40. schôdza

16.9.2021 - 7.10.2021
 
 
Loading the player...

Prosím povoľte Vášmu prehliadaču prehrávať videá vo formáte flash:
Google Chrome | Mozilla Firefox | Internet Explorer | Edge

Vystúpenie s faktickou poznámkou

1.10.2021 o 10:23 hod.

Mgr. PhDr. PhD.

Ľuboš Blaha

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video
 
 
 

Vystúpenia

Zobraziť vystúpenia predsedajúceho
 
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 10:12

Stanislav Mizík
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem za slovo.
Pán pilier demokracie Dostál, vy máte asi poruchu videnia. Kruto kritizujete stretnutie a pracovné jednanie pána Žilinku. Keď sa vrátim do minulosti, tak vy ste vtedy, tuším, čušal, keď Kiska vyhlasoval Turecko za ostrov stability, keď bol Erdogan jeho vzor, to bolo inšie porušovanie ľudských práv. Čušal ste, keď Kiska podporoval Porošenka, ktorý podporoval banderovcov, to tiež bolo onakvejšie porušovanie ľudských práv a onakvejšie výčiny. Čušíte aj teraz, keď sú porušované ľudské práva na Slovensku. Diagnóza? Porucha videnia. Vy ste ako hokejka, pán Dostál. Vždy zakrútená na jednu stranu.
Ďakujem za slovo. A teraz mi môžte nakladať.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

1.10.2021 o 10:12 hod.

Mgr.

Stanislav Mizík

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 10:13

Ondrej Dostál
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Pán poslanec Mizík, sklamem vás, nebudem vám nakladať. Myslím, že to, čo ste povedali, nestojí za žiadne nakladanie. Iba poviem, že aj ja podporujem Ukrajinu ako nášho spojenca, ktorý čelí agresii zo strany vami obdivovaného Ruska.
Ja som sa vo svojom vystúpení okrem toho, že som reagoval na vyjadrenia pána generálneho prokurátora, dotkol aj vyjadrení, ktoré zazneli od jediného z poslancov, ktorý sa zapojil do diskusie, pána poslanca Blahu. Pán poslanec Blaha, samozrejme, že reagoval, ale nereagoval na nič z toho, čo som ja povedal a čo som sa ho pýtal.
Čiže, pán poslanec Blaha, na základe čoho tvrdíte, že Monika Tódová reálne spáchala trestný čin? Lebo je to krivé obvinenie. Keď generálny prokurátor alebo jeho námestník zruší obvinenia a vám to vyhovuje, tak to považujete za dôkaz toho, že tu boli prenasledovaní nevinní ľudia, a keď podriadená prokuratúra zruší obvinenie novinárov, tak vy napriek tomu tvrdíte, že tí novinári spáchali, reálne spáchali trestný čin. Na základe čoho si to dovoľujete, sa chcem spýtať, lebo ja som nepočul ani od kritikov rozhodnutí pána Žilinku a jeho námestníka, že by niekto z nich tvrdil, že napríklad pán Pčolinský, Vladimír Pčolinský spáchal ten trestný čin, z ktorého bol obviňovaný, alebo dokonca že by Haščák, že vieme, že Haščák spáchal ten trestný čin.
A teda druhá otázka, ktorá ma zaujíma, je, že keď vy hovoríte, že naša obhajoba Lipšica je dôkazom, že, alebo vyvoláva otázku, že či on je náš politický nominant a my ťaháme motúzikmi, tak či vaše chválospevy na pána Žilinku sú dôkazom toho, že on je váš politický nominant. Váš, smerákov, fašistov a vy ťaháte za tie motúziky. Lebo to je úplne rovnaká logi... (Prerušenie vystúpenia časomerom.)
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

1.10.2021 o 10:13 hod.

Mgr.

Ondrej Dostál

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

10:13

Maroš Žilinka
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem veľmi pekne. Ja len niekoľko poznámok na vystúpenie pána poslanca Dostála. Aj keď zjavne mám niekedy pocit, ako keby som hádzal hrach o stenu a sa mi odbíja a schytávam to ja do hlavy, ale dobre. Som toho názoru, že odpovedal som vám počas týchto troch dní, pán poslanec, na všetky otázky, ale ja jednoducho nemôžem za to, keď vy poviete, že nerozumiete, nechápete. Ja nemôžem za to, že vy považujete odo mňa za náležitú odpoveď to, čo chcete, aby som povedal, lebo je to vaše videnie daného problému. Jednoducho to, čo som považoval za potrebné povedať, som povedal a za každým jedným slovom si stojím.
Považujem za potrebné ešte raz sa vyjadriť k stretnutiu s generálnym prokurátorom Ruskej federácie, lebo zjavne slová včerajšie nepadli, nepadli na úrodnú pôdu. Teda zopakujem, že s generálnym prokurátorom Ruskej federácie Viktorom Krasnovom som sa stretol 6. až 9. júla, 8. júla to bolo presne, v rámci konferencie vedúcich predstaviteľov prokuratúr európskych štátov v Petrohrade, ktorú organizoval generálny prokurátor Ruskej federácie v spolupráci s Radou Európy a medzinárodnou asociáciou prokurátorov. Opakujem to na margo toho, pretože ste tu zdôrazňovali a čítali o tom, že je na sankčnom zozname spolu s ďalšími osobami. Bol to deviaty, 6. až 9. júl 2021. Predmetom konferencie bola úloha prokuratúry pri ochrane práv jednotlivca a verejného záujmu vzhľadom na požiadavky Európskeho dohovoru o ochrane ľudských práv, od toho sa celá tá konferencia odvíjala. A zopakujem, zopakujem, tejto konferencie sa okrem generálnych prokurátorov a námestníkov generálnych prokurátorov, respektíve štátnych zástupcov zúčastnil prezident Medzinárodnej asociácie prokurátorov, predseda Európskej komisie pre efektívnosť súdnictva, predsedníčka Výboru pre boj proti terorizmu Rady Európy, podpredseda Výboru pre dohovor o počítačovej kriminalite Rady Európy, emeritní sudcovia Európskeho súdu pre ľudské práva, viceprezidentka Benátskej komisie, generálny riaditeľ pre ľudské práva a právny štát Rady Európy, prezident konzultačnej rady európskych prokurátorov, či už tam boli priamo prítomní alebo dištančnou formou.
Áno, predmetom našich rozhovorov bola problematika boja proti organizovanému a nadnárodnému zločinu, terorizmu, drogovej kriminalite a extrémizmu, oblasti efektívneho vykonávania právnej pomoci v trestných veciach a extradície, ochrana ľudských práv a slobôd a ochrana verejného záujmu, ale aj vzdelávanie a odovzdávanie si, výmeny informácií o praktických skúseností. Táto konferencia aj náš rozhovor sa niesol v duchu nových kompetencií, ktoré má Generálna prokuratúra Ruskej federácie práve v tej oblasti netrestnej, mimotrestnej a tieto kompetencie majú krátku dobu.
A zopakujem, na to stretnutie som hrdý, bolo to skutočne stretnutie veľmi dôstojné, Slovenskej republike sme určite neurobili ako delegácia hanbu, práve naopak, a verím, že aj orgány Generálnej prokuratúry Ruskej federácie sa v mnohých veciach pri výmene informácií budú môcť inšpirovať práve našimi skúsenosťami a praktickou aplikáciou ustanovení o ochrane ľudských práv.
Pán Krasnov je môj rezortný kolega a vôbec nepovažujem za vhodné, aby bola osoba môjho rezortného kolegu akýmkoľvek spôsobom spochybňovaná, on má moju primeranú úctu, tak ako aj ostatní kolegovia generálni prokurátori alebo štátni zástupcovia a verím, že je tomu tak aj z druhej strany.
Ďakujem pekne.
Skryt prepis

1.10.2021 o 10:13 hod.

JUDr.

Maroš Žilinka

 
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 10:21

Ondrej Dostál
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem.
No, možno to nie je iba tým, že ja nerozumiem alebo sa tvárim, že nechcem rozumieť, možno je to tým, že vy neodpovedáte na otázky, ktoré vám kladiem, pán generálny prokurátor. Ja som sa vás pýtal, že v čom je problém, ak by z prokuratúry zaznel aj iný názor na zmenu právnej úpravy § 363 alebo aj iných vecí, ako je ten váš. Teda že prečo by nemohol sa na tých aktivitách zúčastňovať aj Daniel Lipšic. Vy ste na otázku neodpovedali, vy ste hovorili, že to môžte urobiť, vy ste hovorili o tom, že koho ste poverili a prečo ste ho poverili, ale nehovorili ste o tom, že prečo by bol problém, keby sa vyjadril aj niekto iný s iným názorom.
Ja som sa spýtal na to, či ste hrdý, teraz pred chvíľou, na stretnutie s ruským generálnym prokurátorom napriek tomu, že je zaradený v sankčných zoznamoch, a vy ste mi opäť neodpovedali. Hovorili ste o tom, kto všetko sa zúčastnil toho stretnutia, hovorili ste, že o čom sa tam hovorilo, hovorili ste, že ste neurobili hanbu, však v poriadku, ale na to som sa nepýtal. Ja som sa pýtal, že či ste hrdý na stretnutie s človekom, ktorý je zaradený na sankčné zoznamy Európskej únie pre účasť na závažnom porušovaní ľudských práv. Vy ste povedali, že má vašu úctu, teda má, ale k tomu samotnému faktu ste nič nepovedali, že je to človek, ktorý sa podieľa na prenasledovaní politických oponentov a zametaní politických káuz.
Pýtal som sa vás, v čom by sa Slovenská republika mohla inšpirovať od Ruskej federácie v oblasti ochrany ľudských práv. Opäť som nedostal, nedostal na to žiadnu odpoveď. Hovorili ste o všetkom možnom, ale o tomto nie. Pýtal som sa, že ak máte, sa na to, že ak máte na § 363, respektíve na jeho zúženie taký kritický názor, ako teraz prezentujete, prečo ste nám to nepovedali na vypočúvaní. Opäť ste na to neodpovedali. (Reakcie z pléna.)
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

1.10.2021 o 10:21 hod.

Mgr.

Ondrej Dostál

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 10:23

Ľuboš Blaha
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Pán generálny prokurátor, ja už na vašu adresu radšej nič pozitívne nepoviem, lebo pán Dostál tu už spriada konšpiráciu, že ja vás držím za motúziky a že my vás tu všetko ovládame. (Povedané s pobavením.)
Viete, však, pán Dostál, alebo reagujem na pána Žilinku, však vládna koalícia si zvolila pána Žilinku za generálneho prokurátora. Bez ich hlasov sa nedal zvoliť, my sme opozícia, čiže on je váš, do veľkej miery váš generálny prokurátor a je smiešne, že takto doňho útočíte. Napokon však pán Žilinka bol súčasťou Dzurindovej vlády, čiže ja dokonca si myslím, predpokladám, že jeho názory sú skôr bližšie k pravicovým postojom a asi zrejme nesúhlasí s mnohými mojimi ľavicovými postojmi, čo je úplne prirodzené, napriek tomu si ho vážim a rešpektujem, lebo je zjavne odborník, zjavne zásadový človek a ja mám veľký rešpekt k odbornosti a vzdelaniu, a preto si nedokážem rešpektovať vás.
Pán Žilinka je na rozdiel od Daniela Lipšica navyše profesionál. Síce pracoval ako štátny tajomník v Dzurindovej vláde, ale nebol tam ako straník a on nikdy stranícky nefiguroval na rozdiel od Daniela Lipšica, ktorý je čistý politik. A teraz nebudem hodnotiť Lipšicovu osobnosť, ktorá teda vytáča veľkú časť slovenskej spoločnosti, ale on je proste jeden vyhranený politik a pán Žilinka je vyhranený profesionál a to je ten zásadný rozdiel, prečo naše pozitívne pochvaly na pána Žilinku sú úplne prirodzené, kdežto vaše pôsobia mimoriadne politicky.
Chcel by som pána Žilinku povzbudiť k tomu, aby na stretnutiach so zahraničnými partnermi ďalej ukazoval rešpekt. A teraz, či už je to na východe, na západe, na severe, na juhu, to je jeho úloha ukazovať úctu Slovenskej republiky k iným krajinám a najmä slovanským národom. Myslím si, že je to namieste.
A, pán Žilinka, čo sa týka pána Dostála, ja neviem, či má zmysel, aby ste sa s ním ďalej zahadzovali, ja vám poradím také jedno švajčiarske príslovie: Orol muchy nechytá.
Ďakujem pekne.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

1.10.2021 o 10:23 hod.

Mgr. PhDr. PhD.

Ľuboš Blaha

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 10:25

Milan Vetrák
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem za slovo. Ja som si všimol, že medzitým sa už prihlásil aj pán poslanec Pročko, takže asi sa bude pýtať na to isté. Ja by som sa na to pôvodne nepýtal, lebo je to veľmi taký individuálny, konkrétny prípad. On spomenul ten prípad pani Hnatič, asi sa bude pýtať tiež. Ja som sa o to, nie som sám, viacerí poslanci pravdepodobne zaujímali. Viete, pán generálny prokurátor, že sme sa o tom rozprávali aj osobne. Vy ste aj poverili jednu pani prokurátorku z Generálnej prokuratúry, aby prešetrila postup prokuratúry v Košiciach. V podstate poviem aj za seba, aj za vás, že my sme sa dostali k tomu prípadu úplne v závere, kedy už tie možnosti podľa mňa z oboch strán boli veľmi obmedzené, lebo súbežne bežalo žiadosť o udelenie štátneho občianstva pre to malé dieťa, ktoré to medzitým dostalo, ale bol tam ešte jeden krok na súde v Košiciach, ktorý bol o vydaní medzinárodného zatykača. A návrh prokuratúra síce dala, ale súd ten medzinárodný zatykač odmietol z dôvodu, že bolo tam ix dôvodov, ale ja to zjednoduším, že prokuratúra v Košiciach nebola schopná približne za rok a pol vypočuť pána Hnatiča, a teda nemá prečo požadovať od súdu, aby teraz ten zatykač vydal, keďže to je ultimatívny prostriedok, o ktorom rozhoduje súd, a že teda boli iné možnosti, ak by prokuratúra konala.
Ja teda neviem, ako dopadli závery prešetrenia pani prokurátorky, ktorá sa na to pozrela, ale mne to zatiaľ stále, ak sa nedozviem niečo nové, myslel som, že na to tiež zareagujete, tak mi to vychádza tak, že pán prokurátor, ale neviem jeho meno, priznám sa, však to je jedno, v Košiciach tú situáciu podcenil, lebo s pánom Hnatičom skutočne problém nebol sa spojiť, dokonca v čase, keď som to riešil, sa mi on sám ozval z Ruska a mal nejakú proste potrebu so mnou o tej veci komunikovať. Takže problém spojiť sa s ním nebol, ale neviem, prečo to prokuratúra neurobila.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

1.10.2021 o 10:25 hod.

JUDr. PhD.

Milan Vetrák

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 10:27

Jozef Pročko
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Tak pán Vetrák má pravdu. Aj takto vás chcem poprosiť, ja viem, že ste teda už v tom konali, ale ste otec, mne sa veľmi páčia tie vaše vyjadrenia o vašej rodine a o tom, o cti. To ako naozaj ľudsky vám to hovorím, to je niečo, čo aj ja si vážim a naozaj zachovať si česť pred svojou rodinou je to najviac, čo človek môže mať. Ale ste aj otec a si predstavte, že nevidíte svoje dieťa tri roky, tri roky. A keď ste teraz povedali, že ten generálny prokurátor teda má úctu vašu, ruský generálny prokurátor, a veríte, že aj z druhej strany je tá úcta, tak vás chcem poprosiť, aby ste aj túto tému s ním prebrali, aby naozaj žena, ktorá nevidela svoje dieťa tri roky, ten Hnatič je, je, je naňho vydaný slovenský zatykač. Nedáva to dieťa svojej... súd určil, že to dieťa má patriť matke, tak ja vás prosím opakovane.
Ďakujem veľmi pekne.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

1.10.2021 o 10:27 hod.

Mgr.

Jozef Pročko

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 10:28

Marek Šefčík
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem pekne za slovo.
Pán generálny prokurátor, vy ste mi odpovedali na moju otázku spôsobom, že mám si pozrieť tam a tam, že tam nájdem odpoveď, ale ja chcem tú odpoveď od vás. "Generálny prokurátor nevydá pokyn na zničenie nahrávky z kauzy Gorila," čítam v médiách, ale hneď za tým "vyšetrovatelia to podľa neho majú spraviť". Navyše, navyše Úrad špeciálnej prokuratúry tvrdí, že to môže hraničiť s trestným činom marenia spravodlivosti. Tak ja sa ako laik, nie ako právnik pýtam, či ten pokyn alebo odporúčanie vyšetrovateľom, že to majú spraviť, zničiť kauzu nahrávky, nahrávku kauzy Gorila, že či je to normálne, a pýtam sa, pýtam sa vás slušne a chcem od vás jednoduchú odpoveď.
Vďaka.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

1.10.2021 o 10:28 hod.

Mgr.

Marek Šefčík

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

10:28

Maroš Žilinka
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Pán poslanec, sám ste povedali, že nie ste právnického vzdelania, dôvody rozhodnutia o zrušení právoplatného rozhodnutia sú nemenné, sú dané. Ja som označil, na ktorých stranách je podrobne rozpísané dôvody, pre ktoré sa majú tak primárne, ako aj odvodené dôkazy a materiály či zničiť, alebo uložiť, podľa... tam sú citované aj príslušné právne predpisy. Pokyn vyšetrovateľovi som žiaden nedával, to ak máte nejaké podklady z médií a že niekto na niečo reagoval, tak to, žiaľbohu, nie je môj problém. My sme jasne zaujali stanovisko v tom uznesení. Ak budete mať záujem o bližšie vysvetlenie laické, ja sa môžem pokúsiť, môžme si dohodnúť aj osobné stretnutie, ja vás rád prijmem aj na Generálnej prokuratúre, tam vám to sa pokúsim laicky vysvetliť, ale budem čerpať len z toho, čo je verejne dostupné, pretože nad rámec uvedeného veľmi ťažko je niečo dokladať.
Skryt prepis

1.10.2021 o 10:28 hod.

JUDr.

Maroš Žilinka

 
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

10:31

Milan Vetrák
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Vážené kolegyne, vážení kolegovia, mňa osobne mrzí, že som nemohol byť celý čas počas tejto rozpravy v sále, pretože priznám sa, snažím sa robiť všetko pre to za náš poslanecký klub, aby táto schôdza bola dokončená čo najskôr a aby boli prijímané zákony, ktoré sú kvalitné, a tie niekedy treba vylepšovať aj pozmeňujúcimi návrhmi. Viacerí to dobre poznáte aj opoziční poslanci, ktorí boli kedysi koaličnými poslancami.
Ale mám vyhradených len 10 minút, ja sa nádejam, pán generálny prokurátor, že tú schôdzu, ktorú máme prerušenú na ústavnoprávnom výbore, že v najbližšej dobe dohodneme si termín, kedy by sme sa prišli dorozprávať o niektorých veciach aj kvôli tomu, že za 10 minút to nestihnem všetko rozobrať a (reakcia generálneho prokurátora), rozumiem, a nechcel som vás uháňať, pretože zrazu sa roztrhlo vrece s výbormi, ktoré vás pozývali na svoje rokovanie, hoci primárne je ústavnoprávny výbor ten, ktorý, kde by sa tie veci mali riešiť, podľa môjho názoru. Ale nedá sa brániť ani iným výborom, aby zasadali, aby sa pýtali, čiže ja som to už nejakým spôsobom neuháňal teraz na tejto schôdzi, však správu sme si prerokovali a hlavne tento bod je o tejto správe, nie až tak o aktuálnej situácii, ktorej sa väčšina, alebo ku ktorej väčšina diskusie smeruje.
Ja začnem teda správou, skutočne pár poznámok k tomu celému, nestihnem určite všetko, ale verím, že najbližší mesiac vieme nájsť možno potom nejaký termín, kde by sme to aj vzhľadom na vaše pracovné vyťaženie vedeli uskutočniť.
Čiže začnem správou. Ja nemám dôvod túto správu nepodporiť, a to z jednoduchého dôvodu, že táto správa je o zákonnosti za rok 2020, o zákonnosti, ktorá, alebo prípadnej nezákonnosti, o ktorej sa tu v podstate nehovorí. Čiže ona je o stave, aký tu vládol za vlády Igora Matoviča v roku 2020, a tá správa je o vzťahu k vláde pána Igora Matoviča pozitívna. A teda som aj veľmi rád, že opoziční poslanci, ktorí chcú túto správu podporiť, si to uvedomujú, pretože v tejto správe nie je naznačené nič, čo by hovorilo, že sa tu deštruuje právny štát, že tu je nejaká nezákonnosť, nejaká veľká nezákonnosť, lebo isté nezrovnalosti, nedostatky, ktoré tu sú spomenuté, pochádzajú už z období predtým, či už sú to orgány sociálnoprávnej ochrany detí, to je dlhodobejší stav, nedobré alebo nie celkom efektívne prípravné konanie v trestnom konaní, to nakoniec chce táto vláda riešiť, tie bývalé sa na to vykašľali, čiže som rád, že sa to spomína. Ale to takisto nie je nedostatok, ktorý by sa dal vytknúť tejto vláde alebo teda vláde Igora Matoviča, pretože to je správa za rok 2020. A určite sa tam nehovorí nič o tom, že by tu boli nejaké nezákonnosti, ktoré sa týkajú protipandemických opatrení. Táto správa tu nič také nehovorí, samozrejme, poukazuje na to, že počas pandémie sa zvyšovali trestné činy, ktoré sa týkali domáceho násilia ako dôsledok toho, ale samotné protipandemické opatrenia tu ako také, ako nezákonné vytýkané nie sú. Nakoniec pán generálny prokurátor si spomenie, že aj mal iný názor na niektoré z tých vecí, dával podnet na Ústavný súd a Ústavný súd odmietol jeho podnet a vyhodnotil tieto veci ako v súlade s ústavou.
Čiže ja skutočne nemám dôvod túto správu nepodporiť, pretože tento bod je najmä o správe a vlastne mal by byť výlučne o správe, ale diskusia sa tak nevyvíjala. A ako príklad spomeniem jeden citát z tej správy na str. 31, kde sa hovorí, že rozhodujúci význam z hľadiska možnosti zaisťovať majetok a odoberať výnosy z trestnej činnosti prinášajú novely zákonov, ktoré prijala táto vláda, a končí to tým, že z hľadiska konfiškácie bude mať do budúcnosti najväčší význam inštitút zhabania, 83a Trestného poriadku, a týmto bude možné konfiškovať aj nelegálne nadobudnutý majetok, u ktorého nebude možné jednoznačne preukázať jeho súvis s trestným činom. Inými slovami, Generálna prokuratúra vo vzťahu k vláde Igora Matoviča za rok 2020 konštatuje, že konečne jej táto vláda dáva do rúk nástroj, aby mohla zhabávať nelegálne nadobudnutý majetok, čo je vyslovene pozitívna vec, ktorú treba v tejto správe oceniť.
A čudujme sa svete, svetu, že ak takéto niečo sa konečne udialo, že orgány prokuratúry a prokuratúra ako taká, že sa jej uvoľňujú ruky a bude môcť nelegálne nadobudnutý majetok konfiškovať, prípadne že bude dochádzať k prepadnutiu majetku, tak prichádza podnet zo strany poslancov SMER-u – SD na Ústavný súd, že aké je to nespravodlivé, že zrazu sa ide niekomu brať majetok, ktorý si nakradol. Tak skutočne, ak si dávame do súvisu tieto veci, tak vidíme, čo sa na Slovensku deje a kto má záujem o spravodlivosť a o zákonnosť a kto ju nemá.
Pokiaľ ide o samotnú správu, rád by som vyzdvihol aj časti, ktoré sa týkajú Európskej prokuratúry. Myslím si, že naštartovanie, vôbec rozbeh tejto prokuratúry aj jej pôsobenie na Slovensku bolo jedno z najväčších výziev, ktoré, pred ktorou Generálna prokuratúra stála. Ja by som sa aj pána generálneho prokurátora chcel potom spýtať, či sú ešte nejaké veci, ku ktorým by sme vedeli pomôcť, alebo ako by sme vedeli pomôcť v tomto smere, či už z hľadiska technického, materiálneho zabezpečenia, odmeňovania a podobne, pretože si myslím, že to je cesta aj do budúcnosti, keďže zločinnosť a zločin čoraz častejšie nadobúda medzinárodný charakter a jednoducho bez toho, aby bola zapojená do týchto procesov aj Európska prokuratúra ako určitý nadnárodný prvok, by nebolo možné množstvo týchto zločinov vôbec došetriť, pretože by to všetko bolo odkázané na spoluprácu, bilaterálnu spoluprácu medzi jednotlivými štátmi. Aj takto treba chápať Európsku prokuratúru, lebo včera som teda počul zo strany niektorých poslancov určité obavy, či sa z toho nebude stávať nejaký superštát.
Ja si myslím, že keď si zoberieme, aj Slovensko je malé, prepojenia na Slovensku sú veľké. V podstate každý s každým sa pozná, čiže ja by som sa vôbec nebránil tomu, keby Európska prokuratúra, v budúcnosti sa rozšíril aj zoznam činov trestných, ktoré by mohla prešetrovať alebo byť do prešetrovania zapojená, do stíhania a tak ďalej, aj keď, samozrejme, striktne v princípe, v zmysle princípu subsidiarity, teda tam, kde si tie členské štáty s tým nevedia poradiť, pretože čím rozšírime záber aj územný, tak tým znížime možnosť, že sa budú jednotliví ľudia medzi sebou poznať a že bude dochádzať k skresleniam v tom a k nevyšetrovaniu vecí z hľadiska toho, že ako to často na Slovensku v minulosti bývalo, že keď sa niekto s niekým poznal, tak sa veci, žiaľ, aj zametali potom pod koberec, no.
Pokiaľ ide o, teraz troška osobnejšie. Ja mám s pánom generálnym prokurátorom, dovolím si povedať, korektnú komunikáciu. Nekomunikujeme často, ale pokiaľ spolu komunikujeme, tak je to veľmi promptné. Vôbec sa na to nemôžem sťažovať, čiže ja nemám dôvod mu tu teraz nejako nakladať alebo niečo podobné. Necítim to tak ani vnútorne a nerozumiem opozičným poslancom, ktorí sa tu snažia vytvárať atmosféru, ako keby koalícia stála proti generálnemu prokurátorovi. To vôbec tak nie je, dokonca si dovolím povedať aj za kolegov, ktorí sa kriticky ozývajú na stranu o vzťahu ku generálnemu prokurátorovi, že to nie je tým, že by mali niečo osobne voči nemu. Ale aj ja mám niektoré kritické názory a nie vo všetkom sa zhodnem s pánom generálnym prokurátorom, no len to neznamená, že by som teraz nemal podporiť tú správu, že by som mal ho ísť zajtra pomaly odvolávať, však to ani nie je možné, ale jednoducho to tak nie je ani zo strany našich kolegov. Ale keď cítia, že niečo je kontroverzné, niečo je nedopovedané, tak jednoducho snažia sa to zistiť aj v tejto sále.
Ja sa nedostanem ku všetkým veciam, ku ktorým som sa chcel, ale spomeniem ešte dve veci. Prvá je tá, že boli sme tu sústavne kritizovaní za to, ako deštruujeme právny štát tou novelou zákonov o prokuratúre, ktoré sme prijali minulý rok. Viem, že sa tým veľmi zaoberala aj samotná Generálna prokuratúra, podľa mňa nadbytočne. Viem, že sa tým zaoberala aj opozícia, preto sa to snažila vykresľovať, ako že je tu koniec právneho štátu, ale znova a verím, že to budete všetci rešpektovať, Ústavný súd, myslím, to bolo predvčerom, rozhodol o tom, že tá úprava, ktorú sme prijali, je v súlade s ústavou, je úplne legitímna. Dokonca si viacerí pamätáte, že keď sme, keď pán Grendel, pán poslanec Grendel, podpredseda parlamentu, hovoril, že v ktorých krajinách je najväčšia dôvera v prokuratúru, tak je to práve v tých krajinách, kde je na čele neprokurátor. Hoci my to tú situáciu nemáme, ale snažili sme sa vytvoriť podmienky aj na to, aby mohol byť na čele Generálnej prokuratúry neprokurátor.
Takže ja by som aj chcel požiadať kolegov, že jedna vec sú osobné názory, to konanie už skončilo, tak ak chcete politikárčiť na tom, tak politikárčite naďalej, ale nemáte pravdu, pretože to konanie už bolo ukončené a Ústavný súd rozhodol, ako rozhodol.
No a ešte druhá poznámka v tom krátkom čase. Ja súhlasím s vami, pán generálny prokurátor, že zákonnosť je základ, ktorý, od ktorého sa všetko odvíja, pretože pred vaším nástupom do funkcie to bolo o všetkom možnom na prokuratúre, len nie o zákonnosti. A vieme to z rôznych videí, ako bývalá garnitúra vlastne kšeftovala s rozhodnutiami prokuratúry. Ale na zvýšenie dôveryhodnosti Generálnej prokuratúry podľa mňa iba samotná zákonnosť nebude stačiť. To súvisí aj s komunikáciou navonok, aj s vystupovaním a tak ďalej, ale o tom si môžeme na tom výbore viacej ešte povedať.
Ďakujem pekne.
Skryt prepis

1.10.2021 o 10:31 hod.

JUDr. PhD.

Milan Vetrák

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video