51. schôdza

23.11.2021 - 14.12.2021
 
 
Loading the player...

Prosím povoľte Vášmu prehliadaču prehrávať videá vo formáte flash:
Google Chrome | Mozilla Firefox | Internet Explorer | Edge

Vystúpenie s faktickou poznámkou

2.12.2021 o 16:10 hod.

Ján Kerekréti

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video
 
 
 

Vystúpenia

Zobraziť vystúpenia predsedajúceho
 
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 16:00

Eduard Kočiš
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem pekne za slovo, pán predseda.
Opäť sme tu počuli jedno srdcervúce vystúpenie bývalého premiéra, terajšieho financmajstra, ktorý sa nám tu za rečníckym pultom začal hrať takú neznámu pre nás virtuálnu hru že World of Money. Proste ide rozdávať peniaze na všetky svetové strany a všetkú zodpovednosť hádže na poslancov Národnej rady, kdežto pred tým všetkým tu vynadá, všetkých zo všetkého poobviňuje a zároveň bude žiadať pomoc, pretože tak je to správne, tak si to prajeme.
Vážený pán bývalý premiér a najhorší minister financií v Európskej únii a všetkých východných guberniách, pán Matovič, k pandémií, k vakcinácií a k obmedzeniam by sa mali vyjadrovať naozaj odborníci, nie odborníci typu Jarčuška, Krčméry, Sabaka a stále tí istí dookola, dookola, dookola ale trebalo dať na misku váh odborníkov, ktorí túto problematiku ovládajú zo strany A a potom odborníkov, ktorí sú na strane B.
A ľudia by si mali vybrať, čo je pre nich viac výhodné alebo k čomu viacej inklinujú. V žiadnom prípade od samého začiatku sa nemali politici čo miešať do tejto problematiky, nič o nej nevieme, vôbec tomu nerozumieme, ale to ste zjavne vy nepochopil doteraz.
Rozprával ste tu o číslach, koľko dôchodcov sa nám dalo zaočkovať, koľko dôchodcov sa nám nedalo zaočkovať, koľkých obyvateľov Slovenskej republiky máme zaočkovaných druhou dávkou, ktorí sú už tretou dávkou, ktorí čakajú ešte len na tú prvú dávku. Tak ako povedal kolega Urban, musím to zopakovať, som o tom presvedčený, dôchodcovia, ktorí sa nedali zaočkovať do dnešného dňa, ich nepresvedčí ani 1 000 euro a nie 500 euro, o ktorých vy tu rozprávate ako o ďalšej atómovej zbrani, ktorá zachráni Slovensko pred covidom.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

2.12.2021 o 16:00 hod.

Mgr.

Eduard Kočiš

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 16:02

Erik Tomáš
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Prosím? Jaj, ja že to bolo na mňa. Pán minister, tu asi nejde z vašej strany o žiadnu snahu ekonomicky pomôcť dôchodcom, je to vaša taká tradičná hra. Veď hrajte tieto interakcie s občanmi, koľko chcete, ale možno nepoznáte reálie dôchodcovského života. Naozaj naši dôchodcovia nepotrebujú pečené prasatá v luxusných reštauráciách alebo luxusné lyžovačky, oni potrebujú jednoducho peniaze, lebo, pán minister financií, hádam ste zaznamenali, že sa aj na našich dôchodcov valí vlna zdražovania. Všetko ide hore, potraviny, ceny energií a ak ste naozaj našli 500 mil. eur v rozpočte, lebo doteraz ste sa tvárili, že nič nemáte, tak ich dajte dôchodcom bez akýchkoľvek podmienok a nevymýšľajte tu nejaké poukazy a bonusy, toto dôchodcovia potrebujú.
A keď hovoríte o nejakej motivácií, tak ako dopadla tá vaša lotéria? Vy ste s tou svojou lotériou one man show chceli dosiahnuť vyššiu zaočkovanosť, ale ukázalo sa, že počas lotérie klesal počet zaočkovaných ľudí. Ja to hovorím ako zaočkovaný človek, takže asi tie finančné motivácie veľmi nefungovali okrem toho, že ste si, ako som povedal, urobili one man show v Slovenskej televízií, kde vám tlieskalo celé publikum, napriek tomu, že máte nedôveru takmer 90%, no naozaj lepšie by to asi nezmanažovali ani v Severnej Kórei.
Ale chcem aj povedať to, že stále to hádžete na tých druhých, ako na tú zlú opozíciu a na všetkých okolo a jedinú sebareflexiu, ktorej ste povedali, že ste možno boli prvý kritický z opozícií. Veď buďte! Majte svoj jazyk, už to k vám patrí, ale nie, pán minister, predovšetkým vláda zlyhala, ale aj vy osobne pri tej nízkej zaočkovanosti. A opäť sa k tomu idete vracať, opäť to vy chcete riešiť, ale už ste raz zlyhali, takže mali by ste to asi nechať niekomu inému. A keď voláte na spoluprácu opozíciu, tak poviete, že tá nezodpovedná opozícia, nech to podporí. My sme zodpovedná opozícia a budeme sa chovať zodpovedne, to vám... (Prerušenie vystúpenia časomerom.)
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

2.12.2021 o 16:02 hod.

Mgr.

Erik Tomáš

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 16:04

Ondrej Ďurica
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem za slovo, pán podpredseda.
Pán Matovič, ja neviem, či ste tým svojím príhovorom ešte teda pred prestávkou v tej prvej časti, niekoho presvedčil na očkovanie, pretože tú formu, ktorú ste zvolil, bola štandardná Matovičovská, a to je presne forma, ktorá drvivej väčšine ľudí na Slovensku mimoriadne prekáža, mimoriadne ich vyrušuje, ktorá ich odrádza nielen od očkovania, ale aj od dôvery k vláde ako takej. Vy ste totiž označil mnohých ľudí, ktorí stáli alebo stoja na námestiach, ktorí sú voličmi iných, v tomto prípade opozičných, strán, za ľudí, ktorí sa dali pobalamutiť, ktorí sa dali oklamať, ktorí ako keby nemali vlastný rozum a nemali jednoducho právo na vlastný názor a vy ako keby ste ani nepripúšťali to, že niekto môže mať vlastný názor a že tá jeho argumentácia alebo ten jeho dôvod, prečo sa nechce dať zaočkovať, nie je v tom, že ho presvedčil líder opozičnej strany, ale jednoducho je v tom, že má nejaké informácie, má nejakú predstavu, má nejaký reálny svoj zdravotný stav, vďaka ktorému sa nechce dať zaočkovať. Toto vy ale v tom svojom príhovore absolútne negujete a tú vašu predstavu alebo to vaše videnie sveta podsúvate všetkým ako to jediné a to správne.
To je veľká chyba a myslím si, že celá chyba a taký ten neúspech očkovania je predovšetkým spojený s osobou Igora Matoviča a s tým, ako ste od samého začiatku túto tému komunikoval ešte ako premiér Slovenskej republiky. Vy ste proste stratil to čaro toho prvého dojmu a stratil ste dôveru ľudí. My máme v našom tíme Mira Urbana, doktora, lekára, ako ste správne postrehol, a to je práve človek, ktorý nám dáva informácie, vďaka ktorému tlačíme na dobrovoľnosť.
Chcem vám ešte povedať na záver, bojkot očkovania je pre mnohých ľudí predovšetkým bojkotom vlády.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

2.12.2021 o 16:04 hod.

Ondrej Ďurica

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 16:06

Marek Šefčík
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem pekne za slovo.
Tak pre mňa tento návrh nie je o rozdávaní peňazí, ako sa snažia niektorí ľudia prezentovať, treba to nazývať skôr investícia, ktorá sa nám na viacerých frontoch vráti. Je to podpora dôchodcov, prilepšenie k ich dôchodkom alebo príjmom. Je to potom podpora očkovania najrizikovejšej skupiny ľudí. Čím dosiahneme zmiernenie prípadnej ďalšej vlny. Pomoc nemocniciam, teda zabránenie prepĺňania nemocníc, uvoľnenie možnosti znova naplno vykonávať bielu medicínu, pomoc preťaženým zdravotníkom, lekárom, je to potom aj podpora sektorov, ktoré trpia dlhotrvajúcou pandémiou - gastro, kultúra, šport, služby. Ďalšie vlny tejto pandémie už niektoré tieto prevádzky z gastra alebo kultúra, šport, služby nemusia prežiť. Ak sa na to teda dívame takto, tak to skutočne nie je žiadne bezbrehé rozdávanie, ale tento návrh je iba investíciou, ktorá sa nám určite v budúcnosti vráti, verím preto, že tento návrh podporíme.
Ďakujem.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

2.12.2021 o 16:06 hod.

Mgr.

Marek Šefčík

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 16:08

Tomáš Taraba
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Vážený pán minister, ja by som vás chcel poprosiť, predsa len je jedna skupina ľudí, ktorí aj sa očkovať by chceli, ale nemajú čím na Slovensku a je to tá skupina ľudí, ktorí majú problémy s etickými stránkami tej vakcíny a konkrétne môžem napríklad povedať, veď v minulosti som aj bol tuná s pánom Gyimesim, pretože existujú ľudia, ktorí sa snažia teda chodiť do Maďarska vakcinovať, lebo je tam je tá čínska Sinovac, je tam Sinofarma, sú to vakcíny, ktoré nie sú genetické, nie je tam pri Sinovacu žiadna pochybnosť, že by v akejkoľvek fáze boli použité akékoľvek etické, sporné či testovacie procedúry, alebo procedúry pri výrobe a táto skupina ľudí je podľa mňa ochotná sa očkovať na Slovensku, ak by aj tieto vakcíny prišli sem.
V prípade, že by v tomto ste vedeli akýmkoľvek spôsobom pomôcť a myslím si, že z opozície v tom prípade je nás tu dosť, ktorí pri tomto určite by nápomocní boli, to, čo ste si prešli pri Sputniku, tak to ste si nezaslúžili, pretože to bol ťažký atak tuto z ľavíc nižšie. Ale existuje skupina a to môžem povedať, napríklad je farár Kuffa, ktorý povedal, v živote sa nedám očkovať vakcínami v akejkoľvek podobe, a tých kňazov je veľa, tých veriacich je veľa, ktorí v ktorejkoľvek fáze mali použité či v testovacej fáze, alebo vo výrobnej tieto sporné proste procesy. A tie vakcíny sú, svetová zdravotnícka organizácia ich schválila, uznáva ich Kanada napríklad od 1. novembra úplne kompletne a bez ohľadu na to, čo si títo tu myslia, ak by ste toto otvorili, tak aj získate ešte aj body u, verte tomu, že veľkej časti ľudí.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

2.12.2021 o 16:08 hod.

Ing. Mgr.

Tomáš Taraba

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 16:10

Peter Pollák
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujeme pekne, pán predsedajúci.
Pán minister, ja sa dotknem časti tvojej rozpravy, kde si hovoril o stanovisku nášho koaličného partnera, a teda stanovisko nášho koaličného partnera je tendenčné, ako sa to týka chudoby a nízkopríjmových osôb. Ich nezaujíma žiaden návrh, ktorý sa týka skupiny osôb s nízkym príjmom, kde môžme predpokladať, že do tejto skupiny spadajú aj osoby, ktorých sa tento bonus týka, a to 60 plus. Oni sa v minulosti nechali totiž počuť tu v pléne Národnej rady, že pre nich sú nízkopríjmový ľudia ťuťmáci, ktorí nevytvárajú žiadne hodnoty. Toto je ten odkaz pre ľudí 60 plus, pre chudobu. Ľudia, ktorí sledujú tento bod programu, musia vidieť, komu ide o pomoc chudobným a pomoc a motiváciu pre ľudí 60 plus. Hlasovanie o tomto bode ukáže, komu záleží na dôchodcoch a ich životoch.
Ďakujem pekne.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

2.12.2021 o 16:10 hod.

Mgr.

Peter Pollák

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 16:10

Ján Kerekréti
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Chápem vás, ďakujem pekne za slovo, chápem vás, páni a dámy, že niektorí úprimne pochybujú o účinnosti alebo správnosti vakcinácie. Ale, žiaľ, infekcia sa mení rýchlejšie, ako výskum a testovanie vakcín. Objektívne platí, že nič lepšieho zatiaľ nemáme. Keby neočkovaní povedali, že nechcú starostlivosť, keby boli infikovaní, bolo by to možno spravodlivejšie. Hoci aj tak, by boli riziko. Tá podpora 500 eur to je, ľudovo povedané, dve muchy jednou ranou. Podpora očkovania a ekonomiky. Má to logiku. Prosím vás, nech nezavládne trucpodnik, ale zdravý rozum a zdravie. Manželka a ja sme trikrát očkovaní a som tu medzi vami. Ďakujem.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

2.12.2021 o 16:10 hod.

Ján Kerekréti

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 16:11

Juraj Blanár
Skontrolovaný text
Ďalší pán poslanec Mazurek.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

2.12.2021 o 16:11 hod.

Ing.

Juraj Blanár

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 16:12

Milan Mazurek
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Pán Matovič, v žiadnom prípade si neviem predstaviť, že by som takýto absurdný nezmysel, ktorý ste tu zase ako jeden z tých vašich veľkolepých nápadov priniesli, podporil. Okrem toho, že ste tu počas tých vašich troch rôznych rozkúskovaných vystúpení trikrát zmenili náladu a najprv nám všetkým nadávali, niektorým do bastardov, potom ste zase zmenili a hovorili o tom, že príliš kritizujete opozíciu a potom ste zase otočili, tak by sa mal podľa môjho názoru zoberať nejaký psychológ, aby vyšetril, že kvôli čomu sa u vás tieto zmeny dejú. A prečo každú hodinu vystupujete úplne iným tónom a úplne iným spôsobom. Najprv všetkým nadávate, potom sa chcete dohodnúť.
Ale mňa zaujíma jedna zásadná vec, keď ste tu hovorili o tom, že mnohí tu šíria bludy o nejakej bezpečnosti vakcín. Že vakcíny vôbec nie sú nebezpečné. Tak to povedzte na rovinu. Postavte sa na tlačovú konferenciu a povedzte celému národu, ručíme vám za to, ja Igor Matovič vám podpíšem, že vakcíny sú bezpečné. Lebo tu v pléne ste povedali, že nebezpečenstvo vakcín je akýsi blud. Osobne poznám už čoraz väčšie a väčšie množstvo ľudí, ktorí majú či už slabšie, alebo ťažšie zdravotné následky po očkovaní. To sú skrátka neodškriepiteľné fakty. Častokrát sa jedná práve o ľudí, ktorí nepredstavujú vôbec rizikovú skupinu, a tým pádom covid pre nich nie je nebezpečnejší než nejaká chrípka.
Skutočnosti nasvedčujú tomu, že štatistiky, ktoré Slovenská republika, ktoré ministerstvo zdravotníctva zverejňujú, sú nezmysly. Pretože dnes k 1. novembru 2021 v Českej republike eviduje ŠÚKL 122 obetí vakcinácie. Prízvukujem, 122 oficiálne priznaných obetí vakcinácie v Českej republike. Na Slovensku 7. Ako je toto možné? Aj toto sú možno príčiny, pre ktoré ľudia neveria tejto vakcíne, prečo neveria tejto vláde. A prečo neveria, keď im hovoríte, že toto je to najlepšie riešenie a že takto by sa to malo diať. Pretože vaše štatistiky sú skrátka logický nezmysel. A opakovane to ďalej tvrdíte a odmietate tieto veci zrevidovať.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

2.12.2021 o 16:12 hod.

Bc.

Milan Mazurek

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 16:14

Stanislav Mizík
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem za slovo.
Poviem to tak, je to zvrátené opatrenie. Je to cynické vydieranie ľudí, ktorí žijú často pod oficiálnou či neoficiálnou hranicou chudoby. To nie sú peniaze, ktoré ušetríme v dlhodobom horizonte. To je lož. To je ďalšia z vašich lží. Očkovanie nie je cesta. Očkovanie je vtedy, keď chráni pred nákazou. A toto kvázi očkovanie nechráni. Očkovaní ochorejú, prenášajú nákazu. Očkovaní majú ťažké priebehy, očkovaní zomierajú na ventiláciách. Aj v mojom okolí je to brutálna realita. Týka sa mnohých ľudí.
Môj kamarát včera, dvakrát bol zaočkovaný, včera poobede mal pohreb. Ťažký zápal pľúc, ventilácia, následne exitus. A nie je jediný. Ďalší majú infarkty po očkovaní. Aj v mojej širšej rodine. A títo sa do vašich zázračných štatistík ŠÚKL-a nedostali. Tieto štatistiky sú paškvil vášho formátu, formátu Igora Matoviča. Stále klamete. Najprv ste tvrdili, že testovanie bude dobrovoľné. Lož! Najprv ste tvrdili, že vakcína je sloboda. Lož! Potom nám tvrdil, že covid pasy sú konšpirácie, nikdy nič také nebude. Lož! Potom, že vakcína bude koniec pandémie. Zase lož! Potom, že očkovanie bude jednoznačne dobrovoľné. Lož! Už to začína pani Kolíková s Remišovou. Žiadna diskriminácia nebude. Lož! Najnovší, toto, čo ste naposledy vymysleli šialenú rezervu, že pomôže. To bola lož! A tieto zase vaše výmysly, to je zase len lož! Bude, bola delta, teraz je omikron, bude aj megatron. A ďalšia atómová bomba.
Ďakujem.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

2.12.2021 o 16:14 hod.

Mgr.

Stanislav Mizík

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video