55. schôdza

1.2.2022 - 17.2.2022
 
 
Loading the player...

Prosím povoľte Vášmu prehliadaču prehrávať videá vo formáte flash:
Google Chrome | Mozilla Firefox | Internet Explorer | Edge

Vystúpenie s procedurálnym návrhom

16.2.2022 o 11:15 hod.

Mgr.

Peter Pollák

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video
 
 
 

Vystúpenia

Zobraziť vystúpenia predsedajúceho
 
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 10:52

Gábor Grendel
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem. Ďakujem za slovo. Pán podpredseda Blanár začal svoj prejav tým, že nechce rozdúchavať vášne, potom vytasil na rečnícky pult desať kanistrov benzínu a každú minútu vylial jeden kanister na tie mikrofóny. Čiže toľko k tomu, že kto tu chce a nechce rozdúchavať vášne.
Ale pointu toho naozaj nezmyselného zákona ani ten benzín proste nezmyje. Vy ste kvôli 150 Maďarom žijúcim na Slovensku odobrali štátne občianstvo 3 500 Slovákom. Také sú čísla.
Kvôli 150 Maďarom, ste odobrali štátne občianstvo 3 500 Slovákom.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

16.2.2022 o 10:52 hod.

Mgr.

Gábor Grendel

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 10:53

György Gyimesi
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Pán podpredseda Blanár, ja som nikdy nepovedal, že Maďari sú na Slovensku ohrození. Ohrození boli občania Žilinského samosprávneho kraja, keď si mu vládol a keď ste tam kradli ako straky. A vášne nerozdúchavam ja, vášne si rozdúchal ty, keď ste ukradli ešte aj cétečko. Toto sme si, myslím, že vysvetlili dostatočne jasne.
Ivan Korčok, veľmi dobre vedel o návšteve ministra zahraničných vecí Szijjártóa, pretože deň pred tým mu zrušil stretnutie, čiže bol informovaný, že kde bude, kedy bude a s kým sa tam stretne. Všetko ostatné je len podlé, hnusné, svinské klamstvo, také, aké si z tvojich úst sme si naňho to zvykli, pretože nič iné z nich nevychádza.
Ja keď tvrdím to, že tieto, že tento zákon v tejto podobe, tak ako je predložený, otvára nožnice medzi tými, ktorí si to občianstvo budú môcť vziať, a medzi tými, ktorí nie, tak áno, je to vytváranie druhej kategórie, či sa ti to páči, pán podpredseda, alebo sa ti to nepáči. Je to jednoducho fakt. A to, že na to ja upozorním, nie je rozdúchavanie vášní, je to vecná diskusia a pomenovanie problému a zároveň aj pomenovanie všetkých alebo vyvrátenie všetkých tých hoaxov, ktoré tento zákon od začiatku, to znamená, že od roku 2010 sprevádzajú, a tie si nevyvrátil ani ty vo svojom plamennom prejave, v ktorom si tu vyzýval na neviem na čo, takže, pán predseda, dúfam, že sme si toto vyjasnili raz a navždy.
Ďakujem pekne.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

16.2.2022 o 10:53 hod.

PhDr. PhD.

György Gyimesi

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 10:55

Miroslav Žiak
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem za slovo. Pán podpredseda Blanár, spomínali ste liberálne médiá, ktoré sú zmanipulované, a chcem len povedať, že oni nie sú zmanipulované, oni sú normálne, relevantné médiá, ktoré si overujú zdroje, nie ako tie ostatné. Ale je mi zvláštne, že keď ste sa vy tlačil aj s pánom vaším predsedom Ficom, vtedajším premiérom, do jadra Európskej únie, keď ste robil čokoľvek, aby ste mal fotku z Bieleho domu, či to bol vtedy Barack Obama, alebo následne vtedy viceprimátor Biden, ste bol ochotný urobiť čokoľvek pre tie vaše liberálne médiá. Ja sa preto pýtam, prečo vlastne vy tie liberálne médiá voláte na vaše tlačovky, keď sú také zlé? Veď oni už tiež nedokážu počúvať tie sprostosti, ktoré tam rozprávate.
A tiež tam ma zaujala tá vaša predstava, že keby Fico prestal existovať. No ja som si to tiež predstavil, ale dokázal som si predstaviť tie miliardy, ktoré ukradol, by sa vrátili naspäť do štátneho rozpočtu, už by nechýbali v tom rozpočte, mali by sme na... pre chudobných, mali by sme pre tých, ktorí boli postihnutí pandémiou, žiadna zloba na internete by nebola. Na sociálnych sieťach by zrejme neexistoval ani Ľuboš Blaha, ktorý je evidentne platený z tých peňazí, ktoré nakradol, keďže 34-tisíc za posledné dva roky nalial do sociálnych sietí, aby mohol šíriť zlobu. A tiež by nemal kto zvážať zmanipulovaných ľudí na rôzne protesty, či to bol protest pred palácom prezidentky, alebo to bol protest pred Národnou radou.
Takže áno, tak... tak... takáto predstava je veľmi krásna, bohužiaľ, nenaplnená.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

16.2.2022 o 10:55 hod.

Ing.

Miroslav Žiak

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 10:57

Milan Vetrák
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem za slovo. Ja som chvíľu nechcel veriť vlastným očiam, lebo teda pána podpredsedu parlamentu Blanára nezvyknem takto registrovať, že sa tam rozhorčuje za tým pultom, a tak mi to chvíľu prišlo, že asi by sme nemali ten zákon volať že Ficov zákon, ale možnože Blanárov zákon, lebo aj tam bol nejaký protest, že prečo to máme ako Ficov zákon. No nemusíme to volať, tak nám povedzte, že kto zo SMER-u, z tých poslancov, ktorí za to hlasovali a... alebo kto, teda kto to priniesol v skrátenom konaní, ktoré nespĺňalo ani pravidlá pre skrátené konanie, môže za to, že nakoniec prišlo tých skoro 4-tisíc našich občanov o občianstvo, lebo to tiež nie je žiadna výhra ani, ani sranda, pretože to ovplyvňuje životy tých ľudí, ktorí o to občianstvo prišli.
A teraz k tým ďalším veciam, ešte ktoré boli spomenuté. Nie je to tak, že by iné krajiny nepoznali systém, že by potomkovia, ktorí nemajú žiadnu reálnu väzbu, mohli nadobudnúť občianstvo v iných štátoch. Zoberme si Českú republiku, tá je relatívne blízko, kde dokonca sa ani neudeľuje občianstvo týmto potomkom. Tam stačí, že potomkovia bývalých emigrantov vyhlásia, že sa chcú stať občanmi a sú občanmi Českej republiky. Čiže sú aj iné koncepty, nielen ten, ktorý bol, prijatý za Ficovej vlády.
No a potom k tým ďalším veciam, no tuná až dochádzalo k takým výrokom, že by tu mal... by sme mali byť nuly a podobne. No tak to, si myslím, že bolo za hranou, a to som naozaj vás nespoznával, že až takto to osobne beriete, tieto veci, lebo dá sa aj odborne o tom diskutovať, ja sa budem o to snažiť potom vo vlastnom vystúpení.
A pokiaľ ide o suverenitu, tak suverenita sa podľa mňa nerobí tak, že dôjde, a teda dôjde k strate občianstva našich vlastných občanov, čím vlastne robíme im škodu a poškodzujeme si aj tým vlastné záujmy. A suverenita sa nerobí tak, že sa robí len na Slovensku, a potom keď sa príde do Bruselu alebo inde, tak už zrazu je to úplne o niečom inom a... (Prerušenie vystúpenia časomerom.)
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

16.2.2022 o 10:57 hod.

JUDr. PhD.

Milan Vetrák

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 10:59

Ondrej Dostál
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Pán podpredseda Blanár, no, je to Ficov zákon, to, čo sa udialo v roku 2010, bolo za premiérovania Roberta Fica, ale môžme to presnejšie nazývať Ficova, Slotova a Mečiarova novela, lebo to bola, to bola vtedajšia vládna zostava, ktorá schválila zákon, na základe ktorého strácajú slovenskí občians... občania slovenské občianstvo proti vlastnej vôli.
Povedali ste, že nikdy tu také nebolo, aby krajiny udeľovali občianstvo niekomu inému, kto nežije na ich území, nemá na ich území pobyt. Pán poslanec Vetrák vám povedal o príklade z Českej republiky, ale rovnaký koncept, rovnaký koncept bol aj na Slovensku, v rokoch 1997 - 2005 bolo možné zahraničným Slovákom udeľovať slovenské občianstvo bez toho, aby mali trvalý pobyt alebo akýkoľvek iný pobyt na územní Slovenskej republiky, ani tých päť rokov, vôbec. Čiže my sme robili to isté ako Slovenská republika, za čo teraz, poukazujúc na Maďarsko, trestáme vlastných občanov a odoberáme im proti ich vlastnej vôli slovenské občianstvo.
No a nakoniec ste povedali, že tu bola nejaká novela, ktorá napravila tú novelu z roku 2010 a umožnila požiadať o výnimku. To tiež nie je pravda. Žiadna taká novela tu nebola, žiadna taká novela tu nie je. Až teraz, ak bude schválený tento zákon, tak niektorí slovenskí občania, ktorí majú dlhodobí pobyt v inej krajine, budú môcť nadobudnú jej občianstvo bez straty slovenského občianstva.
To, čo je možné, aby tí občania, ktorí prišli o slovenské občianstvo, ho získali naspäť. Áno, to je v niektorých prípadoch možné, ale zákon sa nezmenil. Žiadna taká novela nebola. (Ruch v sále.)
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

16.2.2022 o 10:59 hod.

Mgr.

Ondrej Dostál

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s procedurálnym návrhom 11:13

Miroslav Suja
Skontrolovaný text
Ďakujem za slovo, pán predsedajúci. Mám dva procedurálne návrhy.
Prvý procedurálny návrh, navrhujem sa poďakovať slovenským hokejistom za skvelý výkon, a aby im Národná rada zatlieskala. Oni na rozdiel od našich poslancov vo vládnej koalícii poslali Američanov domov a nepozvali ich ku nám. (Potlesk.) Ďakujem.
A ak môžem, druhý procedurálny. Poprosím, čas. (Reakcie z pléna. Smiech v sále a potlesk.) Môžeme ďalší?
Skryt prepis

Vystúpenie s procedurálnym návrhom

16.2.2022 o 11:13 hod.

PaedDr. Mgr.

Miroslav Suja

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s procedurálnym návrhom 11:14

Miroslav Suja
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Dúfam, že to nebola nejaká narážka diskriminačná na toho amerického trénera, ale dobre. Moja ďalšia, môžem?
Môj procedurálny návrh, žiadam prerušenie rokovania schôdze Národnej rady z dôvodu ohlásenia vojny o 16.00 hod. (Ruch v sále.) Podľa amerických tajných služieb, prezidenta Bidena a, samozrejme, aj Denníka N, nemáme prečo neveriť americkým tajným službám, vážení kolegovia. A hádam prezident Biden by neklamal svojich rovnocenných partnerov niečím takým dôležitým, ako je vojna jednej z veľmocí, ktorá je jedna z najväčších veľmocí na svete.
Preto (reakcia z pléna), prosím, dajme hlasovať o tom, aby sme túto Národnú radu, prerušili rokovanie tejto Národnej rady, lebo ak podľa týchto informácii, a nemáme dôvod neveriť americkým tajným službám, o 16.00 hod. začne vojna jednej zo svetových veľmocí.
Prosím, dajte o tom hlasovať. (Reakcie z pléna a ruch v sále.)
Skryt prepis

Vystúpenie s procedurálnym návrhom

16.2.2022 o 11:14 hod.

PaedDr. Mgr.

Miroslav Suja

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s procedurálnym návrhom 11:15

Peter Pollák
Skontrolovaný text
Iba pripomínam členom ľudskoprávneho výboru, že je dnes zvolaná schôdza výboru na 13.40 hod. v miestnosti č. 147. Ďakujem.
Skryt prepis

Vystúpenie s procedurálnym návrhom

16.2.2022 o 11:15 hod.

Mgr.

Peter Pollák

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s procedurálnym návrhom 11:16

Anna Andrejuvová
Skontrolovaný text
Ďakujem pekne. Členovia Mandátového a imunitného výboru dneska 12.15 hod., miestnosť 143. To je výbor pre zdravotníctvo. Ďakujem.
Skryt prepis

Vystúpenie s procedurálnym návrhom

16.2.2022 o 11:16 hod.

Mgr. et Mgr.

Anna Andrejuvová

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s procedurálnym návrhom 11:16

Tomáš Taraba
Skontrolovaný text
Vzhľadom na to, že pán kolega Filip Kuffa je riadne ospravedlnený a má tu termínovaný vklad... Má tu... (Povedané so smiechom a smiech v sále.) Chce, chce požiadať o, o prenesenie jeho návrhu zákona na termínovaný bod na zajtra, je to tlač 863 a prosím vás, aby ste o tom dali hlasovať. Ďakujem pekne.
Skryt prepis

Vystúpenie s procedurálnym návrhom

16.2.2022 o 11:16 hod.

Ing. Mgr.

Tomáš Taraba

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video