48. schôdza

19.10.2021 - 12.11.2021
 
 
Loading the player...

Prosím povoľte Vášmu prehliadaču prehrávať videá vo formáte flash:
Google Chrome | Mozilla Firefox | Internet Explorer | Edge

Vystúpenie spoločného spravodajcu

21.10.2021 o 18:09 hod.

JUDr.

Ján Richter

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video
 
 
 

Vystúpenia

Zobraziť vystúpenia predsedajúceho
 
 

Vystúpenie s procedurálnym návrhom 17:10

Jozef Pročko
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem. Chcem požiadať plénum Národnej rady, aby odsúdilo správanie poslanca Milana Mazureka, ktorý špehuje a natáča bez povolenia dotknutých osôb poslancov v parlamentnom bufete počas toho, ako jedia a pijú, a potom tieto videá zverejňuje na svojom profile s klamstvom, že poslanci porušujú pandemické opatrenia.
Chcem podotknúť, že v poslaneckom bufete majú všetci pri pití, jedení a fajčení rúška dole, aj koalícia, aj opozícia bez rozdielu, doteraz ich nikto skryte nenatáčal. Chcem navrhnúť, aby plénum odsúdilo mediálne manipulácie poslanca Mazureka, ktoré uverejňuje následne na svojom profile a vystavuje poslancov a ich rodiny mediálnej šikane. V žiadnej reštaurácii či bufete na Slovensku som nevidel, aby sa jedlá a nápoje konzumovali s rúškom na tvári. Žiaden poslanec v histórii Národnej rady Slovenskej republiky tajne nenatáčal na chodbách a bufete, ako to nechutne predviedol Mazurek. (Reakcie z pléna.)
Skryt prepis

Vystúpenie s procedurálnym návrhom

21.10.2021 o 17:10 hod.

Mgr.

Jozef Pročko

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s procedurálnym návrhom 17:10

Jaroslav Karahuta
Skontrolovaný text
Ďakujem, pán predseda. Chcem požiadať, aby sa dalo do zápisu, že dnešné hlasovanie č. 108 som sa hlasovania zdržal, a pritom ma vykázalo za.
Skryt prepis

Vystúpenie s procedurálnym návrhom

21.10.2021 o 17:10 hod.

MVDr.

Jaroslav Karahuta

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s procedurálnym návrhom 17:11

Peter Kremský
Skontrolovaný text
Pán predseda, prosím, aby ste upozornili pána Kotleba, že tiež má mať nasadené rúško. (Reakcie z pléna.)
Skryt prepis

Vystúpenie s procedurálnym návrhom

21.10.2021 o 17:11 hod.

Mgr.

Peter Kremský

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

17:44

Monika Kavecká
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem veľmi pekne za slovo. Vážený pán predseda, vážené kolegyne, kolegovia, dovoľte, aby som predniesla zápisnicu o výsledku tajného hlasovania o návrhu na voľbu predsedu Osobitného kontrolného výboru Národnej rady Slovenskej republiky na kontrolu činnosti Vojenského spravodajstva, ktoré sa konalo 21. októbra 2021.
Na tajné hlasovanie o návrhu na voľbu predsedu Osobitného kontrolného výboru Národnej rady Slovenskej republiky na kontrolu činnosti Vojenského spravodajstva bolo vydaných a poslanci si osobne prevzali 112 hlasovacích lístkov, teda na voľbe bolo prítomných 112 poslancov.
Po vykonaní tajného hlasovania overovatelia Národnej rady Slovenskej republiky spočítali hlasy a zistili, že v tajnom hlasovaní o návrhu na voľbu predsedu Osobitného kontrolného výboru Národnej rady Slovenskej republiky na kontrolu činnosti Vojenského spravodajstva všetci poslanci odovzdali hlasovacie lístky. Zo 112 odovzdaných hlasovacích lístkov bol 1 neplatný.
Zo 111 platných hlasovacích lístkov overovatelia zistili, že o návrhu na voľbu Mariana Kotlebu za predsedu Osobitného kontrolného výboru Národnej rady Slovenskej republiky na kontrolu činnosti Vojenského spravodajstva hlasovalo za 31 poslancov, proti 71 poslancov, zdržalo sa 9 poslancov.
Na voľbu predsedu Výboru Národnej rady Slovenskej republiky je potrebný súhlas nadpolovičnej väčšiny prítomných poslancov.
Overovatelia konštatujú, že v tajnom hlasovaní nebol za predsedu Osobitného kontrolného výboru Národnej rady Slovenskej republiky na kontrolu činnosti Vojenského spravodajstva zvolený Marian Kotleba.
Overovatelia poverujú svojho člena Moniku Kaveckú oznámiť výsledok hlasovania Národnej rade Slovenskej republiky.
Ďakujem.
Skryt prepis

21.10.2021 o 17:44 hod.

Mgr. MHA, MPH

Monika Kavecká

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

17:49

Erik Tomáš
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem pekne, vážený pán predseda. Kolegovia, kolegyne, dovoľte, aby som sa v krátkosti vyjadril k nášmu návrhu novely zákona.
1,3 %. Áno, počujete dobre, 1,3 %, "až" o toľko sa majú na budúci rok zvyšovať dôchodky. Ja vás chcem všetkých pekne poprosiť vo vláde aj vo vládnej koalícii, to naozaj toto chcete nechať tak? To naozaj sa všetci na toto budete len pozerať a ignorovať to, že to len tak prefrčí? Budete kašľať na tých seniorov? Môžme si my aj hlasivky vykričať v tej opozícii? Pritom je to také jednoduché, stačí schváliť túto novelu zákona a stačí v rámci rozpravy k nej ešte prijať aj určité doplňujúce ustanovenia.
Čo je totiž smutnejšie ešte viac ako tých 1,3 %, je, že zároveň nechcete ani len predĺžiť garančný mechanizmus, ktorý doteraz fungoval, na minimálnu valorizáciu dôchodkov. Áno, bol zavedený za predchádzajúcich vlád, áno, bol zavedený na skúšobné obdobie, pretože sme chceli vyskúšať, čo vlastne tá dôchodcovská inflácia bude stvárať počas tých rokov, a preto sme dali ten garančný mechanizmus na skúšobné obdobie štyroch rokov, aby naozaj tí dôchodcovia v prípade, že tá valorizácia nebude postačovať na aké-také zvýšenie dôchodkov, aby im garantovala, že dostanú minimálne 2 % z priemerného dôchodku. Toto dôchodcovia dobre vedia. A táto garancia koncom roka končí, toto prechodné ustanovenie, a my sme čakali, čakali, nechceli sme z toho populisticky vytĺkať hneď kapitál, že minister práce Krajniak príde a predloží do zákona zmenu, aby ten garančný mechanizmus mohol pokračovať ďalej. Ja nerozumiem, prečo to ten minister Krajniak nechce urobiť. Prečo to nechce? On len povedal, najprv nepovedal nič a potom povedal, že ale veď tak to končí, tak čo my s tým.
Vy si uvedomujete, že dôchodcom sa zvýšia dôchodky o 1,3 % v tejto ťažkej dobe, keď idú hore ceny potravín, keď idú hore ceny energií, presne to, čo sa tých dôchodcov týka? Ja vás prosím, ja vás tu všetkých prosím, aj predsedu Kollára z hnutia SME RODINA, pozrite sa na to. Nemusíte hlasovať za náš zákon, zoberte si pero, opíšte to, predložte niečo svoje, možno to trošku zmeňte, ale nie je možné, aby sa len takto zvyšovali dôchodcom na budúci rok dôchodky.
Hovorili sme o tom aj s Jednotou dôchodcov Slovenska, sú pobúrení, však vás budú bombardovať mailami všetkých, utlčú vás tými mailami, lebo už nevládzu fyzicky.
Takže ešte raz, náš návrh spočíva v tom, že sa predĺži garančný mechanizmus, to znamená, že garančný mechanizmus bude platiť aj na budúci rok, a teda každý dôchodca dostane minimálne 2 % z priemerného dôchodku, ktorý, možno to vás aj mnohých dôchodcov už aj prekvapí, je vyše 500 eur už priemerný dôchodok na Slovensku, takže si veľmi ľahko tie 2 % vypočítajú, ale podľa nás to nestačí, nestačí. Chceme sa na ten budúci rok pozrieť aj na tú infláciu ako takú, respektíve keďže je taká nízka a ona teda vychádza z toho spotrebiteľského koša domácností dôchodcov a, bohužiaľ, pandémia spôsobila, že je taká nízka, tak chceme, aby na budúci rok zároveň platil tzv. jednorazový kompenzačný príspevok.
Čiže ak by ste pustili túto novelu zákona do druhého čítania, tak v rámci druhého čítania vieme ešte prijať ustanovenie o tzv. jednorazovom kompenzačnom príspevku a to tak, môžme sa o tom ešte baviť, samozrejme, ale ten náš návrh spočíva v tom, že všetci dôchodcovia, ktorí dostávajú dôchodok do výšky priemerného dôchodku, dostanú 300 eur, od priemerného dôchodku do 1,5-násobku priemerného dôchodku to bude 200 eur, od 1,5-násobku do dvojnásobku 100 eur a nad dvojnásobok priemerného dôchodku 50 eur. Toto si tí dôchodcovia zaslúžia a hlavne to potrebujú, pretože naozaj to zvyšovanie tých dôchodkov na budúci rok bude veľmi nízke. Poďte sa s nami o tom baviť!
Pán predseda, poďte, však poďte aspoň do diskusie, respektíve tak urobte niečo na vláde.

Kollár, Boris, predseda NR SR
Stačí nás zavolať, ale nielen kecať, prídeme.

Tomáš, Erik, poslanec NR SR
Dobre, tak sme sa práve dohodli, dobre, pán Kollár? Pán predseda, teraz sme sa v priamom prenose dohodli, ja túto podanú ruku prijímam, vy ste vo vláde, my v opozícii, samozrejme, viac nezmôžeme, pokiaľ nám tú ruku nepodáte. A musíte uznať aj vy, pán predseda, že 1,3 % je smiešnych.
Nemôžme sa teraz tváriť, že dôchodcovská inflácia je taká a že my to budeme proste akceptovať. A práve kvôli tomu fungoval aj ten garančný mechanizmus, práve kvôli tomu. A môžme sa baviť aj o prenastavení dôchodcovskej inflácie, veľmi pokojne, ale nemôžme tých dôchodcov proste na budúci rok nechať tak v tejto situácii, to sa asi zhodneme všetci.
Takže som rád, že pán predseda Kollár, a myslím to naozaj úprimne, potvrdil to, že možno nájdeme nejaké spoločné riešenie, pretože o to tu ide, o to tu ide.
Bolo tu aj, nechcem ten trinásty dôchodok otvárať, lebo aj trinásty dôchodok je určitou pomocou, chápem, že je kríza a podobne, bolo teda sľúbených, že každý rok alebo na budúci rok by mohlo byť v celkovom objeme na ten trinásty dôchodok 100 mil. eur viac. V rozpočte to nie je, tak o to viac sa poďme baviť okrem nastavenia garančného mechanizmu aj o tom kompenzačnom príspevku, ktorý by dôchodcom určite pomohol.
Neviem, chcem využiť ešte pri tejto príležitosti ten priestor na to, že neviem, čo sa deje s dôchodkovou reformou, pretože veľa sa o nej hovorilo, už bolo veľa konferencií zvolaných a práve sme aj preto čakali, že minister Krajniak už príde s tou dôchodkovou reformou, ktorá vlastne, jej gro spočívalo v predložení zákona, no, alebo novely zákona o sociálnom poistení. A tam sme, pán predseda aj všetci, čo ma počúvate, čakali, že pán minister príde aj s tým garančným mechanizmom aj so všetkým. Preto to nebolo populistické. Ale už nemôžme čakať, lebo koniec roka sa blíži.
A ja môžem k dôchodkovej reforme len povedať toľko, že ani nech ju nepredkladá podľa mňa, nie je dobrá. Proste nie je dobrá, je tam niekoľko vecí, ktoré zase tým dôchodcom aj budúcim dôchodcom poškodia. Zrušenie dôchodcovského stropu, respektíve pardon, stropu, dôchodkového stropu, toto nie je dobrá vec. Nie je dobrá vec, pretože ľudia budú odchádzať v neprimerane vysokom veku do dôchodku, niektorí už možno rovno z fabrík na cintoríny. A chcem všetkým povedať, že nie je to pravda, že si užijú rovnaké obdobie so svojimi rodinami jesene života, pretože tá, viete, tá dĺžka dožitia v zdraví je na Slovensku jedna z najhorších v Európskej únii a tí ľudia naozaj nebudú vládať, nebudú vládať pracovať a ešte viac sa zoderú.
A individuálny dôchodkový strop nie je žiadnou náhradou. Bolo to sľúbených ľuďom a ľudia si mysleli, že stačí, že odpracujú 40 rokov a môžu ísť s plným nárokom na dôchodok do penzie, a nie je to pravda. Individuálny dôchodkový strop nie je ničím iným, len inou časťou alebo iným druhom predčasného dôchodku, pretože ak by sa ľudia preňho rozhodli, pre tých 40 rokov, a nemali v tom čase aktuálny dôchodkový vek, tak im budú dôchodky krátené.
A ďalšia vec, tu by mali spozornieť aj mladší ľudia, budúce dôchodky budú krátené. Dámy a páni, ide sa upraviť vzorec výpočtu dôchodkov tak, že budúce dôchodky budú krátené. Teda budúci dôchodcovia budú pracovať rovnako dlho ako súčasní a za rovnakú sumu a budú mať nižšie dôchodky. Napríklad, keby sme si zobrali priemernú mzdu, ktorá v súčasnosti je aktuálne 1 133 eur, tak človek zarábajúci takúto sumu by dostával nižší dôchodok o 32 eur mesačne. Toto ideme prijať? Naozaj toto ideme presadiť?
O rodičovskom bonuse sa už ani netreba baviť. Na jednej strane celkom fajn nápad a potom zistíme, že sa nedotkne pätiny dôchodcov, že to bude absolútne diskriminačné pre tých, ktorí nemajú deti alebo ktorí už majú deti na dôchodku, alebo majú zdravotne ťažko postihnuté deti, nehovoriac o tom, že to vytvorí dieru v rozpočte Sociálnej poisťovne minimálne pol miliardy eur ročne, 500 mil. eur ročne. To už sme mohli dať ten trinásty dôchodok radšej.
A pokiaľ by sa ešte aj prijal návrh SaS z jej slávnej konferencie, že jednoducho dôchodok je možné vyplácať v jednom roku iba v 12 splátkach, tak definitívne zarežeme aj ten trinásty dôchodok. Takže chcem pri tejto príležitosti poprosiť, dôchodkovú reformu radšej ani v takejto podobe, prosím vás pekne, nepredkladajme, lebo naložíte na seba nielen súčasným dôchodcom, ale aj budúcim dôchodcom.
Záver, chcem byť optimista a pozitívny. Opakujem, prijímam podanú ruku predsedu parlamentu Borisa Kollára, teda prijímame ju my v HLAS-e – sociálnej demokracii a dúfame, že k niečomu dospejeme. Ideálne by bolo, pán predseda, zajtra zahlasovať v prvom čítaní, pustiť túto novelu o sociálnom poistení do druhého kola, do druhého čítania a v rámci rozpravy v druhom čítaní sa môžeme baviť o všeličom. Bolo by to prvý prejav naozaj alebo symbol a signál toho, že v prípade dôchodcov, ak ide o dobrú vec, vie koalícia a opozícia spolupracovať.
Ďakujem veľmi pekne.
Skryt prepis

21.10.2021 o 17:49 hod.

Mgr.

Erik Tomáš

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 17:59

Richard Raši
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem pekne, pán predseda.
Erik, jedna, možnože jeden bod, ktorý, o ktorom sa málo hovorí a ktorý je možno typický, my sme opakovane... (Ruch v sále), Erik, sústreď sa! My sme opakovane vyzývaní k tomu, a to je jedno, či to je parlament, alebo či sú to mediálne debaty, diskusie, aby sme konečne – tak ako opozície v iných štátoch – spolupracovali na boji proti pandémii, to znie všade. Nech opozícia nekritizuje, nech opozícia spolupracuje. A na druhej strane je tu nejaká koaličná zmluva, ktorá hovorí o tom, že sa nič opozičné podporiť nemôže. Prichádzame potom s návrhmi, o ktorých, ktoré ponúkame, aby si ich osvojili koaliční poslanci alebo vláda a aby iba schválili, teda aby neporušili koaličnú zmluvu. Napriek tomu sú ignorované. A je jedno, či sú to seniori, či je to 5-percentná DPH pre energie, alebo 5-percentná DPH pre gastro. Každý s tým súhlasí z koaličných partnerov a ani jeden z nich to nepodporí.
Čiže aj teraz seniori môžu na vlastné oči vidieť, aká je skutočná podpora návrhom, ktoré vedia zľahčiť ich život. A nech si pozrú, kto ako hlasuje, a nech si na to spomenú vtedy, keď zase bude nejaký koaličný poslanec alebo člen vlády vykrikovať na opozíciu, aby spolupracovala a nebola deštruktívna. Lebo my hlasujeme za všetky návrhy, ktoré pomôžu v pandémii alebo nie v pandémii, to je jedno. A hlasujeme z presvedčenia, keď sú návrhy dobré. A keď my predkladáme dobré návrhy, ktoré odborne nikto nevie spochybniť, tak sme ignorovaní.
Ďakujem pekne.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

21.10.2021 o 17:59 hod.

MUDr. PhD., MPH

Richard Raši

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 18:01

Erik Tomáš
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Richard, ďakujem pekne. Ubezpečujem ťa, že som celý čas dával pozor. Ale už je tu taký nový trend zavedený počas tohto volebného obdobia, že navrhovateľ nemusí sedieť na svojom mieste. Čiže takto to treba vnímať. Ale celý čas som bol v pozore, keď ty hovoríš.
A máš úplnú pravdu, že rešpektujeme nejakú politickú realitu, rešpektujeme, že je koaličná zmluva, rešpektujeme a bolo to aj počas našich vládnutí, že opozičné návrhy prechádzali vo veľmi minimálnych množstvách. Ale toto je naozaj v prípade tých dôchodcov už kritická situácia a nie je možné, aby sa koalícia tvárila alebo schovávala hlavu do piesku.
Počuli sme od pána Kollára, že je pripravený, tak treba ho zobrať za slovo a hádam vznikne z toho niečo dobré pre dôchodcov a budem veľmi rád.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

21.10.2021 o 18:01 hod.

Mgr.

Erik Tomáš

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie spoločného spravodajcu 18:03

Ján Richter
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem pekne za slovo. Budem relatívne veľmi stručný a možno nevystúpim len ako spravodajca, ale aj ako bývalý minister, ktorý pred štyrmi rokmi tento návrh zákona tu do snemovne predkladal.
Totiž vtedy bola trošku iná situácia. My sme museli v prvom rade a prioritne riešiť niečo, čo sa volá def-lá-cia. To znamená, keby som v tom čase nebol býval túto otázku riešil, my by sme museli znižovať dôchodky. Preto bolo treba riešiť operatívne túto prioritu. No a zároveň sme dali, alebo následne sme dali aj návrh zákona, alebo som dal návrh zákona, aby štyri roky bola podmienená valorizácia – bez ohľadu na to, aký bude konkrétny štatistický výsledok – na tie 2 % ako minimálne. A treba povedať jednu vec, že sme išli ďalej, aby sme čo najviac zvýhodnili dôchodcov. Povedali sme, že pre koho je výhodnejšie, bude poberať 2 % a pre koho bude výhodnejšie poberať sumu, to sú tie nižšie dôchodky, no tak si zobere konkrétnu sumu, ktorá dajme tomu predstavovala 10 alebo 12 eur. To znamená maximálna snaha vyhovieť a čo najviac dôchodcom pomôcť.
Pán predseda, na tú vašu repliku s tým kecaním, ja som oslovil pána ministra nedávno v jednej televíznej debate a požiadal som ho, aby túto otázku riešil. Jeho odpoveď bola vtedy taká asi, no dobre a prečo ste to dal len na štyri roky. Ako treba to viacej komentovať? Tie štyri roky sú dva roky do ďalšieho volebného obdobia a treba povedať, tie štyri roky boli dostatočný priestor na to, aby sme si niektoré veci z hľadiska dôchodcovskej inflácii, pretože tá má iné parametre, to sú iné tovary, to sú iné služby, to sú služby, ktoré prináležia dôchodcom, boli jednoducho overené.
Ja osobne si myslím, že na rok ´23 to už nebude treba riešiť. Lebo, bohužiaľ, vzhľadom na vývoj cien, ktorý tu je pred nami, tá valorizácia bude úplne iná, pretože to nebudú 2 %, ale rátam minimálne 3, 3,5 možno aj viac. To znamená, tam ten problém tak vypuklý nebude. Ale práve preto, aby ten budúci rok tí dôchodcovia zvládli tú situáciu aj to zdražovanie, ktoré sa na nich hrnie z každej jednej strany, je dôležité, aby sa tie, minimálne tie 2 % jednoducho opätovne zaviedli, alebo minimálne na ten jeden rok predĺžili. Takže v maximálnej miere podporujem tento návrh, ktorý je tu predložený.
Ďakujem.
Skryt prepis

Vystúpenie spoločného spravodajcu

21.10.2021 o 18:03 hod.

JUDr.

Ján Richter

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie 18:06

Denisa Saková
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem veľmi pekne za slovo. Vážený predsedajúci, vážené kolegyne, vážení kolegovia, návrh zákona, ktorým sa mení a dopĺňa zákon 461/2003 Z. z. o sociálnom poistení v znení neskorších predpisov sa predkladá ako návrh skupiny poslancov Národnej rady Slovenskej republiky.
Cieľom navrhovanej úpravy je zlepšiť finančnú situáciu poberateľov ošetrovného hlavne v čase krízovej situácie súvisiacej s COVID-19. Navrhuje sa, aby ošetrovné bolo vyplácané počas celej doby trvania starostlivosti ošetrovania, a to vo výške 75 % denného vymeriavacieho základu určeného podľa § 55.
Doterajšia právna úprava stanovuje 55 % z výšky oše... alebo výška ošetrovného je stanovená v sume 55 % denného vymeriavacieho základu.
Novelou tohto zákona chceme docieliť to, aby výška ošetrovného bola zvýšená tak, aby sa kompenzovala rodinám strata príjmu v takej miere, ktorá zabezpečí ich dôstojné fungovanie, pretože, povedzme si úprimne, veľakrát rodiny, ktoré, alebo rodičia, ktorí musia zostať doma, musia ošetrovať dieťa v dôsledku toho, že je vyhlásená karanténa v školskom zariadení alebo ich deti majú pozitívny test na ochorenie COVID. A to, že musia pobudnúť doma, nie je úplne dobrovoľné a pre niektoré rodiny tento výpadok má likvidačný charakter.
Chcem pripomenúť, vážené kolegyne a kolegovia, že takýto, takúto novelu zákona sme už predložili v januári, pardon, na jar tohto roku. Žiaľ, z koaličných lavíc sme nedostali podporu. Vláda reagovala na našu výzvu a výzvu občanov tak, že pripravila nejaké vládne nariadenie, podľa ktorého vláda sa môže uzniesť, že preplatí ošetrovné vo výške 75 % z vymeriavacieho denného základu. Toto sa uskutočnilo len v jednom mesiaci, v mesiaci apríl. V následných mesiacoch už vláda k takémuto, k takejto realizácii nepristúpila. Opakovane chceme touto novelou zákona docieliť to, že bez ohľadu na to, kto bude sedieť vo vláde, pokiaľ príde k situácii, že znova máme tu nejakú vlnu, ako sme svedkami aj teraz, máme tretiu vlnu nákazy pandémie COVID-19, tak automaticky by sa rodinám s deťmi toto ošetrovné dávalo na úroveň 75 %.
Ďakujem veľmi pekne.
Skryt prepis

Vystúpenie

21.10.2021 o 18:06 hod.

Ing. PhD.

Denisa Saková

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie spoločného spravodajcu 18:09

Ján Richter
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem pekne za slovo, pán podpredseda. V súlade s § 73 o rokovacom poriadku som bol výborom určený za spravodajcu k návrhu zákona, ktorý je uvedený pod tlačou 723. Predkladám informáciu k predloženému návrhu zákona.
Zákon spĺňa náležitosti podľa rokovacieho poriadku a legislatívnych pravidiel tvorby zákonov. Súčasťou predloženého návrhu je aj stanovisko Ministerstva financií Slovenskej republiky.
V zmysle oprávnení, ktoré pre mňa ako spravodajcu vyplývajú z § 73 zákona o rokovacom poriadku, odporúčam, aby sa Národná rada po všeobecnej rozprave uzniesla na tom, že návrh zákona prerokuje v druhom čítaní.
V súlade s rozhodnutím predsedu Národnej rady č. 753 zo 4. októbra tohto roku navrhujem, aby návrh zákona prerokovali ústavnoprávny výbor a Výbor Národnej rady Slovenskej republiky pre sociálne veci. Za gestorský výbor navrhujem výbor pre sociálne veci a odporúčam, aby predmetný návrh zákona výbory prerokovali do 30 dní a v gestorskom výbore do 32 dní od prerokovania návrhu zákona v prvom čítaní.
Pán podpredseda, prosím, otvorte všeobecnú rozpravu.
Skryt prepis

Vystúpenie spoločného spravodajcu

21.10.2021 o 18:09 hod.

JUDr.

Ján Richter

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video