51. schôdza

23.11.2021 - 14.12.2021
 
 
Loading the player...

Prosím povoľte Vášmu prehliadaču prehrávať videá vo formáte flash:
Google Chrome | Mozilla Firefox | Internet Explorer | Edge

Vystúpenie v rozprave

7.12.2021 o 16:18 hod.

Bc.

Tomáš Šudík

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video
 
 
 

Vystúpenia

Zobraziť vystúpenia predsedajúceho
 
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 16:06

Ľuboš Krajčír
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Pán kolega, veľmi dobre si povedal, naozaj, 500 euro motivácia, 100 euro každý jeden dôchodca ako príspevok na elektrickú energiu. Mňa veľmi mrzí, že táto pomoc aj pre gastro pol miliardy euro, ktoré malo byť vyplatené cez seniorov, žiaľ, nebude.
Žiaľ, HLAS, SMER a mrzí ma, že aj náš koaličný partner SaS sa k nim pridali a ukázali, ako im záleží na gastre, kultúre a našich senioroch.
Osobne som z toho veľmi sklamaný, ale verím, verím, že aspoň počas hlasovania za týchto 300 euro, ktoré dostanú dôchodcovia, za ktoré tak strašne bojovali, či to boli v televíznych reláciách, alebo na vystúpeniach aj tu v pléne v parlamente, že zahlasujú, nebudú okolo toho, z toho sa vykrúcať a aspoň budeme vedieť motivovať tých dôchodcov aspoň 300 eurami. Žiaľ, mohli mať 600 euro.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

7.12.2021 o 16:06 hod.

PhDr.

Ľuboš Krajčír

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 16:07

Marián Viskupič
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem pekne za slovo. SaS zabránila vzniku nerealizovateľného riešenia. Systém poukazov by reálne nebol k dispozícii skôr ako o niekoľko mesiacov. To sú normálne slová z ministerstva financií. To je jedna vec.
Druhá vec. Systém poukazov by skôr či neskôr skončil u nejakého gastroemitenta, u nejakej firmy, ktorá by z toho spravila podobného zvera, ako sú gastrolístky.
Čiže toto sú dve dôležité veci, ktoré sa podarili. Namiesto toho je tu lepšie riešenie, proste je to v hotovosti, áno, je to menej peňazí, ale sú to peniaze v hotovosti, ktoré tí ľudia dostanú proste okamžite, a áno, som presvedčený, že toto je motivácia k očkovaniu.
Čo sa týka obchodov, súčasťou dohody je otvorenie obchodov, takže tie budú, najviac im bude môcť pomožené, ako sa to dá, a to je tak, keď je obchod otvorený a môže predávať svoj tovar.
Stále však moje druhé oko plače, pretože stále máme drahé riešenie, stále nemáme vykonané analýzy hodnoty za peniaze. Nevieme, či neexistovalo nejaké iné riešenie, ktoré mohlo priniesť ešte viacej pozitív za ešte menej peňazí. A poviem, že stále, áno, stále je tu určitý morálny hazard, je to nejaká forma uplácania ľudí, aby sa teda išli očkovať, ale okej, situácia je, aká je, uvidíme, čo bude o pol roka, uvidíme, čo to prinesie. Čiže je to kompromis a myslím si, že vo finále ľudia budú mať namiesto nerealizovateľných poukazov napríklad 300 vysoko realizovateľných euro, ktoré môžu minúť skutočne na čo, na to, na čo potrebujú a myslím si, že dôchodcovia veľmi dobre vedia a potešia sa teda týmto peniazom.
Ďakujem pekne.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

7.12.2021 o 16:07 hod.

RNDr. Ing.

Marián Viskupič

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

16:09

Stanislav Mizík
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem za slovo. Pán Borguľa, pozorne som počúval váš prejav. No musím vás o niečom poučiť. Hotely padajú, reštaurácie padajú, je to katastrofa. Vaše slová. Ale tú katastrofu spôsobila vaša vláda svojou nekompetentnosťou. Od prvopočiatku ste chybili. Tí mŕtvi sú na vašom konte, tých sa nezbavíte. A raz za to budete aj potrestaní. Tu alebo aj na druhom svete.
Už som to stokrát tuná v tejto sále povedal, ale vy, s prepáčením, tu nesedíte až tak často, povedzme ako ja, no to už je vaša vec, takže asi ste to prepočuli. Tak vám to poviem ešte raz.
Na počiatku pandémie, tzv. pandémie, sa ľudia vôbec neliečili. Človek dostal PN-ku, popíjaj čajíček, ber Paralen, a keď bude zle, volaj sanitku. No a ľudia volali až v ťažkých stavoch zápalov pľúc a vtedy už nie je často pomoc. Chýbal protokol, liečilo sa, v úvodzovkách, cez telefón, ak vôbec.
Ďalšia vec, po druhé. Matovičova atómová bomba – testovanie. Ľudia často natlačení na seba spolu išli na test v autách a v autobusoch a tak jeden pozitívny mohol nakaziť ďalších štyroch v aute a 20 v autobuse, keď sa vracali naspäť.
Dehones... Po tretie. Dehonestovali ste a zakazovali ste Ivermectin, Isoprinosin sa používal len pri vyvolených.
Po štvrté. Vakcíny majú negatívne následky po celom svete, majú obrovský počet mŕtvych pri rôznych príčinách, len u nás je to zázračne 7 ľudí, či koľko.
Po piate. Očkovaní ochorejú, umierajú na ventiláciách, ja sám poznám takých ľudí, dokonca niektorí boli moji známi a dokonca aj moji kamaráti.
Takže vakcína nespôsobuje slabší priebeh, je to kec!
Skryt prepis

7.12.2021 o 16:09 hod.

Mgr.

Stanislav Mizík

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 16:11

Martin Borguľa
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem za slovo. Kolegom, ktorí ma upozorňovali na to, že mohli sme robiť lepšie analýzy, mohli sme podporovať iné prevádzky, chcem len povedať, že áno, mohli a mohli ste to isté robiť aj vy, stačilo tento zákon vo forme, v akej bol, posunúť do druhého čítania. Neboli ste to ochotní urobiť. Druhé čítanie bolo presne na to, aby sme si sadli, analyzovali, diskutovali, mudrovali a to najlepšie možné sem priniesli. A mne je jedno, že či to robí koalícia, opozícia, je to v prospech ľudí.
A teraz, pán Viskupič, prosím vás pekne, vzdajte sa predsedu finančného výboru. S plnou vážnosťou vás o to prosím. Vy ste sa počuli, čo ste povedali? Vy ste povedali, že my sme išli dať pol miliardy do hospodárstva. A tomu, to sú vaše slová, tomu sa podarilo zabrániť. Vás ľudia z reštaurácií, hotelov a iných prevádzok budú vidlami hnať. Vidlami! To, čo tu bude, to ste nevideli. Vy, teraz dostanú ľudia po 300 euro, viete, čo s nimi urobia? Napchajú si ich do ponožky. Každý, lebo čaká ešte horšie časy, ešte horšie časy. Nebudú ich míňať. Nebudú ich míňať, tak ako museli by míňať práve tie pánove Matovičove poukazy. Tých 500 mil. by išlo 100-percentne do hospodárstva, 300 mil. v hotovosti pôjde veľká väčšina do ponožky.
Pán Viskupič, vy nemáte čo robiť na predsedovi finančného výboru. Toto, čo ste vy dneska predviedli, a prepáčte, môj brat podniká v gastre, podniká v hotelierstve, podniká vo fitnescentrách, ten prvý mi bude rozprávať, že čo, či sme sa to, či sa to zbláznili v tej SaS-ke. Ja keby som nebol v SME RODINA, tak môj brat dá hlas vám. Ja som presvedčený, že po dnešku nikdy, nikdy. Vy ste zabránili tomu, aby pol miliardy išlo priamo do hospodárstva. Pol miliardy priamo do hospodárstva, do gastroprevádzok, ktoré zaplatia svojich zamestnancov, ktoré odvedú dane, ktoré budú platiť dodávateľov, tí dodávatelia... (Prerušenie vystúpenia časomerom.)
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

7.12.2021 o 16:11 hod.

Ing.

Martin Borguľa

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie v rozprave 16:13

Tomáš Šudík
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Vážení kolegovia, dovoľte sa aj mne tak už netradične vystúpiť k predkladanému návrhu zákona, ktorý predkladá minister financií a ministerstvo, pán minister Igor Matovič.
S rukou na srdci o sebe dlhodobo hovorím, že som pravičiar a netajím to. A som zástancom toho, aby sme hľadali komplexné riešenia a nielen nejaké jednorazové príspevky. Ale doba, v ktorej sa nachádzame, určite nie je štandardná, a preto potrebujeme aj neštandardné riešenia. Preto som sa rozhodol podporiť v súčasnosti už 300-eurový príspevok.
Ja si dovolím, som sa tak rozhodol to vyjadriť nejakým menším príbehom. Pochádzam z Humenného, skadiaľ pochádzajú aj ďalší traja poslanci Národnej rady. Sme stamaď štyria. Každý pondelok sa snažím čo najviac času tráviť vo svojej kancelárii, ktorú mám, kde za mnou chodia ľudia. Samozrejme, v čase COVID-u som to o niečo obmedzil, aby som mohl týchto seniorov, ktorí ma najčastejšie navštevujú, chránil. Dole jedno poschodie podo mnou sa nachádza reštaurácia. A idem si tak hore, hore do svojej kancelárie a zrazu som tam stretol staršiu pani, ktorá ma oslovila: Pán Šudík, prosím, prosím vás, povedzte tým vašim kolegom v koalícii, ale aj v opozícii, podporte predkladaný návrh zákona. V tom čase ešte 500-eurový, dnes už 300-eurový pre každého zaočkovaného.
Ja nechcem teraz kritizovať opozíciu, ale len konštruktívne povedať, keď som sa s tou pani pustil do debaty, mi povedala, že po 35 rokoch práce má 370-eurový dôchodok. Dvanásť rokov sa tu terajšia opozícia snažila budovať sociálny štát. Za 12 rokov vybudovala sociálny štát, v ktorom dôchodca za 35 rokov svojej práce má dôchodok smiešnych 370 eur. Je toto normálne? 370 eur má táto pani svoj dôchodok. A opozícia nás tu kritizuje, ako my málo pomáhame dôchodcom. My sme pri moci, teda pri vláde druhý rok. Vy ste boli 12 rokov, 12 rokov a táto pani má smiešny dôchodok.
Tak sme to začali pomaličky analyzovať, kde tie peniaze míňa. Z toho skoro 37-eurového, 380-eurového dôchodku zaplatí mesačne 180 za byt a ostane jej 200 eurá na prežitie. Z tých 200 eurá stovku ju stoja lieky, noviny, mobil, ktorý zaplatí, a ostane jej k živobytiu stovka. Je to 3 eurá a 33 centov na deň. Tá pani žije z troch eura a 33 centov na celý deň a za to si musí kúpiť raňajky, obed a večeru. To je stravná jednotka, ktorú má. To je výsledok 12 rokov budovania sociálneho štátu.
Ako sme tak ďalej s tou pani rozprávali, tak naša samospráva v Humennom podporuje seniorov. Vieme, že doba je ťažká, tak nejaká táto pani, ktorá má výšku dôchodku 380 eur, dostane príspevok od našej samosprávy v podobe dvoch eurá a obed stojí v reštaurácii štyri. Takže to tá pani doplatí 2 eurá za ten obed a ten obed si musí rozdeliť, do tých 3,33 minie dvojku, si musí rozdeliť, aby si z neho zaplatila, a teda si ho rozdelila na obed a na svoju večeru. Tvorí jej celodenný pokrm. (Prerušenie vystúpenia predsedajúcim.)

Grendel, Gábor, podpredseda NR SR
Prepáčte, pán poslanec, že vám do toho skáčem, ale v zmysle rokovacieho poriadku by sa mal v sále nachádzať pán navrhovateľ.

Šudík, Tomáš, poslanec NR SR
Takže počkám.
Skryt prepis

Vystúpenie v rozprave

7.12.2021 o 16:13 hod.

Bc.

Tomáš Šudík

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie v rozprave 16:18

Tomáš Šudík
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem.
No a keďže tá mimoriadna situácia v súčasnosti, všetci dobre vieme, že stúpajú ceny energií. Znova počúvame v pléne klamstvá, že za zvyšovanie cien energií môže vládna koalícia. No nuž každý si dokáže v dnešnej dobe vygúgliť, že energie stúpajú dlhodobo. Nestúpajú len dané volebné obdobie a nie, nemôže za to Richard Sulík, ako sa to tu snažíme hovoriť, jednoducho tak sa vyvíja trh a jednoducho tie ceny energií budú stúpať a stúpali a budú stúpať, či by ste boli pri vláde vy, títo, títo alebo tí, jednoducho ceny energií budú stúpať, lebo také je trhové hospodárstvo.
Keď to prepočítame, a ešte by som dokončil, že cena tepla, taký príklad, kvôli perfektnému manažovaniu zo strany SMER je v Humennom jedna z najdrahších na Slovensku. Máme investičný dlh na potrubia v Humennom cez 14 mil. eur, že sa do potrubí nedávali žiadne peniaze. V týchto potrubiach uniká množstvo tepla a tým pádom koneční spotrebitelia občania musia platiť za to, že mesto v manažmente zlyhalo a za predchádzajúcej vlády SMER-u neinvestovalo do rekonštrukcie potrubí, čo navyšuje cenu.
Ak to teraz takto rozmeníme a tá pani, jej ostáva mesačne nejaká tá stovka a z týchto troch, jej ostane nejakých 20 eurá mesačne. Cena, navýšenie, keď sa zvýši cena tepla a iných energií, tá pani nebude mať z čoho žiť. Nebude mať z čoho žiť. Ja preto podporujem túto mimoriadnu finančnú pomoc v tomto čase, to, že táto pani nebude mať z čoho žiť. A to hovorím vám, opozičným poslancom, pretože ona mi to povedala, aby som to vám všetkým povedal. Jednoducho je mimoriadny stav. Tá pani sa nesťažuje v stave, v akom žije. Dlhodobo tak celý život prežila, že jej ostalo 20, 15 eurá mesačne, 5 eurá. Jednoducho chápala to, aký je, bohužiaľ, stav, nesťažovala, chápala, aké sú podmienky, aký je vývoj. Ale teraz ju to môže negatívne ovplyvniť.
Pozerám, že už mám aj na seba pár faktických poznámok a určite budete na mňa reagovať, veď vy tu navrhujete energetické šeky, aby sme pomohli, pomohli seniorom, dali im rôzne príspevky. Ale špajza ostala prázdna. Povedzme si to po pravde. My tie peniaze nejdeme vyčarovať.
Inštitút hodnoty za peniaze vyčíslil, že taká liečba, život človeka nás v dôchodkovom veku stojí 12-tisíc euro. My, ak dáme tým ľuďom príspevky a ich motivujeme sa zaočkovať a napríklad pri tých 12-tisíc eur pomôžeme 40 seniorom a vieme, že vakcína chráni ľudské životy, pomáha v lepšom priebehu a u tých 40 ľudí je vypočítané, že by 1,88 % skončilo v nemocnici, tá liečba by bola násobne drahšia. My tie vlastne peniaze presúvame z minister... z nemocníc, ktoré ušetríme, práve priamo pre tých ľudí. Je to presun z miesta A na miesto B. Tie peniaze v tej špajze nie sú. Presunieme z áčka do béčka. Nepodporíme tak farmafirmy, ktoré tu dlhodobo kritizujete, ale tie peniaze môžu podporiť miestnych podnikateľov. Miestnych podnikateľov v oblasti gastra, služieb a podobne. A tým seniorom môžme pomôcť. To je momentálne jediná alternatíva, ako tie finančné prostriedky nájsť, ich presunúť, tým, že budeme chrániť život a zdravie seniorov, a využiť ich efektívne a pomôcť ľuďom, ktorí si to zaslúžia. Je to len presun.
Viem, že viacerí tu z vás ste priamo zos Bratislavy a nikdy ste neboli na východe Slovenska, kde je obrovská chudoba. Je tam chudoba a ľudia tie peniaze v tejto mimoriadnej situácii potrebujú. Ak nie sú v tej špajze, sú možnosti, ako ich presunúť. Jak to, ja verím, že to všetci využijeme a podporíme tú pani Aničku, ktorá má fakt ťažký život, ale nesťažuje sa. Ale iné, čo chce, je vaša podpora. Ja pevne verím, že dnešnú schôdzu aj pozerá, keďže mi to sľúbila, aby som k vám prehovoril, a verím, že bude spokojná. Pretože som povedal každé slovo, ktoré mi ona povedala, aby som odkázal vám opozičným politikom.
Zahoďte svoje egá momentálne, ide o pomoc ľuďom. Pomoc ľuďom, ktorí to reálne potrebujú. Pomoc ľuďom v štáte, ktorý sa 12 rokov budoval ako sociálny, ale, bohužiaľ, sociálny nie je, keď sú tu takéto podmienky.
Tak ešte raz vám chcem všetkým vopred poďakovať, ktorí v sebe nájdete odvahu, zahoďte nejaké stranícke tričká, že stranícku politiku a podporíte daný návrh zákona. Pretože pomôže tým ľuďom a je to šanca, ako tie peniaze pre tých seniorov nájsť.
Ďakujem.
Skryt prepis

Vystúpenie v rozprave

7.12.2021 o 16:18 hod.

Bc.

Tomáš Šudík

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 16:23

Tomáš Taraba
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Vážený pán Šudík, tak predpokladajme, že tú Aničku ste naozaj v živote stretli a ste si tento príbeh takto nevymysleli. Áno, verím tomu, že, že vám mohol niekto povedať, ako strašne sa ťažko teraz žije pri zdražovaní energií. A odkážte teda pani Aničke, že takto zle sa žije aj očkovaným, aj neočkovaným dôchodcom.
A keď ste nás vyzvali, aby sme odhodili stranícke tričká a podporili teda tých dôchodcov, teda pani Aničku, tak povedzte pani Aničke, že my chceme podporiť aj nejakú pani Jozefínu, ktorá očkovaná nie je a očkovať sa nedá, pretože má presne tie isté výdavky, má presne ten istý dôchodok, a teda zahoďte, pán Šudík, tie stranícke tričká a rozdajte potom tú pomoc, mali ste ešte včera 500 mil., tak rozdajte tú pomoc im všetkým, na to dostanete podporu z opozície a nemá dôvod to byť viazané na žiadne iné podmienky. Ďakujem. Lebo ide o sociálnu pomoc.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

7.12.2021 o 16:23 hod.

Ing. Mgr.

Tomáš Taraba

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 16:24

Milan Potocký
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem za slovo. Pán poslanec Šudík, som rád, že si vo svojej rozprave upozornil na jeden dôležitý fakt, ktorému sa v dnešnej rozprave málo venujeme, a to je, že táto kríza, ktorá je v spoločnosti, tá veľká frustrácia, znechutenie a to, že sú ľudia ubití, nie je len o COVID-e, ale tá pandémia naplno odkryla, aký sociálny štát tu SMER 12 rokov budoval.
Naozaj ľudia za vás, páni poslanci zo SMER-u, vznikol pojem pracujúca chudoba na Slovensku. Mnohí dôchodcovia naozaj žijú zo dňa na deň a nie práve len teraz dva roky a už niekoľko desať rokov. Takže nie je to len o pandémii, ale aj o tom, že tento sociálny štát, ktorý ste tu budovali, bola obyčajná „Potemkinova dedina“ a stále ste dôchodcov a seniorov ťahali za nos nejakými trinástymi dôchodkami, ktoré ste im reálne nevyplatili. A teraz, keď táto finančná pomoc reálne prichádza, aj tento univerzálny návrh, ktorý mal pomôcť gastru a podnikateľskému prostrediu, ste jednoducho odmietli.
Ja som veľmi rád, že prichádzame s návrhom tohto zákona z dielne ministra financií a že reálne pomôžeme ľuďom, ktorí to najviac potrebujú, a zároveň nenásilným spôsobom, dobrovoľným, budeme motivovať ľudí, aby sa dali zaočkovať.
Ďakujem.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

7.12.2021 o 16:24 hod.

Milan Potocký

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 16:25

Magdaléna Sulanová
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem pekne. Pán kolega Šudík, nalejme si teda čistého vína. Primárny cieľ návrhu tohoto zákona je, aby sa zvýšila očkovanosť predovšetkým seniorov. Tak nerozprávajme tu o pomoci dôchodcom a podobne. Či on dostane 300 alebo 500 eur jednorazovo, vy si myslíte, že takému dôchodcovi, čo má 300-400-eurový dôchodok, že mu to pomôže? To je skutočne kvapka v mori, to je smiešne.
Je to jediné, čo na tom je, že tí, ktorí sa už dali zaočkovať a mnohí z nich riskujú, pretože majú veľké zdravotné problémy z toho, tak tí dostanú malilinké odškodné, či teraz už iba 300 eur.
Ja chcem varovať dôchodcov, aby si dobre rozmysleli, či za nejakých 300 eur, ktoré minú na dva-tri nákupy v potravinách, či riskujú svoje zdravie. Uvedomme si jednu vec, máme skúsenosti s očkovaním už od 2. svetovej vojny. To bola obrna, hepatitída, tuberkulóza a tak ďalej a tak ďalej. A máme s tým dobré skúsenosti. Ja s tým absolútne súhlasím. Ale o čo je iná teraz vakcína? Teraz vakcína vyžaduje rúška, vzdialenosti, platí sa za to, aby sa očkovalo. To predtým nikdy nebolo. Jednoducho sme sa zaočkovali a boli, ďalej neboli nikdy, teda nie nikdy, boli úplne ojedinelé vedľajšie účinky. Teraz tých vedľajších účinkov je neporovnateľne viacej. Takže treba si to rozmyslieť.
Jedná sa iba o to, že pán Matovič sa riadi „podľa seba súdim teba“ a myslí si, že na pouhých 300 eur naláka dôchodcov... (Prerušenie vystúpenia časomerom.)
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

7.12.2021 o 16:25 hod.

Ing.

Magdaléna Sulanová

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 16:27

Jozef Šimko
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem pekne za slovo, vážený pán predsedajúci. Vážený pán kolega, pán Šudík, ja som si vás podrobne vypočul, aj tú príhodu s tou starenkou z Humenného. Verte mi, že tá situácia nie je taká len na východe Slovenska v Humennom. A taká istá situácia je aj na juhu Banskobystrického samosprávneho kraja. Tam tie dôchodky tiež sú 300-400-eurové. A s takými istými problémami sa boria aj títo naši dôchodcovia aj v okrese Rimavská Sobota, Lučenec, Poltár, Revúca, Rožňava a tak ďalej a tak ďalej.
Ale ja by som tu chcel na jednu vec poukázať. Pán Matovič navrhoval sumu 500 eur plus 100 eur. Ja som pred chvíľou vyzval pána Matoviča, aby uvažoval nad tým, či by sa nedalo zmeniť, tá suma, 500 plus 100 na 300 plus 300.
A prečo to navrhujem? Tých 500 eur za očkovanie v podstate by šlo možnože v mesiaci marec, apríl, máj budúceho roku. Ja navrhujem, aby tá tristovka z tých 600 eur, aby to išlo do konca mesiaca január, aby sme v prvom rade tým našim dôchodcom pomohli, či na východe, či na strednom Slovensku.
A, kolegyne, kolegovia, ja som tento návrh v podstate do určitej miery už aj predrokoval aj s pánom predsedom Národnej rady, s pánom Kollárom. Verte mi, že nebol proti.
Ak ste počuli aj pána Tomáša, aj on naznačil, že toto by snáď bolo riešenie. Alebo napríklad aj dokonca aj pán Kotleba, že dalo by sa nad tým uvažovať.
Vážené kolegyne, kolegovia, ak chceme, aby tento zákon prešiel do druhého čítania, aby sme to mohli v podstate o tom hovoriť ďalej, prosím vás, vážený pán predseda, vážený pán minister, uvažujte nad tým, či by sa to nedalo zmeniť. Pretože ak to nezmeníte vy, iný to nevie zmeniť. Tak v tom prípade sa stane to, že tento zákon pôjde do zabudnutia a nedostane ani jeden dôchodca nič. Ani zaočkovaný, ale ani dôchodca nad 63, 64 rokov.
Tak preto vás prosím, vážený pán Matovič, zvážte tento návrh. Ak to dáte, dáte prísľub, som presvedčený, že to ľudia podporia do druhého čítania.
Ďakujem pekne.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

7.12.2021 o 16:27 hod.

JUDr.

Jozef Šimko

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video