51. schôdza

23.11.2021 - 14.12.2021
 
 
Loading the player...

Prosím povoľte Vášmu prehliadaču prehrávať videá vo formáte flash:
Google Chrome | Mozilla Firefox | Internet Explorer | Edge

Vystúpenie s faktickou poznámkou

2.12.2021 o 18:12 hod.

Bc.

Milan Mazurek

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video
 
 
 

Vystúpenia

Zobraziť vystúpenia predsedajúceho
 
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 18:03

Tomáš Valášek
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Vďaka za slovo. Začnem takou drobnou opravou. Pán poslanec, kolega, je možné, že opoziční sa nezúčastňujú bežných rokovaní výboru, ja som sa, samozrejme, zúčastnil väčšiny zasadnutí, ktoré sa týkali vypočutí, pretože Progresívne Slovensko ponúklo vynikajúceho kandidáta - pána Prostredníka, ktorý by tú funkciu zastával odborne a dôstojne. Vďaka aj pánovi poslancovi Dostálovi za pozitívne slová na jeho adresu.
Chcel som ti reagovať, pán poslanec, a odpovedať na otázku, že čo s tým procesom a ako ho zlepšiť, lebo evidujem, keďže som tam sedel, že tu bola úprimná snaha viesť to odbornejšie, lepšie, ako sa to robilo v minulosti, ktorú si cením. Pýtaš sa, že prečo tie veci vyšli najavo až teraz. Nuž mená kandidátov boli známe, ale tie odporúčania, samozrejme, ak sa nemýlim, boli zverejnené vlastne až po začatí vypočutia. Takže vlastne nebolo veľmi kedy a ako sa pustiť do analýzy nie tých samotných kandidátov, nie tých mien, ale tých odporúčaní, na ktoré sa potom viaže väčšina tých sťažností, ktoré sa teraz vynorili. Ja som si vedomý, že ste sa zamýšľali aj nad spôsobom, ako to zverejniť skôr a že je tu zákonná prekážka, ale ak je to prekážka zákonná, tak tá sa možno tiež dá vyriešiť len jednoduchou zmenou legislatívy.
V každom prípade si cením, že ten proces, že tu tá snaha na zlepšenie procesu bola. Privítam aj reakciu na to, či vieme zverejniť tie odporúčania skôr do budúcna, ako boli zverejnené teraz. A opäť, mrzelo by ma, ak by to hlasovanie teraz skončilo pod tieňom tých nedokončených, nedotiahnutých vyšetrení tých obvinení, pretože opäť, sú tu dobrí kandidáti ako pán Prostredník a mrzelo by ma, kebyže to teraz dopadne celé tak nejak pokútne, ako to vyzerá.
Vďaka.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

2.12.2021 o 18:03 hod.

M. A.

Tomáš Valášek

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 18:04

Peter Pollák
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem pekne.
Budem odpovedať najprv pánovi poslancovi Kotlebovi. Dnes prišiel mail, kde, ja neviem sám vyhodnotiť teda, na akých základoch bol, teda je hodnoverný. Pani poslankyňa Krištúfková za mnou došla, že teda tento mail neni potvrdený, ak to tak je, tak ja sa ospravedlňujem pani kandidátke Niku. A vlastne k tomuto som bol vystavený sám, keď sa ma na to opýtali médiá, sám som sa nevedel k tomu vyjadriť. Povedal som iba to, čo ku mne prišlo. Ak to tak nie je, tak sa ja ospravedlňujem a beriem späť teda, že to trestné oznámenie bolo podané. Ešte raz, neviem sám vyhodnotiť teda, na akých základoch bol vytvorený tento email a prečo, a teda z akého mailu teda prišlo. Pani poslankyňa Krištúfková hovorí, že povedala teda, že, že, že to nebol overený mail, takto.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

2.12.2021 o 18:04 hod.

Mgr.

Peter Pollák

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 18:08

Tomáš Taraba
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem za slovo. Žiaľ, pán Kollár tu nie je. Vzhľadom na to, že dosť atakoval opozíciu, tak si myslím že by tu mal byť. Predovšetkým ma prekvapilo jeho tvrdenie, že kašlime teda na tú slobodu, pretože na slobodu by z princípu kašlať sme nemali, ale to, čo ma teda prekvapilo, ten jeho taký podnet, že poďme rozdať 500 eur a potom ľudia, nech si to predajú na nejakom trhu aj za menej, tak toto mi pripadá, ak si spomíname, tu bola malá kupónová privatizácia, ktorá takto fungovala, že ľudia dostali nejaké kupóny v hodnote, myslím, 10-tisíc a potom sa to predávalo za šesť, za štyri, za tri. Takto došli k tým veľkým firmám. To znamená, že práve toto ukázal pán Kollár, že je Achillova päta možno tej pomoci, že má sa s tým obchodovať a tí dôchodcovia majú dostať za menej.
No a tretia vec, ktorá teda ma prekvapila, že nám tu oznámil, že ak nebudeme súhlasiť, tak vlastne veď môžu potom ako alternatívu číslo bé zaviesť povinné očkovanie, že veď majú 90 hlasov. Takže to neviem, či má byť nejaký nátlak teraz na opozíciu, že nech sa páči, tu niečo máte. Ale v každom prípade dosť zúžil priestor preto, lebo teraz akože ohlásil nejaký ďalší, ďalšiu schému. To znemená, neviem, v čom opozícia teraz má priestor sa k čomu pridať. Jedine súhlasiť s tým, čo asi on navrhol, že buď to berte, alebo nie.
A teraz ja sa pýtam v tej rozprave, že kde, pán Kollár, ste zabudli teda na tých lekárov a zdravotné sestry, pretože aj od nich závisí ten boj s covidom. Ani jedným jediným slovom ste sa nezmienili, že by oni mali čokoľvek dostať a pritom oni sú úplne základná súčasť tohoto celého boja. Takže odkaz, že ak to neprijmeme, tak vy to vykričíte na tlačovke. Tak potom to platí asi pre obe strany.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

2.12.2021 o 18:08 hod.

Ing. Mgr.

Tomáš Taraba

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 18:10

Miroslav Suja
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem za slovo, pán podpredseda.
By som chcel zareagovať na predsedu Kollára. Takže predseda Kollár, keď si za dobrovoľné očkovanie, ja som rád, to je výborné, tak, prosím ťa, zariaď, nech nevydierajú tvoji koaliční kolegovia obyčajných ľudí, aby sa dali očkovať a nerobia z nich občanov druhej kategórie alebo ich nesegregujú.
Od začiatku klamete ľudí, že vakcína je sloboda. Jedna atómová zbraň, druhá atómová zbraň. Ja neviem lotéria a podobné nezmysly. Celý čas klamete ľudí. Keby si povedal tak, ako sme sa rozprávali, že postavíte sa pred ľudí a poviete pravdu, je to oveľa lepšie. Ale celý čas klamete ľudí. Viete, vy zoberiete dôchodcom trináste dôchodky a teraz sa tu tvárite, ako idete zachrániť 500-eurovou poukážkou a nejakým 100-eurovým príplatkom na elektriku. Pritom ste dôchodcom zobrali dva dôchodky trináste. Minulý rok aj tento rok, ktorý mal byť úplne v inej výške, ako vy sa tu snažíte prezentovať. Tak vy zoberte dva trináste dôchodky dôchodcom a teraz sa tu tvárite, ako ich idete zachrániť nejakou 500-eurovou poukážkou. A to, že zomrelo 7 ľudí, ale to vám už neverí nikto na vakcínu po tých klamstvách, ktoré ste tu.
A hlavne, keď sa pozrieme, ako je v to v Českej republike, aké majú čísla oni, koľko zomrelo ľudí. Tak o čom tu zasa sa snažíte presvedčiť, o akých klamstvách. Viete, dajte tých 100 euro všetkým dôchodcom bez rozdielu a potom sa môžte tváriť, že idete nejako robiť a nepodmieňujte to s týmto istým hlasovaním o 500-eurových poukážkach. Hlasujeme najprv o 100 euro pre všetkých dôchodcov, pán minister financií, a potom hlasujme samostatne o tých poukážkach a potom vám uveríme, že chcete pomôcť ľuďom, ale zoberiete trináste dôchodky dva a idete sa tváriť, že poukážka 500 euro ich spasí. No figu borovú ich spasí. To si tak robíte srandu z našich starých otcov a mám.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

2.12.2021 o 18:10 hod.

PaedDr. Mgr.

Miroslav Suja

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 18:12

Milan Mazurek
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Pán predseda parlamentu Kollár, mne to príde tak, ako keby ste vy s Matovičom boli dvaja hráči počítačových hier a teraz si naťukáte kód na nekonečné peniaze a len tak ich rozdávate. Päťsto miliónov, no tak nič, dáme 620 miliónov, lebo na to máme a opozícia je vinná, ak to nechce podporiť. Mňa to fascinuje. Vy ste nám tu hovorili celý čas o prázdnej špajze, hovorili ste o tom, ako musíte rušiť zákon o trinástych dôchodkov, ako musíte zrušiť zastropovanie dôchodku, ako musíte obmedziť obedy zadarmo a tak ďalej. Rušili ste jednu sociálnu istotu za druhou. Znižovali ste to navýšenie minimálnej mzdy a tak ďalej a tak ďalej.
Zrazu prídete a chcete poukázať na opozíciu, že ak nechce podporiť podmienenie vakcináciou nejakého vyplatenia sumy 500 eur na nejakú poukážku, tak zrazu my sme vraj zlí a my vraj nechceme podporiť dôchodcov. Tak dajte hlasovanie samostatné, ako vám to povedal Miro Suja. O 100 eur pre každého dôchodcu na to, aby mohol čiastočne vykryť ten brutálny nárast cien energií, potravín a všetkých tovarov, ktoré prídu v budúcom roku. S radosťou vám to podporíme, lebo ste rozhajdákali už také miliardy, že týchto 120 mil. by s potešením opozícia mohla schváliť. Ale takýmto spôsobom vydierania, sa, skrátka, komunikovať s opozíciou nedá. Hovorili ste o tom, že okamžite dostanú tí ľudia 500 eurový bonus. To je klamstvo. Dostanú ho v lete v roku 2022. Nehovorte, že okamžite! To proste nie je pravda. A takýmto spôsobom sa ľudia jednoducho klamať nemajú.
Páčilo sa mi to, že ste vlastne naznačili, že očkovanie je istým spôsobom ruská ruleta. Áno, že vás môže zabiť, to ste tu zdôrazňovali niekoľkokrát, ale že zabiť vás môže aj covid. Dobre, covid je možno podľa vás väčšia ruská ruleta, nebezpečnejšia ruská ruleta a tá vakcína je menej nebezpečná ruská ruleta. Problém ale spočíva v tom, že to vaše, tie vaše štatistiky sú skrátka holý nezmysel.
Osobne viem o človeku, ktorý zomrel v kabíne kamióna v Nemecku na infarkt pár týždňov po vakcinácii. Dovtedy mu nič nebolo. Myslíte, že ho niekto skúmal, zisťoval nejaké negatíva, alebo či to bolo po vakcinácii? Tie štatistiky sú nonsens... (Prerušenie vystúpenia časomerom.)
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

2.12.2021 o 18:12 hod.

Bc.

Milan Mazurek

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 18:15

Marian Kotleba
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Pán predseda Kollár, vy ste v jednej vete povedali, že rešpektujete všetkých, aj tých ľudí, ktorí sa nechcú dať z akéhokoľvek dôvodu očkovať, a následne ste hneď povedali, že keď to nepôjde podobrotky, vaša vláda má ústavnú väčšinu a jednoducho môžte pristúpiť aj k takémuto násilnému riešeniu. Je veľmi dobré, že ste vystúpili, je veľmi dobré, že ľudia videli, ako vládni politici vnímajú tú slobodu, ako vnímajú to, že ľudia, ktorí celý život poctivo pracovali, platili dane, odvody, budovali tento štát, tak jednoducho si môžu vybrať buď do nich tú injekciu, za ktorú nikto neručí, po ktorej, keď skolabujú, ich nikto neošetrí, nikto im nepomôže. Buď si tú injekciu dajú dobrovoľne za 500 eur, alebo ich k tomu donútite.
Pán predseda Kollár, vaša vláda, vaša vláda zrušila sociálne opatrenia, zrušila trináste dôchodky, vaša vláda svojou absolútne nezmyselnou ekonomickou politikou spôsobila obrovskú infláciu na Slovensku, ktorá devalvuje hodnoty dôchodkov všetkých dôchodcov na Slovensku a vy ľavou rukou im beriete, ľavou rukou znižujete hodnotu ich dôchodkov a potom im poviete, že keď sa rozhodnú si proti vlastnému presvedčeniu dať do seba vakcínu, za ktorú nikto neručí, tak potom im dáte 500 eur, aby to mohli minúť niekde v kine a potom im dáte 100 eur, aby si mohli vykompenzovať tie zvýšené ceny energií. To je maximálny cynizmus a ja dúfam, že vaše vystúpenie videlo čo najviac dôchodcov, čo najviac ľudí a jednoducho všetkým týmto ľuďom je jasná vec jedna, že tak ako deti, tak ani rodičov a starých rodičov vy očkovať na Slovensku násilím nebudete.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

2.12.2021 o 18:15 hod.

Ing. Mgr.

Marian Kotleba

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 18:17

Eduard Kočiš
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Veľmi pekne ďakujem za slovo, pán podpredseda.
Pán predseda Kollár, spomínal ste tu 870-tisíc dôchodcov, ktorí sú zaočkovaní druhou dávkou vakcíny, ale zároveň ste tu spomenul 380-tisíc dôchodcov na Slovensku, ktorí zaočkovaní nie sú a podľa vás alebo vašej teórie, ktorú tuná predstavil tak veľkolepo a vehementne pán minister Matovič, chcete týmto dôchodcom dať nielen bonus v hodnote 500 eur, ale ešte aj ďalších 100 euro, ktoré ale podmieňujete tým, že musí sa prijať zákon, ktorí jednoducho týchto 500 euro odobrí, ak sa daný dôchodca alebo skupina dôchodcov dá zaočkovať. A tým, že opozícia, ktorá je podľa vás nezodpovedná a neponúka riešenia, nemá iný spôsob, ako len tento zákon podporiť, pretože inak je to vina opozície, že títo dôchodcovia prídu o 600 eur.
Vážený pán predseda Kollár, toto naozaj nie je pravda. Povinné očkovanie, akým ste sa tuná doslova a do písmena až vyhrážal, že ak to nepôjde po dobrom, pôjde to pozlom, ja si naozaj nedovolím tvrdiť, aby sa tuná v pléne Národnej rady Slovenskej republiky našlo 90 bláznov, ktorí by ústavným zákonom niečo také dopustili. Ak pozeráte na rôzne reportáže, čo sa deje v západnej Európe, ktorá je pre mnohých vás takým vzorom, tak len pri náznakoch sa tam dejú také masívne demonštrácie, o akých sa nám na Slovensku ani nezdá. Holandsko má 93 % zaočkovanosť a ako ste povedal vo svojej rozprave, vakcína nie je sloboda, ale buďme zodpovední. Tí ľudia sú tam zodpovední na 93 % podľa vašej teórie a je tam zatvorené úplne všetko. Nemôžu zhola nič. Tak ja potom naozaj neviem, o akej zodpovednosti sa bavíme.
A to, že ste povedal, že 166 obedov zhruba si môžu tí dôchodcovia zabezpečiť, tak neviem kde, pretože ani na krajnom východe obed... (Prerušenie vystúpenia časomerom.)
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

2.12.2021 o 18:17 hod.

Mgr.

Eduard Kočiš

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 18:19

Miroslav Urban
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem za slovo. Sme v zúfalej situácii ohľadom epidémie. Tento pokus podplatiť dôchodcov sa mi zdá tiež prejav istého zúfalstva. Ja som nikdy ako lekár pacientovi nedával peniaze alebo som ho nemotivoval inak, aby počúval moje rady, ako sa má liečiť, kde má ísť, čo má absolvovať. Jednoducho človek to povie, vysvetlí a či to ten pacient akceptuje, alebo neakceptuje, je to jeho vôľa. A keď odmietol, tak má o dva-tri dni vyvesené parte. Mali sme tu neúspech lotérie a ani tento motivačný bonus 500 euro nemyslím si, že by to bola motivácia pre niektorých, pre značnú časť dôchodcov, ktorí by sa podrobili ďalšej vakcinácii a potom ďalšiemu očkovaniu.
Ja som stále presvedčený o argumentácii, o hovorení pravdy. Treba tým ľuďom povedať, že aj tá vakcinácia prináša nežiaduce účinky. Netreba to nejako o tom mlčať. Treba povedať, má to takéto úskalia, sú tam aj prípady úmrtí po tých vakcínach, ale treba naozaj akceptovať a akcentovať práve u tých starších ľudí, že tá vakcinácia im môže pomôcť zachrániť život. Však vidíme, v nemocniciach sme už došli ku selekcii. Už sa vyberá, kto sa zapojí na umelú pľúcnu ventiláciu a kto nie, koho necháme zomrieť. Až do takéhoto stavu sme sa dostali.
Keďže to očkovanie nám voľáko nejde, tak druhým pilierom, ktorý by mal zachrániť životy, sú nemocnice a zdravotníctvo a tu si myslím, že do tohto druhého piliera sme moc neinvestovali. Ako keby sme zabudli na zdravotníkov a spoliehali sme sa len na samotné očkovanie. Nemala by to byť politická téma, ale zdravotná. Jeden zaočkovaný dôchodca je viac ako 10 zaočkovaných tínedžerov, a tak to treba viesť.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

2.12.2021 o 18:19 hod.

MUDr.

Miroslav Urban

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 18:21

Andrej Stančík
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem za slovo. To bol naozaj veľmi plamenný prejav, ale myslím si, že pri téme pandémie by sme mali ísť k faktom. Je úplne legitímne spýtať sa, či táto suma pol miliardy eur plus tých ďalších 100 mil. bude správne vynaložená. Je úplne legitímne pýtať sa, či by nemohla ísť lekárom a sestrám, pretože všetci si myslíme, že si naozaj zvýšenie platov zaslúžia. No, je to trošku falošná dilema, pretože my sme v situácii, že nám horí dom. A aj keby dáme každému lekárovi milión eur, tak to situáciu v nemocniciach nezlepší. Situáciu v nemocniciach zlepší len očkovanie.
A aby sme išli späť k dátam, hovorilo sa o tom, že UHP vyrátalo spoločenskú cenu nezaočkovaného seniora 60+ na 12 300 alebo 700 euro. Dnes, ale ministerstvo zdravotníctva vydalo ešte zaujímavejšiu štatistiku a tá hovorí, že priemerné náklady na nezaočkovaného pacienta, ktorý dostane covid a má 60 rokov sú 560 euro. Ak zaočkovaný je, tak tie náklady sú 74 euro. To znamená, že rozdiel je zhruba 500 euro, čo vlastne úplnou náhodou aj ten príspevok je. Takže ak by sme chceli byť všetci sebci, tak sa nám oplatí viac dať uplatiť toho seniora 500 eurami, ako to nechať tak a na konci nás bude stáť oveľa, oveľa viacej euro. To nehovorím teraz ešte o opatreniach.
A na záver áno, očkovanie prináša riziko, ako každý liek prináša riziko, ale treba si zvážiť benefity, ale je iné hrať ruskú ruletu, keď máte v tej hlavni 5 nábojov zo 6 a iné, keď máte v tej hlavni 1 náboj z 10-tisíc a o tomto to porovnanie je. Takže nie je úplne férové zrovnávať vakcíny a covidu.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

2.12.2021 o 18:21 hod.

Mgr.

Andrej Stančík

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 18:23

Erik Tomáš
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Vážený pán Kollár, ja keď vás už vidím hrať po niekoľkýkrát to trápne demagogické divadlo, tak už mi je aj za vás trápne, keď vy sa chcete teraz postaviť do pozície ochrancu dôchodcov. Je to niečo neuveriteľné. Ja som si spomenul, že nielen pred voľbami, ale aj po voľbách, keď ste zostavovali koalíciu ešte s pánom Kiskom, s pánom Matovičom a s, kto je vlastne štvrtý v koalícii? Už som aj zabudol. Tak ste tam stáli na tej tlačovej besede, s pánom Sulíkom, pardon pani Cigániková, aj k vám sa to, ale vážne prepáčte, vážne už je veľa hodín, tak aj ja, naozaj nebolo to nič osobné, len keď ste tam stáli, pán Kollár, a jak ste sa tam kývali rovnako ako za týmto pultíkom, že tu treba tým ľuďom povedať a sľúbiť, že my im nesiahneme na tie sociálne istoty. Toto treba tým ľuďom povedať a potom prišiel ten sociálny masaker, ktorý ste predvádzali.
Vy, pán Kollár, budete vyzývať opozíciu, resp. budete kontrolovať opozíciu pri hlasovaní, vy sa nehanbíte?! Vy, ktorý ste zobrali trinásty dôchodok dôchodcom?! Vy, ktorý ste hlasovali za zvyšovanie minimálneho dôchodku a potom cez vášho ministra ste ho zmrazili?! Vy, pán Kollár? Vy tu niečo chcete hovoriť, že idete chrániť dôchodcov? Teraz, keď sme navrhovali jednorazový príspevok, strana HLAS, zmietli ste to zo stola spolu so svojimi koaličnými partnermi. To isté v prípade garančného valorizačného mechanizmu. Všetko, čo ste mohli, ste proti dôchodcom urobili. Tak teraz sa tu nestavajte do tejto ochrany dôchodcov a hlavne nehádžte zodpovednosť na opozíciu. Pozrite sa do vlastných radov, SaS-ka chcela, aby som ich spomenul. SaS-ka nebude hlasovať za ten návrh. Vy si urobte poriadok vo vlastnej koalícii. Máte 93 hlasov, takže nehádžte zodpovednosť na koalíciu.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

2.12.2021 o 18:23 hod.

Mgr.

Erik Tomáš

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video