48. schôdza

19.10.2021 - 12.11.2021
 
 
Loading the player...

Prosím povoľte Vášmu prehliadaču prehrávať videá vo formáte flash:
Google Chrome | Mozilla Firefox | Internet Explorer | Edge

Vystúpenie s faktickou poznámkou

10.11.2021 o 16:40 hod.

Ing.

Igor Kašper

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video
 
 
 

Vystúpenia

Zobraziť vystúpenia predsedajúceho
 
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 16:25

Jaroslav Baška
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem veľmi pekne za slovo.
Pani poslankyňa Cigániková, ja som nehovoril čakať a vydržať, ja som hovoril poďme najskôr zmeniť ten ambulantný sektor, či už sú to všeobecní lekári pre dospelých, pre deti, pre deti a dorast alebo tieto špecializované ambulancie, poďme najskôr to podporiť, pretože tam je naozaj veľký problém, ktorý tu je.
Ja nehovorím čakať a vydržať, ale vy začínate úplne od konca. Začínate rušením nemocníc a ja to musím povedať, že to je rušenie nemocníc, teda poskytovateľov ústavnej zdravotnej starostlivosti. To je pekné, že hovoríte, že však ony majú ešte finančnú garanciu, tie komunitné nemocnice, ešte ďalšie dva roky. A tie dva roky, už počas tých dvoch rokov, uvidíte, že keď sa to stane, že to bude komunitná nemocnica, tí lekári, tí, ktorí majú držať a udržať tú nemocnicu, oni odtiaľ odídu. Oni pôjdu, oni pôjdu inde, oni nebudú čakať na to, kým sa to stane, teda tá komunitná nemocnica, a kým teda dva roky ešte budú udržovať ten stav zdravotné poisťovne, ktoré tam budú dávať na tie oddelenia peniaze. To je podľa mňa nezmysel.
A ja si stojím za svojím, komunitná nemocnica nie je nemocnica, je to zariadenie sociálnych služieb plus ďalšie ambulancie, ktoré sú tam. Hovorili ste malá interná, malý urgent a tak ďalej, to je všetko proste ambulancia, lekár, ktorý tam je nejaký chirurg, ktorý zašije prst alebo niečo takéto urobí, nejaké hlavné veci, a potom pošle zasa tou sanitkou do inej nemocnice toho pacienta. A budú to naozaj len pre dlhodobo chorých, rehabilitácie a ďalšie takéto úkony, ktoré tam budú, ale tam tých lekárov, tých, ktorých tam naozaj potrebuje, čo, to, čo robí...
Čo robí nemocnicu nemocnicou? Nemocnicu nemocnicou robí to, že má urgent, má JIS-ku, prípadne ÁRO, alebo prípadne ten OMIS, má operačné sály a vykonáva tam operácie. To je podľa mňa nemocnica a nieže komunitná nemocnica je komunitnou nemocni... (Prerušenie vystúpenia časomerom.)
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

10.11.2021 o 16:25 hod.

Ing.

Jaroslav Baška

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 16:27

Jozef Šimko
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem pekne. Vážený pán predseda, vážený pán minister, vážené kolegyne, vážení kolegovia, prejednávame tu bod stratifikácia nemocníc, to znamená reforma našeho zdravotníctva, našich nemocníc.
Kolegyne, kolegovia, ak dovolíte, ja by som povedal zopár viet o rimavskosobotskej nemocnici. My v podstate v Rimavskej Sobote, pán minister, minule sme o tom práve spolu hovorili, má celkom stotridsať... teda je, má 135-ročnú históriu. Máme 680 zamestnancov, to znamená, že teda v danom prípade je to najväčší zamestnávateľ v rámci mesta alebo okresu Rimavská Sobota. Je to Svet zdravia a dovolím si povedať, že títo páni sa starajú skutočne kvalitne o zdravie našich občanov. Máme 382 lôžok, ročne hospitalizujeme 14-tisíc pacientov, spádová oblasť je pre 143-tisíc občanov. Ročne máme 1 250 pôrodov a 3 200 operácií.
Dámy a páni, vážený pán minister, určite máte informácie, že v Rimavskej Sobote ste mali.... mali sme oddelenia infekčné, krčné, pľúcne, očné, to sa ešte zrušilo v minulosti a podľa slov pána primára chirurgického oddelenia, pána Dr. Juhásza, ktorý jednoznačne povedal, že ak dôjde k takejto stratifikácii nemocníc práve v Rimavskej Sobote, tak sa stane to, že sa zruší aj detská chirurgia, aj pôrodníctvo.
Pán minister, občania sú skutočne pobúrení, pretože my sa máme dostať do piatej tzv. kategórie, to znamená, to znamená komunitnej nemocnice, a tým pádom sa, znamená toľko, že komunitná nemocnica znamená toľko, že bude doliečovák. No občania sú pobúrení. Ja nehovorím, že to sú, nie sú klamlivé informácie, alebo že sú to hoaxy, to nie, ale treba tých ľudí upokojiť, uspokojiť, ako ste vy, pán minister, minule ste mi povedali, že vy ručíte za to, ale situácia je v Rimavskej Sobote skutočne vážna. Tí ľudia sa boja, že im dôjde k zrušeniu nemocnice. Prosím vás, vysvetlite im.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

10.11.2021 o 16:27 hod.

JUDr.

Jozef Šimko

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 16:29

Ján Blcháč
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem pekne.
Pani kolegyňa Cigániková, ja vám chcem poďakovať, že ste vo svojom vystúpení abstrahovala od rôznych politických záležitostí, na rozdiel od pána Šudíka, ktorý tu vystupuje ako kritik HLASOSMER-u, alebo jak som to dobre poznamenal, ja tomu nerozumiem a prajem nemocnici v Humennom, odkiaľ pán Šudík je, aby sa jej dobre darilo a aby prežila túto trmu-vrmu.
A aj, pán Stančík, viete, vy si nepamätáte mnohé veci. Jedna reforma bola v roku 2004, druhá v roku 2011, nuž keby sa neboli tak ako v Rimavskej Sobote ani v Liptovskom Mikuláši a ďalších nemocniciach zrušili infekčné oddelenia a potom sa rozsypali, lebo potom tí lekári idú kade-tade, tak dneska možno ten COVID zvládame úplne inak. To som chcel len tak na margo povedať.
Ale keď ste, pani kolegyňa Cigániková, hovorila o tých, že mali by robiť 400 a robia 49 niekde. To sa nedá zovšeobecniť, lebo ja poznám jednu nemocnicu, ktorá sa má stať komunitnou, tie komunitné sú zároveň v dvoch líniách, prvého, druhého typu, myslím, v tom pláne. No a tá nemocnica rodí takmer 700 pôrodov, ďalších vyše tisíc gynekologických operácií, 1 200 až 1 300 ďalších operácií tých, neviem, ako sa to volá, proste žlčníky, slepé črevá a tak ďalej a smeruje podľa toho zoznamu, ktorý bol zverejnený ako prvý, ten asi platí, predpokladám, čo dneska potvrdila aj pani dekanka fakulty verejnej správy, myslím, ten asi platí, tak táto mala byť zaradená do komunitnej.
Čiže tých vecí je strašne veľa, ja neviem, či teda to upratovanie, ktoré sa chystá, či je až tak treba, ja len chcem vyjadriť presvedčenie, že tých regionálnych bude viac ako tých komunitných, ktoré nebudú... (Prerušenie vystúpenia časomerom.)
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

10.11.2021 o 16:29 hod.

Ing. PhD.

Ján Blcháč

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 16:31

Martin Čepček
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem pekne.
Pani poslankyňa, hovorili ste tu o tom, že nemocnice budú dva roky dostávať, no ja sa obávam, že nemocnice a oddelenia zatvoria, lekári nám odídu, zo severu Slovenska pôjdu do Poľska, z juhu Slovenska nám pôjdu do Maďarska. Stará nemocnica ale bude naďalej dva roky dostávať ich platy, tak pre riaditeľa je najlepšie zavrieť všetko, dostávať ich platy, ostane jedno oddelenie a čo asi urobí? Rozdelí si plat aj so svojimi kamošmi. A ja sa pýtam, ak nemocnica dostane 60-tisíc na ambulanciu, odkiaľ asi vezme toho lekára, ktorý v podstate na Slovensku chýba. Čo ich budeme ťahať z Ukrajiny?
Ďakujem.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

10.11.2021 o 16:31 hod.

Mgr. et Mgr.

Martin Čepček

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 16:32

Eduard Kočiš
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem pekne za slovo, pán predseda.
Pani kolegyňa, spomenuli ste, že na Slovensku máme najhustejšiu sieť nemocníc v strednej Európe, ale ja naozaj sa musím týchto nemocníc zastať, pretože každá jedna nemocnica, ktorá sa naozaj môže ešte pýšiť tým názvom nemocnica, má na Slovensku svoje opodstatnenie. Či už je to z geografického, z geografickej polohy, alebo zo spôsobu, kde je umiestnená, alebo pod aký sektor spadá, poprípade aký počet obyvateľov táto nemocnica zastupuje, pretože nemôžme sa na všetko pozerať len cez čísla alebo pozerať sa na všetko cez prsty, to sa jednoducho nedá. Občan nie je číslo.
Ďalej ste, pani kolegyňa, rozprávali, že nemocnice sú nekvalitné, nemocnice sú finančne a personálne poddimenzované, podvyživené. Áno, je značný nedostatok finančných prostriedkov, ale aj personálu, teda ľudských zdrojov v nemocniciach, ale to je problém niekoľko desiatok rokov starý. A táto reforma vôbec nerieši tie najzásadnejšie veci, pretože ak by sme naozaj začali posilňovať a skvalitňovať ambulantnú zdravotnú starostlivosť, takisto zdravotnú starostlivosť lekárov špecialistov, tak my máme minimálne o 50 % ľudí alebo občanov Slovenskej republiky, ktorí potrebujú hospitalizáciu v nejakom zdravotníckom zariadení alebo na nejakom nemocničnom oddelení. To je jednoducho holý fakt.
Dva roky garancia na dané výkony, ktoré nemocnica bude ešte dostávať aj po tejto stratifikácii, reprofilizácii, alebo neviem, ako to už nazveme, to je všetko fajn, to je všetko krásne, ale ja sa pýtam, čo potom bude robiť tá nemocnica, tí lekári, tie zdravotné sestry, tie opatrovateľky, sanitárky, oni jednoducho odídu, pretože títo ľudia nebudú pracovať na nejakom oddelení, kde naozaj už nič nie je a všetci sa budú musieť prekvalifikovať na nejakých opatrovateľov, ošetrovateľov domovov sociálnych služieb alebo na nejakom ODCH-čku, to je jednoducho hlúposť.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

10.11.2021 o 16:32 hod.

Mgr.

Eduard Kočiš

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 16:34

Peter Osuský
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem pekne, pán predseda.
Pred krátkym časom poskytol veľmi zaujímavý rozhovor na tému reforiem a budúcnosti Slovenska človek, ktorý o reformách na Slovensku niečo vie, a to je Ivan Mikloš. A ten vtedy povedal jednu veľmi múdru vetu, ktorá vôbec nie je vyhradená pre Slovensko, ale ktorá je proste z ľudskej podstaty pravdivá, že totiž nikdy tí, ktorých čaká reforma, nesúhlasia s reformou, nikdy s ňou nie sú nadšení a vždy jej oponujú, lebo taká je ľudská podstata.
Pravda je, že Slovensko má problémy so zbytočnými úmrtiami, ale vonkoncom sa nedá povedať, že dávame do zdravotníctva oveľa menej peňazí ako susedné krajiny, možno napr. Česká republika, ktorá má lepšie výsledky, ako máme my, pri relatívne podobných vkladoch verejných peňazí do zdravia. A pred rokmi, keď som ako spoluzakladateľ Slovenskej lekárskej komory bol jej viceprezidentom, čo som sa stretol s českým kolegom, prezidentom Českej lekárskej komory Dr. Svobodom a ten mi povedal jednu vec, vetu, ktorá vlastne vystihuje i dnešok a túto debatu na Slovensku. Apropo v tej debate ďakujem za triezvy hlas Janke Cigánikovej. Ale on vtedy povedal: "Víte, kolego, když jde vo to zrušit nejakou nemocničku, tak pudou na barikády všichni občané toho městečka, ale když budou potřebovať pořádnej výkon, všichni chtějí do IKEM-u do Prahy a nechtěj do ty svý nemocničky." A tak to je so stratifikáciou.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

10.11.2021 o 16:34 hod.

MUDr. CSc.

Peter Osuský

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 16:36

Zita Pleštinská
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem, pán predseda.
Som presvedčená, že optimalizácia sietí nemocníc je nevyhnutná, zároveň je podmienkou na to, aby sa mohli čerpať peniaze z fondu obnovy, jedná sa o 1,4 mld. eur. Reforma prinesie lepší manažment pre pacienta a radikálne zvýši kvalitu a dostupnosť zdravotnej starostlivosti.
Nebudem však tajiť skutočnosť, že Prešovský samosprávny kraj tiež nesúhlasí s optimalizáciou sietí nemocníc, ktorú navrhuje v rámci reformy ministerstvo zdravotníctva. Je obava, že avizované zníženie počtu akútnych lôžok môže mať dosah na zdravie občanov. Bolo prijaté uznesenie 803 z roku 2021 z 30. augusta 2021, ktoré vyjadruje postoj poslancov zastupiteľstva Prešovského samosprávneho kraja. Podľa medializovaných informácií sú ohrozené nemocnice v Snine, vo Svidníku, Vranove nad Topľou, v Levoči, Kežmarku, ale aj pôrodnica v Humennom. Pán predseda Prešovského samosprávneho kraja Milan Majerský v mene zastupiteľstva požiadal pána ministra zdravotníctva listom o vysvetlenie.
Pani kolegyňa Janka Bittó Cigániková, je dôležité odkomunikovať túto reformu možno aj z vašej pozície predsedníčky zdravotníckeho výboru a rovnako z pozície ministra zdravotníctva a vyvrátiť obavy predsedu a poslancov zastupiteľstva Prešovského samosprávneho kraja, keďže neexistuje zoznam nemocníc, ktoré sa budú rušiť, zrejme sú to len uniknuté mediálne informácie, ktoré vlastne vzbudzujú obavu v mysliach nielen poslancov, ale aj obyvateľov Prešovského samosprávneho kraja. Takže komunikácia, komunikácia, komunikácia.
Ďakujem veľmi pekne.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

10.11.2021 o 16:36 hod.

Ing. arch.

Zita Pleštinská

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 16:38

Vladimír Faič
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem za slovo, pán predseda.
Položím otázku: Súvisí zdravotníctvo ako služba vo verejnom záujme s celým systémom verejnej správy, a teda spravovania štátu? Nazdávam sa, že absolútne. Keď som tu pred pár dňami položil otázku na premiéra, že či uvažuje táto vládna garnitúra so zmenou územnosprávneho členenia, odpovedal pán Matovič miesto neho a vzťah k tým reformám, ktoré chcú jednotlivé rezorty robiť, povedal, že to je ešte na vážkach, ako tie reformy budú vyzerať a ešte nie sú ani dohodnutí, že či sa bude robiť zmena územného členenia. Ale ak sa pôjde takýmto spôsobom, že jeden rezort bude robiť reformy v území štátu, ktoré budú presahovať možno hranice terajších krajov a budú reflektovať na úplne iné zmeny, druhý rezort bude inak robiť, tretí inak, pretože je to tak, každý rezort inak, polícia chce tri kraje a tak ďalej, ale každý občan má z ústavy právo na rovnaký prístup k verejnej správe aj k službám vo verejnom záujme.
Problém s tými reformami, ktoré chcete robiť, je ten, že ste sa nevysporiadali s tým, čo s verejnou správou z hľadiska komplexnej reformy. A spomeniem aj ja Ivana Mikloša, hoci sme ho vždy kritizovali, ale reformu verejnej správy bral komplexne, komplexne, teda so všetkým a naposledy s územným členením a umiestnením aj služieb vo verejnom záujme v území. Vy to robíte úplne naopak. To je problém. Nečudujte sa samosprávnym krajom, nečudujte sa miestnej samospráve, že sú proti, pretože to robíte úplne naopak.
Ďakujem.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

10.11.2021 o 16:38 hod.

RSDr.

Vladimír Faič

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 16:40

Igor Kašper
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Viete, čo je najväčší paradox, pani kolegyňa Cigániková? Keď zobereme napríklad tých päť nemocníc v našom Banskobystrickom kraji, ktorých sa mala najvýraznejšie dotknúť tá optimalizácia, stratifikácia alebo reprofilizácia, alebo neviem už, koľko to má názvov, tak všetky sú v zisku. Každá jedna jediná, paradoxne. A je naozaj zvláštne, že sa to má týkať práve ich.
Neviem, či vy ste ako predsedkyňa zdravotníckeho výboru boli v tých nemocniciach. V niektorých ste boli, to sa veľmi teším. Ja som bol vo všetkých, čo sa týka nášho kraja. Bol som v piatich plus ďalšej, čiže bol som v šiestich. Boris Kollár bol takmer vo všetkých dvadsiatich, ktorých sa to malo najviac týkať, ako predseda Národnej rady a myslím si, že to nebola jeho povinnosť, ale lepšie je raz vidieť, ako stokrát počuť. A ak sme inšpirovali vás alebo pána ministra a ľudí z ministerstva, aby do tých nemocníc konečne chodili, tak som veľmi rád a malo to význam. Ale mali ste chodiť skôr, nie teraz, keď sa tie nemocnice dozvedeli, že akým spôsobom sa ich má dotknúť tá reforma.
Áno, možno, ako ste spomínali, ten, tie urgenty tam ostanú, čo by už, kde by sme už boli, keby tie urgenty tam nezostali v tých nemocniciach. Ale napríklad problém je s pôrodníckymi oddeleniami, tak ako povedali ľudia z ministerstva aj na našom poslaneckom klube, že tam, kde nie je 900 pôrodov ročne, tak to je problém. A v našom kraji by to znamenalo, že by ostalo len pôrodnícke oddelenie v Banskej Bystrici, Zvolene a Rimavskej Sobote a to je všetko. Tak to asi, s týmto asi, samozrejme, nemôže súhlasiť nikto. A opäť ministerstvo zdravotníctva prepočítava výkony bez tých, ktorých sa to týka.
Súhlasím s vami, aby som len nekritizoval, že treba rekonštruovať oddelenia, v tom sme úplne zajedno. Súhlasím, že treba posilniť oddelenia, kde to treba, úplne sme zajedno. Súhlasím, že opravujme, rekonštruujme tie nemocnice. Ale tou zlou komunikáciou ste spôsobili únik mozgov, tých lekárov do Čiech, zahraničia, Bratislavy a toto už nezvráti nikto.
A poslednú informáciu, aj všetkých 49 poslancov v Banskobystrickom kraji bolo proti takejto forme reformy nemocníc, čo tiež hovorí za niečo.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

10.11.2021 o 16:40 hod.

Ing.

Igor Kašper

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 16:42

Jana Bittó Cigániková
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
No veď dobre, kto je proti, dajte lepšiu alternatívu, v pohode, poďme do toho. Ale že neurobiť nič, nie je alternatíva. Skúsim odpovedať, neviem, či stihnem všetko, asi skôr nie, ale aspoň na niečo.
Či je to nová reforma? No nie, nie je. Len tu boli politické egá, tak nechceli sme priznať, že však to je tá reforma, ktorú sme teda, v ktorej pokračujeme. Je to postavené úplne na základoch tej pôvodnej reformy a tá bola nad tým predtým. Dokonca sa spolupracuje s tvorcami pôvodnej reformy, oni to predtým normálne sadli do auta a prešli to fyzicky. Takže naozaj nie je k veci hovoriť, že akože teraz úplne nová reforma, čo padla z neba.
Hovorí sa tu o hoaxoch, ktoré sa šíria. Ja by som povedala, že sú to oprávnené obavy na základe tej komunikácie, ktorá nebola ideálna. Čiže ja chápem, že sa niečo nevie, lebo jednoducho naozaj v tej komunikácii sme stratili rok a treba tam pridať a to som vám dala aj za pravdu. Len to nie je dôvod teraz neschváliť v prvom čítaní nejaký zákon, ktorý môže pomôcť.
Čo sa týka zoznamov, ja to, ja viem, že nemôžem, iba takto vám ukážem, to je všetko. (Poslankyňa ukázala smerom k plénu papier zo svojich podkladov. Toto bola mapka variánt pre Banskobystrický kraj, ktorá má deväť nemocníc, a šesť variánt najpravdepodobnejších, s ktorými sa ráta. To znamená 54 rôznych zoznamov. Vy ste videli nejaký jeden, ktorému niekoho vyhovoval, tak to je jeden kraj, 54 zoznamov. Koľko máme tých krajov? Ako vážne, ľudia, neblbnite, zoznam neexistuje, lebo sa bavíme o tom, ktorá alternatíva je pre tých občanov tá najlepšia. To je presne to, čo teraz máme rok robiť, preto sa to odložilo. Naozaj zoznam konečný nie je a taký neplatí.
Pôrody, neviem, či viete, ale aj komunitná nemocnica, aj regionálna môže mať pôrody ako doplnkový program. Ak je problém s číslom, to sú tzv. EBHR limity a je to vec vyhlášky. Čiže potom, keď k tomu príde a nebude sa vám páčiť tá číslovka, dá sa rokovať o tom, nech je to menej, môže to byť aj dvesto, to je len teraz nástrel, ale to nie je v zákone, čiže to nie je dôvod nehlasovať za zákon.
A ešte by som vám chcela za sedem sekúnd oznámiť, ľudia, to je aj vaša reforma! Nie naša, to je aj vaša, všetkých, jak tu sedíte, lebo sa to týka zdravia občanov. Toto im môž... (Prerušenie vystúpenia časomerom.)
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

10.11.2021 o 16:42 hod.

Mgr. MBA

Jana Bittó Cigániková

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video