51. schôdza

23.11.2021 - 14.12.2021
 
 
Loading the player...

Prosím povoľte Vášmu prehliadaču prehrávať videá vo formáte flash:
Google Chrome | Mozilla Firefox | Internet Explorer | Edge

Vystúpenie v rozprave

7.12.2021 o 15:50 hod.

Ing.

Martin Borguľa

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video
 
 
 

Vystúpenia

Zobraziť vystúpenia predsedajúceho
 
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 15:40

Ľuboš Krajčír
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Pán kolega, dôchodci ako motiváciu za očkovanie mohli dostať každý 500 euro plus 100 euro na elektrickú energiu ako príspevok. Každý jeden dôchodca, či by sa očkoval, alebo neočkoval.
Ja si pamätám, ako celý čas vy ste tvrdili aj s vašimi kolegovcami, že toto nie je v poriadku, tieto poukážky, že dajme im hotovosť. Dnes sa tu ideme baviť o tom, že dôchodcovia dostanú 300 euro v hotovosti, 300 euro, žiaľbohu, vďaka vám, aj vám, nedostanú tých 600 euro, ale dostanú 300 euro.
Vy tu v priamom prenose, v priamom prenose – a verím tomu, že to naozaj vidí čo najviac dôchodcov – tu idete zase sa z toho vykrúcať, aby im ani len týchto 300 euro ste nedali.
Pán kolega, ja vám pripomeniem, lebo velice rád zabúdate, že SMER sľuboval vyplatenie trinásteho dôchodku od roku 2010. SMER nikdy tento svoj sľub nedodržal napriek tomu, že v rokoch 2012 až 2016 vládol absolútne sám. Naša vláda tieto trináste dôchodky vyplatila v najvyš... ako najvyššie v dejinách Slovenska.
Ja vás poprosím, naozaj, pán kolega, dajte bokom politikárčenie. Pomôžme týmto ľuďom a vyplaťme im aspoň tých 300 euro, keď už, žiaľbohu, ste ich obrali o tých 600, ktoré mohli dostať. Tak ako ste ich oberali od roku 2010, každého jedného dôchodcu na Slovensku, ste im to sľubovali na bilbordoch, na všetkých vašich mítingoch a za 10 rokov ste ich okradli. Každého jedného dôchodcu.
Takže ja vás poprosím, viem, že o vás sa hovorí, že ste jednotka v demagógii, klamstve a populizme, dajme to teraz bokom a pomôžme tým dôchodcom.
Ďakujem.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

7.12.2021 o 15:40 hod.

PhDr.

Ľuboš Krajčír

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 15:42

Miroslav Suja
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem za potlesk. Táto vláda oklamala a podviedla voličov. Vážení kolegovia, kolegyne, vy ste okradli dôchodcov o trináste plnohodnotné dôchodky. Nie tú almužnu, čo ste im hodili, o plnohodnotné trináste dôchodky. Tak sa tu netvárte, že ste im dali v histórii čo najväčšie množstvo. Plnohodnotné dôchodky ste im zrušili. A ešte máte tú drzosť sa tváriť, že im pomáhate.
Tak skúsme predať tú Počiatkovu vilu, či asi sme vlastne asi nezískali, a rozdať dôchodcom, že? (Prerušenie vystúpenia predsedajúcim.)

Laurenčík, Milan, podpredseda NR SR
Pán poslanec, máte reagovať na pána Tomáša. (Reakcie z pléna.)

Suja, Miroslav, poslanec NR SR
Takže tri stovky pre všetkých dôchodcov dajte, kolegovia! Dajte pre všetkých a nesegregujte dôchodcov. Dajte pre všetkých a my nemáme problém za to zahlasovať. Ale nie.
Vy ako idete pomáhať dôchodcom? Tým stovkám tisíc, ktorí nie sú zaočkovaní? Tým, že dáte ich kolegom 300 euro a im nedáte nič. Toto je vaša pomoc.
Viete, ja takto verejne vyhlasujem, že sa pokúsime doplatiť všetkým dôchodcom, ktorí budú takto segregovaní touto vládou, ak budem mať takú možnosť a dajú nám dôveru v najbližších parlamentných voľbách. Všetkým. (Reakcia z pléna.)
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

7.12.2021 o 15:42 hod.

PaedDr. Mgr.

Miroslav Suja

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 15:43

Ján Benčík
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Pán Tomáš, ja sa len chcem opýtať takúto jednu vec technickú. Vy opak... aj váš, vy aj vaši kolegovia opakovane tvrdíte, že my alebo naša vláda, že okradla dôchodcov o nejaké sumy a vždy ich tu ukazujete v ta... na tabuľke. No ja som tiež dôchodca a vlastne teraz som už inak zabezpečený druhý rok, konečne ako aj vy a mnohí ďalší už nie druhý, ale aj šiesty alebo desiaty, alebo štrnásty rok, ale napriek tomu však pred rokom 2020 som dôchodcom nebol, som bol dôchodcom a nebol som poslancom. Tak sa chcem opýtať, ako možno ukradnúť niečo, čo ste vy mne síce sľúbil, ale nikdy ste mi nedali? Ako je možné toto ukradnúť?
Takže mne to rozum v skutočnosti neberie.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

7.12.2021 o 15:43 hod.

Ján Benčík

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 15:44

Jozef Pročko
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem. Erik, najprv začnem na tvoju vyrobenú vec tuná. Nevyrobil si si to a ja s tým nesúhlasím, lebo si to vytlačil a vyrobí, vyrába sa naozaj, keď si to vtedy robíš. Ale tak to je, to si ty, Erik.
Chcem povedať, že rozprával si tu taký, taký perfektný výklad o tom, že ako by mali šetriť a ako my dehonestujeme tých rozhodcov, teda rozhodcov, prepáčte, dôchodcov, že sa má šetriť.
Erik, aj ja šetrím. Ja som podnikateľ, Erik, podnikám dlhé roky. Erik, predstav si, že aj my utesňujeme dvere. My dávame preč nábytok od, od okien a od radiátorov. Erik, my tiež kúrime 19 stupňov, aby sme šetrili. Erik, to je normálne.
Ale za vašej vlády, Erik, keď si bol vedľa Roberta Fica, Erik, čo ste robili vy? Šetrili ste? Áno? Na tých dôchodcoch, Erik.
Ty tu rozprávaš o tom, že ideme, že rozdeľujeme ľudí. Erik, veď to robíte vy. To robíte vy.
A čo ti chcem zase povedať, ty si tu rozprával minule, že klamem. No neklamem, Erik, a mňa mrzí, že toto ty rozprávaš, pretože ty si krásna ukážka toho, ako v zákulisí je z teba anjelik. Ty sa rozprávaš s každým. Aj s Matovičom si sa tu rozprával, úplne úžasne si mu povedal, že sa ešte s Pellem o tom večer porozprávaš, a teraz tuná pred kamerami robíš takéto, Erik, divadlo. Tam vzadu pri tej fajčiarni sa rehocete smerohlasáci a rozprávate, že veď toto tu je len divadlo na našich voličov. Erik, ja nerobím divadlo. Ja sa správam k ľuďom rovnako aj tu, aj vzadu.
A chcem povedať tým ľuďom, ku ktorým sa správam normálne, že my im dávame tie peniaze. Tie peniaze dostanú. Erik, vy ste ich okrádali o tie peniaze a ty o tom veľmi dobre vieš!
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

7.12.2021 o 15:44 hod.

Mgr.

Jozef Pročko

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 15:46

Richard Nemec
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem, pán predsedajúci. Ja trošku nadviažem, pán Tomáš, teraz ste ukázali to divadlo, ktoré vy tu hráte na tých dôchodcov. Vy si myslí... vy keď sa hráte, že poznáte Igora Matoviča, vy si myslíte, že keby ste zahlasovali, že Igor Matovič uhne z tých 600 euro? No neuhol by, lebo by cítil podporu, že to chcete. Čiže jemu záleží na tých dôchodcoch.
A je mi, ja som naozaj nevedel, pán Šimko, že ste zahlasovali za tento zákon, čo si veľmi vážim, a mohli ste ísť za tými hlasákmi a tam na tej (tom, pozn. red.) vašom krídle trošku zapracovať na tom, aby tí dôchodci to naozaj dostali, lebo toto je tá, myslím si, že tá posledná pomoc a motivácia. Potom uvidíme, čo, čo príde zase. Ale na to, aby sa tie nemocnice uvoľnili od 60 plus, je dôležité zabojovať zo všetkých síl.
Ďakujem.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

7.12.2021 o 15:46 hod.

Richard Nemec

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 15:47

Erik Tomáš
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Jozef Pročko, klamal si v priamom prenose minule a som ti to aj povedal, pretože si tu v pléne uviedol, že ja som ti povedal, že je to dobrý návrh. Potom, keď som za tebou prišiel, tak si to zobral späť. Čiže toto je jedno obrovské klamstvo a lož.
To, že za mnou Igor Matovič došiel, to je pravda. Došiel za mnou pýtať si podporu a ja som mu povedal, že poviem to predsedovi a dám vedieť. Ale naše stanovisko predbežné už trojdňové je, že nie. Čiže taký je fakt a môžeš tu krútiť, sám si o sebe urob obraz, či tu robíš cirkus, alebo nie. To je, každého je jedna, jedna vizitka.
Chcem, samozrejme, poďakovať opozičným kolegom za normálne faktické poznámky.
A už sa budem venovať len pánovi Krajčírovi a pánovi Borguľovi zo SME RODINA, lebo to sú fakt veľkí experti. Ja mám rád debatu, aj tvrdú, páni, len, viete, podloženú argumentami.
Pán Borguľa, keď už spomínate náš návrh, mali by ste si ho aspoň naštudovať. Myslím návrh HLAS-u, lebo ste boli úplne mimo. Vedľa jak tá jedľa. Čiže keď tu niečo hovoríte, že my sme niečo iné navrhovali a teraz niečo iné hovoríme, tak si to aspoň na-štu-duj-te.
Pán Krajčír, viete čo – čo mám na to povedať? No tak ak raz hnutie SME RODINA hlasuje za 460 eur pre dôchodcov a potom minister práce z hnutia SME RODINA to zmení od 50 na 300, no tak, pán Benčík, toto som myslel, že takto ste dôchodcov okradli. Aj vás, pán Benčík. Síce vás nie, lebo máte dobrý plat, 4 000 či 5 000, 4 000 čistého.
Čiže ešte raz, hnutie SME RODINA hlasovalo za trinásty dôchodok vo výške 460 eur, a keď prišlo do vlády, tak odrazu to bolo od 50 do 300 eur.
No a, pán Nemec, ja naozaj mal som vás rád ako volejbalistu a doteraz vás nosím takto ako športovec vo svojom srdci, tie smeče boli úžasné, a musím vám povedať, tentokrát to bolo celkom vecné z vašej strany, ale mohli mať tí dôchodcovia aspoň 100 eur všetci. Takto nebude mať, tí nezaočkovaní nebudú... (Prerušenie vystúpenia časomerom.)
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

7.12.2021 o 15:47 hod.

Mgr.

Erik Tomáš

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie v rozprave 15:50

Martin Borguľa
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem za slovo. Vážené kolegyne, kolegovia, ďakujem za slovo, vážený pán predsedajúci. Mal som to šťastie a v ten deň som skoro celý trávil s Borisom Kollárom, keď mu, keď dohadoval s úradom alebo s kanceláriou ministra financií detaily tohoto návrhu. Aj ja som bol sám veľmi prekvapený, že sa ministrovi financií podarilo nájsť pol miliardy eur na to, aby podporil seniorov, ale zároveň aby výrazne podporil naše hospodárstvo, tie najpostihnutejšie segmenty. Myslím, že to bol piatok, nepamätám si to úplne presne, a mal som čas rozmýšľať nad tým, že čo toto urobí s tou politickou scénou, čo máme v Národnej rade. V duchu som si hovoril, že SMER, HLAS toto musia podporiť. Jednoducho musia, však celý čas rozprávajú o tom, že, že poďme podporiť seniorov, poďme podporiť dôchodcov. Aj ja sa úprimne o to snažím. Naozaj sa úprimne o to snažím, aby dôchodcovia a seniori, ktorí vybudovali túto krajinu, sa mali lepšie.
Čiže ja som bol v duchu stopercentne presvedčený, že oni to podporia. Potom prišli politické diskusie, ktoré, odkedy v tejto miestnosti sedím, považujem za svoju povinnosť ich sledovať a tam dokonca pán Pellegrini povedal, že, áno, toto by podporil a celkovo sa aj SMER, aj HLAS vyjadrovali, že podporia niečo takéto.
Prepáčte, kolegovia z REPUBLIKY a ĽSNS, vás z tohto vynechám, lebo vy ste principiálne proti očkovaniu, alebo teda viacerí z vás ste principiálne proti očkovaniu, ale tieto dve politické strany SMER a HLAS, ony až tak principiálne proti nemu neboli, dokonca v poslednej dobe ho začali podporovať, len celý čas nadávali na manažovanie celého procesu očkovania, manažovanie krajiny, demotiváciu ľudí, čo sa týka očkovania.
Ja si myslím, že prišiel sem jeden skvelý návrh, kedy sme podporili seniorov 500 eurami a podporili sme hospodárstvo. Keďže boli k tomu vyjad... á, výhrady, našlo sa ďalších 100 euro, lebo sme tu diskutovali o tom, že, áno, žiaľ, nie našou vinou, nie vinou slovenskej, alebo teda tejto vládnucej koalície idú stúpať ceny energií, tak našlo sa ďalších 100 euro na to, aby seniori dostali peniaze v hotovosti. To už som si myslel, že to je definitívne, HLAS, SMER, to musia byť všetcia za, jednoducho si neviem si predstaviť, že nie.
Dokonca ešte viac som bol presvedčený o tom, že tento návrh musí podporiť SAS-ka. Prečo? Nuž keď ideme rozdať 500 euro medzi dôchodcov, ktorí ich budú nútení minúť na to, aby z tých mali úžitok, tak rátajte so mnou, do hospodárstva sa naleje pol miliardy eur. Z tejto pol miliardy eur sa veľká časť vráti hneď štátu, povedzme plus-mínus 80-90 mil. euro len na dani z pridanej hodnoty, istá časť sa vráti, vráti prostredníctvom dane z príjmu a ďalších, ďalších iných daní. Plus sú ekonomické hodnoty, čiže tí, čo študovali ekonómiu, vedia ako multiplikačný efekt, akceleračný efekt.
Čiže ono v konečnom dôsledku by to štát stálo možno tých 150 eur, ktoré žiadala SAS-ka, akurát nemalo by to jeden zmysel, a síce len podporenie hospodárstva, ale malo by to hneď niekoľko zmyslov.
Zmysel číslo jedna, podporíme ho, podporíme seniorov. Dostanú 600 euro, budú sa mať lepšie, nebudú musieť míňať svoje úspory, budú míňať týchto 600 euro.
Bod číslo dva, podporíme očkovanie, lebo tí, čo sme presvedčení o tom, že to očkovanie je správne, tak presne takýmto spôsobom som presvedčený o tom, že by nám prudko stúpla zaočkovanosť, čím by nám poklesli počty ľudí v nemocniciach, čím by nám poklesli úmrtia a tak ďalej. To by tie náklady, ktoré sa týkajú nemocníc, tie sú jednoducho nevyčísliteľné, čo by sme tam ušetrili. Čiže dokonca ja si myslím, že na týchto 500-eurových poukážkach vďaka práve týmto úsporám z nemocníc by sme dokonca boli plusoví.
No a tretí, tretia výhoda, tretí profit bol práve ten sektor najpostihnutejší: hotely, gastroslužby, služby ako také, reštaurácie, tí by dostali tie peniaze. Áno, máte pravdu, niekde na lazoch naozaj tá pani v dôchodkovom veku, ona nemá kde tie peniaze minúť, ale môže tú použiť, poukážku dať deťom. Tie deti, tie deti jej možno za tú 500-eurovú poukážku povedia, mami, vieš čo, tu máš 500 euro mojich, ja tých 500 euro tvojich viem jedna k jednej zužitkovať.
Slovenky a Slováci sú veľmi šikovní ľudia. My sa vieme presadiť v ťažkých časoch, my sa vieme presadiť vo svete. Ja som presvedčený, presvedčený, že aj tá pani na tých lazoch by našla spôsob, ako tých 500 euro plnohodnotne minúť tak, že by z nich mala 500 euro. To je taká menšia skupina. Potom je veľká skupina ľudí žijúcich v dedinách, mestečkách, mestách a tí by už s tým využitím problém nemali.
Čiže zhrňme si to. Dôchodcovia podporení, zdravotníctvo významne podporené, lebo by zaočkovanosť stúpla, ekonomika extrémne podporená, lebo jednoducho jednorazovo by bolo naliatej pol miliardy do hospodárstva. Pol miliardy spôsobom takým, moja mama dostane 500 euro, bude chodiť po tých vývarovniach, každý deň z toho minie 4 eurá a nemusí míňať zo svojich úspor, tie reštaurácie budú mať príjmy, z toho zaplatia dane, z tých príjmov budú nakupovať, nakupovať suroviny a z tých príjmov budú vyplácať svojich zamestnancov, tí zamestnanci z vyplácaných miezd budú ďalej nakupovať – proste tomuto sa hovorí multiplikačný efekt. Ja neviem, či ste o tom počuli, alebo nepočuli, je to multiplikačný efekt, je to akcelerátor, je to ekonomická veličina, ktorá je dokázaná, že je.
Čiže ja som čakal po tom piatku, kedy som sa dozvedel o tejto podpore a po tých víkendových reláciách, že SaS-ka bude výskať radosťou, že niečo takéto tu máme, čakal som, že bude výskať SMER a HLAS, že podporíme dôchodcov, čomu som sa ja osobne veľmi tešil.
Nuž a realita je taká, že prvá zakričala SaS-ka, že jednoducho nie, podporovať hospodárstvo takýmto spôsobom, čo je to za nezmysel? No, páni, nezmysel je vaše vystúpenie, že, že, že ja už fakt neviem, čo, čo si o vašej strane mysleť, lebo, lebo vy ste boli tí, ktorí dneska zaplati... ktorí dneska zabránili tomu, aby pol miliardy eur bolo napumpovaných do ekonomiky, rýchlo, hneď, priamo, tvrdo. Vy ste tomu zabránili! Vy strana odborníkov, vy strana podporovateľov podnikateľského sektora.
Následne sa pridali SMER a HLAS, že teda nie, dôchodcom nie 600 euro, to je zlé, ja vlastne ani neviem, že čo tomu vyčítali. Už potom sa, keď už nebolo ani moc čo, tak sa dali na tú antivaxerskú vlnu, že, že, á, to je len zaočkovanie a celé zlé.
Tak teraz sa to dneska zamotalo ale už úplne dokonale, kedy oni požadovali 300 euro v hotovosti a hneď, tak ich minister financií vypočul. Urobil to, čo chceli, zobral ľuďom polovicu tých peňazí, však on sa z toho teší, nemusí minúť tri..., á, 500-600 mil., minie len 300 mil. a 300 mil. môže použiť inde. Ale tí ľudia nedostanú tie peniaze, tí ľudia to budú mať znížené, splnil to, čo bolo požadované, napriek tomu to polikárčenie pokračuje ďalej. Nie, nepodporíme, nechceme, neurobíme.
Ja, ja, viete čo, ja neviem, že naozaj tá moc až takto moc, až takto veľmi chutí? Až takto veľmi, že proste v dobe, ako je tá dnešná, sa musíme, alebo vy musíte myslieť na nič iné, len na to, ako sa tej moci uchopiť v niektorých prípadoch prvýkrát, v inom prípade ixtýkrát, ako sa jej uchopiť. Je jedno, že tu ľudia zomierajú, je jedno, že tu hospodárstva padajú, reštaurácie. Ľudia, komunikoval som s hoteliermi v Tatrách, on už ani neotvorí, jeho kuchár robí v Tescu, jeho čašník robí, robí kuriéra, už ani sa nemá záujem vrátiť, on ich nemá na spus... na spustenie. Rozumiete, čo sa tu deje? Však tí ľudia nemajú čo jesť. Toto je, toto jednoducho katastrofa. Aj v tejto katastrofe naozaj sa nevie ná... ozvať vo vás trochu svedomie, povedať, dobre, nehovorím, že je to najlepší nápad na svete, ale minimálne je to nápad, ktorý pomáha – pomáha hospodárstvu, pomáha seniorom, pomáha zaočkovaniu, pomáha zdravotníkom a v konečnom dôsledku pomáha nám všetkým.
Priatelia, nechcem byť nejaký útlocitný, ale mne je z tohto úprimne, úprimne smutno.
Ďakujem za slovo. (Potlesk.)
Skryt prepis

Vystúpenie v rozprave

7.12.2021 o 15:50 hod.

Ing.

Martin Borguľa

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 16:00

Eduard Kočiš
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Veľmi pekne ďakujem za slovo, pán predsedajúci. Pán kolega Borguľa, to, že hotely a gastroprevádzky a mnohé iné prevádzky na území Slovenskej republiky majú zatvorené, mali zatvorené a mnohé už nikdy neotvoria, to je predovšetkým vizitka tejto vlády. Nehádžte vinu doľava, doprava, jednoducho vláda vládne a vláda je zodpovedná. To, že sa vláda postavila takto macošsky, takto alibisticky a takto populisticky, je len výsledkom toho, že nezhody vo vašej vládnej koalícii sú výsledkom toho, že mnohí ľudia, mnohé rodinné firmy, ktoré sa budovali postupne päť, desať, pätnásť, dvadsať, dvadsaťpäť rokov, skrachovali a už nikdy nebudú poskytovať služby svojim zákazníkom tak, ako boli títo ľudia zvyknutí.
Pán kolega Borguľa, podporovať dôchodcov je našou psou povinnosťou všetkých, ale nie takýmto spôsobom, že vy rozdelíte spoločnosť na očkovaných, spoločnosť neočkovaných a podporíte iba tých, ktorí sa dajú zaočkovať. A potom naozaj, prepáčte, alibisticky a populisticky budete rozprávať, že my sme chceli tým dôchodcom pomôcť 500 plus 100, ale tá nezodpovedná, lajdácka a zbabelá opozícia to nepodporila.
Pán kolega, to nie je pravda! Pretože vy ste podporu 100 euro na energie pre všetkých dôchodcov podmienili tým, že sa prijme tento blud, tento paškvil v hodnote 500 euro pre všetkých zaočkovaných. A ja v živote nemôžem dopustiť ani dovoliť, aby spoločnosť bola už takto rozdelená a stále túto spoločnosť chcete rozdeľovať ďalej a ďalej a ďalej.
Pán kolega, tiež som nikdy nebol nejaký úplný antivaxinátor alebo neviem, ako to nazvať, ja som vždy len zástanca zdravého rozumu. Každý jeden človek sa musí rozhodnúť slobodne, zodpovedne, nie, že mu to niekto bude tlačiť do hlavy ako nejakú prihoretú omáčku. Jednoducho je to hlúposť.
A, pán kolega Borguľa, ďakujem za vašu rozpravu.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

7.12.2021 o 16:00 hod.

Mgr.

Eduard Kočiš

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 16:02

Miroslav Urban
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem za slovo. Ja som nikdy nebol proti očkovaniu principiálne, aj tak asi z tých mojich faktických poznámok ste to pochopili, že stále sa hlásim k očkovaniu. A už mesiace som hovoril o tom, že treba očkovať rizikových, starších, obéznych a polymorbídnych ľudí. Akože to dáva logiku a je to úplne správne.
Ale vždycky som presadzoval názor dobrovoľné očkovanie, a nie povinné. A už tu zaznievajú aj také úvahy o spoluúčasti neočkovaných pacientov na zdravotnej starostlivosti. No to už úplne mi príde pomätené.
Vakcinácia je len jeden aspekt, si myslím, že v liečbe abo v prevencii koronavírusu. Ten druhý aspekt, a ktorý sme úplne podcenili, je zle fungujúce zdravotníctvo. To tiež sme stále, dookola na to upozorňujeme, ale ako keby sme to tu vôbec nevnímali.
Viete, tá psychológia ľudí, my sme Slováci skôr taký národ balkánskeho typu. Keď je niečo zadarmo a že sa to ponúka a reklamuje, tak vzbudzuje to nedôveru u ľudí. Keby ste povedali, že máte posledných 100-tisíc vakcín, ktoré dáte ľuďom, tak verte tomu, že by sa prihlásilo omnoho viac, ako keď to vnucujete alebo dávate k tomu nejaké peniaze.
A ten minulotýždňový návrh, tých 500 plus 100 euro pre očkovaných, ja som tam videl dosť takých úskalí. Napríklad to, že mnohí ľudia dôchodcovia nemajú príbuzných, kšeftovalo by sa s tými poukážkami v rôznych DSS-kách, myslím si, že by tých ľudí, nakoniec tých dôchodcov okradli o tie peniaze. Niekto by im dal čokoládu alebo 100 euro a zobral by poukážku za 500 euro. A potom vyvolalo by to taký precedens, že dôchodcovia by každý polrok čakali 500 euro, či im niekto dá, a vydierali by tým v podstate vládu a ťahali by peniaze, že sa zaočkujú, len keď im niekto peniaze dá.
Ďakujem.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

7.12.2021 o 16:02 hod.

MUDr.

Miroslav Urban

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 16:04

Martin Beluský
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem za slovo. No, pán poslanec Borguľa, prvú vec, ktorú vám chcem povedať, je, že ani my nie sme proti očkovaniu, my sme proti tomu, aby bolo očkovanie povinné, a sme proti tomu, aby bolo dobrovoľne nasilu, hej. To znamená, že proste každý, kto sa dobrovoľne rozhodne, nech je a, samozrejme, tí, ktorí sa nechceli dať zaočkovať, nech sú neni neznevýhodňovaní. To je úplne všetko.
A ja osobne nikoho ani nepresviedčam, ani neodhováram, proste, keď sa rozhodne sám, dá sa zaočkovať, že sa nedá zaočkovať, tak je to proste jeho slobodné rozhodnutie.
A potom ste povedal, že som presvedčený, že ľudia by našli spôsob, ako tie peniaze využiť. Ale ono aj zase povedať, vy nemáte byť presvedčený, vy máte spracovávať všetky tie aj zákony, aj podklady na základe nejakých analýz a mať aj k dispozícii veľmi dobré inštitúcie alebo útvary, ako je Útvar hodnoty za peniaze, Inštitút finančnej politiky alebo Rada pre rozpočtovú zodpovednosť, ktoré vám mohli k tomu spracovať nejaké podklady, či by tie peniaze naozaj smerovali do tých postihnutých sektorov, ako ste to vy hovorili. Ja mám o tom veľkú pochybnosť.
A vy ste hovorili o tých troch cieľoch, že podpora dôchodcov, áno, je to nejaká podpora dôchodcov, s tým súhlasím, ale podľa mňa je veľmi zle nasmerovaná, lebo dôchodci nepotrebujú chodiť teraz do kina alebo do kaderníctva. Hovoríte druhý cieľ, že zvýšenie motivácie očkovať. Ale väčšina tých peňazí by aj tak išla ľuďom, ktorí už sú zaočkovaní. A ďalšia vec je, veď ani lotéria a sprostredkovateľských bonus nefungovali, takže neviem, prečo si myslíte, že to tu fungovať bude.
A posledná vec, tretí cieľ, naliatie peňazí do ekonomiky. Pán poslanec, tak či tak väčšina tých peňazí by sa podľa mňa minula v reštauráciách alebo v kaviarňach, hlavne by to nedostali všetci v nedostatočnej výške a hlavne by to dostali neskoro, pretože reálne by to bolo vyplatené možno až niekedy v lete.
Čiže, pán poslanec, ak chcete pomôcť postihnutým sektorom, treba spraviť tú pomoc priamo, tak ako to bolo v minulosti, a s tou podporou určite môžete aj u nás počítať.
Ďakujem.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

7.12.2021 o 16:04 hod.

Ing. PhD.

Martin Beluský

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video