55. schôdza

1.2.2022 - 17.2.2022
 
 
Loading the player...

Prosím povoľte Vášmu prehliadaču prehrávať videá vo formáte flash:
Google Chrome | Mozilla Firefox | Internet Explorer | Edge

Vystúpenie s faktickou poznámkou

3.2.2022 o 19:25 hod.

PhD.

Juraj Šeliga

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video
 
 
 

Vystúpenia

Zobraziť vystúpenia predsedajúceho
 
 

Vystúpenie 18:45

Tomáš Lehotský
Skontrolovaný text
Len tak v krátkosti, lebo som už nestihol potom reagovať aj na to spochybňovanie tých mŕtvych, tak tuná matematikom z prvých lavíc by som rád povedal, že za posledných dvadsať rokov v priemere zomieralo cca 53-tisíc ľudí na Slovensku, v roku 2021, a ešte nie je dopočítané, je to 73-tisíc. Nechám to tak odznieť, už potom je na vás aj, aby ste sa zamysleli nad tým, že čím sa to dá asi tak vysvetliť, ten 40-percentný nárast.
Ďakujem.
Skryt prepis

Vystúpenie

3.2.2022 o 18:45 hod.

Ing.

Tomáš Lehotský

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Uvádzajúci uvádza bod 18:47

Ondrej Ďurica
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem vám veľmi pekne za slovo, pán podpredseda. Milá dáma, vážení páni, predkladám do Národnej rady Slovenskej republiky návrh uznesenia o vyhlásení referenda s nasledujúcou otázkou: Súhlasíte s rozmiestnením a prevádzkou vojenských základní a obranných zariadení Spojených štátov amerických na území Slovenskej republiky?
Odôvodnenie: Cieľom predloženého návrhu je vyhlásenie referenda v súvislosti s rozmiestnením a prevádzkou vojenských základní a obranných zariadení Spojených štátov amerických na území Slovenskej republiky, ktoré umožňuje navrhovaná dohoda o spolupráci v oblasti obrany medzi vládou Slovenskej republiky a vládou Spojených štátov amerických.
Rozmiestnenie a prevádzka cudzích vojenských základní na území Slovenskej republiky je zásadným a dlhodobým krokom, ktorý so sebou prináša aj výrazné obmedzenia a vážne riziká. Je teda úplne namieste, aby sa o takto významnej a dlhodobej dohode nerozhodovali len dočasne zvolení vládni politici a ministri, ale všetci občania Slovenskej republiky v referende.
O opodstatnenosti vyhlásenia referenda svedčí aj značná spoločenská a politická kontroverznosť navrhovanej dohody. Len v priebehu niekoľkých dní vyjadrilo zásadný nesúhlas s predmetnou dohodou viac ako 37-tisíc občanov, ktorí sa podpísali pod verejné hromadné pripomienky vznesené v rámci legislatívneho procesu.
Dohoda je kontroverzná taktiež po právnej stránke, o čom svedčí aj 35 zásadných pripomienok generálneho prokurátora, ktorý ako najvyšší strážca dodržiavania zákonov na Slovensku navrhuje vláde odmietnuť túto dohodu ako celok.
Vzhľadom k uvedeným faktom a taktiež vzhľadom k historickej skúsenosti musí byť občan Slovenskej republiky oprávnený a musí mu byť umožnené rozhodnúť o osude Slovenskej republiky slobodne a priamo prostredníctvom referenda k takto závažnej otázke.
Dovoľte mi ešte spomenúť posledné prípady a stanoviská takých štátov, ako je Francúzsko, Nemecko, Chorvátsko, Maďarsko, ktoré veľmi opatrne a veľmi zmierlivo vystupujú k možnému konfliktu a, naopak, namiesto toho, aby prilievali olej do tohto konfliktu, snažia sa o diplomatické riešenie, snažia sa o dialóg.
Nevidím takisto dôvod, prečo by Slovenská republika mala byť zaťahovaná do konfliktu medzi Západom a Východom. Nevidím takisto dôvod, prečo by z obsahu zmluvy, z ktorej je zrejmé, že pre Slovensko je mimoriadne nevyvážená a nebezpečná, prečo by sme my ako Slovenská republika v takto, v takto nestabilných časoch, ktoré súvisia s tým, čo sa deje na Ukrajine, mali vstupovať a iniciatívne robiť takéto kroky. Občania si skutočne neželajú ani americké základne na území Slovenskej republiky, neželajú si, aby ich niekto z pozície ústavných činiteľov vystavoval rétorike, ktorá ich priamo alebo nepriamo ako občanov Slovenskej republiky zaťahuje do takéto konfliktu. A skutočne jediné, čo chcú, chcú pokoj, chcú žiť, chcú pracovať, chcú vychovávať svoje deti a chcú, aby Slovensko od tohto konfliktu stálo bokom.
Ďakujem vám veľmi pekne.
Skryt prepis

Uvádzajúci uvádza bod

3.2.2022 o 18:47 hod.

Ondrej Ďurica

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie v rozprave 18:52

Marcel Mihalik
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem za slovo. Vážený pán predsedajúci, dovoľte, aby som ako určený spravodajca predniesol informáciu gestorského výboru o výsledku prerokovania návrhu poslanca Národnej rady Slovenskej republiky Ondreja Ďuricu na schválenie uznesenia Národnej rady Slovenskej republiky o vyhlásení referenda vo výboroch Národnej rady Slovenskej republiky.
Predseda Národnej rady Slovenskej republiky svojím rozhodnutím č. 856 z 11. januára 2022 pridelil návrh poslanca Národnej rady Slovenskej republiky Ondreja Ďuricu na schválenie uznesenia Národnej rady Slovenskej republiky o vyhlásení referenda týmto výborom Národnej rady Slovenskej republiky: Ústavnoprávnemu výboru Národnej rady Slovenskej republiky a Výboru Národnej rady Slovenskej republiky pre obranu a bezpečnosť.
Predseda Národnej rady Slovenskej republiky zároveň určil, aby Výbor Národnej rady Slovenskej republiky pre obranu a bezpečnosť ako gestorský výbor pripravil na schôdzu Národnej rady Slovenskej republiky správu o výsledku prerokovania uvedeného návrhu vo výboroch Národnej rady Slovenskej republiky.
Predložený návrh skupiny poslancov na prijatie uznesenia prerokovali 27. januára 2022 Ústavnoprávny výbor Národnej rady Slovenskej republiky a 31. januára 2022 Výbor Národnej rady Slovenskej republiky pre obranu a bezpečnosť. Ústavnoprávny výbor Národnej rady Slovenskej republiky a Výbor Národnej rady Slovenskej republiky pre obranu a bezpečnosť neprijali uznesenie z dôvodu, že predložený návrh uznesenia nezískal potrebný súhlas nadpolovičnej väčšiny prítomných poslancov podľa § 52 ods. 2 zákona Národnej rady Slovenskej republiky č. 350/1996 Z. z. o rokovacom poriadku Národnej rady Slovenskej republiky v znení neskorších predpisov.
Návrh správy o výsledku prerokovania návrhu skupiny poslancov Národnej rady Slovenskej republiky na schválenie uznesenia Národnej rady Slovenskej republiky o vyhlásení referenda prerokoval Výbor Národnej rady Slovenskej republiky pre obranu a bezpečnosť na 55. schôdzi 31. januára 2022. Správa výboru nebola schválená, keďže návrh správy nezískal súhlas potrebnej väčšiny členov výboru.
Predseda Výboru Národnej rady Slovenskej republiky pre obranu a bezpečnosť poveril poslanca Národnej rady Slovenskej republiky Marcela Mihalika, aby na schôdzi Národnej rady Slovenskej republiky informoval o výsledku prerokovania návrhu skupiny poslancov Národnej rady Slovenskej republiky na schválenie uznesenia Národnej rady Slovenskej republiky o vyhlásení referenda vo výboroch NR SR, tiež, aby plnil úlohu spravodajcu.
Ďakujem, pán predsedajúci, skončil som, otvorte, prosím, rozpravu.
Skryt prepis

Vystúpenie v rozprave

3.2.2022 o 18:52 hod.

PaedDr. Ing

Marcel Mihalik

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie v rozprave 18:55

Milan Mazurek
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Tak máme päť minút do konca. Je nás tu všeho všudy asi desať a predpokladám, že nemá vôbec žiaden zmysel rozprávať niečo k týmto poslancom, pretože to nie je tá rozhodujúca vzorka ľudí, ktorí budú vo finále rozhodovať o tom, či tento návrh zákona, či toto, tento návrh na uznesenie o zvolaní referenda na Slovensku bude mať nejaký ohlas, či bude jednoducho prijatý.
A preto tých pár minút, ktoré ostávajú do konca, venujem práve občanom Slovenskej republiky, ktorí to možno sledujú teraz online, možno si to potom neskôr budú pozerať, aby na jednej strane videli a mali informácie o pomeroch v Národnej rade, ale aby aj chápali, akým spôsobom sa tu pristupuje k podľa môjho názoru najdôležitejšiemu bodu celej tejto schôdze, februárovej schôdze Národnej rady. Pretože tento bod napĺňa slová Igora Matoviča, predseda, predsedu kultu, nie klubu, ale kultu zvaného OĽANO, ktorý povedal na tlačovej konferencii spolu so súčasným ministrom Naďom, že nedovolí, aby na Slovensku boli nejaké cudzie vojenské základne bez toho, aby to občania vopred neschválili v referende. Pretože je nezodpovedné a neprijateľné, aby dočasne volená vláda rozhodovala o tom, ako tu budú nejakým spôsobom umiestnené cudzie vojenské zariadenia, cudzí vojaci a ešte naviac, ak to má byť na obdobie, ktoré presahuje volebné obdobie, na ktoré sú zvolení títo jednotliví zástupcovia.
A zmluva zločinecká, vlastizradná, odporná okupačná zmluva, ktorú zamietla obrovská časť odbornej verejnosti, ktorú zamietol generálny prokurátor ako absolútne neústavnú, táto zmluva nesmie byť prijatá jednoduchou väčšinou v Národnej rade poslancov, ktorí sa správajú viac-menej ako hlasovacie zariadenia a nie ako svojbytné a racionálne uvažujúce ľudské bytosti, a nesmie byť prijatá na úkor väčšinového odmietania slovenskej spoločnosti. Pretože vy nedisponujete žiadnym prieskumom a nedisponujete žiadnym súhlasom obyvateľov Slovenskej republiky, ktorí by vás oprávňovali k tomu, aby ste podpísali s vládou Spojených štátov amerických a ratifikovali zmluvu, ktorá tu prinesie cudzie vojská, ktorá im tu umožní na desať rokov dať do rúk celé dva letiská, ktorá im tu umožní doviesť akékoľvek zbraňové systémy, dokonca aj jadrové zbrane, ak to budú chcieť, a ktorá Slovenskej republike berie všetky práva vo vzťahu k týmto cudzím jednotkám.
Slovenská republika ich nebude môcť kontrolovať. Slovenská republika nebude môcť obmedziť to, čo tu budú chcieť doviesť, to, čo odtiaľ budú chcieť vyviesť. Slovenská republika nebude môcť obmedziť ich pohyb na našom území. Slovenská republika dokonca nebude môcť vojakov americkej armády, ktorí sa dopustia nejakého trestného činu na našom území, dokonca na našich obyvateľoch, akýmkoľvek spôsobom trestne stíhať, ak nám to Američania nedovolia. Táto zmluva skrátka po všetkých stránkach likviduje suverenitu a berie slovenským občanom práva, pretože oni sú tí, ktorí na Slovensku majú určovať, majú určovať to, kto má moc. Oni sú tí, od ktorých má moc pochádzať, ale po tejto zmluve bude mať americký vojak, akýkoľvek príslušník, ktorý tu bude vykonávať akékoľvek úlohy z poverenia americkej armády, ďaleko väčšie práva nielen ako občan Slovenskej republiky, ale aj ako vláda, aj ako poslanci, aj ako ministri, aj ako policajti, vojenskí policajti, slovenskí vojaci, jednoducho každý.
Táto zmluva je absolútne neprijateľná, a preto očakávam úplne férovo a objektívne a, znovu prízvukujem, po slovách Igora Matoviča, že sa postavíte pred verejnosť a umožníte slovenským občanom, aby sami rozhodli o tom, či tu týchto vojakov chcú, alebo ich tu nechcú. Aby slovenskí občania rozhodli o tom, či sa chcú podieľať na tom náraste geopolitického napätia. Aby slovenskí občania rozhodli o tom, či tu chcú mať americké zbraňové systémy a stať sa tak v prípade vyprovokovaného konfliktu terčom pre ruské zbraňové systémy.
O tomto musia rozhodovať slovenskí občania, a preto navrhujeme toto uznesenie, aby bolo vypísané referendum, aby občania Slovenskej republiky mohli prísť a povedať, chceme tu vojenské základne. A vtedy ja sklapnem a vy budete mať pravdu, alebo povedia, nie, nechceme tu amerických vojakov, nechceme tu americké zbraňové systémy, nechceme tu muničné sklady a Slovenská republika musí ostať hrdý a suverénny štát. A vtedy máte sklapnúť vy. Pretože to je jediná možnosť, ako férovo vyriešiť tento problém.
Ak tu chcú nejaký Naď, nejaký Korčok, nejaký Heger alebo ktokoľvek z vás amerických vojakov, dajte o tom rozhodnúť občanom. Ktorá z vašich volených strán mala v programe vytvorenie amerických vojenských základní na území Slovenskej republiky? Kto z vás mal vo volebných programoch, že dáte dve slovenské vojenské letiská do správy Spojených štátov? Kto z vás mal vo volebnom programe, že tu chcete amerických vojakov, americké zbraňové systémy a podpísanie takejto zmluvy? Ani jedna z týchto strán. Ani jeden občan Slovenskej republiky vás vo voľbách nevolil s vedomím, že vy ste chceli niečo také presadiť. To znamená, že žiaden mandát na to nemáte.
A ak teda chcete na jedenásť rokov minimálne, desať rokov podpis zmluvy a jeden rok výpovedná lehota, ak sa Američania uráčia odísť, lebo neviem, kto by ich stadiaľ len tak dostal, ak chcete takúto zmluvu podpísať a ratifikovať, vyžiadajte si na to súhlas obyvateľov Slovenskej republiky. Je to demokratické, je to legitímne a je to spravodlivé a nikto z vás po tom, čo povedal Igor Matovič, o tom nemôže pochybovať.
My vám neberieme vaše proamerické názory. Ak milujete USA, ak milujete Bidena a neviem koho ešte a chcete tu amerických vojakov a myslíte si, že Putin je nejaký vrah, agresor a chce dobyť Európu, veď žite v týchto bláboloch, nikto vám to neberie. Ale nevnucujte celému obyvateľstvu Slovenskej republiky o to viac, ak vy veľmi dobre viete, že tu nechce tieto americké základne, tento váš názor, tento váš postoj, postoj otrokov, postoj sluhov, postoj vazalov, na úkor ich názoru a na úkor ich práv. Pretože Slovenská republika... (Prerušenie vystúpenia predsedajúcim.)

Blanár, Juraj, podpredseda NR SR
Pán pos... pán poslanec, chcel som, že keď sa nadýchnete, do toho vstúpiť, nestihol som. (Povedané s pobavením.) Máme 19.02 h, ak nemáte ešte nadlho tú, to svoje vystúpenie, navrhujem, aby sme ukončili tento bod ešte dnes. Je súhlas? Ďakujem.
Nech sa páči, hovorte.

Mazurek, Milan, poslanec NR SR
Tak budem teda pokračovať, aby sme teda tú moju rozpravu písomnú ukončili ešte dnes. A budem pokračovať v tom, čo som tu celý čas hovoril, a teda že občania Slovenskej republiky sú tí, ktorí majú o tejto zmluve rozhodnúť. Uráža ma, ak ktorýkoľvek z ministrov, ak hocaký Šeliga alebo ktorýkoľvek poslanec Národnej rady príde a označí všetkých tých, ktorí odmietajú túto zmluvu s USA, za dezinformáterov. Za ľudí, ktorí uverili hoaxom, za ľudí, ktorí jednoducho prepadli nejakej moskovskej propagande alebo iným nezmyslom. Lebo ja sa vás pýtam v tejto chvíli, to je generálny prokurátor, človek, ktorý nie je schopný rozlišovať písaný text? Je generálny prokurátor podľa vás hlupáčik, ktorý uverí akémukoľvek internetovému hoaxu? Je to človek, ktorý nevie rozoznať, čo je na papieri napísané, a nerozumie textu nejakej medzinárodnej zmluvy? Chcete takto ponižovať tohto človeka?! Ja viem, že ho nemáte radi, lebo nerobí to, čo chcete, ale nikto snáď z vás nebude spochybňovať jeho kompetencie. Nikto z vás nebude spochybňovať jeho vzdelanie a jeho kvality. To znamená, keď už tento človek vám verejne napísal a pridal pripomienky, že táto zmluva s USA oberá Slovenskú republiku o suverenitu, že táto zmluva s USA je protiústavná, tak o čo viac, o čo viac by vám malo záležať na tom, aby o takomto niečom rozhodli občania? Občania v referende.
Referendum je nástroj, ktorý vychádza z ústavy. Je to všeľudové hlasovanie. Je to tá najvyššia forma demokracie. Ak si občania povedia, že tu chcú mať amerických vojakov, že chcú provokovať Ruskú federáciu, že sa chcú stať terčom ruských rakiet a prípadného vojenského konfliktu, tak občania sa takto rozhodnú a my budeme naozaj musieť túto vec rešpektovať, aj keď by sme z nej boli nesmierne smutní.
Lenže vy dobre viete, vy veľmi dobre viete, že toto občania nechcú, a práve preto prechádza táto okupačná zmluva procesom, ktorým prechádza. Počas sviatkov pred medzirezortné pripomienkové konanie, keď je na ministerstve minimálne množstvo ľudí. Neuveriteľne, absurdne cenzurovaná diskusia. Snažíte sa to pretlačiť čo najrýchlejšie, vyslovene ako keby vás hnali tí Američania pred sebou: Rýchlo, rýchlo, podpisujte, schvaľujte! Naď sa ani nevedel dočkať, jak môže sadnúť do lietadla a utekať rýchlo do Ameriky podpísať to, aby Národná rada mohla ratifikovať túto okupačnú zmluvu skutočne čo najskôr.
Veď každý musí vidieť spôsob, akým ste sa vysporiadali s pripomienkami odbornej verejnosti, za ktoré sa postavili desaťtisíce občanov Slovenskej republiky, a akým spôsobom ste sa vysporiadali s pripomienkami generálneho prokurátora. Všetko ste odignorovali. Všetko ste odignorovali, zhodili do koša, s tým sa nebudete baviť, to je hlupák, to je ruský trol, to je agent, s tým nemáme dôvod komunikovať. My sme najlepší, my vieme úplne všetko najlepšie, a pritom celý čas klamali národ, klamali, že na tých Američanov sa v skutočnosti bude vzťahovať tá trestná zodpovednosť, klamali, že Američania sem nemôžu doviesť jadrové zbrane, pritom nič také im táto zmluva nezakazuje. Klamali, že Národná rada bude musieť odsúhlasiť každú prítomnosť amerických vojakov, pritom v tej zmluve je napísaný presný opak. Klamali a klamali len preto, aby verejnosť uchlácholili týmito sladkými rečami, že vlastne o nič vážne nejde, že o nič vážne nejde.
Ale v skutočnosti ide o to, že cudzia veľmoc, že cudzia armáda preberá kontrolu nad výraznou časťou územia Slovenskej republiky, nad vojenskými letiskami, že cudzia armáda si tu robí muničné sklady. Môže sem naviesť zbraňové systémy, môže sem doviezť kohokoľvek, že vozidlá cudzej armády sem môžu vstupovať bez akéhokoľvek obmedzenia a povolenia, bez akejkoľvek povinnej kontroly. Nanajvýš im môžete dať pokutu za rýchlosť, alebo keď odbočia niekde na stopku alebo do jednosmerky.
Je neuveriteľné, akým spôsobom chcete zapredať Slovenskú republiku, a veľmi dobre si to uvedomujete. Veľmi dobre si to uvedomujete, preto ako tie najnižšie ľudské stvorenia hľadáte rôzne skulinky, ktorými dokážete ujsť pred vlastným svedomím. A ja sa vás pýtam: Máte ešte nejaké svedomie? Ak máte čo i len najmenšiu známku svedomia, tak by ste museli občanom Slovenskej republiky povoliť rozhodovať o tejto zmluve priamo v referende. Priamo v referende. Nikto z vás nemôže spochybniť, že je to legitímny nástroj. A keď nechcete občanom ukázať, že aj tie vaše posledné verejné vyhlásenia, posledné predvolebné sľuby neznamenajú absolútne, vôbec nič a že Igor Matovič všetko, čo nasľuboval, všetko, čo povedal, všetko, na čo sa zaprisahával, jednoducho hodí do koša a nemusíte to rešpektovať, tak kľudne.
Kľudne si schvaľujte tú zmluvu takým spôsobom, ako uznáte za vhodné, ale nedivte sa, keď následne urobíme všetko pre to, aby v každom okrese, v každom meste ľudia videli, kto je ten poslanec, kto je jeho tvár, ako vyzerá, ako sa volá a že to bol on, kto hlasoval za okupáciu Slovenskej republiky americkou armádou, že to bol on, kto umožnil zo Slovenskej republiky urobiť terč v prípade budúceho vojenského konfliktu, že to bol on, kto zapredal slovenské územie cudzím vojakom! Nech to ľudia vidia! Nech môžu na ulici stretávať tých konkrétnych ľudí, ktorí sú zodpovední za túto vlastizradu, a nech na vás kľudne aj pľujú tí ľudia, lebo to si budete zasluhovať za to, keď schválite takúto zmluvu bez toho, aby ste sa opýtali národa, či s tým súhlasí, či s tým súhlasí. Ak by ste si čo i len trochu vážili demokraciu a ľudské práva týchto občanov, tak by ste ľuďom museli dať možnosť na to, aby to odsúhlasili priamo v referende. A to my navrhujeme týmto návrhom.
To znamená, ak čo i len trochu, čo i len trochu ešte rešpektujete vlastné obyvateľstvo, ak vám čo i len trochu ešte záleží na tom, aby ľudia mali právo rozhodovať o vlastnom území, a ak čo i len trochu nechcete byť v histórii zapísaná ako najväčšia banda vlastizradcov, ktorá Slovensku kedy vládla, musíte schváliť referendum alebo vyhlásiť vlastné, jednoducho umožniť ľuďom, aby o tejto okupačnej zmluve s Američanmi rozhodli sami.
Skryt prepis

Vystúpenie v rozprave

3.2.2022 o 18:55 hod.

Bc.

Milan Mazurek

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 19:08

Ondrej Ďurica
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem pekne, pán podpredseda.
Ja som presvedčený o tom, že nie každý poslanec koalície čítal túto zmluvu, a takisto som presvedčený o tom, že mnohí dostali informáciu, že je to štandardná zmluva, ktorá je bežná aj vo vzťahu k iným, k iným krajinám a podobné, podobné zmluvy v tomto znení podpísali iné krajiny. Tak vás chcem ubezpečiť, že to tak nie je.
Tá naša zmluva je skutočne veľmi-veľmi neštandardná a v porovnaní s ostatnými krajinami, ktoré sú našimi susedmi, sme spravili taký rozbor a hľadali rozdiely. A skutočne vám chcem povedať, že sú tam zásadné rozdiely. Sú tam zásadné rozdiely a tie pojmy sú naozaj veľmi vágne. Ja vám odcitujem napríklad jednu vetu, ktorá pojednáva o tom, že budovy a zariadenia, ktoré budú vystavané ozbrojenými silami USA, zostávajú vo vlastníctve Slovenskej republiky. Ďalšia veta ale hovorí o tom: "Všetky tieto budovy, stavby a sústavy postavené ozbrojenými silami Spojených štátov amerických sa stanú vlastníctvom Slovenska bezprostredne po ich postavení, no budú používané ozbrojenými silami USA, pokým ich tie budú potrebovať."
V takomto duchu je v tejto zmluve alebo v tejto dohode pojednávané o ďalších článkoch, o ďalších bodoch, ktoré skutočne aj z toho, čo už povedal kolega Milan Mazurek, jednoducho spochybnil a upozornil na ne aj generálny prokurátor. A tak ako bolo povedané, nespochybňujme, nespochybňujme jeho odbornosť a nehádžme tie pripomienky do koša len preto, že máme nejaký iný názor na to, ako vykonáva svoju funkciu. Je to generálny prokurátor a jeho pripomienky boli namieste.
Ďakujem.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

3.2.2022 o 19:08 hod.

Ondrej Ďurica

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 19:10

Marcel Mihalik
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem za slovo.
Ja nezdieľam tento názor, samozrejme, pretože ja som si tú zmluvu prečítal niekoľkokrát a spravil som takú analýzu, nie sám, ale spolu s právnikmi. Je to štandardná zmluva a nevidím na nej nič zlého. Samozrejme, tu si treba uvedomiť, že kde sme. Sme členmi NATO a podľa toho sa musíme asi aj správať.
Ďalšia vec je tá, že keď sa vrátim k meritu veci, k samotnému návrhu, hovoríte o referende, o tom, že nechcete, aby tu boli základne, vojenské základne Spojených štátov. Tak ako som spomenul, niekoľkokrát som prečítal tú zmluvu, ale ja som tam nič o základniach nevidel. Áno, z tých niektorých slov by si mohol niekto vyvodiť, že tuná základne budú, ale ja som to tam nevidel. Pokiaľ skutočne chcete robiť referendum o tom, že nechcete tu základne, tak minimálne by to tam malo byť spomenuté. Iné je, samozrejme, že budú používať naše letiská a ďalšie nejaké zariadenie, pretože uvedomujete si, že ešte teraz máme zmluvu s Rusmi ohľadne toho, že sú tu ruskí vojaci, špecialisti? Podobnú zmluvu máme s Českou republikou. V tej zmluve je napísané, že český vojak, ktorý letí na lietadle, na vojenskom bojovom lietadle, môže zostreliť nad naším územím ďalšie lietadlo. Prečítajte si to! Určite to možno viete. A potom ďalšie veci. Takže, a v tej so Spojenými štátmi toto nie je, i keď sú tam spomenuté niektoré veci. Takže nezavádzajte tuná, prosím vás pekne, ľudí.
A čo sa týka samotného referenda, ja si inštitút referenda veľmi vážim a určite za referendum by som... (Prerušenie vystúpenia časomerom.)
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

3.2.2022 o 19:10 hod.

PaedDr. Ing

Marcel Mihalik

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 19:12

Milan Mazurek
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ono toto zahmlievanie, tieto klamstvá, tieto podvody, to je to najkrajšie, čo môžete urobiť. Tak dáme Američanom dve vojenské letiská, nech tam majú svoje zbraňové systémy, aké, to my nebudeme rozhodovať, lebo oni nás len milostivo informujú, ak nás budú chcieť informovať, lebo to je v tej zmluve napísané. Nech si sem navezú akékoľvek muničné zásoby, aké len chcú, čo z nás vyslovene spraví vojenský terč, čo musíte uznať taktiež. Môžu sem priviesť vojakov, koľko budú chcieť, pretože ak ich to nejako bude odôvodňovať v rámci napĺňania jednotlivých článkov tej zmluvy, tak to bude potrebné. Môžu sem vstupovať na slovenské územie po súši, po vode, po vzduchu a my to nemôžme kontrolovať a budú mať teda toto územie.
No ale my to nenazveme vojenská základňa. Takže to nie je problém (povedané so smiechom). Však kľudne nazvite vojenskú základňu pre mňa za mňa aj domčekom bábik, veď ono to je úplne jedno, keď to de facto je vojenská základňa. Načo sa hráte na tieto slovičkárenia? Viete veľmi dobre, pán Mihalik, že to tak je, že to tak je. A že keď to možno nebude vojenská základňa ako niekde v Iraku, kde sú oplotení veľkými plotmi a strážia to tam, lebo sú pod hrozbou nejakých teroristických útokov, že tá hrozba možno v Slovenskej republike je menšia, de facto to bude vojenská základňa, pretože na tie jednotlivé miesta, tie budovy, ktoré budú pod správou USA, vy nebudete môcť vkročiť. Ako poslanec. Ak vám to USA neumožní, ako člen výboru pre obranu a bezpečnosť vám ukážu prostredník pri dverách, ak vám to USA nedovolí, nevstúpite tam! Slovenský vojak, slovenský policajt, premiér, prezidentka, nikto tam nevstúpi, ak im to USA nedovolí. Tak čo iné je to ako vojenská základňa?!
Veď vy sa chcete ospravedlňovať pred vlastným svedomím, aby ste vyzerali, že vlastne o nič nejde. Chcete obhajovať tú vládnu pozíciu. Ale veď dobre! Veď sa spýtajte ľudí, či to chcú takisto ako vy! Myslíte si, že ľudia sú blbí, že to nedokážu pochopiť?! Myslíte si, že generálny prokurátor je tiež hlupák, ktorý keď povedal, že toto ohrozuje suverenitu Slovenska, tak nevie, o čom hovorí, lebo vy ste si to trikrát prečítali? Veď dajte ľuďom možnosť, nech sa o tom rozhodnú!
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

3.2.2022 o 19:12 hod.

Bc.

Milan Mazurek

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie v rozprave 19:15

Milan Mazurek
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Je priam neskutočné, že takéto tvory ako Šefčík spochybnia generálneho prokurátora, spochybnia generálov, ako napríklad generála Viktorína, spochybnia... (Reakcia z pléna.) Nie! Vy ste povedali, že oni nevedia, o čom hovoria, lebo tá zmluva je dobrá, a to, čo hovoria oni, nie je pravda. To ste napísali aj na facebooku (zaznievanie gongu), lebo tá zmluva je podľa vás super a neohrozuje suverenitu, len oni všetci sú mimo.
Šeliga dokonca povedal, že zmluvu s NATO potrebujeme. Akurát zmluvu s NATO nikto nepodpísal, ale ten je majster dezinformácií a propagandy, tak aby vykreslil, že tu vlastne neprídu jednotky USA, tu prídu jednotky NATO! To je úplne super. V ´68. si tiež mnohí ospravedlňovali okupáciu rôznymi výrazmi a rôznymi formami a vy ste úplne rovnakí ako tí, ktorí v 68. schvaľovali okupáciu Československej republiky. Akurát vy máte tú drzosť predstierať, že vtedy to bolo strašné a dnes je to super, lebo dnes sú to spojenci. Aj vtedy to boli spojenci, len v tom nie je rozdiel pre každého, kto sa na to objektívne pozrie. Každý, kto pozrie na túto zmluvu, na rozdiel od pána Mihalika, a pozerá na to očami nezainteresovanej osoby, to znamená osoby, ktorej nejde o nejaký poslanecký flek a nejde jej o to, aby počúvala na slovo nejakého predsedu strany, každý takýto človek vidí, že tá zmluva je okupačná, že tá zmluva dáva Američanom ďaleko väčšie práva ako prezidentke Slovenskej republiky. Každý to vidí.
O čo ide, ak oni si tu na Slovensku budú spravovať dve vojenské letiská, kde vy do budov, ktoré oni povedia, že toto sú naše budovy, toto sú naše priestory, toto je naša nejaká dráha, toto je naše parkovisko, nebudete môcť vstúpiť? Tam bude stáť americký vojak a povie vám: "Ty tam nejdeš, Šefčík! Ty tam nevstúpiš!" A vybavené. A vy sa môžete postaviť aj na hlavu. Vy sa budete tváriť, že ste na území Slovenskej republiky, ale tí Američania budú tí, ktorí rozhodujú, čo tam prinesú, čo odtiaľ vyvezú, akým spôsobom to tam privezú, aké zariadenia, aké stroje, aké vrtuľníky, lietadlá tam budú pristávať. To všetko bude v ich plnej kompetencii! Všetko to tam v tej zmluve napísané je! Ale vy sa tvárite, že ste najmúdrejší na svete!
Tvárite sa, že to, že ste najmúdrejší na svete, ignorujete články zmluvy, ktorú sami idete schvaľovať, a tvrdíte verejnosti, že tam nie je to, čo si vie každý nájsť a prečítať. Tvárite sa, že Američania sem nebudú môcť poslať vojakov, ak im to Národná rada neodsúhlasí. Prosím vás pekne, veď práve o tom je tá zmluva, aby Národná rada nemusela neustále odsúhlasovať ďalšiu prítomnosť, ale aby si to mohli manažovať vo vlastnej kompetencii. To, tú kompetenciu im dávate úplne do rúk. Vy zapredávate Slovenskú republiku, zapredávate slovenské územie, umožňujete Američanom robiť zo Slovenska terč. A ja sa vás pýtam: Vy chcete ten konflikt s Ruskou federáciou? Fakt si myslíte, že keď tu donesiete amerických vojakov, že to presvedčí nejaké zahraničné veľmoci, aby nenarastal ten geopolitický konflikt? Aby nenarastalo to napätie? Čo z toho budú mať občania Slovenskej republiky? Ani jedným jediným slovom nikto nedokázal odôvodniť, prečo by sme niečo také potrebovali.
Tie reči o tom, že, pán Mihalik, že sme členmi NATO a máme sa tak správať, čo to je za argument? Aký článok zmluvy v NATO nás zaväzuje k tomu, aby sme podpisovali bilaterálnu dohodu s USA? Aký? Nepoužívajte tieto argumenty! Pretože áno, ja som proti NATO, to viete veľmi dobre, ale ani to NATO, ani to členstvo, ani tieto vaše argumenty skrátka nemajú žiadnu relevanciu. Viete to veľmi dobre. Stále len hľadáte dôvody, stále hľadáte argumenty, prečo si ospravedlniť okupáciu Slovenskej republiky cudzími vojskami. Cudzími vojskami! Nič v tej zmluve nie je napísané o tom, že Národná rada bude musieť odsúhlasovať prítomnosť. Ak to tam je, nech mi to Šefčík zverejní. Kde tam je napísané, že o vstupe amerických vojakov na územie Slovenskej republiky budú musieť hlasovať poslanci Národnej rady? Nájdite to tam! Viete dobre, že to tam nie je. A možno on nevie, on to možno ani nečítal. Jemu narozprával Naď: Veď to sú naši spojenci, to sú naši bratia spoza oceánu, tým musíme veriť. A to je vybavené, môžme zapredať Slovenskú republiku.
Ale pýtam sa vás znovu, jednoducho a jasne, choďte verejne a povedzte občanom Slovenskej republiky, nie vy budete rozhodovať o tom, akí vojaci tu budú pôsobiť. Nie vy budete rozhodovať o tom, komu zveríme správu dvoch slovenských vojenských letísk, nie vy budete rozhodovať o tom, či tu Američania donesú nejaké jadrové zbrane, ale my si to odhlasujeme v parlamente. Síce ste nám na to mandát nikdy nedali, ale my o tom budeme rozhodovať, pretože vás máme jednoducho na háku. Považujeme vás za menejcenných. Považujeme vás za jednoducho hlúpu voličskú masu, ktorú nepotrebujeme počúvať. Takým spôsobom sa správate k ľuďom.
A toto je presný dôkaz. Toto je dôkaz toho, že vy máte úplne na háku občanov Slovenskej republiky. Vy viete veľmi dobre, a preto žiaden taký prieskum nikdy urobený nebol, že drvivá väčšina občanov Slovenskej republiky odmieta prítomnosť amerických vojakov. A nejde len o Američanov. Keby išlo o nemeckých vojakov, francúzskych vojakov, akýchkoľvek iných, tak ich skrátka odmieta.
A tiež to nie je možné porovnávať napríklad s tou zmluvou, ktorá je napríklad s Francúzmi či s Rusmi, alebo máme takú zmluvu s Čechmi, dokonca aj s Američanmi, desať vojenských špecialistov pôsobí v Martine, veď to tu bolo odhlasované minulé volebné obdobie, ale nezverili ste im do rúk dve letiská, nedali ste im možnosť proste pristávať sem akýmikoľvek jednoducho zbraňovými mechanizmami, nedali ste im možnosť získať pod kontrolu územie, na ktoré nebudú môcť Slováci vstúpiť a kontrolovať to. Veď to nemôžete porovnávať! To, že tu prídu nejakí ruskí špecialisti, opravujú stíhačky, čo to porovnávate s tým, že tu vyslovene dávate dve letiská do rúk Američanom? Tam je to jasne napísané. V prvej prílohe je to definované, je tam jasne dané. Jednoducho klamete tých ľudí, prekrúcate to a hlavne vy sa snažíte z ľudí robiť hlupákov len preto, že vy ignorujete verejnú debatu. Kto z vás sa postavil do debaty napríklad s generálom Viktorínom? Ani on o tom nič nevie. 40 rokov odslúžených v ozbrojených silách, ale on tomu nerozumie! Pán Mihalik mu to vysvetlí.
Kto z vás sa postaví do debaty s generálnym prokurátorom? On je síce právnik špičkový, celý život sa tomu rozumie, ale tejto zmluve nerozumie. On tomu nepochopil. Všetci sú hlupáci, len poslanci Národnej rady, ktorí sú tu najmúdrejší na všetko, jednoducho môžu tieto veci schváliť a oni to vedia najlepšie.
To nie je okupácia, síce sa to tam píše, ale nie je to tak. To nie je prítomnosť vojakov, síce je to tam napísané, ale nie je to tak. Oni nebudú mať základne. Síce je to tam napísané tak, že každý inteligentný človek z toho vyrozumie, že tí Američania si z toho de facto urobia základne, ale pre nich to tak nie je. A budú takto klamať, budú takto prekrúcať a budú takto zrádzať Slovenskú republiku aj napriek tomu, že tu pri svojom sľube sľubovali, že budú pracovať v prospech občanov Slovenskej republiky, v prospech národa a že budú dodržiavať demokratické zásady a Ústavu Slovenskej republiky.
Ústava jasne hovorí, že sme suverénny štát. A akým spôsobom chcete hovoriť o suverénnom štáte, keď tu budete mať vojská, ktoré majú väčšie práva ako prezidentka? Radový americký vojak tu bude nedotknuteľný. Nedotknuteľný! Môže prísť znásilniť ktorúkoľvek ženu, ak bude chcieť, rozbiť vám auto, nemôžete mu nič urobiť, ak vám to Američania nedovolia. Hej, Benčík bude krútiť hlavou, ale v tej zmluve to tak je napísané. V tej zmluve je to vyslovene napísané, že sú vyňatí z trestnej zodpovednosti a my musíme požiadať a oni vám milostivo môžu toho človeka vydať na stíhanie. Môžu, môžu, ale nemusia, lebo povinnosť tam nie je zakomponovaná. To je nádhera, nie? To je úplná nádhera, takýmto spôsobom zapredať Slovákov. Veď vy sa vôbec uvedomujete, ako zrádzate ten národ? Ničíte ho, odkedy ste tu. Uberáte mu práva, devastujete to Slovensko, zadlžujete ho a aby toho nebolo málo, tak tu ešte navozíte cudzie vojská.
A ja sa vás pýtam, vy majstri sveta, ja som na začiatku tejto schôdze, ja viem, že je tu päť poslancov dokopy vládnej koalície, navrhol, aby keď chcete tak provokovať to Rusko, aby keď považujete to Rusko za takého veľkého nepriateľa, aby keď chcete občanov Slovenskej republiky vystavovať hrôzam vojenského konfliktu, tak aby ste do toho konfliktu išli vy sami. Do prvej línie. Ja vám tu prisahám, že keď ja raz budem volať do vojny, tak sa postavím do prvej línie. Ale ja, naopak, hovorím, že nemáme narastať, nemáme podporovať toto napätie, že tu predsa nemáme voziť americké zbraňové systémy, aby sme robili bu-bu-bu na Rusov, veď to ani... zbláznili ste sa?
Ja hovorím jasne, že tu nemáme voziť americké jednotky, jednotky NATO, tisíc vojakov NATO, teraz tritisíc na nejaké cvičenie. Proti tomu všetkému som, lebo to ničomu nepomáha, žiadnemu mieru. Je to nezmysel! A keď máte takéto majstrovské vyjadrenia, ako tu mal tuším poslanec Krúpa, že keď Rusko napadne Ukrajinu, tak to bude koniec Ruska, vy si uvedomujete, o čom hovoríte? Vy si uvedomujete, že vy tu nehovoríte o hre na počítači, ale o reálnom vojenskom konflikte? Veď ako môžete takto ľahkovážne spomínať také zásadné veci? Viete, čo znamená vojna? Veď si pozrite pár videí na internete kľudne, pozrite si na mŕtve deti, pozrite si na znásilnené ženy, na zbombardované celé mestá. Vy chcete toto? Toto je to, čo si prajete? Mŕtve ukrajinské deti?
A ja viem, vy poviete taký morálny pseudoargument, ale veď my o tom, nám o to nejde. Ale vojna toto prináša. Každá jedna vojna toto prinesie. Nie každá raketa trafí cieľ. Nie každý cieľ je ten, za ktorý ste ho predtým mali. Vojna prináša siroty. Prináša nevýslovné utrpenie, prináša utečencov, prináša mŕtve deti, mŕtve ženy. Toto potrebujeme? Sa pýtam.
A preto tu dávame toto referendum, lebo vieme veľmi dobre a vy to viete veľmi dobre, že by vám tú zmluvu Slováci v referende odmietli. A to je presne ten dôvod, prečo to robíte takto pokútne, takto zbabelo, takto podlo, proti vôli občanov Slovenskej republiky. To je presne dôvod, prečo tu chcete tých Američanov bez toho, aby ste o tom dali rozhodnúť národu. Lebo by ste to nemohli urobiť. Lebo národ by vám to nedovolil. Lebo stále má to Slovensko toľko rozumu, že nechce vojenské napätie. Že nechce konflikt s Ruskou federáciou.
Tak vám znovu hovorím, keď ho chcete vy, tak si choďte do prvých línií, pre mňa za mňa postavte na čelo Benčíka s prezidentkou aj Pročka a choďte tým Rusom ukázať, akí vy ste frajeri. Kľudne aj Naďa alebo kohokoľvek iného. Ale prestaňte do toho ťahať slovenský národ!
Skryt prepis

Vystúpenie v rozprave

3.2.2022 o 19:15 hod.

Bc.

Milan Mazurek

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 19:25

Juraj Šeliga
Skontrolovaný text
Pán Mazurek, ja vám chcem dať do pozornosti text Ústavy Slovenskej republiky, ktorý hovorí veľmi jasne v čl. 86 písm. m) o prítomnosti akýchkoľvek, opakujem, akýchkoľvek cudzích vojsk bez ohľadu na akúkoľvek medzinárodnú zmluvu vždy rozhoduje Národná rada Slovenskej republiky.
Ďakujem pekne.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

3.2.2022 o 19:25 hod.

PhD.

Juraj Šeliga

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie 19:26

Marcel Mihalik
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Možno na záver by som chcel uviesť hlasovanie, ktoré bude v utorok o desiatej.

Blanár, Juraj, podpredseda NR SR
O desiatej?

Mihalik, Marcel, poslanec NR SR
O jedenástej, pardon.

Blanár, Juraj, podpredseda NR SR
V poriadku, len som sa chcel uistiť. Mysleli ste o jedenástej, povedali ste o desiatej.

Mihalik, Marcel, poslanec NR SR
Áno, o jedenástej, Pardon.
Skryt prepis

Vystúpenie

3.2.2022 o 19:26 hod.

PaedDr. Ing

Marcel Mihalik

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video