51. schôdza

23.11.2021 - 14.12.2021
 
 
Loading the player...

Prosím povoľte Vášmu prehliadaču prehrávať videá vo formáte flash:
Google Chrome | Mozilla Firefox | Internet Explorer | Edge

Vystúpenie s faktickou poznámkou

2.12.2021 o 9:32 hod.

Mgr.

Ondrej Dostál

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video
 
 
 

Vystúpenia

Zobraziť vystúpenia predsedajúceho
 
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 9:29

Miroslav Suja
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem za slovo, pán podpredseda.
Ďakujem poslancovi Krupovi za zhrnutie a poukázanie na chyby tejto smernice. Ja si myslím, že to, čo povedal, je reálne preukázateľné. Nezavádzal tam a neklamal. A ja by som chcel vedieť, ak bude naďalej pokračovať trestná činnosť a, nedajbože, sa tu stanú nejaké trestné činy, lebo doteraz sa nestali, ako im táto smernica chce zabrániť? Či potom minister vnútra si to vezme ako za osobnú zodpovednosť a odstúpi a zmení sa tento zákon alebo táto smernica, lebo vieme, že je nad rámec požiadaviek Európskej únii a neviem prečo, my chceme byť pápežskejší ako pápež.
Prečo si neberieme príklad z ostatných krajín, kde to elegantne vyriešili, ale ideme tvrdohlavo hlavou proti múru namiesto toho, aby sme svojim občanom pomáhali, tak prichádzame ešte s väčšou byrokraciou, s ešte väčšími obmedzeniami a čo je najhoršie, obmedzujeme slušných ľudí, obmedzujeme strelcov, športovcov, obmedzujeme podnikateľov pri zbrojných licenciách.
Nevidím tu žiaden nejaký prínos pre tieto kategórie, ktoré som povedal. Vidím tu len negatíva. Verím, že ak sa tento zákon alebo táto smernica príjme, že bude rýchlo v čo najkratšom období novelizovaná a všetky tieto bludy a nezmysly sa stade vyhodia a pôjdeme tou cestou ako niektoré susedné štáty, kde chránia svojich občanov, kde chránia svojich výrobcov, ktoré chránia držiteľov zbraní, športovcov. A neni hanba, priatelia, si zobrať príklad aj z iných štátov, keď je to dobrý príklad. Nemusíme všetko vedieť my na prvýkrát. Ale keď vidíme, že tam to funguje a my ideme opačným smerom, tak... (Prerušenie vystúpenia časomerom.)
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

2.12.2021 o 9:29 hod.

PaedDr. Mgr.

Miroslav Suja

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 9:31

Stanislav Mizík
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem za slovo.
Táto novela, tento návrh je dôkaz zámeru absurdistanu zvanému Európska únia. Aký je ten zámer? No zámerom je odzbrojiť slušných ľudí a dať voľné pole pre teroristov či iných kriminálnych zločincov. Tu sedí minister a predkladá paškvil.
Peter, on veľmi dobre vie, že politicko-náboženskí teroristi sú prepojení s kriminálnym podsvetím. Prepojenie je tam veľmi-veľmi časté.
Peter, on tiež veľmi dobre vie, že teroristi a kriminálni zločinci si zbrane zadovážia úplne ľahko. Aj výbušniny si vyrobia úplne ľahko. Z bežných surovín, ktoré dostať na trhu. Však je minister, má spravodajské informácie, má analýzy, vie, ako to chodí v Galérke. Tento návrh je blud a táto smernica je výplod samovražedných masochistov z Európskej únie.
Ďakujem za slovo. (Potlesk.)
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

2.12.2021 o 9:31 hod.

Mgr.

Stanislav Mizík

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 9:32

Ondrej Dostál
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Pán poslanec Krupa, zaujalo ma jedno z tých tvrdení, s ktorými ste vysvetľovali, prečo nosíte zbraň. Zacitujem: "Nenosím zbraň preto, že nenávidím vládu, nosím ju preto, že do niektorých vecí mi vláda nemá čo rozprávať." Priznám sa, že som to celkom nepochopil. Mohli by ste prípadne mi vysvetliť, že čo tým myslíte? Lebo ja si tiež myslím, že by mi vláda nemala do niektorých vecí rozprávať, ale môžem to vyjadriť ako svoj názor, môžem k tomu napísať článok, môžem voliť stranu, ktorá si myslí, že mi do tých vecí nemá rozprávať, ale nerozumiem tej súvislosti so zbraňou, že keď vám vláda bude rozprávať do niektorých vecí, tak použijete proti vláde zbraň alebo, alebo aký je ten dôvod? Zopakujem: "Nenosím zbraň preto, že nenávidím vládu, nosím ju preto, že do niektorých vecí mi vláda nemá čo rozprávať." Čo tým myslíte?
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

2.12.2021 o 9:32 hod.

Mgr.

Ondrej Dostál

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 9:33

Marcel Mihalik
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem pekne za slovo.
Pán kolega, s niektorými vecami by som aj s vami súhlasil, ale musím takisto spomenúť jednu vec, že skutočne zbraň je na ochranu. Teroristi a ľudia, ktorí v podstate si chcú zadovážiť túto zbraň na čiernom trhu, si ju zadovážia, či bude zákon momentálne v platnosti, taký aký je, alebo či bude zmenený. Čiže s týmto skutočne nič nespravíme.
Ale na druhej strane musím povedať, že hovoríte o slušných ľuďoch, no ja sa tiež považujem za slušného človeka. Som vlastník a držiteľ skupiny A zbrojného preukazu a vlastník niekoľkých zbraní. Som športový strelec takisto, čiže v podstate ja to mám čisto z profesionálneho hľadiska to áčko, takže ja nevidím v tom absolútne žiaden problém, keď sa táto smernica alebo tento zákon trošičku pritvrdí a v prvom rade si treba uvedomiť, že skutočne je to, je to aplikovanie smernice Európskej únie do našeho právneho systému.
Ďakujem pekne.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

2.12.2021 o 9:33 hod.

PaedDr. Ing

Marcel Mihalik

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 9:35

Peter Krupa
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Pán poslanec Mihalik, ja som takisto držiteľom zbrojného preukazu A, ale som aj držiteľom skupiny E. Nehovorím, že som nejaký aktívny profesionálny športový strelec, ale vo svojich voľných chvíľach chodím si rád zastrieľať, priznám to, každý máme nejaké svoje koníčky. A dotkne sa to mňa a mnohých ďalších profesionálnych športových strelcov, ako to bolo povedané v rozprave, a ostatných nie.
A hlavne pánovi Dostálovi to keď tak vysvetlím osobne.
Ďakujem pekne.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

2.12.2021 o 9:35 hod.

Peter Krupa

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie v rozprave 9:36

Miroslav Suja
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem za slovo, pán podpredseda.
Vážení kolegovia, kolegyne, pán minister, páchatelia trestných činov nepoužívajú legálne zbrane. Čiže tento zákon sa ich absolútne alebo táto smernica sa ich absolútne nedotkne. Aj naďalej budú môcť páchať trestnú činnosť. To znamená, že z dôvodovej správy alebo zdôvodňovať to tým, alebo obhajovať to tým, že chceme znemožniť páchateľom trestných činov alebo nejakým organizovaným skupinám zločineckým, prípadne teroristom, ja si myslím, že toto nie je správne, lebo ich sa to, vážení kolegovia a kolegyne, absolútne nedotkne. Jediné, čo im tento zákon, ako ich tento zákon ovplyvní, je to, že im to pomôže. Lebo koľkokrát slušní ľudia, ktorí majú pri sebe zbraň, môžu zabrániť či už teroristickým, alebo trestným činom, alebo ich môžu eliminovať, alebo znížiť ich účinnosť. Ale ak budú podľa tohto zákona obmedzení, tak títo zločinci a títo teroristi si budú istí, že keď nebudú vidieť nejakých uniformovaných policajtov alebo vojakov, lebo málokedy je tam nejaký policajt v civile, že si môžu robiť, čo chcú, že si môžu robiť, čo chcú, že nemusia čakať nejakú reakciu od normálnych slušných ľudí, že by sa zastali niekoho alebo že by chceli zabrániť páchaniu trestnej činnosti.
Športoví strelci. Viete, týmto zákonom budú dotknutí, tak ako povedal môj predrečník, športoví strelci a hlavne dynamická streľba na to doplatí. Ani jeden športový strelec nezneužil zbraň, vážení kolegovia, kolegyne, na terorizmus. Ani jeden športový strelec. Povedzte mi jeden jediný príklad našich športových strelcov. Väčšinou sú to, väčšinou sú to policajti, väčšinou sú to policajti a vojaci. Áno, bol Harman, ktorý niekoľkokrát sa sťažoval, len jeho dávať za športového strelca, ktorý sa nikde nezúčastňoval, je to, je to také, príklad, je to zlyhanie, ktoré sa stáva, ktoré sa stáva bežne. To ako by sme povedali, že tuto, čo vykrikuje pročkovec Pročko, keby vtedy opitý, keď ho zastavili policajti, niekoho zabil na aute, tak zakážeme alkohol? No nie. Viete. A on si potom radšej búchal hlavu o volant. Takže asi tak.
Toto je jediný príklad, kedy zlyhal, ale ja si myslím, že tam pri Harmanovi zlyhala polícia, lebo keď videli, čo sa tam deje, mali zasiahnuť oveľa skôr.
Takže povedzte mi, na kedy spôsobil športový strelec? A teraz ideme, teraz ideme postihovať všetkých. Ich sa hlavne tento zákon negatívne dotkne. Nie pozitívne, negatívne, vážení kolegovia, kolegyne.
Viete, štáty, ako povedal môj predrečník, kde takýto zákon platí, lebo sú také štáty, kde takýto zákon platí, ako sú niektoré štáty USA alebo spomínaná Brazília, tak vidíme percentuálne nárast trestných činov a hlavne počet vrážd. V štátoch USA, kde tento zákon je presne opačný, že umožňuje tým ľuďom sa brániť, umožňuje im nosiť tú zbraň, je to práve naopak. Prečo aj teraz si nezoberie príklad pozitívny z krajín, kde to funguje, ale berieme si práve presne opačný - negatívny? Ja si myslím, že každý slušný človek má právo brániť sa, ak štát nedokáže zabezpečiť jeho ochranu. Je to jeho legálne právo.
Ja na záver by som si položil jednu otázku. Koho chráni táto smernica? Chráni slušných ľudí? Chráni tých podnikateľov, ktorí majú tie zbrojné licencie? Alebo chráni zločincov a teroristov, ktorí sa odteraz budú cítiť ešte viac bezpeční? Lebo ja som ešte nepočul ani jeden príklad, že by nejakí teroristi prišli a požiadali o zbrojný preukaz, vybavili si nákupné povolenie a išli do obchodu so zbraňami, nakúpili si zbrane kategórie A, ktoré sa ani nedajú, a potom veselo spáchali niekde nejaký trestný čin. Takže koho bude chrániť táto smernica? Slušných a poctivých ľudí? Slušných a poctivých podnikateľov? Alebo zločincov, zločinecké skupiny a teroristov?
Ja neviem, jednu vec nerozumiem, táto problematika je dlhodobo otvorená v Českej republike. Prečo sme si nezobrali príklad z Českej republiky? Ja si myslím, že to nie je hanba. Tam to elegantne vyriešili. Oni to zakotvili do ústavy, podľa všetkého, ak si dobre pamätám, začali, lebo už vytvárajú aktívne policajné zálohy a krásne túto smernicu obišli tak, aby netyranizovali, nediskriminovali slušných, poctivých občanov v Českej republike. My ideme presne opačne. My ideme slušných a poctivých strelcov a ľudí a podnikateľov obmedzovať a zahlcovať ešte väčšou byrokraciou.
Na záver kolegovi, ako športový strelec nepotrebujete mať A-čko, stačí vám E-čko. Takže z profesného hľadiska, keď ste sa vyjadril, že potrebujete A-čko, nie, to nie je pravda, vôbec ho nepotrebujete a A-čko máte len možnosť, že tú zbraň môžete nosiť. Na nosenie, nie na držanie. Na športové účely z prostého hľadiska vám stačia absolútne úplne E.
Takže len toľko, vážení kolegovia, kolegyne, ďakujem.
Skryt prepis

Vystúpenie v rozprave

2.12.2021 o 9:36 hod.

PaedDr. Mgr.

Miroslav Suja

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 9:42

Peter Krupa
Skontrolovaný text
Ďakujem za slovo. Tak ja len doplním jeden výrok od jedného známeho, osoby. Slobodní ľudia by nielen mali byť ozbrojení a disciplinovaní, ale mali by mať dostatok zbraní a munície, aby uhájili svoju nezávislosť pred kýmkoľvek, kto by ich chcel utláčať vrátane ich vlastnej vlády. Viete, kto to povedal? George Washington.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

2.12.2021 o 9:42 hod.

Peter Krupa

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 9:42

Miroslav Suja
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem za slovo, pán predsedajúci.
Rád by som zareagoval na faktickú poznámku pána poslanca Krupu. Áno, je pravda to, čo si povedal, ale povedzme si na rovinu. Ja poznám veľa slobodných ľudí, ktorí chcú byť slobodní a nechcú nosiť zbraň. To znamená, že nemôžme teraz hovoriť celoplošne, že áno, že každý, kto chce byť slobodný, chce nosiť zbraň, majú k tomu rešpekt. Takže v tomto s tebou nesúhlasím, ale áno, ak chce slobodný, slušný a čestný človek nosiť zbraň, tak by sme mu to mali umožniť a nemali by sme mu klásť prekážky pod nohy. Ak sa tak cíti bezpečnejšie, ak je to jeho záľuba, ak je to jeho koníček a to už nehovorím o firmách, ktoré majú zbrojné licencie, ktoré s tým obchodujú, zamestnávajú ďalších ľudí a prispievajú do rozpočtu, lebo pri obchode so zbraňami legálnom neexistuje šedá ekonomika a tí všetci platia dane a nie v malej výške, vážení kolegovia, kolegyne.
Ďakujem.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

2.12.2021 o 9:42 hod.

PaedDr. Mgr.

Miroslav Suja

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie v rozprave 9:44

György Gyimesi
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem za slovo, vážený pán podpredseda.
Vážené dámy, vážení páni, asi sa všetci zhodneme, že africký mor ošípaných, ktorý tu máme na Slovensku už nejaký ten čas, je skutočne vážnym problémom. Problémom je nielen pre obhospodarovateľov poľovných alebo užívateľov poľovných revírov, ale je obrovským problémom, môže byť obrovským problémom aj pre súkromné chovy ošípaných, ak sa ten africký mor dostane do takýchto chovov, tak je celkom zjavné, že takýto chov skončí a musí byť zlikvidovaný celý, čo zase spôsobuje obrovské finančné problémy a straty daným majiteľom takýchto prasacích fariem.
Úlohou našej spoločnosti, hlavne poľovníkov, je tlmiť diviačiu zver, tlmiť premnoženú diviačiu zver tam, kde to možné je a tam, kde sa objaví africký mor ošípaných, tak ju tlmiť ohňom a mečom. A týmto ohňom a mečom sú aj zariadenia na streľbu v noci, sú to noktovízory a termovízie, čiže nočáky a termá, ktoré patria medzi zakázané prostriedky, lebo resp. lov prostredníctvom týchto zariadení je zakázaným spôsobom lovu, avšak pri tlmení diviačej zveri za účelom potlačenia afrického moru ošípaných by mohol byť alebo po schválení tohto zákona bude takýto lov umožnený a bude zákonný. Avšak keďže situácia je veľmi zlá, tak navrhujem, aby sa účinnosť toho ustanovenia týkajúceho sa používania týchto zariadení na lov diviačej zveri v noci posunul pozitívnym smerom, čiže nie dňom, ktorý je uvedený v zákone, ale dňom vyhlásenia v Zbierke a za týmto účelom by som teraz predniesol pozmeňujúci návrh.
Pozmeňujúci a doplňujúci návrh poslanca Národnej rady Slovenskej republiky Györgya Gyimesiho k vládnemu návrhu zákona, ktorým sa mení a dopĺňa zákon č. 190/2003 Z. z. o strelných zbraniach a strelive a o zmene a doplnení niektorých zákonov v znení neskorších predpisov a ktorým sa menia a dopĺňajú niektoré zákony.
V čl. 4 sa za slovo "2021" vkladajú slová "okrem čl. I bodu 16, ktorý nadobúda účinnosť dňom vyhlásenia, a".
A toto bolo všetko, pán podpredseda, dámy a páni, ďakujem pekne.
Skryt prepis

Vystúpenie v rozprave

2.12.2021 o 9:44 hod.

PhDr. PhD.

György Gyimesi

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 9:47

Miroslav Suja
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem za slovo.
Pán kolega Gyimesi, AMO je celoslovenský problém a nielen celoslovenský, ale aj v okolitých štátoch, s tým sa dá len súhlasiť. To, čo si ty teraz navrhol, je bežné v okolitých štátoch, tak ja si myslím, že na tom nie je nič zlé, hlavne pre poľnohospodárov, ktorí majú živočíšnu výrobu, je AMO likvidačné. To znamená, že títo poľnohospodári, ktorí majú tieto veľkochovy, zaoberajú sa živočíšnou výrobou prasiat, tí tento návrh isto uvítajú, čo si navrhol, ale, samozrejme, dotkne sa to aj všetkých drobnochovateľov na vidieku, ktorí chovajú tie svoje prasiatka, a keď niekde sa toto AMO objaví, tak to musia všetko vytĺcť. Darmo dostanú náhradu škody, im išlo o to, že vlastne vychovali si niečo svoje doma, niečo zdravé. Preto tvoj pozmeňujúci návrh veľmi rád podporíme.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

2.12.2021 o 9:47 hod.

PaedDr. Mgr.

Miroslav Suja

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video