4. schôdza

1.4.2020 - 3.4.2020
 
 
Loading the player...

Prosím povoľte Vášmu prehliadaču prehrávať videá vo formáte flash:
Google Chrome | Mozilla Firefox | Internet Explorer | Edge

Vystúpenie s procedurálnym návrhom

1.4.2020 o 18:34 hod.

Mgr.

Jozef Lukáč

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video
 
 
 

Vystúpenia

Zobraziť vystúpenia predsedajúceho
 
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 18:07

Marian Kotleba
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Pán minister, vecne iba takú jednu myšlienku mám. Na záver ste povedali, že do fondov a na účty, že ľudia nech si radšej vkladajú teraz tie peniaze, s týmto ja nemôžem súhlasiť, radšej nech si tí ľudia tie svoje peniaze pekne vyberú, lebo v konečnom dôsledku dačo sa diať bude a radšej nech padnú tie cudzie banky, ktoré sa to tu snažia Slovensko ovládať, ako by mali prísť títo obyčajní ľudia o svoje úspory. Ale iná vec, pán minister. Vy ste asi člen vlády, proti ktorému ja mám najmenej nejakých výhrad a preto sa vás chcem spýtať iba jednu vec, že či si myslíte, že tento balík opatrení, ktorý prinášate, naozaj ma zaujíma váš subjektívny, možno súkromný názor, je dostatočne adresný, že či tá pomoc je naozaj dostatočne adresná podľa vášho vnútorného presvedčenia, to by ma zaujímalo. Ďakujem pekne.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

1.4.2020 o 18:07 hod.

Ing. Mgr.

Marian Kotleba

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 18:08

Erik Tomáš
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Pán kolega Heger, ja mám s vami tiež ten lepší vzťah, ale musím vám pripomenúť, že nejak stále sa viac a viac, čo vy určite oceníte, podobáte na Igora Matoviča. Vy ste vo svojom vystúpení predviedol to, čo on predviedol dopoludnia, ako keby ste zabudli, že už ste ministrom, že už nesiete zodpovednosť, drvivá väčšina vášho vystúpenia bola kritika predchádzajúcej vlády. My sme, máte pravdu, už vysvedčenie dostali od občanov, my ho aj, to vysvedčenie, hrdo nesieme, ale prosím vás, už sa spamätajme. Už sa spamätajte, už riešte, už máte tú zodpovednosť za tú krajinu. Áno, korona vírus je nepríjemný pre všetky vlády, nielen pre vás, ale preto máte mandát, aby ste to riešili.
A zatiaľ keď my tvrdíme, že vidíme iba ad hoc riešenia a nie veľké systémové plošné riešenia, je to pravda. Nehovoríme to len my, hovoria to odborníci, hovoria to všetci. Veď si prečítajte, čo si myslia o ďalšom úžasnom nápade vášho premiéra Igora Matoviča odborníci, myslím samozrejme blackout, je niečo neuveriteľné, prečítajte si bývalého premiéra Dzurindu, prečítajte si SAV-ku, prečítajte si médiá, a toto ste vy. To je proste ad hoc riešenie. A čo? My že to kritizujeme? Veď to je naša úloha. Všetko, čo bolo dobré, sme podporili. A keď sa sťažujete na tie peniaze, lebo ste minister financií, no tak vám chcem pripomenúť, že ste tvrdili, že SMER ukradne tri miliardy ročne. To bolo na bilbordoch vášho premiéra. Takže keďže teraz ste vo vláde, už sa nekradne, máte k dispozícii tri miliardy eur navyše. Sú len dve možnosti, buď ste klamali o troch miliardách, alebo kradnete rovnako ako SMER. Čiže to je všetko, čo vám chcem povedať.
Ďakujem pekne. (Smiech v sále. Potlesk.)
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

1.4.2020 o 18:08 hod.

Mgr.

Erik Tomáš

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 18:09

Peter Kremský
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem za slovo. Myslím si, že k tomuto treba povedať veľmi jasne, že tie peniaze sa stále kradnú, pretože nominanti SMER-u a ďalších strán sú stále vo svojich funkciách, dúfam, že to nebude trvať dlho. Poviem jeden príklad. Jeden deň pred voľbami poľnohospodárska alebo Pôdohospodárska platobná agentúra odklepla dva milióny eur dotáciu firme, ktorú má okresný tajomník SMER-u spolu s daňovými podvodníkmi na dani na dépehačke na palivách. Takže takýchto prípadov teraz sa tu objavuje veľa a myslím si, že to je práve dôvod, prečo tých peňazí nie je v štátnom rozpočte dosť a chýbajú tam. Ale verte tomu, že tí nominanti tam nebudú sedieť dlho, že budeme na tom pracovať, aby sa tam dostali poctiví a schopní ľudia. (Reakcia z pléna.) Ja chcem, pán poslanec, skúste sa správať slušne. Ja nevykrikujem, keď vy rozprávate. Ďakujem.
Chcem ešte len upozorniť pána Kotlebu, že keď ľudia začnú masovo vyberať peniaze z bankomatov, aspoň budeme vedieť, komu za to poďakovať.
Ďakujem.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

1.4.2020 o 18:09 hod.

Mgr.

Peter Kremský

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 18:11

Magdaléna Sulanová
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem za slovo. Vážený pán minister, skutočne je mi veľmi ľúto, že v takej kritickej dobe, aká teraz nastala, skutočne treba každú minútu využívať na to, aby sa riešila táto kritická situácia. A ja s poľutovaním musím skonštatovať, že 15 minút sme tu počúvali predvolebnú rétoriku. Dobre, to bolo pred voľbami, sme si vypočuli, čo všetko SMER, jak nakradol a tak. Ale prosím vás pekne, teraz skutočne treba sa, bolo treba reagovať na rôzne návrhy, ktoré tu boli. Boli tu veľmi dobré návrhy a boli tu aj otázky na vás. Na tie som ja osobne čakala odpoveď a ja som sa ich nedočkala. Napríklad náš kolega pán Taraba vám hovoril, že riešenie pre podnikateľov vo forme úveru, tak nehnevajte sa, tak to je skutočne medvedia služba. Ja ako človek, ktorý od deväťdesiateho roku som sa živila podnikaním, štát mi nedal ani korunu, ani euro, ja som len furt platila štátu. Tak vám môžem povedať, tak za toto by som ja vám ako podnikateľ povedala, tak ďakujem vám veľmi pekne, ale neprosím. No. Takže je mi veľmi ľúto, že skutočne skončime už s tým vykrikovať si tu SMER-u, áno, kto koľko, kto komu, kto pripravil alebo nepripravil. Tu je Slovensko, tu je problém a je to jedno, kto to pripravil, ale je tu veľmi kritická situácia a tu treba už skutočne sa pustiť do práce a riešiť to. Ďakujem.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

1.4.2020 o 18:11 hod.

Ing.

Magdaléna Sulanová

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie v rozprave 18:11

Eduard Heger
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem pekne. Chcel som pôvodne faktickú, ale aj takto to môžme krátko spraviť. Ja teraz skúsim zareagovať na tie vaše faktické poznámky.
Začnem pánom Tomášom. Neviem, či ste tu boli celý čas, pán kolega Tomáš, no lebo asi ste nepostrehli, že z mojej strany to nebola kritika. Z mojej strany to bola reakcia na vystúpenie pána Kamenického. Takže ja som išiel druhý a potreboval som vysvetliť niektoré informácie, ktoré tu zazneli a ktoré neboli povedané úplne korektne. Takže ak to nebolo, ak ste to nepostrehli, okej, v pohode. Taktiež zrejme ste nepostrehli, kde som hovoril práve o tom, aké, keď hovoríte, že veľké riešenia sme nepredstavili, kde som práve hovoril o tom, aké riešenia to sú, ale v poriadku. To už sa nemusím vracať, lebo plénum to počulo. A keď hovoríte, že teda sme tvrdili, že 3 mld. ukradnete ročne, tak poďme počítať. Zatiaľ sme sedem dní, takže tie 3 mld. ešte určite k dispozícii nemáme. Takže treba to rozpočítať na dni. To je tiež dôležitá matematika. Takže to len, to len na margo toho, keď teda tu chcete hodiť do placu (povedané s úsmevom) nejaké tri miliardy, ktoré zrazu my by sme tu mali mať za sedem dní. Dobre. To len tak trošku na odľahčenie.
Pán kolega Kamenický, len kratučko. Ja som nikdy nepovedal, že to je spálená krajina. Čiže toto odo mňa nezaznelo. Ak to tak pre vás vyznelo, tak ja som myslel, že veľmi konkrétne na konkrétnych parametroch vysvetlil.
Pán Kotleba, vy ste sa ma pýtali na osobný môj názor. Keď porovnám kombináciu čas a výstup, tak áno, myslím si, že tento, táto prvá pomoc je v tomto momente veľmi dobrá. Preto sa nazýva aj prvá pomoc. A taktiež je veľmi adresná. Myslím si, že tá adresnosť tam bola, ale samozrejme, budem rád počuť, ak máte nejakú predstavu na väčšiu adresnosť. Tam, či si majú vyberať, viete, opäť toto je veľmi citlivá téma a povedať ľuďom, že choďte si vybrať, tak to je šírenie poplašnej správy, čiže buďme trošku ako v tomto opatrní, pretože naozaj my potrebujeme tu koronavírus zvládnuť a prežiť tie tri mesiace alebo koľko, uvidíme, to bude trvať. Budeme sledovať, ako sa to vyvíja. Ide nám o to, aby sme zachránili každý ľudský život a zároveň aby sme aj, aby sme udržali ekonomiku v tom období, aby sa mohla potom rýchlo naštartovať.
Takže ďakujem veľmi pekne za pozornosť a ďakujem aj za sľúbenú podporu. (Potlesk.)
Skryt prepis

Vystúpenie v rozprave

1.4.2020 o 18:11 hod.

Ing.

Eduard Heger

 
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie spoločného spravodajcu 18:15

Juraj Gyimesi
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem pekne. Skutočne budem len veľmi krátko. By som chcel adresovať zopár slov najmä poslancom z radov opozície. Chcel by som vás s úctou požiadať o striedmosť. O striedmosť vo vyjadrovaní v tejto situácii, ktorej čelí Slovenská republika. Pán poslanec Fico na svojej tlačovej konferencii povedal, že aj jeho vlády prechádzali krízami, čo je pravda. Spomínal napríklad plynovú krízu. Musím však dodať, že žiadna z tých kríz nedosahovala rozmery tejto, ktorú zažívame dnes. Nikto z nás nikdy nepovedal to, že ak príde dobrý návrh z opozície, ktorý pomôže v tejto situácii, že ho nepodporíme. Podporíme ho a budeme veľmi radi, ak budete v tejto veci konštruktívni. A nedá mi, aby som nezareagoval aj na poslanca Mizíka, resp. jeho otázky, že kde sú tí odborníci. Za prvé, sa čudujem, pán poslanec, že sa to pýtate práve vy, ktorý neviete pracovať s počítačom. Jeden odborník sedí po mojej ľavici a dovolím si tvrdiť, že ašpiruje, a hovorím s plnou vážnosťou, ašpiruje na to, že bude najlepším ministrom financií v histórii Slovenskej republiky. (Potlesk.) Zároveň by som mu týmto chcel vyjadriť absolútnu podporu klubu OĽANO a želám mu fakt veľa zdravia a síl do ďalšej práce. Ďakujem pekne. (Potlesk.)
Skryt prepis

Vystúpenie spoločného spravodajcu

1.4.2020 o 18:15 hod.

Juraj Gyimesi

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s procedurálnym návrhom 18:33

Peter Kremský
Skontrolovaný text
Ďakujem. Zvolávam schôdzu výboru pre hospodárske záležitosti zajtra o 9.00 v miestnosti č. 32. Ďakujem.
Skryt prepis

Vystúpenie s procedurálnym návrhom

1.4.2020 o 18:33 hod.

Mgr.

Peter Kremský

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s procedurálnym návrhom 18:34

Jozef Lukáč
Skontrolovaný text
Ďakujem. Chcem oznámiť členom výboru pre regionálnu, verejnú správu a regionálny rozvoj, že zasadnutie výboru je zajtra o 9.30 v rokovacej miestnosti výboru. Ďakujem.
Skryt prepis

Vystúpenie s procedurálnym návrhom

1.4.2020 o 18:34 hod.

Mgr.

Jozef Lukáč

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s procedurálnym návrhom 18:34

Marián Viskupič
Skontrolovaný text
Ďakujem. Prosím, informujem kolegov z finančného výboru, že máme zajtra rokovanie 9.30 hod. Ďakujem pekne.
Skryt prepis

Vystúpenie s procedurálnym návrhom

1.4.2020 o 18:34 hod.

RNDr. Ing.

Marián Viskupič

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s procedurálnym návrhom 18:34

Richard Raši
Skontrolovaný text
Ďakujem pekne. Výbor pre nezlučiteľnosť funkcií bude zasadať zajtra o 8. hodine ráno štandardne oproti výboru, oproti nášmu výboru. Ďakujem.
Skryt prepis

Vystúpenie s procedurálnym návrhom

1.4.2020 o 18:34 hod.

MUDr. PhD. MPH

Richard Raši

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video