40. schôdza

16.9.2021 - 7.10.2021
 
 
Loading the player...

Prosím povoľte Vášmu prehliadaču prehrávať videá vo formáte flash:
Google Chrome | Mozilla Firefox | Internet Explorer | Edge

Vystúpenie s faktickou poznámkou

30.9.2021 o 18:45 hod.

Ing. PhD.

Martin Beluský

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video
 
 
 

Vystúpenia

Zobraziť vystúpenia predsedajúceho
 
 

Vystúpenie 18:35

Eduard Kočiš
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Veľmi pekne ďakujem za slovo, pán predsedajúci. Najväčší expert na trestné právo v pléne Národnej rady Slovenskej republiky pán docent Alino Baránik nám tuná vysvetlil a dozvedeli sme sa, že Kanada je krajina anglického práva napríklad. Tú svoju publikáciu, ktorú nám tu čítal monotónne, ja neviem, aký dlhý čas, by sme mohli nazvať že Všeobecná predstava o spravodlivosti, napísal Alino Baránik.
Boli tam pomenované také zvláštne veci, ktoré som si nestíhal zapisovať. Napríklad že zo strany generálneho prokurátora sa vedie nejaké necivilné konanie. Nerozumiem. Alino Baránik tvrdil, že generálny prokurátor tvrdí, že generálna prokuratúra je neomylná. Ja neviem, kedy to pán generálny prokurátor povedal.
Tvrdili ste ďalej, že voči špeciálnemu prokurátorovi sa zo strany Generálnej prokuratúry vedie tzv. nezávislé konanie. Vôbec tomu nerozumiem, kedy sa také nezávislé konanie udialo. Pán Alino Baránik, prokuratúra je naozaj nezávislý inštitút a koná naozaj iba v medziach práva. Rozprával ste tu o porovnateľnom vzdelaní pána JUDr. Žilinku a pána JUDr. Lipšica. No neviem, aké porovnateľné vzdelanie ste myslel, pretože pán JUDr. Žilinka pána JUDr. Lipšica schová do vačku. Tvrdil ste, že rozhodnutia Generálnej prokuratúry ste síce čítal, to je vysoko pravdepodobné, ale garantujem vám, že ste im nerozumel asi ani čiarku.
A na záver asi toľko, že rozumiete sa trestnému právu asi tak, ako keď vegetarián sa ide montovať do výroby klobás.
Skryt prepis

Vystúpenie

30.9.2021 o 18:35 hod.

Mgr.

Eduard Kočiš

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 18:37

Milan Vetrák
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem za slovo. Ja v prvom rade oceňujem pána poslanca Baránika, že sa vyjadril aj k tomu, že tie názory aj to, že to častokrát iskrí na ústavnoprávnom výbore medzi ním a pánom generálnym prokurátorom, či už to bolo pri vypočúvaní, alebo teraz nedávno, keď sme si ho pozvali na výbor k tejto výročnej správe a k aktuálnej situácii, nevychádza z toho, že by tam bol nejaký osobný spor medzi nimi, ale ja si to tiež tak vysvetľujem, že sú tam úplne že diametrálne odlišné náhľady na to, ako, aké by malo byť postavenie prokuratúry, postavenie generálneho prokurátora, a potom tá celková jeho nespokojnosť s tým, že ešte takýto typ prokuratúry na Slovensku vôbec existuje.
Čiže ja len naozaj som aj rád, že si to takto vysvetlil, lebo ja to takto vnímam, len ono to naozaj niekedy v tých diskusiách vyzerá, ako keby to bolo niečo osobné, ale ja som ani z jednej strany nevnímal, že by tam bolo niečo osobné. Ja sa k niektorým veciam, ktorých si sa dotkol, vyjadrím potom vo vlastnom vystúpení.
Aj ten včerajší rozsudok Ústavného súdu, ktorý jednoznačne konštatoval, že všetky úpravy, ktoré sme robili vo vzťahu k prokuratúre v minulom roku, boli v súlade s ústavou, a napriek tomu tu už druhý deň počúvame zo strany opozičných poslancov, ako, aký je tu, aký tu nie je právny štát, ako tu devastujeme právny štát, ako tu zavádzame nejaké neústavnosti, proste takéto účelové vyhlásenia, politikárčenie. A som rád, že si na to upozornil, že to tak nie je. Ja sa tomu ešte budem tiež venovať potom podrobnejšie vo svojom vystúpení.
No a k tým ďalším veciam. Áno, ja som sa zamýšľal nad tým, že či v tej správe má byť to, že ako pán generálny prokurátor robí poriadok s tými nehodnými a nepoctivými prokurátormi, ktorých na prokuratúre má, a to, že ich tam má, to vieme všetci. Podľa mňa to vie aj on, ale naozaj to nie je napríklad ani v tej správe špeciálneho prokurátora. Otázka je, že či to je taký kľúčový moment, pre ktorý by sme mali tú správu odmietať. Ja si to osobne nemyslím, ale rád by som naozaj vedel, že ako ideme robiť poriadok, lebo preloženie na legislatívne oddelenie povedzme, to podľa mňa nie je poriadok, urobenie poriadku s tým... (Prerušenie vystúpenia časomerom.)
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

30.9.2021 o 18:37 hod.

JUDr. PhD.

Milan Vetrák

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 18:39

Ondrej Ďurica
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem, pán predseda. Pán kolega Baránik, ja už som tu pred časom spomenul, že mám úctu k vášmu veku aj k vašim životným skúsenostiam, a preto budem sa snažiť byť bez emócií a skúsim povedať veľmi slušne a pokojne to, čo mám na srdci. Na základe toho, čo ste vy tu komunikoval vo svojej rozprave, ja mám dlhodobo pocit, že vy síce pomenúvate veci a hovoríte a znášate kritiku, ale hovoríte to veľmi povrchne, hovoríte to nepresne. Citujete veci, ktoré sú absolútne, či už v otázke pojmov, alebo v otázke logiky tak nečitateľné, že, dovolím si tvrdiť, že polovica pléna, ktorá je teraz účastná tejto schôdze nerozumie tomu, čo hovoríte, a hlavne ja musím reagovať na to, že ste obvinili, obvinili pána generálneho prokurátora z mnohých, mnohých, vecí, ktoré nikdy nepovedal, ktoré ste jednoducho prekrútili, ktoré sme počuli z jeho úst, či dnes, alebo včera, a vy si to, vy si to jednoducho vyfarbíte a vykreslíte, ako chcete, a takto to tu podávate.
Hovoríte tu o kauze Vietnamec, zase sa opriem o to, že som člen výboru, na ktorom sa to prejednávalo, jednoducho generálny prokurátor tam jasne pomenoval fakty, konkrétne veci, ktoré boli sporné z pohľadu otázok poslancov, a všetci boli, všetci boli jednoducho informovaní do úrovne, do ktorej informované, informovaní mohli byť. A vy sa proste postavíte a vy tu v jednej vete, nemáte problém povedať, že tam sa stal zločin, toto bolo zamlčané, toto bolo zrušené obvinenie alebo, alebo zabránené nejakému vyšetrovaniu.
Veď, pán poslanec, vy ste starý poslanec, myslím služobne, a aj váš vek už by mal trošku vnášať do tej vašej diskusie alebo do tých vašich príspevkov trošku vecnosti a pravdy hlavne.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

30.9.2021 o 18:39 hod.

Ondrej Ďurica

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 18:41

Rastislav Schlosár
Skontrolovaný text
Vážený pán predseda Národnej rady, vážený pán generálny prokurátor, vážení kolegovia, a toto, čo tu teraz predviedol pán Baránik, toto ja musím počúvať na každom jednom ústavnoprávnom výbore, toto.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

30.9.2021 o 18:41 hod.

Mgr.

Rastislav Schlosár

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 18:41

Marián Saloň
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem veľmi pekne, pán predseda. Sčasti ma už predbehol pán kolega Ďurica, pretože je členom brannobezpečnostného výboru ako ja. Pán doktor práva, pán Baránik, budem citovať z toho, čo odznelo na brannobezpečnostnom výbore, keďže ten výbor zvolali koaliční poslanci, a nie opoziční, koaliční si predvolali generálneho prokurátora, aby došiel vysvetliť, tak vám prečítam záver:
„Dôkazy nepreukázali, že by sa orgány Slovenskej republiky vedome podieľali na únose občana inej krajiny alebo na jeho prevoze.“ Dobre si počúvajte, nepotvrdilo sa ani, či unesený vietnamský občan vôbec bol na území Slovenskej republiky a na palube lietadla. Dúfam, že sa stále rozumieme, o čom hovorím.
V prípade bolo vypočutých 54 osôb a ďalších 10 ľudí bolo vypočutých na základe dožiadania orgánov Nemeckej republiky. Spis má podľa neho s prílohami okolo 4-tisíc strán. Celé toto bolo na základe podnetu generálneho prokurátora, ktorý iniciatívne sám dal preveriť tento spis.
Pán docent práva, ak vám ani toto nestačí, tak vám prečítam ešte jednu vec, že bolo to celé robené na základe nemeckého súdu, kde aj nemecký súd vo svojom rozhodnutí konštatuje, že sa nepotvrdilo, že daný občan Vietnamskej republiky bol na území Slovenskej republiky. Tak vás veľmi pekne prosím, prestaňte tu recyklovať prípad uneseného vietnamského občana, príďte na brannobezpečnostný výbor, tam vám bude všetko vysvetlené.
A myslím si, že svoje právnické schopnosti ste práve ukázali aj teraz, keďže aj sám predseda Národnej rady skonštatoval, že neviete predložiť ani pozmeňujúci návrh k uzneseniu.
Prajem vám všetko dobré. (Potlesk.)
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

30.9.2021 o 18:41 hod.

Ing. PhD.

Marián Saloň

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 18:43

Jozef Valocký
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem, pán predseda. Pán Baránik, keď chcem byť slušný k vám aj vzhľadom na to, že ste dlhodobejší poslanec, ale aj vzhľadom na vek. Kývol ste na mňa rukou, že pán doktor a tak ďalej, medicíny, u nás v medicíne to funguje tak, že keď nerobíš päť rokov doktora, padajú ti atestácie, keďže si taxikár, a musíš si tieto atestácie robiť znova. Neviem, ako to funguje v práve, pravdepodobne, keď si taxikár 20 rokov a po 21. roku si asi najlepší právnik. Ale druhá vec, aby som vás neurážal. A budem sa obracať na občanov Slovenskej republiky lebo vidím, že v tejto snemovni to už nemá zmysel sa obracať na poslancov. Povedali ste, že generálny prokurátor sa musí chovať, nie správať, ale chovať ako prasatá a husi, nie správať tak, ako je všeobecná predstava obžalobou prekontrolovateľnou súdov.
Pýtam sa, pán poslanec Baránik, keďže čurillovská mafia bola poslaná do basy, preventívnej basy, zatiaľ sú nevinní, ale bola poslaná generálnym prokurátorom, alebo súdom? Keďže súdom bol poslaný aj bývalý prezident Milan Lučanský, tak súdom boli poslaní aj títo. Čiže kritizujete aj, aj rozhodnutie súdu?
Kauza Vietnamec - som chcel diskutovať, ale povedal to môj kolega Marián Saloň a chcel by som len občanom Slovenskej republiky odkázať, sledujte, občania, čo sa tu deje a čo za expertov právnych máme v tejto snemovni.
Ďakujem.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

30.9.2021 o 18:43 hod.

MUDr.

Jozef Valocký

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 18:45

Martin Beluský
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem za slovo, pán predseda. Pán poslanec Baránik, ja nie som právnik ani advokát, ale jedna vec ma tak zarazila, ktorú ste hovorili, o tom spojení, o tom, že sa nemôže spojiť obhajoba a obžaloba, lebo že ten prokurátor alebo vyšetrovatelia nemôžu, nemôžu v podstate sa stať obhajcom toho či už obvineného, alebo podozrivého, alebo obžalovaného, to je jedno, v akom je postavení.
Ale skúste mi to, prosím vás, pán poslanec, vysvetliť, lebo v Trestnom poriadku je napísané, že dôkazy sa musia obstarávať bez rozdielu, či svedčia v prospech, alebo v neprospech obvineného. To znamená, či už je to v prípravnom konaní alebo či už je to v nejakom ďalšom konaní, tak predsa aj keď tá prokuratúra alebo tí vyšetrovatelia zistia, že tie dôkazy jednoznačne svedčia v prospech, tak predsa prečo by tá prokuratúra alebo vyšetrovatelia nemohli to obvinenia alebo tú obžalobu zrušiť a proste toho človeka oslobodiť. Veď podľa mňa takto to má v právnom štáte fungovať, veď predsa vy nemôžete, nemôže, ten prokurátor za každú cenu sa vás snaží, snaží dostať pred ten súd a potom vás, potom vás potrestať nejakým trestom, pokiaľ sa zistí, že jednoducho ste v tej veci nevinní.
Ďakujem.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

30.9.2021 o 18:45 hod.

Ing. PhD.

Martin Beluský

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 18:47

Magdaléna Sulanová
Skontrolovaný text
Ďakujem pekne. Pán kolega Baránik, musím konštatovať, že počúvať vašu rozpravu bolo obrovské utrpenie a bolo to za trest. Už jednak, čo sa týka kompetentnosti vašich vyjadrení, ale teda aj ten prejav. Preboha, trošku sebareflexie, vypočujte si to, pozrite si a prestaňte nás tu trápiť.
A ďalšia vec, žiadam vás dôrazne, aby ste prestali rozdávať svoje mená, svoje prívlastky a epitetá druhým.
Ďakujem.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

30.9.2021 o 18:47 hod.

Ing.

Magdaléna Sulanová

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 18:47

Boris Susko
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem pekne za slovo. Pán poslanec Baránik, ja stále ešte evidujem a opakuje sa to, vašu snahu podriadiť prokuratúru pod štátnu moc, ale máme tu dva rôzne systémy prokuratúr a tú prokuratúru v našom type, ako ju máme na Slovensku, a štátne zastupiteľstvo, napríklad ako je v Čechách, kde je podriadená ministrovi spravodlivosti.
Na Slovensku však prokuratúra, má postavenie sui generis, a aj keď je pravdou, že v ústave priamo nie je napísané, že je nezávislým orgánom, ale vyplýva to z charakteru tohto orgánu. Neviem, teda podľa vás, od koho by mal byť, mala byť prokuratúra závislá, ale ja si myslím, že v postavení prokuratúry v slovenskom právnom poriadku, tak ako je nastavená a tak ako to aj v ústave má samostatnú hlavu ústavy, tak má postavenie nezávislého orgánu od politickej moci. A tak, si myslím, že je to správne a tak by to aj malo byť, pretože v opačnom prípade by sa naozaj diali veci, aké dnes ukazujú, že sa dejú na Špeciálnej prokuratúre.
Ďakujem.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

30.9.2021 o 18:47 hod.

JUDr. PhD.

Boris Susko

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 18:48

Alojz Baránik
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem pekne. Kolega Valocký, Slovník slovenského jazyka, slovo chovať sa, význam 2: správať sa, držať sa, počínať si dobre, zle, slušne, neprístojne.
Pán kolega Susko, áno, máme také postavenie a veľmi správne ste to povedali, že v rôznych krajinách je to tak, že je podriadené ministrovi, a potom je tu slovenský model, že je ten model, ktorý je v Sovietskom zväze (reakcia z pléna), alebo teda v Ruskej federácii, v Maďarsku a tak. Čiže preto... to, to sa vám, samozrejme, páči, to vám, to vám konvenuje.
A tí ostatní už mi nejak nestoja za reakciu.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

30.9.2021 o 18:48 hod.

JUDr.

Alojz Baránik

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video