48. schôdza

19.10.2021 - 12.11.2021
 
 
Loading the player...

Prosím povoľte Vášmu prehliadaču prehrávať videá vo formáte flash:
Google Chrome | Mozilla Firefox | Internet Explorer | Edge

Vystúpenie s faktickou poznámkou

20.10.2021 o 16:48 hod.

Ing. PhD.

Ján Blcháč

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video
 
 
 

Vystúpenia

Zobraziť vystúpenia predsedajúceho
 
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 16:32

Richard Nemec
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem, pán predsedajúci. Radovan, ja ti chcem poďakovať a hlavne, čo si tu naznačil. Všetci dobre vieme, že samotné tie športoviská nie sú nejaký biznis, ktorý, ktorý by prinášal, ale tie športoviská prinášajú veľký osoh pre tých obyvateľov tých obcí a miest, takže v tomto preto takáto pomoc a je to dobrovoľné pre tie obce, lebo tie obce samotné to poznajú, poznajú tie športoviská, poznajú tých ľudí, ktorí tam chodia športovať, a je to na dobrovoľnej báze. Ďakujem.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

20.10.2021 o 16:32 hod.

Richard Nemec

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie v rozprave 16:32

Ján Blcháč
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Vážený pán predsedajúci, vážené kolegyne, kolegovia, ja len veľmi krátko k tomuto návrhu zákona o daniach a miestnom poplatku.
Len pár informácií a jednu otázku potom možno na záver s tým, že nikto asi nespochybňuje potrebu pohybu, potrebu športovania ľudí, odkedy začnú chodiť, až do konca, pokiaľ sú zdraví a slúži im, slúži im pohybový aparát, a túto, túto potrebu, resp. povinnosť, ktorú mestá majú a obce majú zakotvenú aj v zákone, v zákone o obecnom zriadení, že sú povinné vytvárať podmienky pre rozvoj športu a kultúry, ktorá je jednou zo základných povinností alebo kompetencií miest a obcí, a, samozrejme, že tak, ako sa navrhuje tento, táto zmena zákona o daniach, o miestnych daniach, ako dobrovoľná možnosť výberu, fakultatívna možnosť zavedenia tohoto inštitútu do všeobecne záväzného nariadenia, príslušného, na príslušný rok, tak chcem len dať niekoľko informácií, aby sme, aby ste mali, pretože dát nie je nikdy dosť a na základe dát by sa malo aj rozhodovať.
Ja keď som, keď sme prvýkrát sa stretli s týmto návrhom, tak mal som určité informácie zo ZMOS-u a dal som si, dal som si vypracovať od našich daniarov na mestskom úrade, koľko teda my v rámci mesta Liptovský Mikuláš ročne inkasujeme tých daní. A chcem ale upozorniť, že mesto Liptovský Mikuláš má asi najnižšie sadzby dane spomedzi okresných miest, ak nie najnižšie vôbec, a nemenili sme ich od roku 2015. Naše stúpajúce výnosy z daní, z miestnych daní, teda majetkových daní, daní z majetku, z pozemkov, z budov, rastú absolútne preto, pretože sa zvyšuje objem, teda množstvo bytov, podnikov, ale aj športovísk.
Nuž mesto Liptovský Mikuláš keby to zaviedlo do svojho VZN-ka, ak to bude schválené, toto, a poslanci sa tak uznesú, tak bude to znamenať výpadok na daniach 35-tisíc eur. My máme zhruba 10-11 športovísk, ktoré sú platcami dane, a toto je príjem, ročný príjem do rozpočtu mesta Liptovský Mikuláš. Mesto Liptovský Mikuláš je mesto olympijských víťazov, my máme radi šport. Mesto Liptovský Mikuláš podporuje rôzne športové aktivity, pokiaľ nie je v rozpočtovom provizóriu, samozrejme, ako v tomto roku, a tak podporuje šport, to znamená prevádzku športových zariadení, ale aj dotačnými schémami mnohé druhy športu, či už priamymi dotáciami, alebo v rámci výzvy, keď vyhlásime výzvu na, pre rôzne občianske združenia športové. My máme asi 150, viac než 150 občianskych združení, ktoré organizujú športový život v meste Liptovský Mikuláš. Je to naozaj fenomén, ktorý je prítomný a ktorý si veľmi vážime, pretože len takto môžeme hlavne pre mládež dať možnosť tráviť voľný čas a pripravovať sa aj na budúce povolanie a na súťaživosť a na veci, ktoré, a na život vôbec aj prostredníctvom športu.
Tak my, mesto Liptovský Mikuláš, pre vašu informáciu, 31,5-tisícové mesto, vynakladá ročne na prevádzku športových zariadení, ale aj na tieto podpory, o ktorých som hovoril, viac než 1,5 mil. eur. Viac než 1,5 mil. eur. To len také informácie pre, pre vás. Neviem, ako je to na Slovensku. Možno máte dáta, koľko takýchto daní sa vyberá na, hlavne v mestách, ale aj vo väčších obciach určite existujú fitnescentrá alebo menšie športoviská, ktoré sú v obciach, ktoré majú určitú, určitú veľkosť, tak to by bolo zaujímavé.
Ale chcel by som sa pána predkladateľa spýtať, lebo exist... existovalo nejaké stanovisko ZMOS-u, ktoré, ktorú teraz nemám zasa pri sebe, ale mám ho kdesi v takej podobe konceptu, kde ZMOS vyjadril nesúhlas v tom čase, keď som ho ja mal možnosť dostať, možno ten názor zmenil, ja neviem, asi nám to môžete potom objasniť v záverečnom slove alebo vo faktickej poznámke.
A viete, ak... to na záver poviem, keby som to tak len letmo skúsil prepočítať, ak máme 135 miest a keby len 10-tisíc, desaťtisícový príjem malo jedno mesto, tak vám to vyjde milió... takmer 1,5 mil. eur výpadok do príjmu miest a obcí v rámci jedného roku. Tu 1,5 mil., pri prechode správy národných parkov z Lesov na Štátnu ochranu prírody ďalší 1,5 mil., potom ďalšie nové kompetencie bez peňazí a takto sú samosprávy skúšané stále dookola. Aj keď, ešte pripomínam tú vec, že, samozrejme, toto je fakultatívne, mestá a obce, možno niektoré to uplatnia, kde nájdu dostatok argumentov, resp. majú dostatočný zdroj príjmov na svoju činnosť a nebudú im tie výpadky chýbať, alebo sú tie výpadky také malé, že jednoducho si to dokážu, dokážu nejako vykompenzovať.
Takže bude to na rozhodnutí, ak tento zákon bude prijatý poslancov obecných, alebo teda mestských zastupiteľstiev a obecných zastupiteľstiev, ako sa vysporiadajú. Čo je možno dobré, je to, že sa môžu niektoré zariadenia dať zdaniť, niektoré sa nedá, takže tých kombinácií je tam veľa.
Ďakujem pekne.
Skryt prepis

Vystúpenie v rozprave

20.10.2021 o 16:32 hod.

Ing. PhD.

Ján Blcháč

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 16:39

Richard Nemec
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem, pán predsedajúci. Pán Blcháč, ja vás rozumiem. Je super a pochvala, ako v Liptovskom Mikuláši sa staráte o športoviská, ako ich máte veľa, čo je super, a už ste to tu, už ste to tu spomínali.
Tu hlavne ide o to, že sme to vyňali preto, tú motiváciu, lebo máme tuná fond na podporu športu, kde štát chce pomáhať na výstavbu, nové výzvy na výstavbu malej infraštruktúry, národnej infraštruktúry, kde ten pán Sloboda tu už spomenul ten veľký dlh, ktorý máme voči mestám, čo sa týka športovísk, a vravím, je to na dobrovoľnej báze, kde vy si to môžete, naozaj to tam poznáte, a keď máme zmapovať celé Slovensko, tak, tak to, že na základných školách nemáme, a vy dobre asi viete, tým, že, tým, že ste v Liptovskom Mikuláši, viete, že keď vlastníte vy nejaké športovisko, tak si neuplatňujete daň z nehnuteľnosti, takže sú to, sú to, len naozaj zhodnotiť tak, aby ste ich mohli motivovať tých vašich podnikateľov v tom danom meste, ktorí vám vedia pomôcť zveľaďovať tieto športoviská.
Samozrejme, a máte pravdu, my sme oslovili ZMOS, Úniu miest, SK 8, kde sme zo ZMOS-u dostali negatívne stanovisko, napriek, napriek tomuto sme to aj preto, preto zarad... preto spravili, aby naozaj tie mestá si s tým mohli, mohli to riadiť, aby to nemali riadené niekým, preto to je na dobrovoľnej báze, takže myslím si, že budúcnosť ukáže, že ten ZMOS to celé prehodnotí.
Ďakujem.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

20.10.2021 o 16:39 hod.

Richard Nemec

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 16:41

Tomáš Lehotský
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem veľmi pekne. Pán Blcháč, to znelo ako nejaká výtka, resp. neviem, že nejak forma otázky, ale mám pocit, že ste si odpovedali aj v rámci vlastne toho vášho vystúpenia, lebo vy ste hovorili o tom, že tieto príjmy z daní bývajú niekedy, resp. častokrát zrejme celkom podstatným príjmom pre to dané mesto, ale teda ako tu už viackrát zaznelo, ide o dobrovoľnú možnosť, takže vlastne je potom na poslancoch, na danom meste, aby si zvážil, či preváži výhoda toho, že sa takto športoviská podporia, alebo či je podstatnejšie pre to mesto získať príjem z týchto daní.
Za mňa teda musím povedať, že určite takáto forma podpory má zmysel, daňové úľavy sú formou podpory, ktoré, ktoré sa bežne využívajú v rámci aj ekonomiky, a sú formou podpory, ktorá, ktorá je kvázi aj schvaľovaná ekonómami, ekonómami na celom svete. To znamená, že vzhľadom na to, že je to dobrovoľná možnosť, pre ktorú sa to-ktoré mesto môže rozhodnúť, ja si myslím, že je úplne v poriadku, že takáto možnosť pre, pre mestá bude existovať.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

20.10.2021 o 16:41 hod.

Ing.

Tomáš Lehotský

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 16:42

Karol Kučera
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem za slovo. Tak ja takisto, pán Blcháč, v podstate chcem povedať to, že ste si to sám pomenoval, že naozaj budú rozhodovať o tom mestá a obce, nakoniec možno ste chceli prezentovať viacej Liptovský Mikuláš, ako podporuje v regióne šport, ale v praxi to bude znamenať aj to, že, že prinesie to určitú pomoc vlastne aj pre možné situácie, ktoré, ktoré napríklad nastávali aj teraz v COVID-e, že niektorí prevádzkovatelia sa dostali do veľkých problémov, teda nielen akože za bežných prevádzok, ale aj teraz v COVID-e sú tie situácie určite vyhrotenejšie. Vieme, že mestá a obce majú rôzne zmluvy, rôzne formy zmlúv s prevádzkovateľmi infraštruktúry a častokrát sa dostávajú do problémov v podstate aj športové kluby alebo jednoducho nejaké tímy, napríklad kde, samozrejme, sú aj deti, a nakoniec medzi mestom a prevádzkovateľom sú tie deti, sa stanú nakoniec rukojemníkmi a kvôli nejakým financiám vlastne nastáva problém a tu vlastne budú môcť využiť aj túto možnosť nejakej odpustenie dane v podstate a ten problém sa môže vyriešiť ľahšie.
Takže hovorím, že bude to na jednotlivých poslancoch v danom meste, a pevne verím, že sa táto zmena využije.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

20.10.2021 o 16:42 hod.

Karol Kučera

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 16:44

Peter Vons
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem veľmi pekne. Ja rozumiem kolegovi primátorovi z Liptovského Mikuláša. V podstate mnohí sme tuná aj poslancami a sú tu aj kolegovia primátori, starostovia, ktorí, samozrejme, rozmýšľajú, ako ten rozpočet nejakým spôsobom naplniť, a tuná cítia nejakú takú, nebezpečenstvo, že sa zníži príjem ako taký. Ale už to tu spomenuli aj moji kolegovia, áno, bude to na poslancoch hlavne, že či zvážia, či ten daný subjekt, ktorý o to požiada, je v tom meste alebo v tom regióne taký, že vedia, že naozaj robí prospešnú prácu pre obyvateľov, samozrejme, v tých službách, ktoré má a za ktoré, samozrejme, aj platí. Ale zoberte si, že my ako poslanci máme už aj teraz právo rušiť, teda nedať súhlas na otvorenie herní. A tam takisto sú mestá, ktoré prichádzajú o značné peniaze, myslím si, že oveľa väčšie, a majú tú odvahu zrušiť tie herne aj kvôli tomu, že vedia, že to berie peniaze z vrecák práve tých ľudí, ktorým tie peniaze nakoniec potom veľmi chýbajú.
Zoberme si ale aj situáciu, že keby naše mestá mali len tie športoviská, ktoré majú, a neboli by ďalšie, súkromné, tak myslím si, že to poskytovanie tej, tej služby, ktorá má prispievať, samozrejme, k zdraviu, kondícii, dá sa povedať, k aktívnemu tráveniu času, by to nezvládali. Takže práve títo súkromníci, ktorí tieto služby poskytujú, by mali pocítiť nejako na tom, že to mesto vie oceniť tú službu, hej, a vie to aj posúdiť, že do akej miery je prínosná. Mnohé tie prevádzky, môžem hovoriť aj z vlastných skúseností, poskytujú aj zvýhodnené služby napríklad pre seniorov alebo zdravotne oslabených a nemajú nejakú, nejakú vďaku za to a aj týmto prostredníctvom, veď to nie sú veľké peniaze, im môžu ukázať, že sú radi, že tí, že, že to športovisko tam existuje, aspoň takto ho podporia, takže ja ďakujem predkladateľom, že tento zákon tuná pri... prinesú.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

20.10.2021 o 16:44 hod.

PaedDr.

Peter Vons

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 16:46

Radovan Sloboda
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem za slovo, pán predsedajúci. Pán kolega Blcháč, viete, vy ste tu spomenul, že koľko dávate peňazí v Liptovskom Mikuláši do športu, myslím, že 1,5 mil. ste uviedol, len treba mať na zreteli to, že to je nejaká... vaše politické rozhodnutie v meste, ja neviem, ako to máte štruktúrované, a v každom prípade máte to rozdelené pre nejaké športy, zrejme, zrejme podporujete aj prevádzku niektorých, niektorých zariadení ako obvykle sú plavárne alebo hokejové štadióny, no ale rozdiel voči tomuto, voči tomuto novému zákonu bude v tom, že tam vy sa rozhodnete iba o tom, či mesto toto umožní - a pre všetkých rovnako. Toto je ten rozdiel, že takto vy poviete, dáme do futbalu toľko, do hokeja toľko, ale trebárs do... na karate a na nejaké bojové športy nedáte nič. Ale pokiaľ podnikatelia v týchto športoch – a umožníte im odpočítavať z prevádzky daň zo stavby – sa rozhodnú prevádzkovať bojové športy, prevádzkovať futbal, tak budú mať všade rovnaké podmienky. Toto je dôležité.
A druhá dôležitá vec je tá, že treba sa pozerať aj za kopec, za horizont. Prijatie tohoto zákona umožní obciam zrušiť túto daň, čo bude znamenať pre obce a pre investorov lepšiu možnosť získavania podnikateľov, ktorí budú chcieť investovať do športovej infraštruktúry. A toto je tiež jeden z hlavných cieľov tejto zmeny, a ktorý, ktorý si potom budete môcť vykonávať v politike miest a obcí.
Ďakujem.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

20.10.2021 o 16:46 hod.

Ing.

Radovan Sloboda

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 16:48

Ján Blcháč
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Áno, ďakujem všetkým kolegom za faktické poznámky, len možno sme sa nejako nie celkom pochopili. Ja som chcel poukázať v mojom vystúpení na práve to, o čom tu často hovorím aj v súvislosti s COVID-om a s kadečím, že keď sa niečo má rozhodovať, malo by sa vychádzať z presných dát.
Ak teda ZMOS dal nejaké negatívne, negatívne stanovisko, zrejme ho k tomu niečo vedie, možno to, čo som povedal, že tu 1,5 mil., tam 1,5 mil. výpadok pre samosprávy ako také na celom Slovensku, tak možno v tom to bude. Ja nie som proti tomuto, tomuto návrhu, pretože to bude závisieť, ako ste správne povedali od mestských zastupiteľstiev, nie od poslancov, poslanec je poslanec, ale zastupiteľstvo rozhoduje o VZN-kách, nebude to nejaká vec, o ktorú treba požiadať, ako povedať, v VZN-ku bude možnosť odpustenia dane, tak tam bude pre všetkých, netreba o to žiadať.
Keď tu argumentujete covidovými, dopadmi COVID-u, tak je skôr úloha štátu, myslím si, že samosprávy na Slovensku, je známe, že nebyť samospráv a ich činností pri testovaní, pri všetkých operáciách na odstránenie dôsledkov covidovej pandémie, tak by to dopadlo hrozne, pretože štátna správa, okresné úrady v tomto boli veľmi pasívne, takže to by som nedával ako argument.
Ja som chcel len poukázať na to, že treba pri každom jednom rozhodnutí a pri každom jednom návrhu hlavne dávať pozor na dáta, na dáta. Takže asi toľko k tomu. Ešte raz ďakujem.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

20.10.2021 o 16:48 hod.

Ing. PhD.

Ján Blcháč

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie v rozprave 16:50

Eduard Kočiš
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem pekne za slovo, pán predsedajúci. Hneď na začiatok musím povedať, že športovísk nie je nikdy dosť, či sa jedná o športy, ktoré sú prevádzkované v interiéri, alebo o športy, ktoré sú prevádzkované v exteriéri, predkladateľom tohto návrhu zákona držím palce, prsty, päste, aby takýchto rozumných nápadov prichádzalo dosť, ale zároveň sa musím zastať aj pána kolegu poslanca Blcháča ako predstaviteľa samosprávy, pretože 95 % športových klubov by bez podpory samosprávy miest a obcí neprežilo, a jednoducho všetky tieto športové aktivity by skončili na holej dlažbe. Takže v tomto sa ho musím zastať.
A ďakujem takým mestám, ako sú Michalovce, Liptovský Mikuláš a mnohé iné, ktoré nepatria k tým najväčším, ale naozaj sa dá povedať, že to sú mestá športu, pretože práve na týchto mestách, maličkých mestách stojí teraz kvalita a úroveň slovenského športu, pretože bývalé bašty slovenského športu, ako je Banská Bystrica, Košice, Prešov, Bratislava ďaleko za nimi zaostávajú, a nevidím tam nejaký posun alebo postoj vpred. Takže toľko tak na úvod.
Cieľom tohto návrhu zákona je naozaj odbremeniť od dane z príjmov a od dane z nehnuteľnosti športové kluby alebo prevádzkovateľov týchto športových klubov, alebo športových zariadení, s čím nemám, samozrejme, žiaden problém, práve vítam to, ale zároveň si musíme uvedomiť, že 90 % športovísk je v majetku miest a obcí a zároveň 90 % športovísk prevádzkuje samotné mesto alebo samotná obec. Čiže vlastne mesto alebo obec platí - v úvodzovkách - dane sama sebe, ale čiže tak ako pán kolega Nemec tuná povedal, čiže neplatí.
Čiže ak naozaj je prevádzkovateľom obec, mesto, čiže čo sa týka tých ekonomických nejakých neduhov, tak tam nedochádza v žiadnom prípade ani k plusovým, ale ani k saldovým číslam, čiže naozaj sme na tom istom, ale ide tu naozaj iba o tých prevádzkovateľov, ktorí sú súkromní a chceli by nejakým spôsobom viacej investovať, či už do skvalitnenia infraštruktúry v exteriéri, alebo zakúpením nejakých kvalitnejších strojov, alebo posilňovacích zariadení v interiéri, čiže toto naozaj týmto súkromným prevádzkovateľom pomôže, čo vítam, pretože len zdravá spoločnosť môže produkovať zdravých ľudí a šport je takým prirodzeným identifikátorom tohto celého, takže ja sa naozaj neobávam, aby tento zákon, ktorý naozaj nie je riešený z pozície parlamentu, ale naozaj celé to rozhodovacie konanie bude len na bedrách poslancov miest a obcí, takže tí v konečnom dôsledku rozhodnú, akým spôsobom sa k tejto problematike postavia, akým spôsobom k tejto problematike budú vystupovať, a všetky mestá, všetky obce, ktoré naozaj majú záujem, aby populácia v danom regióne bola zdravá, aby populácia v danom regióne naozaj prekvitala a nepredávala rôznym neduhom, ale práve naopak, športovala a jednoducho žila zdravo.
Čiže ja som naozaj veľmi rád, že tento návrh zákona tuná prichádza, ešte raz hovorím, v konečnom dôsledku sa rozhodnú obecní a mestskí poslanci, tento zákon naozaj nie je nejakým zákonom, ktorý okamžite niečo prikazuje, iba umožňuje. Takže všetko to, čo umožňuje niečo zlepšiť, vždy kvitujem, vždy vítam a vždy podporím a naozaj, môžem naozaj všetkých kolegov, či už naľavo, alebo napravo, ubezpečiť, že tento zákon naozaj nič neprikazuje, nikoho neobmedzuje, každý sa rozhodne v konečnom dôsledku, sám ako uzná za vhodné. Čiže ja predkladateľom ďakujem za podporu športu, v tomto majú moju podporu aj naďalej a pevne verím, že v zdravom tele zdravý duch, sa budeme týmto riadiť aj ďalej.
Ďakujem pekne.
Skryt prepis

Vystúpenie v rozprave

20.10.2021 o 16:50 hod.

Mgr.

Eduard Kočiš

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 16:54

Richard Nemec
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem, pán predsedajúci. Pán Kočiš, ďakujem veľmi pekne za pochvaly, aj všetci predkladatelia. Samozrejme, my si to uvedomujeme, samozrejme, je táto novela, ide, smerovaná je do budúcna na to, aby, aby sme motivovali tých podnikateľov a ten štát, aby naozaj tie športoviská, kde nie sú a kde, kde je naozaj potreba ich vystavať, tak aby sa vystavili, aj čo sa týka národnej infraštruktúry.
To, že obce, mestá financujú tie športy, samozrejme, pripravuje sa aj novela zákona o športe, ktorá tým zväzom, ktoré by vám mali pomáhať, v prvom rade by vám mali pomáhať, lebo ony dostávajú tie štátne peniaze a rozdeľujú na tie dané športy, takže aj v tomto sa ide pomáhať, takže to je taký prísľub do budúcna.
A ďakujem veľmi pekne.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

20.10.2021 o 16:54 hod.

Richard Nemec

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video