48. schôdza

19.10.2021 - 12.11.2021
 
 
Loading the player...

Prosím povoľte Vášmu prehliadaču prehrávať videá vo formáte flash:
Google Chrome | Mozilla Firefox | Internet Explorer | Edge

Vystúpenie spoločného spravodajcu

22.10.2021 o 9:05 hod.

Ing.

Ľudovít Goga

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video
 
 
 

Vystúpenia

Zobraziť vystúpenia predsedajúceho
 
 

Vystúpenie spoločného spravodajcu 9:05

Ľudovít Goga
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem za slovo, pán predsedajúci.
Predseda Národnej rady rozhodnutím 536 z 26. apríla 2021 pridelil návrh na vyslovenie súhlasu Národnej rady s Partnerskou dohodou o vzťahoch a spolupráci medzi Európskou úniou a jej členskými štátmi na jednej strane a Novým Zélandom na strane druhej na prerokovanie ústavnoprávnemu výboru, zahraničnému výboru a výboru pre európske záležitosti. Zároveň určil, aby výbor pre európske záležitosti ako gestorský výbor podal Národnej rade správu o výsledku prerokovania uvedeného materiálu vo výboroch a návrh na uznesenie Národnej rady Slovenskej republiky.
Výbor pre európske záležitosti uznesením č. 65 z 26. apríla 2021 a zahraničný výbor uznesením č. 50 z 11. mája 2021 odporučili Národnej rade Slovenskej republiky podľa čl. 86 písm. d) Ústavy Slovenskej republiky vysloviť súhlas s uvedenou partnerskou dohodou a rozhodnutie, že ide o medzinárodnú zmluvu podľa čl. 7 ods. 7 (ods. 5, pozn. red.) Ústavy Slovenskej republiky, ktorá má prednosť pred zákonmi. Ústavnoprávny výbor návrh prerokoval 10. júna 2021, ale neprijal uznesenie, keďže návrh uznesenia nezískal podporu potrebnej nadpolovičnej väčšiny všetkých poslancov.
Výbor pre európske záležitosti rokoval ako gestorský výbor 21. októbra 2021 a uznesením č. 83 schválil spoločnú správu o výsledku prerokovania uvedeného materiálu vo výboroch Národnej rady Slovenskej republiky, tlač 490a. Gestorský výbor ma zároveň určil za spravodajcu výboru pre uvedenú tlač. Návrh na uznesenie Národnej rady je prílohou spoločnej správy k tlači 490a a je totožný s odporúčaniami v uzneseniach prijatých európskym a zahraničným výborom.
Pán predsedajúci, otvorte, prosím, rozpravu.
Skryt prepis

Vystúpenie spoločného spravodajcu

22.10.2021 o 9:05 hod.

Ing.

Ľudovít Goga

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Uvádzajúci uvádza bod 9:08

Ivan Korčok
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis

6.

Ďakujem pekne za slovo. Vážený pán predsedajúci, pani poslankyne, páni poslanci, uvedená dohoda, ktorú citoval pán predsedajúci, je dohoda, ktorá má za cieľ posilniť spoluprácu medzi zmluvnými stranami v otázkach spoločného záujmu, vytvára právne záväzný rámec pre vzťahy Európskej únie so Singapurom, zameriava sa na celý rad otázok, ako napríklad sloboda, bezpečnosť, spravodlivosť, a neopomína ani štandardné otázky či záväzky týkajúce sa ľudských práv alebo spoločného boja proti terorizmu.

Hospodárska spolupráca je kľúčovým pilierom vzťahov Singapuru s Európskou úniou. Len pripomeniem, že v Singapure pôsobí vyše desaťtisíc európskych spoločností. Mnohé využívajú Singapur ako regionálne centrum pre svoje podnikanie, rovnako ako logistické a distribučné centrá umiestnené v tejto krajine. Singapur a Európska únia sú dôležití obchodní, investiční partneri. EÚ je tretím najväčším obchodným partnerom Singapuru po Číne a Malajzii. Singapur predstavuje piateho najväčšieho obchodného partnera pre EÚ z krajín Ázie a pätnásteho najväčšieho obchodného partnera EÚ. Celkovo EÚ má pozitívne saldo vzájomného obchodu.
V Singapure je umiestnených 63 % priamych zahraničných investícií EÚ v krajinách ASEAN-u a Európska únia je druhým najväčším zahraničným investorom v Singapure po Číne s podielom 25 %. Na druhej strane Singapur je druhým najväčším zdrojom priamych zahraničných investícií z krajín Ázie v Európskej únii.

Za Slovenskú republiku bola dohoda podpísaná v októbri 2018 v Bruseli. Predkladaná dohoda je, tak ako predchádzajúca, zmiešanou úniovou zmluvou, teda zmluvnými stranami sú Európska únia a jej členské štáty na jednej strane a tretia krajina, v tomto prípade Singapurská republika na strane druhej.
Dohoda podlieha v súlade s čl. 86 písm. d) ústavy vysloveniu súhlasu Národnej rady spolu s jej rozhodnutím o tom, že dohoda má charakter prednostnej medzinárodnej zmluvy v zmysle čl. 7 ods. 5 Ústavy Slovenskej republiky. A vnútroštátny schvaľovací proces bude ukončený ratifikáciou dohody prezidentkou Slovenskej republiky.
Vážený pán predsedajúci, pani poslankyne, páni poslanci, dovoľujem si vás požiadať, aby Národná rada vyslovila súhlas s Dohodou o partnerstve a spolupráci medzi Európskou úniou a členskými štátmi a Singapurskou republikou a tiež aby rozhodla o tom, že dohoda je medzinárodnou zmluvou, ktorá má prednosť pred zákonmi Slovenskej republiky.
Prosím vás o podporu a ďakujem vám za pozornosť.
Skryt prepis

Uvádzajúci uvádza bod

22.10.2021 o 9:08 hod.

Ing.

Ivan Korčok

 
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie spoločného spravodajcu 9:11

Romana Tabák
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem za slovo, pán predsedajúci. Príjemné, dobré ráno vám prajem. Dovoľte mi, aby som predniesla spoločnú správu výborov Národnej rady o prerokovaní návrhu na vyslovenie súhlasu Národnej rady s Dohodou o partnerstve a spolupráci medzi Európskou úniou a jej členskými štátmi na jednej strane a Singapurskou republikou na strane druhej.
Návrh pridelil predseda Národnej rady svojím rozhodnutím č. 653 z 30. augusta 2021 na prerokovanie ústavnoprávnemu výboru, výboru pre európske záležitosti a zahraničnému výboru. Za gestorský určil Zahraničný výbor Národnej rady.
Výbor Národnej rady pre európske záležitosti uznesením č. 78 zo 16. septembra 2021 a Zahraničný výbor Národnej rady uznesením č. 60 z 28. septembra 2021 odporučil Národnej rade vysloviť súhlas s predmetnou dohodou dohodu a rozhodnúť, že táto dohoda je medzinárodnou zmluvou podľa čl. 7 ods. 5 Ústavy Slovenskej republiky, ktorá má prednosť pred zákonmi. Ústavnoprávny výbor Národnej rady rokoval o predmetnom návrhu 14. októbra 2021, avšak neprijal uznesenie, keďže návrh uznesenia nezískal podporu potrebnej nadpolovičnej väčšiny všetkých poslancov podľa čl. 84 ods. 3 Ústavy Slovenskej republiky a § 52 ods. 4 zákona Národnej rady Slovenskej republiky č. 350/1996 Z. z. o rokovacom poriadku Národnej rady v znení neskorších predpisov.
Gestorský výbor odporučil Národnej rade podľa čl. 86 písm. d) Ústavy Slovenskej republiky vysloviť súhlas s predmetnou dohodou a rozhodnúť, že ide o medzinárodnú zmluvu podľa čl. 7 ods. 5 Ústavy Slovenskej republiky, ktorá má prednosť pred zákonmi.
Spoločná správa výborov Národnej rady o prerokovaní návrhu na vyslovenie súhlasu Národnej rady s Dohodou o partnerstve a spolupráci medzi Európskou úniou a jej členskými štátmi na jednej strane a Singapurskou republikou na strane druhej bola schválená uznesením Zahraničného výboru Národnej rady č. 64 z 19. októbra 2021. Týmto uznesením ma výbor zároveň poveril plniť úlohy spoločnej spravodajkyne.
Toľko, pán predsedajúci, spoločná správa. Prosím, aby ste otvorili rozpravu k tomuto bodu.
Skryt prepis

Vystúpenie spoločného spravodajcu

22.10.2021 o 9:11 hod.

Bc.

Romana Tabák

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie v rozprave 9:14

Martin Borguľa
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Vážený pán predsedajúci, pani poslankyne, páni poslanci, vážený pán minister, dovoľte mi, aby som vystúpil síce k úplne inej téme, ale využívam tú príležitosť, že sedíte tu a môžem s vami osobne hovoriť. Lebo, žiaľ, vaša doterajšia komunikácia so mnou ako poslancom Národnej rady je viac ako nedostatočná.
O čo ide. Máme slovenského občana v Bruseli utýraného. Momentálne prebieha vyšetrovanie tohto prípadu. Niečo neuveriteľné proste, že v 21. storočí sa, sa takýto prípad vôbec mohol stať. A ja som dúfal, že bude to ponaučením pre našu diplomaciu a bude našich občanov v zahraničí sa zastávať viacej, ako sa zastáva. (Reakcie z pléna.) Jedna bývalá... Nerušte ma, prosím.
Jedna bývalá politička, ktorá sedela aj v týchto laviciach, zažila jeden prípad, by som povedal, až týrania, nechutného týrania v Budapešti, kedy bola nasilu odvlečená z nejakého malého plavidla, bola jej nasilu zobratá krv a podobne. Na čo ja som vás upozorňoval, pán minister.
Musím takto verejne vystúpiť. Lebo, nehnevajte sa na mňa, aby poslancovi Národnej rady ste na dva listy neodpovedali? Však to nie je normálne. Však vy ste, vy ste, vy ste jeden diplomat, vy máte byť príklad toho, ako, ako slušne, odborne, profesionálne komunikovať. A miesto toho na to, čo som sa vás dotazoval, jednak aj pána Hamžíka v Maďarsku a jednak aj vás ako ministra, tak, prepáčte, dodnes som nedostal odpoveď. Proste zdá sa mi to, zdá sa mi to ako smutné.
Čiže veľmi pekne vás poprosím, uvedomte si, že vláda je podriadená Národnej rade. Vy ako minister, keď vás oslovuje poslanec Národnej rady, tak by sme mu mali aspoň slušne odpovedať. Iba toto jediné som čakal.
A, samozrejme, očakávam, že ten prípad tej bývalej pani poslankyne, ktorá tu sedela, takto bola, proste tam úplne zlyhal náš konzul, veľvyslanec sa jej nezastal, ona bola sedem hodín niekde zavretá bez právnika. Keby bol ten prípad dodnes prešetrený, tak ja slov... keby, keby ste mi aspoň odpovedali, tak tu dneska nevystupujem. Vy ste mi neodpovedali. Prosím o odpoveď.
A veľmi pekne vás prosím o dôkladné prešetrenie tohto prípadu, aby sa nám niečo podobné do budúcna nestalo. (Prerušenie vystúpenia predsedajúcim.)
Skryt prepis

Vystúpenie v rozprave

22.10.2021 o 9:14 hod.

Ing.

Martin Borguľa

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Uvádzajúci uvádza bod 9:17

Ivan Korčok
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem, pán predsedajúci. Pani poslankyne, páni poslanci, vážený pán poslanec Borguľa, najprv fakty.
Týmto prípadom sa zaoberáme. Zaoberáme sa ním presne v súlade s literou zákona, ktorá ukladá prešetriť takéto situácie. Nie je pravda, že vám neodpovedám. Môj... (Reakcia z pléna.) Prosím? Môžem dohovoriť?
Budem vám odpovedať v zákonnej lehote, ale budem vám odpovedať vtedy, keď bude ukončený zákonný postup. A ten zákonný postup je taký, že to, voči čomu ste sa ohradil alebo kde ste ma žiadali o stanovisko, som postúpil na generálnu inšpekciu ministerstva vnútra. Tá ukončila svoje šetrenie a môj list, moja odpoveď je na ceste k vám. To je prvá vec.
Druhá vec. Dôrazne sa ohradzujem voči obvineniu z vašej strany, že slovenská zahraničná služba nekonala dostatočne v prípade tejto slovenskej občianky. Opak je pravdou. Ak budete naliehať, ja zverejním celý tento prípad, ak s tým budete súhlasiť aj vy, aj dotknutá občianka, a myslím si, že to nebude radostný pohľad.
A ešte taká drobnosť. Píšete mi listy, ale mohli ste si všimnúť aj to, že nie som Eduard Korčok, ale Ivan Korčok, čiže možno má vaša kancelária ešte pred (smiech v sále), pred, jak sa to povie, predvložené do počítača nejaké šablóny možno na predchádzajúceho, predpredpredchádzajúceho ministra zahraničných vecí.
Takže, pán poslanec, je mi veľmi ľúto, že vytĺkate absolútne neadekvátnym spôsobom kapitál takýmto spôsobom.
A po ďalšie. Je úplne perfídne, čo ste vložili do toho listu, ktorý ste mi napísali, lebo ste to ešte spojili s tragickou smrťou občana Jozefa Chovanca. A toto absolútne odmietam.
Čiže ešte raz vám hovorím. Postupujeme presne v zmysle zákona. Moja odpoveď na ceste k vám, je na ceste k vám. Ja tu mám po minútach zaznamenané, čo sa dialo v inkriminovaný deň, a keď bude treba, aj to zverejním. Ale ešte raz hovorím, nebude to nič príjemné.
Takže, prosím pekne, nerobte politiku z niečoho, čo absolútne nie je namieste.
Ďakujem pekne. (Potlesk jedného poslanca.)
Skryt prepis

Uvádzajúci uvádza bod

22.10.2021 o 9:17 hod.

Ing.

Ivan Korčok

 
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 9:19

Miroslav Žiak
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Pán poslanec Borguľa, v pléne Národnej rady máme také pravidlo, že rokovací poriadok. Dodržiavajú ho celá opozícia, aj keď niekedy sme na hrane, ale dodržiava tá opozícia tento rokovací poriadok. No a potom ste tu vy, ktorý máte vlastné pravidlá. Existuje štvrtok po druhej hodine, je hodina otázok a následne sú interpelácie. Ja si myslím, že človek s vaším vzdelaním by mohol toto sa naučiť a zvládnuť takúto vec plniť, teda interpelovať pána ministra, ak máte nejaký problém, a nevypisovať nejaké listy, dokonca ešte aj s cudzím menom.
Tak, pán poslanec, ak máte problém, ja vám pomôžem napísať takýto list, alebo teda, pardon, interpeláciu, alebo správu na hodinu otázok. Môžem to dať dokonca v mojom mene za vás, keď to nie ste schopný zvládnuť vy sám.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

22.10.2021 o 9:19 hod.

Ing.

Miroslav Žiak

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 9:20

Martin Borguľa
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Vážený pán minister, veľmi sa ohradzujem voči tomu, že z niečoho vytĺkam kapitál. To by som nikdy nerobil. Ako poslanec Národnej rady jedine čo robím, je v súkromnej komunikácii, za zlé oslovenie sa vám ospravedlňujem, som vás požiadal o to, aby ste ten prípad prešetrili. Keby ste mi vy odpísali to, čo ste tu teraz povedali, pán minister, že pracujeme na tom, v momente, ak budete mať, budeme mať výsledky, tak vám odpovieme, je to úplne, pán minister, v poriadku.
Ale prepáčte, aby ako poslanec Národnej rady som sa od nášho ministerstva nevedel dostať, nedostal odpoveď, že jednoducho pracujeme na tom, robíme niečo, potom ako sa správate k obyčajným občanom?
Pán minister, ja by som nikdy... (Reakcia ministra.) Necháte ma, prosím, dohovoriť? Ďakujem veľmi pekne.
Ako osoba som korektný človek. Nikdy v živote by som tu nevystúpil, pán minister, keby ste mi normálne, korektne, slušne odpovedali. A keby ste takto postupovali, tak ten prípad neuzavrie, ne... ne... v živote neotvorím.
A mne, ja, ja, mne je jedno, čo sa tam, alebo jedno, nie je mi to jedno, ja proste chcem, aby ste to len prešetrili. Ja neviem, kde je pravda, či pochybil náš konzul, či pochybil veľvyslanec, či pochybili maďarské úrady alebo či pochybila tá osoba, ktorá tam bola v tom Maďarsku. Ja len prosím, aby sme sa dostali k pravde.
A prosím, aby do budúcna sa neopakovali prípady ako pán Chovanec. Však to je jeden odstrašujúci prípad. A o to citlivejšie by sme mali, o to citlivejšie by sme mali zaobchádzať s akýmikoľvek podozreniami, pán minister.
A ešte raz opakujem. Nikdy v živote by som nevystúpil, keby ste mi korektne, pán minister, odpovedali, čo ste neurobili. Mrzí ma to, že musíme mať takúto konfrontáciu tu teraz. Veľmi ma to mrzí.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

22.10.2021 o 9:20 hod.

Ing.

Martin Borguľa

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 9:22

Romana Tabák
Skontrolovaný text
Ďakujem za slovo. Pán minister, ďakujem za vašu trpezlivosť. Ďakujem, že ste to takto dopodrobna vysvetlil. Za mňa poviem, že vždy, keď napíšem pánovi ministrovi Korčokovi, oslovím ho správnym menom, tak mi odpovie. A ja som s jeho prácou spokojná.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

22.10.2021 o 9:22 hod.

Bc.

Romana Tabák

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Uvádzajúci uvádza bod 9:23

Ivan Korčok
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Vážený pán poslanec, musím reagovať, lebo hovoríte, že som vám neodpovedal. Takže citujem z vášho listu, v ktorom ste ma, ešte raz, oslovili Eduard Kukan, ale to z toho nerobím šou, však stane sa. To je v poriadku.
Ale ešte raz, pán poslanec, fakty. Vy tvrdíte, že som vás (vám, pozn. red.) neodpovedal. Tak sa vás chcem spýtať, prečo v prvom riadku listu, ktorý mi píšete, mi hovoríte, ďakujem vám za vašu odpoveď na môj list vo veci prešetrenia udalosti. Niečo vám tu nesedí. (Reakcia z pléna.) Nesedí vám, nesedí vám trojčlenka, pán poslanec. Ešte raz, tu v rozprave ste povedali, že vám neodpovedám. Pýtam sa, prečo mi v liste z 8. 10. ďakujete za moju odpoveď? Skúste mi toto povedať. To je prvá vec.
Druhá vec. Keby ste nevytĺkali z toho kapitál, tak mi nepíšete takéto listy, ale kľudne zavoláte tak, ako mi volajú desiatky poslancov, pretože som vám odpovedať na váš list, to je prvá vec. A keby sme to riešili normálnym spôsobom bez politiky, ktorú do toho vnášate a vnášate do toho tragickú smrť občana Chovanca, čo je absolútne perfídne, tak sa dozviete, že 18. 10. generálna inšpekcia ministerstva zahraničných vecí odpovedala dotknutej občianke pani Plhákovej. Odpovedali sme jej 18. 10. v súlade so zákonom.
Tak, prosím vás pekne, pán poslanec, nerobme takúto šou. Pravdepodobne ide o to, aby ste si zaznamenali nejaké lajky na sociálnych sieťach, ale ničomu to nepomôže. Robím všetko pre to, aby som ochránil záujem slovenských občanov. Pani Plhákovej by sme sa venovali aj bez toho, aby ste sa vložili vy do toho. Lebo toto robí slovenská služba zahraničná, robí to veľmi profesionálne.
Takže ešte raz. Nie je pravda, že som vás (vám, pozn. red.) neodpovedal, neodpovedal, lebo sám mi ďakujete za list, ktorým som reagoval.
Ďakujem pekne.
Skryt prepis

Uvádzajúci uvádza bod

22.10.2021 o 9:23 hod.

Ing.

Ivan Korčok

 
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 9:24

Martin Borguľa
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Pán minister, presne toto je dôvod, prečo som vám nevolal telefonicky. Jednak nikdy sme sa osobne nestretli, to je moment číslo jedna. Moment číslo dva, ja jednoducho som, som, som stará škola a preferujem písomnú komunikáciu, preto som vám napísal.
Čo sa týka sociálnych sietí, pán minister, ani jeden takýto list, ani toto video na mojej sociálnej sieti nebude. Mne sa nejedná o nič iné, pán minister, o nič iné, mne sú úplne ukradnuté lajky na sociálnych sieťach, mne sú úplne ukradnuté titulky novín. Ja len chcem zabrániť tomu, aby sa neudialo to, pán minister, čo sa udialo v tom, v tom Bruseli, nič iné. Ja keď som si, tá osoba, ja som sa s ňou dovtedy nepoznal. Ona keď ma navštívila a popísala mi ten prípad, čo sa jej stal, a jak to býva už spravidla, pravda býva niekde v strede, tak ja som bol jednoducho zhrozený. Preto som vás požiadal o prešetrenie.
So mnou stačí normálne komunikovať, pán minister, a táto debata tu nemusela byť. Ja, pozrite sa, môžme si na to sadnúť, kedykoľvek som vám k dispozícii a veľmi rád si to vydiskutujem. So mnou stačilo normálne komunikovať. Nič viac, nič menej, pán minister, to je celé.
A keď robíte dobrú službu, tak za ňu vám ďakujem. V tomto prípade mi to tak neprišlo.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

22.10.2021 o 9:24 hod.

Ing.

Martin Borguľa

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video