51. schôdza

23.11.2021 - 14.12.2021
 
 
Loading the player...

Prosím povoľte Vášmu prehliadaču prehrávať videá vo formáte flash:
Google Chrome | Mozilla Firefox | Internet Explorer | Edge

Vystúpenie s faktickou poznámkou

8.12.2021 o 19:22 hod.

Bc.

Romana Tabák

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video
 
 
 

Vystúpenia

Zobraziť vystúpenia predsedajúceho
 
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 19:22

Romana Tabák
Skontrolovaný text
Ďakujem za slovo, pán predsedajúci.
Pán poslanec Gyimesi, ďakujem vám za vaše konštruktívne vystúpenie. Vy ste sa opýtal, že čo je na tom zlé, aby sme pomohli dôchodcom. Nič. Ja budem hlasovať za tento zákon. Naši dôchodcovia si zaslúžia tristo eur.
Ďakujem.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

8.12.2021 o 19:22 hod.

Bc.

Romana Tabák

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie 19:22

Tomáš Taraba
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Dámy a páni, ďakujem pekne za slovo. Úvodom by som chcel tak uviesť, že keď bol volebný deň, je to dohľadateľné, ja som dal na sociálnu sieť takú výzvu alebo prosbu voličom, aby boli opatrní počas volebného dňa, lebo je tu nejaký COVID. Takže určite nepatrím do tej skupiny ľudí, ktorí by tvrdili, že to neexistuje, že to nie je.
A to, čo by som chcel uviesť druhú vec vzhľadom na môjho predrečníka, absolútne nemám problém s tým, že predkladateľom je Igor Matovič akéhokoľvek zákona. A nie je to žiadna prekážka preto, aby som taký zákon podporil.
Ale, Juraj, ty dobre vieš, a keď si tu zostal, tak si dovolím ťa spomenúť. Bolo to asi pol roka dozadu, ja som za tebou prišiel, že existuje určitá skupina ľudí, prišiel som za tebou, konkrétne to bolo s Mariánom Kuffom, sme sa stretli, ktorý ti vysvetľoval, že jednoducho existuje pre určitú skupinu ľudí situácia, že nemajú dostatočnú ponuku z toho, čo na trhu vtedy ale ešte nebolo. To znamená, ja úplne chápem, že aj po tom, čo liberáli vystrájali s Igorom Matovičom kvôli Sputniku, že už potom ste nemali tú chuť si to zopakovať druhýkrát, ale jednoducho existuje realita a podľa mňa, neviem to odmerať, ale existuje podľa môjho pocitu a v okolí dosť nezanedbateľná časť ľudí, ktorí majú etický a morálny problém s vakcínami, ktoré sú dnes na trhu. Vy tomu nemusíte prikladať žiadnu váhu, ale sú ľudia, ktorí, jednoducho pre nich je to otázka, by som až povedal výhrada vo svedomí.
A toto, čo hovorím, hovorím aj preto, lebo som pred tým vystúpením sa aj pýtal Mariána Kuffu, či to môžem použiť, boli sme aj za tebou, či by si vedel v Maďarsku vybaviť očkovanie pre typ ľudí, ktorí jednoducho chcú čínsku vakcínu. A ja si myslím, že skôr, ako pôjdete touto cestou, že máte na to hlasy, veď ste sa dohodli, ja si myslím, tak ako určitá časť ekonomickej teórie hovorí, že ponuka vytvára dopyt, ak dáte dostatočnú ponuku aj tejto skupine ľudí, ktorí majú ad jedna problém s tým, že niektoré vakcíny boli testované alebo vyvíjané na tých embryonálnych bunkách potratených detí... (Reakcia z pléna.) Ale no, môžte sa prihlásiť, pani, do rozpravy. ... čo je dneska nespochybniteľný fakt. A títo ľudia majú záujem, aby mohli byť očkovaní vakcínami, ktoré tento etický problém nemajú. Dnes na trhu je to Sinovac, je to Sinopharm, myslím, tieto dve sú schválené Svetovou zdravotníckou organizáciou. Krajiny ako Kanada ich od 1. novembra plne akceptujú ako potvrdenie vakcinácie na cestovanie do krajiny. A toto si myslím, že ak by sa podarilo naplniť v určitom momente, tak sa nám zvýši ten záujem, neviem to odhadnúť, do akého množstva, ale je to bod, ktorý aj pre časť opozície je logicky prijateľný v tom zmysle, že sa dáva možnosť ľuďom dobrovoľne sa rozhodnúť pre vakcíny, ktoré sú možno na tých starých technológiách, na ktorých sme v podstate všetci, ako sme tu, boli očkovaní počas komunizmu.
Možno to nie je nič svetoborné, možno má to nižšiu účinnosť, efektivitu, ale jednoducho vzhľadom na to, že žiaden politik by nemal len presadzovať nejakú alebo brániť nejakému, nejakému produktu len z nejakého osobného presvedčenia, tak tak, ako plne akceptujem, že aj kresťanskí politici doniesli na náš trh aj tie vakcíny, ktoré majú ten problém etický, pretože nemajú zas ani oni právo brániť tomu, aby sa k tomu dostali ľudia, ktorí tento svetový názor nemajú, myslím si, že ani tá druhá strana by nemala mať problém to, že ak by sa zadovážilo niečo druhé.
A myslím si, že ak touto cestou, ja plne si viem predstaviť, že nemáte, pán Matovič, chuť ísť do toho vzhľadom na to, čo robili, ale ak by ste do tohoto išli, dneska to nie je taký problém. Samozrejme, že prejsť celým tým procesom už dnes by nebolo asi také náročné ako pri Sputniku, pretože tieto vakcíny už disponujú proste schvaľovacím procesom. Myslím, že v Maďarsku jedna z tých vakcín je plne akceptovaná aj sa s ňou s ňou vakcinuje. A v tomto prípade si myslím, že ten prvý krok, dať ľuďom túto možnosť, tým dôchodcom, a dať im to v rámci nejakej alternatívy, že dostanú ponuku, že v poriadku, je tu nejaká pomoc, tá pomoc je vo výške nateraz ako keby 300 euro. Hovorilo sa pred pár dňami, že je možnosť mať až do 600 euro. To znamená, ak by tá prvá polovica tej sumy sa mohla použiť na to plošne a na druhej strane by tu boli ľudia, ktorí dostanú alternatívu ponuky, nejaký zoznam, nejaký, by som povedal, leták, že nech sa páči, tu si môžete vybrať aj z vakcín, ktoré nie sú genetické alebo neboli morálne pochybným spôsobom buď použité, alebo vyvíjané, alebo testované. Takže z tohto pohľadu ja si myslím, že by som videl toto ako zhodnú cestu pre poskytnutie pomoci ľuďom.
To všetci sa na tom zhodneme, že áno, je dobrá vec, keď dôchodcovia peniaze skôr dostanú, ako nedostanú, za to sa vôbec vás kritizovať nedá, ale v tej prvej vlne by som, môj pohľad, môj pocit hovorí, že bolo racionálnejšie nerozdeľovať tých ľudí, že tu jedna skupina ste tí, ktorí vakcináciu podstúpili, a druhá skupina ju ani nevie podstúpiť vzhľadom na to, že jednoducho dnes sa k tomu produktu dostať nevie.
Takže v tejto súvislosti ja by som aj navrhol pozmeňujúci a doplňujúci návrh skupiny poslancov Národnej rady k návrhu zákona, ktorým sa mení a dopĺňa zákon č. 67/2020 o niektorých mimoriadnych opatreniach vo finančnej oblasti v súvislosti so šírením nebezpečnej nákazlivej ľudskej choroby COVID-19 v znení neskorších predpisov, s tým, že:
V čl. I bod 1 znie:
„1. Za § 30s sa vkladá § 30t, ktorý vrátane nadpisu znie:
㤠30t
Jednorazová finančná pomoc pre seniorov
(1) Na zvládnutie protipandemických opatrení a zmiernenie dôsledkov rastu cien sa v roku 2022 poskytne každej jednej fyzickej osobe, ktorá do konca roku 2021 dovŕši vek aspoň 60 rokov a má trvalý alebo prechodný pobyt na území Slovenskej republiky, jednorazová finančná pomoc vo výške 300 eur.
(2) Jednorazová finančná pomoc podľa ods. 1 sa oprávnenej fyzickej osobe poskytne do 31. januára 2022 prostredníctvom okresného úradu príslušného podľa trvalého alebo prechodného pobytu oprávnenej fyzickej osoby.“.“
Následne, keby sa vytvoril priestor na doplnenie tej ponuky vakcín, ktoré na trhu sú k dispozícii, a tá ponuka by sa v tomto ako v prvom kole dala všetkým dôchodcom, tak myslím si, že sa vie pomôcť a odľahčí sa ten zdravotný systém. Pretože áno, je problém, ak celé nemocnice sú plné COVID pacientov a naozaj ľudia, ktorí objektívne, či už môžu dostať akýkoľvek infarkt a podobne, ak nemajú mať miesto, tak, samozrejme, že je to problém pre spoločnosť. To znamená, že po tejto stránke každý ľudský život má hodnotu, aj ten, ktorý kvôli tomu, že sú plné oddelenia COVID pacientov, sa tam dostať nevedia. Ale ja si myslím, že veľká časť tých ľudí, pán Matovič, by bola vám povďačná. A podľa mňa netreba to vnímať, že to je, že to je zanedbateľná časť. Že to je zanedbateľná časť.
Jednoducho, nech je to akýkoľvek dôvod, niekto sa nad tým smiať môže, ale najmä na východe Slovenska, na severe Slovenska, na Orave, proste čoraz viac sa človek s tým stretáva. Vidíte, že aj keď Peter Pellegrini sa ozval a povedal, choďte sa očkovať, nemalo to ten vplyv. Jednoducho je to objektívne určitý problém a ten problém je tento. Ak by ste sa stali tvárou alebo, alebo proste, ak by ste tu, viem si predstaviť, tú už premrhanú energiu pri tom Sputniku dali do tohoto, ja si myslím, že nemalá časť opozície by práve túto aktivitu vedela podporiť a vedela aj prijať. Takže toto je môj návrh.
Ďakujem pekne.
Skryt prepis

Vystúpenie

8.12.2021 o 19:22 hod.

Ing. Mgr.

Tomáš Taraba

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 19:32

György Gyimesi
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Mal som len desať minút v rozprave, ktoré mi nestačili na to, aby som povedal všetko, čo som chcel. A jedna z tých tém, ktorých som sa dotknúť chcel, len som to nestihol, bola aj téma Sputnika.
Som presvedčený, že v marci, keď sa ten Sputnik doviezol, keď bol akútny nedostatok tých tzv. západných vakcín, a ak by Európska únia sa takýmto spôsobom nediskvalifikovala, akým sa diskvalifikovala, akým spôsobom nedodala tie naše "západné" vakcíny a vtedy by sme spustili to očkovanie, tak som presvedčený, že minimálne tie kusy vakcín, ktoré sa sem doviezli, by boli vyočkované a my by sme už boli, my by sme už boli v zaočkovaní niekde úplne inde, než sme teraz.
Áno, aj ten džihád, ktorý sa tu z liberálneho spektra spustil voči vakcíne Sputnik, voči Igorovi Matovičovi a voči všetkým tým, ktorí boli zainteresovaní do dovozu tejto vakcíny, spôsobil aj to, že sa, že mnohých ľudí odradil od očkovania vôbec. Čiže ak sa bavíme o tom, že by tu možno bolo aj vhodné mať aj iné vakcíny na výber, áno, som za. Som za a som hlavne za to, že by tu bol znovu Sputnik. Ibaže toto už asi nemáme v rukách.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

8.12.2021 o 19:32 hod.

PhDr. PhD.

György Gyimesi

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 19:33

Marek Šefčík
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem pekne za slovo.
Pán Taraba, len sa chcem dotknúť jednej témy, ktorú ste spomenuli ohľadom morálnosti použitia niektorých vakcín. Tak dobré by bolo spomenúť na tomto mieste aj, mohol ste to, mohli ste to spraviť aj vy za rečníckym pultom, že nóta, ja to odcitujem, nóta kongregácie pre náuku viery schválená pápežom Františkom a vydaná 21. decembra dáva kladnú odpoveď na otázku o morálnej prístupnosti použitia špecifických vakcín na prevenciu ochorenia COVID-19 v okolnostiach pandémie. Nemôžem to tu celé, samozrejme, citovať, ale dá sa dohľadať, že aj Vatikán to posudzoval z tohto pohľadu a uviedol, že je to morálne prípustné používať tieto vakcíny, ktoré sa vyvíjali aj na, myslím, dvoch potratených plodoch alebo nejak tak to bolo, ale nemám to úplne všetko pootvárané, ale treba, treba to dať na pravú mieru, že Vatikán sa tomu venoval a uviedol to, že je to morálne v pohode.
Ďakujem.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

8.12.2021 o 19:33 hod.

Mgr.

Marek Šefčík

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 19:35

Magdaléna Sulanová
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem pekne, haló, ďakujem pekne za slovo.
Pán poslanec Taraba, ja si myslím, že áno a aj toto je jeden z dôvodov, kde sa nejaká časť nechce dať očkovať, tzv. očkovať. Ja to ani, podľa mňa to nie je správny výraz, ale dobre. Nechce preto, to je eticko-morálny problém, áno, ale nie je to najzákladnejší problém. Hlavný problém tejto celej aféry je, že to je zdravotný problém. A ľudia sa nechcú očkovať preto, že majú skutočne strach o svoje zdravie, pretože očkovanie, čo sme mali v minulosti, keď sme sa dali zaočkovať proti tuberkulóze, keď sme sa dali zaočkovať proti mumpsu, meningitíde a podobne, sme nemuseli nosiť rúška, nemuseli sme mať odstupy a keď sme sa zaočkovali, už sme na tú chorobu nikdy neochoreli a nikoho sme nenakazili. Lenže teraz sa takzvane očkuje a čo je? Očkovaní sa bežne nakazia a šíria to ďalej. Tak aké očkovanie?
Očkovanie znamená, že buď na dlhé obdobie, povedzme minimálne tých 10 rokov, ako je to pri tetanuse, minimálne má nejakú imunitu a pri niektorých je to doživotne. Lenže tu máme koľko? Na pol roka, na deväť mesiacov, čiže nejde o, vôbec o očkovanie a to je celé. A ľudia to cítia, vedia, že im to na šesť mesiacov, nerieši im to situáciu doživotne a okrem toho vidia okolo seba, že zomierajú ľudia po vakcinácii alebo majú trvalé následky, jak ja to vidím okolo mňa v rodine. Takže je to evidentne a jasné, kto sa chceš zachrániť, nedaj sa očkovať. A toto je hlavný problém.
Zbytočne vy tu špekulujete, taká vakcína, onaká vakcína, ani jedna toto nerieši. Čiže dať oslabe... (Prerušenie vystúpenia časomerom.)
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

8.12.2021 o 19:35 hod.

Ing.

Magdaléna Sulanová

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 19:37

Štefan Kuffa

Vystúpenie s faktickou poznámkou 19:39

Tomáš Taraba
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem za komentáre všetky.
Pán Šefčík, hej, ja tú nótu poznám, som ju čítal. Platí, že nie je to, nie je to problém za predpokladu, že je tam výhrada voči tomu spôsobu, to znamená, že sa neschvaľuje ten spôsob výroby, ale to, ten účel vyšší je braný do popredia, ale napriek tomu platí, a preto sa napríklad Vatikán postavil proti tomu, aby bolo niekde zavádzané povinné očkovanie s týmito vakcínami, že existuje, ako povedal kolega Kuffa, právo vo svedomí pri každom jednom. A tých kňazov je veľmi veľa, aj veriacich, ktorí si to uplatňujú na základe tohoto a pre nich je jediné riešenie tá čínska vakcína. To je proste realita a toto by bolo riešenie pre veľkú časť ľudí.
Ďakujem.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

8.12.2021 o 19:39 hod.

Ing. Mgr.

Tomáš Taraba

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie v rozprave 19:40

Martin Beluský
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem za slovo, pán podpredseda. Vážené panie poslankyne, páni poslanci, pán minister, blížime sa ku koncu rozpravy o tomto návrhu zákona v skrátenom legislatívnom konaní a nemal som úplne v pláne vystúpiť aj v druhom čítaní, ale predsa len tie pozmeňujúce návrhy mi nedali, aby som sa k nim nevyjadril, pretože myslím, že je možné ich ešte vylepšiť a bolo by naozaj škoda nevyužiť tú možnosť.
Pôvodne som sa chcel venovať len tomu pozmeňujúcemu návrhu, ktorý sa chystá predložiť pani spravodajkyňa Mierna, avšak je tu aj pozmeňujúci návrh, ktorý predložil pán poslanec Fico, ku ktorému z obsahového hľadiska ja nebudem teda nič vyčítať, pretože chcú, aby sa kapitola ministerstva zdravotníctva vo výdavkovej časti zvýšila o 300 mil. eur na stabilizáciu zdravotníckeho personálu, avšak ako človek, ktorý sa snaží byť naozaj korektný a naozaj chcem, aby sa dodržiaval zákon, musím sa k tomu vyjadriť. Pretože prvá vec, ktorá mi na tom pozmeňujúcom návrhu vadí, je to, že sa ide novelizovať zákon o štátnom rozpočte na rok 2021 a keby aj z nejakého dôvodu sa tento pozmeňujúci návrh prijme, tak by to bolo úplne zbytočné, lebo do konca roka tých 300 mil. eur by asi veľmi ťažko sa mohlo minúť na stabilizáciu zdravotníckeho personálu.
A ďalšia vec, ktorá je podľa mňa absolútne nevykonateľná, je to, že nie je podľa mňa možné novelizovať zákon tak, že poviete, mení sa a dopĺňa takto, a potom už píšete text bez toho, aby ste povedali, ktorý paragraf alebo ktorý odsek novelizujete alebo dopĺňate, lebo tým vlastne meníte celý zákon. A zároveň je naozaj smutné, že poslanecký klub, ktorý disponuje mnohými bývalými ministrami, nevie, že keď sa bavíme o štátnom rozpočte, tak sa bavíme o tom, že máme teda nejaké výdavky, nejaké príjmy. To upravuje § 1 ods. 1, ods. 2 potom hovorí o tom, aký máme schodok. A my nemôžeme predsa teraz povedať, že sa zvýši nejaká kapitola o 300 mil. eur bez toho, aby sme neupravili zvýšené výdavky, tým pádom by sme museli upraviť aj schodok a tým pádom by sme museli zmeniť aj prílohu 3, ktorá hovorí o výdavkoch štátneho rozpočtu, alebo by sme povedali, že kde teda tých 300 mil. eur plánujeme zobrať.
Čiže podľa mňa, pani spravodajkyňa, nemôžte dať hlasovať o tomto pozmeňujúcom návrhu, lebo je nevykonateľný. A to naozaj chcem v dobrom odporučiť pánom poslancom za poslanecký klub SMER, ak to myslia úprimne, aby tento návrh predložili k zákonu o štátnom rozpočte na rok 2022, ktorý tu budeme mať, rokovať zajtra. Takže toľko k tomuto pozmeňujúcemu návrhu.
A čo sa týka pozmeňujúceho návrhu, ktorý predloží pani poslankyňa Mierna, chcem povedať, že áno, treba to uznať, že ten pozmeňujúci návrh je vylepšením pôvodného návrhu zákona. A ako som aj povedal v prvom čítaní, ja považujem za legitímne to, že vy ako koalícia chcete ako nástroj použiť motiváciu k tomu, aby sa ľudia dali zaočkovať, namiesto nejakého povinného očkovania. Je to určite lepšie, ale zároveň nemôžete vyčítať poslancom alebo klubom, že niektoré takýto návrh zákona na motiváciu k očkovaniu nechcú podporiť. Ale ja tu hovorím, je to váš legitímny návrh, ktorý môžete použiť, aj ten spôsob využívate.
Avšak čo mi v tom návrhu chýba, sú to vlastne tri veci.
Prvá vec, ako som to spomenul vo faktickej poznámke, na výbore pre financie a rozpočet sa bavilo o tom, že sú ľudia, ktorí by sa aj chceli dať zaočkovať, ale z nejakého dôvodu nemôžu to očkovanie podstúpiť. A pán štátny tajomník nás ubezpečil, že na tých ľudí sa myslí a v tom pozmeňujúcom návrhu budú nejakým spôsobom upravení. Ale nie sú tam, ani v tom finálnom znení, ani v tom predošlom pracovnom. A naozaj chcem ešte raz plénu prízvukovať, že sú ľudia, ktorí buď majú teda protilátky a im to neodporúča lekár, aby sa dali teda zaočkovať. Sú tu ľudia, ktorí trpia rôznymi poruchami imunity, sú tu ľudia, ktorí sa liečia kortikoidmi, biologickou liečbou alebo chemoterapiou, alebo ľudia, ktorí majú alergiu na nejakú zložku očkovacej látky a pri tých sa neodporúča očkovanie, respektíve termín sa má načasovať po konzultácii s príslušným lekárom špecialistom. A ak chceme naozaj pomôcť čo najväčšiemu počtu ľudí, dôchodcom, ja by som bol teda rád, keby sme pomohli všetkým dôchodcom, ale ak chcete si vybrať len určitú skupinu, tak by ste nemali zabudnúť aj na túto skupinu, pretože si myslím, že aj tí ľudia si zaslúžia pomoc a spĺňajú tie kritériá, ktoré ste si stanovili, len z objektívnych dôvodov nemôžu podstúpiť očkovanie alebo nejakú ďalšiu dávku očkovania.
Druhá vec, ktorej tiež úplne nerozumiem, možno mi to niekto vysvetlí, v tom pozmeňujúcom návrhu v ods. 1 písm. c) sa hovorí, že tú pomoc dostanú seniori, ktorí absolvovali očkovanie na území Slovenskej republiky proti ochrane COVID-19 spôsobenému koronavírusom a tak ďalej. No nie je mi úplne jasné, prečo je tam spojenie "na území Slovenskej republiky", či teda nemôže človek absolvovať aj očkovanie v nejakom inom štáte a či teda nie je možné mu to očkovanie uznať, lebo tým podľa mňa tiež zužujeme tú skupinu ľudí, ktorí podľa mňa si to nezaslúžia.
A tretia vec, ktorá mi tam chýba, to bolo diskutované hlavne pri rokovaní o skrátenom legislatívnom konaní, aj v prvom čítaní bola teda opozícia vyzývaná, aby sme tento návrh zákona podporili, pretože sa v ňom chystá doplnenie tých 100 eur všetkým dôchodcom, teda aj očkovaným, aj neočkovaným, aby to bola nejaká pomoc vykryť im zvýšené výdavky či už na potraviny, alebo energie. A myslím si, že tu v pléne je stále politická vôľa, aby niečo takéto bolo schválené, ale v pozmeňujúcom návrhu sa to teda nedostalo. Ale naozaj v dobrom chcem povedať, že myslím si, že je potrebné ďalej pokračovať v tejto debate, lebo tá situácia s tými cenami je pre hlavne dôchodcov, ktorí sa veľakrát rozhodujú medzi tým, či dajú peniaze na lieky, na potraviny alebo na energie, že si tú pomoc zaslúžia. A minimálne pri debate o zákone o štátnom rozpočte na rok 2022 je podľa mňa legitímne sa baviť o tom, že by sme to minimálne dali tam, ak to teda nevošlo do tohto zákona.
Čiže na záver ešte raz zhrnutie. Ja by som bol za to, aby sme pomohli všetkým dôchodcom, všetkým seniorom, ak nie všetkým, tak potom čo najväčšej skupine. A tí, ktorí sa tam do tohto pozmeňujúceho návrhu nedostali, tak je podľa mňa dôležitosť to ešte zmeniť pri ďalšom zákone. Budem veľmi rád, ak koalícia si niektoré tieto moje myšlienky osvojí, a budem rád, ak naozaj budeme pokračovať v konštruktívnej debate. Lebo bez ohľadu na to, aký máme názor na pandémiu alebo na to akú, akým spôsobom ju treba riešiť, tak treba hľadať naozaj všetky možné spôsoby a nástroje na to, aby sme to čo najlepšie zvládli a aby sme sa konečne vrátili do normálu, čo si podľa mňa želáme úplne všetci, a aby ste aj vy ako vláda mohli pracovať v prospech ľudí, tak ako ste to sľúbili pred voľbami. Pretože ak sa bude dariť vám ako vláde, tak sa bude dariť aj Slovensku, a ja si naozaj nič iné neželám.
Ďakujem pekne.
Skryt prepis

Vystúpenie v rozprave

8.12.2021 o 19:40 hod.

Ing. PhD.

Martin Beluský

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 19:48

Magdaléna Sulanová
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem pekne.
Ja sa chcem poďakovať pánu poslancovi Beluskému za skutočne zhrňujúcu analýzu pozmeňujúceho návrhu a za konštruktívne návrhy alebo vylepšenia, respektíve zhodnotenia reálnosti jednotlivých aj teda aj návrhu SMER-u. A z celej tej škály, čo, o čom sa zmienil, by som chcela vyzdvihnúť, že poukázal na to, že veľmi veľa ľudí, a hlavne tých ľudí, ktorí sú nad 60, sa nemôžu dať zaočkovať, keď si chcú zachrániť život. To je fakt. Ľudia čím sú starší, tým majú viac chorôb, tým majú, tým sú ohrozenejší, a preto by sa nemali dať očkovať. Ja nesúhlasím s vládnou propagandou, ktorá hovorí, že to je najohrozenejšia skupina. To je pravda, ale nesúhlasím s tou druhou časťou, že z toho vyplýva, že sa majú dať očkovať.
Práve preto sa pozrite, koľko ľudí, koľko mŕtvych ľudí bolo v domovoch dôchodcov, jak sa dali, jak začalo sa očkovať na jar, proste zomierali, ale uvádzalo sa, že na COVID. Aj to, kopec osôb, konkrétnych prípadov poznám. Takže som veľmi rada, že sa toto zdôraznilo. Berte na to ohľad, prestaňte si dávať domáce úlohy, že všetci dôchodcovia, všetci nad 60 sa musia dať zaočkovať, pretože ich nechránite, ale ohrozujete ich životy.
Ďakujem.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

8.12.2021 o 19:48 hod.

Ing.

Magdaléna Sulanová

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie v rozprave 19:50

Igor Matovič
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Pán poslanec Beluský, ja vám teraz asi ublížim, opäť, už som vám to asi dvakrát spravil, ale chcem naozaj na tomto mieste povedať, že ak by všetci opoziční poslanci boli, tak by som povedal, že fundovaní, tak vystupovali a mali toľko v hlave ako pán poslanec Beluský, tak to by bola radosť s opozíciou spolupracovať. (Potlesk.) Naozaj, naozaj mi to prepáčte, nechcem vám ubližovať, ale zase na druhej strane si myslím, že treba to povedať a komu česť, tomu česť, pascírovi trúba sa hovorí v Trnave, takže, neviem, jak sa to hovorí u vás.
Chcel som ale ešte vystúpiť k tomu, čo povedala pani kolegyňa vaša, pani poslankyňa Sulanová. Hovoríte, že si uvedomujete, že najlepšia, že je to najväčšie, že dôchodci sú najviac ohrozená skupina, ale zároveň očkovanie nie je ten najlepší liek pre nich. Ale potom povedzte fakt aký iný. Lebo je dobré, akože keď poviete, odsúdite ten, o ktorom celý vedecký svet hovorí, že toto je najlepšie riešenie pre dôchodcov, a poviete, že nie, že vy máte iný názor ako celý vedecký svet, tak patrí sa povedať, aké máme iné riešenie. Mne naozaj potom napadá jedno jediné, ktoré by bolo účinnejšie ako vakcína. Každého dôchodcu pekne zatvoriť doma a zakázať mu vychádzať počas celej doby pandémie. To by sme asi nechceli urobiť.
Takže či sa vám to páči, alebo nie, bohužiaľ, pre ľudí, ktorí si myslia, že to tak nie je, chvalabohu, máme tu riešenie a to je, to je vakcína. A verte, ani ja nie som rád, keď mi niekto povie, že mám sa ísť očkovať. Ale keď mi to povie človek, ktorý sa vyzná, ktorý to študoval, keď sa spolieham na názory desiatok miliónov lekárov, ktorí, verím, že absolútna väčšina z nich si uvedomuje, že prisahali na Hippokratovu prísahu alebo zložili tento sľub a chcú len to najlepšie pre svojich pacientov, a keď títo ľudia vakcínam ako riešeniu veria, tak ja v tomto prípade radšej budem počúvať ich ako rôznych, áno, tých moderných dnes, v úvodzovkách, vedcov, filozofov a všetky možné špeciálne profesie, ktoré sa nám vyskytujú po facebookoch a všetkých možných sociálnych sieťach, ale...
Nie, vakcína je riešenie, hovorím ešte raz, pani poslankyňa, či sa to páči, alebo nie, fakty sa poprieť nedajú. Efekt vakcinácií je jednoznačný. 90 % z tých, ktorí na Slovensku zomreli, boli ľudia neočkovaní. 90 % z tých, ktorí končia na ventiláciách, boli neočkovaní. Štatistika veľmi podobná po celom svete. Takže vakcína, áno, nechráni dokonale, ale chráni veľmi-veľmi výrazne. Pomáha chrániť životy, zdravie samotným očkovaným, logicky aj tým ďalším ľuďom, ktorí žijú v ich okolí. Pomáha chrániť ekonomiku, pomáha chrániť a pomáha teda zdravotným pracovníkom, sestričkám či lekárom, a preto o tomto návrhu rokujeme už tretí deň.
Keď som si to uvedomil, že tretí deň sa rozprávame o zákone, ktorý podľa mňa ak by nám naozaj záležalo, tak sme ho takto (rečník luskol prstami) mohli mať schválený už možno aj dávno, možno aj v lete by sa patrilo, ak by niekto s ním prišiel. A možno už aj pred tými dvomi týždňami, keď možno tá idea sa zrodila. A teda dobre, keď už ani vtedy nie, tak za hodinku-dve po tom, ako prišiel do parlamentu, tak sme si mohli povedať, však nie je o čom, poďme do toho. Holt, ale niekto povyšuje politiku nad zdravie. Niekto povyšuje bludy nad fakty. Niekto povyšuje názor tzv. vedca alebo odborníka z facebooku nad skutočného vedca s miliónpäť titulmi. A verte mi, že uvedomujem si váhu titulu. A v takomto svete žijeme.
Ale naozaj zase ma mrzí, keď potom porovnávam Slovensko a stav, v akom sa nachádzame v súvislosti s COVID-om, že sa nedokážeme ako politické strany zhodnúť, že prosím vás, z tejto témy nerobme predsa kampaň. Nesnažme sa teraz pri boji proti vakcíne, pri boji proti opatreniam si získavať politické body. Ale viem, vyžadovalo by to veľkosť zo strany tých opozičných politikov, ktorí neodolali pokušeniu a z ľudí si robia živé štíty. A tak ako som tu už dnes spomenul, ja mu už dnes nebudem hovoriť to, čo, jak som ho pomenoval, lebo zas tu predsedajúci možno by musel prerušovať schôdzu, ale Robert Fico sa fakt môže hanbiť.
To, že to nie je schopný Kotleba a spol. so svojím intelektom alebo Mazurek, Suja a podobní, okej, jednoducho IQ 40, neočakávajme, že títo ľudia dokážu sa správať zodpovedne voči životom a zdraviu cudzích ľudí, to pre nich nepredstavuje žiadnu hodnotu. Ale Fico veľmi dobre vie, čo tie jeho skutky, jeho reči, jeho kroky, jeho zvážanie dôchodcov hromadné po celej republike autobusmi spôsobili a môžu spôsobiť, a napriek tomu to robil. A preto si myslím, že najväčší podiel viny na stave, v akom sa Slovensko z pohľadu korony a vírusu nachádza, najväčšiu váhu, alebo ako by som to povedal, najviac zakrvavené paprče z obetí COVID-u na Slovensku, kto má, tak je, áno, je to Robert Fico. Lebo on to robil cynicky, chladnokrvne, vypočítavo si z týchto chudákov, svojich voličov, urobil živý štít a vopred veľmi dobre vedel, že ako v ruskej rulete, každý piaty, každý desiaty, každý päťdesiaty na to doplatí životom. Napriek tomu to robil. Je dosť inteligentný na to, aby si vedel zrátať jedna k jednej, dosť inteligentný na to, aby veril tým vedeckým článkom.
A čo si v skutočnosti myslí o COVID-e, áno, z tej známej chaty, z nahrávky sme presne mali možnosť poznať. Vie o tom, že to je smrteľná choroba, vie, že sám upadol, odpadol pri COVID-e v Grécku v reštaurácii, vie, že mu musel dávať nejaký nemecký lekár prvú pomoc a preberať ho k životu, vie, že sám hovoril svojim kamarátom mafiánom na tomto stretnutí, že to nepraje ani najväčšiemu nepriateľovi, ale pred tými babičkami, deduškami na tých námestiach to nepovedal ani raz. Nepovedal, že, babky, dedkovia, voliči moji zlatí, ja vám ďakujem, ruky bozkávam za to, že ste ma volili, aby som mohol potom vás okrádať, ale dávajte si, prosím vás, bacha na ten, na ten smrteľný vírus. Viete, ja som v Grécku odpadol, ma tam musel kardiológ nemecký, náhodný, ma musel preberať k životu, prosím vás, dajte si rúška, dajte si respirátory, ide o vaše zdravie, o vaše životy. Toto neurobil, chápete? Toto neurobil. A veľmi dobre to vedel. V čase, keď tie plné námestia tam mal dôchodcov bez rúšok, bez respirátorov a pozeral na ne ako na čísla, na tých ľudí, lebo nič iné títo ľudia pre neho v skutočnosti neznamenajú.
A my, ktorí za tento návrh zákona hlasovať budeme, svojím hlasovaním dokážeme, že aj tie čísla pre Roberta Fica na tom námestí, ktoré, bohužiaľ, mnohé do svojej smrti Roberta Fica voliť budú, sú pre nás ľudské bytosti, ľudia so svojimi názormi a napriek tomu sa im snažíme silou-mocou pomôcť, a poviem to doslova, do poslednej možnej chvíle.
Samozrejme, že aj po tejto podanej ruke, keď im, tým ľuďom, sa budeme snažiť možno aj finančnou motiváciou zlákať na očkovanie, keď sa rozhodnú, že nie, lebo pre nich slová Roberta Fica, ich pozemského boha, sú alfou a omegou, poručeno pánubohu. Ale my všetci si môžeme dať potom ruku na srdce, že sme urobili všetko pre to, áno, to, čo by on nedokázal nikdy, pre záchranu života jeho voličov. A vtedy si myslím, že sa ukáže v každom jednom z nás veľkosť politika, lebo nebudeme robiť politiku preto, lebo si chceme kúpiť hlasy, ale preto, lebo chránime verejný záujem, chránime zdravie a životy ľudí, ktorých možno v živote ani nestretneme a s veľmi veľkým presvedčením, že to budú naveky tak či tak voliči Roberta Fica. (Potlesk.)
Skryt prepis

Vystúpenie v rozprave

8.12.2021 o 19:50 hod.

Mgr.

Igor Matovič

 
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video