupcia je legálny výkon. Je legálny výkon. Čiže to neslobodno prirovnávať k bitke alebo k vražde. Samozrejme, keď budem vidieť vraždu suseda alebo bitku dieťaťa, tak zasiahnem. Ale interrupcia je legálny výkon a iba vďaka náboženskému fanatizmu je tento výkon robený spôsobom, ktorý týra ženy, a kde si ničíme vlastné zdravie svojich vlastných žien, občianok Slovenskej republiky. Lebo veríme v nejakú, teda vy veríte v nejakú ideológiu, ktorú sa snažíte napchať do života všetkým.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

28.9.2021 o 10:37 hod.

Mgr. MBA

Jana Bittó Cigániková

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 10:39

Miroslav Žiak
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Bolo tu povedané, že súčasný zákon na interrupciách je 30 rokov starý zákon, ešte zo socializmu. Ja by som chcel porovnať zákon o financovaní cirkví, je z roku 1953, len mierne modifikovaný v roku 2019, ale len mierne modifikovaný, ktorý podpísal ešte Klement Gottwald. Čiže ak porovnávame neporovnateľné, tak poďme sa pozrieť na odluku cirkvi od štátu. (Prerušenie vystúpenia predsedajúcim.)

Grendel, Gábor, podpredseda NR SR
Reagujte, prosím vás, na vystúpenie.

Žiak, Miroslav, poslanec NR SR
Áno, ale ja si myslím, že skutočné zámery predkladaného návrhu zákona sú skôr negatívne ako pozitívne, lebo nejde o pomoc, ale o nezmyselné zákazy na základe náboženskej viery a nie na základe faktov. Už v máji minulého roka sa pani predkladateľka Anka Záborská vyjadrila, budem citovať: "Napriek množstvu deklaratórnych kresťanov v parlamente sme za 30 rokov potratový zákon nedokázali zmeniť. Dokážeme to teraz? Nájde sa dosť kresťanov v parlamente? Mám nádej, že to tak bude. Musíme ísť krok za krokom". Čiže cieľ je jasný. Cieľ neni faktografický. Fakt je o tom, že vy to chcete, pani predkladateľka, len kvôli vašej ideológii a viere, alebo už ste to aj verejne priznali v máji minulého roka. A ja si myslím, že to, na toto sa treba pozrieť... (Prerušenie vystúpenia predsedajúcim.)

Grendel, Gábor, podpredseda NR SR
Pán poslanec.

Žiak, Miroslav, poslanec NR SR
... lebo takto sa okresáva sloboda.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

28.9.2021 o 10:39 hod.

Ing.

Miroslav Žiak

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 10:40

Peter Cmorej
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Janka, ďakujem, že si teda toto povedala, že Možnosť voľby nedostala dotáciu na ďalšie fungovanie. No ja neviem, kolegovia, ako vy, ale ja teda toto považujem za dosť poburujúce, kedy organizácia, ktorá robí takéto kvalitné štúdie, nedostane možnosť ďalej fungovať a nepovažujem to férový spôsob boja za vašu vec. Takže ak teda máte vo svojom zákone aj dotácie pre združenia sprevádzajúce tehotné ženy, ja by som vás poprosil, pani predkladateľka, lebo to, to je naozaj len elementárne vyjadrenie slušnosti, aby ste to preformulovali tak, aby dotácie dostali aj také organizácie, ktoré sú na opačnej strane názorového spektra, aj Možnosť voľby. To je úplne elementárna slušnosť.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

28.9.2021 o 10:40 hod.

Mgr. Ing.

Peter Cmorej

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video