51. schôdza

23.11.2021 - 14.12.2021
 
 
Loading the player...

Prosím povoľte Vášmu prehliadaču prehrávať videá vo formáte flash:
Google Chrome | Mozilla Firefox | Internet Explorer | Edge

Vystúpenie s faktickou poznámkou

1.12.2021 o 18:13 hod.

MUDr. CSc.

Peter Osuský

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video
 
 
 

Vystúpenia

Zobraziť vystúpenia predsedajúceho
 
 

Vystúpenie v rozprave 17:56

Zita Pleštinská
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Vážený pán predseda, vážené kolegyne, kolegovia, 18. a 19. novembra 2021 som sa spolu s kolegami Michalom Šipošom a Annou Andrejuvovou zúčastnila pracovnej cesty v poľskom sejme vo Varšave. Rezonovali tu rôzne témy týkajúce sa hlavne spolupráce. Kolegovia a poslanci poľského sejmu, delegáciu viedol Jiří Poláček, nás oboznámili so situáciou na poľsko-
-bieloruskej hranici a požiadali nás o prejavenie solidarity a podpory formou uznesenia v Národnej rade Slovenskej republiky. Aj z tohto dôvodu sme iniciovali toto uznesenie Národnej rady k situácii na vonkajších hraniciach Európskej únie s Bieloruskom. Rovnako som vďačná vám, pán predseda, aj kolegom a kolegyniam, ktorí zaradili tento bod programu do programu 51. schôdze Národnej rady Slovenskej republiky.
Súčasťou našej pracovnej cesty vo Varšave bolo aj rokovanie s hraničnou strážou, kde nás jej príslušníci podrobne informovali o situácii na poľsko-bieloruskej hranici. O odvahe poľských vojakov, ktorí sú vystavení útokom a ich život je častokrát v ohrození. Lukašenko zváža lietadlami ľudí cez agentúry, sľuboval im lepší život. Nejedná sa o typickú migračnú vlnu, migračný tok, keďže nie je to boj so zločineckými prevádzacími organizáciami, ale s režimom štátu.
Je potrebné kategoricky odsúdiť zneužívanie migrantov na vedenie hybridných útokov voči našim spojencom a snahu Bieloruska o destabilizáciu situácie na hranice našich spojencov.
Konanie bieloruského režimu je v rozpore s medzinárodným právom, ale predovšetkým so základnými princípmi ochrany ľudských práv. Poľsku, Litve a Lotyšsku vyjadrujeme našu plnú solidaritu a podporu.
Vážení kolegovia, poslankyne a poslanci, prosím vás o podporu tohto uznesenia.
Ďakujem.
Skryt prepis

Vystúpenie v rozprave

1.12.2021 o 17:56 hod.

Ing. arch.

Zita Pleštinská

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie v rozprave 17:58

Marian Kotleba
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Vážený pán predseda, vážené kolegyne, vážení kolegovia, máme tu návrh na uznesenie Národnej rady k situácii na bielorusko..., nazvem to tak pobaltsky, na bielorusko-poľských hraniciach a v samotnom tom texte, ako aj pri rokovaní výboru branno-bezpečnostného zaznelo len to á, len to á, že kvôli čomu teda je potrebné takéto uznesenie prijať, ale akosi absentujú tie dôvody, pre ktoré celá táto situácia vznikla. A ja preto potrebujem za, považujem za potrebné toto trošku vytiahnuť na svetlo sveta, aby keď už sa chceme tváriť tak strašne demokraticky, tak aby sme si nezakrývali oči pred pravdou.
Pravda je taká, že, bolo to tu už spomenuté, ale iba tak veľmi rýchlo, že to, čo sa dnes deje, je zúfalou obrannou reakciou Bieloruského štátu na obrovský nátlak Európskej únie na Bielorusko. Je to reakciou suverénneho Bieloruského štátu, ktorý našťastie ešte nie je, ako Slovensko napríklad, podriadený diktátu Európskej únie, do ktorého vnútorných záležitostí sa Európska únia bez akéhokoľvek mandátu snažila miešať a podporovať tam procesy, ktoré mali viesť k zmene vnútropolitickej situácie. Nemôžme sa teda čudovať, že keď maličké Bielorusko bojuje s molochom, ako je Európska únia, tak sa uchyľuje aj k takýmto zúfalým a musím povedať, že nešťastným krokom, ktoré, samozrejme, ani my nejako neschvaľujeme a neoceňujeme, ale v boji proti nepomerne väčšiemu a silnejšiemu útočníkovi pri obrane proti takémuto útočníkovi, ktorým, žiaľ, je Európska únia, pričom Bielorusko sa bráni, musíme mať pochopenie pre to, že použité metódy nie sú celkom štandardné.
Rovnako, a boli sme toho svedkami aj tu v Národnej rade Slovenskej republiky, sa aj Slovenská republika zamiešala do vnútropolitických záležitostí Bieloruska, keď sa priamo tu v Národnej rade Slovenskej republiky schvaľovali státisíce eur, státisíce eur na podporu politickej opozície v Bielorusku. Ja sa pýtam vás, predstavitelia súčasnej vlády a vládni poslanci, ako by sa vám páčilo, ak by zo zahraničia na Slovensko prúdili státisíce eur na podporu protestov proti vláde. Boli by toho plné médiá, rozprávali by ste o cudzích agentoch, o tom, že kto tu platí, ktoré strany. Ale zrazu, keď toto isté sa deje v Bielorusku, keď Slovensko je účastné toho, že sa podporuje aktivita, ktorá má viesť k nevolebnej, podotýkam, k nevolebnej zmene, to znamená, nedemokratickej, pretože dúfam, že všetci chápeme a vnímame a súhlasíme, že demokratická zmena je len zmena voľbami, tak zrazu vám to nevadí a zrazu odsudzujete Bielorusko. Preto je potrebné toto uznesenie, ktoré má svoje ratio, ktoré má svoju hodnotu, doplniť tak, aby bolo naozaj vyvážené a aby to posolstvo, ktoré má to uznesenie Národnej rady aj voči našim obyvateľom, ale aj obyvateľom celej Európskej únie, odovzdať, aby bolo akési generálne, všeobecné, nie len prezentované, že Bielorusko je to najhoršie na svete, najhoršie v Európe a všetci ostatní sú svätí za dedinou.
A preto na základe tohto všetkého sme si spolu s kolegami Beluským a Schlosárom dovolili pripraviť doplňujúci a pozmeňujúci návrh a ja ho teraz prečítam. Pán predseda poprosím zastavenie času, ale stihnem to.
Doplňujúci návrh poslancov Mariana Kotlebu, Rastislava Schlosára a Martina Beluského k návrhu skupiny poslancov Národnej rady Slovenskej republiky na prijatie uznesenia Národnej rady Slovenskej republiky v situácii na vonkajších hraniciach Európskej únie s Bieloruskom, tlač 799.
1. Za bod d) sa dopĺňa nové písmeno e), ktoré znie:
„e) odmieta akúkoľvek nelegálnu imigráciu do členských štátov Európskej únie a to bez ohľadu na miesto prekročenia vonkajších hraníc Európskej únie a na pôvod nelegálnych imigrantov.“
Ďakujem pekne.
Skryt prepis

Vystúpenie v rozprave

1.12.2021 o 17:58 hod.

Ing. Mgr.

Marian Kotleba

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 18:04

Martin Beluský
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem za slovo, pán podpredseda.
Tu treba naozaj zdôrazniť, že tá situácia na tých hraniciach je naozaj veľmi zlá a napätá, a to, čo robí Bielorusko a bieloruská vláda, nie je dobré. Ale treba povedať naozaj aj to druhé, to bé, že každá tá akcia bola teda, je vlastne vyvolaná, každá akcia vyvolá nejakú reakciu a ani Európska únia alebo iné štáty sa nesprávajú voči Bielorusku úplne správne a tiež vlastne vyprovokovali takéto konanie.
Treba to naozaj povedať, pretože napríklad 24. júna 2021 Európska únia uložila sankcie voči bieloruskému hospodárstvu, medzi ktoré patrilo napríklad zákaz priamo alebo nepriamo predávať, dodávať, prevážať alebo vyvážať rôzne zariadenia, technológie, ropné výrobky, tabakové výrobky, obmedzili prístup na kapitálové trhy Európskej únie, zakázali poskytovanie poistenia zaistenia a napríklad Európska investičná banka zastaví všetky úhrady alebo platby v rámci všetkých existujúcich dohôd týkajúcich sa projektu vo verejnom sektore a pozastaví všetky existujúce zmluvy o službách technickej pomoci, takže nemôžme očakávať, že keď takýmto spôsobom sa budeme my správať voči Bielorusku, že oni na to nebudú reagovať.
To nehovorím teda, že to, čo robí Bielorusko, je správne, ja to tiež odsudzujem, ale treba vždycky povedať aj to bé, nielen to á.
Ďakujem.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

1.12.2021 o 18:04 hod.

Ing. PhD.

Martin Beluský

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 18:06

Rastislav Schlosár
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ja plne podporujem tento pozmeňujúci návrh, pretože ak ide navrhovateľom tohto uznesenia naozaj o to, aby bola zastavená akákoľvek ilegálna imigrácia do členských štátov Európskej únie, tak nemôžu mať problém ani podporiť tento náš pozmeňujúci návrh. Ale problém je v tom, že tak ako je teraz formulované to uznesenie, tak tu ani tak nejde o nejaké zastavenie ilegálnej imigrácie, ale o to, ako čo najviac zaútočiť na Bielorusko a na bieloruský režim, na bieloruského prezidenta a v tom sa v podstate len napĺňa a realizuje plne celá tá už tradičná americká politika, je tam politika západoeurópskych štátov, ktorá je absolútne protibieloruská a s ktorou sa ani ja, ani moji kolegovia nemôžme stotožniť už len z toho dôvodu, že tak Spojené štáty americké, ako aj tie ostatné západoeurópske štáty by si mali predovšetkým zamiesť pred svojím vlastným prahom, pretože najskôr, nech sa ospravedlňujú za to, ako porušovali ľudské práva napríklad pri bombardovaní Juhoslávie, za to, čo popáchali v Afganistane, to, čo popáchali po druhej svetovej vojne po celom svete. Najskôr nech sa za toto ospravedlňujú tieto štáty, a teda predovšetkým Spojené štáty americké a potom môžu začať kritizovať Bielorusko za to, ako porušuje ľudské práva, lebo v prvom rade porušujú ľudské práva tieto štáty.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

1.12.2021 o 18:06 hod.

Mgr.

Rastislav Schlosár

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 18:07

Juraj Krúpa
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem. Nedá mi nereagovať na tie klamstvá a konšpirácie, ktoré boli vznesené tu v pléne. Áno, samozrejme, ste to vy ten konšpirátor a tá bábka toho východu, pretože jak si tak vy vysvetľujete tie aktivity Bieloruska, že to je legitímne právo sa takýmto spôsobom brániť proti nátlaku Európskej únie. Bububu. A ale to je, vy ste sa v podstate, vaša politická kariéra bola vybudovaná na strachu z migrantov. Teraz je to v poriadku. Lebo Bielorusko to môže, takže toto je v poriadku. Ale to, že Bielorusko je absolútne v područí Ruska, to vám absolútne nedochádza, že? Že? To vám vôbec nedochádza. Nie. A tak odkiaľ prichádzajú tí migranti do toho Bieloruska? Kade? No asi musia chodiť aj cez Rusko, že áno? Takže to vám asi tiež nedochádza.
Toto sú všetky tie bludy, ktoré tu skúšate a vidíme a vieme veľmi dobre, že okrem iného, že toto slúži aj tzv. vojenskému účelu, aby sa skúšal krízový manažment a nejaké slabosti východnej hranice Aliancie, samozrejme, vám to nič nehovorí, vy tomu nič nerozumiete, ale ja vám to vysvetľujem. Takže tu je tá jedna hrozba.
Ďalšia vec je, že to je súčasť hybridného útoku, hybridného útoku na destabilizáciu politických pomerov nielen v krajinách susediacich s Bieloruskom, ale aj v Európskej únii, pretože to vytvára určité tlaky a rozpory a tí, tí, ktorí tieto rozpory podporujú, sú presne tí, ktorí robia pre tú východnú mocnosť a robia im tú predvoj. Tá piata kolóna a to ste vy, pán Kotleba, a celá vaša suita a vieme to veľmi dobre. A hanbite sa! My sme západní Slovania, my patríme na západ a nie na východ. (Potlesk.)
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

1.12.2021 o 18:07 hod.

PhDr.

Juraj Krúpa

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 18:09

Ján Benčík
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ja by som sa iba chcel ubezpečiť, či dobre počúvam a či si dobre vysvetľujem, že vy zrazu meníte ten svoj postoj k migrantom, pretože kedysi ste si vlastne celú svoju agendu postavili na odmietaní nielen teda ekonomických migrantov, ale aj utečencov z vojnou zmietaných území vrátane žien a detí. Pamätám, ako ste vystrájali, keď sme tu na Slovensku prijali, pôvodne to malo byť, tuším, dve stovky asýrskych kresťanov, nakoniec ich nebolo ani toľko. A to bolo vypisovania všelijakých týchto, čo tí údajne robia a tak podobne a teraz zrazu hovoríte, že to je vlastne fajn, že ten Lukašenko tuná pašuje nejakých ľudí, nejakých migrantov zväčša ekonomických. Ďakujem.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

1.12.2021 o 18:09 hod.

Ján Benčík

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 18:10

Monika Kozelová
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Pán poslanec Kotleba. Volebná zmena v Bielorusku je v týchto rokoch asi tak reálna, ako nájsť niekoho, kto nikdy necikal v sprche, úprimne. Spôsob ako sa bieloruská vláda a Lukašenko vysporiadavajú s opozíciou, je nad rámec slušnosti a demokratického spolužitia. Zato porušovanie ľudských práv je na dennodennom poriadku. Vám fakt nevadí to väznenie, bitky, politicky motivované kroky voči opozícií, teda to by sa vám páčilo? No vám asi áno, ale nám rozhodne nie. A ako povedal kolega Krúpa, my patríme na západ nie na východ.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

1.12.2021 o 18:10 hod.

Mgr.

Monika Kozelová

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 18:11

Anna Andrejuvová
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem pekne, pán predsedajúci.
Ja možno iba krátko. V tom uznesení sú vyjadrené vety, ktoré by som rada prečítala. A píše sa tam aj, že podporujeme prevenciu nelegálnej migrácie smerujúcu do Európskej únie alebo vyslovujeme a odmietame a odmietame zneužívanie migrantov na politické účely. Myslím si, že politika Slovenskej republiky pri nelegálnej migrácií je dlhodobo rovnaká a jasná a prezentujú to aj vlastne naši vládni predstavitelia.
A možno dneska taká krátka správa, ktorú som si prečítala na Twitteri ministra obrany Poľskej republiky, ako sa chovajú Bielorusi možno na tej hranici. V okolí Terespolu odpálili osvetľovacie stožiare, ktoré postavili vojaci Poľskej armády na hraniciach s Bieloruskom. Boli zničené v dôsledku výstrelov z pneumatických zbraní a k odstreľovaniu došlo na území Bieloruska a v oblasti Bieloruska.
A možnože iba na konci, myslím si, že to uznesenie správne, že podporíme našich kolegov v rámci schengenu a našich najbližších susedov Poľsko.
Ďakujem.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

1.12.2021 o 18:11 hod.

Mgr. et Mgr.

Anna Andrejuvová

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 18:12

Milan Potocký
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem za slovo.
Pán poslanec Kotleba, vy ste vo svojom prejave hovoril, že to, čo objavia Bielorusi, nie je správne. Ono nieže nie je to správne, je to barbarstvo a je to hyenizmus, pretože ak niekto na presadzovanie svojich politických zámerov používa nevinných nelegálnych migrantov, keď ste si pozreli zábery z tej poľsko-bieloruskej hranice, tak sú tam matky s deťmi. Je najhoršie, ak vy donesiete nelegálnych migrantov v tomto chladnom počasí a necháte ich napospas vo voľnej prírode, v lese, v prírode, napospas osudu. Je to naozaj obludný hyenizmus, ak Lukašenkov režim takto zneužil matky s deťmi, starých ľudí, ktorým sľúbili vidinu lepšieho života a nechali ich napospas osudu v mraze. Je to tvrdý hyenizmus použiť ľudí ako štíty v presadzovaní svojich politických záujmov.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

1.12.2021 o 18:12 hod.

Milan Potocký

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 18:13

Peter Osuský
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem pekne, pán predsedajúci.
No, pán poslanec Kotleba sa zmienil o tom, že sa jedná o pokus o rozvrat demokraticky zvoleného, lebo hovoril o voľbách, ktoré ustanovili prezidenta a vôbec všetko v Bielorusku. No, samozrejme, takto argumentovať mohli aj komunisti 30 rokov, že tu prebiehali voľby a že v nich získavali 96 % alebo 98 %, ako kedy, že teda napríklad tí duchovní, radové sestry a podobní, ktorí boli zatváraní, boli zatvorení v súlade so zákonmi, ktoré prijal demokraticky zvolený parlament podľa vás. Takže by ste sa museli hlboko stotožniť so všetkými zločinmi totality komunistickej, pretože to bolo po voľbách, ktoré pravidelne prebiehali. Takisto ako prebiehajú v Bielorusku.
Takže je fajn, že sa zastávate demokratických volieb, pretože zhodou okolností váš milovaný prezident, doktor Jozef Tiso a Slovenský snem sa za šesť rokov existencie toho štátu ani nepokúsil o voľby. Taká to bola výborná demokracia. Proste v živote na území Slovenského štátu od marca ´39 sa nikdy žiadne voľby nekonali. U Lukašenka sa konajú, to je pravda. A efekt je asi taký, ako to nekonanie v tom Slovenskom štáte. Je to totalita a je dojemné, ako sa staráte o to, že Európske krajiny nechcú napríklad poskytovať vedecké poznatky alebo obchodovať so zločineckým režimom. Prečo by to mali? Aký majú oni mať záujem, aby ten režim, ktorý mlátil študentov a študentky na uliciach v Minsku, mal prosperovať? Prečo, by sme mali podporovať čímkoľvek tento režim? Je absolútne prirodzené, že keď už proti nim nevedieme vojnu, tak proti nim... (Prerušenie vystúpenia časomerom.)
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

1.12.2021 o 18:13 hod.

MUDr. CSc.

Peter Osuský

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video