59. schôdza

25.2.2022 - 25.2.2022
 
 
Loading the player...

Prosím povoľte Vášmu prehliadaču prehrávať videá vo formáte flash:
Google Chrome | Mozilla Firefox | Internet Explorer | Edge

Vystúpenie s procedurálnym návrhom

25.2.2022 o 16:18 hod.

Ing.

Ľudovít Goga

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video
 
 
 

Vystúpenia

Zobraziť vystúpenia predsedajúceho
 
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 16:16

Boris Susko
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem pekne za slovo.
Vážený poslanec Žiak, neviem, čo vám na to povedať, ako neviem, že či nepočúvate, alebo úmyselne nepočúvate, ale myslím si, že sme úplne jasne, celý poslanecký klub strany SMER – sociálna demokracia, odsúdili agresiu Ruska na Ukrajine, a to jednoznačne a bezpodmienečne. Takže neviem, o čom zase hovoríte.
Pán poslanec Krúpa, zavedenie cenzúry, neviem, či je v súčasnej situácii taký krok, ktorý potrebujeme robiť v skrátenom legislatívnom konaní. Ja som citoval ustanovenia zákona o kybernetickej bezpečnosti, ktorý podľa môjho názoru dostatočne má páky na to, aby riešil také konania, ktoré sú proti bezpečnosti Slovenskej republiky. Toto však je všeobecné zavedenie cenzúry, kde škodlivý obsah je v tomto návrhu zadefinovaný tak široko, že to môže byť čokoľvek a vôbec sa to nemusí týkať ani Ukrajiny, ani nejakých protištátnych konaní.
A, pán poslanec Osuský, teda neviem, čo vakcinácia má spoločné s týmto skráteným legislatívnym konaním.
Kolegovia, ako som povedal, dajme to do riadneho legislatívneho procesu, aby to prešlo riadnym medzirezortným pripomienkovým konaním, aby sa mali možnosť k tomu vyjadriť všetky dotknuté subjekty, aby sa k tomu mohla vyjadriť odborná verejnosť v rámci verejnej diskusie a potom to môžeme konsenzuálne schváliť. Ale takýmto spôsobom zneužívať túto situáciu na to, aby sme zaviedli cenzúru teraz v skrátenom legislatívnom konaní, si myslím, že je cez všetky čiary.
Ďakujem pekne.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

25.2.2022 o 16:16 hod.

JUDr. PhD.

Boris Susko

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s procedurálnym návrhom 16:18

Ľudovít Goga
Skontrolovaný text
Ja sa, aby sa do zápisu uviedlo, pri hlasovaní č. 4 ma systém uviedol, ako že som nehlasoval, chcel som hlasovať za.
Skryt prepis

Vystúpenie s procedurálnym návrhom

25.2.2022 o 16:18 hod.

Ing.

Ľudovít Goga

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie v rozprave 16:18

Robert Fico
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem pekne.
Vážené dámy a páni, táto miestnosť Národnej rady Slovenskej republiky je miestom, kde už ani neplatia Murphyho zákony, pretože Murphyho zákon hovorí, že ak sa môže niečo pokaziť, tak sa to pokazí. My to pokazíme vždy, keď môžeme. Aj keď sa to nemusí pokaziť. Prosím, uvedomme si, že na niektoré veci máme diametrálne odlišné názory. Ale zhodneme sa určite na tom, že nie je možné akceptovať použitie vojenskej sily v rozpore s medzinárodným právom. A zhodneme sa na tom, že treba pomôcť Ukrajine, a najmä treba pomôcť tým ľuďom, ktorí zo strachu pred vojnou utekajú.
Dnešná schôdza by mala byť symbolom. Tak si teda vyberme, že či bude symbolom, kde spoločne, tak ako sme zahlasovali za uznesenie, zahlasujeme spoločne aj za dôležitý zákon, ktorý sa týka podmienok príchodu utečencov z Ukrajiny na územie Slovenska, alebo to bude schôdza, ktorá skončí v druhom a treťom čítaní obrovským konfliktom a obrovskou hádkou o cenzúre s tým, že my budeme oprávnene kričať, že ste zneužili túto schôdzu Národnej rady Slovenskej republiky na zavedenie cenzúry. Načo to je dobré? Nerozumiem.
Kto rýchlo dáva, dvakrát dáva. Ukážme, že sme sa stretli dnes za veľmi zvláštnych podmienok a tiež sme to nekomentovali nejako špeciálne, že v podstate tri minúty pred začiatkom rokovania Národnej rady ani nebola pozvánka, ale rešpektovali sme to, lebo vidíme krízovú situáciu. Pomerne slušne prebehlo uznesenie a pomerne slušne a rýchlo môžme zvládnuť aj to, čo dnes tí ľudia najviac potrebujú. No žena s dieťaťom, o ktorých sa toľko dnes hovoríme, ona nepotrebuje cenzúru na Slovensku, pretože toto ju najmenej v danej situácii trápi.
Dámy a páni, bol tu citovaný už konkrétny článok Ústavy Slovenskej republiky, ktorý hovorí o slobode prejavu, a potom bol aj citovaný odsek tohto článku, ktorý hovorí, kedy je možné tú slobodu prejavu obmedziť. Uvedomte si jednu vec, že takýto zásah do slobody prejavu musí mať zákonnú podobu. V poriadku, chcete dnes prijať nejaký zákon, ktorý hovorí, že chcete blokovať nejakú diskusiu na internete. Musí sledovať nejaký legitímny cieľ. Čo je tým legitímnym cieľom? Ja naozaj neviem, ako by ste zadefinovali legitímny cieľ v tomto prípade. A najviac, a to je to najpodstatnejšie, je, že či takýto zásah do základného práva na slobodu prejavu je primeraný a nevyhnutný v demokratickej spoločnosti. Toto je procedúra, ktorá sa používa aj na Európskom súde pre ľudské práva, aj na Ústavnom súde Slovenskej republiky, keď sa robia obmedzenia do základných práv.
Zavedenie cenzúry je tak vážna vec, že si dokonca myslím, že by bolo potrebné uvažovať o ústavnej zmene a nieže to chcete urobiť na schôdzi, ktorú ste ani nezvolali, lebo tá schôdza vlastne nebola zvolaná (zaznievanie gongu), na schôdzi v skrátenom legislatívnom konaní, za dve minúty v rámci nejakých ustanovení, ktoré sa týkajú migrantov, ktorí majú prísť na územie Slovenskej republiky.
Prosím, prečítajte si, čo píšete v dôvodovej správe. O čo teda ide? Vraj bude nejaký škodlivý obsah blokovaný na základe spoločenskej objednávky. No nepoznám vágnejšie a kaučukovejšie slová. V podstate to znamená automatické zavedenie cen-zú-ry.
Preto, vážené dámy a páni, to riešenie je veľmi jednoduché. Kto rýchlo dáva, dvakrát dáva. Máme teraz rokovanie výborov Národnej rady o chvíľku, vypustime tento bod, dajte normálny zákon do parlamentu, ktorý musí prejsť odbornou diskusiou, ku ktorému sa budú musieť povyjadrovať aj experti, ktorí pracujú so slobodou prejavu a s obmedzeniami, ktoré sa týkajú slobody prejavu. A môžme si to tu, samozrejme, v normálnom demokratickom prostredí, nie v deň, keď odsudzujeme agresiu na Ukrajine, medzi sebou ako poslanci Národnej rady rozdať.
Preto za poslanecký klub strany SMER – sociálna demokracia ešte raz vás chcem vyzvať, pretože máme záujem, aby táto schôdza skončila normálne, pretože chceme poslať do sveta nejaký signál, že minimálne v otázkach ľudského utrpenia, v otázkach porušenia medzinárodného práva máme rovnaký názor. Ale ak dnes zavediete cenzúru, dámy a páni, nám nezostane nič iné, do sveta hovoriť, jednoducho hrubo ste porušili Ústavu Slovenskej republiky, zatvárate ústa ľuďom. Načo to je dobré, prosím vás? Vysvetlite mi, načo takto znásilňujete dnes, dnešný deň. Ak sa nám to podarí počas rokovania výborov Národnej rady vypustiť a vy to dáte ako samostatný návrh zákona, budeme o tom odborne, politicky, kvalifikovane diskutovať. A v opačnom prípade môžem potvrdiť, teda ak to dáme preč, že nikto z nás nemá záujem sa zúčastňovať ani rozpravy potom v druhom a treťom čítaní, pretože chceme rýchlo poslať svetu odkaz, Slovensko ako sused Ukrajiny je pripravený pomáhať. Slovensko, Národná rada urobili za niekoľko hodín významné rozhodnutia. Prosím vás, teraz ide o symbol. Dajte teraz na chvíľočku, hoci ja som politik, politiku preč.
Ďakujem pekne. (Potlesk.)
Skryt prepis

Vystúpenie v rozprave

25.2.2022 o 16:18 hod.

doc. JUDr. CSc.

Robert Fico

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 16:24

Anna Zemanová
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem pekne.
Pán poslanec Fico, ste predsedom veľkej strany SMER, ktorá má aj ďalekú, hlbokú históriu, a ja som rada, že ste sa pridali a že vaša strana zahlasovala za uznesenie, kde sa odsudzuje anexia Ukrajiny. Len treba si uvedomiť, že táto vojna, ktorá sa rozpútala v Ukrajine, má dva rozmery. Jeden je ten, ktorý priamo ohrozuje ľudské životy. Sú to útoky fyzického charakteru, bomby, streľba a podobne, ale tá vojna má ešte aj ďalšiu dimenziu.
To je totižto ďalšia vojna, ktorá je kybernetická, je to vojna, ktorá je založená na dezinformáciách a šírení hoaxov na všetkých úrovniach. Tí konšpirátori sú v rôznych stupňoch riadenia, nie je to len Rusko, ale naozaj tá sieť ľudí, ktorí šíria takéto dezinformácie rôznymi spôsobmi, je veľmi sofistikovaná. A toto je obrana proti dezinformačnej vojne. My vieme Ukrajincom pomôcť humanitárne, finančne, aj, čiastočne aj vojensky podľa kapacít, ale zastaviť vojnu dezinformačnú, tak na to treba tiež mať svoje zbrane. A jedna z tých zbraní je práve tento zákon, ktorý sa má prijímať. To nie je svojvoľné vypínanie nejakých serverov, kto si čo zmyslí. Ten proces je tam jasne upravený, na pokyn polície po prešetrení, preverení, či naozaj ide o dezinformačný mail, tak, dezinformáciu, tak sa vlastne vypne.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

25.2.2022 o 16:24 hod.

RNDr.

Anna Zemanová

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 16:26

Miroslav Žiak
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Pán poslanec Fico, extrémisti sa veľmi radi oháňajú slobodou prejavu a, áno, vy ste extrémista. Vy ste označili normálne mainstreamové médium za znôšku klamárov a neviem akých, nechcem menovať tie vaše pomenovania, ako všelijako ste označili vy mainstreamové médiá. Samozrejme, našli ste si alternatívnu cestu, alternatívnu cestu cez vášho Ľuboša Blahu, do ktorého dotujete 30- až 40-tisícmi ročne alebo za posledné dva roky, vytvárate si vlastnú bublinu a vy sa bojíte. Áno, vy sa bojíte, že túto vašu alternatívnu bublinu niekto vypne, alternatívnych právd, alternatívnych skutočností. A ja chápem, že nebolo to lacné. Veď máte z čoho zaplatiť, veď vy si vytvoríte nejakú novú bublinu, nič sa nebojte!
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

25.2.2022 o 16:26 hod.

Ing.

Miroslav Žiak

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 16:27

Jana Vaľová
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem veľmi pekne.
Vážení kolegovia, kolegyne, chcem sa spýtať, kto to bude v NBÚ posudzovať? Vieme tých ľudí, prešli previerkami alebo kto to je? Alebo je to imaginárna skupina, ktorá bude rozprávať, že toto je správne a toto nie? Už dnes ľudia rozprávajú, že sú blokovaní bez toho, aby možno povedali nejaký svoj názor, a nedotýka sa to ani krajiny a tak ďalej, píšu svoje statusy. Ja som sa 10. 5. a ja zase budem z praxe, 2019 zúčastnila, keď pán Kiska bol v Prešove, rozprával tam o školstve, o rôznych veciach a bola som tam ako jediná zo SMER-u, som prišla a som povedala, že teda čo si myslia, čo by bolo dobré robiť s facebookom, ak sú tam dezinformácie. Viete, čo mi odpovedal pán Kiska? A všetci? Katka Koščová, ktorá stála na slušnom Slovensku, dneska už má, už vystupuje v televíziách, lebo dovtedy nevystupovala, kričala: Zoberte tej smeráčke mikrofón, nech drží ústa! A viete, čo povedal pán Kiska? Sloboda slova, vážení. Sloboda slova. My nemôžme obmedzovať slobodu slova. Ja mám z toho aj záznam. My nemôžme obmedzovať slobodu slova.
A vy dneska jednoducho zneužijete situáciu na Ukrajine, lebo my na východe im budeme prví pomáhať. My na východe ich prijmeme, my im dáme jesť a pomoc a vy tu v Bratislave zneužijete ešte túto situáciu, aby ste naozaj ľuďom, ktorí skutočne možno majú svoje pocity alebo ktorí chcú čokoľvek písať, lebo facebook je o tom, to nie sú politické stránky. Chcú písať, tak vy zneužijete to, že im zablokujete stránky.
Ja viem, že dobre sa tam smeje Pročkovi, lebo ho nebudú dávať, ako holý behá po Košiciach, ako skáče v Humennom po galandroch a po levoch, hej, v... (Prerušenie vystúpenia predsedajúcim.)

Laurenčík, Milan, podpredseda NR SR
Prosím, reagujte na predrečníka a nekomentujte!

Vaľová, Jana, poslankyňa NR SR
Takže toto sa vám bude páčiť, aby ste blokovali, aby toto ľudia nevideli, alebo koľkí ľudia tu sú, ktorí sú pod nejakým vplyvom, to sa vám páči, aby sa to nepísalo.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

25.2.2022 o 16:27 hod.

PhDr.

Jana Vaľová

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 16:29

Erik Tomáš
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Vážený pán predseda, ja sa priznám, že mňa k mojej faktickej poznámke motivovalo to, ako sa hneď začali s faktickými poznámkami prihlasovať ďalší poslanci koalície ako osy, najmä teda hneď poslanci strany Sloboda a Solidarita. Chcel by som zvýrazniť to slovo sloboda. Tak hneď vidíme, ako si to slovo oni vysvetľujú a vážia. A asi došlo k nepochopeniu, pretože správne hovoríte o tom, že veď to ustanovenie, ak je, ako je nastavené, je neuveriteľne vágne, a ja som tu už o tom dnes hovoril, a je ľahko zneužiteľné na akúkoľvek cenzúru. Veď my sa môžme baviť a diskutovať o tom, ako zastaviť šírenie hoaxov, najmä tých, čo ohrozujú životy a zdravie ľudí. Ale na to hádam treba odbornú diskusiu a nie takéto lámanie zákona cez koleno.
No a správne ste podotkli, že táto schôdza ešte naozaj môže skončiť dôstojne a môže vyslať jednotný signál do Európy aj do celého sveta. Počul som, že vzadu sedí koaličná rada. Neviem teda, či vzadu, alebo niekde, tak ešte stále, kolegovia z vládnej koalície, máte možnosť so cťou túto schôdzu zvládnuť.
Ďakujeme.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

25.2.2022 o 16:29 hod.

Mgr.

Erik Tomáš

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 16:30

Boris Susko
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem pekne za slovo.
Pán poslanec Fico, veľmi dobre ste povedali, že dnešná schôdza je o tom, aby sme vyslali signál pre verejnosť, že po prvé odmietame túto agresiu Ruskej federácie a po druhé, že chceme pomôcť občanom Ukrajiny, ktorí sa útekom pred vojnou chcú skryť na území Slovenskej republiky. A takéto zavádzanie cenzúry je len zneužitím celého tohoto procesu. Mňa aj trochu mrzí, že uznesenie, za ktoré sme zahlasovali, bolo pripravované tak, ako bolo pripravované, že bolo predložené pár poslancami Národnej rady, že nebolo pripravené spoločným návrhom všetkých klubov v Národnej rade, pretože iste by sme sa na tomto znení zhodli a iste mohlo byť predložené aj všetkými poslaneckými klubmi a tak aj bez diskusie absolútne prijaté.
A čo by som chcel ešte zdôrazniť k tomuto návrhu, treba si uvedomiť, že tá formulácia je naozaj široká a budú o nej rozhodovať úradníci. Nebude o tom rozhodovať Národná rada, že čo je hoax a čo je proti bezpečnosti štátu, ale budú o tom rozhodovať úradníci. Snáď nechceme zaviesť cenzúru, kde budú úradníci rozhodovať o tom, čo je škodlivý obsah a čo nie je škodlivý obsah. A toto je tá diskusia, o ktorej by sme sa mali baviť na odbornej úrovni v rámci riadneho legislatívneho procesu, a nie akceptovať teraz bez akejkoľvek odbornej diskusie návrh, ktorý tu prišiel zo strany vlády.
Ďakujem pekne.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

25.2.2022 o 16:30 hod.

JUDr. PhD.

Boris Susko

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 16:32

Juraj Blanár
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem.
Pán kolega Fico, hneď na tvoje vystúpenie reagovali predovšetkým zástupcovia SaS, ale vidím, že sú pripravení aj z OĽANO bojovníci, ale chcem uviesť, že na poslaneckom grémiu sme tlmočili túto výhradu a požiadali sme aj koaličných partnerov, aby, ak chcú, aby sme pomohli, aby stiahli jednoducho tento bod, pretože vôbec sa netýka tohto problému a naviac je to prísna cenzúra za podmienok, ktoré sú absolútne neprijateľné. Ale dozvedeli sme sa od pani kolegyne Zemanovej, že v podstate pomoc pre Ukrajinu je tá, že budeme mať tento cenzúrsky zákon prijatý práve teraz. To je neuveriteľné!
A ja len môžem skonštatovať, tak ako, bohužiaľ, som konštatoval aj pri prijímaní toho uznesenia, keď niektorí koaliční poslanci, ktorí tlieskali niektorému poslancovi, ktorý tu prirovnával Putina k Hitlerovi a hovoril, že v Belehrade civilisti môžu byť vraždení len tak, že pokračujú v tejto nedôstojnej diskusii aj teraz, lebo ak to tam necháte, tak urobíte túto Národnú radu naozaj nedôstojnou napriek tomu, že ste vyzývali nás všetkých, aby sme sa spojili. A my to tu deklarujeme. Ale keď vy tu chcete nasilu pretlačiť niečo, čo nesúvisí s tým, čo chceme dnes vyslať ako signál svetu a predovšetkým Ukrajine, tak potom asi neviem, či ten úmysel je dobrý z vašej strany, alebo vám ide o niečo iné. Je to naozaj nedôstojné.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

25.2.2022 o 16:32 hod.

Ing.

Juraj Blanár

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 16:33

Ondrej Dostál
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Pán poslanec Fico, no, tvrdíte, že účelom je, aby sme vyslali nejaký signál jednoty. Obávam sa, že nie je to celkom tak, ako Slovensko napríklad na rozdiel od Českej republiky ani v tej téme odsúdenia agresie Ruska proti Ukrajine nie je úplne jednotné. V Českej republike aj politici, od ktorých by to málokto čakal, sa vyjadrili jasne, na Slovensku, no, fašisti tu nie sú, oceňujem, že SMER dokázal zahlasovať za uznesenie odsudzujúce ruskú agresiu, to hovorím vážne, že to oceňujem, ale tie vyše vyjadrenia alebo vyjadrenia vašich politikov aj tu, aj predtým do značnej miery relativizovali ten problém a zodpovednosť Putinovho Ruska za celú vec.
A ak hovoríte o tom, že nie je tu žiadny legitímny verejný záujem na zásah do slobody prejavu, tak len odkazujem na to, o čom hovoril aj Peter Osuský a na čl. 26 ods. 4 ústavy, jeden z tých dôvodov je bezpečnosť štátu. Veď, preboha, však tu sa deje vojna, náš sused je napadnutý (reakcia z pléna) a Slovensko je takisto predmetom hybridnej vojny zo strany Putinovho Ruska.
Dovolím si upozorniť... nevykrikujte, pani poslankyňa Vaľová, nevykrikujte! (Zaznievanie gongu.) Dovolím si upozorniť, že v tom návrhu je ustanovenie, že rozhodnúť o blokovaní škodlivej aktivity, ktorá je závažná dezinformácia alebo iná forma hybridných hrozieb, možno len s platnosťou do 31. decembra 2022. Lebo my tu teraz máme ten akútny problém a mali by sme ho riešiť teraz. A dobre, vytvorme priestor na to, aby to trvalé riešenie bolo predmetom dlhšej diskusie, aby bolo prijaté štandardnou legislatívnou formou. (Reakcia z pléna.)
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

25.2.2022 o 16:33 hod.

Mgr.

Ondrej Dostál

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video