40. schôdza

16.9.2021 - 7.10.2021
 
 
Loading the player...

Prosím povoľte Vášmu prehliadaču prehrávať videá vo formáte flash:
Google Chrome | Mozilla Firefox | Internet Explorer | Edge

Vystúpenie v rozprave

6.10.2021 o 18:35 hod.

Mgr.

Matúš Šutaj Eštok

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video
 
 
 

Vystúpenia

Zobraziť vystúpenia predsedajúceho
 
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 18:26

Boris Susko
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem pekne za slovo.
Pán podpredseda Blanár, hovorili ste o tom, že táto vládna koalícia sľubovala v štátnej správe stabilitu. Áno, je to jedna z vecí, ktorá je aj v programovom vyhlásení vlády, že má ísť o stabilnú pracovnú silu, a toto je teda priamo v rozpore s touto stabilitou. Ale tu je ešte aj ďalšia vec, a to je pojem transparentnosť. Takisto v programovom vyhlásení vlády sa v časti štátnej správy hovorí o profesionálnej transparentnej štátnej správe, ktorá má byť založená na transparentných pravidlách založených v postupoch riadenia.
Pán podpredseda, viete koľkokrát sa v programovom vyhlásení objavuje slovo transparentnosť? Na 121 stranách programového vyhlásenia vlády sa slovo transparentnosť objavuje 91-krát. A ja sa pýtam, odvolávanie vedúcich zamestnancov štátnej správy bez udania dôvodu je naplním pojmu transparentnosti? Čo je transparentné na tom, ak kohokoľvek môže vedúci zamestnanec odvolať bez udania dôvodu? No, podľa môjho názoru je to práve opak transparentnosti.
Ďakujem pekne.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

6.10.2021 o 18:26 hod.

JUDr. PhD.

Boris Susko

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 18:27

Jana Majorová Garstková
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Pán Blanár, vidím, že aj vy ste si osvojili slovo krágľovanie. Rovnako podobne ako pán poslanec Pellegrini, ktorý pred časom povedal, ak toto prejde, tak je to opäť len rozviazanie rúk na politické čistky, toto je zákon na ďalšie krágľovanie nepohodlných štátnych úradníkov. Pevne dúfam, že tieto slová, ktoré ste vy dnes povedali, rovnako ako povedal poslanec Pellegrini, že v prípade, ak sa v nejakej, dúfam, že veľmi ďalekej budúcnosti stanete opäť členmi vlády, že si ich zapamätáte.
Ak si tu niekto myslí, že sa idú tu robiť nejaké politické čistky, tak to vôbec nie je pravda. A bol by to prvý zákon, ktorý by šiel na rokovanie po zmene vlády. Prieky tu robia viacerí vedúci, ľudia nie sú aktívni, nie sú efektívni, aby konali v prospech občanov. Je tu však množstvo veľmi múdrych a šikovných zamestnancov, ktorí sa určite nemusia báť o svoje miesta.
Ďakujem.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

6.10.2021 o 18:27 hod.

Mgr.

Jana Majorová Garstková

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 18:28

Marián Saloň
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Pán podpredseda Národnej rady, vo všetkom si mal pravdu. Ja som sa to pýtal aj navrhovateľa, dúfam, že mi to odpovie pri svojom vystúpení, teda asi pravdepodobne už ako v záverečnom slove, aby sme nemohli naňho reagovať, že teda aké je stanovisko odborov pri týchto legislatívnych zmenách. Lebo vždy odbory sa k takýmto veciam mali dôvod vyjadriť, pretože obhajujú záujmy zamestnancov. Takže neviem, či v medzirezortnom pripomienkovom alebo v akom konaní to bolo, že či sa tam odborové zväzy jednotlivé vyjadrovali, či už k štátnej službe, resp. zákonu o Policajnom zbore, ale k zákonu o Policajnom zbore sa ani vyjadriť nemohli, pretože ten pozmeňujúci návrh sa objavil na webovej stránke včera, to znamená, že možno či sa k tomu stanovisko nejaké nedozvieme.
No, a čo sa týka, čo sa týka tých platových, tých vlastne tried podľa vzdelania, veď to nebol výmysel náš. Veď to bolo historicky už dané, že vždy to bolo odstupňované vzdelaním, a síce nemal by som, ale ako moja predrečníčka vo faktickej hovorila, že ako sa študovalo, ako si robili vysoké školy. Veď dokonca aj vtedy sa spravilo nejaké prechodné obdobie, kde sa umožnilo tým ľuďom, teda ak došlo k zmenám, tak študovať a spraviť si to vzdelanie.
A dnes my to ideme vlastne spochybniť tým, že na tých najvyšších stupňoch tabuliek, kde to máme siedmu až deviatu platovú triedu, tak ideme to zdegradovať na prvý stupeň, pritom si vážim bakalárov a prvý stupeň vysokoškolského vzdelania, ideme to zdegradovať na prvý stupeň a pritom sedmičky a deviatky triedy sú väčšinou na ministerstvách, lebo na tých úradoch okresných a kde o deviatej platovej triede môžu len a len snívať.
Takže, a čo sa týka zákona o Policajnom zbore, no, viete, tam presne ešte doplním aj tú vec, že sám minister vnútra sa vyjadril teraz, keď poveroval policajného prezidenta Hamrana, že oslovil päť ľudí a všetci mu to odmietli. A ako to bude teraz, keď tí ľudia budú vedieť, že ich môžu odvolať bez... (Prerušenie vystúpenia časomerom.)
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

6.10.2021 o 18:28 hod.

Ing. PhD.

Marián Saloň

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 18:30

Ján Richter
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem za slovo.
Pán podpredseda Blanár, chcel by som trošku možno konkretizovať a rozšíriť to tvoje vystúpenie o konkrétne poznatky, ktoré mám z rezortu, kde som dlhé roky jednoducho pôsobil aj v kontexte toho zákona, ktorý bol prijatý v roku 2017. Treba povedať, že prvé čistky, ktoré nová vláda urobila, boli práve úrady práce. Všetci si pamätáme na prílepok, ktorý pán minister vtedy uplatnil cez legislatívu ministerstva obrany. To znamená, neschoval sa pod sukňu, ale pod vojenskú uniformu a na základe toho začali meniť riaditeľov úradov práce.
Ja neskrývam, že do roku 2017 tam bol aj prvok straníckosti, keď sa predkladali materiály na vládu. No, len vy to vraciate niekde úplne inde. Od roku 2017 každé jedno miesto riaditeľa úradu práce na tej regionálnej úrovni bolo obsadzované výberovým konaním a nie cez poslancov, ako ste riešili vy teraz tie okresné úrady, ale cez komisie zamestnanosti. Komisie zamestnanosti, to je taká malá tripartita na úrovni toho okresu. Tam sú zastúpení predstavitelia samosprávy komunálnej, samosprávy župnej, ďalej odbory, zamestnávatelia, dokonca aj tretí sektor. Tí sa vyjadrovali. Toto bolo istým spôsobom objektívne kritérium. A dovolím si povedať, že toto bolo odpolitizovanie, pretože sa mali právo k tomu vyjadriť ľudia z takéhoto širokého zastúpenia. Naopak, to, čo vy zavádzate teraz a tvrdíte, že toto je odpolitizovanie, je vrátenie sa opätovne do toho tvrdého straníckeho princípu.
Nie je jednoduché dostať odborníkov a profíkov do štátnej správy. Veľakrát sme sa s tým stretli, no a toto sa obávam, že ešte viacej znemožní, lebo jednoducho budú mať obavy.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

6.10.2021 o 18:30 hod.

JUDr.

Ján Richter

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 18:32

Juraj Blanár
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem, pán predsedajúci. Ďakujem všetkým za faktické poznámky.
Pani poslankyňa Drábiková, ja som nechcel hodnotiť kvalitu vzdelávania, lebo to by sme si mali urobiť inú tému, ale predovšetkým som chcel poukázať na to, že tú úpravu, zníženie tej latky robíte kvôli tomu, len aby ste tam mohli obsadiť svojich ľudí.
Pán poslanec Susko, správne si povedal, že koľkokrát sa v programovom vyhlásení nachádza slovo transparentnosť – 91-krát. A zdá sa, že toto slovo táto koalícia tak vyprázdnila, že už pod slovom transparentnosť nikto nebude brať vážne transparentnosť ako takú, lebo to už s transparentnosťou nemá nič spoločné.
Pani kolegyňa Majorová Garstková, krágľovanie je výraz, ktorý som použil, lebo sa mi zdá byť adekvátny. Avšak vy ste nič nepovedali obsahovo, aby ste vyslovili alebo presvedčili ma o tom, čo ste povedali, že zrazu ste až po schválení programového vyhlásenia vlády zistili, že sú tam neni odborníci. Ale tento pojem v podstate prestane mať význam, viete prečo? Pretože už ďalšia vláda nebude krágľovať, lebo podľa tohto zákona, ktorý schválite, bude len normálne vymieňať bez udania dôvodu. Už to nebude žiadne krágľovanie. A toto vy robíte.
No, pán poslanec Richter, súhlasím. To, čo oni prijímajú, znamená, že odborníci nebudú mať záujem, ktorí si budujú kariéru, ísť do takéhoto zamestnania. Budú tam ľudia, ktorí sú ochotní servilne urobiť hocičo, čo im povie táto koalícia. Pretože keby chceli urobiť niečo, čo naozaj chcú urobiť a je to v súlade s tým aj svedomím, aj so zákonom, no tak jednoducho pôjdu preč. Čiže vy znemožňujete odborníkom, aby tam išli a dávate tam svojich ľudí, nič iné.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

6.10.2021 o 18:32 hod.

Ing.

Juraj Blanár

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie v rozprave 18:35

Matúš Šutaj Eštok
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Vážené panie poslankyne, vážení páni poslanci, asi 500-krát pred voľbami a 500-krát po voľbách minimálne opakoval Igor Matovič základný princíp, ktorý má podľa neho platiť v štátnej správe, že nesmie mať prednosť človek len preto, lebo má tú správnu stranícku knižku.
Princíp je to síce pekný a na rozdiel od Igora Matoviča ho predchádzajúce vlády uplatňovali aj v praxi. Postupnými legislatívnymi zmenami sa v zmysle európskych odporúčaní snažili štátnu správu odpolitizovať a dať základné garancie štátnym úradníkom, že nemôžu byť svojvoľne odvolaní, premiestnení alebo rovno vyhodení z práce. Ak si chce niekto pozrieť v priamom prenose schizofréniu tejto vládnej koalície a podrobne si naštudovať spôsob, akým si robiť z úst inú časť tela, nech sa pozrie na aktuálnu tému výberu policajného prezidenta.
To bolo v roku 2018 na námestiach, kričal nahlas vo všetkých médiách, že treba túto tému odpolitizovať, túto voľbu, aby nebola politická. Boli ste vy, dámy a páni z vládnej koalície, česť niektorým výnimkám, vy ste kričali ostošesť, že policajného prezidenta si nesmie vyberať minister. Bolo to práve vláda Petra Pellegriniho, ktorá si ako jednu z kľúčových priorít stanovila zmierenie napätia v spoločnosti. Preto v rámci upokojenia celospoločenskej situácie túto zmenu aj podporila a presadila.
No a keď sa pozrieme, čo sa deje dnes, zrazu, milé dámy a páni z koalície, ste zistili, že svojimi vlastnými návrhmi si musíte v praxi skutočne zmeniť všetko, čo ste pred voľbami chceli. Dnes vám to už, samozrejme, nevyhovuje. Preto šup-šup, poďme veľmi rýchlo zmeniť spôsob voľby tak, aby si ho vyberal priamo minister.
Dámy a páni, to je čistá schizofrénia alebo ešte presnejšie, je to sprosté oklamanie voličov, ako už tu bolo povedané za týmto rečníckym pultom. V opozícii ste niečo nahlas žiadali, sľubovali a dnes vo vláde robíte úplný opak. Novely zákona o štátnej službe sú navlas rovnakým príbehom. Opakuje sa ten najzásadnejší postoj Igora Matoviča. Prednosť štátnej správe nesmie mať človek len preto, lebo má tu správnu stranícku knižku.
No, ale to by nebol Igor Matovič, aby sa jeho zásadný postoj nezmenil o 180 stupňov. Veď si len spomeňme, čo nám vládna koalícia narobila s okresnými úradmi. Nielen pred voľbami, ale ešte mesiace po nich nám Igor Matovič ako premiér sľuboval, že okresné úrady treba odpolitizovať a že je neprijateľné, aby sa posty prednostov menili politicky. Čo sa stalo pár týždňov nato? Zrazu ste si posty, zrazu sa tie posty stali tými najpolitickejšími v histórii Slovenskej republiky. Za žiadnej vlády na Slovensku sa nestalo, aby si posty okresných prednostov sprivatizovala jedna jediná koaličná strana – OĽANO. A vo svojej fraške ste pokračovali ďalej.
Namiesto otvorených výberových konaní, pred voľbami sľubovala, táto vláda sľubovala pred voľbami ako zázračné riešenie na všetko, sa niekde v utajení schádzali stranícke úderky OĽANO na čele s Jozefom Pročkom a za takýchto tajných konkurzoch zrazu vyskočili ako zajace z klobúka desiatky nových prednostov okresných úradov.
A čo na to váš stranícky šéf Igor Matovič? Nič. Len nakreslil jeden infantilný, prihlúply plagátik, typicky v jeho štýle, aby sa priznal, že ako on teda bude prednosta okresného úradu politickou funkciou, ale pozor, za ňou už bude hrubá čiara, no a nižší panáčikovia, tí už budú nedotknuteľní. Lenže čo sa nestalo? Privatizácia okresných prednostov hnutím OĽANO sa vládnej koalícii ukázala ako nedostačujúca. Na všetky úrovne predsa treba dosadiť svojich strýkov, tety, bratrancov či kamarátov. A to vám odpolitizovaná štátna správa jednoducho neumožňovala. A tak hybaj, rýchlo prišiel na pomoc bývalý štátny tajomník, predkladateľ tohto návrhu pán Kyselica so svojimi pozmeňujúcimi návrhmi, ktoré obracajú princípy štátnej služby naruby a robia z nej politické odkladisko súčasnej vládnej koalície.
Nechcem byť za každú cenu osobný, pán Kyselica, no musím na chvíľku sa pristaviť aj pri vás osobne. Boli ste to práve vy, kto z postu štátneho tajomníka musel odísť, pretože sa prejavilo, že celú predvolebnú kampaň v drese OĽANO ste absolvovali v pozícii agenta Vojenského spravodajstva. Dodnes nevieme, koho a komu ste vynášal, pán Kyselica, informácie, dodnes sa za to klamanie voličov ste sa neospravedlnili. Za to ste výrazne aktívny, ak ide o čistky v štátnej správe, ako už tu bolo povedané. A slovo čistky nepoužívam náhodne. Je to totiž váš obľúbený výraz, ako tu už odznelo.
O obsadzovaní funkcií v Policajnom zbore totiž pred troma týždňami ste povedali presne toto, citujem: „Nerobili sa čistky na vrcholových pozíciách, ktoré každý očakával, že sa po nástupe urobia.“ Ako vidíme, nastal čas na čistky. Zjavne pán Kyselica presvedčený, že nastal čas na tie čistky v štátnej správe. Svoje zmeny ničiace stabilitu a profesionalizáciu štátnej správy totiž ako predkladateľ ste v júni odôvodnili takto a teraz citujem: „Jedným zo základných pilierov zmeny fungovania okresných úradov je možnosť zmeny personálneho obsadenia vo vedúcich funkciách tak, aby dostala šancu nová generácia úradníkov s inovatívnymi myšlienkami, s chuťou zlepšovať služby poskytované štátom, ktorá rozumie zmene, ktorú túto vláda prináša, a stotožňuje sa so smerovaním a cieľmi, ktoré chce vláda v tejto oblasti dosiahnuť.“ Koniec citátu. Myslím si, že dramaturgovia žurnálov z päťdesiatych rokov minulého storočia by z tohto odôvodnenia mali ozajstnú radosť. Tam by ste sa hodili ako niečo na niečo.
Kým ale prejdem ku konkrétnym nezmyslom v predkladanom návrhu, ešte jeden jasný dôkaz pokrytectva a klamania voličov hnutím OĽANO. Pred troma rokmi sa toto hnutie obrátilo na Ústavný súd, aby zakázal tzv. prílepky v zákonoch, teda zmenu jedného zákona prostredníctvom iného pozmeňovacieho návrhu, ktorý úplne nesúvisí s predkladaným návrhom zákona. Čo myslíte, čo dnes obsahuje návrh skupiny poslancov vedených pánom Kyselicom? Presne tak. Prílepok, ktorým sa mení zákon o štátnej službe príslušníkov Policajného zboru, ako tu už bolo povedané. Poslanci OĽANO pred troma rokmi tvrdili, že takýto postup obchádzania štandardného legislatívneho procesu je neprijateľný. Mimochodom, v mene OĽANO sa takto rozhorčovala ešte aj vtedy poslankyňa, dnes najlepšia ministerka sveta, odborníčka na DPH pani Veronika Remišová. Nečudujem sa preto, že ani zvyšku strany ZA ĽUDÍ, ktorý tu štandardne nie je, tento postup neprekáža. Inak by totiž nesúhlasili ani s tým, aby takéto zásadné zmeny, o aké dnes sa pokúšate, pán Kyselica, išli formou poslaneckého a nie vládneho návrhu zákona.
Cieľ je totiž presne rovnaký ako pri prílepkoch, teda vyhnúť sa štandardnému legislatívnemu procesu. A ja osobne sa nečudujem, že predkladateľom sa zachcelo takýto paškvil predložiť, pretože v živote by neprešiel štandardnou oponentúrou v rámci medzirezortného pripomienkového konania. A len vám pripomínam, že legislatívna rada vlády, váš poradný orgán, kde máte aj vášho dvorného advokáta Miškoviča, vám v septembri dala nesúhlasné stanovisko k tomuto návrhu zákona. To odôvodnenie si, prosím, prečítajte, rozbili vás tam, ako sa povie, na mraky.
Tak teraz sa pozrime, prosím, bližšie na zmeny, ktorými chce vládna koalícia ešte viac spolitizovať štátnu správu. Predkladatelia nám navrhujú možnosť odvolať vedúceho zamestnanca bez udania dôvodu. To znamená, že ide proti základným princípom zákona. Navrhujete totiž spolitizovať štátnu službu, dosadzovať vedúcich zamestnancov podľa známosti a nie podľa odbornosti. To je absolútne neprijateľné a bude to pôsobiť tak výrazne demotivujúcim faktorom pre štátnych zamestnancov, pretože tí čestní si nebudú môcť bez známostí budovať svoju kariéru a udržať si svoju pozíciu. Dnes je štátny zamestnanec vďaka princípu stability chránený pred skončením štátnozamestnaneckého pomeru z iných ako zákonom ustanovených dôvodov.
Princíp stability, ktorý tu bol niekoľkokrát spomenutý, sa uplatňuje najmä prostredníctvom troch inštitútov, a to je inštitút stálej štátnej služby, inštitút odvolávania z funkcie vedúceho štátneho zamestnanca len z dôvodov ustanovených zákonom a prostredníctvom inštitútu nadbytočného štátneho zamestnanca. Podstata tohto princípu stability spočíva v snahe o elimináciu prepúšťania štátnych zamestnancov z osobných či politických dôvodov, tak ako to idete urobiť teraz vy.
V tomto konkrétnom prípade oslabenie princípu stability ovplyvňuje priamo aj princíp politickej neutrality, nestrannosti a profesionality. Vedúci zamestnanci, ktorých bude možné odvolať z riadiacej funkcie bez uvedenia dôvodu, budú vystavení pokušeniu vykonávať štátnu službu v prospech aktuálneho politického vedenia príslušného štátneho orgánu. Teda nie politicky neutrálne, nestranne a profesionálne, ale presne naopak, tak ako to chcete.
No a teraz ten slávny policajný prílepok, pretože toto ustanovenie podriaďuje vedúcich policajných funkcionárov absolútnemu politickému vplyvu a bude tak možné manipulovať akékoľvek trestné stíhanie. Už to nebude iba čurillovská mafia, ako povedal predseda parlamentu Boris Kollár, ktorá si bude vymýšľať za jedným vyšetrovacím stolom, koho zobrať do basy a koho nie, ale už otvoríte takto priestor aj legislatívne, aby to možné bolo. Pri tomto prílepku sa porušujú základné princípy, na ktorých stojí ustanovenie § 35 zákona o štátnej službe príslušníkov Policajného zboru. A tento paragraf hovorí, že policajt v služobnom pomere sa prevedie na inú funkciu iba v zákonom stanovených prípadoch, ktoré sú v tomto ustanovení taxatívne vymenované, za žiadnych iných a nie takouto svojvôľou, ako navrhujete vy. Keď to zjednoduším, koalícia opäť hľadá spôsob, ako umožniť ministrovi vnútra zasahovať do činnosti akýchkoľvek policajných zložiek.
Vážené panie poslankyne, páni poslanci, Slovenská republika nepotrebuje štátnu službu, ktorá bude nadšená z aktuálnej vlády. Ak by to tak bolo, tak pri dnešnej rekordne najnedôveryhodnejšej vláde voči súčasnej moci by už pre štát nemal kto pracovať. Štát potrebuje profesionálnu a odpolitizovanú štátnu službu, v ktorej majú priestor odborníci a nie synovci, strýkovia a kamaráti poslancov OĽANO. A je úplne evidentné, že snahou vládnej koalície, vás všetkých, je urobiť zo štátnej služby odkladisko pre svojich známych a zbaviť sa bez udania dôvodu všetkých tých, ktorí majú dnes iný názor, pretože nesúhlasia s tým, čo na Slovensku predvádzate.
Bude tu platiť slogan Igora Matoviča, len v úplne opačnom znení, ako to bolo pôvodne myslené: „Prednosť v štátnej službe musí mať človek len preto, lebo má tú správnu stranícku knižku.“ Toto teraz idete urobiť. Preto vás vyzývam, aby ste odmietli takéto krágľovacie praktiky, tak sú to správne pomenované, krágľovacie, pani poslankyňa, a ponechali štátnej službe aspoň náznak apolitickosti a odbornosti. Inak sa nám ľahko stane, že aj tí poslední odborníci v službách štátu odídu do súkromného sektora, aj tí poslední, ktorí ešte dnes neodišli, alebo do zahraničia. A správa štátu zostane na obraz vašej vlády v rukách amatérov a zmätkárov, takým, ako ste aj vy. A ich jedinou vlastnosťou bude, že nadšene olajkujú každý jeden status Igora Matoviča. Ak sa však Slovensko má pozviechať z tohto marazmu, ktorý ste tu priviedli za rok a pol, bude potrebné na Slovensko dostať nielen odborníkov, ale aj profesionálov. A bude to nevyhnutné, ak sa táto krajina má pohnúť tým správnym smerom.
Ďakujem pekne za vašu pozornosť.
Skryt prepis

Vystúpenie v rozprave

6.10.2021 o 18:35 hod.

Mgr.

Matúš Šutaj Eštok

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 18:49

Erik Tomáš
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Matúš, Igor Matovič dobre vedel, prečo hovoril o tej straníckej knižke, že už nemôže byť len stranícka knižka nejakou podmienkou pre vstup do štátnej správy, lebo OĽANO má asi toľko straníkov, že sa všetci zmestia do výťahu. Ale v každom prípade on ten princíp tzv. našich ľudí povýšil na úplne inú úroveň, na piedestál, pretože teraz podľa nich je ten správny profesionálny úradník ten, ktorý sa stotožní, ako si správne povedal, s cieľmi a zámermi tejto vlády. Ak by toto začali húfne robiť naozaj úradníci, tak potom pánboh pomáhaj tejto krajine!
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

6.10.2021 o 18:49 hod.

Mgr.

Erik Tomáš

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 18:50

Marián Saloň
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem pekne, pán predsedajúci.
Matúš, presne si pomenoval veci, že aký je zámer tohto zákona a vlastne tento zákon má len, ako sa hovorí, že bude mať ten začiatok svojej účinnosti a ten koniec účinnosti nebude, čiže on sa vráti ako bumerang a už potom nebude môcť byť kritika voči tomuto zákonu, keďže ho schvália v takej podobe, v akej je.
Ale ja som to aj vtedy vo faktickej nestihol povedať, ale ty si to, ty si to začal a ja by som to vlastne dokončil, že vlastne tým, že budú mať možnosť odvolávať riadiacich funkcionárov na akejkoľvek pozícii, práve vznikne situácia, že tí ľudia sa budú báť a prestanú vôbec mať záujem sa uchádzať o takúto pozíciu, lebo jednoducho, keď sa im znepáči, urobí niečo, čo sa niekomu nebude pozdávať, tak ho odvolajú, no a, samozrejme, tým, že bude jeho miesto už obsadené, na ktorom bol predtým, tak mu ponúknu úplne niekde inde to miesto a ten človek bude musieť odísť.
Takže tam vznikne ten strach z toho, že vôbec nebudú mať záujem o takéto niečo, lebo presne to sa stalo teraz pri poverovaní policajného prezidenta, kde boli oslovení piati policajti a odmietli, pričom byť policajným prezidentom, to má byť honor a to najlepšie, čo môže dosiahnuť v kariére, policajný prezident, byť policajným prezidentom. A tak to skončilo, že vlastne poverili vedením Policajného zboru človeka, ktorý bol neúspešný vo výberovom konaní.
Takže k tomuto presne bude smerovať vlastne aj v tej štátnej správe, no a možno presne je tu vlastne tá zhoda toho, že idú meniť aj tú vzdelanostnú úroveň v platových triedach, lebo kľudne sa teraz bude môcť stať to, že vlastne tými riadiacimi funkcionármi budú ľudia, ktorí budú mať prvý stupeň vysokoškolského vzdelania a budú riadiť napríklad ľudí s vysokoškolským stupňom druhého stupňa. Takže presne možno to aj k tomu smeruje, že už sa dopredu predpokladá, že nebude záujem o tieto riadiace funkcie, nebudú ich vedieť obsadiť vysokoškolákmi druhého stupňa, tak preto znižujú tú kvalifikačnú úroveň tak, ako ju znižujú.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

6.10.2021 o 18:50 hod.

Ing. PhD.

Marián Saloň

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie v rozprave 18:52

Boris Susko
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem pekne za slovo, vážený pán predsedajúci. Vážený pán navrhovateľ, kolegyne, kolegovia, rád by som sa vyjadril k dvom skutočnostiam pri tomto návrhu zákona. Tá prvá skutočnosť je už niekoľkokrát spomínaný prílepok, ktorý, ako tu už raz bolo povedané, ale musím to zopakovať, je, jeho účelom je obchádzať štandardný legislatívny proces.
Je to už typické pre túto vládnu koalíciu, že takýmto spôsobom mení zásadné veci v rámci legislatívneho procesu. Nejde tu o prílepok, ktorý rieši nejakú technickú záležitosť. Treba si uvedomiť, že tu ide o prílepok, ktorý rieši zásadnú otázku, a to je možnosť prekladania nadriadených zamestnancov v štátnej službe Policajného zboru. Čiže ak by to malo ísť štandardným procesom a malo by to byť predmetom nejakého pripomienkového konania, medzirezortného pripomienkového konania, tak by sa mali možnosť k tomu vyjadriť aj príslušné organizácie, príslušné odbory a tak ďalej. Ale tým, že sa to takto robí, pozmeňovacím návrhom v pléne, tak ako sa to robilo aj v iných prípadoch, v prípade voľby špeciálneho prokurátora a ďalších veciach, tak čo z toho iné možno usúdiť ako len snahu obísť štandardný legislatívny proces?
A druhá vec, taká ešte zásadnejšia, je vôbec k filozofii celého tohto návrhu zákona a k jeho obsahu. Hovorilo sa tu o tom, že účelom celého tohto návrhu zákona sú čistky v štátnej správe. Ale to je len jedna minca, teda jedna strana tejto mince a tá druhá strana je ešte horšia, ešte závažnejšia a to je otázka toho, že zamestnanci, vedúci zamestnanci v štátnej správe sa budú báť konať v súlade so svojím odborným presvedčením a v súlade so zákonom.
V doterajšom právnom stave pokiaľ vedúci zamestnanec v štátnej správe dostal príkaz od nadriadeného, ktorý bol v rozpore, zjavne v rozpore so zákonom a s jeho odborným presvedčením a odborným názorom, a bol následne nejakým spôsobom za takéto postihnutý či odvolaný z funkcie, alebo prepustený zo zamestnania zo štátnej služby, tak sa mohol obrátiť na súd a mohol namietať a zdôvodňovať a väčšinou, pokiaľ máme skúsenosti historicky, tak boli takíto zamestnanci aj na súdoch úspešní a jednotlivé rezorty ich museli potom prijať naspäť v rámci štátnej služby a doplatiť i ešte aj mzdu za ten čas, kedy boli takto neoprávnene buď prepustení zo zamestnania, alebo odvolaní z funkcie.
To, čo sa navrhuje v tomto návrhu zákona, v zásade eliminuje akékoľvek možnosti obrany vedúcich štátnych zamestnancov v prípade, ak odmietnu splniť príkaz nadriadeného zamestnanca alebo nadriadeného verejného funkcionára, či už ide o štátneho tajomníka, ministra, vedúceho služobného, ale aj iného generálneho riaditeľa sekcie. Ak odmietnu splniť politický príkaz, pretože je v rozpore so zákonom, je v rozpore s ich odborným presvedčením a podobne a následkom toho budú bezdôvodne, pretože už nemusí sa uvádzať dôvod, takže bezdôvodne budú odvolaní z funkcie, tak sa nemajú ako brániť. Čiže čo to bude v konečnom dôsledku znamenať? No bude to znamenať len čistú politizáciu štátnej správy, kedy takíto zamestnanci budú plniť len politické príkazy svojich nadriadených a v prípade, že ich odmietnu, tak sa vystavujú riziku. A to riziko je tu naozaj obrovské a odôvodnené, že následkom a v dôsledku neuposlúchnutia takéhoto politického príkazu môžu byť z funkcie bez dôvodu odvolaní a akákoľvek ich obrana je znemožnená, pretože keď nebude udaný dôvod, pre ktorý boli odvolaní, tak sa nemôžu ani brániť.
Ďakujem pekne.
Skryt prepis

Vystúpenie v rozprave

6.10.2021 o 18:52 hod.

JUDr. PhD.

Boris Susko

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 18:57

Vladimír Faič
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem za slovo.
Pán poslanec Susko, len pre tvoju informáciu, ja som už na výbore pre verejnú správu povedal pánovi poslancovi Kyselicovi, že zobral na seba nesmiernu politickú zodpovednosť, ktorú v každom prípade pri normálnom legislatívnom procese má vláda a Národná rada má sa stavať za veci, ktoré mnoho razy budú aj kritické voči vláde. Týmto pán poslanec zobral na seba to, čo by mala tu prísť alebo s čím by mala prísť prostredníctvom ministra alebo predsedu vlády vláda a obhajovať to tu. Neviem, že či je to politická neskúsenosť, ale myslím si, že v tomto prípade je to nevídaný spôsob, takto vážne veci riešiť poslaneckým návrhom zákona.
Ďakujem.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

6.10.2021 o 18:57 hod.

RSDr.

Vladimír Faič

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video