40. schôdza

16.9.2021 - 7.10.2021
 
 
Loading the player...

Prosím povoľte Vášmu prehliadaču prehrávať videá vo formáte flash:
Google Chrome | Mozilla Firefox | Internet Explorer | Edge

Vystúpenie

6.10.2021 o 10:05 hod.

Ing.

Miroslav Žiak

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video
 
 
 

Vystúpenia

Zobraziť vystúpenia predsedajúceho
 
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 9:56

Marek Kotleba
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Pán poslanec Schlosár, ja by som ťa ešte trošku doplnil. Lebo ak si prečítame dôvodovú správu, v druhom odseku, ôsmy riadok sa píše, že bez právneho uznania sú pári rovnakého pohlavia a ich deti ukrátené nielen o desiatky práv a tak ďalej, ale veď na základnej škole v siedmom ročníku je učivo, ktoré jasne hovorí o reprodukcii ľudí. Tak ako potom podľa tejto dôvodovej správy je reprodukcia možná aj medzi pármi rovnakého pohlavia, tak myslím že, prosím vás, veď už hádam každý vieme, ako to funguje. Možno máte na to iný názor.
A ďalšia vec aj pre tých nezainteresovaných ľudí. Takýmto párom chcete v budúcnosti umožniť vychovávať deti. Pre mňa za mňa nech si naozaj doma robia, čo chcú, to je osobná vec každého jedného. Ale keď sa aj obyčajný laik na to pozrie, veď ako dokazujú na tých svojich gay pride, ako sa vedia doobliekať, ako si tam vodia svojich partnerov na vodítkach a podobné kadejaké zvrátené veci, tak potom takýmto deťom chcete, čiže teda takýmto ľuďom chcete dať deti na výchovu? Veď nebuďte smiešni, preboha, veď každý, keď sa na to pozrie, tak vidí, že to je niečo zvrátené a takúto možnosť im chcete do budúcnosti dať? Veď najprv si s nimi urobte poriadok, nech sa chovajú ako ľudia, nech vystupujú trošku kultivovane a nie dorábať takéto kadejaké pride a nezmyselnosti.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

6.10.2021 o 9:56 hod.

Mgr.

Marek Kotleba

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 9:58

Radovan Kazda
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Pán poslanec dve veci.
Vy ste mu položili otázku, že kto z vás by chcel rád vyrastať v rodine, v ktorej by nás vychovávali dvaja ľudia rovnakého pohlavia, vy ste ich nazvali úchylmi. Ja ich za úchylov nepovažujem, považujem ich za úplne normálnych ľudí, takých presne ako sme my alebo ľudia, ktorí sú inej sexuálnej orientácie, sú úplne rovnakí ľudia a majú mať úplne rovnaké práva, ako majú ľudia inej sexuálnej orientácie.
No to, je to veľmi špekulatívna otázka, kde dieťa nie je právne spôsobilé rozhodovať sa. Dieťa sa buď narodí do takej domácnosti, alebo je adoptované. Áno, sú prípady kedy sa dieťa narodí aspoň jednému rodičovi do takej domácnosti. Takže v tejto špekulatívnej otázke odpovedám na vašu otázku, že ja som rád, že som vyrastal v rodine, v ktorej som vyrastal, ale keby takáto možnosť bola, bol by som rád tiež, nemal by som s tým absolútne žiadny problém.
Druhá vec, za 80 rokov z úchylky stalo niečo normálne, tvrdíte. No ono sa to stáva, že niektoré neprávosti alebo diskriminácie sa odstraňujú priebežne. A história, história práva, história ľudskej civilizácie je plná prípadov, kedy aj v minulom storočí sa odstraňovali niektoré diskriminácie. Prekvapuje ma, že o tom neviete, alebo že nejak zámerne toto opomínate.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

6.10.2021 o 9:58 hod.

Ing.

Radovan Kazda

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 10:00

Martin Čepček
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Pán kolega, ďakujem, súhlasím s tým, čo ste povedal. Osobne si myslím, že rodinu tvorí otec – muž a žena – matka. Inak to nie je rodina, inak to nie je zväzok, inak sa rodina, resp. inak sa nemôžu rozmnožovať, inak neprichádzajú na svet deti a ak nie je rodina založená na vzťahu muža a ženy, a teda nie je cieľom vytvoriť rodinu s dieťaťom, tak potom to nie je vzťah, ktorý si zaslúži ochranu, a hovorí o tom aj Ústava Slovenskej republiky. Ďakujem.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

6.10.2021 o 10:00 hod.

Mgr. et Mgr.

Martin Čepček

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 10:00

Ján Benčík
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem.
Pán Schlosár, vy ste tu hovorili o ľuďoch homosexuálnej orientácie, čo je mimochodom záležitosť vrodená, opakovania ako sexuálnych deviantoch, hovorili ste, že týchto ľudí akceptuje len degenerovaný západ. Zväzky ste nazývali nenormálnymi, neprirodzenými a zvrhlými, ktoré môže akceptovať len blázon a úchyl. A hovorili ste, že akékoľvek uľahčenia nejakej inštitucionalizácie a ich zväzku je len odpornou zvrhlou agendou liberálov.
No ja vás prekvapím, v Spojenom kráľovstve Veľkej Británie v roku 2014 to bola agenda práve konzervatívnej strany, takže sa opakovane pýtate kolegu Dostála, že prečo on ako konzervatívec tieto veci podporuje, tak aj tu je odpoveď. A konzervatívna strana to, tú podporu týmto zväzkom objavovala tým, že, samozrejme, už tá inštitúcia, nadácia posilní stav a trvalosť týchto zväzkov a stálosť a trvalosť zväzkov ľudí je predsa agenda skôr konzervatívna. A tá liberálna by mala byť skôr o tej nestálosti. A keď nám vtedy povedal, som naozaj potešený, že môžme zaviesť v našej krajine túto zásadnú spoločenskú zmenu, ktorá sa tam dá podľa mňa zhrnúť do jedného slova – záväzok.
No a potom ste hovorili, že úchylka, že ide o úchylku, ktorá bola v minulosti považovaná za trestný čin. No áno, v minulosti vieme, že homosexuálov aj upaľovali, ale upaľovali aj iných ľudí ako bosorky a bosorákov. A často k tomu, aby za to boli označení, stačila nejaká anomália v ich vzhľade a mohli byť aj kvôli tomu považovaní za niekoho, kto je posadnutý diablom.
A posledná vec o pedofiloch, keď hovoríte. Pozrite sa doprava, pán Schlosár.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

6.10.2021 o 10:00 hod.

Ján Benčík

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 10:02

Rastislav Schlosár
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem všetkým kolegom, ktorí ešte nestratili zdravý rozum a stále majú normálnu sexuálnu orientáciu, za faktické poznámky. A k týmto ostatným, ktorí všetky tieto zvrhlosti obhajujú, menovite pán Dostál, pán Žiak, pán Kazda, pán Benčík, všetci ste sa v podstate zhodli na tom, že homosexualita je niečo normálne, tí ľudia sú v podstate úplne rovnakí, ako my slušní. Je to niečo, ako keď sa človek narodí ako ľavák, nie je medzi tým žiadny rozdiel.
No tak ja vám teda poviem zopár vecí k takej štatistiky z rôznych štúdií, čo sú to teda tí vaši normálni homosexuáli zač. Sedemdesiat osem percent homosexuálov je nakazených pohlavnou chorobou, 74 % mužských homosexuálov povedalo, že malo v priebehu svojho života viac ako 100 partnerov, z ktorých celá polovica boli úplne neznámi ľudia, 41 % malo viac ako 500 partnerov, 28 % dokonca viac ako 1 000 partnerov, 37 % homosexuálov praktikuje sadomasochizmus, čo má za následok mnoho nezavinených úmrtí. AIDS na Slovensku šíria hlavne homosexuáli. Homosexuáli sa napríklad v Spojených štátoch dopúšťajú viac než 33 % ohlásených zneužití detí. Napokon homosexuálni muži užívajú v San Franciscu marihuanu a barbituráty trikrát, alkohol sedemkrát, kokaín osemkrát, LSD šestnásťkrát častejšie ako kontrolná skupina heterosexuálov. Takže to len toľko, že čo je to tá normálna skupina alebo teda tí normálni homosexuáli.
Pokiaľ ide o to, že to už nie považované za duševnú poruchu, že to bolo vyradené Svetovou zdravotníckou organizáciou zo zoznamu chorôb, áno, je to pravda, ja som o tom hovoril, bolo to pod vplyvom homosexuálnej loby. Len treba povedať aj to, že tomuto rozhodnutiu predchádzalo rozhodnutie inej vplyvnej organizácie, Americkej psychiatrickej asociácie, ktorá to isté urobila ešte v 70. rokoch a ktorá medzičasom už vyradila aj pedofíliu zo zoznamu duševných chorôb. To znamená, že ja, by len zaujímalo, či to budete tak isto obhajovať aj za chvíľu aj pedofíliu, keď to isté urobí Svetová zdravotnícka organizácia aj s ňou. Či aj potom budete tvrdiť, že aj táto pedofília, že to je to isté, ako keď sa niekto narodí ako ľavák. Či aj toto bude pre vás normálne.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

6.10.2021 o 10:02 hod.

Mgr.

Rastislav Schlosár

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie 10:05

Miroslav Žiak
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Žijeme v 21. storočí, ale srdce a ohľaduplnosť sme nechali niekde v stredoveku, kedy určitá skupina ľudí rozhodovala o tom, čo je správne a riadili aj vedecký pokrok. Exemplárne odsudzujem politiku opozície orientovanú na prospechárstvo. Časť opozície bola prizvaná do procesu prípravy a tvorby legislatívy a vytvárajúce podmienky pre životné partnerstvá. Ziskuchtivosť a sledovanie si vlastného úžitku voči tu členom opozície imponuje väčšmi ako adresná skutočná pomoc dotknutým osobám príslušnou legislatívou, a tak na septembrovej schôdzi nám predložili veľmi podobný návrh zákona o životnom partnerstve, samozrejme, čisto náhodne. Podotýkam, že rokovací poriadok vyslovene zakazuje predložiť návrh zákona v období do 180 dní odo dňa neschválenia zákona. A tak hľadáme spôsoby, ako legislatívne sa vysporiadať s uvádzanou skutočnosťou. Aby sme mohli na nadchádzajúcej schôdzi predstaviť riadny návrh zákona, podporujúci vytvorenia, rešpektovanie zväzku medzi osobami či už rovnakého, alebo opačného pohlavia, ktoré hlavne bude mať podporu celej koalície.
Osobne dlhodobo presadzujem slobodu v rôznorodých sférach života a spoločenského diania, čo si však netreba zamieňať so svojvôľou. Nehovoriac o genéze pojmu sloboda, ktorá je zakotvená v samotnom názve mojej alma mater, politickej strane SaS. A preniesla sa i do hlavného programového dokumentu strany. Tlmočím výrazný nesúhlas s legislatívnymi snahami a ústnymi vyjadreniami majúci za cieľ obmedziť práva slobody rôznych skupín ľudí na základy rasy, pohlavia, náboženského vyznania a sexuálnej orientácie. Pripomeňme si, že všetci ľudia sa rodia slobodní a rovní v dôstojnosti a v právach. Bez rozdielu aj LGBT komunita a osoby majú rovnaké ľudské práva ako všetci ostatní ľudia vrátane práva na to, aby pri uplatňovaní týchto práv neboli diskriminovaní a diskriminované. No na to však častokrát zabúdame. Predstavitelia jednej z mnohých cirkví oznamujú znepokojenie nad tzv. gender ideológiou, populisticky s cieľom získať priazeň oslovujú širokú verejnosť napríklad vo svojom pastierskom liste nevyberaným spôsobom.
Stúpenci kultúry smrti prichádzajú s novou gender ideológiou. Takto to znie z pastierskeho listu. Bohužiaľ, katolícka cirkev ho na Slovensku spopularizovala. Referendum o rodine v roku 2015 ho udržalo pri živote a vytrvalá práca konšpiračných médií ho dostala k širokému publiku a niektorí politici ho dostali aj do parlamentu.
Vedecké poznanie z oblasti rodových štúdií práveže pomôže a pomáha porozumieť pojmu rod. Prestížna London School of Economics publikovala papier poukazujúci na skupiny stávajúce sa proti gender ideológii. Pre tieto skupiny je charakteristické, že svoje názory častokrát obhajujú za pomoci neprávnych interpretácií odborníkov nemajúcich kvalifikáciu v predmetnej oblasti. Títo zástancovia tradičnej rodiny sú pre vedeckú komunitu ťažký oriešok. Niečo obdobné, ako je téma očkovania.
Problematika uznania práv osôb rovnakého pohlavia nesúvisí s gender ideológiou alebo rozpadom tradičnej rodiny, ako to niektoré skupiny zo zištných dôvodov proklamujú. To znamená, že práve uznanie a právna ochrana partnerov osôb rovnakého pohlavia je súčasťou práva na súkromný a rodinný život. Tak to konštatuje ustanovenie Európskeho dohovoru o ľudských právach, ktoré sa vo svojej judikatúre odvoláva na Európsky súd pre ľudské práva. Vývoj judikatúry Európskeho súdu pre ľudské práva a samotné konštatovanie Európskeho súdu pre ľudské práva uznáva, že neexistujú kvalitatívne rozdiely medzi partnerským vzťahom heterosexuálnych párov a párov rovnakého pohlavia.
Aj Slovensku vyplýva pozitívny záväzok vytvoriť právny rámec chrániaci a uznávajúci rodinné a súkromné právo párov osôb rovnakého pohlavia. Cieľom teda je dosiahnuť zlepšenie právneho postavenia a životnej situácie párov rovnakého pohlavia. Ubezpečujem vás, že vyvíjam a budem vyvíjať aktívne kroky smerom k povýšenie sekularizmu nad náboženským štátom, rovnosti nad diskrimináciou a racionality nad predsudkami.
Ďakujem veľmi pekne.
Skryt prepis

Vystúpenie

6.10.2021 o 10:05 hod.

Ing.

Miroslav Žiak

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 10:10

Tomáš Valášek
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Vďaka, pán predsedajúci. Nehovorí sa mi ľahko, ale treba to povedať. Pán poslanec Žiak, klamete a klamete až sa práši. Hovorím to s plným vedomím, že sa tu hádajú medzi sebou dvaja ľudia, ktorí sa inak zhodujú na potrebe tohto zákona. Ale obviniť nás z prospechárstva, z toho, že sme údajne predložili zákon, len aby sme ho ukradli niekomu inému, je úplne scestné. To kolega Dostál dosvedčí, rokovania o tom, ako vyriešiť legislatívne tento návrh medzi našimi dvoma stranami prebiehajú. S ním mám konštruktívny vzťah. Nie, neboli sme prizvaní, nevideli sme váš návrh rokovania, váš návrh zákona predtým, než bol napísaný. A budem robiť rozhodne napriek týmto vašim obvineniam všetko preto, aby nejaký zákon v nejakej podobe prešiel.
Mrzí ma, že ste vniesli týmito klamstvami svár medzi ľudí, ktorí sa inak v tejto veci zhodujú, pretože pozrite sa na tú tabuľu napravo odo mňa, naľavo od vás, toto je konflikt, toto je diskusia, ktorú by sme mali mať s ľuďmi, ktorí pôjdu faktickými poznámkami po mne. Nie tu falošnými obvineniami a klamstvami vrhať svetlo na zlé svetlo na nás.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

6.10.2021 o 10:10 hod.

M. A.

Tomáš Valášek

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 10:11

Tomáš Taraba
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Zaujímavý úkaz. Prvýkrát sa liberáli skoro pobijú, že kto môže viac bojovať za legalizáciu homosexuálnych zväzkov na Slovensku. Ale ja to plne chápem. Zas, Miro, vieš, my máme ten istý problém, lebo my vždy podporíme akýkoľvek konzervatívny návrh, ktorý vyjde z dielne kohokoľvek. A konzervatívci v koalícii nevedia podporiť ani elementárne návrhy, ktoré idú, len majú jednu jedinú vadu, že idú z opozície, hej. To je také pekné hodnotové ukotvenie, že oni tie detičky a to vzdelávanie hodnotové nechcú podporiť, pokiaľ to dáva opozícia. Takže vždy sa to potom tiež nejak stiahne. Takže chápem túto schizofréniu, keď nevedia dôjsť za vami a povedať, že ste tiež v tom aktívni a žiadali by od vás podporu, teda vaši liberálni kolegovia.
Ale podľa mňa my tu mlátime úplne prázdnu slamu v tejto agende. Proste na Slovensku dnes sú tri alternatívy, ktoré sú platné, ktoré sa týkajú všetkých, kde nie je absolútne nikto privilegovaný. Jedna vec je žiť slobodným životom, druhá vec je žiť s niekým v domácnosti. Na to stačí si vymeniť kľúče a môže chodiť každý kam chce. A tretia vec je rozhodnúť sa vstúpiť do manželstva.
Tá druhá skupina, ktorá žije v nejakej spoločnej domácnosti, čokoľvek si chce ošetriť, môže ísť notárovi. Už aj komplikovanejšie veci, predávajú sa firmy za miliardy, ktoré sa tiež riešia u notára. Takže poriešiť to, že kto kúpil aký spotrebič a hriankovač a podobne a keď to chce mať teda vydokladované, to sa tiež dá riešiť u notára. Takže týka sa to bez ohľadu na to, kto má aké pohlavie. To úplne každý v tejto veci je rovný. Takže tu žiadna diskriminácia absolútne nie je, tým pádom, keď niekto do toho manželstva vstúpiť nechce, vie si to ošetriť takto.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

6.10.2021 o 10:11 hod.

Ing. Mgr.

Tomáš Taraba

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 10:13

Marian Kotleba
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Pán poslanec Žiak, vy ste začali tak celkom dobre, že sloboda, aby ľudia boli slobodní vo svojich právach, vo svojom nejakom postavení. Zažali ste tam proste o tej slobode. A ja som vám chcel dať otázku, že teda keď ste tak veľmi za tú slobodu, že či vám nevadí, že aj vy tam ste stáli s tým náhubkom ako Hannibal Lecter, ktorý vám niekto proste len tak predpísal a poslušne si ho dáte. Vláda núti ľudí nosiť tie náhubky, hoci výrobcovia rúšok jasne píšu, že tie rúška nechránia pred vírusmi a vy potom v náhubku ako symbol zotročenia idete rozprávať o slobode.
No, ale na konci toho vášho vystúpenia a o tom bola aj reakcia vášho kolegu Valášeka, to v podstate vyznelo, že vy a poslanec Valášek ste sa hádali, kto viac bude v tomto parlamente obhajovať buzni. Ak to má byť nejaká, ak to má byť nejaké posolstvo pre národ, posolstvo pre ľudí, že poslancov platia v tomto ťažkom čase tak štedro na to, aby sa dvaja medzi sebou hádali, že kto je viacej za buzni, tak potom sa nečudujte, keď zajtra bude plný internet vtipu o tom, že Žiak s Valášekom sa hádal, že kto bude muž a kto bude žena.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

6.10.2021 o 10:13 hod.

Ing. Mgr.

Marian Kotleba

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 10:14

Stanislav Mizík
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Pán Žiak, absolútne nesúhlasím s vaším názorom o tom stredoveku. Totižto, keď nejaká civilizácia vznikne, tak vznikne na základe niečoho, na základe nejakej filozofie. A naša civilizácia vznikla na základe kresťanskej civilizácie. Žijeme tak 2 000 rokov napriek mnohým strádaniam, trápeniam, vojnám a nešťastiam.
To, že ste mal výčitku voči svojmu názorovému dvojčaťu je smiešne. Ale keď ste už dal túto výčitku, ja by som pridal ešte jednu. Áno, tento zradca svojej strany vám vyfúkol tému, ale to sú tí odídenci zo strán, ktorí sa vytiahli na chrbtoch iných, a teraz vykrádajú cudzie špajze. Ďakujem.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

6.10.2021 o 10:14 hod.

Mgr.

Stanislav Mizík

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video