48. schôdza

19.10.2021 - 12.11.2021
 
 
Loading the player...

Prosím povoľte Vášmu prehliadaču prehrávať videá vo formáte flash:
Google Chrome | Mozilla Firefox | Internet Explorer | Edge

Vystúpenie s faktickou poznámkou

21.10.2021 o 16:28 hod.

Ing.

Richard Takáč

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video
 
 
 

Vystúpenia

Zobraziť vystúpenia predsedajúceho
 
 

Vystúpenie v rozprave 16:06

Lucia Drábiková
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Vážený pán predseda, vážené pani poslankyne, vážení páni poslanci, návrh na voľbu člena Rady pre štátnu službu predkladá Národnej rade Slovenskej republiky Výbor Národnej rady Slovenskej republiky pre sociálne veci, ktorý bol uznesením Národnej rady Slovenskej republiky č. 365 zo 6. decembra 2016 poverený plnením úloh v súvislosti s voľbou a činnosťou Rady pre štátnu službu podľa zákona č. 55/2017 Z. z. o štátnej službe a o zmene a doplnení niektorých zákonov v znení neskorších predpisov.
Rada pre štátnu službu sa skladá z piatich členov. Členov rady volí a odvoláva Národná rada Slovenskej republiky nadpolovičnou väčšinou hlasov prítomných poslancov.
Členka Rady pre štátnu službu Dr. Zuzana Šabová, navrhnutá na členku rady za poradný orgán vlády v oblasti mimovládnych organizácií a rozvoja občianskej spoločnosti oznámila Národnej rade Slovenskej republiky listom zo dňa 13. 7. 2021, že sa vzdáva členstva v rade k 19. 7. 2021.
Dňa 17. 9. 2021 doručil poradný orgán vlády Slovenskej republiky v oblasti mimovládnych organizácií a rozvoja občianskej spoločnosti návrh na zvolenie Mgr. Maroša Pauliniho za člena Rady pre štátnu službu.
Výbor Národnej rady Slovenskej republiky pre sociálne veci na svojej 48. schôdzi dňa 14. októbra 2021 uznesením č. 134 konštatuje, že kandidát na člena rady spĺňa podmienky ustanovené v § 12 ods. 6 zákona č. 55/2017 Z. z. o štátnej službe a o zmene a doplnení niektorých zákonov v znení neskorších predpisov a odporúča Národnej rade zvoliť za člena Rady pre štátnu službu Mgr. Maroša Pauliniho.
Výbor Národnej rady Slovenskej republiky pre sociálne veci odporučil vykonať voľbu podľa ustanovení zákona Národnej rady Slovenskej republiky č. 350/1996 Z. z. o rokovacom poriadku Národnej rady Slovenskej republiky v znení neskorších predpisov a volebného poriadku o voľbe a odvolávaní iných funkcionárov, schváleného uznesením Národnej rady Slovenskej republiky č. 498 zo 17. júna 2011.
V prípade nezvolenia člena rady Výbor Národnej rady Slovenskej republiky pre sociálne veci vyzve subjekt majúci oprávnenie v zmysle § 12 ods. 3 zákona č. 55/2017 Z. z. o štátnej službe a o zmene a doplnení niektorých zákonov, aby predložil nového kandidáta.
Výbor ma svojím uznesením poveril, aby som informovala Národnú radu Slovenskej republiky o výsledku prerokovania návrhu vo Výbore Národnej rady Slovenskej republiky pre sociálne veci a o stanovisku výboru.
Pán predsedajúci, otvorte, prosím, rozpravu.
Skryt prepis

Vystúpenie v rozprave

21.10.2021 o 16:06 hod.

Mgr. PhD.

Lucia Drábiková

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie v rozprave 16:19

Richard Takáč
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem veľmi pekne za slovo, pán podpredseda.
Kolegyne, kolegovia, predložený návrh na uznesenie, kde chceme hovoriť o tom, ako zmierňovať negatívne dopady cien energií na Slovensku, je úplne legitímne hovoriť o tom tuto v Národnej rade. Zas pri vystúpení pána poslanca za SaS pána Kazdu odzneli slová, jednoznačne sa zase ukázal postoj liberálov, ktorí v tomto pléne a na Slovensku hovoria o tom, že, v prvom rade že to sem nepatrí rokovať o tom, aby sme tuto v Národnej rade rokovali o tom, že či a akým spôsobom sa bude znižovať cena elektriky, plynu, tepla a ďalších, ďalších energií pre občanov Slovenskej republiky.
Pevne verím, že obyvatelia Slovenska sledujú live vysielanie parlamentu a vidia postoj liberálov, ktorí hovoria o tom, že ani sa, že to sa ani nedá, že nedá sa znížiť cena, že nedokážeme to ovplyvniť, nedokážeme to zmierniť, že proste je to globálna vec a tak ďalej a tak ďalej, čo jednoznačne viacerí kolegovia v tomto pléne aj odborníci preukázali a vyvrátili, že štát, vláda, ministerstvo vie jednoznačne do tohto procesu zasiahnuť. A pán kolega Kazda to presne povedal, v minulosti strana SMER – sociálna demokracia, Robert Fico do toho, áno, viackrát zasiahol. A tým pádom, tým pádom sa nezvyšovali ceny plynu, elektriky a ďalšej energie na Slovensku.
Ja viem, že vám je to, vám je to úplne jedno, vám je jedno, že či sa zdvihne cena plynu napríklad alebo elektriky o 15, 20, 30 %, lebo hovoríte o tom, že to všetko vyrieši voľný trh. Videli sme váš postoj, vášho predsedu Richarda Sulíka ako ministra hospodárstva, ktorý si neuplatnil predkupné právo pri Východoslovenskej distribučnej energetike, kde vlastne už pomaly monopol má na Slovensku nemecká spoločnosť, ktorá vlastní aj Západoslovenskú, teraz aj Východoslovenskú energetiku, kde je jednoznačne preukázané, že napríklad pri týchto distribučných spoločnostiach sú neskutočné miliardové zisky týchto spoločností, ktoré v skutočnosti patria občanom na Slovensku. Občania na Slovensku sa skladajú vo forme distribúcie pre tieto nadnárodné spoločnosti, ktoré, nebudem sa vracať do minulosti, došlo, sa sprivatizovali, kde teda aj Richard Sulík asistoval ešte vtedy ministrovi Miklošovi.
Kolegyne, kolegovia, pán Kazda tu hovoril aj o tom, už viacerí kolegovia to vo faktickej naňho v reakcii spomenuli, hovoril o tom, že ako sa tu zadlžuje a že nie sú na to peniaze a neviem čo. No áno, však my vidíme, že vaša vláda, ktorá tu je rok a pol, zadlžila túto krajinu neskutočne. A hovoríte o tom že nemáte na to financie, lebo ste zadlžení, nemáte na to peniaze. No, tie peniaze nemáte preto, lebo tie peniaze používate na rôzne nezmyselné nákupy, celoplošných, celoplošného testovania a rôzne ďalšie nezmysly ako napríklad očkovacia lotéria a ďalšie veci.
Pán kolega, jednoznačne už bolo vyvrátené a preukázané, že z toho, čo hovoríte, koľko ste vy miliárd dali na pomoc COVID-u, tak to asi len 20 % z toho bolo použité reálne na pomoc v rámci COVID-u na Slovensku a ostatné veci boli krížom-krážom na rôzne nezmysly. Je reálne, je reálne a to dobre vieme, že reálne vie vláda a ministerstvo hospodárstva reálne ovplyvniť cenu elektriky, plynu a ďalšieho tepla. Hlavne nemusíme ísť ďaleko, môžme ísť napríklad do Čiech. Češi aktívne robia, tam vláda aktívne pracuje na tom, aby zamedzila rapídnemu zvyšovaniu cien. A my tu na Slovensku spíme. A poslanci za SaS-ku povedia, že však to sem, nemáme sem ani čo nosiť takéto veci, že tu nemôžme o tom ani rokovať. Ja viem, že je voľný trh, že vám to vyhovuje, však občania, občania zaplatia.
Pán Kazda, ak si dobre pamätám, boli ste to aj vy, ktorý ste v tomto pléne povedali, že načo je vo vlastníctve, načo štát vlastní pôdu a lesy. Načo štát vlastní, že predajme to všetko súkromníkom, že súkromníci sa budú o to lepšie starať. A toto je presne postoj liberálov, ktorí v tejto vláde a teda v tejto koalícii, proste ich postoj, všetko zaplatia občania, všetko vyriešia. Tak ja viem, že pánovi Sulíkovi to je jedno, ten skončí teraz toto volebné obdobie a pôjde si užívať do Austrálie, tak ako to hovorí o ňom aj Igor Matovič.
Kolegyne, kolegovia, pán Kazda tu spomínal ešte, že idú to riešiť, že budúci týždeň alebo, ak si dobre pamätám, budúci týždeň majú veľké stretnutie, že idú to kompenzovať cez Environmentálny fond. Ja pevne verím, že toto neprejde, že nájdete niekde inde tie finančné prostriedky. Lebo v prvom rade ten Environmentálny fond má slúžiť na to, aby sa pomáhalo prostredníctvom tohto fondu pre obce a mestá, aby sa budovali kanalizácie, aby sa budovali vodovody. Nemôže sa stať to, že aby cez Environmentálny fond, teraz Environmentálny fond si dá vyše 1 milión euro, 1,2 alebo 1,3 milión euro dá svojej vlastnej organizácii na vykrytie nejakých nákladov. Však to je neskutočné! Však to sú práve tie peniaze, ktoré majú byť použité pre tie obce a mestá.
Troška by som vám odporučil, keby ste sa išli prejsť do regiónov porozprávať sa so starostami, s primátormi, ako to všetko funguje, ako to nefunguje. Ako to nefunguje, ako sa nemôžu dopátrať k miestnym akčným skupinám, teraz Environmentálny fond. Raz mi posielal jeden starosta, dostal odpoveď napríklad z Environmentálneho fondu, lebo že nebol úspešný so žiadosťou z hľadiska asi, ak si dobre pamätám, zberného dvora z hľadiska recyklácie, tak mu odpísali, že neúspešný, nedostane peniaze preto, lebo že jeho obec má vysoké percento triedenia. Akože to je neskutočné! Čiže určite cez Environmentálny fond nie je správna cesta a je veľa možností, ako vláda a ministerstvo môže aktívne robiť kroky na to, aby sa zamedzilo zvyšovaniu, zvyšovaniu cien elektriky, plynu, tepla.
Ja viem, že ak som to už viackrát aj povedal, pre vás liberálov zo SaS-ky je najlepšie, keď to zaplatia všetci občania, ste im to aj teraz tu povedali, že občania musia byť pripravení, musia si začať uťahovať opasky, že končí tu obdobie prosperity. No áno, však vidím, ako vládnete, a to je proste celý postoj a celý obraz vašej vlády. Je v prvom rade vašou úlohou, vašou úlohou pre každého občana zabezpečiť to, aby sa nezvyšovala cena elektriky, plynu a tepla, a preto je potrebné tuto v Národnej rade o tom hovoriť, lebo Národná rada je nadriadená, respektíve ministerstvo je podriadené, ministri sú podriadení parlamentu, to znamená, že oni sem musia prísť a povedať, čo idú robiť, aby sa nezvyšovali tieto ceny. A možnosti sú, robia to iné krajiny úplne bez problémov, vidíme, iné členské štáty Európskej únie aktívne k tomu pristupujú, len, bohužiaľ, u nás minister hospodárstva spí, neviem, asi je v Dubaji zase alebo niekde oddychuje.
A ja pevne verím, že minimálne, minimálne pri tomto, keď nie teda v tomto bode, ale minimálne budúci týždeň v utorok máme schôdzu na odvolanie ministra hospodárstva Richarda Sulíka a tu ste určite zachytili informácie, kde dnes minister Sulík povedal po rokovaniach asi aj s klubom OĽANO, neviem, či nie aj so SME RODINA , že nemá tam podporu, nemá tam podporu všetkých poslancov koaličných. Takže asi aj už tí z koalície otvorili niektorí oči a reálne vidia, že ten Sulík, jemu je úplne jedno, či cena elektriky pôjde o 30 alebo o 40 % hore, lebo proste váš postoj v SaS-ke, v liberáloch je, však bežní občania to všetko zaplatia.
Ďakujem veľmi pekne.
Skryt prepis

Vystúpenie v rozprave

21.10.2021 o 16:19 hod.

Ing.

Richard Takáč

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 16:20

Radovan Kazda
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Pán poslanec, som polichotený, že ste sa venovali mne, mali ste sa venovať uzneseniu, návrhu uznesenia, ale teda vlastne skoro celé, celé vaše vystúpenie bolo reakciou na mňa. Prešli ste tu štátny rozpočet, rozpočet verejných financií, riešili ste vlastníctvo pôdy, ale naozaj nerozumiem, že čo to má spoločné s rastúcou cenou energií, proste vôbec nič.
A spomínali ste tu nejaký envi... teda spomínali ste tu Environmentálny fond, že ten má podporovať iné projekty. No, možno neviete, možno nie ste tak zorientovaný. Ja keď som hovoril o envirofonde, tak som hovoril o tom, že envirofond je v súčasnosti prijímateľom tržieb z predaja emisných kvót, na tom účte, na samostatnom účte Environmentálneho fondu sú v podstate peniaze od priemyslu, je tam údajne teraz už viac ako miliarda, miliarda, 1,2 miliardy eur a tieto prostriedky je možné vrátiť nejakým spôsobom priemyslu. Samozrejme, nie nejakou formou priamej dotácie, proste hľadajú sa nejaké riešenia, rokovania medzi ministerstvom životného prostredia a financií prebiehajú, hľadať nejakú, nejaký mechanizmus, kde by sa nejaká časť týchto prostriedkov, nie celá, vrátila nejakou formou priemyslu. To znamená, že nie celá časť, ale taká časť, ako aby, aká je v niektorých krajinách Európskej únii, kde sa tam z týchto prostriedkov vybratých dostala väčšia časť do práve priemyslu v nejakej forme, a to je, toto je napríklad jedna z možných kompenzácií, ktoré by mohol priemysel dostať. Takže to asi tak na upresnenie.
Inak pán minister nie je v Dubaji, ja som ho videl aj dnes a bol tu aj včera dokonca, takže neviem, asi ste si ho nevšimli, bol tu asi aj pred hodinou alebo dvoma.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

21.10.2021 o 16:20 hod.

Ing.

Radovan Kazda

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 16:22

Anna Zemanová
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem pekne.
Pán kolega, naozaj toto bolo vystúpenie pre YouTube, toto bolo vystúpenie pre sociálne siete, ale nemalo to ani hlavu, ani pätu. Keď sa chcete k niečomu vyjadrovať, bolo by dobré, keby ste si veci naštudovali. Ja len doplním vlastne to, čo bolo povedané napríklad k tomu Environmentálnemu fondu.
Tak viete, to nie je len, že Environmentálny fond je tu na to, aby podporoval obce a mestá výstavbami kanalizácií alebo zberných dvorov. Áno aj, ale hlavným poslaním fondu je poskytovanie finančných prostriedkov žiadateľom vo forme dotácií alebo úverov na podporu projektov v rámci činností zameraných na dosiahnutie cieľov štátnej environmentálnej politiky na celoštátnej, regionálnej alebo miestnej úrovni. K tomu patria, naozaj ciele environmentálnej politiky sú ovzduší, v ochrane vôd, prírody a podobne. Čiže tieto môžu byť poskytované aj obciam, ale aj iným subjektom. Samozrejme, to, čo bolo povedané aj mojím kolegom predrečníkom Radom Kazdom, tak sú to vo veľkom objeme aj výnosy získané z dražieb kvót a peňažné prostriedky získané z predaja kvót skleníkových plynov alebo znečisťujúcich látok. Toto použitie týchto prostriedkov je viazané na vlastne majetkové aktíva Slovenskej republiky, tak to, nie je to úplne jednoduché uvoľňovať tieto prostriedky.
Áno, a keď sa uvoľňujú, je to považované za štátnu pomoc. Robilo sa to aj v minulom roku, robila to aj vaša vláda, my sme to patrične tiež kritizovali, pretože tieto prostriedky sú viazané na tomto účte Environmentálneho fondu a možno práve teraz je tá situácia, kedy naozaj by mohla vláda, v prvom rade ministerstvo financií a ministerstvo životného prostredia, ktoré, na ktorých súhlas je viazané akékoľvek uvoľnenie týchto prostriedkov zvážiť, či nie je teraz tá doba, že táto štátna pomoc by vlastne bola poskytnutá subjektom, ktoré následne... (Prerušenie vystúpenia časomerom.)
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

21.10.2021 o 16:22 hod.

RNDr.

Anna Zemanová

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 16:24

Maroš Kondrót
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem pekne, pán predsedajúci.
Chcem len kratučko zareagovať na ten Environmentálny fond, ktorý si, Richard, spomenul a spomínal ho aj pán Kazda. Rezort životného prostredia odkazuje priemyslu, envirofond nie je bankomat. Je to len na margo spolupráce Budaja so Sulíkom a celej tejto vlády, ale zároveň ak pominieme túto trápnu smiešnosť tejto situácie, ktorá určite má aj čiastočne svoje jadro, tak znamená to, že ten problém je širší a nedá sa to riešiť mirnix-dirnix a určite nie, pri všetkej úcte, to nevyriešime na komisii, čo je podvýbor pre hospodársku politiku. Tam to nevyriešime, keď tam budeme všetci poslanci z hospodárskeho výboru, čo tam všetci nebudeme, budeme sa venovať cene plynu.
Preto zmyslom tohoto nášho návrhu je, aby Národná rada ako celok prijala uznesenie, ktorým uplatní si svoju kontrolnú činnosť, požiada predsedu Národnej rady, aby vypracoval plán kontrol, požiada vládu, aby informovala Národnú radu, aby sa to dostalo na úroveň, ktorej to patrí.
Ceny energií sa šplhajú tak vysoko, že veľkí dodávatelia, už som to tuná hovoril, sú pripravení ponúknuť domácnostiam splátkové kalendáre. ZS energia aj stredoslovenská energia zvyšuje 20-percentný nárast žiadostí ľudí už teraz, pol roka pred tým, ako majú ísť ceny hore, aby si dohodli splátkové kalendáre.
A dokonca Boris Kollár, líder hnutia SME RODINA, vyzval koaličných partnerov na vytvorenie pracovnej skupiny, ktorá by riešila problém zvyšujúcich sa cien a energetickej chudoby. Toto už z tých najvyšších miest padlo. Povedal, že keď sú schopní zriadiť skupinu návrat dôvery v štát, musia byť schopní zorganizovať aj skupinu naprieč ministerstvami aj na riešenie zvyšovanie cien. Ale táto aktivita akosi zapadla prachom. Preto sme tu my s týmto návrhom.
S tým návrhom ste mohli prísť vy, mohli prísť kolegovia z OĽANO, mohlo prísť vedenie parlamentu. Nehľadajte nič zlého.
Ďakujem.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

21.10.2021 o 16:24 hod.

Ing.

Maroš Kondrót

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 16:26

Marek Kotleba
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem za slovo, pán podpredseda.
Pán poslanec, budem reagovať iba čisto na vás. Spomínali ste v rozprave pána poslanca Kazdu, ktorý tu hovoril o nejakom uťahovaní opaskov a blahobyte. Ja neviem, kde ten blahobyt videl, že či on žije v nejakej bubline alebo Amnesty International, pre ktorú pracoval, alebo prípadne so svojimi kamarátmi, so živlami, ako je Bútora, Mesežnikov a Zajac, tak oni možno v blahobyte žili, ale Slováci na strednom, na východnom Slovensku, bohužiaľ, v žiadnom blahobyte ani doteraz nežili. Ja neviem, z čoho si majú už uťahovať tie opasky, pretože už sú na poslednej dierke. A tam sú platy okolo 500 – 600 eur. Ako si z tohto majú utiahnuť, keď im ešte teraz zdvihnú ceny energií? Tak prosím vás, takéto veci o uťahovaní opaskov a blahobyte, prosím vás, už v budúcnosti nech takýto poslanec ani nehovorí. Pretože socialistický byt, aby na strednom Slovensku stál 100-tisíc eur a plat bol 500 – 600 eur, tak takýto človek nemá šancu ani nejakú takúto nehnuteľnosť nadobudnúť. A to nielen sám, ale ani v manželstve, pretože by to museli splácať 50 rokov. Takže prosím vás, nehovorte o žiadnom uťahovaní opaskov.
A štát v každom prípade by sa mal venovať cenám energií, pretože ak ešte aj toto zdvihnete, plyn a elektrinu, tak tí Slováci už naozaj nebudú mať z čoho žiť. A prosím vás, vy ak žijete v blahobyte v tom Amnesty International s vašimi parťákmi Bútorom a Mesežnikovom... (Prerušenie vystúpenie predsedajúcim.)

Laurenčík, Milan, podpredseda NR SR
Pán poslanec, reagujte na pána poslanca Takáča.

Kotleba, Marek, poslanec NR SR
Ale veď ja reagujem. Však toto povedal predrečník v rozprave. Ja hovorím na jeho rozpravu.

Laurenčík, Milan, podpredseda NR SR
Hej, ale neobracajte sa na pána poslanca Kazdu...

Kotleba, Marek, poslanec NR SR
Ale však prosím vás, ale veď ja sa môžem hádam pozerať, kde ja chcem.

Laurenčík, Milan, podpredseda NR SR
Nie pozerať, ale hovoriť k pánovi poslancovi Kazdovi.

Kotleba, Marek, poslanec NR SR
Ale to, že sa naňho pozerám, to vôbec neznamená, že reagujem naňho. Ja reagujem na predrečníka.

Laurenčík, Milan, podpredseda NR SR
Dobre.

Kotleba, Marek, poslanec NR SR
Čiže prosím vás, žiadne zvyšovanie a takéto šikanovanie do budúcna.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

21.10.2021 o 16:26 hod.

Mgr.

Marek Kotleba

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 16:28

Richard Takáč
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem veľmi pekne za slovo.
Ďakujem za všetky reakcie na moje vystúpenie. Myslím si, že všetci normálni, súdni ľudia ho vnímali tak, ako ho vnímali, a nevnímali ho tak, ako spektrum liberálov sediace v tejto Národnej rade.
Ja som očakával od liberálov, že aspoň sa budú mať snahu nejako to vysvetliť, argumentačne povedať, že teda nie, že takto, že takýto zákon nemôže a nedá sa to, ani v minulosti sa to nedalo. Ale ich argumentácia viac-menej je len v tom, že my tu ani o tom nemôžme rozprávať, hovoriť o tom, že čo majú robiť. Ako, bohužiaľ, to je jednoznačný liberálny postoj.
A tak ako povedali aj ďalší kolegovia vo faktických, ako hovoriť tu o nejakom vy... ja to beriem ako pomaly vyhrážanie sa už občanom Slovenskej republiky, že končí prosperita, lebo áno, sme pomíňali peniaze na nezmyselné celoplošné testovanie, ktoré nás stálo podľa mňa vyše miliardy. Minuli sme neskutočné milióny na nezmyselnú očkovaciu lotériu, a tak si musia občania na Slovensku začať uťahovať opasky. A toto akože je úplne nonsens.
A by som sa tak, už som povedal, že choďte sa prejsť po Slovensku a ja som, odkedy sa začalo toto aktívne riešiť, že sa zvyšuje cena elektriky, a iné krajiny k tomu aktívne pristúpili a hľadajú riešenia a aj našli riešenia, len u nás na Slovensku spíme, tak po jednotlivých pobočkách, napríklad v slovenských, SZE alebo ďalších, alebo slovenský plynárensky, SPP, choďte sa pozrieť, koľko ľudí v šórach stojí pred týmito pobočkami a hľadá riešenie, aspoň ako si sami pomôcť. Ale toto je v prvom rade úloha štátu, aby štát, vláda, ministerstvo im pomohlo.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

21.10.2021 o 16:28 hod.

Ing.

Richard Takáč

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie v rozprave 16:30

Vladimír Faič
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Dámy a páni, dovoľte mi zareagovať v rozprave k predloženému návrhu.
Položím najskôr otázku takú nám spoločnú. Ak by sme neotvorili túto tému a nežiadali, aby sa vláda zaoberala veľmi vážne materiálmi, ktoré by malo ministerstvo hospodárstva predložiť, prišiel by minister zo SaS-ky s nejakými regulačnými opatreniami alebo opatreniami, ktoré zmiernia nárast cien energií? No asi nie, pretože nemajú vo svojej výbave zaoberať sa ani regulačnou politikou, ani zásahmi do ekonomiky alebo do rôznych iných vecí v prípade núdzového stavu a situácie, ktorá sa tým vyvolá. No určite že nie. Preto predkladáme takýto návrh.
A pri všetkej úcte, pán kolega Kazda, ja som sa vás nechcel dotknúť vo faktickej poznámke. Máte právo povedať, samozrejme, to, čo chcete. Máte právo mať svoju pozíciu aj v tejto oblasti. Ale zase nám nechajte právo oponovať vám. Naozaj oponovať vám. Nám nemôže stačiť to, že jeden z nás, zo 150 poslancov, chce nahradiť postoje vlády k takej závažnej problematike, a my sa máme s tým uspokojiť? Ja to staviam do tejto polohy najmä z pohľadu ostatných koaličných partnerov a ostatných koaličných poslancov. Vy prídete domov do regiónu a budete hovoriť, aké opatrenia sa prijímajú na úrovni štátu z toho, čo povie jeden z našich kolegov? Alebo chcete relevantné postoje vlády? A ten relevantný postoj vlády je možné si vynútiť jedine uplatnením kontrolnej funkcie Národnej rady.
Bez urážky a bez toho, aby sme vstupovali si do svedomia, naozaj náš návrh smeruje k tomu, aby, a ja prečítam ten rozhodujúci bod toho uznesenia: Národná rada žiada vládu predložiť na rokovanie schôdze Národnej rady Slovenskej republiky správu o verejnej energetickej politike a jej riešenia v súvislosti s aktuálnymi energetickými trendmi, vývojom na trhu s energiami a so zmiernením negatívnych dopadov na ceny energií. Je to relevantný postoj, relevantný bod, ktorý by teda vláda mala akceptovať, ak sa prijme.
A ja sa nemôžem stotožniť s tým, že je to sympatické, ak pán kolega povie, veď sa o tom porozprávajme, veď si sadnime na nejakú komisiu alebo si porozprávajme vo výbore alebo mimo výboru. Ale to nie je uplatnenie kontrolnej funkcie Národnej rady. Uvedomme si to, prosím, a majme na pamäti všetky štáty, už sa to tu spomenulo, alebo tie, ktoré teda pociťujú a majú nejakú mieru aj vzťahu k svojim občanom, podnikateľskej sfére a celej spoločnosti, prichádzajú s riešeniami, rozhodujú, prijímajú vážne opatrenia tak vo finančnej oblasti, ako kompenzácie, tak v regulačnej oblasti. Ale my sme tu počuli a je to aj v materiáli, že sa ministerstvo hospodárstva zaoberá dereguláciou, že chce ešte obmedziť aj ten regulačný rámec, čo sa týka regulačnej politiky, ktorý tu je doteraz.
Takže ak zoberieme všetky tieto veci do úvahy, naozaj prosím, otvorme sa tomu, aby mohla Národná rada uplatniť túto kontrolnú funkciu a vyžiadala si od vlády skutočné postoje, ktoré môžme potom brať do úvahy. Veď sa toho nebojme. Možno tu prídu také opatrenia, s ktorými bude 150-členné plénum súhlasiť, čo by som bol teda veľmi rád.
Ďakujem pekne.
Skryt prepis

Vystúpenie v rozprave

21.10.2021 o 16:30 hod.

RSDr.

Vladimír Faič

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 16:35

Maroš Kondrót
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem pekne, pán podpredseda.
Milý Vlado, ja by som rád teda nadviazal. Ty si prečítal tú časť C uznesenia, ktorá navrhuje, aby Národná rada požiadala vládu a tak ďalej. Je tam ešte aj druhá časť, aby Národná rada požiadala predsedu Národnej rady Slovenskej republiky, ja som to prečítal, o zabezpečenie vypracovania realizácie plánu kontrolnej činnosti Národnej rady, čo v podstate len nadväzuje na tú jeho aktivitu, ktorú predniesol, ako som pred chvíľočkou spomenul, medzi svojimi koaličnými partnermi a žiadal o vytvorenie medzirezortnej pracovnej skupiny, ktorá nejak zapadla.
A chcem upozorniť ešte na jednu vec. Je tam takisto časť D, kde navrhujeme, aby Národná rada odporučila, lebo nemôže prikazovať, predsedovi a Regulačnej rade Úradu pre reguláciu sieťových odvetví prijať účinné opatrenia na odstránenie meškania pri príprave a schválení regulačnej politiky na nové regulačné obdobie.
Na vysvetlenie chcem uviesť, že v uznesení vlády 606 z roku 2019 bol prijatý integrovaný národný energeticko-klimatický plán, čo je v podstate energetická politika, výhľadovo do roku 2030, ale robí sa na päť rokov, čiže do roku ´24. Už dnes je jasné, že ten cien, ten vývoj cien je tak turbulentný, že ani nie ´23, ale ´22 alebo hneď treba aktualizovať túto energetickú politiku, a preto sme ju spomenuli.
Ďakujem.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

21.10.2021 o 16:35 hod.

Ing.

Maroš Kondrót

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Uvádzajúci uvádza bod 16:38

Richard Raši
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem pekne. Vážený pán podpredseda Národnej rady, ctené dámy poslankyne, vážení páni poslanci, predkladám návrh zákona, ktorým sa teda mení a dopĺňa zákon č. 222/2004 Z. z. o dani z pridanej hodnoty v znení neskorších predpisov, a predkladám ho ako návrh skupiny poslancov Národnej rady Slovenskej republiky za stranu HLAS – sociálna demokracia. Ide o zákon, ktorý reaguje na aktuálny stav predpokladaného výrazného zdražovania cien energií.
Vážený pán podpredseda, toľko na úvod, lebo chcem vystúpiť v rozprave, do ktorej sa hlásim ako prvý, aby na mňa mohli aj poslanci reagovať. Ďakujem pekne.
Skryt prepis

Uvádzajúci uvádza bod

21.10.2021 o 16:38 hod.

MUDr. PhD., MPH

Richard Raši

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video