48. schôdza

19.10.2021 - 12.11.2021
 
 
Loading the player...

Prosím povoľte Vášmu prehliadaču prehrávať videá vo formáte flash:
Google Chrome | Mozilla Firefox | Internet Explorer | Edge

Vystúpenie spoločného spravodajcu

22.10.2021 o 12:15 hod.

Ing. arch.

Zita Pleštinská

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video
 
 
 

Vystúpenia

Zobraziť vystúpenia predsedajúceho
 
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 12:09

Miroslav Žiak
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem veľmi pekne, budem pomaly.
Pán Urban, vy ste rozprávali o kompletnej rodine. Bohužiaľ, na Slovensku je kompletná rodina viac-menej utópia, povedzme si to otvorene. Počet rozvodov rastie, to ako sú v striedavej starostlivosti, to je už bežným, bežným, bežnou praxou, striedavá starostlivosti, že raz má žena, raz má muž, tak ja neviem, na čo sa tu hráme.
Namiesto toho, aby ste pomohli udržať tú rodinu, vy predkladáte zákon, ktorý je úplne nezmyselný a zbytočný. To si úplne môžme otvorene povedať.
Pán Kočič, Kočiš, pardon, takých zväzkov, kde, alebo takých, takých manželstiev, kde muž zbije ženu, je, je neúrekom. Sú na to prieskumy, sú na to výskumy. Nerozumiem, prečo nepomáhate prá... práve takýmto manželstvám ich udržať, pomoc či nejakou linkou istoty pre túto ženu alebo možno nejakou právnou pomocou, policajnou pomocou pre túto ženu. Vy ich však idete dať do ústavy, že zväzok je len žena a muž v akejkoľvek forme. Vy sa potom čudujete, že my to akože prekrúcame. Nie, my len tvrdíme, hovoríme to, čo píšete vy v zákone. Keby máte snahu pomôcť týmto ľuďom, tak im chcete pomôcť udržať tradičnú rodinu podľa vašej definície. Lenže vy nie. Vy máte snahu len získať popularitu na vašich voličoch, ktorí si myslia, že tradičná rodina je len muž so ženou.
Pán Ďurica, ako som už povedal, prosím vás, tak predložte návrh zákona, predložte akýkoľvek návrh, ktorý bude pomáhať týraným ženám, ženám, ktoré sú bité manželom, alebo aby sa nerozpadali manželstvá, aby sa ľudia nerozchádzali, dajte takýto návrh zákona, ktorý bude reálne riešiť situáciu, ktorá práve nastáva. Vy sa snažíte byť o tri, o štyri kroky dopredu a dávate návrhy zákonov, ktoré sú úplne zbytočné v tomto čase, ktoré neriešia danú situáciu, podľa môjho názoru sa zosmiešňujú. Keby ste mali reálnu chuť pomáhať, tak pomáhate.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

22.10.2021 o 12:09 hod.

Ing.

Miroslav Žiak

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Uvádzajúci uvádza bod 12:13

Eduard Kočiš
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Veľmi pekne ďakujem za slovo, pán predsedajúci. Vážené kolegyne, vážení kolegovia, predkladám do pléna Národnej rady Slovenskej republiky dva zákony v podstate, ktoré sú skĺbené v jednom. Čiže ide tu o zákon, ktorý má chrániť a nemeniť meno a priezvisko v znení neskorších predpisov, a zákon, ktorý má ochraňovať rodné číslo.
V čl. I sa hovorí, že zákon Národnej rady Slovenskej republiky č. 300/1993 Z. z. o mene a priezvisku sa mení takto:
Bod 1. V § 6 odsek 6 sa vypúšťa. Pôvodný odsek 7 sa prečísluje na odsek 6.
V bode 2 sa § 7 ods. 1 písmeno c) sa vypúšťa.
V bode 3 sa § 7 ods. 2 písmeno f) úplne vypúšťa. A ostatné písmená sa primerane prečíslujú.
V bode 4 sa § 7 ods. 3 sa vypúšťa a slová (vypúšťajú slová, pozn. red.): „pri zmene mena alebo zmene priezviska z dôvodu zmeny pohlavia je potrebné predložiť lekársky posudok.“
V čl. II zákon Národnej rady Slovenskej republiky č. 301/1995 Z. z. o rodnom čísle sa mení takto:
Bod 1. § 8 ods. 2 písmeno b) sa vypúšťa.
A v bode 2 § 8 odsek 4 sa vypúšťa. Ostatné odseky sa primerane prečíslujú.
Čiže tento náš návrh zákona naozaj chce iba chrániť to, aby sa svojvoľne nemohlo a nevedelo zmeniť meno a priezvisko pri zmene nejakej alebo pri družobnej zmene nejakej rodovej identity alebo vnútorných pocitov. A to isté aj chrániť rodné číslo daného jednotlivca, danej osoby.
Toľko na úvod, pán predsedajúci. Skončil som a zároveň sa hlásim do rozpravy ako prvý.
Ďakujem pekne.
Skryt prepis

Uvádzajúci uvádza bod

22.10.2021 o 12:13 hod.

Mgr.

Eduard Kočiš

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie spoločného spravodajcu 12:15

Zita Pleštinská
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Vážený pán predsedajúci, vážené panie poslankyne, vážení páni poslanci, vážený pán navrhovateľ, vážení prítomní, Výbor Národnej rady Slovenskej republiky pre verejnú správu a regionálny rozvoj ma uznesením určil za spravodajcu k návrhu zákona, tlač 718. V súlade s § 73 ods. 1 zákona o rokovacom poriadku podávam v prvom čítaní spravodajskú informáciu o predmetnom návrhu zákona.
Návrh zákona spĺňa náležitosti podľa rokovacieho poriadku a legislatívnych pravidiel tvorby zákonov. Súčasťou predloženého návrhu je aj stanovisko Ministerstva financií Slovenskej republiky. Zo znenia uvedeného návrhu zákona je zrejmý účel navrhovanej úpravy.
Vychádzajúc z oprávnení, ktoré pre mňa ako spravodajkyňu vyplývajú z § 73 zákona o rokovacom poriadku, odporúčam, aby sa Národná rada po všeobecnej rozprave uzniesla na tom, že návrh zákona prerokuje v druhom čítaní.
V súlade s rozhodnutím predsedu Národnej rady navrhujem, aby návrh zákona prerokovali Ústavnoprávny výbor Národnej rady a Výbor Národnej rady pre verejnú správu a regionálny rozvoj. Za gestorský výbor navrhujem Výbor Národnej rady pre verejnú správu a regionálny rozvoj. Odporúčam, aby predmetný návrh zákona výbory prerokovali do 30 dní a v gestorskom výbore do 32 dní od prerokovania návrhu zákona v Národnej rade v prvom čítaní.
Pán predsedajúci, prosím, otvorte všeobecnú rozpravu.
Skryt prepis

Vystúpenie spoločného spravodajcu

22.10.2021 o 12:15 hod.

Ing. arch.

Zita Pleštinská

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Uvádzajúci uvádza bod 12:17

Eduard Kočiš
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem pekne za slovo, pán predsedajúci. Opäť ako nezaradený poslanec Národnej rady Slovenskej republiky a člen hnutia Republika predkladám do pléna Národnej rady Slovenskej republiky legislatívny návrh, ktorého cieľom je zmena zákona o mene a priezvisku a taktiež zákona o rodnom čísle, ktorá nebude umožňovať zmenu mena na základe zmeny pohlavia.
Rodina zložená z muža, ženy a ideálne aj detí bola po stáročia zárukou rozvoja a prežitia každého národa. Heterosexuálne manželstvá, resp. partnerstvá možno bezpochyby považovať za najbezpečnejšie a najprirodzenejšie prostredie pre počatie, výchovu a rozvoj dieťaťa.
Žiaľ, v súčasnom svete sme svedkami relativizácie historicky overených hodnôt a poslania tradičnej rodiny, a to najmä za výdatnej pomoci rôznych zahraničných mimovládnych organizácií, ktoré svojou aktivitou častokrát tento pôvodný zámer rodiny narúšajú.
Za účelom ukončenia relativizácie a podkopávania pojmov rodina, rodičia, manželstvo, tradičná rodina, tradičné hodnoty preto navrhujem vložiť do znenia Ústavy Slovenskej republiky jednoznačnú a nespochybniteľnú definíciu rodičov ako dvojice ľudí opačného pohlavia, teda ženy – matky a muža – otca.
A v tomto zákone chrániť a zároveň neumožniť relativizovať pojem zmenou rodného čísla, zmenou mena, zmenou priezviska len na základe zmeny pohlavia.
Podobne v nadväznosti na stále agresívnejšiu gender ideológiu, propagujúcu zvrátené teórie a pre mňa teórie úplne nepochopiteľné, ktoré sa snažia a uvádzajú do praxe a ich existenciu fiktívnych pohlaví, považujem za rovnako dôležité aj ústavné zadefinovanie nemennosti rodovej identity. Preto navrhujem doplniť znenie Ústavy Slovenskej republiky a súvisiacich zákonov o nemennosť pohlavia určeného pri narodení a taktiež vylúčiť možnosť voľby pohlavia deťmi v dospievajúcom veku. Nakoľko deti v dospievajúcom veku sa naozaj ešte len hľadajú, naozaj sú ovplyvňované kadejakými teóriami, kadejakými ideológiami a dochádza v ich jednoduchých hlavičkách k veľkému zmätku a častokrát po pár rokoch zistia, že tá ich teória, ktorú na začiatku mali, bola úplne chorá, zlá a zvrátená, ale vrátiť čas sa už jednoducho nedá.
Podsúvanie týchto teórií o tom, že človek si môže meniť pohlavie podľa aktuálnej nálady či dokonca si vyberať medzi neutrálnym pohlavím, obojakým pohlavím alebo čisto virtuálnym pohlavím, považujem naozaj za zvrátené a nie je to vhodné, aby sa v srdci strednej konzervatívnej Európy takéto ideológie pretláčali a propagovali ako niečo úžasné, niečo, čo je trendy, niečo, čo je moderné, a všetko tradičné a hodnotové je, naopak, zlé.
Legislatíva Slovenskej republiky sa musí voči týmto nemravným teóriám a nápadom jasne vymedziť, jasne brániť a jasne chrániť, tak ako aj šíreniu medzi mladými a deťmi.
Preto navrhujem doplniť:
V čl. I vypúšťajú sa príslušné ustanovenia zákona č. 300/1993 Z. z. o mene a priezvisku v znení neskorších predpisov, ktoré umožňujú zmenu mena na základe zmeny pohlavia dotknutej osoby.
V čl. II vypúšťa sa ustanovenie § 8 ods. 2 písm. b) zákona č. 301/1995 Z. z. o rodnom čísle, ktoré umožňuje zmenu rodného čísla na základe lekárskeho posudku o zmene pohlavia osoby, a tiež ustanovenie § 8 ods. 4 zákona, ktorý ustanovuje a stanovuje lehotu na podanie žiadosti o zmenu rodného čísla z dôvodu zmeny pohlavia osoby.
V čl. III sa navrhuje účinnosť zákona 15. dňom po jeho vyhlásení v Zbierke zákonov.
Aj tento mnou predkladaný návrh zákona bude mať veľmi pozitívny vplyv na manželstvo, rodičovstvo a rodinu, ktorú ako zákonodarcovia konzervatívnych hodnôt a konzervatívnych presvedčení musíme naozaj chrániť.
Ďakujem pekne.
Skryt prepis

Uvádzajúci uvádza bod

22.10.2021 o 12:17 hod.

Mgr.

Eduard Kočiš

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 12:22

Miroslav Žiak
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem pekne. Mne sa páči, ako vždy sa snažíte povedať, že vy nie ste proti tým párom rovnakého pohlavia, vy nie ste proti homosexuálom, vy nie ste homofób, ale potom predstavíte zákon a v rozprave poviete, že je to proti nim, je to proti tomu. My nechceme, aby sa brali, nechceme, nechceme. Vždy popriete to, čo tvrdíte, že nerobíte.
Ja nerozumiem tejto vašej obsesii proti homosexuálom. Fakt tomu nerozumiem. Ako som už spomenul, kto má strach, že homosexuáli idú rozložiť tradičnú rodinu, tak asi by sa mali sami zamyslieť nad vlastnou orientáciou.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

22.10.2021 o 12:22 hod.

Ing.

Miroslav Žiak

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 12:23

Tomáš Valášek
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Vďaka, pán predsedajúci. Nie k tomuto som chcel, ale nedá mi jeden postreh. Ja fakt úprimne neviem, čo je to gender ideológia. Ešte som v živote nevidel učebnicu, niečo ako že Das Kapital pre, pre komunizmus. A nechám sa poučiť.
To, čo ja vidím, sú desaťtisíce párov, ktoré sú v niečom iné ako my. Ale majú úplne rovnaké, úplne legitímne túžby proste mať možnosť či vychovať rodinu, či proste dediť po sebe majetok, či iné veci. A úplne nerozumiem tomu, už len tomu výrazu gender ideológia, ale rád sa nechám poučiť.
Niečo iné som chcel povedať. A nerád operujem v týchto diskusiách medzinárodnými zákonmi, pretože si myslím, že neschválenie tohto zákona by malo byť v prvom rade v záujme nás všetkých, ako sme tu, Slovákov a Sloveniek, pretože proste že nediskriminovať voči ľuďom, ktorí sú iní, je okrem iného aj v našej ústave.
Ale nedá mi nespomenúť, keď sú návrhy zákonov v priamom rozpore s medzinárodnou legislatívou. A tu máme problém. Chcem pripomenúť, že Slovensko je zmluvnou stranou Dohovoru o ochrane ľudských práv a základných slobôd a podlieha tým pádom aj právomoci Európskeho súdu pre ľudské práva. A ten už pred takmer 30 rokmi v roku 1992 rozhodol v prípade D proti Francúzsku, že neumožniť zmenu úradných záznamov transrodovej osobe je v rozpore s dohovorom. Čiže táto otázka už bola preberaná. Bola preberaná pred 30 rokmi. Bola tiež potvrdená. Ten istý záver bol potvrdený aj v rozhodnutí Christine Goodwin proti Veľkej Británii v roku 2002 a v ďalších verdiktoch v roku 2006 či 2020. Takže opäť toto je.
Dúfam, že tento zákon neprejde, pretože je to, v prvom rade, myslím si, v našom záujme ako Slovákov a Sloveniek, aby sme našli trošku väčšieho pochopenia pre ľudí, ktorí nie sú ako my. Ale na druhej strane je tu aj treba podotknúť, že je priamo v rozpore so záväzkami, ku ktorým sme sa priamo a explicitne podpísali.
Vďaka.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

22.10.2021 o 12:23 hod.

M. A.

Tomáš Valášek

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 12:25

Eduard Kočiš
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem pekne, pán predseda. Pán kolega Valášek, to, že Európsky súd pre ľudské práva rozhodol ako rozhodol, zase neznamená, že to rozhodnutie bolo správne. Možno bolo správne z procesného hľadiska, možno bolo správne z hľadiska súdnej mapy nejakej, ktorá prevláda v západnej Európe, ale ja nikdy nemôžem súhlasiť s tým, že je to správne voči tradícii, ktorá jednoducho je. Toto je jednoducho môj názor a za tým si budem vždy stáť.
Čiže ja úplne rešpektujem váš názor ako liberálneho politika, ktorý jednoducho tento svoj názor má, tento svoj názor si bude naďalej pretláčať. Ja som úplne tolerantný človek. Čiže ja naozaj nikoho ani nediskriminujem, ani nijakým spôsobom nedehonestujem. Ja len presadzujem svoje hodnoty, svoje názory. Kto sa s tým stotožní, budem rád. Kto bude mať iný názor, ja to budem rešpektovať. To je celé.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

22.10.2021 o 12:25 hod.

Mgr.

Eduard Kočiš

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Uvádzajúci uvádza bod 12:37

Tomáš Valášek
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
(Reakcia z pléna.) Áno, sme na zákone 206, bod 65, tlač 729.

Blanár, Juraj, podpredseda NR SR
Je to bod č. 65, vážené pani poslankyne, aby ste boli zorientovaní. Tie body predtým prepadli, poradie. Parlamentná tlač 729.
Pán navrhovateľ, máte slovo.

Valášek, Tomáš, poslanec NR SR
Vďaka, pán predsedajúci. Návrh zákona, ktorý máte pred sebou, je jednoduchý. Mení sa ním a dopĺňa zákon č. 206/2009 o múzeách a galériách a takisto zákon je o ochrane predmetov kultúrnej hodnoty a o zmene zákona Slovenskej národnej rady č. 372 o priestupkoch.
Pán predsedajúci, rád by som vyložil tie dôvody v rozprave, takže dovoľte mi len týmto spôsobom uviesť a zároveň sa ako prvý hlásim do rozpravy.
Vďaka.
Skryt prepis

Uvádzajúci uvádza bod

22.10.2021 o 12:37 hod.

M. A.

Tomáš Valášek

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie spoločného spravodajcu 12:38

Miroslav Kollár
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem, pán predsedajúci. Vážené kolegyne, vážení kolegovia, v súlade s § 73 zákona o rokovacom poriadku som bol určený predsedom výboru za spravodajcu k uvedenému návrhu zákona. Predkladám informáciu k predloženému návrhu zákona.
Návrh spĺňa náležitosti podľa rokovacieho poriadku a legislatívnych pravidiel tvorby zákonov. Súčasťou predloženého návrhu je aj stanovisko Ministerstva financií Slovenskej republiky.
Zo znenia uvedeného návrhu zákona je zrejmý účel navrhovanej úpravy.
Vychádzajúc z oprávnení, ktoré pre mňa ako spravodajcu vyplývajú z § 73 zákona o rokovacom poriadku, odporúčam, aby sa Národná rada po všeobecnej rozprave uzniesla na tom, že návrh zákona prerokuje v druhom čítaní.
V súlade s rozhodnutím predsedu Národnej rady navrhujem, aby návrh zákona prerokovali Ústavnoprávny výbor Národnej rady a Výbor Národnej rady pre kultúru a médiá. Za gestorský výbor navrhujem Výbor Národnej rady pre kultúru a médiá a odporúčam, aby výbory predmetný návrh zákona prerokovali do 30 dní a gestorský výbor do 32 dní od prerokovania návrhu zákona v Národnej rade v prvom čítaní.
Vážený pán predsedajúci, ďakujem, skončil som. Prosím, otvorte rozpravu.
Skryt prepis

Vystúpenie spoločného spravodajcu

22.10.2021 o 12:38 hod.

Ing.

Miroslav Kollár

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Uvádzajúci uvádza bod 12:39

Tomáš Valášek
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Vďaka, pán predsedajúci, nebudem dlho, ten účel aj zmysel zákona je v podstate veľmi jednoduchý.
Týmto zákonom by sa zmenil štatút Múzea Slovenského národného povstania z príspevkovej organizácie Ministerstva kultúry Slovenskej republiky na neziskovú organizáciu poskytujúcu všeobecne prospešné služby podľa zákona spadajúceho pod zákon č. 213/1997 Z. z. o neziskových organizáciách.
Reagujeme, samozrejme, týmto návrhom zákona už aj na medializované presunutie zodpovednosti alebo starostlivosti o Múzeum SNP v Banskej Bystrici z ministerstva kultúry na ministerstvo obrany. Ale ten záujem, ten účel je aj trošku širší. Myslíme si, že súčasný štatút ministerstiev, a keď hovorím, myslíme si, chcem podotknúť, podpísať aj autorstvo zákona, náš odborný tím v Progresívnom Slovensku, myslíme si, že ten súčasný štatút múzeí ako príspevkových organizácií je tak trošku prežitkom 20. storočia.
Aby bolo jasné, tie, tie príspevkové organizácie boli myslené ako organizácie, ktoré by mali vykonávať podpornú funkciu zoči-voči tomu ministerstvu, pod ktoré spadajú. Preto napríklad je logické, že ministerstvo obrany má niektoré príspevkové organizácie, ktoré riešia opravu techniky či výskum techniky a pre potreby ozbrojených síl. Ale opäť ten dôraz, ten je na tom, že ten vzťah príspevkových organizácií voči ministerstvu, ktoré ich zriaďuje, tiež že v podstate vykonávajú voči nemu podporné funkcie.
Asi sa všetci zhodneme, že múzeá ako Múzeum SPN nevykonáva podporné funkcie ani voči ministerstvu kultúry, ani voči ministerstvu obrany. Je to takpovediac trochu šialená anomália, ktorú v zákone stále máme. Myslíme si, zmena štatútu Múzea SNP, v tomto prípade osobne si myslíme, teda ako za Progresívne Slovensko si myslíme, že by sa mala vzťahovať na všetky múzeá. Zmena ich štatútu z príspevkových organizácií na neziskové organizácie je ten moderný štatút, ten moderný šat, ktorý si múzeá nielen na Slovensku, ale v celej Európe buď zaslúžia, alebo už teraz majú. Myslíme si, že týmto, s touto zmenou štatútu bude dosiahnutá vyššia transparentnosť pri správe a riadení organizácie. Efektívnejšie využívanie a kumulácia verejných zdrojov z rôznych rozpočtových kapitol štátneho rozpočtu. Nebudú, inými slovami, viazané len na rozpočet toho daného ministerstva. Rôzne ministerstvá budú môcť prispieť rôznymi spôsobmi. Plus, samozrejme, štatút alebo zmena štatútu z príspevkovej na neziskovú organizáciu takisto umožňuje lepšie zapojenie samospráv či ďalších aktérov vrátane súkromného financovania do toho pôsobenia a fungovania a života ministerstiev. Opäť tento zákon sa vzťahuje, pardon, povedal som ministerstiev, myslel som múzeí.
Samozrejme, tento zákon sa vzťahuje na Múzeum SNP. Ale opäť myslíme si, že by to bolo, že by to bola, by to bol štatút. Ten, tá nezisková organizácia, ku ktorej by sa vzťahoval, hodil na všetky múzeá, ktoré momentálne sú v štatúte alebo v stave príspevkových organizácií, ktoré im, myslím, nehodí, ktoré sa na ne nehodí a ktoré ani nespĺňa ten účel, ktorý by mali múzeá spĺňať.
Toľko za mňa, vďaka vopred za vašu podporu, ak to vidíte podobne. A som pripravený na vaše otázky a postrehy.
Vďaka.
Skryt prepis

Uvádzajúci uvádza bod

22.10.2021 o 12:39 hod.

M. A.

Tomáš Valášek

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video