51. schôdza

23.11.2021 - 14.12.2021
 
 
Loading the player...

Prosím povoľte Vášmu prehliadaču prehrávať videá vo formáte flash:
Google Chrome | Mozilla Firefox | Internet Explorer | Edge

Vystúpenie s faktickou poznámkou

8.12.2021 o 16:04 hod.

Ing.

Radovan Kazda

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video
 
 
 

Vystúpenia

Zobraziť vystúpenia predsedajúceho
 
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 15:55

Peter Pollák
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem pekne, pán predsedajúci.
Pán Tomáš, ja len chcem sa opýtať, že či vy sám ste zaočkovaný, či vaši rodičia sú zaočkovaní a či ste k tomu, či ste im k tomu teda, či ste ich k tomu vy prehovorili.
Rozoberali ste tu pandémiu, priebeh pandémie, Mareka Krajčího, Igora Matoviča, Hegera, Lengvarského a tak ďalej. Spomínali ste tu aj mačkopsa. No tým slovom ste vyjadrili akurát tak synonymum vašej strany, lebo vy ste taký mačkopes. Očkovanie, proti očkovaniu. Vyzývame 60+ na očkovanie, vy nevyzývate tých 60+ na očkovanie.
To, že každý jeden koaličný partner má nejakú predstavu pred koaličnou radou, s čím ide na koaličnú radu, to je, to je vlastne aj plus pre túto koaličnú, pre túto koalíciu, lebo vy keď ste išli alebo teda mali koaličnú radu, vaše vlády, tak vy ste museli hovoriť stále to isté, lebo mali ste tam jedno také to spojítko a to možno boli aj peniaze. Vy ste si nemohli dovoliť, tak ako ste tu sedeli, povedať nejaký iný názor. To, že si dokáže povedať náš koaličný partner svoj názor, ja to vnímam ako plus.
Zdražovanie energií. No, zdražovanie energií a to, že tí ľudia si to jednoducho nevedia zaplatiť, je vizitka dvanásťročnej vlády SMER-u. To, že tí ľudia naozaj majú toľko financií, čo majú, je, bohužiaľ, bohužiaľ, vizitka vašich vlád. Že nemajú z čoho zaplatiť.
Vám nejde naozaj o tú finančnú pomoc pre tých najslabších alebo nízko zarábajúcich alebo teda nízkopríjmových ľudí, dôchodcov 60+, lebo ak by vám išlo, tak by ste zahlasovali za tento zákon.
Ešte raz. Podporujete vy vlastne to očkovanie 60+, tak ako vyzval Pellegrini vlastne ľudí k tomu, aby sa teda išli zaočkovať? Ak nie, tak, prosím vás, pán Pellegrini, spravte si... (Prerušenie vystúpenia časomerom.)
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

8.12.2021 o 15:55 hod.

Mgr.

Peter Pollák

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 15:57

Milan Mazurek
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Pán poslanec, je naozaj vtipné, keď táto vládna koalícia prezentuje nejaké výsledky. Presne, ako ste spomínali, ako sme tu videli všetci na vlastné oči a počuli na vlastné uši, ako pán Krajčí argumentoval o špičkovej štúdii zverejnenej v špičkovom časopise, štúdii, ktorej bol spoluautorom, to znamená štúdii, ktorú si nepochváli nikto iný, len on sám. Ale to tak býva u stroskotaných ľudí, že keď ich nepochváli nikto zvonka, tak sa pochvália sami, aby mali vlastne dôkaz o tom, že vlastne to, čo robia, má nejaký zmysel.
Ale keď už pán Krajčí hovoril o tej štúdii v súvislosti s celoplošným testovaním, prečo pán Krajčí nepovedal, kedy sa tých ľudí, ktorí sa boli celoplošne testovať, pýtali, či súhlasia s tým, že sa testovaním stávajú subjektom štúdie pána Krajčího? Lebo keď sa tu v parlamente chváli, že oni robili štúdiu celoplošným testovaním, tak je predsa normálne, že každý subjekt, na ktorom sa niečo testuje, v tomto prípade všetci obyvatelia Slovenskej republiky, povinne by mal vyjadriť súhlas so štúdiou. Ale táto vláda sa tu verejne prizná k tomu, že na vlastných obyvateľov robí experimenty, ktoré mohli siahnuť na množstvo ľudských životov, a ešte sa tým vlastne chvália. Rozumiete, to je kráľovstvo krivých zrkadiel tejto nepodarenej vlády.
Úplne rovnako je to potom s tými Hegerovými výsledkami, o ktorých ste hovorili. Tak on sa vlastne verejne pochváli, že Slovensko má najpomalší rast ekonomiky v celej Európskej únii. To už by nedokázal skutočne ani Pat a Mat, čo dokáže Heger s Krajčím. Veď to je neuveriteľné, ale táto vláda žije skutočne vo vlastnom svete, v bubline, v bubline, do ktorej sa obyčajné názory obyčajných, tvrdo pracujúcich ľudí, ktorí zažívajú ten normálny, reálny život, to je niečo, čo oni už dávno nepoznajú, lebo sa odtrhli od reality, do tejto bubliny sa tieto názory, postoje a skúsenosti týchto ľudí nedostávajú. Oni vlastne ani nie sú v kontakte s tými ľuďmi, veď keby sa Matovič prešiel bez ochranky po ulici, tak naňho pľujú zo všetkých strán. Takíto ľudia nemajú kontakt s tou realitou a potom to tak aj vyzerá.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

8.12.2021 o 15:57 hod.

Bc.

Milan Mazurek

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 15:59

Eduard Kočiš
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem pekne za slovo, pán predsedajúci.
Pán kolega, v tej vašej rozprave zazneli naozaj iba fakty, ktoré nemôžu sa nazvať nijako inak len úplne podloženou demagógiou zo strany predchádzajúceho pána predrečníka, ktorý tuná prichádza s ďalšou atómovou zbraňou. Bolo povedané, že celoplošné testovanie fungovalo zázračným, skvelým a kultivovaným spôsobom. Ale keď sa premenovalo na celoplošný skríning, tak jednoducho to bol taký prepadák, aký európsky priestor jednoducho nezažil.
Ďalšie skvelé myšlienky ako úžasná zaplatená štúdia pána Krčméryho, Jarčušku a bývalého ministra Krajčího v časopise Science bola niečím skvelým. No jasné, veď keď ja budem písať nejakú štúdiu, tak prirodzene na nej, v nej nebudem na seba kydať, pretože je to moje autorské dielo, to by len nejaký ťažký schizofrenik mohol spraviť, ale to sme si už z radov vládnej koalície naozaj zvykli.
Členovia vášho slávneho konzília odborníkov, členovia vášho slávneho krízového štábu už naozaj ne-ve-dia, čo ste kedy prijali, čo ste kedy zrušili, čo ste niekedy obmedzili, čo ste, naopak, do týchto vyhlášok a nezmyselných doplňujúcich podzákonných noriem doplnili. Vy sami vlastne už neviete, čo ste vlastne zalátali, čo ste prišili, čo ste priplátali. A skúste mi tak jednoducho, v krátkosti, v múdrosti nejakej vašej, pretože daj, panebože, múdrosť, ako mnohí vaši sympatizanti to stále rozprávajú, ako má bežný občan, ako má bežný živnostník, ako má bežný podnikateľ, bežný zamestnanec, bežný zamestnávateľ jednoducho sledovať tie všetky hlúposti, čo vlastne platí, čo už je zrušené. A čo sa týka adresnosti pre dôchodcov, tak tá je nulová.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

8.12.2021 o 15:59 hod.

Mgr.

Eduard Kočiš

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 16:01

Miroslav Suja
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem za slovo, pán podpredseda.
Pán poslanec, som rád, že ako očkovaný nesegreguješ ľudí na rozdiel od tejto našej súčasnej fašistickej vlády.
A zareagujem ešte na to, čo si hovoril, že pýtal si si analýzu od tohto blázna. Ale to si dúfam, nemyslel vážne, lebo ani nevedia, čo to analýza je. Však to ako keby si chcel, aby tú vedeckú štúdiu napísal niekto druhý a nie oni, tak aj tú analýzu by si napísali oni sami a tú by ti dali. Tu nejaké racionálne riešenie alebo návrhy je zbytočné vyžadovať alebo čakať od týchto bláznov. To je úplne zbytočné aj sa k tomu vyjadrovať. Oni kopu týchto výrazov ani nepoznajú.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

8.12.2021 o 16:01 hod.

PaedDr. Mgr.

Miroslav Suja

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 16:02

Igor Kašper
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Pán kolega Tomáš, viete, aký mám ja pocit? Že najväčší problém je, že tento zákon predkladá minister financií Igor Matovič, lebo keby to predkladal hocikto možno iný, tak s tým nemáte taký problém. Veď čo môže byť už na tom zlé, že dôchodcovia dostanú 300 eur? Čo ste vy neboli schopní za dvanásť rokov dať takúto sumu a my už takúto sumu vlastne za posledný rok a podobnú sumu dávame tretíkrát, či už pred Vianocami, alebo formou tohto osobitného príspevku. Aj keď sa priznám, že mne by sa oveľa viac páčila suma 500 + 100, ako bolo pôvodne, pretože tá suma by išla do ekonomiky, išla by do gastra, do reštaurácií, do hotelov, do služieb, do športu, aj keď by to pôvodne stálo možno štátnu pokladnicu viac, ale vrátilo by sa nám to naspäť či už formou daní, zamestnanosti, alebo aj ekonomickým rastom. Tu som, priznám sa, nepochopil trošku postoj strany SaS, od ktorej by som čakal skôr opačný postoj.
Môžete nám vyčítať a kritizovať nás za komunikáciu, to beriem, môžete nás kritizovať za nejaké zákony, tiež to beriem, ste v opozícii, ale nás kritizovať za dôchodky, tak to mi príde naozaj extrémne farizejské, lebo to, čo ste si dovolili vy, si nedovolila žiadna vláda a žiadni poslanci na svete, schváliť 600 mil. na dôchodky, ktoré ste nemali nielenže v rozpočte, ale nemali ste ich nijako kryté. Veď to si nedovolia ani v Burundi, ani na Madagaskare, ani v Burkine Faso, ani nikde inde na svete. V tomto sme naozaj prví. Takže vy nemáte naozaj morálne právo o dôchodkoch povedať vôbec, ale že vôbec nič.
A na záver, vy veľmi ťažko niekedy beriete, keď vás kritizujú, či už poslanci, alebo členovia vlády, o tom, že ste nám tu nechali prázdnu špajzu. A ja tiež s týmto výrokom nesúhlasím, že ste nám nechali prázdnu špajzu, lebo vy ste nám ani tú špajzu nenechali.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

8.12.2021 o 16:02 hod.

Ing.

Igor Kašper

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 16:04

Radovan Kazda
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Pán poslanec, vy ste vyčítali, že táto vláda odporúča občanom, aby šetrili na energiách a nie, aby im dala 500 eur priamo na podporu, no ale zároveň ste citovali vlastne odporúčania Úradu pre reguláciu sieťových odvetví. Úrad pre reguláciu sieťových odvetví je nezávislý úrad, nie je vládou, to asi neviete presne, čo je. Za vašich čias to bol závislý úrad, ale je to naozaj nezávislý úrad. Ale aj keby to, aj keby to tvrdila vláda, čo je na tom zlé, preboha, veď šetrenie energiou je naprosto dôležité a platí bez ohľadu na to, že aká je cena elektriny alebo plynu. To šetrenie je naprosto dôležité preto, aby vedel každý občan ušetriť nejaké prostriedky z energií a neplytval nimi.
Čo sa týka vášho návrhu rozdeliť celú sumu bezúčelovo a navyše teda 500 mil., tak tento návrh v porovnaní s tým, ktorý tu teraz leží, nemá žiaden motivačný účinok pre očkovanie, a dokonca ani nerieši teda tú distribúciu dotknutým podnikom. Vieme, že teraz sa rieši nejaká novela, ale nemá absolútne žiadny účinok ten motivačný, ten, o ktorom, ten návrh, o ktorom vy hovoríte, a je to naozaj v prípade, v tomto stave by to naozaj boli vyhodené peniaze, žiaľ, veľmi veľkou záťažou pre rozpočet verejných financií. A ja, samozrejme, netvrdím, že dôchodcovia nepotrebujú peniaze, ale tento návrh naozaj nie je momentálne v tejto situácii absolútne prijateľný.
A ešte by som naozaj chcel sa dotknúť toho, že čo ste vy a teda vaša strana robila pre podporu očkovania. Až do minulého týždňa ste nijakým spôsobom voličov nemotivovali k očkovaniu.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

8.12.2021 o 16:04 hod.

Ing.

Radovan Kazda

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 16:06

Andrej Stančík
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem za slovo.
Pán Tomáš, vy v tom HLAS-e a SMER-e, vy ste tí kaviároví socialisti. Vy to máte plné ústa pomoci chudobným a dôchodcom, a sami žijete v luxuse, máte drahé obleky na mieru, máte luxusné autá, luxusné byty, solárka a tak ďalej. Vy ste normálne že taká matka Tereza slovenskej politiky, ale správate sa ako najväčší papaláši, ale to už je vo vašej DNA.
Je veľmi ironické, že dnes hovoríte o tom, že vy chcete dať 500 mil. dôchodcom, no, pretože dnes vyšla správa o tom, že Slovensko zaplatí okolo 500 mil. pokutu za kšeft počas vašich vlád. Za kšeft počas vlád Fica a Pellegriniho zaplatíme 500 mil. eur pokutu EÚ. Ak máte Boha pri sebe, tak by ste mali teraz ísť na tlačovku, vy ich robíte každý deň, takže určite sa nájde čas a priestor, a povedať: Prepáčte mi, dôchodcovia, radi by sme vám dali 500 mil. euro, ale, bohužiaľ, kvôli tomu, že naši ľudia kšeftovali, týchto 500 mil. eur pôjde do Bruselu a nie tým dôchodcom, o ktorých hovoríte. Lebo tí dôchodcovia sú vám dobrí iba ako potrava pre kanóny. Na generovanie volebných hlasov a percentíčiek. A keď príde do tuhého a dôchodcovia nám zomierajú v nemocniciach a mnohí sa odmietajú očkovať, tak vy nemáte ani toľko bazálnej slušnosti a zodpovednosti, aby ste týchto dôchodcov vyzvali, aby sa dali očkovať. Nie. Vy radšej populisticky naháňate percentíčka, aby ste náhodou o nejakého voliča neprišli, aby ste boli vždy za pekných.
A na záver o štúdiách o plošnom testovaní v prestížnom vedeckom časopise by sa určite nemali vyjadrovať tí, ktorí by dokázali publikovať maximálne tak leporelo.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

8.12.2021 o 16:06 hod.

Mgr.

Andrej Stančík

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 16:08

Miroslav Urban
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem za slovo.
Posledný dobrovoľný pokus o rozšírenie vakcinácie na dôchodcov vám nevychádza. Bohužiaľ, je problém vo vašej komunikácii a neúmernom tlaku, ktorý nakoniec aj tak k ničomu nepovedie. Tento zúfalý pokus nepokladám za úplne správny a už sa tu črtá nová perspektíva povinného očkovania, dokonca preplácania spoluúčasti na zdravotnej starostlivosti u ľudí, ktorí neboli alebo nie sú očkovaní... (Prerušenie vystúpenia predsedajúcim.)

Grendel, Gábor, podpredseda NR SR
Pán poslanec, reagujete na pána poslanca Tomáša.

Urban, Miroslav, poslanec NR SR
Áno, na pána Tomáša. Ja si myslím, že to očkovanie, ako už aj spomenul kolega, nebude úspešné, nakoľko tá ďalšia varianta, ktorý je omikron, dneska boli zverejnené dáta, že vakcína proti pôvodnému vírusu je 40-krát menej účinná ako proti pôvodnému vírusu, takže teraz ako nútiť ľudí, aby sa očkovali, keď nevieme, aký ten efekt reálne bude, mi príde dosť už nekorektné a je to neskoro. Ak ste mali robiť kampaň, tak tá kampaň mala byť v auguste, v septembri, vtedy ste mohli vystupovať v takom pozitívnom smere. A ak pomôcť, tak pomôžme všetkým dôchodcom, dajme im všetkým 200 euro a ja myslím, že to je určite lepšia cesta, ako zase tú spoločnosť deliť, rozdeľovať, ísť na povinné očkovanie, spoluúčasti a podobne. To neviem, to nevedie k ničomu dobrému.
Ďakujem.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

8.12.2021 o 16:08 hod.

MUDr.

Miroslav Urban

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 16:10

Jozef Šimko
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem pekne.
Vážený pán predsedajúci, vážený pán Tomáš, vážené kolegyne, kolegovia, nebudem už opakovať známe skutočnosti, ale len konštatujem fakt, a nie je to len skutočne môj názor, že pandémiu, bohužiaľ, na Slovensku nezvládame a riešime toto akože neúspešne. Áno, dôkazom sú aj najmä dve skutočnosti. V druhej vlne sme mali najviac zomrelých z vyspelých krajín a v súčasnosti sa radíme medzi svetovú špičku. Dámy a páni, uvažujte, svetovú špičku v nakazenosti!
Ľudia sa nás tu skutočne právom pýtajú, že prečo je tomu tak. A sú to oprávnené otázky. Na základe výstupov z médií z vlastných skúseností robia svoj jednoduchý záver a konštatujú, že vinou tvrdej straníckej politiky, kde každá strana sleduje svoje záujmy, sa hrá na vlastnom piesočku, je naša spoločnosť, bohužiaľ, dámy a páni, kolegovia, pán Tomáš, je rozdelená. Ľudia, áno, ľudia, ktorí žijú dole, napríklad aj na juhu Banskobystrického kraja, najmä v menej rozvinutých okresoch, sú vedomí, že každá reforma má svojich víťazov. Ale na druhej strane musíme povedať, že má aj svoje obete a poškodených a vždy sa nájdu politici, ktorí túto skutočnosť využívajú na získavanie pochybnej, áno, pochybnej popularity. Aj preto mnohí neveria politikom, vážené kolegyne, kolegovia, a aj preto naša spoločnosť, bohužiaľ, dnešného dňa, v dnešnej dobe je rozdelená.
Vrátim sa ale k problémom s pandémiou a pokúsim sa aj dať nejaké riešenie. Všetci vieme, že zaočkovanosť našej dospelej populácie je nedostatočná. Je pod úrovňou v okolitých krajinách. Podľa oficiálnych údajov je až 83 % pacientov liečených v nemocniciach s COVID-19. Títo ľudia sú nezaočkovaní alebo má len jednu dávku vakcinácie. Poznáme aj tú smutnú skutočnosť, že aj na umelej pľúcnej ventilácii sú najmä nezaočkovaní, z ktorých vysoké percento podľahne tejto zákernej chorobe. Dámy a páni, a preto vyzývam... (Prerušenie vystúpenia časomerom.)
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

8.12.2021 o 16:10 hod.

JUDr.

Jozef Šimko

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 16:12

Milan Kuriak
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem.
Pán poslanec Tomáš, verím tomu, že vy a vaši kolegovia, ak vôbec budete ešte aj po ďalších voľbách v parlamente, budete sedieť už iba v opozičných laviciach a nie ako ste spomenuli na adresu Igora Matoviča. On má k dobru ešte stále viac ako desať rokov, aby sa mohol prejaviť ako vládny politik. Vy a mnohí z vás zo SMER-u ste túto šancu premárnili. Za dvanásť rokov vládnutia ste ukázali celému Slovensku, ako zle ste vládli a spôsobili veľa nenapraviteľnej škody. Mrzí ma, že opozícia aj koaličný partner dosiahli svoje a pričinili ste sa o zrušenie 500-eurových poukazov. Najviac postihnuté sektory si mohli aspoň trocha cez tieto bonusy pomôcť cez zvýšenú návštevnosť svojich prevádzok. Určite by 500-eurové poukážky aj viac zvýšili dobrovoľnú zaočkovanosť.
Čo sa týka zaočkovanosti najzraniteľnejšej skupiny seniorov nad 60 rokov, vďaka vám sa pomoc výrazne znížila na 300 eur. Očakával som aj väčšiu podporu od zástupcov cestovného ruchu a gastrosektora, kontaktoval som niektorých zástupcov gastroasociácií, aby ich bolo viac počuť a aby vyvinuli trošku aj verejnú podporu ohľadom tohto navrhovaného 500-eurového bonusu. Žiaľ, nepodarilo sa to.
Ďakujem.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

8.12.2021 o 16:12 hod.

Milan Kuriak

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video