40. schôdza

16.9.2021 - 7.10.2021
 
 
Loading the player...

Prosím povoľte Vášmu prehliadaču prehrávať videá vo formáte flash:
Google Chrome | Mozilla Firefox | Internet Explorer | Edge

Vystúpenie s faktickou poznámkou

5.10.2021 o 16:54 hod.

Mgr.

Stanislav Mizík

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video
 
 
 

Vystúpenia

Zobraziť vystúpenia predsedajúceho
 
 

Vystúpenie 16:22

Filip Kuffa
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Vážený pán predsedajúci, vážené kolegyne, kolegovia, tento návrh zákona, ktorým sa mení Zákonník práce, tak k tomuto návrhu zákona nám prišiel mail, taký podporný mail, ja som vytiahol časť z neho a prečítam ho, čo v ňom bolo napísané.
„Doteraz najsilnejším hlasom tejto už takmer dvadsať rokov trvajúcej celospoločenskej diskusie za prijatie na ochranu nedele, za prijatie zákona na ochranu nedele je nepochybne petícia Aliancie za nedeľu za prijatie zákona na ochranu nedele. Podporilo ju viacero odborových organizácií, predovšetkým Konfederácia odborových zväzov Slovenskej republiky a množstvo občianskych združení, ale aj evanjelická cirkev augsburského vyznania. Vďaka ich podpore sa nám podarilo pod túto petíciu vyzbierať viac ako 83-tisíc podpisov občanov Slovenska. Aliancia za nedeľu preto v mene viac ako 83-tisíc podpísaných občanov Slovenskej republiky pod petíciou aj teraz vyzýva poslancov Národnej rady a vládu Slovenskej republiky, ale predovšetkým predsedu vlády Eduarda Hegera, aby prešli od slov k činom a podporili návrh zákona.
V tomto roku 2021 je tomu už 1 700 rokov, čo cisár Konštantín Veľký po vzore Arménov aj v Rímskej ríši schválil nedeľu ako deň pracovného pokoja pre všetkých občanov. Na Slovensku však aj po vyše 1 700 rokoch musia ľudia stále pracovať za existenčnú mzdu ako otroci aj počas nedele a sviatkov.“
Toto sme dostali všetci poslanci v maili. Tam bol potom aj odkaz na článok, ktorý bol rozsiahlejší, takže každý si to môže pozrieť.
Čo sa týka tohto návrhu zákona, nielen tohto, ale aj niektoré tie návrhy zákonov je potrebné vnímať v súvislostiach, je potrebné hľadieť aj, ako sa povie, dva kroky dopredu, hej, s čím súvisí, s čím môže súvisieť a čo týmto návrhom zákona môže nastať.
Nie tak dávno, na poslednej riadnej schôdzi v júni tu bežala debata a bol aj posunutý zákon do druhého čítania. Hovorí sa mu dneska tzv. reforma národných parkov. Na margo tohto zákona po schválení a jeho posunutí do druhého čítonia... čítania vtedy historicky bežala debata o deviatich národných parkoch na území Slovenska pod gesciou ministerstva životného prostredia, na ktorej sa zúčastňovali hlavne teda koaliční poslanci, a ja som bol na dvoch tých stretnutiach, potom mi tam v podstate zakázali účasť napriek tomu, že som tam bol ako pozorovateľ.
Ale chcel som v podstate povedať to, že na týchto debatách som sa stretol napríklad aj s kolegyňou Šofranko a vtedy sme vlastne obidvaja skonštatovali, že vlastne po roku a pol sme mali možnosť sa porozprávať, bolo to aj také úsmevné, že mali sme možnosť vidieť sa konečne bez rúšok (povedané so smiechom), keďže sme, keďže sme boli aj v teréne a vonku sme sa rozprávali, a, samozrejme, sme sa bavili o tom návrhu zákona a tam vtedy padali tie tie otázky, že návrh zákona, ktorý sa prijal, v podstate bude mať za následok to, a to teda vízia, ktorá hľadela dopredu, že ľudia v týchto regiónoch prídu o prácu. Keď sa pýtajú títo ľudia, že čo bude tá náhrada, tak takýmto čarovným termínom a čarovným slovíčkom vždy bolo, proste, že zabudnite na to, čo ste robili doteraz, zabudnite, že ste žili z lesa, zabudnite, že ste žili z polí, proste prírodný turizmus, alebo aj tzv. mäkký turizmus sa tomu hovorí, ten nás zachráni.
A ja som sa pýtal v týchto debatách, mali sme tu rozpravu aj s kolegyňou, sa pýtam, ale jak vy docielite to, že nakopnete nejakú takúto vec, keď v podstate dneska vám tu nefunguje, ja hovorím, ten návrh zákona, ktorý vy predkladáte, nemá nijak za následok a nijak nepodporuje to, aby tí ľudia v regiónoch začali nejako fungovať, aby, aby mohli teda sa nejako reformovať ich zdroje príjmu. A vtedy som im povedal, že v podstate my tu potrebujeme iné zákony zmeniť a nastaviť tak, aby tá pomoc bola cielená pre týchto ľudí.
Tento návrh zákona, ktorým sa mení Zákonník práce, považujem za jeden z takých zákonov, ktorý je podporný pri, pri takýchto reformách tohto typu, ktoré sa odkazujú na to, že ak mi vypadne nejaký zdroj príjmov z činnosti, ktoré som do teraz robil, a má mi ho nahradiť prírodný turizmus, tak práve tento návrh zákona je jeden takýto zákon. Prečo? Pretože hovorí o tom, že nedeľa bude teda dňom, kedy nebude možné zo strany zamestnávateľa nariadiť prácu. To znamená , že ten človek vie kalkulovať už s tým, že tá nedeľa bude preňho voľná, kdežto doteraz musel pracovať, ja neviem, väčšinou, väčšinou hovoríme o tých predavačoch, ale sú to v podstate aj iné, aj iné tie činnosti a vie si plánovať víkend a vie možnože ten víkend stráviť aj, aj niekde v prostredí prírody. Keď sme v tejto debate k tomu návrhu zákona debatovali aj o tých zmenách iných zákonov, tak vtedy práve minister, nie minister, ale zamestnanec ministerstva pôdohospodárstva nás na to upozornil, že v prípade zmeny, alebo teda prijatia toho zákona o tzv. reforme národných parkov vás čaká zmena minimálne 30 zákonov, aby ste tento zákon mohli dokopať do úspešného konca.
Naopak, tento návrh zákona, ktorý dávame my, má, mení teda v podstate jedno, jeden paragraf, jeden, jeden odsek dokonca, iba jeden odsek v paragrafe a spôsobí to, že to, na čo sa odvolávalo ministerstvo životného prostredia, to, na čo sa odolávalo 18 predkladateľov návrhu zákona, tak príde v reále k naozajstnej podpore možnože toho prírodného turizmu, keď to tak voláme.
Čo je ale ešte problém v otázke prírodného turizmu, ja viem, teraz sa budete čudovať, že čo vytiahnem, ale (povedané so smiechom) to je problém veľkých šeliem. To, čo sa tu deje posledné 2 roky, odkedy ste, alebo teda vaši nominanti odkedy zasadli do vlády, to v podstate v histórii Slovenska nemá obdobu. Štatistiky, ktoré netvoríme my ani nikto, ale v podstate sú na základe, vyhodnocované na základe skutočností, ktoré sa dejú, nám hovoria o tom, napríklad v roku 2021 je rok, kedy historicky zatiaľ došlo k najviac útokom zo strany medveďa na človeka. Bavíme sa, pozor, ale o útokoch, ktoré skončili, skončili aj nejakým fyzickým kontaktom, lebo tam sa to delí, hej, kedy sú dokončené, nedokončené tie útoky, označujú ho historicky za rok, kedy došlo k usmrteniu človeka, aj keď s týmto sa ja nestotožňujem, pretože prvé usmrtenie človeka v nedávnej minulosti sa udialo v roku 2018, aj keď to vtedy lekári akože zahrabali pod koberec, zamietli, ale dobre. Tam to vtedy jasne bolo, že to bola smrť spôsobná medveďom.
A taktiež štatistika nám hovorí ešte tretiu vec, že máme historicky najviac zabití medveďa, keď to tak nazvem, na dopravných trasách, to znamená vlaky, električky, autá. Ak si zoberieme len tieto tri čísla, to nám jasne hovorí, že jednoducho početnosť veľkých šeliem, a teda medveďa výrazne narástla a k tej interakcii dochádza hlavne tam, kde ten medveď by sa mal prirodzene vyskytovať, a to sú v podstate naše lesnaté územia.
Keď si to zoberiem do interakcie s národnými parkami, tak národné parky, drvivá, drvivá väčšina, drvivú väčšinu z nich tvoria lesné pozemky, a preto keď hovoríme o podpore prírodného alebo mäkkého turizmu, keď hovoríme o podpore zákona o voľnej nedeli, aby sme skrz tento zákon mohli teda podporiť aj ten prírodný turizmus, musíme sa pozerať aj dva kroky dopredu a nebáť sa možnože tých opatrení a nastaviť ich tak, aby, aby tu ľudia sa nebáli v podstate využívať krajinu tak, ako tomu bolo v minulosti, aby sa nebáli chodiť do, do prírody a aby to neskončilo tak, že keď budem mať aj, aj voľno a keď si naplánujem nejaký výlet s rodinou, že tu bude možnože nejaké to písmeno A, ktoré poviem, a to písmeno B bude v podstate následne také, že ja sa budem báť vôbec vyjsť von niekde. Asi toľko k tomuto návrhu zákona.
A čo si dovolím tvrdiť na záver, a ako som to vlastne spojil túto debatu aj s tými zákonmi, ktoré tu boli posunuté v minulosti do druhého čítania, tak ja v podstate nepochybujem o tom, že tento návrh zákona získa podporu nielen teda v opozičných radoch, ale že získa podporu aj v koalícii, že získa podporu minimálne u týchto 18 navrhovateľov tzv. reformy, a nie je nejakým tajomstvom, v podstate to, že tú podporu minimálne klub OĽANO sľúbil, že, že podporí, a to, prečo sme sa k tejto rozpravy... k rozprave dostali až dneska, je v podstate na základe toho, že to bola dohoda s klubom OĽANO, ktorí povedali, ktorí nás teda požiadali o to, aby sme, aby sme s tou rozpravou prišli trocha neskôr, a teda garantujú nám aj nejaké hlasy, takže som zvedavý potom na to celkové skóre, že koľko hlasov to dostane.
A chcel by som ešte poprosiť možno tuná pána spravodajcu, bavili sme sa ešte o tých termínoch hlasovania, nestihli sme to prebrať, ale zajtra o 11.00 hod. by sme navrhovali toto.
Ďakujem.
Skryt prepis

Vystúpenie

5.10.2021 o 16:22 hod.

Ing. et Ing.

Filip Kuffa

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 16:33

Marián Viskupič
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Pán predsedajúci, ďakujem pekne za slovo. Nerozumiem, prečo zákon za zákonom stále len teda máme nejak pocit, že vieme rozhodovať za ľudí, a tak niečo im prikážme, niečo im zakážme a my to vlastne vieme lepšie jak oni, veď nikde nie je napísané, že niekto musí ísť v nedeľu do obchodu, keď nechce. No má tú možnosť, a keď chce pôjde, keď nemá, nepôjde do obchodu a toto, nato netreba zakazovať.
Vnímam, že povedzme sú nejaké teda špeciálne nedele, jasné, ale aby, aby proste 54 dní v roku sa nedalo ísť do obchodu, to potom prináša ďalšie ešte veci, že čo zakážete. Veľké predajne, menšie predajne, alebo teda keď chcete podporovať ten turizmus, budú aj, aj tam, keď bude nejaký obchod zatvorený, proste celé je to také, toto je fakt dobrý, dobrý priestor nechať na ľudí. Ľudia nie sú hlúpi, každý sa vie rozhodnúť a vie si zariadiť svoj život podľa svojich predstáv. Niekto možno neslávi nedeľu, niekto slávi sobotu alebo nejaký iný deň v týždni.
A potom také, že tak ideme podporovať turizmus. Výborná myšlienka, ale nezačnime ho podporovať zákazom nedeľného predaja. To nemusí spolu súvisieť.
Ďakujem pekne.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

5.10.2021 o 16:33 hod.

RNDr. Ing.

Marián Viskupič

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 16:34

Štefan Kuffa
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Kolega Filip, keď si spomenul ten prírodný turizmus, ja si viem predstaviť, že trebárs som v Tatrách na vychádzke a podobne a zákaz predaja nedele maloobchodu, ten sa nevzťahuje predsa na to, že to, že ty si kúpiš nejaký tam predmet, či vyrezaný plesnivec z dreva, alebo nejakú fotografiu a proste takto, ale ten maloobchod, v podstate tých 300-tisíc zamestnancov viac-menej sa týka hlavne v tých obchodoch.
A tak ako to počúvam tuná, áno, niektorí kolegovia to veľmi zle ako chápu, že niečo ľuďom ako zakazujeme. No vôbec nič. Ľuďom sa nezakazuje týmto návrhom nič. Čo sa obmedzuje v zmysle Zákonníka práce, tak ako si to povedal v rámci ako rozpravy, zamestnávateľ bude ten, ktorý nebude môcť nariadiť svojim zamestnancom prácu v nedeľu, a to je podstatný rozdiel. A už akokoľvek sa rozhodneš tráviť ako tú svoju nedeľu, či už s rodinou, alebo pôjdeš na vychádzku, alebo na nejaké kultúrne podujatia, je to každého osobná vec.
Zas aby sme to nedoménizovali (pozn. red.: správne „nedémonizovali“) a proste to neprekrúcali ako celý tento návrh zákona, že tuná niečo zakazujeme ľuďom, pozrite sa, ja som generácia tá, ktorá nieže si pamätá (povedané so smiechom), ale my sme to zažívali. Obchody boli v sobotu do 12.00 hod. otvorené a najbližšie sa otvorili podľa toho, jak boli prevádzky nastavené, najskôr boli niektoré tie obchody, ktoré prvé otvárali v pondelok o 6.00 hod. ráno, boli také prevádzky, o 7.00 hod., o 8.00 hod., väčšinou to bolo o 8.00 hod. až o 9.00 hod., kedy sa obchody otvárali vrátane potravín. Ľudia vedeli a boli tak nastavení, že v sobotu dopoludnia si urobili nákup. Vždycky si tie predzásoby zrobili v tak dostatočnom rozmere, jednoducho že im to vyšlo až do pondelka do rána, kedy si mohli urobiť ďalší nákup.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

5.10.2021 o 16:34 hod.

PhDr.

Štefan Kuffa

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 16:36

Filip Kuffa
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Pán kolega Viskupič, zle si vysvetľujete a interpretujete tento zákon. Je to v zmysle tej logiky, pamätám si, ako povedala vaša kolegyňa vtedy, že ona si botičky najradšej nakupuje v nedeľu v nákupnom centre. Vy sa na to pozeráte skrz pohľad toho, jak ste povedali, že ideme zakazovať v nedeľu nakupovať ľuďom a že si myslíte, že neni vhodné, alebo teda nech sa ľudia rozhodnú, že či chcú nakupovať v nedeľu alebo iný deň a nemali by sme im zakazovať nakupovať v nedeľu. Skúste sa na to ale pozrieť skrz pohľad toho, že chránite tých zamestnancov, ktorí v nedeľu musia, a to si nehovorme, že môžu, že to môžme rozprávať o príplatkoch a o tom, že si radi zarobia a tak ďalej, musia, musia robiť v nedeľu, a skúste sa na to pozrieť skrz tento pohľad, že to ochrana práve týchto pracujúcich ľudí a danie im možnosti toho, aby si mohli aj nedeľu užiť ako voľný deň.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

5.10.2021 o 16:36 hod.

Ing. et Ing.

Filip Kuffa

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie 16:38

Ondrej Dostál
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Vážené pani poslankyne, vážení páni poslanci, pán poslanec Podmanický keď uvádzal návrh zákona, tak hovoril o tom, že dúfam, že bu... nebude vyčítané alebo predkladateľom že nebude vyčítané, že prečo práve teraz prichádzajú s takýmto návrhom, že nie je na to vhodný čas a nikdy na to nie je vhodný čas, tak začnem ústretovo, keďže zvyšok vystúpenia budem kritický.
Ja si myslím, že je úplne legitímne, že poslanci prichádzajú s návrhmi zákonov, ktoré sa im zdajú dôležité, aj keď sa iným dôležité nezdajú, alebo aj keď s nimi iní nesúhlasia, je to ich úplne legitímne právo, a teda ak by sme uplatňovali túto logiku na všetky návrhy zákonov, tak by sme prakticky nič okrem nejakých najdôležitejších ekonomických zákonov a prípadne legislatívnych úprav týkajúcich sa boja s pandémiou nemohli v tomto parlamente riešiť. Čiže ja nebudem používať túto argumentáciu, myslím si, že je úplne v poriadku. ak poslanci majú tento názor, že sa ho snažia presadiť, a teda špeciálne pán poslanec Podmanický naozaj má v tomto už hlbokú históriu, a teda prichádza s návrhmi tohto typu dlhodobo, a teda verím, že ešte nejaký čas bude prichádzať, keďže verím, že s týmto návrhom tiež nebude úspešný.
Zareagoval by som na pána poslanca Štefana Kuffu, ktorý vo faktickej poznámke reagoval na kolegu Viskupiča, hoci vo faktickej poznámke by sa malo reagovať na predrečníkov, ale dobre. Teda pokiaľ ide o to, že či ten návrh zákona niekomu niečo zakazuje, tak áno, niekomu niečo ten návrh zákona zakazuje tak ako už dnes Zákonník práce zakazuje v tom ustanovení § 94 ods. 5 zakazuje v podstate prácu v maloobchode okrem nejakých vymedzených výnimiek. Dnes to ustanovenie znie, že „v dňoch 1. januára, 6. januára, vo Veľký piatok, vo Veľkonočnú nedeľu, vo Veľkonočný pondelok, 1. mája, 8. mája, 5. júla, 29. augusta, 1. septembra, 15. septembra, 1. novembra, 17. novembra, 24. decembra po 12.00 hod., 25. decembra a 26. decembra nemožno zamestnancovi nariadiť ani s ním dohodnúť prácu, ktorej je predaj tovaru konečnému spotrebiteľovi vrátane s ním súvisiacich prác (ďalej len maloobchodný predaj) okrem maloobchodného predaja podľa prílohy č. 1a.“
Čiže nielen nariadiť, ale ani s ním dohodnúť. (Reakcia z pléna.) Čiže áno, tento, toto ustanovenie už dnes vo vzťahu k vymenovaným štátnym a iným sviatkom obsahuje zákaz, a nielen zákaz vo vzťahu k zamestnávateľom, ale aj zákaz vo vzťahu k zamestnancom. Čiže ani zamestnanci, ani keby chceli, ani keby dobrovoľne chceli, tak nemôžu so zamestnávateľom dohodnúť, že budú pracovať v tieto vymedzené sviatky. A ten návrh zákona rozširuje tieto dni, ktoré sú tu vymenované, ktoré sú štátnymi alebo inými sviatkami, alebo štátnymi sviatkami, alebo dňami pracovného voľna, o všetky nedele.
Ten návrh zákona, kto ho čítal, je veľmi jednoduchý, je že, v tom odseku, ktorý som čítal, sa slová „v dňoch“ nahrádzajú slovami „v nedeľu a v dňoch“, to je všetko. Takže by ma aj vcelku zaujímalo, ako si pán poslanec Podmanický predstavuje prípadnú diskusiu v druhom čítaní o zmenách, lebo, lebo teda ten návrh hovorí iba o tom, že vo všetky nedele bude patriť, platiť toto obmedzenie. To nie je, že tam chcete pridať ešte ďalších 20 dní, ktoré vymenujete, a teraz dohodnete nejaký kompromis, že ich nebude 20, ale iba 8, to je, že všetky nedele, takže tomu celkom nerozumiem, že o čom by pri takomto návrhu zákona vôbec mohla byť rozprava v druhom čítaní.
Ale teda vítam to priznanie, ktoré vlastne zaznelo vo faktickej poznámke pána poslanca Štefana Kuffu, keď si tak nostalgicky zaspomínal na časy socializmu, že ako to tu fajn bolo, keď sa obchody zatvárali o 12.00 hod. v sobotu a celú sobotu poobede boli zatvorené aj nedeľu boli zatvorené a otvorili sa až v pondelok. A všetci, ktorí sme vtedy žili, sme to nejako prežili. Áno. Tak aj keby boli celú sobotu a nedeľu zatvorené, tak by sme to nejako, nejako prežili, aj keby sa museli zatvárať obchody o 18.00 hod., tak pravdepodobne by sme to nejako prežili. Otázka je, či je to správne, či je takéto zasahovanie do normálneho fungovania trhovej ekonomiky správne, lebo že to bolo v súlade s fungovaním plánovanej komunistickej ekonomiky, no áno, bolo. Ale to asi nie je ideál, ku ktorému by sme sa mali upínať ako k niečomu, čo je hodné nasledovania. Aj keď, samozrejme, že niečo, nejaká taká úvaha tam, tam zrejme, zrejme bude.
Veľmi často je diskutovaná tá otázka, že prečo práve maloobchod, lebo sú aj iné povolania, a nielen povolania, kde, kde, samozrejme, že je nevyhnutné, aby ľudia pracovali vo dne, v noci a piatok, sviatok, bez ohľadu na, bez ohľadu na, na, na to, že iní ľudia v tom čase odpočívajú, môžu sa venovať svojim rodinám, spať, ísť na výlet alebo ísť nakupovať. To, to je niečo iné.
A je pomerne veľká skupina ľudí, ktorí takto musia pracovať, lebo, lebo sú v službe, sú policajti, sú hasiči, sú lekári, sú záchranári, sú sestričky, sú ľudia, ktorí pracujú v nepretržitých prevádzkach, ktoré nemôžu prerušiť výrobu.
No ale potom sú tu aj ľudia, ktorí pracujú v službách, v cestovnom ruchu, ktorý by podľa časti argumentácie predkladateľov mal nahradiť ten výpadok časový, alebo, alebo akýkoľvek, a tí, tí budú pokojne ďalej pracovať a budú pracovať aj, aj v nedeľu. Ľudia pracujúci v kultúre, umení, to je tiež množstvo ľudí, ktorí pracujú, a im nejdeme zakazovať prácu v nedeľu.
Prečo, prečo práve maloobchod? To je taká trochu zvláštna fascinácia práve maloobchodom, ktorá tu dlhodobo pretrváva, ale, ale zdá sa mi, že nie je to racionálne zdôvodnené, že prečo maloobchod áno a prečo, prečo maloobchod nie.
Potom je tu otázka, že prečo nedeľa, a teda ak sa o tom nechceme baviť ideologicky, tak potom prečo nie sobota. Prečo ten, prečo ten voľný deň nemá byť, nemá byť určený iným spôsobom, prečo, prečo práve nedeľa? No tak vieme, že to nie je úplne odtrhnuté od, od nejakých predstáv, náboženských predstáv v tomto prípade, čo je opäť legitímne, keď sa niekto, niekto podľa toho správa, ale teda mám pochybnosť, že je správne vnucovať to celej spoločnosti prostredníctvom zákona.
Pán poslanec Podmanický pri uvádzaní návrhu zákona hovoril, že aké to vlastne nemá, nemá nijaké vážne, vážne dopady, že, že sa zaviedlo, zaviedol zákaz predaja počas, počas sviatkov, ale (ruch v sále a zaznievanie gongu), ale tuto sa navrhuje neporovnateľne rozsiahlejší, rozsiahlejší počet dní, ktoré majú byť vylúčené, alebo v ktorých má byť zakázané pracovať, pracovať v maloobchode. Tých sviatkov, teda nepočítal som to, ale takých 10-12. (Reakcia z pléna.) Pätnásť, dobre, a nedieľ je možno 50, časť z nich pripadne na tie, na tie sviatky, čiže sa to ide zoštvornásobiť, štvornásobiť ten počet. Čiže aj tie dopady, ktoré, ktoré boli, budú podstatne, podstatne väčšie. A tie dopady, ale budú, budú nerovnomerné, lebo jeden je dopad na spotrebiteľa, ktorý bude mať menší komfort, menšiu možnosť, možnosť zaobstarať si, zaobstarať si nejaké tovary, ale tak samozrejme, že keď nebude si ich môcť zaobstarať v nedeľu, no tak si ich zaobstará, zaobstará v iný deň.
Bude mať, bude to mať dopad na tržby, a teda na podnikateľov, zamestnávateľov, ale ani ten asi nebude zásadný, lebo keď si naozaj niečo nekúpim v nedeľu, tak si to kúpim, kúpim v sobotu, ale to, na koho to nakoniec môže mať najvážnejší dopad, sú tí zamestnanci, lebo je možné, že predám rovnaký objem tovaru ako obchodník, ale keď ho nebudem predávať sedem dní, ale predám ho šesť dní, tak jeden celý deň nepotrebujem, nepotrebujem zamestnancov, aby, aby, aby boli v obchode, aby predávali, čiže je pravdepodobné, že to prispeje k zníženiu zamestnanosti, lebo v podstate asi to nebude mechanicky sedmina, ak vyblokujeme, vyblokujeme jeden zo siedmich dní, ale zamestnávatelia budú potrebovať menej zamestnancov, a to aj v prípade, že by povedzme na ten vyšší obrat vo zvýšených dňoch museli, museli zamestnať nejakých zamestnancov navyše, ale nepochybne to nebude toľko, ako potrebujú zamestnať, keď, keď ide, ide o predaj počas siedmich dní.
Je tam, je tam potom otázka, že teda ak sa takýto nejaký zákaz, či už v tom súčasnom rozsahu, alebo, alebo v rozsahu, ktorý je navrhovaný, teda v rozšírení o, o všetky nedele, má uplatňovať, tak aké tam majú byť, aké tam majú byť výnimky. Dnes tie výnimky sú definované práve v tej prílohe A, ktorá vymedzuje maloobchodný predaj, pri ktorom možno zamestnancom nariadiť alebo s ním dohodnúť prácu v dňoch ustanovených zákonom, a tam ide o maloobchodný predaj na čerpacích staniciach s palivami a mazivami a maloobchodný predaj a výdaj liekov v lekárňach a maloobchodný predaj na letiskách, prístavoch, v ostatných zariadeniach verejnej hromadnej dopravy a v nemocniciach, predaj cestovných lístkov, predaj suvenírov a predaj kvetov - zaujímavo vymedzený - 8. mája, 1. septembra a predaj kvetov a predmetov určených na výzdobu hrobového miesta 1. novembra.
Čiže keď si chcem uctiť položením kvetov alebo vencov, venca 17. november, tak vlastne nemôžem, alebo si musím kúpiť tie kvety deň vopred, ale 8. máj alebo 1. september môžem, alebo keď chcem SNP 29. augusta, tak tiež musím deň vopred. Čiže, čiže, veľmi, veľmi zvláštne sú tam vymedzené, vymedzené tie, tie výnimky.
A, samozrejme, že aj v krajinách, kde existuje zákaz predaja, či už počas sviatkov, alebo, alebo nedieľ, lebo áno, existujú také krajiny, tak tie výnimky sú rôznym spôsobom, spôsobom definované a týkajú sa, teraz budem citovať zo štúdie, štúdie INES-u: „turistických oblastí, rôznych podujatí, predajnej plochy obchodu, umiestnenia obchodu, napr. na železničných staniciach, obsadenia personálom, obsluha tvorená priamo majiteľom má často výnimku, predávaného tovaru kvetinárstva, predaj pečiva, záhradníctva, poskytovaných služieb a obmedzenia len na konkrétne hodiny niektorého, niektorého dňa.“
To je debata do prípadného, prípadného druhého čítania, ak by, ak by bolo, samozrejme, ja teda pevne dúfam, že žiadne druhé čítanie k tomuto návrhu zákona nebude, lebo si myslím, že by sme nemali nad ten rámec, ktorým už dnes štát zasahuje do slobodného rozhodovania ľudí, či už zamestnávateľov, alebo zamestnancov, im hovoriť, kedy nemôžu pracovať, lebo toto nie je nič iné ako to, že povieme ľuďom, kedy nemôžu pracovať, kedy nemôžu pracovať práve v určitom sektore, ktorý si z nejakého dôvodu za objekt svojho záujmu zobrala skupina politikov.
Ďakujem.
Skryt prepis

Vystúpenie

5.10.2021 o 16:38 hod.

Mgr.

Ondrej Dostál

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 16:54

Stanislav Mizík
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem za slovo. Pán Dostál, povedali ste, že dúfate, že pán Podmanický bude tento návrh predkladať ešte dlho. Tým ste povedali toto, po prvé z vašej strany SaS nemáte politickú vôľu odbremeniť obyčajné predavačky či iné povolania, aby si aspoň jeden týždeň oddýchli, jeden deň v týždni oddýchli. Vy by ste ich nechali otročiť, vy by ste nechali otročiť státisíce žien a mužov za pultami nielen celý týždeň vrátane nedele, ale aj 20 hodín denne. Čo 20, aj 40! Však čo keď sa zachce pánovi Sulíkovi teplé rožky o jednej v noci či vašej kolegyni lodičky?
Vidíte, pán Dostál, komunisti boli tolerantní, dovolili ľuďom v nedeľu doobeda ísť do kostola a poobede ísť na fodbal.
Druhá vec, čo vyplynulo z vašej debaty. Nerešpektujete absolútne kresťanov, ktorí majú bežne omše v nedeľu doobeda, vy ich asi nenávidíte. A pýtali ste sa, prečo v nedeľu. A prečo nie v sobotu? ste povedali. Aha, tu je pes zakopaný! Prezradili sa, viem, kedy sa tá vaša sloboduro... slobodomurárska lóža schádza - je to sobota, pán Dostál.
A po tretie. Vy ste prorocký šaman. Vy si asi myslíte, že vaša vláda bude večne fungovať a Podmanický bude predkladať ešte veľa, veľa rokov tento zákon. To je naozaj čudné, vy veľmi skoro padnete.
Ďakujem.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

5.10.2021 o 16:54 hod.

Mgr.

Stanislav Mizík

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 16:56

Filip Kuffa
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem za slovo. Pán kolega Dostál, položili ste viacero otázok v rozprave. Väčšinu z nich zodpovie môj spolupredkladateľ v rozprave, ale ja som si vypichol aspoň také tri. Pýtate sa, prečo nedeľa, a považujete to za svojím spôsobom nejakú hodnotovú otázku alebo nejaký hodnotový návrh. My hovoríme - historicky nedeľa. Historicky tu na Slovensku bolo, že nedeľa bol dňom oddychu. Zároveň Slovensko sa hlási aj k cyrilometodskej tradícii, takže preto nedeľa.
Druhú vec, ktorú ste dali tak do pléna, bola, že sú aj iné povolania, ktoré musia fungovať, že prečo sa to zužuje len na maloobchodný predaj. Vymenovali ste, neviem, policajtov, sestričky a takisto tam patria aj poľnohospodári. Poľnohospodár tiež nepovie svojej krave, že vieš čo, dneska je nedeľa, dneska ťa nepodojím, dneska nebudeš žrať. Vy si v mnohých veciach zamieňate, zamieňate v podstate nejaký poriadok za anarchiu, to je váš problém.
Tretia otázka, neviete si predstaviť, k čomu by mohla byť diskusia v druhom čítaní. No ja vám odporúčam, zahlasujte a posuňte to do druhého čítania a budete sa diviť (povedané so smiechom), k čomu všetkému tá diskusia ešte bude.
Takže ďakujem.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

5.10.2021 o 16:56 hod.

Ing. et Ing.

Filip Kuffa

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 16:57

Marián Viskupič
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem pekne za slovo, pán predsedajúci. Kolega Ondrej Dostál, veľmi pekne ďakujem za vysvetľujúci a detailný prejav. Ja sa dovolím ešte dotknúť jednej myšlienky, trošku ešte rozviesť.
Zamestnanci maloobchodu skutočne netvoria väčšinu tých ľudí, ktorí pracujú cez víkendy. Je to asi 30 % ľudí zo všetkých, ktorí musia v nedeľu pracovať, čiže približne 47-tisíc ľudí, teda ktorí pracujú v nedeľu. Treba si uvedomiť, že títo ľudia, samozrejme, nepracujú každú nedeľu v mesiaci. A tiež si treba uvedomiť, že to nefunguje tak, ako sa tu snažíme vysvetľovať, že, že robia 6 dní v týždni a ešte aj v tú nedeľu.
Podiel ľudí, ktorí pracujú v nedeľu, je, na Slovensku skutočne klesá, dlhé roky to bolo okolo 20 %. V roku 2015 to začalo klesať a teraz v aktuálnej situácii je to okolo 16,3. Čo sa týka Európskej únie, patríme teda medzi krajiny s vyšším podielom nedeľnej práce. Priemer EÚ je 14,2. Ale teda väčší podiel pracujúcich v nedeľu ako, ako my má napríklad Grécko, Fínsko, Malta, Veľká Británia, Španielsko, Írsko a Holandsko. Čiže v tomto riešime niečo, čo je úplne štandardné.
Ale iné ešte stihnem. Máme 7,2-percentnú nezamestnanosť, špeciálne sú to ľudia, teda ktorí sa aj ťažšie zamestnávajú kvôli svojej kvalifikácii. To sú práve tie miesta v maloobchode a ja si myslím, že my by sme sa mali starať o to, aby ľudia mali kde pracovať, nie robiť všetko preto, aby zrazu im to pracovné miesto zmizlo. A keď ľudia proste budú mať možnosť pracovať o to, aby svoj voľný čas strávili tak, ako chcú, či v prírode, alebo oddychom, alebo športom, si zabezpečia sami, hlavne aby mali dostatočné prostriedky na život, to znamená mali možnosť pracovať.
O to sa, prosím, snažme všetci tu, aby ľudia mali možnosť, mali kde.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

5.10.2021 o 16:57 hod.

RNDr. Ing.

Marián Viskupič

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 16:59

Ľuboš Krajčír
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem pekne za slovo. Pán kolega, v niečom s vami určite budem súhlasiť a to akurát do toho momentu, že bavme sa o tom, áno, ľudia v nedeľu, tí, čo väčšina z nich chodí do práce, chodí preto, aby uživila svoje rodiny. Momentálne nastavený alebo predložený návrh kolegov z tohto, v tomto momente naozaj vnímam iba populisticky.
My spravme všetko pre to, alebo trošku inak sa na to nejakým spôsobom pozrime, ako my zvýšime tú životnú úroveň na Slovensku tým ľuďom tak, aby tú nedeľu mohli stráviť doma, aby naozaj mohli byť s rodinami, tak ako to vidíme aj v susednom Rakúsku, kde naozaj v tých reťazcoch tá predavačka zarobí dvakrát toľko ako u nás. A tiež som neni názoru, to ste asi vy v SaS-ke, že tých ľudí tu treba absolútne upracova... upracovať. Tu treba ťahať veľké reťazce, ktorí tým ľuďom naozaj dajú absolútnu almužnu, a potom cez víkend sa tu ideme tváriť, že im teda zvýšime o trošku viacej peňazí. Toto nie je správne riešenie. Zamyslime sa nad tým, ako budeme zvyšovať životnú úroveň, aby tí ľudia nemuseli v nedeľu chodiť do práce a vedeli ju stráviť so svojimi rodinami.
Ďakujem.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

5.10.2021 o 16:59 hod.

PhDr.

Ľuboš Krajčír

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 17:01

Ondrej Dostál
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem pánom poslancom za reakcie. A ďakujem pánovi poslancovi Krajčírovi, že teda pripomenul aj tie nedeľné príplatky, to je zase ďalšia vec, o ktorú by boli zamestnanci ochudobnení, keby sme zakázali predaj v nedeľu. To sa asi veľmi jednoducho povie, že, že teda zvýšme im platy, aby, aby nemuseli pracovať v nedeľu a aby neboli odkázaní. No len teda ešte povedať, že ako to urobiť, kde zobrať tie peniaze, že či to dotovať zo štátu, alebo, alebo akým spôsobom, akým spôsobom to urobiť, lebo naozaj jeden z dôležitých aspektov tohto návrhu zákona, že niektorým ľuďom zakážeme v nedeľu pracovať, hoci oni chcú.
Ja nepochybujem o tom, že sú ľudia, ktorí sú zamestnanci maloobchodu, a nevyhovuje im to, že, že robia v nedeľu, ale sú aj takí zamestnanci maloobchodu, ktorým to vyhovuje, ktorí majú možnosť si privyrobiť a vítajú tu možnosť, a vy svojím návrhom im to chcete zakázať.
Pán poslanec Mizík, no, že komunisti boli tolerantní, lebo dovolili ľuďom v nedeľu ísť do kostola a na futbal, tak to máme asi teda dosť dramatický odlišné predstavy o tom, čo je to byť tolerantný. A teda že a prečo nie v sobotu, keď som sa spýtal, tak som tým odhalil, že kedy tá naša slobodomurárska lóža zasadá. No tak to ste ma teraz naozaj demaskovali a odhalili, no neviem, čo s tým budem robiť.
Pán poslanec Filip Kuffa hovoril o tom, že nedeľa nie z nejakých ideologických alebo náboženských dôvodov, ale historicky, no tak ako čo potom my chudáci slobodomurári, keď my v sobotu by sme potrebovali voľno. A zahlasujte a uvidíte, dobrý po... (Prerušenie vystúpenia časomerom.)
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

5.10.2021 o 17:01 hod.

Mgr.

Ondrej Dostál

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video