51. schôdza

23.11.2021 - 14.12.2021
 
 
Loading the player...

Prosím povoľte Vášmu prehliadaču prehrávať videá vo formáte flash:
Google Chrome | Mozilla Firefox | Internet Explorer | Edge

Vystúpenie s faktickou poznámkou

9.12.2021 o 20:03 hod.

MUDr.

Marek Krajčí

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video
 
 
 

Vystúpenia

Zobraziť vystúpenia predsedajúceho
 
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 19:41

Juraj Blanár
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Pán kolega Baška, absolútne ti rozumiem ako županovi a zriaďovateľovi nemocníc, že ten tvoj postoj zahŕňa všetky oblasti, ktoré musíš riešiť, a máš skúsenosti a hlavne máš priamo spätnú väzbu od jednotlivých zástupcov v tých regiónoch, ale aj z vlastných nemocníc. Spomínal si ambulantnú starostlivosť, to znamená všeobecných a špecialistov. To je naozaj veľký problém. Samosprávny kraj zo zákona má právomoci, prenesené právomoci v zastúpení ministerstva zdravotníctva a viem, že dnes už sú obrovské problémy so zabezpečením špecializovanej ambulantnej starostlivosti. Takí neurológovia, to je, to je úplne niečo, čo už začína byť tak ťažké. A viem, že na samosprávny kraj tvoj, ale aj ostatné samosprávne kraje, sa občania obracajú, aby im nejakého neurológa našli a vôbec aby dostali nejakú zdravotnú starostlivosti, pretože je ich žalostne málo. A takto by som mohol pokračovať ďalej. Toto sa opomenulo. Áno.
To, čo sa chce urobiť teraz, je niečo, čo sa robí zvrchu, ale musí sa začať zo základu. Ak už teraz nevieme reprivatizovať alebo presnejšie zoštátniť všetkých lekárov, ktorí boli sprivatizovaní, to sú všeobecní predovšetkým a špecialisti, tak je potrebné si povedať, akým spôsobom zabezpečíme túto sieť, a že musíme z toho vylúčiť nejaké také voluntaristické prvky, ktoré sú len čisto podmieňované trhom, ale musia byť podmieňované predovšetkým všeobecným záujmom a poskytovaním zdravotnej starostlivosti tam, kde je potrebná v určitom okruhu pre všetkých.
A tento návrh zákona to určite nerieši.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

9.12.2021 o 19:41 hod.

Ing.

Juraj Blanár

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 19:43

Tomáš Lehotský
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem veľmi pekne. Pán Baška, ďakujem kultivovaný prejav. Ohľadom teda toho vášho regiónu, vyzerá to teda aj tak, že na tom regióne vám záleží. Vaša alternatíva je teda akože status quo, ak som tomu správne porozumel. A vykreslili ste tu obraz toho regiónu, ako keby sa nič nedialo v zásade, ak opomeniem tú veľkú sféru ambulancií, či už všeobecných, alebo špecializovaných. A teda že plus-mínus všetko funguje. Ja nepoznám všetky tie nemocnice. To vám, samozrejme, priznávam.
Ale teda napríklad partizánsku nemocnicu poznám. A sám ako župan musíte veľmi dobre vedieť, aký bol obrovský problém a je stále problém získať lekárov do tejto nemocnice. Svet zdravia, ktorý obhospodaruje aj teda partizánsku nemocnicu, roky rozmýšľa, čo s touto nemocnicou, ako ju zaradiť pod topoľčiansku nemocnicu, ako šérovať tie programy. A teda určite viete veľmi dobre, že je obrovský problém tam akéhokoľvek lekára dostať. A toto je presne ten druh organickej, organického procesu, kedy sa rušia oddelenia bez nejakej stratégie, ktorému sa musíme vyhnúť, lebo dneska reálne sa toto deje, že tie oddelenia sa rušia bez toho, aby to malo nejaký plán, pretože nie sú lekári. Keď hovoríte o tých komunitných nemocniciach a hovoríte s takým dosť dešpektom, tak to tiež nie je pravda. Tie nemocnice môžu vyzerať ako oddelenie dlhodobo chorých, ktoré má vlastnú jisku, ktoré má vlastné áro, kde sa ľudia dostávajú z takých ťažkých stavov, ako je mozgová mŕtvica napríklad. To sú veľmi pekné oddelenia, ktoré vedia existovať.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

9.12.2021 o 19:43 hod.

Ing.

Tomáš Lehotský

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 19:45

Jaroslav Baška
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem veľmi pekne. Začnem od pána poslanec Lehotského. My nechceme zachovať žiadne status quo. Ja som tu hovoril aj, aké problémy máme nielen v našom kraji, ale aj v ostatných krajoch, že je nedostatok lekárov všeobecných, tých ambulantných, špecializovaných ambulantných. Naozaj dennodenne nám vyvolávajú ľudia, kde majú ísť, k akému lekárovi. My už máme metre, dlhé metre, to už možno aj polkilometre zdravotných záznamov, ktoré máme na jednotlivých župách, a už si musíme prenajímať, prenajímať ďalšie priestory, pretože tí lekári nám konči a je problém týchto lekárov naozaj, naozaj získať. Nehovorím, že je to teraz za posledné dva roky. To je dlhodobý problém, ktorý, ktorý tu na Slovensku je. Nezapríčinila ho ani táto vláda, ani predchádzajúca. To trvalo dlhé roky. To je naozaj fakt, to je pravda. Ale toto treba v prvom rade riešiť, a nie koľko percent akútnych lôžok prenesieme na chronické a na dlhodobé lôžka. Toto treba riešiť v tých regiónoch, pretože dennodenne nám ľudia volajú.
V tom regióne sa nám hodne deje, čo sa týka zdravotníctva. Však len župa do tých svojich troch nemocníc z vlastných prostriedkov investovala za posledných, ja neviem, päť alebo šesť rokov okolo 30 mil. eur, do týchto našich troch nemocníc. Urgentné príjmy, diagnostické centrum v Považskej Bystrici, nový urgent v Bojniciach a tak ďalej a tak ďalej. Ja by som tiež očakával, že vláda tiež vyčlení nejaké finančné prostriedky práve pre tieto nemocnice. A naozaj dotýka sa to dvoch nemocníc. Tú mapu, ktorú sme videli, je to Nemocnica s poliklinikou Partizánske a naša najmenšia nemocnica Myjava, ktorá je naozaj v odľahlom, v odľahlej časti Trenčianskeho, Trenčianskeho regiónu. A tam sa na to skladajú aj samotné obce, aj mesto prispieva finančnými prostriedkami.
Čiže ja si neviem predstaviť ako by takáto nemocnica tam mala skončiť. Veď tí ľudia, proste, ja neviem, pôjdu do Bratislavy a budú robiť naozaj veľké, veľké, veľké neporiadky. Sami tí ľudia dávajú do toho peniaze, pretože vydrží tá nemocnica... (Prerušenie vystúpenia časomerom.)
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

9.12.2021 o 19:45 hod.

Ing.

Jaroslav Baška

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie v rozprave 19:48

Marek Krajčí
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem pekne. Príjemný neskorý večer. Vážený pán predsedajúci, pán minister, pani predsedníčka, ctené kolegyne, kolegovia, som veľmi rád, že hoci táto vláda dostala do vienko, do vienka pandémiu a v podstate od prvých dní jej vládnutia musela sústrediť väčšinu svojho aktívneho potenciálu a vládnutia práve do zvládania práve najväčšej pandémie za posledných sto rokov, tak aj na ministerstve zdravotníctva sa už v prvom roku rozbehli jednotlivé reformné tímy, ktoré začali poctivo napĺňať programové vyhlásenie vlády, a, samozrejme, aj reformné zámery, ktoré aj hnutie OĽANO si v predchádzajúcom období, najmä v pobyte opozícii postupne pripravovalo, formovalo, aj po, samozrejme, spolupráci s inými odborníkmi, ale aj politickými stranami.
Takýmto spôsobom sa podarilo vlastne zostaviť reformné tímy, ktoré sa zaoberali reformami primárnej zdravotnej starostlivosti, ústavnej zdravotnej starostlivosti, dlhodobej zdravotnej starostlivosti s výnimkou tým, keď sa nám podarilo dotiahnuť aj zo zahraničia ľudí, ktorí začali pracovať na vzniku HTA inštitútu. Ďalší tím, ktorý intenzívne pracoval, a je to dôkaz aj v programovom vyhlásení vlády, pripravoval reformu urgentnej zdravotnej starostlivosti, lebo sú tu prepojené nádoby. A teraz som veľmi rád, že teraz koncom druhého roku to reformné úsilie tejto vlády a aj ministerstva zdravotníctva, aj pod súčasným novým vedením, vlastne má v parlamente v druhom čítaní tesne pred, hovorím, že úspešným schválením tejto reformy. Reformu, na ktorú tu čakajú odborníci a hovorí sa o nej posledných 15-17 rokov.
Musíme si priznať, že tá reforma, ktorú tu zaviedol ešte exminister Zajac, za posledné práve toto obdobie 15-17 rokov, žiaľ, nepriniesla nejaké valné výsledky. Slovensko zaostáva za inými krajinami, a najmä keď sa porovnávame s krajinami V4, ktoré nemajú tak probiznisovo naladený zdravotnícky systém. A zaostáva, samozrejme, v takých tých kľúčových parametroch odvrátiteľných úmrtí, civilizačných chorôb a tak ďalej. Takže bolo evidentné, že to, čo trh nevyriešil, musí začať nejakým regulovať štát. Nakoniec aj táto reforma je tu kvôli tomu, lebo zdravotné poisťovne, áno, aj spolu s nemocnicami, neboli schopné nájsť konsenzus a vlastne vytvoriť tú stratifikáciu, alebo teda tú postupnú špecializáciu po vlastných dohodách. A vlastne čakali na pomoc regulátora, teda štát.
A to ministerstvo zdravotníctva teraz, myslím, v tomto zákone prináša a som veľmi rád všetkým, ktorí na tejto reforme spolupracovali, teda najmä tvorcom, keď chcem vyzdvihnúť tím pod vedením Oskara Dvořáka, Angeliky Salajovej na ministerstve zdravotníctva. Ale, samozrejme, potom aj veľká vďaka patrí pani predsedníčke, ktorá od prvej chvíle ešte aj v opozícii (povedané so smiechom) neustále za túto reformu bojovala, a, samozrejme, nášmu novému pánovi ministrovi, ktorý, ktorý pomáha, aby sa tá reforma podarila úspešne presadiť.
Chcel by som takisto poďakovať, samozrejme, celej vláde. A nebolo to úplne jednoduché presvedčiť ju, ale aj Európsku komisiu, aby nám na tieto reformy dala dostatočne veľký balík peňazí. A ja môžem s hrdosťou povedať, že sa nám podarilo koncom roku 2020 z Fondu obnovy a odolnosti získať pre rezort zdravotníctva takmer 1,5 mld. eur. K tomu, samozrejme, sú tu ďalšie eurofondy, ďalšie programové výzvy, ktoré sú pred nami. A ja si teda myslím, že naozaj je z čoho reformovať, čo je veľmi dobrá správa.
Pri tejto reforme, dalo by sa o nej hovoriť z rôznych pohľadom veľa. Ale dovoľte, aby som sa trošku pozeral na ňu zo strany pacienta. Je to, samozrejme, len prvá, prvá mozaika toho puzzle, toho reformného úsilia, ktoré ministerstvo zdravotníctva ešte má aj pred sebou, dôležitá, pretože je to jeden z dôležitých míľnikov, ktorý nám pomôže uvoľniť potrebné peniaze a rekonštruovať naozaj do veľkej miery zdevastovanú ústavnú zdravotnú starostlivosť, ktorá na Slovensku tu je. Však naozaj je pravda, že vznikali nejaké špecializované ústavy, možno nejaké nemocnice, ale samo osebe ten fakt, že rezort ministerstva zdravotníctva za posledných 25 rokov nepostavil ani jednu nemocnicu, hovorí sám za seba. A práve preto bolo potrebné nasmerovať väčšinu financií práve do tohto sektoru. A myslím si, že aj časovo, tak ako je to nastavené, je to správne, pretože, ako už bolo povedané, máme dostatočné množstvo nemocníc a mnohé z nich majú množstvá, množstvo kvalitných, skúsených, erudovaných lekárov, ktorí sú schopní ako špecialisti viesť aj - a mnohí z nich aj majú - ambulancie špecializované, a, samozrejme, pôsobia ešte na oddeleniach. To znamená pri dobre nastavenej reprofilizácii mnohí z týchto ľudí, samozrejme, môžu ďalej pokračovať aj v tých nemocniciach prvej úrovne vo svojich špecializovaných ambulanciách. Ja osobne predpokladám, že budeme svedkami nárastu veľmi modernej jednodňovej chirurgie, ktorá je schopná obsiahnuť až 60-70 % chirurgických zákrokov. Myslím si, že nikto z nás, pokiaľ potrebuje zdravotnú starostlivosť, netúži ležať v nemocnici. A vieme aj, že množstvo ľudí, ktorí teraz ležia v nemocnici, by tam ležať naozaj nemuseli a bolo im to len odporúčané. Mnohé nemocnice naháňajú pacientov, aby mali akú-takú obložnosť, a tá obložnosť je na území Slovenskej republiky len okolo 60 %. To znamená, že zo 60 % akútnych lôžok je efektívne využívaných 40 %. V podstate živíme a živíme ich úplne zbytočne. Práve preto je veľmi dôležité prinášať zvýšenú kvalitu tým, že budeme centralizovať poskytovanie tejto zdravotnej starostlivosti. No a tuná, samozrejme, prichádza pohľad pacienta a ten pohľad je, samozrejme, kľúčový. A ja som preto veľmi rád, že v tomto zákone je tzv. stať o maximálnych čakacích lehotách, a teda v rámci tej cesty pacienta, ktorú pacient môže po prijatí tejto reforme potom konkrétne zakúsiť tým, že bude manažovaná jeho zdravotná starostlivosť, bude sa objednávať a bude objednávaný na jednotlivé vyšetrenia v časových termínoch, ktoré mu stanovia odborníci, nebude musieť blúdiť ako bludný Holanďan a hľadať si, kto by ho ošetril, ale pôjde z bodu A do bodu B, do bodu C, do bodu D a všetko bude garantovať zákon tak, aby dostal zdravotnú starostlivosť v tom čase, v ktorom on potrebuje.
Zdravotné poisťovne preberú zodpovednosť za jeho manažment a budú sa snažiť mu vytvoriť naozaj tú najrýchlejšiu a najoptimálnejšiu cestu a v prípade, že by mal niekto pochybnosti, že sa to nebude dariť, tak, samozrejme, pacient bude mať nárok do stanoveného času, ktorý stanovia odborníci, si eventuálne nájsť potom aj zdravotnú starostlivosť, eventuálne u nezmluvného lekára, keby nedostal ju vo svojej sieti zdravotnej poisťovne, alebo dokonca, keby nebola dostatočná kapacita na území Slovenskej republiky, tak ako to garantuje aj Európska charta práv v rámci Európskej únie, máme nárok na poskytnutie zdravotnej starostlivosti aj v iných zdravotných zariadeniach tak, aby v prípade, že nám nemôže byť poskytnutá zdravotná starostlivosť na území Slovenskej republiky, mohla nám byť poskytnutá aj tam.
Takže pacient po prijatí tejto reformy dostane novú úroveň svojich práv, bude poznať svoj nárok. Táto reforma definuje jeho geografickú dostupnosť zdravotnej starostlivosti, ale nielen geografickú, aj časovú dostupnosť, ktorá musí byť realizovaná tak, ako to doteraz nie je, lebo doteraz mnohí pacienti zbytočne dlho čakajú, a naozaj domáhajú sa zdravotnej starostlivosti. To by sa po prijatí tejto reformy diať nemalo.
Takže ja len chcem zapriať aj pánovi ministrovi, ministrovi zdravotníc... a ministerstvu zdravotníctva a naozaj, by som povedal, plodnú ďalšiu ťažkú prácu, ktorá je pred nimi, pretože keď Národná rada schváli tento zákon, tak všetko sa len začína a verím, že spoločným úsilím sa nám podarí vybudovať naozaj lepšie zdravotníctvo pre všetkých. A my sa, samozrejme, všetci k tomu veľmi radi pridáme.
Ďakujem veľmi pekne.
Skryt prepis

Vystúpenie v rozprave

9.12.2021 o 19:48 hod.

MUDr.

Marek Krajčí

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 19:58

Marek Šefčík
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem pekne za slovo. Marek alebo exminister zdravotníctva, ja tebe chcem takisto veľmi pekne poďakovať. Ty si tu ďakoval nejakým ľuďom, ešte reforma nie je schválená, ale veríme všetci, že sa priblížime k tomu zdarnému naštartovaniu tej reformy tým, že ju schválime tu v pléne Národnej rady, ale viem, že ty si popri COVID-e, popri pandémii riešil aj práve to so svojím tímom na ministerstve zdravotníctva, a za to ti patrí vďaka, že si to pripravoval. Takisto pánovi ministrovi súčasnému patrí ďakujem za to, že, za to, že s tým prišiel, že to dotiahol do konca. A áno, možno to bude mať, určite to bude potrebovať nejaké ďalšie a ďalšie vylepšenia, ale potrebujeme to naštartovať.
Keď sme sa, Marek, spolu stretli, ešte keď si bol minister a začali sme sa baviť o tej reforme, tak ja som sa ťa pýtal, že čo je také kľúčové pre teba, čo by si chcel v tom zdravotníctve zmeniť ako prvé, a ty si povedal, že zefektívniť a skrátiť cestu pacienta. Ja som minulý rok mal takú trpkú skúsenosť, že moja mama, po niekoľkých mesiacoch chodenia po nemocniciach ju až v šiestej nemocnici konečne zoperovali a zachránili jej tým život.
Tak hovorím, skrátiť cestu pacienta a zefektívniť cestu pacienta, toto, čo si ty povedal, to je, to je kľúčové a ja sa pod to podpisujem. Musíme to spraviť, pretože si to ľudia, ktorí platia zdravotné poistenie, zaslúžia, lebo si to ľudia na Slovensku zaslúžia, tak verím, že tá reforma prejde.
Ďakujem.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

9.12.2021 o 19:58 hod.

Mgr.

Marek Šefčík

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 20:00

Monika Kavecká
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem veľmi pekne za slovo. Tak ja v rámci efektivity času budem naozaj že stručná.
Pán poslanec Krajčí, ja naozaj ti chcem tiež poďakovať, pretože za týmto dielom vidím kus práce, kus tvojej osobnej práce, ale hlavne aj za ten pozmeňujúci návrh ohľadom tých čakacích dôb, čo je skutočne veľmi dôležité. A možnože mnohí obyvatelia si to v súčasnosti neuvedomujú alebo tí potencionálny pacienti, pretože nielenže sa im zabezpečí jasná, efektívna starostlivosť a jasne zadefinovaná aj čo sa týka časového rámcu, ale vytvoria sa aj také tie spravodlivé podmienky.
A naozaj možnože aj zabránime tej korupcii v zdravotníctve a jednak aj pre zdravotníkov to bude ľahšie čitateľné, ale prispejeme aj k väčšej spokojnosti pacientov, pretože skutočne tej spravodlivosti, ktorej sa každý domáha dnes, tak tam to bude jasne zadefinované, takže ešte raz vďaka.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

9.12.2021 o 20:00 hod.

Mgr. MHA, MPH

Monika Kavecká

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 20:01

Jozef Valocký
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem pekne, pán podpredseda. Vlastne neviem ani, ako mám začať. Pán bývalý minister Krajčí tu hovoril o tom, že on niečo pripravil, on niečo urobil, 25 rokov sa tu neurobilo nič a v podstate je to všetko jeho zásluha.
Pán bývalý minister, však si nevykopal ani jednu jamu na postavenie ani jednoho pavilónu. Ak áno, tak mi povedz kde. Ja si ťa pamätám ako opozičného politika, keď si hovoril, že keď budú dlhé čakacie doby, čo, čo uznal aj pán poslanec Šefčík, že jeho mama musela ísť do šiestej nemocnice. No kde sú tie Rakúska? Kde je to, keď si ty bol ministrom? Čo tu chválite? O čom hovoríte? Už ste dva roky pri moci, nevykopali ste ani jednu jamu! Ja tým nechcem povedať, že v minulosti bolo všetko dobré, ale nechváľte sa tu ako malé deti.
Minister tu predložil nejaký návrh, ktorý bude o rok, o dva realizovaný, hovoríme o ambulantnej starostlivosti, špecializovanej ambulantnej starostlivosti, ja neviem, chlapci, či viete, o čom hovoríte. Áno? Mňa to mrzí.
Ďakujem pekne.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

9.12.2021 o 20:01 hod.

MUDr.

Jozef Valocký

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 20:03

Marek Krajčí
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem pekne za faktické pripomienky a poznámky. A, samozrejme, kolegom ďakujem za milé slová a povzbudenia a myslím, že budeme naozaj povzbudzovať ďalej naše ministerstvo, aby tie veci, ktoré sme si predsavzali a ktoré sú, myslím, že dobre naštartované, aby sa postupne uviedli do praxe, aby sme aj tie jamy postupne začali kopať, aby sa nám podarili vyčerpať tie financie, ktoré z fondu obnovy sa nám na toto podarilo alokovať a získať. A ja chcem povedať teda, že naozaj veľká vec je ten, ten, ten návrh maximálnych čakacích lehôt. Naozaj pacient bude vedieť do tohto termínu, ja to vyšetrenie mať budem. Poisťovňa mi ho zabezpečí, pretože keby mi ho nezabezpečila, tak mi ho bude musieť zaplatiť u nezmluvného lekára a tam zaplatí oveľa viac. A keby nevedela nájsť ani toho nezmluvného lekára, tak má, bude mať nárok dokonca aj na ošetrenie v zahraničí. A toto je veľký bič naozaj na poisťovne a ja verím, že im sa podarí vytvoriť kvalitné informačné systémy a že sa všetci budeme na vyšetrenie objednávať. A tak je to presne v tej ceste pacienta našpecifikované. To znamená, skončia tie dlhé rady pred poliklinikami, dostaneme termíny, poisťovňa bude mať prehľad o každom jednom z nás a bude manažovať naše naozaj kroky tak, ako sa budeme dostávať ku kvalitnej zdravotnej starostlivosti, pretože bude mať naozaj na to kopec motivácií a dôvodov, prečo to bude chcieť robiť.
Takže ja sa osobne teším na to, ako sa to postupne rozbieha a verím, že pán poslanec Valocký, že ku koncu nášho volebného obdobia, ak Boh dá, že naozaj uvidíme oveľa oveľa reálnejšie veci, ktoré sme sľúbili ľuďom.
Ďakujem pekne.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

9.12.2021 o 20:03 hod.

MUDr.

Marek Krajčí

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video
 
51. schôdza NR SR - 12.deň - A. dopoludnia
 

Vystúpenie v rozprave 9:02

Jozef Valocký
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
No ale musím, ja tu mám pozmeňovák, vieš? Môžem, pán predsedajúci?

Laurenčík, Milan, podpredseda NR SR
Nech sa páči.

Valocký, Jozef, poslanec NR SR
Vážené kolegyne, kolegovia, vážený pán predsedajúci, vážený pán minister, keďže, keďže zhodnotili podrobne, podrobne pán poslanec Raši aj pán poslanec Baška zhodnotili, prečo tento zákon nepodporíme, tak ja by som pre... už neopakoval tie dôvody. Chcel by som povedať iba tri dôvody. Alebo dva. Jeden je ten, že tento zákon bol nedostatočne prerokovaný s vyššími územnými celkami a orgánmi samosprávy.
Po druhé tento zákon v podstate je o nemocniciach a nemocnice budú vlastne jeho účinnosť budú, bude nadobúdať nemocnica až o nejaký rok alebo dva, preto mi dovoľte, aby som prečítal pozmeňujúci návrh.
Do toho. Pozmeňujúci a doplňujúci návrh poslancov Jozefa Valockého, Vladimíra Baláža, Roberta Fica a Vladimíra Faiča k návrhu uznesenia Národnej rady Slovenskej republiky k vládnemu návrhu zákona o kategorizácii ústavnej zdravotnej starostlivosti a o zmene a doplnení niektorou zákonov (tlač 706).
Návrh uznesenia Národnej rady Slovenskej republiky k vládnemu návrhu zákona o kategorizácii ústavnej zdravotnej starostlivosti a o zmene a doplnení niektorých zákonov (tlač 706) znie:
„Národná rada Slovenskej republiky
A. schvaľuje
A.1. odloženie rokovania o vládnom návrhu zákona o kategorizácii ústavnej zdravotnej starostlivosti a o zmene a doplnení niektorých zákonov (tlač 706) podľa § 83 ods. 1 zákona o rokovacom poriadku Národnej rady Slovenskej republiky v znení neskorších predpisov
B. vyjadruje znepokojenie
B.1. nad návratom k sprofanovanému prístupu k „reformám“, keď skrytým účelom takzvaných „reforiem“ bola predovšetkým redukcia verejných služieb alebo redukcia peňažných zdrojov určených na poskytovanie verejných služieb,
B.2. nad predložením legislatívneho návrhu nelogicky smerujúceho k znižovaniu kapacít ústavnej zdravotnej starostlivosti v regiónoch alebo znižovaniu ich kategórie, a to práve v čase, keď súčasne prebiehajú opatrenia na zásadnú redukciu plánovaných zákrokov pred avizovaným kolapsom nemocníc; vládny návrh zákona o kategorizácii ústavnej zdravotnej starostlivosti a o zmene a doplnení niektorých zákonov je podľa osobitnej časti jeho dôvodovej správy paradoxne postavený na východisku - „súčasná sieť nemocníc Slovenskej republiky je príliš široká v počte lôžok, ale aj v počte nemocníc,...“,
C. konštatuje
C.1. článok 40 Ústavy Slovenskej republiky sa zaručuje... článkom 40 Ústavy Slovenskej republiky sa zaručuje nielen právo na ochranu zdravia, ale pod ochranou ústavy je aj zdravotná starostlivosť. Zásahy do organizácie ústavnej zdravotnej starostlivosti predovšetkým formou redukcie poskytovanej zdravotnej starostlivosti v konečnom dôsledku negujú ústavu zaručenú ochranu,
C.2. občania, od ktorých pochádza verejná moc v Slovenskej republike a dlhodobo považujú zdravie, zdravotnú starostlivosť a dostupnosť, jej poskytovanie za prvoradú prioritu, zabezpečenie kvality a dostupnosti zdravotnej starostlivosti predstavuje kľúčovú výzvu súvisiacu s udržaním a rastom kvality života,
C.3. ani Národná rada Slovenskej republiky ani vláda Slovenskej republiky doteraz neprerokovali koncept zásadných zmien v organizácii a v usporiadaní ústavnej starostlivosti na celom území Slovenskej republiky a rovno bol predložený návrh legislatívneho riešenia;
dôvodová správa k vládnemu návrhu zákona o kategorizácii ústavnej zdravotnej starostlivosti a o zmene a doplnení niektorých zákonov (tlač 706) sa dôsledne nevyporiadala s povinnými náležitosťami stanovenými v § 68 ods. 3 zákona o rokovacom poriadku Národnej rady Slovenskej republiky v znení neskorších predpisov, predovšetkým nedostatočným je rozbor nevyhnutý na všestranné posúdenie návrhu zákona,
C.4. príprava zásadných zmien v organizácii o usporiadaní ústavnej zdravotnej starostlivosti na celom území Slovenskej republiky bola uskutočnená bez verejnej diskusie,
C.5. všeobecný konflikt a nesúvis medzi alokovaním peňažných zdrojov v Pláne podpory, obnovy a odolnosti a podmienenými reformami; v zdravotníctve napríklad tlaky na redukciu kapacít ústavnej zdravotnej starostlivosti v regiónoch alebo znižovanie ich kategórie v protiklade s doslova rozšafnou podporou 100 miliónov euro z Plánu podpory, obnovy a odolnosti na starostlivosť o duševné zdravie,
D. žiada
D.1. vládu Slovenskej republiky
a. predložiť na rokovanie schôdze Národnej rady Slovenskej republiky správu o koncepte a zásadných zmien v organizácii a usporiadaní ústavnej zdravotnej starostlivosti na celom území Slovenskej republiky, zabezpečení kvality a dostupnosti ústavnej zdravotnej starostlivosti, dopadoch znižovania kapacít ústavnej zdravotnej starostlivosti v regiónoch alebo znižovania ich kategórie a predpokladaných druhoch v oblastiach a rozsahu zdravotnej starostlivosti poskytovanej v regionálnych nemocniciach, ako aj spôsobe a rozsahu zazmluvnenia so zdravotnými poisťovňami,
do: 30 dní.
D.2. predsedu Národnej rady Slovenskej republiky
a. zabezpečiť prerokovanie konceptu zásadných zmien v organizácii o usporiadaní ústavnej zdravotnej starostlivosti na celom území Slovenskej republiky a dopadoch znižovania kapacít ústavnej zdravotnej starostlivosti v regiónoch alebo znižovania ich kategórie na úrovni poslaneckého grémia s predstaviteľmi reprezentatívnych organizácií zdravotníctva a reprezentatívnych združení miestnej a regionálnej územnej samosprávy,
do: 40 dní.“
Ďakujem pekne. Predložil som pozmeňujúci a doplňujúci návrh.
Keďže som hovoril s pánom ministrom včera a dnes, len by som ho chcel požiadať, keby... by som chcel hovoriť o zdravotných sestrách, a chcel by som požiadať ministra, aby vynaložil úsilie, aby zdravotné sestry mohli opäť tak ako pred rokom 2001 vychádzať zo stredných zdravotníckych škôl. A myslím si, že ak by sa nám toto podarilo, prelomiť tento úradnícky moloch, ktorý od roku v podstate 2001 úradníci na ministerstve zdravotníctva tvrdia, že zdravotné sestry nemôžu vychádzať zo stredných zdravotníckych škôl, pretože to chce Európska únia a že musia mať podľa Európskej únie, myslím, 4 600 hodín praxe.
Zaujímavé na tom je, ja som tiež absolvent strednej zdravotníckej školy, ale zaujímavé na tom je, že tieto sestričky so strednou zdravotníckou školou, veľká časť ich robí vo všetkých krajinách Európskej únie. Len u nás to nemôže byť sestrička.
Čiže hovoril som o tom s pánom ministrom, hovoril som o tom aj s pani predsedníčkou výboru opakovane. Toto by som poprosil pána ministra a týmto končím.
Ďakujem pekne.
Skryt prepis

Vystúpenie v rozprave

10.12.2021 o 9:02 hod.

MUDr.

Jozef Valocký

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 9:11

Marek Šefčík
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem pekne za slovo. Pán Valocký, viete, v akom stave sú nemocnice a celý zdravotnícky systém. Viete, že to reformu potrebuje. Hovoríte tu o úradníckom molochu, o potrebe riešiť veci. Ale vy ste to vedeli celých desať rokov, keď ste boli pri moci, a mali ste dokonca aj jednofarebnú vládu SMER-u. Mohli ste konať. Ale vaši vplyvní, ktorí sa o zdravotníctvo zaujímali, na čele s nebohým pánom Paškom sa oňho zaujímali úplne inak ako tak, že by mali premýšľať nad nejakými reformami. A napokon, keď sa niekto, kto sa predsa odvážil reformovať a chcel reformovať, keď sa niekto taký objavil, mám na mysli teraz pani Kalavskú, tak ste ju s Ficom na čele potopili.
Včera ste nám tu v pléne vykrikovali, že už sme takmer dva roky pri vláde a ešte sme nevykopali ani jamu na nemocnice. Čo spravil SMER za desať rokov, keď bol pri moci?! Vykopal pre zdravotníctvo hrob a snažil sa ho pochovať.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

10.12.2021 o 9:11 hod.

Mgr.

Marek Šefčík

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video