59. schôdza

25.2.2022 - 25.2.2022
 
 
Loading the player...

Prosím povoľte Vášmu prehliadaču prehrávať videá vo formáte flash:
Google Chrome | Mozilla Firefox | Internet Explorer | Edge

Vystúpenie s faktickou poznámkou

25.2.2022 o 21:02 hod.

Ing.

Peter Pellegrini

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video
 
 
 

Vystúpenia

Zobraziť vystúpenia predsedajúceho
 
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 20:15

Boris Kollár
Skontrolovaný text
Ďakujem.
Teraz vyhlasujem 30-minútovú prestávku.

(Prerušenie rokovania o 20.13 hodine.)

(Pokračovanie rokovania o 20.45 hodine.)
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

25.2.2022 o 20:15 hod.

Boris Kollár

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video
 
59. schôdza NR SR - 1.deň - B. popoludní 5
 

Vystúpenie v rozprave 20:51

Peter Pellegrini
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem veľmi pekne, nebojte, budem veľmi stručný. Ani nie je mojím záujmom naťahovať túto diskusiu, len som aj za nás, za stranu HLAS, chcel povedať pár slov. Platí to, čo som povedal aj dnes ráno, že nebudeme z tejto zložitej situácie robiť politiku, a preto aj moje vystúpenie sa bude držať v tomto kontexte.
Chcem povedať, že v plnej miere podporujem dnešné rozhodnutie vlády v tých častiach, ktoré hovoria o podpore utečencov, o zjednodušení ich vízového konania, o možnosti ich pôsobenia na Slovensku, ich zamestnávania, ich podpory. Vítam aj návrh ministerstva financií, aby ľudia, ktorí poskytnú svoje domovy alebo svoje kapacity na ubytovanie, dostali finančný príspevok. A boli sme ochotní a sme ochotní tento typ opatrení podporiť kedykoľvek a bez siahodlhých diskusií. A takúto podporu vláda u nás nájde vždy, pokiaľ pôjde o racionálne a rozumné rozhodnutie. Ale musím povedať aj ja, že nás mrzí, že tých zákonov neprišlo možno do parlamentu viac alebo že tie témy neboli rozdelené do viacerých legislatívnych noriem, aby sme o nich mohli rokovať rôzne a svoju podporu im vyjadriť pri hlasovaní, ale bol to jeden jediný zákon, kde je natlačené všetko.
Áno, musíme si priznať, že diskusia do budúcna o tom, ako bojovať s hybridnými vojnami, túto krajinu čaká. Určite áno, pred tým nemôžme zatvárať oči, pretože tých útokov dezinformácií, snahy ovplyvňovať verejnú mienku, náladu spoločnosti, nielen teraz, ale možno aj pri iných udalostiach, ako sú voľby a iné zásadné veci, bude ešte viac a bude im čeliť aj Slovensko. To si treba hovoriť otvorene. Ale tá diskusia by mala byť v prvom rade naozaj odborná, bez emócií a na základe nejakých podkladov, faktov, ale hlavne mali by byť zrejmé procesy, akým spôsobom v prípade zavedenia takýchto inštitútov budeme aj fungovať od odhalenia informácie cez jej oficiálne uznanie za hoax (zaznievanie gongu) alebo hybridnú vojnu a následne aj inštitucionálne vykonanie samotného vypnutia. Kto bude niesť následky v prípade, že sa rozhodne zle a bude poškodený podnikateľský subjekt, ktorý má podpísané reklamné kontrakty, ktorý bude musieť nejakým spôsobom sanovať škody? A ak mu nebude dokázané, že sa zúčastňoval nejakej hybridnej vojny, kto bude uhrádzať tieto škody a tak ďalej? Toto všetko by malo byť ošetrené v tej legislatíve, a preto hovorím, áno, táto diskusia nás čaká. Ale je mi ľúto a mrzí ma, že ste to museli takto napochytre dať do zákona, ktorým riešime humanitárnu otázku na našej východnej hranici.
Preto chcem, aby som naozaj nezdržiaval, povedať veľmi jasne, všetky tie veci sme ochotní kedykoľvek prísť do parlamentu podporiť. Môže byť mimoriadna schôdza aj každých 24 hodín, prídeme, pokiaľ to budú rozumné veci, podporíme. Žiaľ, vidím, že nie je ochota a pravdepodobne pozmeňovací návrh Borisa Suska, ktorý navrhol vypustiť túto časť blokácie nepohodlného obsahu alebo nesprávneho obsahu, alebo cenzúry na internete, nazvime to, ako chcete, pravdepodobne neodsúhlasíte, aby sa to vypustilo, tým pádom nám nedávate inú možnosť, ako sa pri zákone ako celku zdržať, hoc chcem povedať, že všetky tie iné články týkajúce sa utečencov, ich podpory, ich ubytovania a finančných nárokov v plnej miere podporujeme, ale, žiaľ, vzhľadom na ten ďalší vložený článok, ktorý je príliš komplikovaný na to, aby sa to tu upieklo večer o deviatej po hodinovej diskusii, nemôžme podporiť.
Ďakujem veľmi pekne.
Skryt prepis

Vystúpenie v rozprave

25.2.2022 o 20:51 hod.

Ing.

Peter Pellegrini

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 20:55

Jana Vaľová
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem veľmi pekne.
Ja by som ešte raz naozaj zopakovala, máme podobné stanoviská. To, že prepašovať podchvostne do pomoci ženám, matkám, ľuďom utekajúcim z Ukrajiny cenzúru facebooku, tak si myslím, že je to veľmi nehorázne. Jaj, jaj, rúško, dobre, dám si rúško, lebo to je pre vás najdôležitejšie teraz, áno, dobre. (Reakcie z pléna.) Moment, nevyrušujte ma, prosím vás. (Reakcie z pléna.) Som zdravá, prestaňte vrieskať, som zdravá (reakcie z pléna), som, takže určite som, na rozdiel od kolegýň, ktoré tu chodia nakazené a je vám to jedno.
Takže ešte raz poviem, je to skutočne nehoráznosť, že ste prepašovali, že ste prepašovali do tak vážnej veci – pomoc deťom, matkám, rodinám – cenzúru facebooku pod zámienkou, že si to možno nevšimneme, alebo pod tým, aby ste mohli mediálne prezentovať, že sme nezahlasovali za humanitárnu pomoc a už v Rádiu Expres niečo také podobné odznelo, tak naozaj ste nás chceli postaviť nejakým spôsobom k niečomu.
A hovorím to, viete, prečo to zopakujem, lebo pred chvíľou nebol ani prenos, pred chvíľou nebol ani prenos Národnej rady a vaše médiá, hlasné trúby už hlásia úplne veci, ktoré nie sú pravda, že SMER podporuje cenzúru facebooku, a to nie je pravda, lebo Susko, pán Susko dal pozmeňovací návrh. (Ruch v sále, zaznievanie gongu.) A ak tento pozmeňovací návrh neprijmete, tak určite my nemáme záujem ľudí blokovať na facebooku bez toho, aby sme vedeli, kto to bude vykonávať, či k tomu bude nejaká komisia alebo ktokoľvek, ale jednoducho takto to rýchlo tuná uvariť a povedať, že to bude robiť NBÚ a všetko bude v poriadku, tak takto sa to určite nerobí a neblokujú sa iné názory.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

25.2.2022 o 20:55 hod.

PhDr.

Jana Vaľová

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 20:57

Tomáš Taraba
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Prepašovať otázku nielenže cenzúry do zákona o pomoci matkám, že je cynické, ale to, čo je pointa, podľa mňa si to tam presadil... presadili...
Viete čo, drahá pani, vy nekomentujte, koľkátykrát ja mám vystúpenie. (Smiech v pléne. Zaznievanie gongu.) Na to je tu parlament, dobre? Mne tiež lezú na nervy vaše videá, ako chodíte označovať stromčeky po Žiline. Dobre? Tiež to lezie ľuďom na nervy, takže tiež to tam nemusíte dať. (Reakcia z pléna.)
Ale to, čo je, toto si tu presadili určite na nich napojené médiá, ktoré chcú odstaviť konkurenciu. To je celé, jednoducho oni si to tam dali... (Reakcie z pléna. Prerušenie vystúpenia predsedajúcim.)

Grendel, Gábor, poslanec NR SR
Pán poslanec Pročko!

Taraba, Tomáš, poslanec NR SR
... oni si to tam dali práve preto.
A teraz otázka je, presne ako ste povedali, pán kolega, kto bude niesť hmotnoprávnu zodpovednosť za to, že niekto ukáže, že vypnite médium, ktoré napríklad má na seba naviazané reklamné nejaké spoty a tak ďalej, kto bude niesť, kto bude niesť náklady. To znamená, ak ste takí machri, tak si tam dajte hmotnoprávnu zodpovednosť tých, ktorí o tom budú rozhodovať. Pretože táto logika, že niekto vypne a veď daňoví poplatníci zaplatia, tak možno vám to tam teraz tak funguje, vy ste sľubovali tú hmotnoprávnu zodpovednosť, tak si to dajte do toho, že kto bude rozhodovať o tom, že vypnete toto médium, také médium, veď to sú všetko, to má nejakú finančnú hodnotu, nech nesú hmotnoprávnu zodpovednosť všetci tí, ktorí sa pod to podpíšu. Poprípade vyzývame kolegov zo SMER-u, aby ste dali pozmeňovák, nech naschvál im to neprejde.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

25.2.2022 o 20:57 hod.

Ing. Mgr.

Tomáš Taraba

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

20:57

Gábor Grendel
Skontrolovaný text
Pán poslanec Beluský.
Skryt prepis

25.2.2022 o 20:57 hod.

Mgr.

Gábor Grendel

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 20:59

Martin Beluský
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem za slovo.
Pri tejto príležitosti ako reakcia na pána poslanca Pellegriniho ešte raz zdôrazním, že ak v súvislosti, ak v súvislosti so situáciou na Ukrajine hrozia aj Slovensku nejaké kybernetické útoky, tak nie je potrebné okamžite novelizovať zákon, pretože podľa § 27 zákona o kybernetickej bezpečnosti je už riešenie kybernetickej bezpečnosti incidentov riešené a dávajú sa úradu možnosti, ako závažnej kybernetickej bezpečnosti incidentov riešiť. Čiže ešte raz, ak chcete riešiť inštitút blokovania a rozširovať ho, v poriadku, poďme sa o tom rozprávať, ale v štandardnom konaní, pretože už jedno tu o blokovaní bolo a vy ako koalícia ste to blokovanie zamietli. Ak chcete to urobiť ešte raz, tak to treba zopakovať riadne a nie to robiť takýmto spôsobom.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

25.2.2022 o 20:59 hod.

Ing. PhD.

Martin Beluský

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 21:00

Marian Kotleba
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem za slovo.
Pán Pellegrini, budem konkrétne na vás reagovať. Vy ste povedali, že teda ak koalícia to neodstráni, to blokovanie z toho návrhu, tak že sa budete musieť zdržať. Ja si myslím, že zdržať sa je v tomto prípade veľmi slabé stanovisko, pretože nie je možné, aby na základe nejakej zámienky, že ideme pomáhať Ukrajincom v ich právach na nejaký mierový život, boli upierané práva občanov Slovenskej republiky na slobodu informácií, tak ako to garantuje Ústava Slovenskej republiky, aby bola vlastne popretá ústava ešte aj v tom ustanovení o cenzúre a jednoducho keď vláda z nejakého naozaj nepochopiteľného dôvodu odmietne pozmeňovací návrh pána poslanca Suska, tak tu sú podľa mňa len dve možnosti. Buď sa človek vyjadrí za, to znamená pod rúškou pomoci Ukrajincom ideme zaviesť tvrdú protiústavnú cenzúru slobody informácií na Slovensku, alebo proti, a to proti bude znamenať aj odmietnutie týchto vládnych neférových pokusov spájať dobrú vec s absolútne zlou vecou.
Preto ešte raz hovorím, pozmeňovací návrh pána poslanca Suska je východiskom aj pre túto koalíciu, ak chce, aby za pomoc Ukrajincom hlasoval celý parlament.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

25.2.2022 o 21:00 hod.

Ing. Mgr.

Marian Kotleba

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 21:02

Peter Pellegrini
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem veľmi pekne.
Ďakujem veľmi pekne, že tie faktické poznámky sa naozaj niesli v konštruktívnom duchu, tak ako som sa snažil vystúpiť aj ja, skôr ma mrzí, ako sa počas tých faktických poznámok správajú, žiaľ, tentokrát mnohí kolegovia z koalície, ktorí tak často a radi nás vyzývajú na spoluprácu, na jednotu a ešte aj v tejto náročnej dobe pri tak ťažkej téme, ktorú dnes prerokovávame, sú schopní prejavov, ktoré nepatria do jedného kultúrneho parlamentu. Ale to len svedčí o tom, či potom tie slová o tom, aby sme sa zjednotili v takýchto zložitých časoch, sú myslené úprimne, alebo nie. Pretože, žiaľ, niekedy a aj týmto počinom do tohto zákona vložiť takúto veľmi vážnu vec, ktorá sa nedá prerokovať v skrátenom legislatívnom konaní za tri hodiny, mám pocit, ako keby tam bola daná naschvál, aby sme nakoniec ani nemohli v tomto parlamente nájsť jednotu a aby ste naďalej mohli obviňovať opozíciu, že nechce pomôcť ukrajinským utečencom, že nechce pomôcť ľuďom, ktorí trpia, že nechce odsúdiť útoky Ruska na Ukrajinu. Žiaľ, niekedy z tých vašich počinov mám taký dojem, že síce po tej jednote voláte, ale robíte všetko pre to, aby nemohla nastať. A to ma veľmi mrzí.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

25.2.2022 o 21:02 hod.

Ing.

Peter Pellegrini

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie v rozprave 21:03

Marek Hattas
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Pán predsedajúci, ďakujem veľmi pekne za slovo. Príjemný pekný večer.
Ja som naozaj veľmi rád, že tu máme tento zákon, túto legislatívu. Dneska ráno sme mali stretnutie na meste práve so zástupcami univerzít, rímskokatolíckej cirkvi, so zástupcami aj štátnej správy, ale aj tretieho sektora, ktorí sa dlhodobo venujú imigrantom alebo cudzincom, respektíve ľuďom zo zahraničia, ale taktiež aj ľuďom, ktorí sú v kríze. Identifikovali sme niekoľko zásadných bodov, ktoré musíme v našej legislatíve jednoznačne zmeniť. Ja som práve veľmi rád, že časť tejto legislatívy sa rieši práve teraz v tomto okamihu.
Je to, z jednej časti je to špeciálny štatút, kde sme mali naozaj veľké problémy v oblasti toho, aby sme dokázali zamestnávať ľudí, ktorí nie sú z Európskej únie. Treba povedať, že v tejto veci nám naozaj ušiel vlak. Veď pri porovnaní z Poľska, ako dlho tam trvá ten proces toho, aby keď príde obyvateľ mimo Európskej únie, aby sa dokázal zamestnať, je naozaj oveľa-oveľa kratší a je to oveľa rýchlejšie. Možno aj kvôli tomu majú práve oveľa-oveľa viacej zamestnaných ľudí, ktorí sú mimo Európskej únie. Takže som rád, že tento špeciálny štatút práve aj rieši túto skutočnosť.
Zároveň som rád, že sa pohneme ďalej aj v rámci ubytovacej politiky. Dneska ráno nebolo jasné, akým spôsobom budeme manažovať túto krízu, akým spôsobom budeme prijímať utečencov. Pripravovali sme sa na akýkoľvek scenár. To znamená, že pokiaľ vláda zasadne a jasným spôsobom povie, akým spôsobom bude financovať a do akej výšky bude financovať ubytovanie pre ľudí z Ukrajiny, tak to bude o to jednoduchšie práve aj pri prijímaní. Bude to jednoduchšie, keď nastavíme ten systém a pravidlá čím skorej.
Videli sme práve aj pri korone, kedy sa samosprávy zomkli a zobrali veci do vlastných rúk, zobrali to na vlastné plecia, a čakali sme na to, dokým príde jasný systém, jasné pravidlá. Aj teraz hovorím a som rád, že čím skorej tie pravidlá prídu, akým spôsobom sa budeme starať o našich priateľov z Ukrajiny, akým spôsobom budeme vytvárať bezpečné prostredie pre deti, matky a seniorov, ktorí hlavne k nám budú prichádzať, o to to bude jednoduchšie a o to to bude aj rýchlejšie a efektívnejšie.
Pevne verím, že aj vďaka takýmto zákonom sa nám podarí vytvoriť teda bezpečné prostredie pre ľudí, ktorí momentálne utekajú z Ukrajiny.
Ďakujem veľmi pekne za slovo.
Skryt prepis

Vystúpenie v rozprave

25.2.2022 o 21:03 hod.

Marek Hattas

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 21:06

Marian Kotleba
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem za slovo.
Pán poslanec Hattas, vy ste koaličný poslanec, teda ak to správne ešte tam je rozdelené a to registrujem. Ako koaličný poslanec som myslel, že vystúpite, aby ste presvedčili aj opozíciu, aj národ, aj tých ľudí, čo to ešte dokážu toto sledovať dnes, že prečo je to vlastne všetko také potrebné a prečo vy ste dnes spojili pomoc Ukrajincom, o ktorej ste rozprávali, s cenzúrou na internete, o ktorej ste nepovedali ani slovo, ani jedno jediné slovo, pán Hattas. A to je preto, že vy sami vo svojom vnútri musíte cítiť až taký, až taký otupený nemôžte byť, musíme cítiť, že tú cenzúru odmieta 95 % ľudí na Slovensku. Je to preto, že vy sami sa nechcete už vyjadrovať k tomu, prečo to účelovo lepíte dokopy.
Ja som sa aj na výbore pýtal, prečo sa to nedalo spraviť v dvoch návrhoch, aby sa transparentne dalo hlasovať o pomoci Ukrajine na jednej strane a o cenzúre na internete na strane druhej. Tie vysvetlenia síce zazneli, ale boli také kadejaké, pozliepané, nepresvedčivé. No a vy tu pekné básničky a pesničky a rozprávky o pomoci. A to, čo trápi Slovensko, to je to, čo, že chcete tých ľudí umlčiavať, chcete tie servery ničiť, chcete tie médiá, ktoré vám nie sú pohodlné, jednoducho vymazať, tak o tom ani jedno slovo. Ani jedno slovo, pán poslanec koalície Hattas!
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

25.2.2022 o 21:06 hod.

Ing. Mgr.

Marian Kotleba

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video