48. schôdza

19.10.2021 - 12.11.2021
 
 
Loading the player...

Prosím povoľte Vášmu prehliadaču prehrávať videá vo formáte flash:
Google Chrome | Mozilla Firefox | Internet Explorer | Edge

Vystúpenie s faktickou poznámkou

4.11.2021 o 18:37 hod.

BSc.

Patrick Linhart

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video
 
 
 

Vystúpenia

Zobraziť vystúpenia predsedajúceho
 
 

Vystúpenie s procedurálnym návrhom 18:22

Karol Kučera
Skontrolovaný text
Ja by som chcel naozaj aj vás vyzvať, pán Blanár, že aby ste to viedli, naozaj, lebo keď ani neviete, že kto sa s kým háda, tak naozaj to potom vyvrcholí takýmto spôsobom... (Prerušenie vystúpenia predsedajúcim.)
Skryt prepis

Vystúpenie s procedurálnym návrhom

4.11.2021 o 18:22 hod.

Karol Kučera

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie v rozprave 18:24

Jozef Pročko
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Teraz ste v priamom prenose videli vedenie podpredsedu Blanára, vzadu za mnou prišiel provokovať Kuffa. Provokoval, vyrušoval ma, poprosil som Blanára, aby mi, aby ho dal stadiaľ preč, lebo ma to vyrušovalo.
Šipoša dvakrát, Šipoša dvakrát tuná upozornili, odišiel. Zobral mi, Blanár mi zobral slovo, za to, že som poprosil, aby ho dal preč. Toto je vedenie zo strany SMER-u schôdze.
Ale poďme k tomuto zákonu, aby som dokončil moju faktickú poznámku. Ľudia, ktorí tu rozprávajú o rozkrádaní, ľudia, ktorí obviňujú z rozkrádania, sami vedia dobre kšeftovať. Kšeftovali a kšeftovať aj budú.
V tomto zákone, pokiaľ ide o ťažbu dreva, touto novelou sa nič nemení. Zostávajú v platnosti programy starostlivosti o les, ktoré sa po starom volajú lesné hospodárske plány. Nič sa ťažbou nemení. Takisto keď ide o náhodnú ťažbu, kalamitu, ktorá tu už bola spomínaná, tie paragrafy, ktoré sa dnes upravujú, možnosť vykonávať ťažbu, sa vôbec nemenia. Správa štátnych pozemkov sa len presúva z jednej inštitúcie na druhú. Táto novela so súkromnými pozemkami - a prosím, Slováci, počúvajte ma - so súkromnými pozemkami nemá nič spoločné.
Ale čo sme počas tejto rozpravy mohli si všimnúť, tak to je silný boj opozície (ruch v sále a odmlčanie sa rečníka), silný boj opozície... (Ruch v sále a odmlčanie sa rečníka.) Nech sa porozprávajú vzadu.
Je to silný boj opozície za ľudí, ktorí majú eminentný záujem, aby sa nič nezmenilo, aby mohli rabovať a ťažiť v našich lesoch tak, ako to robili. Ja neverím, že aj poslanci ĽSNS za čias Roberta Fica nepridávali statusy s vlakmi naloženými drevom, s autami, ktoré vyvážali naše drevo preč. A toto sa tu za poslanca, teda za ministra Žigu dialo. No a smeráci čo spravili? Dosadili si do týchto úradov, štátnych úradov, svojich ľudí.
A viete, čo je najhoršie? Čo viem z vlastnej praxe? Keď sa lesník spojí s urbárom a zničia vám váš les, tak to môžete, priatelia, zabudnúť na svoje drevo. A toto sa tu dialo. A tomuto ideme zabrániť, Slováci! My chceme len, aby vás nikto neokrádal o vaše drevo. Čo iné chceme?! Keď vám tu budú rozprávať Kuffovci, že ideme rozkrádať, no Kuffovci? Keď vám ide Suja, keď tu Suja, ide rozprávať o tom, že toto je ekoterorista? Suja? Spýtajte sa v Detve, čo je Suja, kto je Suja! Čo sa deje v lesoch okolo Suju?!
Ja naozaj poznám Jara Šíbla veľmi dobre, veľmi dobre ho poznám. Za ten rok a pol. A keď niekto povie o ňom, že ide rozkrádať, o Jarovi Šíblovi, tak ten človek, veriaci človek, ktorý má stále Boha v ústach, tak som naozaj tomu človeku poprosil, večer si kľaknúť, pomodliť sa a poprosiť Boha, aby mu odpustil. Ten človek totižto už vie vopred, že Jaro Šíbl bude kradnúť! Vopred. Ale prečo to tí ľudia vedia? Prečo ľudia vedia, že sa ide kradnúť?! No lebo kradli a podieľali sa na tých krádežiach. Zlodej kričí: „Chyťte zlodeja!“
Celá tá smerácka suita, ktorá tu nie je, je tu len jeden za mnou, ktorý to tu tak riadi, že vám zoberie slovo, keď ho poprosíte, aby dal preč provokatéra, ktorý je za vami. Toto je vedenie Národnej rady?! Ste hanbou Národnej rady, pán Blanár! (Prerušenie vystúpenia predsedajúcim.)

Blanár, Juraj, podpredseda NR SR
Poslanec, venujte sa svojmu vystúpeniu...

Pročko, Jozef, poslanec NR SR
Nechajte ma dopovedať. Vy sa nestarajte do mňa, ja mám právo desať minút tu rozprávať. Vidíte? Ja som vás neurazil. No. (Povedané súbežne s predsedajúcim.)

Blanár, Juraj, podpredseda NR SR
... a poprosím vás, aby ste nestarali sa do riadenia, pretože to mám ja na starosti. A ak nebudete sa venovať vystúpeniu a budete sa osobným urážkam, tak budem musieť použiť rokovací poriadok. Tak sa venujte svojmu vystúpeniu. (Povedané súbežne s rečníkom.)

Pročko, Jozef, poslanec NR SR
Takže takto to vedie, vidíte? Pretože, viete, oni sa boja pravdy. Boja sa o toho, že prídu o kšefty. Boja sa toho, že ich veľké, veľký biznis s drevom, ktorý doteraz mali, zrazu padne. Kto protestuje? Kto protestuje proti, proti tomuto zákonu? No protestujú lesníci a naozaj musím povedať, poznám veľmi veľa čestných lesníkov, veľmi veľa. Ale protestujú lesníci, ktorí majú prsty v tom, že vydajú povolenku a na tú povolenku si 10-20 fúrok vezie domov niekto, ktorý dá tomu lesníkovi pekné peniaze. A toto sa tu deje.
Kto ešte protestuje proti tomuto? No poľovníci. Lebocký a partia, smerák Lebocký, ktorý je vo vedení Slovenského poľovníckeho zväzu! A ešte čoho? No viete čoho? Lebocký má dve organizácie poľovnícke. Pani Zemanová, akú má druhú? Slovenský poľovnícky zväz a...? (Reakcia z pléna.) Komoru. Správne. (Povedané so smiechom.) Ďakujem. (Reakcie z pléna.) Takže dve organizácie má Lebocký. A na tých, na tom ryžujú, samozrejme, že na tom ryžujú. Tak Lebocký nemá problém sem doniesť ľudí. A opäť, po... ho... chcem povedať Slovákom,
milí Slováci, čo chceme aj tým poľovným zákonom, aby ste opäť mohli poľovať. Aby nepoľovali na vašich pozemkoch len dvaja-traja oligarchovia. Aby štátne režijné revíry mohli mať aj ostatní ľudia, nielen smerácko-esenesácko-mosťácka partia, ktorá si to tu za 12 rokov rozobrala. A toto im vadí. Toto im vadí!
Im veľmi vadí to, že sa zrazu začali meniť pravidlá, že na to, čo boli zvyknuté, zvyknutí, prídu sem manifestovať na drahých miliónových autách chudáci, ktorým ideme zobrať lesy. No. Ideme im zobrať kšefty!
Ja súhlasím s pánom Karahutom, že niektoré veci sú tam naozaj nedotiahnuté, ale je toho málo a vieme to spoločne dotiahnuť. Vieme sa spoločne dohodnúť, naozaj dohodnúť. Ja neverím, že tuná sediaci poslanec SME RODINA Jozef Lukáč nechce, aby sa na Slovensku nezmenila situácia. Ja viem, že Jožo chce. Jožo chce, aby tí ľudia na tom vidieku mali svoj majetok zachovaný, aby im ho nerabovali, aby im, aby im nekradli! Jozef, je tak? Ja verím, že áno. Ja ťa poznám. Ja ťa poznám, Jozef. (Reakcie z pléna.)
Takže táto koalícia naozaj, naozaj začala robiť zmeny. Začala robiť zmeny v tom, čo ste chceli všetci vy Slováci! Čo ste chceli? Prestaňte nám kradnúť naše lesy! Prestaňte voziť drevo! Zrušme lesožrúta Žigu! No rušíme ich. A čo potom oni robia? (Rečník sa obrátil na predsedajúceho.) No rušia nás. Zoberú ti slovo, začnú sa ti vyhrážať. To sú oni.
Dámy a páni, milí priatelia, tento zákon vôbec nie je proti Slovensku, vôbec nie je proti životnému prostrediu, naopak. A keď spojíme sily, a ja verím, že ich spojíme, tak naše životné prostredie bude také ako vo Švajčiarsku, kde niektorí v živote neboli, ale o tom budú rozprávať.
Ďakujem veľmi pekne. (Potlesk.)
Skryt prepis

Vystúpenie v rozprave

4.11.2021 o 18:24 hod.

Mgr.

Jozef Pročko

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 18:33

Milan Potocký
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem za slovo, pán predsedajúci. Pán poslanec Pročko, som veľmi rád, že si ako prvý diskutujúci otvoril závažnú tému, pretože mnohí poslanci sa v tejto diskusii schovávajú za rozvoj vidieka, za ochranu pracovných miest, ale máš pravdu, mnohí mi pripadajú ako biele koníky drevobarónov a úzkej skupiny ľudí, ktorí profitujú na ťažbe dreva. Hovoríme o miliardovom biznise, miliárd eur, to znamená, že mnohí ľudia majú veľmi strach, že prídu o svoje kšefty, a som rád, že si takto otvorene na pôde parlamentu na tieto kšefty poukázal.
Ďakujem.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

4.11.2021 o 18:33 hod.

Milan Potocký

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 18:34

Vladimír Zajačik
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Jozef, veľmi presne si to pomenoval. A ja poviem takýto príklad. Človek, ktorý riadi tie protesty, na ktoré sa tu odvolávajú ľudia, ktorí tu aj dnes vehementne vystupovali, niektorí aj kričali, niektorí boli aj blízko infarktu, je údajne z chudobného okresu, z chudobnej rodiny a jeho chceme okradnúť o jeho Dodge za 70-tisíc euro, s ktorým chodí na tieto protesty. Samozrejme, vždy ho schová tak, aby ho tí ľudia, ktorí sú tam, nevideli, aby nepochopili, že všetko to je len obyčajné klamstvo. Tí, čo najviac vystupujú proti tomu, tomuto zákonu, sú tí, ktorí sú naozaj baróni, ako ich nazval, nazval, nazval, Jožko, ako si ich nazval. To sú tí, ktorí to drevo kradnú, ktorí nás všetkých okrádajú a ktorí najviac rúbu práve v chránených parkoch.
Takže ešte raz chcem ti veľmi pekne poďakovať a dúfam, že tí chudobní ľudia, alebo resp. tí bežní ľudia pochopia, že nie my ich chceme okradnúť, ale tí, ktorí chodia na takýchto autách a tvária sa, akože sa zastávajú chudobných.
Ďakujem ešte raz, Jozef.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

4.11.2021 o 18:34 hod.

Vladimír Zajačik

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 18:36

Marek Šefčík
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem pekne za slovo. Kolega Jožo Pročko, ty si hovoril o tom, aká je motivácia niektorých ľudí, prečo takto bojujú kruto proti tomuto zákonu. Niektorí sa oháňajú tým, že im ide o ľudí, že oni bojujú za ľudí. A ja sa pýtam, za ktorých ľudí? Pretože, pretože napríklad 50-tisíc ľudí podpísalo petíciu na podporu tohto zákona. Tak za tých ľudí nebojujú? Iní majú absurdné argumenty, útočia na hlavného predkladateľa a uchyľujú sa dokonca k takým útokom aj na ďalších oponentov.
Stalo sa teraz pred chvíľkou napríklad, že Kuffovci neváhali dokonca Karolovi Kučerovi, ktorý sa zastal Jara Šíbla ako hlavného predkladateľa, povedať, že je športové drevo. Áno, boli tematickí, lebo tu skutočne ide o drevo a zrejme o kšefty s drevom. Ale povedať (potlesk), povedať niekomu, povedať bývalej svetovej tenisovej šestke, že je športové drevo, tak to je argument par excellence, fakt.
Čím ďalej, tým viac mám pocit z tejto... aj z tejto diskusie, že stojím na dobrej strane, a... keď podporujem tento zákon.
Ďakujem pekne. (Potlesk.)
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

4.11.2021 o 18:36 hod.

Mgr.

Marek Šefčík

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 18:37

Patrick Linhart
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem za slovo, pán predsedajúci. Ja by som bol veľmi rád, pán Pročko, keby sa vrátila do parlamentu parlamentná kultúra. Ja naozaj (reakcie z pléna) nie som, nie som, presne o tomto hovorím, áno. Ja nie som zvyknutý na to, aby sa tu ľudia proste hádali, aby si tu skákali takto do rečí pri faktických a tak ďalej, pokiaľ chcem vyjadriť svoj názor. Ja som tiež dnes vyjadril v tichosti transparentnosť, som sa tu postavil, neporušil som rokovací poriadok, ja som si ho vyrobil. Bol som (reakcia z pléna), bol som, prepáčte, pán poslanec, však nevyrušujte ma, presne o tomto hovorím, ste sasák, ja, ja to chápem, však keď je niekoho názor iný, že to neviete akceptovať, ako... iný ako váš, no treba si ho vypočuť.
Ja by som bol veľmi rád, keby naozaj sa, ale to nie je len na vás, pán Pročko, alebo na teba, pán Pročko, je to aj na opozíciu, máme tu aj libertála Kollára, ktorý proste tu, je tu liberálna žumpa, ktorý si tu proste otiera ústa o nás, o poslancov, raz je kamarát s vami, potom už nie je kamarát, teraz zase mu to vyhovuje, je kamarát a tak ďalej. Ja by som len poprosil, aby sme sa vyhýbali týmto vulgarizmom a týmto útokom a tak ďalej.
A táto reforma je problematická a námietky, ktoré mala SME RODINA, alebo hnutie SME RODINA, jednoducho neboli splnené, takže vy nemôžete čakať s našou podporou. Nebudeme si tu hovoriť a nebudeme si tu klamať. Jednoducho my sme ten dialóg a ten a... u vás hľadali. My sme vypracovali pozmeňovacie návrhy, no naše jednoducho požiadavky neboli vypočuté. Takže jednoducho my tento návrh a túto reformu vôbec nepodporíme. Našu podporu nemusíte čakať. A je úplne zbytočné, aby sme preťahovali tieto diskusie v Národnej rade, pretože je to úplne bezpredmetné. Preťahujú sa úplne umelo a zbytočne.
Chcem vám ešte uviesť ako spravodajca, že hlasovanie bude o 11.00 hod. v utorok.
Ďakujem.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

4.11.2021 o 18:37 hod.

BSc.

Patrick Linhart

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 18:39

Filip Kuffa
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Pán kolega Pročko, keď vám klesne tlak, pustite si potom znova svoju rozpravu, čo ste povedali na úvod rozpravy, čo ste povedali na koniec. Dotýkate ste sa v rozprave rozkrádačiek a v úvode rozpravy sa postavíte a poviete, tento zákon nič nerieši, žiadne rozkrádanie, pretože rozkrádať sa bude ďalej. Potom tu ešte zožnete veľkú pochvalu, že, júj, jak prvý ste otvoril miliardový biznis. No, chlapci, pustite si moju rozpravu, písomnú, následne aj moju reakciu na faktické poznámky, kto prvý tu rozkryl miliardové podvody na nás všetkých občanov, čo sa týka lesa a ochrany lesa. Tu ste mu hneď... Tak ja neviem, jak to potom počúvate tie, tie rozpravy.
Padlo tu, že organizátori protestov sa tu vozia na nejakých miliónových autách a že si ich skrývajú, že nikto to potom nevidí, že majú vraj nejaké Dodge, ale ja neviem ani, čo to tu bolo povedané. Toto, toto jako súviselo s rozpravou? Jako to súvisí s návrhom zákona? A naozaj keď vám klesne tlak, keď sa upokojíte, pán poslanec, Blanár ma nemal prečo upozorniť, keď som za vami stál, nijak som vás vtedy nevyrušoval, spomínali ste to v rozprave a vy tu, mimochodom, vždy robíte eh, eh, mh, mh, tlieskate, tľapkáte, ako keby vás korona tu parila, ja neviem, už dva roky v kuse, keď sa vám dakto nepáči, a zrazu jaký dotknutý. Zrazu keď stojím za vami s prekríženými rukami, zrazu, chudáčik, jaký dotknutý sa cítil, že on nemohol faktickú, lebo Kuffa mu stál za chrbtom. No čuduj sa svete!
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

4.11.2021 o 18:39 hod.

Ing. et Ing.

Filip Kuffa

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 18:41

Zita Pleštinská
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem, pán predsedajúci. Pán kolega Pročko, reformy sa rodia veľmi ťažko. Zmeniť zaužívaný systém je veľmi náročné. Samozrejme, že máme rôzne názory v koalícii, pretože načúvame všetkým aktérom, lesníkom, ochrancom prírody, rovnako ľuďom, ktorí radi chodia do lesa. Je samozrejmé, že opozícia tento, tohto poslaneckého návrhu sa klamstvami snaží aktérov uviesť do omylu a postaviť ich proti reformám. Reformy v oblasti národných parkov nedokázala doviesť do konca žiadna vláda, pretože vždy narazila na veľký odpor. Akademická vedecká obec vyjadrila svoju jednoznačnú podporu reforme národných parkov, novela zákona o ochrane prírody a krajiny zabezpečí národným parkom náležitú ochranu. Memorandum o spolupráci medzi ministerstvami životného prostredia a pôdohospodárstva dáva odpovede na otázky kladené odporcami reforiem.
Naše národné parky sú chránené len na papieri. Jedno z kritérií, ktoré by mali spĺňať podľa Medzinárodnej únie na ochranu prírody a prírodných zdrojov, je mať najmenej polovicu rozlohy v bezzásahovej zóne. Zdravé a fungujúce národné parky a tiež odolné lesné ekosystémy zohrávajú dôležitú, osobitnú úlohu v čase klimatickej krízy.
Zo spolupráce nebudú vylúčení vedci, lesníci a ochranári. Konflikt medzi lesníkmi a ochranármi je možné vyriešiť v prospech životného prostredia a to jednoznačným vymedzením kompetencií, aby sa odlíšili hospodárske lesy od národných parkov a pravidlá v nich akceptovala celá spoločnosť vrátane lesníkov a ochranárov.
Ďakujem.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

4.11.2021 o 18:41 hod.

Ing. arch.

Zita Pleštinská

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 18:42

Štefan Kuffa
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Pán Pročko, my celý čas, už aj pri prvom čítaní bojujeme za ľudí z vidieku, len vy to nie ste schopný vidieť, lebo vy ani nie ste schopný počúvať, ani pochopiť rozpravu, splietali ste tu dve na tri, prosím vás pekne. Tí ľudia, ktorí tu protestovali, tí lesníci boli veľmi slušní, boli jednoducho bežne oblečení a prišli na autobusoch. Zobrali si voľno, obetovali svoj čas, môžeš sa smiať ako taký hlupák. Takí pročkovci, ako ste vy, nás nezastavia v tomto boji. My stále budeme za vidieckeho človeka bojovať a tuná prídu mnohé rodiny, mnohé rodiny prídu o prácu, živitelia rodín, 7,5-tisíc miest je ohrozených a ja vám to poviem, o tých zlodejinách, keď rozprávate, a mne to vadí. Vy sa chystáte 1,5 mld. rozkradnúť cez mimovládne organizácie, prosím vás pekne. To sú tie projekty sysľov a korytnačiek a týchto všetkých hlúpostí namiesto toho, žeby sme to dali do lesa, vy to idete rozkradnúť.
A taký Krošlák jak také poleno v lese, kde si, presne to, takto, jak to zapasoval, patrí, ako metrovica kdesi do lesa. Teraz sa ide venovať športu, keď z OĽANA odchádza. (Prerušenie vystúpenia predsedajúcim.)

Blanár, Juraj, podpredseda NR SR
Pán poslanec, reagujte na pán poslanca Pročka. (Povedané súbežne s rečníkom.)

Kuffa, Štefan, poslanec NR SR
Čo dva roky posledné urobil? Také poleno drevené. (Reakcia z pléna.) Nie Krošlák? (Povedané súbežne s predsedajúcim.)

Blanár, Juraj, podpredseda NR SR
Vyvarujte sa, prosím vás, osobných útokov. (Povedané súbežne s rečníkom.)

Kuffa, Štefan, poslanec NR SR
Tak ktorý? (Povedané so smiechom súbežne s predsedajúcim.) Tak Krošlák to bol. Tak sa potom o... Krošlák to bol. (Reakcie z pléna.) Tak Kučera, pardon, Kučera. Kučera, ten veľký športovec, no taký veľký športovec, že ani neviem jeho meno. Tak Kučera to bol.
A, pán Pročko, vám ešte raz to zopakujem, to porekadlo, držte sa toho, lepší vrabec v hrsti ako holub na streche. Vy toto, čo ste tuná predviedli, to viete vy len takto ako predvádzať. Aj do lesa by som sa tak hanbil? A vy po ulici s holou riťou beháte, ešte že toho vrabca, že ste si držali v hrsti, prosím vás pekne. Stresujete tu naše ženy, dievčatá, to aké vy máte správanie?
Nehanbíte sa za to? Ja by som sa hanbil tu sedieť ako poslanec Národnej rady.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

4.11.2021 o 18:42 hod.

PhDr.

Štefan Kuffa

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 18:45

Jozef Pročko
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Začnem odborníkom na šport. (Povedané so smiechom.) No viete, pred 25 rokmi som prebehol v relácii, ktorá bola sledovaná, ale mňa žiadna žena nezbila, že som jej raboval na pozemku. Mňa žiadna žena nezbila. Nekšeftoval som s pozemkami cirkevnými ako tá vaša ctená rodina, ale to máte naspäť. To máte naspäť. Áno, povedali ste pravdu, na autobusoch sem prišli. Smeráci ich tu vonku pozvážali na autobusoch.
Patrik Linhart, u teba je jeden veľký problém, čo si povedal vzadu. Matovič ti nedal peniaze na semafor, no tak ty už za nič nebudeš hlasovať a zrazu je z teba opozičný politik. Ty tu ideš rozprávať o kultúre? O kultúre si začal rozprávať a hneď si urazil saskárov, že sú liberálna žumpa. (Reakcia z pléna.) Patrik (reakcia z pléna), Patrik... Patrik, jeden najväčší problém tohoto celého je, že naozaj aj Kuffovci, aj ĽSNS prvá, aj druhá, extrémisti, fašisti z jednej, z druhej aj SMEROHLAS jednoznačne, jednoznačne obhajujú záujmy drevobarónov, ktorí nám to tu lynčovali. My nechceme nič iné, my nechceme nič iné, len... (Ruch v sále a prerušenie vystúpenia predsedajúcim.)

Blanár, Juraj, podpredseda NR SR
Poprosím, nechajte dohovoriť pána Pročka, veď dajte mu priestor.
Nech sa páči, pán Pročko.

Pročko, Jozef, poslanec NR SR
Tá... Aj tá nervozita, ktorú tu Kuffovci prejavujú, ako skáču, akí sú vulgárni, ako urážajú ľudí, ako urážajú ľudí (reakcia z pléna), ako urážajú ľudí, ako tu chodia dozadu a znervózňujú, ako sa Šudíkovi vyhrážal tu vzadu Kuffa (reakcia z pléna), tak to... (reakcia z pléna) tak to je... (reakcia z pléna), to je, vidíte, toto je, toto je ich úroveň. (Ruch v sále a prerušenie vystúpenia predsedajúcim.)

Blanár, Juraj, podpredseda NR SR
Poprosím, páni poslanci, nechajte dohovoriť pána poslanca Pročka. (Povedané súbežne s rečníkom.)

Pročko, Jozef, poslanec NR SR
A ja som hlboko presvedčený, že Slováci naozaj vidia a vedia.
Ďakujem. (Reakcie z pléna a zaznievanie gongu.)
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

4.11.2021 o 18:45 hod.

Mgr.

Jozef Pročko

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video