51. schôdza

23.11.2021 - 14.12.2021
 
 
Loading the player...

Prosím povoľte Vášmu prehliadaču prehrávať videá vo formáte flash:
Google Chrome | Mozilla Firefox | Internet Explorer | Edge

Vystúpenie s faktickou poznámkou

3.12.2021 o 10:04 hod.

Bc.

Milan Mazurek

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video
 
 
 

Vystúpenia

Zobraziť vystúpenia predsedajúceho
 
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 9:46

Eduard Kočiš
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Veľmi pekne ďakujem za slovo, pán predsedajúci.
Miňo, tak ako si vo svojej rozprave sa snažil apelovať najmä na koaličné rady, aby sa zamysleli nielen nad tým, čo si rozprával, ale najmä nad tým, o čo sa snažil pán minister financií počas svojho úvodného slova alebo počas svojej úvodnej rozpravy, ale už je nad slnko jasnejšie, že každá jedna iniciatíva, ktorá vychádza od tohto človeka, je vopred odsúdená na úspech, aj keby bol za tým ten... neúspech, pardon, ak by bol za tým aj ten najlepší úmysel. Pretože taká nedôveryhodnosť voči jednej osobe na Slovensku ešte asi nikdy nebola.
Pán Matovič, chceli ste na začiatku tejto pandémie riešiť situáciu hromadným testovaním, potom ste tvrdili, že atómovou zbraňou bude celoplošné testovanie, čiže ani hromadné, ani celoplošné, úplne sa to minulo účinkom, ale zabudli ste na jeden základný a holý fakt. Ak by bola posilnená ambulantná starostlivosť a starostlivosť u lekárov špecialistov, určite by sme neskončili dvakrát po sebe ako tá najhoršia krajina v rámci celých týchto svetových opatrení. Jednoducho rozdiel medzi zdravotnou sestrou v Českej republike a na Slovensku v plate je nejakých 400 eur. Rozdiel platový medzi lekármi, Slovenská republika a Česká republika, je nejakých 800 eur. Vy ste nieže tých lekárov počas týchto dvoch rokov pandémie sa snažili udržať na Slovensku, ale všetkými nesystematickými krokmi vy ste ich zo Slovenska vyštvali. A teraz idete hádzať ľuďom omrvinky, idete si kupovať dôchodcov 500-eurovými poukazmi, ku ktorým víťazoslávne pripojíte ešte 100-eurovú poukážku na zaplatenie energií, vody, elektriny a plynu, ale, pán minister, toto nie sú riešenia. Toto je prachsprostá hlúposť.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

3.12.2021 o 9:46 hod.

Mgr.

Eduard Kočiš

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 9:48

Ondrej Ďurica
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem, pán podpredseda.
Kolega Mazurek tu veľmi jasne v pomerne krátkom čase vysvetlil, o čo tu v skutočnosti ide. Ide tu o to, že minister Matovič so svojím kreditom, ktorý dávno stratil, nemá, nemá dôveru občanov v tak zásadnej veci, ako je očkovanie, ako sú opatrenia, ktoré prináša a ktoré sa snaží tuná predstaviť a o ktoré sa opiera a žiada, žiada toto plénum, aby ich podporili.
Bola tu veľmi kritizovaná a nie kritizovaná nami, opozíciou, ale aj mnohými koaličnými partnermi, odborníkmi, ľuďmi, ktorí sa v tejto oblasti pohybujú, lotéria. Bolo tu celoplošné testovanie, ktoré takisto bolo kritizované a ukázalo sa ako neefektívne. To, ako sa správal od začiatku k lekárom, to, ako sa nechal vidieť na svadbe bez rúška v dobe, keď každému, každému hovoril o tom, že rúško je dôležité. Tie výstupy v zahraničí, to, ako ho vnímala verejnosť ako premiéra Slovenskej republiky.
Dnes opäť stoja ľudia v radoch v najhoršej zime a v nečase, nadávajú a šomrú, pretože sami vnímajú, že tieto riešenia nie sú riešeniami, že je to nápad proste človeka, ktorý dávno-dávno stratil dôveru v občanov. Zamestnávatelia nadávajú na to, že musia svojich zamestnancov testovať, nie je to systémové, nie je im vysvetlené, akým spôsobom. Veď každý z nás má predsa niekoho blízkeho, kto sa s týmito problémami trápi, a tie výstupy občanov sú absolútne jasné.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

3.12.2021 o 9:48 hod.

Ondrej Ďurica

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 9:50

Jozef Pročko
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Pán Mazurek, vaša nenávisť, agresia a vaša vnútorná rozpoltenosť je dôkazom toho, že vy nevnímate realitu. Ja som videl teraz také video, kde ste vystupovali a do toho nastrihali Hitlera. Mňa mrazilo. Mňa mrazilo. Vy ste, vy ste presne človek, ktorý nepočúva, čo sa tu rozpráva, ale jednoducho chcete si svojich voličov presvedčiť o klamstvách, ktoré im dávate. A tá vaša, to vaše radikálne vystupovanie, aj toto, čo ste tu predviedli, vy ste išli, človek vás ani nepočúva, veď vy v kuse idete, vy dáte ten istý temporytmus agresívny, dáte tú istú agresiu, tú istú nenávisť a človek vás potom po čase prestane počúvať. V kuse urážate ľudí, urážate nás tuná, urážate mojich kolegov, nadávate nám do hlupákov, nadávate nám do idiotov, do pedofilov. Nadávate nám, robíte z nás ľudí, ktorí ubližujú.
Pán Mazurek, ja vás len ľutujem, ja želám vašej rodine, aby ste prežili pokojný život, aby ste mali, aby ste mali šťastné, naozaj šťastné chvíle so svojou rodinou, aby nikto z vašej rodiny nezomrel na COVID. Ja vám želám, pán Mazurek, možnože keď budete mať viac rokov, lebo vy ste sa stal veľmi mladý poslancom Národnej rady a podľa mňa vám to veľmi ublížilo, pretože nič v živote ste neurobili, nikdy v živote ste nepracovali, nikdy v živote ste nemuseli niečo dokázať, len tým, že kričíte tu a na mítingoch a urážate ľudí, stoja za vami radikálni občania.
Pán Mazurek, úprimne zo srdca vám želám, nech sa vám darí aj celej vašej rodine, možno raz pochopíte, že toto, čo... (Prerušenie vystúpenia časomerom.)
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

3.12.2021 o 9:50 hod.

Mgr.

Jozef Pročko

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 9:52

Milan Mazurek
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ja som rád, že je ešte ranná hodina a Jožo Pročko má ešte to dobré nastavenie, že sa s ním dá rozprávať, večer by už to bolo trošku ťažšie.
Pán Pročko, to fakt, fakt sa budete stále takto strápňovať a ponižovať? Však jasné, že ste odišli. Že ja tu šírim nenávisť? Ja tu šírim nenávisť? Ja tu nadávam ľuďom? Pani Mierna, ja som tu ten, ktorý včera tristokrát opakoval niečo o bastardoch? Ja? Krútite hlavou, hej? Máte nejaký problém potom, lebo to hovoril Igor Matovič, váš predseda. (Reakcia z pléna.) Tristokrát... ja sa tak budem s vami baviť, lebo mi nehovorte, že ja som niekomu nadával do bastardov, lebo do bastardov tu nadával včera Igor Matovič, v tomto pléne. Do hlupákov nadával ľuďom v tomto pléne Igor Matovič. Dokonca robil hlupákov z voličov opozičných strán, tak tu nekyvkajte hlavou, pretože on je zodpovedný za to, ako skončila slovenská politika, za to, ako si tu ľudia nadávajú, za to, aká je tu nenávisť v spoločnosti. Vy tu neukazujte na mňa! Ja som tu nepoužil jedno vulgárne slovo pri komentovaní tejto vlády. Povedal som, že je neschopná, povedal som, že by mala skončiť, a povedal som, že je zodpovedná za stav nemocníc, a to vám priznáva aj váš koaličný partner SaS. Ale nehovorte mi, že ja som tu nadával a šíril nenávisť, pretože nenávisť tu šíria títo ľudia na čele s Matovičom.
A nebude mi tu Pročko hovoriť niečo, že vám nadávam do pedofilov, veď vy ste mali pedofila poslanca. Už aj Matovič povedal, že no, dve baby keď naňho podajú trestné oznámenie, tak to ešte môže byť konšpirácia, ale štyri, to už asi nebude náhoda. Štyri, to už je moc aj na Matoviča, viete. Vy ste mali pedofila vo vlastných radoch, tak tu nehovorte niečo, že vám niekto nadáva. Ja pánovi Pročkovi tiež prajem veľmi príjemné chvíle a pokojný život, ale nech ho prestane strpčovať ostatným, nech ho prestane strpčovať celému národu. A nech mi on nehovorí, v jakom veku ja som sa tu dostal, lebo v jeho veku by mal mať dávno zdravý rozum, ale ten ho obišiel na sto kilometrov, a toto je presne ten problém.
Viete, vy tu používate dnes dôchodcov ako baranidlo pre vašu vládu. Používate ich na vydieranie, prachsprosté, obyčajné vydieranie nielen koaličného partnera, ale celej opozície a nechcete si priznať to, čo všetci na Slovensku vidia.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

3.12.2021 o 9:52 hod.

Bc.

Milan Mazurek

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie v rozprave 9:54

Erik Tomáš
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Vážený pán predsedajúci, vážený pán minister, kolegovia, kolegyne, tiež som chcel začať svoje vystúpenie v rozprave inak, ale musím sa dotknúť toho, čo tu predviedol včera predseda parlamentu Boris Kollár. Kolegovia, kolegyne, vy ste si všimli, čo on včera, Boris Kollár, OĽANO pozitívny Boris Kollár včera vyhlásil v parlamente, predseda parlamentu?
On včera povedal, že dôchodcovia môžu tie 500-eurové poukážky predať priekupníkom a budú mať keš. Toto povie predseda parlamentu v 21. storočí! Rozumiete? Ukazuje sa, že asi je jedno, koľko času uplynie, a je jedno, akú funkciu zastávate, vekslácka duša zrejme nepustí. Toto je proste jedna hanba, toto je jedna nehoráznosť, že v tejto dobe predseda parlamentu odporúča slovenským dôchodcom predávať poukazy priekupníkom. O to zvlášť, že existujú seriózne informácie, že pokiaľ by tento návrh prešiel, tak priekupníci si už mädlia ruky.
To si asi Boris Kollár predstavuje, že tak ako to bolo niekedy za režimu, že pred Priorom veksláci hovorili: "Nekúpiš bony?", tak teraz novodobí veksláci budú stáť pred tou istou budovou, už sa volá ináč, nebudem robiť reklamu, a budú vyhlasovať a kričať: "Nekúpiš poukazy? Dostal som ich od dôchodcov, kúpil som ich." Je toto možné? Je toto možné? Povedzte mi.
No a potom, čo ma ešte naštvalo možno ešte viac, on tu normálne sa obracal a moralizoval smerom k opozícii, on povedal, že opozícia ide okradnúť dôchodcov, a pred nosom mu sedel koaličný partner SaS, ktorý to nejde podporiť. Veď máte viac ako 90 hlasov, tak si vládnite, prijímajte si svoje zákony, ak si myslíte o nich, že sú dobré, ale nehádžte zodpovednosť na opozíciu! Boris Kollár povedal, že opozícia ide okradnúť dôchodcov o 600 eur. Ten istý Kollár, ktorý má ministra práce a ktorý pred voľbami vyhlasoval, že nezruší sociálne opatrenia z dielne predchádzajúcich vlád. Nielen pred voľbami, kolegovia a kolegyne, oni ešte aj keď sa dohadovali o koalícii, čiže už bolo jasné, ako voľby dopadli, tak Boris Kollár povedal toto: "A toto môžeme ľuďom sľúbiť, že my nebudeme vládou, ktorá nebude pozerať na obyčajných ľudí, my nebudeme blokovať a ničiť tie sociálne výhody, ktoré doteraz mali. Toto musíme ľuďom povedať, aby to vedeli."
A pozrime sa, čo sa stalo. Zrušili 13. dôchodok, zrušili obedy zadarmo, obmedzili minimálnu mzdu a tak ďalej a tak ďalej, zmrazili minimálne dôchodky, ak sa bavíme o dôchodcoch. Tak sa teraz pozrime, o koľko Boris Kollár a celá vláda okradli dôchodcov na 13. dôchodku. Pozrime sa na to, nech sa páči, tu to je. (Rečník ukázal smerom do pléna hárok papiera s číslami. Dva roky, dva... (Reakcia z pléna)
Pomôcky, čakal som, pani Zemanová, hneď to vysvetlím, neporušujem rokovací poriadok. Postupujem v zmysle výkladu Borisa Kollára, ktorý povedal, že pomôcky nie je možné vnášať do sály, v prípade pána Matoviča to bolo. A ja som si vyrobil tento materiál, vytlačil som si ho tu v sále, čiže bol vytlačený a vyrobený tu v sále. Nech sa páči, tu je tlačiareň v sále, pani Zemanová, môžte si tlačiť. Ja som si to vytlačil tu. (Reakcia z pléna.) Pani Zemanová, keď si pán Kollár vysvetlil takto rokovací poriadok, tak buďte spravodlivá ku všetkým.
Tu vám ukazujem, o koľko ste okradli dôchodcov na 13. dôchodku, a hovorím to len preto, že Boris Kollár včera obviňoval opozíciu, že ide okrádať dôchodcov o toľko, od mínus 160 do mínus 410 euro dva roky po sebe. Takže nech sa páči. A on sa tu teraz stavia do ochrany dôchodcov, on aj celá vláda, pritom my opozícia už celú jeseň, celú jeseň kričíme, že na budúci rok budú dôchodky dôchodcom stúpať iba o 1,3 %, 1,3 %, o takúto smiešnu sumu, a vláda pre nich neurobila nič. Napriek tomu, že my v opozícii, myslím za stranu HLAS – sociálna demokracia, sa chceme správať konštruktívne a navrhovali sme riešenia. Najprv sme navrhli, nech aspoň pokračuje ten garančný mechanizmus minimálnej valorizácie, ktorý dôchodcovia poznajú, že tým, ktorým na základe dôchodcovskej inflácie, alebo tí, ktorí nedostanú na základe dôchodcovskej inflácie takú tú požadovanú sumu, ktorá by aspoň tak zodpovedala potrebám, tak majú garantovanú, majú garantované 2 % z priemerného dôchodku. Zmietnuté zo stola.
Potom strana HLAS – sociálna demokracia navrhovala jednorazový kompenzačný príspevok kvôli tomu, že ide tu vlna zdražovania, všetko ide hore, potraviny, ceny energií a tak ďalej. Neboli peniaze, zmietnuté zo stola. A teraz odrazu pán minister financií Matovič akoby čarovným prútikom nájde 500 miliónov eur, ale nedá ich dôchodcom na ruku alebo na účet k príplatkom k dôchodku, ale vyžaduje si nejaké podmienky a je to vo forme poukazov.
My si jednoducho myslíme, že dôchodcovia nepotrebujú žiadne poukazy. Oni naozaj v tejto dobe sa nechcú ísť lyžovať, nechcú ísť do drahej reštaurácie, nepotrebujú sa kĺzať na toboganoch, oni potrebujú reálne keš, peniaze. Oni najlepšie vedia, čo s tými peniazmi urobia, a zvlášť v tejto ťažkej dobe. Preto, preto sme povedali a podmienili aj našu podporu tým, aby bola aspoň časť peňazí vyplatená všetkým dôchodcom bez ohľadu na to, či sú očkovaní alebo neočkovaní, lebo to v tejto ťažkej dobe potrebujú.
Pán Matovič volá po spolupráci s opozíciou, ale naozaj nezaznelo z jeho úst jediné slovo sebareflexie a, naopak, obviňuje zo všetkého zlého, čo sa tu deje, najmä v oblasti očkovania, opozíciu. Chcem pánovi Matovičovi pripomenúť a povedať a vyhlásiť: Nie, za nezvládnutie pandémie aj za nezvládnutie očkovania môže vláda, vláda je zodpovedná, vláda to riadi a rovnako tak nezvládla ani očkovanie.
Pán Matovič, chcem vám pripomenúť jeden váš výrok hneď zo začiatku očkovacej kampane, kde ste povedali o AstraZeneca tento výrok: "Vieme o nej svoje." V čase, keď sa už učitelia masovo očkovali, ste spochybnili jednu z dávok. Potom ste nezvládli nákup vakcíny Pfizer a nechali ste vo vzduchu 3 milióny dávok. Potom ste nezvládli očkovanie Sputnikom. Doviezli ste tu Sputnik, vyhlasovali ste, že takto sa zaočkuje 500-tisíc ľudí, a vieme, ako to dopadlo. Dokonca ste nechali bojovať nedôstojne dôchodcov na internete, keď bolo ešte nedostatok vakcín, o tieto vakcíny. To bolo naozaj nedôstojné.
No a všetko vyvrcholilo tou slávnou lotériou nešťastnou, ktorá nepomohla ničomu. Vy ste hovorili, že to zvýši motiváciu ľudí očkovať sa. Ale počas očkovacej lotérie, a to je fakt, klesol počet zaočkovaných, respektíve klesal denný počet zaočkovaných ľudí. A teraz som sa dočítal, že ste si to aj nechali merať v agentúre FOCUS, ako očkovacia lotéria pomohla alebo nepomohla očkovaniu, a vy to nechcete zverejniť. Asi viete, prečo to zverejniť nechcete. Čiže celá očkovacia lotéria bola iba o vás, pán Matovič, o vašej one man show.
Ja keď som videl ten, záverečnú časť tej lotérie, kde publikum STV, Slovenskej televízie verejnoprávnej vám tlieskalo úplne do poslednej ruky, do poslednej nohy, tak to bolo niečo neuveriteľné, pri vašej 90-percentnej nedôvere vám tlieska celé publikum. Lepšie by to nezorganizovali ani v Severnej Kórei. Čiže chcem povedať, že zjavne finančná motivácia ne-fun-gu-je. Nefunguje. A mám pocit, že ide o ďalšiu takú vašu interaktívnu hru, lebo chcete byť stredobodom pozornosti.
Napriek tomu, čo som povedal, že si myslíme, že tie peniaze majú ísť tým dôchodcom priamo na účet k dôchodkom bez ohľadu na to, či sú očkovaní alebo nezaočkovaní, lebo čelia ťažkej dobe, nízkemu rastu dôchodkov, čelia pandémii, čelia zvyšovaniu cien energií, potravín, napriek tomu strana HLAS – sociálna demokracia predložila kompromisný návrh, ktorý pozostával z dvoch zložiek, z motivačnej a priamej finančnej pomoci, ale aj to ste, pán Matovič, odmietli a ešte ste aj vyhlásili, že očakávate od nezodpovednej opozície, že sa pridá. Tak ja vám môžem povedať, že my sme zodpovedná opozícia. Neviem, ktorú nezodpovednú opozíciu ste mysleli, ale takto sa určite nerokuje a nevyjednáva. A keďže sme zodpovedná opozícia, tak po tom, čo ste odmietli návrhy opozície, musím vyhlásiť, že nemôžeme za takýto návrh hlasovať a pri hlasovaní sa zdržíme.
Ďakujem pekne.
Skryt prepis

Vystúpenie v rozprave

3.12.2021 o 9:54 hod.

Mgr.

Erik Tomáš

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 10:04

Milan Mazurek
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Pán poslanec, poukázali ste na to, že v budúcom roku majú dôchodky rásť o 1,3 percenta. To je asi nižšia suma, ako je v podstate inflácia, ktorá postihne celú slovenskú ekonomiku, nehovoriac o tých nákladoch na ceny energií, nehovoriac o stúpajúcich nákladoch na ceny potravín a čokoľvek iného si vôbec vezmeme, priemyselných výrobkov, prakticky všetko pôjde razantne hore. Je fakt, že pod ministrom financií Igorom Matovičom bezprecedentným spôsobom schudobnejú dôchodcovia a schudobnejú zamestnanci štátu. Schudobnejú zamestnanci štátu, pretože tí budú mať zamrazené platy, pretože štát hospodári katastrofálnym spôsobom a zadlžuje sa najrýchlejšie vo svojej histórii.
A toto je presne ten výsledok, že na jednej strane o tých dôchodcov absolútne nejavia záujem, spôsobia, že budú omnoho chudobnejší a budú si môcť dovoliť omnoho menej, a potom prstom ukážu na opozíciu, že ak nechce podmieniť vyplatenie nejakého poukazu, ktorý, a to treba prízvukovať, pán Tomáš, im chcú vyplatiť v lete ´22, nie teraz, v lete ´22, nie teraz, keď to potrebujú, s tým ale, že si dajú do seba pichnúť tri dávky vakcíny, tak vraj my sme nezodpovední, a nie sú schopní tie peniaze ľuďom napriamo dať. Celý čas tu počúvame, je prázdna špajza, nemajú zdroje, nie sú peniaze, neexistuje možnosť, ako by sme mohli vykryť to či hento, zaplatiť viac zdravotníkom, udržať ľudí, a náhle sa tu nájde 620 miliónov len tak.
A toto je presne ten problém, že tu sa pristupuje k štátnej kase ako k nejakej nevyčerpateľnej truhlici, kde sa objavujú peniaze normálne, že padajú z neba. A tie čísla, ktoré sa tu hádžu, strieľajú od oka. Vraj 12 700 eur nás stojí jeden nezaočkovaný, alebo to je to, čo ušetríme na jednom očkovanom, lebo toľko stojí liečba, a potom pán predseda finančného výboru povie, že to je 1 300 pri najdrahšom pacientovi, a nikto to tu neopraví. Viete a to sú 10-násobne vyššie sumy hore-dole a my na to pozeráme ako opozícia, že v tej vláde trieskajú absolútne rozličné čísla.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

3.12.2021 o 10:04 hod.

Bc.

Milan Mazurek

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 10:06

Eduard Kočiš
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem pekne za slovo, pán predsedajúci.
Pán kolega Tomáš, to, že vláda Slovenskej republiky, ktorú tuná zastupuje minister financií, ide nejakým zázračným alebo závratným spôsobom obviniť z možnej nepodpory tohto zákona nezodpovednú opozíciu, ako sme tuná boli všetci nazvaní, tak tiež musím poznamenať, že poslanci za hnutie REBULIKA sa od úplného začiatku správajú ako veľmi zodpovedná opozícia. V žiadnom prípade sme nikdy nevyjadrili nepodporu každému rozumnému a zdravému návrhu zákona, ale tento návrh zákona, ktorý tuná predkladá ministerstvo financií v skrátenom legislatívnom konaní, nemôžme považovať za zdravý návrh zákona. Je to iba bohapusté, prachprosté kupčenie a kupovanie si tých najslabších, najzraniteľnejších, tým myslím dôchodcov, a nielen tých dôchodcov, ktorí sú už poočkovaní, zaočkovaní alebo nejakým spôsobom podľahli tejto propagande, ale táto vláda ide vytvárať tlak aj na tú skupinu dôchodcov, ktorá ešte tejto propagande nepodľahla.
Ale táto propaganda bola vyšperkovaná skoro k úplnej dokonalosti, pretože, vážení dôchodcovia, vážené dôchodkyne, ak nám pomôžete, to znamená, dáte sa zaočkovať, pretože ste rizikovou skupinou, vláda vám veľkoryso ponúka 500-eurový bonus za to, že sa správate zodpovedne. A potom v tej istej debate predseda Národnej rady veľkoryso obhajuje ešte aj 100-eurový poukaz na energie a bude tvrdiť a obhajovať ministra financií, že ak tento návrh zákona neprejde, za všetko bude zodpovedná opozícia.
Ale, vážené kolegyne, vážení kolegovia, opozícia nevládne, vládne vládna koalícia. Pokiaľ si vy neupracete vo vlastnom dome, budete tam mať navždy špinu!
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

3.12.2021 o 10:06 hod.

Mgr.

Eduard Kočiš

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 10:08

Miroslav Suja
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem za slovo, pán predsedajúci.
Táto vláda a vládna koalícia dva roky po sebe pripravuje dôchodcov o 13. dôchodky a teraz im chce zalepiť oči 500-eurovou poukážkou a 100 eurami na elektriku. Ak chcete pomôcť, tak dajte hlasovať o každom návrhu osobitne a nemáme problém podporiť 100 euro pre každého dôchodcu bez rozdielu, či je očkovaný, alebo nie. My nebudeme segregovať ľudí.
A ak chceme pomôcť celému Slovensku, tak normálne, pročkovci, postavte sa, zoberte si toho blázna, čo sa vzadu teraz chechotá, a odíďte. A tým pádom pomôžete celému Slovensku. Jediný liek na toto všetko je zbaviť sa tejto neschopnej vlády. Vlády, ktorá nepočúva nikoho iného, žiadnych odborníkov, len sa na nich vyhovára, samých seba a prichádza s jedným väčším bludom ako druhým.
Mali sme tu atómové bomby, ktoré mali navždy s týmto skončiť. A kde je tá atómová bomba? V koho hlave vybuchla tá atómová bomba? Vidíme, ako to skončilo? Sme zasa najhorší v tabuľkách svetových. Len kvôli tomu, že ste neschopní, že ešte ani ten titul si neviete ukradnúť tak, aby vás nechytili, a ešte keď ho ukradnete, tak vykrikujete druhým, že ho ukradli. Tak toto je topka, vážení kolegovia, vy neviete absolútne nič. Nič! A keď niekto niečo nevie, nie je hanba sa poradiť s niekým, čo vie. Ale vy sa nechcete s nikým ani len poradiť.
A tie prázdne frázy, že aby sme my dávali nejaké riešenia a keď nejaké padne, tak ho absolútne ignorujete, tak toto si nahajte pre seba. Keby ste sa pred tých dôchodcov postavili a povedali im pravdu, tak vám to možno skôr zoberú ako takto, keď sa ich snažíte klamať a navádzať na nejakú smiešnu poukážku, ktorú dostanú niekedy v lete a nie teraz. A... (Prerušenie vystúpenia časomerom.)
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

3.12.2021 o 10:08 hod.

PaedDr. Mgr.

Miroslav Suja

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 10:10

Miroslav Urban
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem za slovo.
Zdravie nie je na predaj a očkovanie, sa zhodneme, je preventívna liečebná metóda, ale nemala by to byť kšeftom pre vybraté farmaceutické firmy a určite by to nemalo byť zdrojom príjmov pre zaočkovaných dôchodcov. Dobrovoľné očkovanie je voľba pacienta, voľba človeka, ako predísť ťažkému priebehu COVID-u alebo znížiť riziko smrti.
Uvedomme si, že naozaj tá vakcína nie je sloboda a nemala by sa tá vakcinácia devalvovať na podplácanie ľudí, aby si ju dali pichnúť. Je to teda možnosť, ako zvládnuť COVID lepšie, ale 600 miliónov euro utratiť na, takto rozhádzať, mi príde absolútne absurdné. Za tie peniaze sme mohli postaviť napríklad dve super nemocnice, kde by chceli pracovať lekári, kde by bola dobrá zdravotná starostlivosť. 600 miliónov je naozaj veľa na to, aby sa pokúsilo, aby sme sa tým pokúsili zlepšiť tú očkovaciu kampaň, ktorá je podľa mňa už neskoro, a určite by to prospelo našim zdravotníckym zariadeniam, aby im nepadali omietky na hlavy ako včera na gynekológii v Univerzitnej nemocnici v Martine.
Ak by ste chceli podporiť dôchodcov jednorazovým nejakým príspevkom 200, 300 euro, tak to máte určite môj hlas. Ale ja sa pýtam naozaj: Čo ste spravili za tie dva roky pre zlepšenie zdravotnej starostlivosti v nemocniciach pre zdravotnícky personál? Nič. Naozaj nič.
A keď si uvedomíme tie iné aspekty, že prichádza sem ďalší variant omikron, ktorý možno do mesiaca prekročí tú deltu, delta variantu, a my ani netušíme, či táto vakcína aktuálna je voči nemu účinná, či to bude mať benefit, už sa pripravujú nové vakcíny. Budeme očkovať niečím, čo možno nebude mať ani taký efekt. Aj nad tým sa treba zamyslieť. A...
Ďakujem pekne.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

3.12.2021 o 10:10 hod.

MUDr.

Miroslav Urban

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 10:12

Ján Blcháč
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem pekne za slovo.
Vážený pán kolega Tomáš, správne a dobre si argumentoval, prečo odmietame zodpovednosť za neprijatie tohoto návrhu, ktorý je na stole. A to si zdôvodnil jednoducho tým, že ten zákon si predsa môže, keďže máme k nemu vážne výhrady, koalícia so svojimi 90 poslancami odsúhlasiť sama.
Ja sa k tomu ešte vrátim, ale chcel by som sa trošku pobaviť s číslami. Mne to nejako nesedí, pretože bolo povedané, že 870-tisíc dôchodcov je zaočkovaných, 380-tisíc treba, dokopy je to milión 250-tisíc seniorov. Keď túto hodnotu vynásobíme dnes už číslovkou 600, dochádzame k číslu 750 miliónov, čiže trištvrte miliardy. Lebo raz sa hovorí o pol miliarde, raz 600 miliónov, mne to vychádza na 750 miliónov. No a keď z toho odpočítame tých, čo sú už zaočkovaní, keby sme hovorili o 500 miliónoch, tak nám vychádza, že ten zbytok peňazí, ktoré zostane po vyplatení týmto dôchodcom, zostane nám 65 miliónov, čiže to je pre 130-tisíc zaočkovaných, takže aj tak ešte 250-tisíc zostáva nezaočkovaných seniorov. Takže ten cieľ sa asi minie účinku.
Ja chcem pripomenúť to, čo povedal pán Tomáš v rozprave, že pred pár dňami sme ako HLAS – sociálna demokracia prednášali návrh na vyplatenie jednorazovej dávky podľa výšky dôchodkov našim seniorom na pokrytie energií, ktoré nás čakajú od roku 2022. Myslím, že to podporila celá opozícia, ale, samozrejme, že návrh neprešiel. Preto obviňovať opozíciu z nepodpory a nestarostlivosti o seniorov nie je namieste.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

3.12.2021 o 10:12 hod.

Ing. PhD.

Ján Blcháč

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video