40. schôdza

16.9.2021 - 7.10.2021
 
 
Loading the player...

Prosím povoľte Vášmu prehliadaču prehrávať videá vo formáte flash:
Google Chrome | Mozilla Firefox | Internet Explorer | Edge

Vystúpenie v rozprave

29.9.2021 o 18:21 hod.

Mgr.

Ondrej Dostál

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video
 
 
 

Vystúpenia

Zobraziť vystúpenia predsedajúceho
 
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 18:10

Marian Kotleba
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Pán predseda Kollár, ja vnímam, tak rešpektujem toto vaše vyhlásenie na túto tému, ktorá dnes je správa o práci, o činnosti Generálnej prokuratúry, ale ja by som vás chcel poprosiť, že ak to teda myslíte naozaj vážne, čo ste teraz povedali, ak to nemá byť len nejaké formálne vyhlásenie, tak to, prosím, adresujte do vnútra vašej vládnej koalície, kde mnoho, mnoho jej členov si myslí, že si bude môcť privatizovať vďaka tomu, že má vládu, celé, celú predstavu o tom, ako má vyzerať zákon a právo na Slovensku. A jedným z týchto ľudí je aj predseda branno-bezpečnostného výboru, ktorý veľmi jasne a dáva to pocítiť proste, svoje názory, svoje postoje, naposledy to bolo počas poslaneckého prieskumu na policajnej inšpekcii, na inšpekcii ministerstva vnútra. A jednoducho ak vy, pán predseda, ako predseda koaličnej strany máte takýto názor, tak vás poprosím, aby ste nejakým spôsobom vplývali aj na svojich koaličných nejakých spoluvládcov, lebo vy niečo poviete a oni si aj tak robia po svojom.
Ďakujem pekne.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

29.9.2021 o 18:10 hod.

Ing. Mgr.

Marian Kotleba

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 18:11

Dušan Jarjabek
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem pekne za slovo, pán predsedajúci.
Ja by som chcel trošku nadviazať na slová pána predsedu Národnej rady v tom zmysle, že dokonca si myslím, že generálny prokurátor nemôže brať vážne, či ho niekto v parlamente chváli, alebo ho chváli, alebo ho nechváli. Preto lebo keď ho niekto chváli, dokonca si myslím, že mu ubližuje, preto lebo tá druhá strana tieto veci politické absolútne zneužíva a ukazuje sa, vidíte, tí vás chvália preto, lebo toto. A tí, ktorí sú na tej opačnej strane politického spektra, hovoria presne to isté voči tým, ktorí ho akože chvália. Nie? Božechráň pána generálneho prokurátora chváliť alebo nechváliť, proste treba jednoznačne zobrať na vedomie, čo generálny prokurátor robí, lebo tú dôveru sme mu preukázali tými 132 hlasmi, ktoré dostal. Čiže, prosím vás pekne, nechváľte pána generálneho prokurátora, lebo mu jednoducho ubližujete. To sa proste nehodí. Sú to všetko politické aspekty, ktoré tá druhá strana vyslovene zneužíva a, samozrejme, že zneužije, nehovoriac už o novinárskej obci.
Ďakujem pekne za pozornosť.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

29.9.2021 o 18:11 hod.

doc. Mgr. art.

Dušan Jarjabek

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 18:13

Štefan Kuffa
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Viete, keď žijeme takú dobu, že v podstate zákon a zákonnosť nie je spoločenskou normou alebo je spochybňovaná, tak potom sú na druhej strane, keď tá zákonnosť sa akceptuje, tak zaznievajú tu aj chvály, čo aj súhlasím, malo by to byť čosi prirodzené a normálne bez nejakých chvál. Verejný činiteľ ako taký – a to je jedno, či je to generálny prokurátor, alebo, ja neviem, poslanec Národnej rady – aby dokázal zniesť aj kritiku, ale aj tú pochvalu aby dokázal uniesť, lebo ani pochvalu veľakrát nedokážeme uniesť, hej, a hlavne vtedy, keď je prehnaná.
Ale čo sa mi veľmi nepáči a to v posledných týždňoch, mesiacoch to veľmi zaznievalo a práve cez mainstreamové médiá, a to bolo zastrašovanie Generálnej prokuratúry a ešte podobné vyhlášky a vyhlásenia aj k osobe generálneho prokurátora. Toto je niečo, čo je neakceptovateľné. Viete, ja do tej, by som povedal, komunity prokurátorov nevidím, ale keď naozaj mediálne čo vnímame a teda aj služobne kdesi nižší tí prokurátori a niekedy sa mi to zdá až také neakceptovateľné, prepáčte, poviem a použijem taký výraz, že je to neslušné voči svojmu šéfovi, voči svojmu nadriadenému, aby verejne pranieroval ako svojho šéfa. Ak si to v rámci tej komunity prokurátorov, pospolitosti vydebatujú, vydiskutujú medzi sebou, to je normálna vec, ale na to sú práve aj tie porady alebo možno stretnutia, kde sa tieto veci môžu vydiskutovať. Tak ako pán generálny prokurátor to aj spomenul tuná už aj v rámci v tej rozprave, že v podstate prihliada sa na každý názor prokurátora v Slovenskej republike. A to si vysoko vážim, že takýto postoj zaujíma aj voči svojim všetkým podriadeným bez rozdielu.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

29.9.2021 o 18:13 hod.

PhDr.

Štefan Kuffa

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 18:15

Erik Tomáš
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Pán predseda, opäť sympatický postoj, ale musím vám pripomenúť, že skutky, nie slová sú dôležité, a či sa urazíte alebo nie, niekoľkokrát už v minulosti a počas tohto volebného obdobia to bolo napokon inak, ako ste prezentovali a prejudikovali. Napríklad keď bola tá jarná kríza vo vládnej koalícii, hovorili ste, že už nedopustíte žiadny reštart, dopustili ste napriek tomu, že boli ďalšie krízy. V lete ste sľubovali ľuďom, že okamžite urobíte všetko pre to, aby bolo vypísané referendum ešte na jeseň. Nestalo sa. Napriek tomu, že dnes ste teda mali opäť postoj, ktorý posúva túto tému. Potom ste hovorili, že z koalície odídete, ak budú ďalšie nezákonnosti v polícii a v prokuratúre, neviem, aký väčší dôkaz potrebujete ako uznesenie o pánovi Čurillovi a spol. Ale dobre, v poriadku.
Áno, pán generálny prokurátor, aj on osobne si zaslúži vašu ochranu, pretože po prvé bol to váš kandidát na generálneho prokurátora, po druhé bol zvolený 132 poslancami, má podporu odbornej verejnosti, 600 prokurátorov z 943, čiže určite áno, ale to, čo si zaslúži ešte väčšiu ochranu, je právny štát na Slovensku. Nejde len o to, či 363 sa zruší alebo nie, ale akým spôsobom sa upraví a hlavne ide o to, či dôjde k oddeleniu špeciálnej prokuratúry od Generálnej prokuratúry. Toto sú tie vážne témy, lebo návrhov je vraj sedemnásť a medzi nimi sú aj tieto radikálne. Takže opakujem, nie slová, ale skutky sú dôležité. A ako už povedal jeden človek z koalície, ktorého meno sa už ani nevyslovuje, pôjde o bod zlomu. Blížime sa k bodu zlomu a uvidíme, ako sa napokon vy aj hnutie SME RODINA zachová.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

29.9.2021 o 18:15 hod.

Mgr.

Erik Tomáš

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 18:17

Martin Borguľa
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem veľmi pekne za slovo. Z prejavu predsedu parlamentu by som rád vyzdvihol slová, že ďakujem, pán generálny prokurátor, za to, že ste ostali prokurátorom a nestali ste sa politikom alebo marketérom. Jednoducho robíte robotu, ktorú robiť máte, robíte ju v zmysle pravidiel a kompetencií, ktoré sú vám dané, a nerobíte ju tak, ako by si to želal či už nejaký politik, alebo novinár.
Viete, keď sme vás volili, tak tu bola veľká diskusia o tom, či vás voliť verejne alebo tajne, lebo v prípade, že vás volíme verejne, čo teda nakoniec sme aj verejne volili, tak bol strach, že ostanete zaviazaný jednoducho tým, ktorí vás volili, a budete bojovať proti tým, ktorí vás nevolili. Aj toto ukazuje o tom, že ste človek, ktorý je podľa mňa na správnom mieste a ktorý si stojí za svojou profesionálnou cťou, lebo netrvalo dlho a sedíme tu a práve tí, ktorí vás, mnohí tí, ktorí vás volili, vás dneska kritizujú za to, že nefungujete spôsobom takým, že sa ukáže na niekoho a vy jednoducho po ňom idete. Ja si to veľmi vážim, že tie pravidlá hry, ktoré sú tu stanovené, ktoré platili predtým, platia aj teraz. Mne by sa nepáčilo, keby som bol napríklad profesionálny futbalista a hral by som zápas, v 30. minúte by naše mužstvo faulovalo, nejaký náš hráč by bol vylúčený a miesto toho, aby sme sa my ako korektne pozreli a uvedomili si, že áno, sú nejaké pravidlá, ktoré treba dodržiavať, tak my by sme začali meniť ten hrací poriadok a pravidlá toho zápasu tak, ako nám to vyhovuje. Ja si myslím, že to nie je správne. A hlavne aj tí, ktorí to meniť chcú, by si mali uvedomiť, že dnes im to možno vyhovuje, ale do budúcnosti sa to môže otočiť proti nim.
Ešte raz zopakujem, že ďakujem, že ste ostali politikom, či že ste ostali prokurátorom a nie ste politikom a... (Prerušenie vystúpenia časomerom.)
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

29.9.2021 o 18:17 hod.

Ing.

Martin Borguľa

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 18:19

Miloš Svrček
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem za slovo.
Pán predseda, povedal si veľa, veľa pravdivých slov. Ja musím len na dovetok povedať, že neozývajú sa len politici, ozývajú sa aj sudcovia, ozývajú sa prokurátori, dokonca som zaznamenal iniciatívu, tuším, sto sudcov, ktorí väčšinou pracujú na netrestných úsekoch, to znamená, že na tých úsekoch, kde Generálna prokuratúra veľmi nemôže zasahovať podľa trestného procesu do ich rozhodovacej činnosti, a sami hovoria, že sa nemôžu prizerať na to, ako sa pchá politika a politické tlaky do rozhodovacej činnosti napríklad týchto ústavných orgánov, ako je prokuratúra, ako sú napríklad súdy. A ja si ešte pamätám, keď som bol študent na právnickej fakulte, tak nás v prvom ročníku na teórii štátu a práva, ako aj v druhom ročníku na štátnom práve učili o trojdelení moci, že tu máme zákonodarnú, výkonnú a súdnu moc. A jednoducho už vtedy nás učili, od tej antiky, že, aj od stredoveku, že jednoducho nie je akceptovateľné, aby tieto tri moci do seba zasahovali. A preto sa aj pýtam: Sme v 21. storočí? Sme v právnom štáte, v štáte Európskej únie, že tu vôbec vedieme diskusie o tom, aby zákonodarná moc siahala do činnosti prokuratúry alebo súdov?
Je mi to také, no, ako pre mňa je to dosť taký tenký ľad a myslím si, že snahy zákonodarnej alebo výkonnej moci o účelové zmeny týchto zákonných inštitútov, slúžiacich na ochranu zákonnosti, sú neakceptovateľné. Ja osobne si neviem predstaviť podporiť takýto návrh a som veľmi rád, že aj pán predseda Národnej rady to takto povedal verejne, že jednoducho takéto zmeny sú pre nás neakceptovateľné. Takže hovorím, zmena § 363, súhlasím plne, že je neakceptovateľná.
Ďakujem.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

29.9.2021 o 18:19 hod.

JUDr. Bc. PhD., LL.M.

Miloš Svrček

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 18:21

Boris Kollár
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Pán kolega Tomáš, od vás si fakt dám v tomto poradiť. Človek, ktorý desať rokov sľuboval trinásty dôchodok a nedal. Desať rokov sľuboval lieky zadarmo a nedal a nakoniec podrazil svojho predsedu. Fakt od vás je to naozaj poučné!
Pán Kotleba, ja prezentujem naše stanovisko a nedokážem ovplyvniť našich koaličných partnerov, ale aj to, čo som tuná tlmočil, ja si myslím, že to je jasný odkaz aj do našej koalície.
Ďakujem všetkým ostatným za faktické poznámky.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

29.9.2021 o 18:21 hod.

Boris Kollár

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie v rozprave 18:21

Ondrej Dostál
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Keď sa človek preriekne, tak aj pravdu povie, však, pán poslanec Borguľa.
A kým teda začnem, tak by som zareagoval na to, čo tu zaznelo vo faktickej poznámke od pána poslanca Svrčeka, že je nehorázne, aby zákonodarná moc zasahovala do súdnej moci alebo výkonnej moci, a že teda máme tu odjakživa rozdelenie, zákonodarnú, výkonnú a súdnu moc. Tak teda neviem, ešte tu máme prokuratúru, tam sú tiež nejaké pochybnosti, že či je výkonná moc, ale teda hlavne, hlavne zákonodarná moc úplne prirodzene zasahuje aj do súdnej, aj do výkonnej moci tým, že schvaľuje zákony, lebo je to jej úloha, čiže to nie je žiadne narúšanie deľby moci, to je, naopak, napĺňanie deľby moci.
No, a teraz k samotnej správe pána generálneho prokurátora. Na úvod mám pre pána generálneho prokurátora dobrú správu. Povedal vo svojom vystúpení, že nemá možnosť každý deň vystúpiť v pléne Národnej rady, tak ja by som rád upresnil, že v podstate každý týždeň môže prísť pán generálny prokurátor do Národnej rady, lebo každý týždeň, keď Národná rada rokuje, tak vo štvrtok o štrnástej hodine je hodina otázok, na ktorej poslanci kladú otázky ako členom vlády, tak aj predsedovi Najvyššieho kontrolného úradu a generálnemu prokurátorovi, a teda tí by mali na ne odpovedať. Ja som vám minulý týždeň položil otázku, nemohli ste prísť, tak dúfam, že zajtra, zajtra sa uvidíme, a predpokladám, že otázky od poslancov budete dostávať, takže budete mať možnosť vystupovať v pléne aj častejšie, tak je upravený zákon.
Chcel by som sa trošku ohradiť voči tomu hrubému útoku na pána predsedu Národnej rady, ktorý som teda počul vo vašom úvodnom vystúpení, keď ste hovorili o politikovi, ktorý si nenapísal diplomovku sám. Však áno, vieme o tom, že to tak bolo, a teda pán predseda Národnej rady to aj verejne priznal, len som teda celkom nepochopil, že prečo to ťaháte do tejto rozpravy a prečo o tom hovoríte v rámci uvádzania správy o činnosti prokuratúry. Teda ak ste mysleli pána predsedu Národnej rady, lebo teda dúfam, že to neberiete tak, že keď vás niekto kritizuje, tak naňho vytiahnete, že je plagiátor, a keď vás niekto chváli, tak si to nevšimnete. (Reakcia z pléna. Zaznievanie gongu.)
Ďalšia vec, ktorá ma zaujala vo vašom úvodnom vstupe, je, že ste sa poďakovali prokurátorom, že sa vás zastali, to je v poriadku, ale povedali ste, že "našli silu v rámci nášho hierarchicky usporiadaného systému". Priznám sa, že toto je jedna z vecí, ktorej nerozumiem, lebo keď sa podriadení zastanú svojho nadriadeného v rámci hierarchického systému, tak na to treba nájsť nejakú silu? Nie je to, naopak, to, čo tak človek očakáva, že podriadení sa zastanú svojho nadriadeného alebo sa vyjadria spôsobom, ktorý sa tomu nadriadenému páči? Keby sa ozvali kriticky, na to asi treba nájsť silu, ale pochváliť svojho nadriadeného, postaviť sa zaňho, no, možno len ja tomu nerozumiem, ak je to tak, tak mi to, prosím, vysvetlite, lebo som z toho trošku zmätený.
Hovorili ste o znižovaní dôvery občanov v právny štát. To, že sa tu znižuje dôvera občanov v právny štát, a dlhodobo, na tom sa asi zhodneme viacerí. Zrejme sa nezhodneme na tých príčinách, zrejme sa nezhodneme na tom, čo sa dialo v minulosti a čo sa deje teraz, ale myslím si, že by zvýšeniu dôvery v právny štát pomohlo, keby sa generálny prokurátor, ktorý stojí na čele hierarchicky usporiadanej Generálnej prokuratúry, verejne vyjadroval spôsobom, ktorý je pravdivý a ktorý nie je zavádzajúci. A môžem to ilustrovať na vašich vyjadreniach tu, ktoré ste mali pred krátkou chvíľou.
Viackrát ste zopakovali, že reakciou vládnej moci na vaše dve rozhodnutia, alebo teda na jedno rozhodnutie vaše a rozhodnutie vášho dnes už prvého námestníka, je snaha oklieštiť právomoci generálneho prokurátora, len pre tie dve rozhodnutia. Účelovo, hneď, opakovane, myslím, že najmenej trikrát ste to povedali. Ale to predsa nie je pravda. V programovom vyhlásení vlády sa uvádza: "Vláda Slovenskej republiky bude dôsledne trvať na dodržiavaní zákazu negatívnych pokynov a okrem iného v tejto súvislosti preskúma zúženie právnej úpravy § 363 Trestného poriadku, tak aby zodpovedala jej pôvodnému zmyslu."
A vy o tom veľmi dobre viete, že vláda má tento úmysel, má ho úplne od začiatku, napísala si ho do programového vyhlásenia, keď pravdepodobne ešte nikto netušil, kto sa stane generálnym prokurátorom, keď nikto netušil, akým spôsobom bude § 363 vami použitý v tých verejne diskutovaných kauzách, čiže žiadna účelovosť, je to niečo, čo má vláda v programe, vo svojom programovom vyhlásení. A vy to viete, vy ste o tom hovorili alebo hovorili sme o tom spolu počas vypočúvania kandidátov na generálneho prokurátora a vy ste o tom v podstate sám od seba začali hovoriť, čiže túto časť programového vyhlásenia ste určite mali prečítanú. Čiže nie je pravda, že niekto chce niečo účelovo zmeniť.
Rovnako nie je pravda, že tak ako to máme dnes v Trestnom poriadku, to bolo nastavené za ministrovania súčasného špeciálneho prokurátora Daniela Lipšica. V roku 2005, áno, pri rekodifikácii sa dostal do Trestného poriadku § 363, predtým takýto mimoriadny opravný prostriedok nebol, ale 363 ods. 1 vtedy znel: "Generálny prokurátor zruší právoplatné rozhodnutia prokurátora alebo policajta, ak takým rozhodnutím alebo v konaní, ktoré mu predchádzalo, bol porušený zákon. Porušením zákona sa rozumie podstatné pochybenie, ktoré mohlo ovplyvniť rozhodnutie vo veci." Tá druhá veta tam už dnes nie je.
A z dôvodovej správy je zaujímavé zacitovať, z dôvodovej správy k návrhu nového Trestného poriadku, kde sa hovorí, že "zámer návrhu spočíva v tom, že teba umožniť vo veciach, v ktorých súd ešte nekonal, v ktorých súd ešte nekonal a vec bola v prípravnom konaní prokurátorom podstúpená inému orgánu alebo ktorým bolo zastavené alebo podmienečne zastavené trestné stíhanie, alebo ktoré v tomto rozsahu spočíva na chybnom procesnom konaní, aby nezákonnosť napravil generálny prokurátor". Ani slovo o tom, že by sa § 363 mal používať na rušenie uznesení o vznesení obvinenia, už ani nehovoriac o tom, že by sa takýto, toto ustanovenie malo používať na zrušenie uznesení o začatí trestného stíhania.
No ale takto to bolo prijaté v roku 2005, keď bol ministrom spravodlivosti Daniel Lipšic, a potom sa to vyvíjalo, keď za vlády Ivety Radičovej boli zrušené negatívne pokyny, tak Generálna prokuratúra rozšírila výkladom svojvoľne uplatňovanie tohto ustanovenia aj na rušenie obvinení a keď Ústavný súd zapochyboval o tom, že toto je správny výklad § 363, tak prišla zmena v roku 2015, za vlády SMER-u, desať rokov po Lipšicovi. Tá druhá veta, ktorá predpokladala, že § 363 sa má používať na meritórne rozhodnutia, na tie, ktoré som citoval z dôvodovej správy, odtiaľ vypadla. Prečo? Čiže Ústavný súd povedal, že to nie je v poriadku, tak ste zmenili zákon, aby sa, aby to aj takýmto spôsobom bolo možné používať. Nepochybujem o tom, že toto všetko pán generálny prokurátor vie, keďže sa s tým potýkal, pracoval s tým, a teda neupodozrievam ho z toho, že by mu vývoj právnej úpravy nebol známy. Napriek tomu nám tu povedal, že takto to bolo nastavené za ministrovania Daniela Lipšica, súčasného špeciálneho prokurátora. Nie, nebolo to takto nastavené za Daniela Lipšica.
K § 363, pýtal som sa na to aj na výbore, taká zaujímavá vec, že v správe o stave prokuratúry za rok 2019 bol taký kritický, kritický odstavec, ktorý sa týkal uplatňovania § 363, zacitujem zo správy za rok 2019: "Opätovne však boli zaznamenané prípady zneužívania tohto inštitútu mimoriadneho opravného prostriedku obvinenými a hlavne ich obhajcami, ktorí napriek svojmu právnemu vedomiu alebo existujúcej dôkaznej situácii využívajú mimoriadny opravný prostriedok ako ďalší riadny opravný prostriedok a to iba z dôvodu účelových obštrukcií s následným spôsobením zbytočných prieťahov v trestnom konaní alebo v záujme dosiahnutia prepustenia obvineného z väzby. Zákonná možnosť opätovného preskúmania právoplatného rozhodnutia prokurátora alebo policajta prostredníctvom podania mimoriadneho opravného prostriedku z rovnakých dôvodov, než pre ktoré už prokurátor konal a rozhodol o podanej sťažnosti, nenapĺňa účel a zmysel tohto druhu opravného prostriedku."
Toto bolo v správe o činnosti prokuratúry za rok 2019. Podobné pasáže nájdeme aj v správe za rok, za roky 2018, ´16, za predchádzajúce roky, ale takéto kritické hodnotenie § 363 v správe o činnosti prokuratúry za rok 2020 chýba. Naopak, tam je § 363 hodnotený veľmi pozitívne. Čiže nejaká zmena, zmena tónu už aj v správe o činnosti je.
Rovnako tá zmena tónu je badateľná vo vyjadreniach pána generálneho prokurátora z čias, keď sa iba uchádzal o túto pozíciu a vystupoval pred ústavnoprávnym výborom ako jeden z kandidátov, tak som sa ho zhodou okolností ja pýtal na to, že čo by sa mohlo zmeniť v právnej úprave. A pán vtedy ešte kandidát Žilinka povedal, že "bolo by dobré zaoberať sa tým, a ono je to aj v programovom vyhlásení, to oprávnenie generálneho prokurátora zrušovať právoplatné rozhodnutia v prípravnom konaní, pretože toto nám hlavne na Úrade špeciálnej prokuratúry robilo posledné roky šarapatu". Ale opäť je to o tom, ako sa tá moc uchytí. A tiež ste ohľadom § 363 vyhlásili, že, citujem, "má pozitíva aj verzia, ktorá je teraz, aj tá, že by sa len meritórne rozhodnutia napádali, v Čechách je len meritórne".
Ja netvrdím, že vy ste na vypočúvaní hovorili, že chcete zrušiť § 363, ale boli ste si vedomý, že vládna koalícia má vo svojom programovom vyhlásení zámer zúžiť § 363, boli ste s tým uzrozumený, hovorili ste o tom, že je to jedna z možností. Môžme to urobiť tak, ako to majú v Českej republike, že sa môžu napádať iba meritórne rozhodnutia, iba tie negatívne, ktorými sa de facto zastavuje trestné stíhanie, a môže to byť aj tak, ako to je u nás, teda boli to dve možnosti; nevravím, že ste sa prikláňali k zrušeniu, ale pripúšťali ste to ako možnosť, ako jednu z možností.
Dnes hovoríte o tom, že ak by parlament zmenil právnu úpravu a odobral by vám túto právomoc alebo by ju zúžil, tak by ste sa zmenili na štatistu, ktorý nemá žiadny vplyv. Ale ja teda neviem, mne sa to tak bije, možno vám sa to nebije, ale tie vyjadrenia, keď na jednej strane hovorím o tom, že ak by sa takto zmenil zákon ohľadom § 363, tak je to možné, veď môžme to mať tak ako v Českej republike, a vyjadrenie, že v tom prípade, v tom prípade by bol generálny prokurátor iba štatistom, čiže v žiadnom prípade nie, nevidíte v tom nijaký rozpor? Lebo ja v tom vidím hlboký rozpor. Buď teda ste, buď teda si myslíte naozaj to, čo hovoríte teraz, ale potom ste nám to mali povedať, aj keď sme sa na ústavnoprávnom výbore rozprávali o tom, aké sú vaše predstavy, mali ste povedať, že nie, v žiadnom prípade, toto si myslím, že síce vládna koalícia to zamýšľa, ale bolo by to veľmi zlé, ale to ste nám nepovedali. Alebo ste si to vtedy mysleli a teraz si z nejakého dôvodu myslíte niečo iné.
Vy ste nepriamo hovorili aj o vzťahu k špeciálnej prokuratúre, a teda keďže ste hovorili o tých aktuálnych veciach, tak aj ja sa spýtam a zopakujem tú otázku, na ktorú som zatiaľ teda nedostal odpoveď, že či ste zakázali, alebo nezakázali Danielovi Lipšicovi účasť v tých pracovných skupinách k zmene § 363 a v tej, pri bezpečnostnej rade, lebo tu ste povedali pred pár okamihmi, že ste nezakázali. Ale z toho, čo ste potom hovorili, tak mi to tak vyšlo, že de facto ste zakázali alebo, alebo teda neviem, to by som rád počul, že ako to je, lebo som to z tej odpovede nepochopil. Pochopil som, že si myslíte, že by prokuratúra mala hovoriť jedným hlasom, ja si to nemyslím, už som to povedal vo faktickej, že zdá sa mi úplne legitímne, že keď sa bavíme o zmene právnej úpravy, tak aj prokurátori môžu mať rôzne názory a je dobré a dokonca cenné, ak zaznejú viaceré názory, to nie je uplatňovanie trestnej politiky v trestnom konaní, ktoré má byť jednotné, naopak, pluralita názorov je žiaduca.
A keď ste teda hovorili, že keď bolo to ďalšie kolo, tak komisia sa uskutočnila bez vedomia vášho zástupcu, ktorého ste tam vyslali a presunulo sa z utorka na pondelok a potom sa zrušila, no, ono to bolo tak, že dohodli sme sa na tom stretnutí predchádzajúci týždeň aj za účasti vášho zástupcu, že stretnutie bude v pondelok, potom prišiel nejaký zmätočný mail z ministerstva spravodlivosti, kde sa hovorilo, kde sa hovorilo o utorku, ale teda ostatní členovia komisie prišli, lebo boli sme dohodnutí na pondelok. A zrušila sa, lebo sa asi vyčerpalo to, o čom sa dalo hovoriť a tie názory zjavne boli rôzne, takže teraz asi o tom je potrebné rozhodnúť na inom fóre.
Keď hovoríme o špeciálnom prokurátorovi Danielovi Lipšicovi, tak on verejne povedal, že prokurátor krajskej prokuratúry v Bratislave Juraj Filo úmyselne a opakovane uvádza vo svojich podaniach a stanoviskách dokázateľne nepravdivé skutočnosti týkajúce sa návrhu na vzatie do väzby vyšetrovateľa NAKA Štefana Mašina. Chcem sa spýtať, či sa tým Generálna prokuratúra zaoberala a s akým výsledkom, či teda boli preverené tieto skutočnosti.
Rovnako by ma zaujímal váš návrh, názor na to obvinenie tesne pred koncom premlčacej doby alebo začiatkom skončenia premlčacej doby redaktorov Denníka N Konštantína Čikovského a Moniky Tódovej, ktoré bolo už zrušené, ale teda bolo to, bolo to zvláštne, aspoň tak to vyznelo. Takže by ma zaujímal váš názor.
Potom vaše stretnutie s generálnym prokurátorom Ruskej federácie s Igorom Viktorovičom Krasnovom. Vyjadrili ste záujem o prehĺbenie spolupráce okrem iného aj v téme ochrany ľudských práv a slobôd a ochrany verejného záujmu. Čo teda ochrana ľudských práv v Ruskej federácii, kde sú politickí oponenti režimu a občianska spoločnosť potláčaní až likvidovaní aj s účasťou orgánov činných v trestnom konaní, takže naozaj by ma zaujímalo, či ste sa aj o tomto bavili a či naozaj vidíte niečo, v čom by sa Slovenská republika mohla v otázke ochrany ľudských práv v Rusku inšpirovať.
Posledná vec. Hovoril tu o tom pán poslanec Peter Pollák, tak ja by som zopakoval tú otázku, on ma možno doplní a bude to teda súvisieť, vo faktickej, v správe o činnosti sa spomína trestná činnosť mladistvých. Dáva sa to do súvislosti v tej príslušnej pasáži s vysokým podielom marginalizovaných skupín obyvateľstva. Takže sa chcem spýtať, že či prokuratúra sleduje etnicitu, etnickú príslušnosť alebo príslušnosť k marginalizovaným komunitám ako nejaký údaj, ktorý si zaznamenáva, a teda, alebo na základe čoho táto formulácia sa objavila v správe o činnosti.
Ďakujem.
Skryt prepis

Vystúpenie v rozprave

29.9.2021 o 18:21 hod.

Mgr.

Ondrej Dostál

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 18:42

Ľuboš Blaha
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Pán Dostál, je fascinujúce, že vy poučujete generálneho prokurátora o prokuratúre, pričom vy ste vyštudoval právo, ja som si pozeral, vy ste bakalársku prácu písal o vývoji parlamentarizmu vo Veľkej Británii. Diplomovú prácu ste písal o vývoji, historickom vývoji formy vlád v Anglicku a Francúzsku, ale vy idete ako odborník poučovať generálneho prokurátora, ktorého som si tiež teraz pozrel, on je PhD., on je, na rozdiel od vás, vy ste len magister, on je PhD. a od roku ´95 pracuje na prokuratúre, napísal desiatky štúdií, má za sebou rigoróznu aj dizertačnú prácu. To je akože, vy mu ani po členky nesiahate. Čo vy tu mudrujete, preboha, človeče! Vy akože odborne tu máte šúchať nožičkami a počúvať, čo vám hovorí odborník! Čo, kde sme sa to už dostali?! Však vy ste absolútny laik v tejto oblasti.
A z morálneho hľadiska je to ešte absurdnejšie, čo tu vy stvárate. Však vy ste bol pred rokom ´89 aktívny zväzák, ktorý tu písal budovateľské články do Nového slova. Potom ste sa 18. novembra ´89 zobudil ako presvedčený veľkotonážny pravičiar a liberál, priateľ Ameriky. Však vy ste charakterové monštrum. Vy tu niečo rozprávate pánovi Žilinkovi, čo je celý život principiálny a zásadový?! Vy tu niečo idete rozprávať o tom, že...
Ja si inak, som si pozeral, že vy ste sa venovali vo svojej práci ešte že význam právnej kontinuity. To bol ako výsledok vašej práce o vývoji parlamentarizmu vo Veľkej Británii. Tak vy tu tárate o význame právnej kontinuity vo svojich diplomových prácach a teraz tu idete tristošesťdesiattrojku takto zrušiť a zmeniť len preto, že sa vám nepáči, ako rozhodol generálny prokurátor v konkrétnej oblasti. No keby takto fungovala Veľká Británia, tak tam je dneska anarchia a úplný bordel. Pretože vy nemôžete účelovo meniť zákony len preto, že sa vám nepáči nejaké rozhodnutie pána Žilinku. A ešte ho kádrujete za to, že sa stretol s Rusom. No úplný zločin proti ľudskosti. Stretol sa s Rusom. Zabime ho! Upáľme ho!
Neskutočné, pán Dostál! Neskutočné!
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

29.9.2021 o 18:42 hod.

Mgr. PhDr. PhD.

Ľuboš Blaha

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 18:44

Dušan Jarjabek
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem pekne.
Pán poslanec Dostál, strašne veľa politiky bolo v tom vašom príspevku. Ja by som tak ako veľmi racionálny zostal ako v tých poznámkach, ktoré som si spravil. Pán generálny prokurátor bol zvolený v rámci existujúcej právnej úpravy. To znamená aj s tou tristošesťdesiattrojkou, ktorá vám tak neuveriteľným spôsobom vadí. To znamená, poslanci ho volili v rámci, v rámci existujúcej právnej úpravy s tým, že tristošesťdesiattrojku všetci brali na vedomie. Jedna vec.
Prirovnávate tuná generálneho prokurátora a špeciálneho prokurátora. No viete, prečo ten pán generálny prokurátor dostal 132 hlasov? No jednoducho preto, lebo nikdy nebol stranícky angažovaný ako špeciálny prokurátor. Špeciálny prokurátor dokonca bol váš koaličný kolega, jednoducho celý život robil politiku, a teraz by sa chcel tváriť nadstranícky. To sa jednoducho nedá. My sme sa o tom bavili už aj vtedy, keď sme sa zaoberali touto voľbou. Proste, jednoducho straník nemôže byť v tejto, to je niečo podobné ako novinár, keď sa stane poslancom a potom sa chce vrátiť do nejakých, nejakého médiá a tam sa chce tváriť teda, že je nadstranícky a chce si robiť svoju robotu. No kto mu už uverí? Toto je Lipšicov problém. Kto mu uverí, že nie je straník? On je straník ešte aj dnes. To je ten najväčší problém.
No a ja sa spýtam len tak na záver, pán Dostál. Mali by ste tieto výhrady, čo sa týka k tristošesťdesiattrojke, aj vtedy, keby generálny prokurátor bol špeciálnym prokurátorom a špeciálny prokurátor bol generálnym prokurátorom? Mám na mysli, samozrejme, zámenu mien tých ľudí, ktorí sú v súčasnosti vo funkciách, to znamená pána generálneho prokurátora a pána Lipšica. Čo by ste robili, keby bol Lipšic generálny prokurátor? Vadila by vám tristošesťdesiattrojka? Vystúpili by ste takýmto spôsobom, ako ste teraz vystúpili, takto kriticky? Alebo je to zase len účelová hra z vašej strany?
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

29.9.2021 o 18:44 hod.

doc. Mgr. art.

Dušan Jarjabek

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video