48. schôdza

19.10.2021 - 12.11.2021
 
 
Loading the player...

Prosím povoľte Vášmu prehliadaču prehrávať videá vo formáte flash:
Google Chrome | Mozilla Firefox | Internet Explorer | Edge

Vystúpenie s faktickou poznámkou

12.11.2021 o 10:05 hod.

Mgr.

Ondrej Dostál

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video
 
 
 

Vystúpenia

Zobraziť vystúpenia predsedajúceho
 
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 10:05

Ondrej Dostál
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Podľa § 33 ods. 1 zákona o rokovacom poriadku poslanci majú v rozprave právo na jednu faktickú poznámku, ktorou reagujú na vystúpenie ostatného rečníka, teda ja ako ostatný budem reagovať na vystúpenie ostatného rečníka, čiže pána poslanca Kotlebu, a nebudem, ako pán poslanec Mizík hovorí, že mi je z toho zle, čo som počul, lebo reagujem na, snaží sa reagovať vecne.
Pán poslanec Kotleba si tu všimol, že jedno z tých opatrení, ktoré sa novo zavádza pre Úrad verejného zdravotníctva, bude môcť Úrad verejného zdravotníctva nariadiť na základe rozhodnutia vlády Slovenskej republiky a veľmi sa tu nad tým pohoršil.
Ja by som ho len rád dal do obrazu, že v § 48 ods. 4 zákona o ochrane verejného zdravia sú opatrenia, ktoré môže robiť Úrad verejného zdravotníctva alebo regionálny Úrad verejného zdravotníctva. Ak sa k niektorému z tých opatrení dodá, že ho môže urobiť na základe rozhodnutia vlády, to znamená, že ho nemôže urobiť inak, nemôže ho urobiť sám od seba. Je potrebné, aby okrem Úradu verejného zdravotníctva o tom rozhodla ešte aj vláda, čiže nie je to zjednodušenie toho opatrenia. Naopak, je to komplikácia, je to nejaká brzda, obmedzenie v tom, aby sám od seba mohol Úrad verejného zdravotníctva robiť takého opatrenie.
Keď tu hovoríte o tom, že zákony majú byť všeobecné. Však tie zákony sú všeobecné, len reagujú na konkrétnu situáciu. Kvôli chrípke sme nemali 10-tisíc alebo 12-tisíc mŕtvych. Kvôli chrípke sa nám nestalo, že by nebolo možné poskytovať inú zdravotnú starostlivosť, ako sa to stáva kvôli COVID-u.
A keď sa pýtate, prečo robíme takýto zákon a prečo sme v skrátenom konaní, tak vy ste za to zodpovední, práve vaša propaganda, ktorá viedla ľudí k tomu, aby sa nezaočkovali, spôsobili, že tu dnes máme takú situáciu, akú máme.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

12.11.2021 o 10:05 hod.

Mgr.

Ondrej Dostál

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 10:07

Tomáš Lehotský
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem vám veľmi pekne. Ja na začiatok zacitujem zo serveru Aktuality.sk, článok zo 6. 10. 2021: „Posledné týždne sa zase množia útoky na mobilné očkovacie tímy, ktoré cestujú za ľuďmi, aby títo mali vakcínu čo najbližšie. Odporcovia očkovania im bránili v práci napríklad v Martine a neskôr aj v Podbieli na Orave, až sa župa, ktorá očkovanie organizovala, rozhodla, že ho predčasne ukončí. Aj počas odbornej konferencie lekárov, ktorá sa konala v Čadci, si zdravotníci vypočuli svoje. Atmosféru tam zradikalizovali najmä členovia Ľudovej strany Naše Slovensko.“ Toľko citát.
Pán Kotleba, ja rozumiem, že vám nevyhovuje zákon, ktorý chce postihovať ľudí, ktorí ohrozujú lekárov a zdravotníkov na Slovensku. Od začiatku sa totiž snažíte agresívnym spôsobom len radikalizovať ľudí, ktorí tu žijú. Vám vyhovuje, keď sa na Slovensku konajú a budú konať takéto útoky. Viaceré z nich, predpokladám, že aj organizujete. Ste banda extrémistov a násilníkov. Viacerí z vás trestne stíhaní, či už teraz, alebo v minulosti. Násilie máte v povahe a proti tomu sa slušná krajina, slušní ľudia musia brániť.
Ja som veľmi rád, že Slovenská republiky chce chrániť svojich občanov. Som veľmi rád, že Slovenská republika chce chrániť svojich obetavých lekárov, svoje obetavé sestry pred tým, aby ich nejaká kričiaca banda, pred tým, aby na nich nejaká kričiaca banda útočila. Som veľmi rád za tento zákon.
Ďakujem.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

12.11.2021 o 10:07 hod.

Ing.

Tomáš Lehotský

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 10:09

Milan Mazurek
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Pre mňa je najviac signifikantným javom to, že táto fašistická svoloč musí klamať, aby tieto svoje trápne nedemokratické a totalitné opatrenia zaviedla.
V lete sme tu boli dva dni na mimoriadnej schôdzi, kedy nám táto vláda, táto fašistická svoloč hovorila, že musíme prijať apartheidový zákon, aby mohla byť v jeseni a v zime otvorená ekonomika. Je jeseň a táto fašistická svoloč nám hovorí, že musíme prijať ešte tvrdší a prísnejší apartheidový zákon, aby mohla byť otvorená ekonomika. Neprídete si trochu ako debili? Rozumiete. Pretože... (Prerušenie vystúpenia predsedajúcim.)

Laurenčík, Milan, podpredseda NR SR
Prosím, vyjadrujte sa slušne.

Mazurek, Milan, poslanec NR SR
Načo, načo táto vláda ľuďom klame? Prečo im v lete sľubuje, že chce otvárať ekonomiku na základe toho, že rozdelí ľudí na hodných a nehodných, že rozdelí ľudí na tých, ktorí majú práva, keď splnia vládne podmienky, a tých, ktorí ich mať nebudú?! A keď vidia, že to nefunguje po tom, čo to zaviedli, no, tak to ešte sprísnia. Už vám test nepomôže. Do prevádzok sa nedostanete. Skrátka, budete musieť byť zaočkovaní alebo mať nejaký ten papierik o tom, že ste niečo prekonali. A keď nebude poslúchať nejaký prevádzkar alebo omylom niekoho zle odkontroluje, lebo už bude mať právomoc na to, aby si pýtal občiansky od človeka, ktorý si ide zacvičiť alebo sa najesť, a náhodou mu ukáže nesprávny, falošný COVID pas, ktorý nebude autentický a on si ho v rýchlosti dobre neoverí, tak mu tam príde nejaký regionálny pipík z hygieny a zavrie mu to na 30 dní.
Aká tu je úcta k slobode súkromného vlastníctva? Aká tu je úcta k podnikaniu? Aká tu je úcta k ústavným právam? Veď to je protiústavný blud, tento zákon! Jak môže nejaký hygienik na 30 dní zavrieť niekomu prevádzku za nejaký zle odkontrolovaný nezmyselný COVID pas, ktorý nevedie k ničomu z toho, čo nám sľubovali? Toto je problém toho zákona, že vôbec tu o vírus nejde, lebo s vírusom majú bojovať v nemocniciach a na tie kašlú!
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

12.11.2021 o 10:09 hod.

Bc.

Milan Mazurek

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 10:11

Marek Kotleba

Vystúpenie s faktickou poznámkou 10:13

Marek Šefčík
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem pekne za slovo. Tak, pán Kotleba, nemocnice sa trápia, zdravotníci volajú po tom, aby boli ľudia zodpovední, pretože im pribúda pacientov s COVID-om, ktorí bojujú o život. Momentálne som si pozeral štatistiky, 2 532 je hospitalizovaných a stále to pribúda, 13 405 mŕtvych, za posledné štyri dni pribudlo 176 mŕtvych, ktorí zomreli na COVID.
V tejto situácii vy tu voláte doslova po anarchii a burcujete ľudí proti opatreniam a k agresii. Stále hovoríte o vymyslenej pandémii a dokonca ľudia, ktorí vám veria, ak sa dostanú do zlej situácie a dusia sa v sanitke, ktorá ich vezie do nemocnice, tak ešte aj vtedy presviedčajú záchranárov, že COVID neexistuje, čo je absurdné.
Hovoríte o šikanovaní zamestnancov v svojom prejave, ak sa nechcú očkovať alebo testovať. No, dobre. Ak pripustíme, že sa nechcú očkovať, že majú s tým nejaký problém, tak prečo označujete ako nejakú šikanu testovanie? Veď zamestnávateľ chce zabrániť tomu, aby sa ten COVID šíril, chce zabrániť tomu, aby sa jeho zamestnanci nakazili.
Ak prídete do roboty a ste pod vplyvom alkoholu alebo je tam podozrenie a dajú vám test na alkohol, to je šikana?! To je ochrana ostatných zamestnancov a firmy ako bezpečnosti pri práci a ďalších vecí.
Takže alkohol v krvi dokonca nie je ani infekčný, kdežto COVID je. Tak nehovorte tu o nejakej šikane, keď zamestnávateľ chce chrániť zamestnancov tým, že vyžaduje od niektorého zamestnanca, od všetkých test.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

12.11.2021 o 10:13 hod.

Mgr.

Marek Šefčík

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 10:15

Marian Kotleba
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem za slovo, pán predseda.
Pán poslanec Dostál, vy ste trošku udreli vládu kladivom po hlave vo vašej faktickej, pretože ste vraveli, že zákon je konkrétne na COVID, lebo na rozdiel od chrípky na COVID podľa vás teda ľudia vo veľkom umierajú. No ale, pán Dostál, ľudia na Slovensku v omnoho väčšej miere, neskutočne väčšej miere umierajú na, dlhodobo na kardiovaskulárne ochorenia, dlhodobo na rakovinu a nádory. A ja sa pýtam, pán poslanec Dostál, že keď vašej vláde tak veľmi záleží na zdraví ľudí, kde sú zákony proti rakovine, kde sú zákony proti kardiovaskulárnym ochoreniam? Kde? Kde? Dokonca zdravotníctvo za vašej vlády zašlo tak ďaleko, že odopiera lieky ľuďom len preto, že jednoducho sú drahé.
A tie účinné a lacné lieky aj na COVID ste im zakázali, ste im zobrali. Tak čo vy rozprávate o ochrane zdravia?
A, pán poslanec Šefčík, vravíte, že nemocnice sa trápia. No ale nemocnice sa trápia preto, že vaša vláda, aj vaša, aj keď ste poslanec, ale aj vaša vláda za dva roky pre zlepšenie zdravotníctva neurobila vôbec nič. Vôbec nič. Naopak, veď vy pripravujete, už je to, prešlo to prvým čítaním, pripravujete likvidáciu siete okresných nemocníc. To je vaša cesta. Je málo lôžok, tak ideme rušiť nemocnice. To je vaša vláda. To je proste, to je táto protislovenská nezmyselná a nekompetentná vláda.
No a, pán poslanec Šefčík, viete, my to tu hovoríme stále, ale nielen, nemyslím teraz vy osobne, ale vaša vláda to nechce počuť. Veď je predsa rozdiel byť pozitívny a byť chorý. Keď je človek pozitívny, to nič neznamená. Treba liečiť tých, čo sú chorí, a tí ostatní, nech sú pozitívni, negatívni, akíkoľvek, ich treba nechať na pokoji. Riešte tých, čo sú chorí. Lenže vy neliečite chorých a prenasledujete zdravých. To je to.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

12.11.2021 o 10:15 hod.

Ing. Mgr.

Marian Kotleba

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie v rozprave 10:17

Radovan Sloboda
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem za slovo, pán predseda. Ctení kolegovia, tento zákon prijímame z dôvodu, že sa nám na Slovensku drasticky, dramaticky zhoršuje pandemická situácia, čo v dôsledkoch znamená okrem prudkého nárastu chorých v nemocniciach, tak veľmi zhoršené ekonomické podmienky slovenských firiem, a to isté sa týka aj športového odvetvia.
Prednesiem vám pozmeňujúci návrh, ktorý umožní profesionálnym športovcom a predovšetkým športovým klubom predĺžiť ich odvodovú výnimku o jeden rok, čo im významne umožní prežiť túto ťažkú situáciu. Pristúpim k prečítaniu pozmeňujúceho návrhu.
Pozmeňujúci a doplňujúci návrh poslancov Národnej rady Slovenskej republiky Radovana Slobodu a Igora Kašpera k vládnemu návrhu zákona, ktorým sa menia a dopĺňajú niektoré zákony v súvislosti s treťou vlnou pandémie ochorenia COVID-19, tlač 790.
Návrh zákona, ktorým sa menia a dopĺňajú niektoré zákony v súvislosti s treťou vlnou pandémie ochorenia COVID-19, sa dopĺňa takto:
1. V čl. VI sa doterajší text označuje ako 1. bod a dopĺňa sa 2. bod, ktorý znie:
„2. V § 293 sa slová „do 31. decembra 2021“ nahrádzajú slovami „do 31. decembra 2022“.“
2. Za čl. VI sa vkladá nový čl. VII, ktorý znie:
„Čl. VII
Zákon č. 580/2004 Z. z. zdravotnom", á, ešte raz.
"Zákon č. 580/2004 Z. z. o zdravotnom poistení a o zmene a doplnení zákona č. 95/2002 Z. z. o poisťovníctve a o zmene a doplnení niektorých zákonov v znení zákona č. 718/2004 Z. z., zákona č. 305/2005 Z. z., zákona č. 352/2005 Z. z., zákona č. 660/2005 Z. z., zákona č. 282/2006 Z. z., zákona č. 522/2006 Z. z., zákona č. 673/2006 Z. z., zákona č. 358/2007 Z. z., zákona č. 518/2007 Z. z., zákona č. 530/2007 Z. z., zákona č. 594/2007 Z. z., zákona č. 461/2008 Z. z., zákona č. 581/2008 Z. z., zákona č. 108/2009 Z. z., zákona č. 192/2009 Z. z., zákona č. 533/2009 Z. z., zákona č. 121/2010 Z. z., zákona č. 136/2010 Z. z., zákona č. 151/2010 Z. z., zákona č. 499/2010 Z. z., zákona č. 133/2011 Z. z., zákona č. 250/2011 Z. z., zákona č. 185/2012 Z. z., zákona č. 252/2012 Z. z., zákona č. 395/2012 Z. z., zákona č. 421/2012 Z. z., zákona č. 41/2013 Z. z., zákona č. 153/2013 Z. z., zákona č. 220/2013 Z. z., zákona č. 338/2013 Z. z., zákona č. 463/2013 Z. z., zákona č. 185/2014 Z. z., zákona č. 364/2014 Z. z., zákona č. 77/2015 Z. z., zákona č. 148/2015 Z. z., zákona č. 253/2015 Z. z., zákona č. 265/2015 Z. z., zákona č. 336/2015 Z. z., zákona č. 378/2015 Z. z., zákona č. 428/2015 Z. z., zákona č. 429/2015 Z. z., zákona č. 125/2016 Z. z., zákona č. 167/2016 Z. z., zákona č. 286/2016 Z. z., zákona č. 341/2016 Z. z., zákona č. 356/2016 Z. z., zákona č. 41/2017 Z. z., zákona č. 238/2017 Z. z., zákona č. 256/2017 Z. z., zákona č. 351/2017 Z. z., zákona č. 63/2018 Z. z., zákona č. 156/2018 Z. z., zákona č. 351/2018 Z. z., zákona č. 366/2018 Z. z., zákona č. 376/2018 Z. z., zákona č. 139/2019 Z. z., zákona č. 221/2019 Z. z., zákona č. 231/2019 Z. z., zákona č. 310/2019 Z. z., zákona č. 321/2019 Z. z., zákona č. 343/2019 Z. z., zákona č. 467/2019 Z. z., zákona č. 68/2020 Z. z., zákona č. 125/2020 Z. z., zákona č. 264/2020 Z. z., zákona č. 393/2020 Z. z., zákona č. 9/2021 Z. z., zákona č. 81/2021 Z. z., zákona č. 133/2021 Z. z., zákona č. 150/2021 Z. z., zákona č. 215/2021 Z. z., zákona č. 252/2021 Z. z. a zákona č. 310/2020 Z. z. sa mení takto: „V § 38ei ods. 2 sa slová „do 31. decembra 2021“ nahrádzajú slovami „do 31. decembra 2022.“
Nasledujúce články sa primerane preznačia.
Skončil som.
Skryt prepis

Vystúpenie v rozprave

12.11.2021 o 10:17 hod.

Ing.

Radovan Sloboda

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 10:25

Tomáš Taraba
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Dámy a páni, problém týchto vašich zákonov je, že po prvé ich prijímate teda v skrátenom legislatívnom konaní, ľudia sa nemajú absolútne šancu k nim vyjadrovať, brániť, dávať názory. Teraz tu čítate ďalšie, ďalšie paragrafy. Vy, keď ste naposledy schvaľovali očkovací zákon, vy ste verejne oklamali celý národ, pretože ste sa postavili pred kamery, povedali ste, že ste dohodli testovanie, ktoré bude zadarmo, to mala byť tá ústupka, do dnešného dňa, á, ten ústupok, do dnešného dňa všetci vedia, že nič také sa neurobilo. Takže dôverovať politikom, ktorí nemajú problém pred kamerami takto verejne ľudí oklamať, neverte teda v žiadnom prípade.
A druhá vec. Hovoríte, že situácia je horšia. Prečo ste sa na ňu nepripravili v lete, keď ste hovorili, že pripravení sme? To je tiež pre mňa záhada. Ale druhá vec, táto celá vaša teória, že očkovaní sa nemusia testovať a tým pádom si zaslúžia nejakú slobodu, tá odporuje tomu, čo sa deje na Západe. V Nemecku je úplne jasné a očividné, že nemecká pandemická komisia žiada, aby začali byť testovaní očkovaní ľudia, a to z tohto dôvodu, pretože sú šíriteľmi takisto ako neočkovaní.
Ak si pozriete, čo sa deje v slovenských nemocniciach, a keď chcete, ja vám dám zoznam tých oddelení, kde kolabujú lekári, ktorí boli teraz na PN-kách preto, pretože dostali COVID a sú všetci očkovaní a testovaní neboli. A keď sa začali testovať, lebo začali mať teploty, tak sa zistilo, že jednoducho si tam porozširovali COVID.
A mňa aj títo lekári kontaktovali a pýtali sa, jak môžte byť tak hlúpi, že sa tvárite, že tí očkovaní sú úplne v priadku, a nie sú problém tej COVID pandémie?
A vy tu idete dávať nejakú vstupenku na slobodu ľuďom, ktorí sami osebe vedia, vie to celá veda, že ten COVID rozširujú. To znamená, vy len zneužívate toto na uzurpovanie si moci.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

12.11.2021 o 10:25 hod.

Ing. Mgr.

Tomáš Taraba

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 10:28

Martin Beluský
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem za slovo, pán predseda. Pán poslanec Sloboda, ja nebudem kritizovať váš pozmeňovací návrh z pohľadu cieľa, ktorý sa snažíte dosiahnuť, teda chcete, aby športovci aj po 31. decembri 2021 nemuseli hradiť plne odvodové zaťaženie. To nemáme problém niečo také podporiť, samozrejme.
Ale ja sa vás chcem spýtať, pán poslanec, vy ste kedy zistili, že 31. december 2021 sa v podstate blíži a už za chvíľku bude tento dátum? Lebo my teraz prejednávame zákon, ktorý sa týka úplne iných vecí. Netýka sa vôbec športových klubov ani odpusťovania nejakých platieb nejakých odvodov.
A zároveň vám chcem dať do pozornosti § 94 zákona o rokovacom poriadku, ktorý hovorí v odseku 2, že „prerokovanie návrhu zákona, ktorým sa mení a dopĺňa iný zákon, možno podávať návrhy, ktoré predložený návrh zákona rozširujú len vtedy, ak s tým navrhovateľ vyjadrí súhlas najneskôr pred hlasovaním“. A podľa odseku 3 „pri prerokovaní návrhu zákona nemožno podať návrh, ktorým sa mení alebo dopĺňa iný zákon, ktorý obsahovo nesúvisí s prerokovaním navrhovaného zákona, ak podaný návrh nespĺňa náležitosti podľa odseku 2 alebo 3, predsedajúci nedá o ňom hlasovať“, pán poslanec. O vašom pozmeňovacom návrhu nie je možné dať hlasovať, pretože, pretože obsahovo nesúvisí s prerokovaným návrhom zákona.
A chcem sa vás spýtať, prečo ste neprišli s týmto návrhom zákona oveľa skôr v riadnom legislatívnom konaní? Teraz sme mohli mať na tejto schôdzi prvé čítanie, potom sme mohli mať kľudne druhé čítanie hneď na ďalšej schôdzi a mohlo sa to kľudne, kľudne stihnúť.
Ďakujem za odpoveď.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

12.11.2021 o 10:28 hod.

Ing. PhD.

Martin Beluský

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 10:29

Karol Kučera
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem za slovo. Rado, ďakujem ti za tento pozmeňujúci návrh, prednesenie, dobre si ho pripravil. Takže si myslím, že je to pomoc pre šport. Samozrejme, aj keď vieme, že nie je to úplne systémový krok, výnimky by sme chceli rušiť do budúcna. Ale na druhej strane vieme aj, že práve v tomto čase COVID-u to majú veľmi ťažké práve športové kluby, a preto nie je asi zrejme namieste im situáciu sťažovať a čiže si myslím, že je to správne, že sa, že sa táto výnimka predĺži. Nemá to vplyv na štátny rozpočet žiadny, takže nič sa neudeje v podstate a kluby budú môcť prekonať ľahšie túto situáciu. Takže ja to podporím určite.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

12.11.2021 o 10:29 hod.

Karol Kučera

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video