60. schôdza

15.3.2022 - 30.3.2022
 
 
Loading the player...

Prosím povoľte Vášmu prehliadaču prehrávať videá vo formáte flash:
Google Chrome | Mozilla Firefox | Internet Explorer | Edge

Vystúpenie s faktickou poznámkou

22.3.2022 o 11:58 hod.

Mgr.

Ondrej Dostál

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video
 
 
 

Vystúpenia

Zobraziť vystúpenia predsedajúceho
 
 

Vystúpenie s procedurálnym návrhom 11:39

Jaroslav Karahuta
Skontrolovaný text
Upozorňujem členov výboru pre pôdohospodárstvo a životné prostredie, že rokovanie bude o 12.00 hod., a upozorňujem, téma: voľba Rady členov Slovenského pozemkového fondu. Tak poprosím, o účasť. Ďakujem.
Skryt prepis

Vystúpenie s procedurálnym návrhom

22.3.2022 o 11:39 hod.

MVDr.

Jaroslav Karahuta

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s procedurálnym návrhom 11:39

Richard Vašečka
Skontrolovaný text
Ďakujem za slovo. Poprosím členov výboru pre vzdelávanie, vedu, mládež a šport, aby sme sa zišli o 12.05 hod. v miestnosti výboru. Ďakujem.
Skryt prepis

Vystúpenie s procedurálnym návrhom

22.3.2022 o 11:39 hod.

Mgr.

Richard Vašečka

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s procedurálnym návrhom 11:40

Radovan Kazda
Skontrolovaný text
Ďakujem. V zastúpení predsedu Kremského, výbor pre hospodárske záležitosti bude o 12.00 hod. na 149a.
Skryt prepis

Vystúpenie s procedurálnym návrhom

22.3.2022 o 11:40 hod.

Ing.

Radovan Kazda

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s procedurálnym návrhom 11:40

Alojz Baránik
Skontrolovaný text
Ďakujem. Prosím kolegov z ústavnoprávneho výboru, dnes zasadnutie o 12.00 hod.
Skryt prepis

Vystúpenie s procedurálnym návrhom

22.3.2022 o 11:40 hod.

JUDr.

Alojz Baránik

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Uvádzajúci uvádza bod 11:40

Veronika Remišová
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem pekne, pán predsedajúci. (Ruch v sále.) Vážené panie poslankyne, vážení páni poslanci, v čase, keď Ukrajina čelí už viac ako tri týždne barbarskému útoku a invázii zo strany Ruska, Slovensko aj celá Európska únia prijímajú rázne opatrenia s cieľom posilniť svoju bezpečnosť a tiež pomôcť vojnou zmietanej susednej krajine. Na Ukrajinu padajú ruské bomby, Rusko sa vyhráža Slovensku a dalo nás na zoznam nepriateľských krajín a nie je dôvod, aby sme peniazmi slovenských daňových poplatníkov financovali výrobu zbraní, ktoré sa potom obrátia proti nám alebo proti nášmu susedovi. (Ruch v sále.)
Na rokovanie Národnej rady predkladám vládny návrh zákona, ktorým sa mení a dopĺňa zákon č. 343/2015 Z. z. o verejnom obstarávaní a o zmene a doplnení niektorých zákonov v znení neskorších predpisov, ktorý bol vypracovaný ako iniciatívny materiál, a to práve v reakcii na vojnovú agresiu Ruskej federácie na Ukrajine.
Predkladaný návrh zákona obsahuje dve oblasti úprav: doplnenie mechanizmu na obmedzenie účasti vo verejnom obstarávaní a zjednotenie podmienok použitia priameho rokovacieho konania v čase núdzového stavu alebo mimoriadnej situácie pre civilné zákazky alebo zákazky v oblasti obrany.
Cieľom návrhu zákona je umožniť na centrálnej úrovni reagovať najmä na bezpečnostné hrozby a na situácie podobné dnešnej situácii... (Neutíchajúci ruch v sále a prerušenie vystúpenia predsedajúcim.)

Kollár, Boris, predseda NR SR
Pani ministerka, prepáčte, že vás prerušujem. Kolegovia, prosím pekne, utíšte sa! Máme tunák podpredsedníčku vlády, predstavuje tu návrh zákona a vy ste otočení chrbtami, dvaja kolegovia, poprosím vás, z koalície, dobre? Zuzka. Ďakujem. A, prosím, rešpektujme poriadok.
Nech sa páči.

Remišová, Veronika, podpredsedníčka vlády a ministerka investícií, regionálneho rozvoja a informatizácie SR
Ďakujem pekne. Ďakujem pekne, pán predsedajúci.
Čiže cieľom návrhu zákona je umožniť na centrálnej úrovni reagovať najmä na bezpečnostné hrozby a situácie podobné dnešnej situácii na Ukrajine a novela zákona umožní vláde Slovenskej republiky reagovať na situácie, keď je najmä z bezpečnostného hľadiska potrebné, aby verejní obstarávatelia a obstarávatelia v určitých oblastiach nevstupovali do zmluvných vzťahov s dodávateľmi z konkrétnych krajín.
Ako hovorím, Rusko sa vyhráža Slovensku, dalo nás na zoznam nepriateľských krajín, nie je dôvod, aby sme peniazmi slovenských daňových poplatníkov financovali výrobu zbraní, ktoré sa potom obrátia proti nám alebo nášmu susedovi. Jednou z najväčších oblastí transferu verejných prostriedkov súkromným spoločnostiam je práve verejné obstarávanie a štátne zákazky. Legislatíva Európskej únie umožňuje vylúčiť z účasti na verejnom obstarávaní aj v pozícii subdodávateľa také osoby, ktoré majú sídlo v štáte, s ktorým ani Slovenská republika, ani Európska únia nemajú uzavretú medzinárodnú zmluvu, ktorá vzájomne zaručuje rovnaký a účinný prístup k verejnému obstarávaniu.
Predkladaný návrh novely zákona o verejnom obstarávaní umožní vláde Slovenskej republiky nariadením ustanoviť, v akých prípadoch je takéto vylúčenie povinné. Povinné vylúčenie bude viazané na prípady osôb z konkrétneho štátu alebo na konkrétny typ zákazky, ktorý by takáto osoba mala dodávať. Zjednodušene povedané, predkladaná právna úprava umožní vláde nariadením stanoviť, že žiadna firma z konkrétnej krajiny sa nemôže zúčastniť verejného obstarávania alebo že žiadna firma z konkrétnej krajiny sa nemôže zúčastniť verejného obstarávania na dodávku konkrétneho tovaru alebo konkrétnych služieb.
Obmedzenie bude smerovať voči subjektom z konkrétneho štátu a musí ísť o taký štát, s ktorým Slovenská republika ani Európska únia nemajú uzavretú medzinárodnú zmluvu a vzájomne zaručujúcu rovnaký a účinný prístup k verejnému obstarávaniu. Zároveň sa týmto návrhom zákona zjednocuje úprava použitia priameho rokovacieho konania v čase núdzového stavu alebo mimoriadnej situácie, pretože súčasná právna úprava umožňuje použitie výnimky podľa § 11 ods. 2 len pre civilné zákazky a len pre verejných obstarávateľov, nie pre zákazky v oblasti obrany, ktoré sú práve v súčasnej situácii významné.
Súčasná právna úprava pri civilných zákazkách umožňuje v krízovej situácii uzavrieť zmluvu s dodávateľom, ktorý nie je zapísaný v registri partnerov verejného sektora, avšak v obranných zákazkách a pre obstarávateľov v obranných zákazkách to možné nie je. Tento rozdiel nemá žiadny legitímny dôvod. Navrhuje sa odstrániť. Ide však len o možnosť uzavrieť zmluvu, nie o oslobodenie spod povinnosti, to je dôležité, zápisu do registra partnerov verejného sektora. Čiže dodávateľ, akýkoľvek dodávateľ, či už v civilnej alebo obrannej oblasti, bude naďalej povinný dať sa zapísať, avšak stačí, ak tak urobí pred poskytnutím odmeny, poskytnutím prostriedkov, nie pred uzavretím zmluvy.
Účinnosť navrhovanej právnej úpravy sa v tejto časti navrhuje dňom vyhlásenia, vo zvyšných ustanoveniach od 1. apríla 2022. Návrh zákona bol spolu s návrhom na skrátené legislatívne konanie schválený vládou Slovenskej republiky 16. marca 2022.
Návrh zákona nemá vplyv na rozpočet verejnej správy ani na podnikateľské prostredie, sociálne vplyvy, životné prostredie.
Ďakujem vám za pozornosť a dovoľujem si vás požiadať o podporu tomuto návrhu zákona.
Ďakujem veľmi pekne.
Skryt prepis

Uvádzajúci uvádza bod

22.3.2022 o 11:40 hod.

Mgr. art. M.A., ArtD.

Veronika Remišová

 
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie spoločného spravodajcu 11:46

Peter Vons
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem. Vážená pani podpredsedníčka vlády, pani ministerka, kolegovia, kolegyne, Výbor Národnej rady Slovenskej republiky pre hospodárske záležitosti ma určil za spravodajcu k vládnemu návrhu zákona, ktorým sa mení a dopĺňa zákon č. 343/2015 Z. z. o verejnom obstarávaní a o zmene a doplnení niektorých zákonov v znení neskorších predpisov (tlač 950). Návrh zákona prerokúvame v skrátenom legislatívnom konaní.
Konštatujem, že uvedený návrh spĺňa náležitosti podľa rokovacieho poriadku a Legislatívnych pravidiel tvorby zákonov. Zo znenia zákona je zrejmý účel navrhovanej úpravy.
Vychádzajúc z oprávnení, ktoré pre mňa ako spravodajcu vyplývajú z § 73 zákona o rokovacom poriadku, odporúčam, aby sa Národná rada po všeobecnej rozprave uzniesla na tom, že návrh zákona prerokuje v druhom čítaní.
V súlade s rozhodnutím predsedu Národnej rady Slovenskej republiky navrhujem, aby návrh zákona prerokovali výbory: ústavnoprávny výbor a výbor pre hospodárske záležitosti. Za gestorský výbor navrhujem Výbor Národnej rady pre hospodárske záležitosti.
Pán predsedajúci, otvorte, prosím, všeobecnú rozpravu.
Skryt prepis

Vystúpenie spoločného spravodajcu

22.3.2022 o 11:46 hod.

PaedDr.

Peter Vons

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie v rozprave 11:47

Milan Mazurek
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Pani ministerka Remišová, ja využijem tú situáciu a tú možnosť, že vás tu máme, lebo predsa len poslanec nemá častokrát možnosť takto priamo komunikovať s tak dôležitým človekom v rámci Slovenskej republiky aj napriek tomu, že väčšina (povedané so smiechom) ľudí na Slovensku by asi nebola šťastná pri tomto slovnom spojení, ale je to tak, zastávate jedno z najdôležitejších ministerstiev a práve v tejto chvíli.
Chcem sa vás opýtať aj vzhľadom na tento návrh zákona, ktorý tu predkladáte teda v skrátenom legislatívnom konaní. Dobre, vylúčime všetky ruské firmy z verejných obstarávaní, odstrihneme sa od Ruska, ako to je len možné, veď v poriadku, vediete túto aktívnu kampaň. Ja si myslím, úprimne, že by Slovenská republika mala občanom Slovenskej republiky predstaviť niečo ako dlhodobý plán, nejakú víziu. Zatiaľ od vás počujeme len absurdné výkriky: „Znížte si kúrenie, odpojte sa od ropy, odpojte sa od plynu.“ Sú tu experti, sú tu najväčší zamestnávatelia, ktorí vás kritizujú za to, že tieto veci s nimi nie sú odkonzultované. Neviem, nakoľko sú odkonzultované tieto záležitosti, ktoré sa týkajú tohto návrhu zákona, to znamená, vylúčenie z verejných obstarávaní ruských firiem práve s dotknutými subjektami, bolo by to určite zaujímavé. Pri komunikácii tejto vlády je vidieť, že veľké medzery, ktoré potrebujeme doháňať, vás nejakým spôsobom netrápia.
Ale ja sa chcem práve na to opýtať, pani ministerka, keď už tu dávate tento návrh zákona, tá filozofia, tá línia je úplne jasná, proste poškodiť Rusko, odstrihnúť ho od všetkého, čo môžme a tak ďalej a tak ďalej, lebo ste presvedčení napríklad o tom, že to nejakým spôsobom zastaví to, čo sa dnes deje na Ukrajine, čo odsudzuje úplne každá jedna relevantná politická sila na Slovensku.
Ide tu ale o niečo iné, a to je, do akej miery opatrenia, ktoré prinášate, poškodia obyvateľov Slovenskej republiky, pretože to by malo byť pre občanov Slovenskej republiky to najdôležitejšie a malo by to byť najdôležitejšie aj pre všetkých vládnych predstaviteľov, nehľadieť na americký záujem a už vonkoncom nehľadieť na ruský, čínsky alebo aký iný záujem, ale hľadieť na slovenský záujem. A slovenské záujmy sú jednoznačne udržať obyvateľstvo preč od hrôz vojenského konfliktu, nezapojiť ho do týchto hrôz a zabezpečiť, aby občania Slovenskej republiky neboli vystavovaní nebezpečenstvu a hrozbám, ktoré sa týkajú priameho, bezprostredného ohrozenia ich životov.
A druhý záujem je zabezpečiť, aby sa to, čo sa aktuálne deje na Ukrajine so všetkými možnosťami, a týka sa to aj diplomacie, týka sa to Európskej únie, týka sa to predkladaných návrhov zákonov, sa čo najmenším spôsobom podpísalo na znižovaní životnej úrovne obyvateľstva Slovenskej republiky. To sú zásadné veci a obyvatelia Slovenskej republiky nemajú tieto odpovede zodpovedané, tieto otázky zodpovedané, pretože ľudia sa objektívne pýtajú, ak tu máme určité smery vo vláde, ktoré tvrdia, že musíme zrušiť všetky ruské firmy, všetky ruské vplyvy, zastaviť všetok dovoz z Ruska, tak sa ale pýtajú, aká je alternatíva a čo to bude znamenať v rámci dopadov. O koľko nám narastú ceny potravín, o koľko nám narastú ceny ešte pohonných hmôt, o koľko nám narastú ceny energie, o koľko pôjdu hore ceny stavebných materiálov? Možno ste to zaznamenali, teraz len polystyrén zase vyskočil a sadrokartón o tretinu! Okamžitý skok, o tretinu cena hore! Jednoducho to má zásadné dopady.
A ľudia chcú vidieť dlhodobú víziu, pretože to absolútnym spôsobom narúša normálne hospodárske procesy. Ľudia si nemôžu veci normálne plánovať. Nevedia, akým spôsobom sa majú nazerať na budúcnosť. A tieto otázky by chceli počuť práve, pani ministerka, od vás, lebo určite im nepostačia nejaké výhovorky, ako predviedol Igor Matovič, váš bývalý stranícky kolega, že Vladimír Putin ukradol peniaze ľuďom z peňaženiek, a nepostačí im ani váš veľkolepý návrh, to hovorím s absolútnou iróniou, že si majú znížiť kúrenie, lebo to zastaví Vladimíra Putina pri jeho plánoch na Ukrajinu. Aj z toho sa smeje prakticky každý, kto používa aspoň dve mozgové bunky.
Podstatné je, aby občania Slovenskej republiky vedeli, čo ešte vláda vymyslí, čo ich ešte bude čakať a na čo sa majú pripraviť. Toto je začiatok, teda odstrihnúť ruské firmy od verejných obstarávaní. A čo príde zajtra, čo príde pozajtra? Majú sa pripraviť na to, že to, čo hovorí tá európska energetická agentúra, že by mali prestať používať autá, chodiť viac pešo, možno na bicykloch, lebo potrebujeme zásadným spôsobom okamžite obmedziť tie dodávky ruskej ropy a plynu. Majú sa pripraviť na to, že toto bude istým spôsobom vládna agenda? Majú sa pripraviť na to, že budú čeliť takýmto absurdným nápadom? A majú sa pripraviť na to, že v jeseni, v októbri, v novembri, v decembri nebudú mať reálne čím kúriť, alebo si to, ešte horšie, nebudú mať za čo dovoliť?
To sú všetko zásadné otázky a odvíjajú sa práve aj od vami predkladaného návrhu zákona, pretože každý z nás chápe, že to, čo sa deje na Ukrajine, je neprijateľné, každý to odsudzuje, ale hľadajme racionálnu reakciu, reakciu, ktorá sa nebude podobať absurdnej hystérii, že sa budeme predbiehať, že kto bude viac šibnutým spôsobom protiruský, a dohnať to do takej miery, že tým vlastne pochová vlastný štát, ale reakciu, ktorá zabezpečí na jednej strane volanie po mieri a podporu diplomatických jednaní a opatrení, ktoré môžu pomôcť ukrajinským utečencom, ukrajinským civilistom, reálnym poškodeným ľuďom na Ukrajine, no na druhú stranu umožnia Slovákom žiť tak normálny život, že aspoň budú môcť tým Ukrajincom pomáhať, lebo keď sa, pani ministerka, zničí Slovensko samé, tak ani tí Ukrajinci nebudú mať pomoc, pretože im nebude mať kto pomáhať.
A tieto otázky tu dnes stoja. Tieto otázky celé Slovensko rieši a súvisia aj s tým, že vláda nijakým spôsobom nerieši problémy, ktoré sa týkajú bežných ľudí a práve toho nárastu cien, preto na tieto veci potrebujú odpoveď. To, že vás tu máme, môžete využiť aj túto rozpravu, dotýka sa to priamo tej témy, dotýka sa to filozofie tohto návrhu zákona, to znamená odstrihnutie Ruska od úplne všetkého a dotýka sa to hlavne občanov Slovenskej republiky. Oni potrebujú vidieť nejaké stanovisko a nemôžu vidieť, že im ministerka povie, máte malé bábätko doma, no tak mu vykúrte izbu na 16 stupňov, hej? Potrebujú niečo, čo môžu stráviť bez toho, aby nedostali buď nervový, alebo nejaký záchvat smiechu.
Čiže to sú také tie moje otázky, ktoré ma napadli v takej rýchlosti, keď som vás tu počúval, a veľmi ma zaujíma, akým spôsobom, ak niečo vôbec v rukách máte, sa vláda plánuje ďalej správať nielen voči Ruskej federácii, ale predovšetkým voči občanom, pretože každá z tých sankcií poškodzuje Európu, každá z tých sankcií poškodzuje Slovensko, a ja si neprajem dostať sa do doby, kedy sa budete v tom sankčnom mechanizme predbiehať až natoľko, že zruinujete vlastné európske štáty, lebo to je to najhoršie, ten najhorší scenár, ktorý si môžeme priať, a z toho sa musia reálne aj v Moskve vysmievať, že akí blbí sme my vlastne schopní byť.
Skryt prepis

Vystúpenie v rozprave

22.3.2022 o 11:47 hod.

Bc.

Milan Mazurek

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 11:54

Eduard Kočiš
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Veľmi pekne ďakujem za slovo, pán predsedajúci. Tento vládny návrh zákona, ktorý tuná odprezentovala pani ministerka Remišová, ktorý tuná predvádza a predkladá do pléna Národnej rady Slovenskej republiky v skrátenom legislatívnom konaní, je také, také úsmevné dielo, na ktoré sme si už z dielne vlády Slovenskej republiky zvykli. Vylúčenia firiem, ktoré majú akékoľvek prepojenie na Ruskú federáciu, resp. sídlo v Ruskej federácii od verejného obstarávania. Tri výkričníky.
Pani ministerka, ja sa chcem len reálne spýtať, akým spôsobom idete pomáhať slovenskej ekonomike takýmto bezprecedentným a úplne chorým krokom. Vy si naozaj naivne myslíte, všetci členovia vlády, že takýmto správaním vy idete ochraňovať štátotvorné a všetky ekonomické záujmy Slovenskej republiky? Pani ministerka, ste na smiech, ste na smiech.
To, čo ste predviedli dnes tuná v pléne, je ešte horší výkon, čo ste predviedli včera v mediálnom priestore, kde keď som sa z domu dopracoval na futbalový štadión, tak 27 ľudí ma zastavilo s rovnakou otázkou, či je tá žena normálna.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

22.3.2022 o 11:54 hod.

Mgr.

Eduard Kočiš

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 11:56

Miroslav Suja
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem za slovo, pán predseda. Ďakujem, Milan, za tvoje vystúpenie a zaznela tu taká rozprava, lebo na začiatku, keď som uvádzal tento zákon pred tebou, že prečo nás dalo Rusko na zoznam nepriateľských správajúcich sa štátov. No, pani podpredsedníčka vlády, prečo asi? Čo myslíte? Prepáčte za výraz, ale možno aj vďaka sprostým, amatérskym, a nie štátnickým vyjadreniam predstaviteľov našej vlády, posielaniu zbraní na Ukrajinu, a nie obranných, ale útočných. A s prichádzaním sankcií, ktoré alebo väčšími vyhláseniami veľkohubými vyhláseniami väčšími, ako majú Spojené štáty, tak možnože aj preto. (Reakcia z pléna.) Ale nevadí, pán kolega Dostál hovorí, že je to neuveriteľné. Tak možno je, keď ste boli členom Socialistického zväzu mládeže, tak tiež ste vykrikovali: „So Sovietskym zväzom na večné časy!“ a teraz idete utopiť Rusko, ale to nevadí.
Dva roky čelia občania Slovenskej republiky bezprecedentnému útoku vlády Slovenskej republiky na ich práva a slobody. Systematicky ničíte životnú úroveň obyvateľov vďaka vašej hlúposti a amaterizmu. Pani podpredsedníčka vlády, vy ste hanbou Slovenského národa. To, že neviete, aká je, koľko percent DPH a podobne to, to už ani nejdem hovoriť, tie vaše vyjadrenia do kamier, že skúste to natočiť ešte raz. Však ja keby som urobil takýto prešľap, tak sa hanbím, zavriem, zamknem za sebou dvere a už sa neukážem nikde verejne. Ale tu niektorí predstavitelia vlády nemajú sebareflexiu. Sú tak, ale tak, s prepáčením, akoby som povedal slušne, hlúpi, že si to ani neuvedomujú.
Viete, ľudia už hovoria, že keby hlúposť kvitla, tak naša vláda je samý kvet. Ale toto oni hovoria, že to už nie je na smiech, ale na plač, takže mali by sme sa zamyslieť nad tým, pani predsedníčka, čo vlastne... (Prerušenie vystúpenia časomerom.)
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

22.3.2022 o 11:56 hod.

PaedDr. Mgr.

Miroslav Suja

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 11:58

Ondrej Dostál
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ja by som sa na úvod chcel ospravedlniť pani podpredsedníčke vlády za tie vulgárne hlúposti, ktoré tu musí počúvať. (Reakcia z pléna.)
A chcel by som zareagovať na pána poslanca Mazureka, ktorý sa pýtal, že aký dopad bude mať napríklad tento zákon na životnú úroveň našich občanov. No tak to na to vám môžem odpovedať aj ja. Nijaký. Vylúčenie ruských firiem z verejného obstarávania vo verejnom sektore Slovenskej republiky nijako nepoškodí záujmy Slovenskej republiky, práve naopak. A nijako nepoškodí životnú úroveň občanov Slovenskej republiky.
Celé to vaše vystúpenie bolo v duchu: Nie som rasista, ale... Ja chápem, že tento spôsob uvažovania a vyjadrovania je vám veľmi blízky, ale, ale teraz ste to predviedli v takmer dokonalej po... podobe. Povedali ste, povedali ste asi dvakrát alebo trikrát, že to, samozrejme, že odsudzujete, čo sa deje na Ukrajine, a zvyšok vášho vystúpenia sa niesol v duchu, že spochybňujete všetky kroky, ktoré Slovenská republika, Európska únia, Západ podnikajú na podporu Ukrajiny. Aj toto je jeden z takých krokov. Samozrejme, že to, že vylúčime ruské firmy z verejného obstarávania, nezastaví ruskú agresiu na Ukrajine. To si nikto také ilúzie nerobí. Ale mali by sme robiť, čo môžeme, a toto môžme urobiť, toto môžeme úplne legitímne urobiť, zmeníme zákon a následne vláda určí, že ruské firmy nebudú zarábať na slovenskom verejnom sektore, nebudú sa podieľať na verejnom obstarávaní v Slovenskej republike. Je to tak dobré, je to tak správne.
A je to iba malá kvapka z toho, akým spôsobom sa snažíme pomôcť Ukrajine, a nie je to žiadna nenávisť voči Rusku. Ak tu niekto šíri nenávisť, tak je to Putin, jeho štátna propaganda a jeho fanúšikovia v Rusku aj v iných krajinách vrátane Slovenska.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

22.3.2022 o 11:58 hod.

Mgr.

Ondrej Dostál

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video