40. schôdza

16.9.2021 - 7.10.2021
 
 
Loading the player...

Prosím povoľte Vášmu prehliadaču prehrávať videá vo formáte flash:
Google Chrome | Mozilla Firefox | Internet Explorer | Edge

Vystúpenie s faktickou poznámkou

29.9.2021 o 16:36 hod.

JUDr.

Peter Kmec

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video
 
 
 

Vystúpenia

Zobraziť vystúpenia predsedajúceho
 
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 16:24

Dominik Drdul
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem veľmi pekne za slovo.
Juraj, tak ako veľa ľudí v tejto miestnosti, aj mňa nenecháva chladným a znepokojuje nárast trestných činov podľa § 208 Trestného zákona a súvisiacich trestných činov alebo podobných trestných činov. A sám som sa touto problematikou istý čas zaoberal aj v rámci neziskového sektora a v podstate nie je mi vzdialená táto problematika. Chcem iba deklarovať, že aj prostredníctvom konkrétnych krokov, napríklad prostredníctvom pozmeňujúceho návrhu k jednej novele zákona č. 305 budem podnikať konkrétne kroky a veľmi rád sa zapojím do akéhokoľvek procesu a akejkoľvek aktivity, ktorá bude realizovaná s cieľom zvrátenia alebo aspoň zmiernenia tohto veľmi negatívneho spoločenského trendu.
Ďakujem veľmi pekne.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

29.9.2021 o 16:24 hod.

Bc.

Dominik Drdul

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 16:25

Ján Podmanický
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem za slovo.
Vážený pán poslanec, vo svojom vystúpení ste kritizovali Generálnu prokuratúru, že nedostatočne komunikuje a ako keby rezignovali na nejakú snahu získať väčšiu dôveru v spoločnosti. Ja, pán poslanec, v tomto s vami nesúhlasím. Naopak, ja sa domnievam, že Generálna prokuratúra si získava dôveru v spoločnosti a dostatočne komunikuje. Svedčia o tom viaceré odôvodnenia uznesení, ktoré na desiatkach stranách zverejňujú. Ja si myslím, že to je, čo je lepšie zdôvodnenie, ako keď niekto zverejní kompletný spis s riadnym komplexným odôvodnením? Ale keby aj ste mali pravdu, tak nie je predsa úlohou Generálnej prokuratúry bodovať v nejakých rebríčkoch dôveryhodnosti alebo v nejakých iných súťažiach krásy. Predsa Generálnu prokuratúru sme nezriadili nato, aby zabezpečovala dôveru v štát, ale preto, a to je jej ústavná pôsobnosť, aby kontrolovala zákonnosť jednotlivých procesov, ktoré sa v štáte dejú. To je jej hlavná úloha, či už v ústave definovaná, alebo v zákone.
A ja si myslím, že toto je absolútne kľúčové, že Generálna prokuratúra pod vedením súčasného generálneho prokurátora ukazuje, že rozhoduje zákonne a snaží sa, aby zákonnosť bola dodržiavaná, či sa nám to páči, alebo sa nám to nepáči. Ja nemám dôvod nejako nadbiehať pánovi generálnemu prokurátorovi, ja ho osobne nepoznám, ale vždy som ho vnímal ako človeka s vysokou profesionalitou, s úctou k zákonu, s úctou k spravodlivosti, a ja si myslím, že to vo svojom pôsobení dokazuje, či sa to už komu páči, alebo nepáči, či sa to páči médiám, alebo nepáči médiám. Podľa mňa to je kľúčové, dohliadať nad zákonnosťou jednotlivých procesov, aby tu boli dodržiavané princípy právneho štátu.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

29.9.2021 o 16:25 hod.

JUDr. PhDr. PhD.

Ján Podmanický

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 16:27

Miroslav Suja
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem za slovo, pán podpredseda.
Pán poslanec Šeliga, vy tu hovoríte o nedôvere a nevraživosti. Ale ja sa pýtam, kto priniesol tú nedôveru a nevraživosť do spoločnosti? No priniesol ju Matovič a jeho vláda a teraz, keď vidíte, aké to má dôsledky alebo aké to prináša dôsledky, tak tu vyplakávate a vyzývate na nápravu. Tak skúste sa aj vy nad tým zamyslieť, keď predstúpite pred kamery a dávate rôzne vyhlásenia, či tiež k tomuto trošku neprispievate.
Zvolil som taký miernejší tón, hoci som myslel, že budem iný, ale možno je to také na zamyslenie.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

29.9.2021 o 16:27 hod.

PaedDr. Mgr.

Miroslav Suja

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 16:27

Peter Pollák
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem pekne. Dovoľte mi nadviazať na rozpravu pána poslanca Šeligu. Vítam to, že Generálna prokuratúra oslobodila toho rómskeho chlapca, ktorý si pomohol troškou dreva, kde urobil škodu za pár centov.
Zároveň mám jednu otázku na pána generálneho prokurátora. Ak dovolíte, tak budem citovať z vašej správy.

Blanár, Juraj, podpredseda NR SR
Pán poslanec, nemôžete mať otázku na generálneho prokurátora, môžete na pána Šeligu reagovať.

Pollák, Peter, poslanec NR SR
Okej. Tak teda v správe Generálnej prokuratúry sa píše: "Najviac prípadov trestnej činnosti mladistvých sa vyskytlo v obvode Okresnej prokuratúry Spišská Nová Ves, Trebišov, Prešov, Vranov nad Topľou, Lučenec, Rimavská Sobota. Sú to okresy s vysokým podielom marginalizovaného obyvateľstva." Ja som sa pred časom stretol s niektorými okresnými aj krajskými riaditeľmi a pýtal som sa, či existuje nejaká štatistika v tom, že kto pácha trestnú činnosť, či sú to Rómovia alebo teda majorita. Nič také neexistuje. Ja sa len chcem teda informovať, či Generálna prokuratúra takéto štatistiky si vedie, lebo ak áno, tak to môže byť aj nejaký problém, ako, neberte to ako vyhrážku, je to iba také konštatovanie s tým, že naozaj to vie prehĺbiť potom aj takú spoločenskú nevraživosť zase voči obyvateľom a teda rómskej menšine.
Ďakujem pekne.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

29.9.2021 o 16:27 hod.

Mgr.

Peter Pollák

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 16:29

Erik Tomáš
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Pán Šeliga, mňa naozaj fascinuje, jak vy dokážete mať dvojaký meter a dvojaký prístup k tej istej veci. Normálne bez akejkoľvek hanby vyčítate generálnemu prokurátorovi, že sa nezastal prokurátorov, keď naňho opozícia alebo keď na nich opozícia útočí slovami ako mafia, pritom je zrejmé, že generálny prokurátor sa do politických prekáračiek nemôže ani zapájať. Ale hovoríte to vy, predstaviteľ vládnej koalície, ktorá dennodenne, dennodenne, pán Šeliga, používa slovo mafia v súvislosti s opozíciou, a čo je horšie, už aj s mnohými statočnými ľuďmi, ktorí sa postavili tomu politickému zneužívaniu orgánov činných v trestnom konaní, ktoré sa tu deje, vrátane generálneho prokurátora pána Žilinku, vrátane toho pána Žilinku, ktorý čelil reálnej hrozbe odstránenia jeho a jeho rodiny a ešte mu slovo odstránenie do očí nezabudol pripomenúť tuto prítomný pán Baránik s veľkým citom, jemu tak podobným. Takže tento dvojaký meter a dvojaký kilometer je u vás naozaj príznačný.
A hovoríte o mafiánoch v koalícii, naozaj už nielen o politikoch, ale aj o ďalších ľuďoch. Pre vás už bola mafia aj sudcovia Okresného súdu Bratislava III, prokurátori Krajskej prokuratúry Bratislava, inšpekcie, príslušníci inšpekcie ministerstva vnútra len preto, lebo si dovolili zmapovať a zadokumentovať trestné činy páchané niektorými, opakujem, niektorými policajtami a prokurátormi.
No a hovoríte, že na prokuratúre už ste nechceli staré časy, vy ste chceli nové časy. Ale tie nové časy, ktoré tu vy predvádzate, to je to bohapusté zneužívanie polície na politickú objednávku. A našťastie sú tu ľudia ako generálny prokurátor Žilinka, ktorí sa tomu postavili a chcú rozhodovať len v súlade so zákonmi a len na základe dôkazov. A nepomôžu vám ani takéto odborné komisie. Je cťou, že Najvyšší súd a ústavný odmietli sa niečoho takého zúčastniť.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

29.9.2021 o 16:29 hod.

Mgr.

Erik Tomáš

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 16:31

Ľuboš Blaha
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem pekne. Pán Šeliga, ďakujem za to, že ste mi tu mohli poskytnúť tento nádherný obraz, že na jednej strane tu vidíme odborníka, profesionála, generálneho prokurátora Žilinku, ktorý je odborníkom a uznávaným odborníkom v oblasti práva, a proti nemu stoja rozzúrené psy: 31-ročná Kiskova podržtaška a taxikár z Toronta. Toto je tá vaša intelektuálna kapacita, ktorá dneska ide ničiť generálneho prokurátora, lebo on si dovolil používať zákon. No chápete, on aplikoval zákon, veď to sa nesmie predsa! Vy môžete maximálne zavreť Fica, zavreť Blahu, zavreť všetkých, ale akonáhle sa rozhodne Maroš Žilinka, že bude aplikovať zákon, tak ho treba trhať ako takého psa.
Mne sa strašne páči, že rok a pol ste tu rozprávali "padni, komu padni". Potom Maroš Žilinka v súlade so zákonom rozhodne a aplikuje § 363, ktorý tu funguje celé roky, a potom vy mu zrazu idete zobrať tú možnosť, lebo rozhodol inak, ako sa vám páči. To je úplne úžasné, to vás naučili na právnickej fakulte, pán Šeliga, že treba zmeniť ten zákon, ktorý sa nám nepáči, ako sa aplikuje. Úžasné! Fantastické!
Len si predstavte, že by sa takéto niečo dialo za nás! Že by za našej vlády sa nám nepáči nejaké rozhodnutie generálneho prokurátora, tak mu povieme, že ty už viac nebudeš môcť rozhodovať, my si tam nasadíme nejakého svojho Lipšica a ten bude rozhodovať namiesto teba. Veď si to len predstavte! Je to tak úbohé a trápne, že takéto niečo si naozaj nedovolili ani gestapáci v 30. rokoch.
Páni kolegovia, viete, alebo, pán Šeliga, viete, tu bol odhalený systém narafičených udavačov, tu bola odhalená čurillovská mafia, zomrel, záhadne zomrel Milan Lučanský, ale pre vás je najväčší problém Slovenska, že nejaká Lipšicova opička Tódová nebola pripustená na nejakú tlačovku. To nemyslíte vážne!
Ešte raz. Zomrel Milan Lučanský, to treba vyšetriť, treba vyšetriť vaše zločiny, treba vyšetriť to, prečo tu Daniel Lipšic behá po médiách a nadáva kade-tade na politikov a správa sa agresívne, čo je absolútne neprimerané funkcii prokurátora. Toto má riešiť pán Žilinka!
Ďakujem pekne.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

29.9.2021 o 16:31 hod.

Mgr. PhDr. PhD.

Ľuboš Blaha

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 16:33

Rastislav Schlosár
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem.
Pán poslanec Šeliga, hovorili ste o tom, že je normálne, ak verejnosť vyvíja tlak na generálneho prokurátora, že je normálne, keď si kladie verejnosť otázky, že generálny prokurátor by mal byť otvorený otázkam verejnosti, ale ja sa chcem spýtať, kto je to alebo čo je to tá verejnosť, o ktorej ste hovorili? Koho máte na mysli pod tou verejnosťou? Myslíte tým tie zapredané protislovenské médiá alebo tie mimovládky platené zo zahraničia, alebo tých zahraničných agentov, ktoré koniec koncov, ktorí koniec koncov stvorili aj vás, pán Šeliga? Alebo tým myslíte vašu vládu, ktorá odkedy nastúpila k moci, tak si vyslovene spolitizovala celú spravodlivosť a urobila si z nej slúžku vašich záujmov? To je tá vaša verejnosť? Takejto verejnosti nemusí čeliť nikto, ani generálny prokurátor a tobôž nie my v tomto parlamente.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

29.9.2021 o 16:33 hod.

Mgr.

Rastislav Schlosár

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 16:34

Matúš Šutaj Eštok
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Pán Šeliga, vy tu hovoríte o vojne medzi Generálnou prokuratúrou a špeciálnou prokuratúrou a vyzývate, aby ťahali za jeden koniec, ale tam už vám dal odpoveď, že prečo to tak je, prečo tá vojna prebieha, dal vám odpoveď, našepkal vám predseda parlamentu Boris Kollár, že sa máte opýtať pána Lipšica, prečo tá vojna prebieha.
Keď hovoríte o tom, že komu, kto tú dôveru má a kto ju nemá, tak generálnemu prokurátorovi, ktorý dnes predniesol správu, vyjadrilo podporu 600 prokurátorov. Vášmu mentorovi pánovi Lipšicovi vyjadrilo podporu 50 prokurátorov. Tak sa zamyslite nad tým, že kto tú vojnu vyvoláva. Pretože generálny prokurátor, ktorý tu dnes odprezentoval správu, sa nikdy verejne nevyjadroval v prospech či neprospech akéhokoľvek obvineného. Váš mentor pán Lipšic sa verejne vyjadroval k veciam, kde, ktoré nedozoruje a dokonca nemá ani prístup k spisom.
Generálnemu prokurátorovi dôveruje 42 % obyvateľov Slovenska, vášmu mentorovi Lipšicovi dôveruje 29 % obyvateľov Slovenska a nedôveruje 65 %. To už je takmer ako vašej vláde, už sa to blíži k tej osemdesiatke.
A na záver, keď vyzývate, že všetkým nám ide o spravodlivosť, tak áno, ja si myslím, že veľkej časti slovenskej spoločnosti o tú spravodlivosť ide a tým posledným garantom spravodlivosti je dnes práve Generálna prokuratúra, ktorú chcete tak mocensky ovládnuť, pretože rozhoduje na základe zákona. Tá spravodlivosť, o ktorú ide vám, tejto vládnej koalícii Igora Matoviča, je tá čurillovská spravodlivosť. Tá, ktorá sa vytvára za jedným vyšetrovacím stolom a je ovládaná práve vaším mentorom Danielom Lipšicom. O túto spravodlivosť ide vám, o tú čurillovskú.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

29.9.2021 o 16:34 hod.

Mgr.

Matúš Šutaj Eštok

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 16:36

Peter Kmec
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem, pán predsedajúci.
Vážený pán poslanec Šeliga, ja som si z vystúpenia pána generálneho prokurátora zobral jasné posolstvo, že všetci sme si pred zákonom rovní, a to posolstvo je taktiež, že stíhajme, súďme, ale jednoznačne zákonným spôsobom. Ak sa na špeciálnej prokuratúre dejú nezákonnosti, je povinnosťou generálneho prokurátora konať. Taktiež ak dôjde k hrubému porušovaniu zákonných postupov voči obvineným, je opäť povinnosťou generálneho prokurátora konať.
Z vášho vystúpenia, naopak, mám pocit, že vítate, že nám tu behajú nejakí politickí inkvizítori, ktorí vôbec, ale vôbec nepochopili, čo je to právny štát. Vy ste si najprv vlastne na námestiach nadizajnovali tú svoju pravdu a teraz chcete, aby všetci len tancovali, ako vy pískate. A generálny prokurátor vám len hovorí iba to, že na tieto hry vám neskočí.
To, čo aj generálny prokurátor povedal, že je veľmi dôležitá odborná diskusia k takým témam, ako je zrušenie paragrafu č. 363. Ja len môžem potvrdiť, že vy takúto odbornú diskusiu ignorujete, aj to z mojej vlastnej skúsenosti, keď sa účelovo novelizovala, novelizoval zákon o Generálnej prokuratúre, kde ste viedli diskusiu s odbornou verejnosťou, ktorá jednoznačne odmietla tieto vaše návrhy, napriek tomu ste si ich politickou silou presadili. To isté sa snažíte aj o zmenu § 363 a ja si myslím, že toto je to, čo rozdeľuje Slovensko, to, čo rozdeľuje spoločnosť a za to ste vy zodpovední.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

29.9.2021 o 16:36 hod.

JUDr.

Peter Kmec

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 16:38

Monika Kavecká
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem veľmi pekne za slovo.
Pán poslanec Šeliga, ďakujem za to pripomenutie, to vecné pripomenutie k správe generálneho prokurátora o činnosti Generálnej prokuratúry k téme násilie, pretože to násilie sa naozaj v našich regiónoch, v našich domácnostiach pácha a neexistuje v podstate ako keby nástroj na to, aby sme eliminovali toto správanie a nepácha sa len na zraniteľných osobách a na osobách, ktoré naozaj sa nevedia brániť, ale, bohužiaľ, to prechádza až do stavov, kde násilie sa pácha na verejných činiteľoch a, bohužiaľ, toto správanie je tolerované. Napriek tomu, že sa dodajú dôkazy, napriek tomu, že sa opakovane deje tá nedôvera v tú prokuratúru alebo aj v tú políciu, je medzi občanmi veľmi, ale veľmi silná.
Keď si povedal, že je to rok nádeje, tak aj pre mňa vstáva tá nádej, že naozaj my dokážeme eliminovať len to násilie a tú agresivitu tým, že bude príklad dobrej praxe v tom, že zabezpečíme tými našimi správaniami alebo aj tými rozhodnutiami prokuratúry, aby sa naozaj tie činy prešetrili, aby sa nebagatelizovali, nezametali pod koberec, ako sa stávalo v minulosti. Nemám oči krvavé, ale skôr pre budúcnosť chcem dosiahnuť to, aby človek, ktorý raz dokáže spáchať násilie, druhýkrát, tretíkrát, a nič sa nedeje, tak toto potom nezvyšuje dôveru v právny štát.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

29.9.2021 o 16:38 hod.

Mgr. MHA, MPH

Monika Kavecká

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video