60. schôdza

15.3.2022 - 30.3.2022
 
 
Loading the player...

Prosím povoľte Vášmu prehliadaču prehrávať videá vo formáte flash:
Google Chrome | Mozilla Firefox | Internet Explorer | Edge

Vystúpenie s faktickou poznámkou

23.3.2022 o 10:26 hod.

Mgr.

Stanislav Mizík

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video
 
 
 

Vystúpenia

Zobraziť vystúpenia predsedajúceho
 
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 10:11

Eduard Kočiš
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Veľmi pekne ďakujem za slovo, pán predsedajúci.
Pán kolega, toto mi príde ako nejaký predkladaný návrh zákona k nejakému vysokému učeniu marxizmu-leninizmu. Čiže vy v podstate chcete nejakým zvláštnym spôsobom obhajovať to, aby každá zvláštna, prazvláštna alebo nejaká mimovoľná skupinka obyvateľstva, momentálne ak by to prešlo, tak sa bavíme o 150 ľuďoch, mohla založiť nejakú náboženskú, nejakú sektársku spoločnosť. A ja sa len chcem jednoducho a z praktického hľadiska spýtať, ako tento zákon bude mať vplyv, alebo akým spôsobom tento zákon bude zlepšovať sociálne postavenie nejakých ľudí na Slovensku? Podľa mňa je to úplná hlúposť.
Ak sa prijal zákon v minulom volebnom období, že z 20-tisíc členov sa ten počet zvýšil na 50-tisíc členov, bolo to iba z výsostne praktických a pragmatických dôvodov, nakoľko nielen v našej spoločnosti, ale aj v celej Európe sa začali šíriť také dúhové a kadejaké iné islamistické nešváry a iba z tohto dôvodu bol prijatý tento zákon, aby sa ten počet členov registrovaného spoločenstva alebo cirkvi alebo nejakej skupinky ľudí, ktorí v niečo spoločné veria, zvýšil, a vôbec to nepovažujem za nesprávne, práve naopak, aj keď je na Slovensku iba, správne ste povedal, päť cirkevných spoločností alebo päť cirkví, ktoré naozaj podľa posledného sčítania ľudu spĺňajú tých 50-tisíc členov, ale bavíme sa aj o tom, že aj naša spoločnosť sa vyvíja podľa mňa nie veľmi správnym smerom a počet veriacich osôb za posledných desať rokov od toho predposledného sčítania ľudí značne klesol. Ale tu si musíme položiť iba jednoduchú otázku, či ten počet veriacich ľudí klesol z dôvodu toho, že ľudia prestávajú v niečo veriť, alebo musíme chybu hľadať aj v, jednoducho v predstaviteľoch cirkvi, pretože asi značne zaspali dobu.
Ďakujem pekne.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

23.3.2022 o 10:11 hod.

Mgr.

Eduard Kočiš

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 10:13

Stanislav Mizík
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Pán Valášek, po nezmyselnom návrhu pani Marcinkovej, a vlastne po nezmyselnej rozprave som sa tentoraz pri tomto zákone opäť nahneval. Pochválili ste Kisku, že v minulosti vetoval navýšenie členov cirkvi na 50-tisíc. Čiže toho Kisku, čo dovliekol kozu, symbol satanistov a Beľzebuba do prezidentského paláca (smiech v sále), pán americký jastrab a agent, toto je prepnutosť. Vy normálne chcete prienik všelijakých pekelných okultistických spolkov na tzv. duchovný trh! Pán Valášek, 150 nejakých pastafariánov, vymyslených Kollárov alebo marťanoidov alebo homoidov či nejakých transformérov bude mať cirkev?! Vám už preplo?!
Ďakujem.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

23.3.2022 o 10:13 hod.

Mgr.

Stanislav Mizík

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 10:14

Tomáš Valášek
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Nebudem reagovať na tú poslednú a myslím, že všetci vnímame, že toto je cirkus pre YouTube a takto a takú vážnosť k tomu aj prikladám.
Ale budem vážnejšie reagovať na slová pána poslanca Kočiša.
Hovoríte, že každá prazvláštna skupinka si bude môcť založiť spoločnosť, no v praxi už, ak sú, tak dnes tak robia. A robia to, samozrejme, iba vo forme občianskych združení. To, čo tento zákon zavádza, je, že ak chcú vstúpiť do toho procesu, poviem to takto, že zlegálnenia, čiže urobia si prvostupňovú registráciu a chcú požiadať a začnú si budovať ten, ten, ten, proste tú, tú evidenciu desiatich rokov pôsobenia, tak vlastne musia, musia tým pádom sa ohlásiť štátu a máme vlastne lepší dosah na to, čo robia, ako robia, než by sme tak mali v prípade, že registrujú, že fungujú úplne bez akejkoľvek organizácie, či fungujú ako občianske združenia. A hovorím to preto, lebo, opäť sú, moje pozadia asi poznáte, ja som skôr obranár a bezpečák pozadím, to akože citlivo vnímam tú potrebu štátu občas sa aj brániť pred, pred náboženskými spolkami, ktoré sa len tvária ako náboženské spolky. Ale myslím si, že sú lepšie spôsoby, ako to zabezpečiť, preto tá dvojstupňová registrácia. Zaregistrujte sa a môžeme začať pozorovať, čo robíte. Myslím si, že tých 50-tisíc, to minimum je tak šialene drakonické, že trestá úplne zbytočne náboženské spolky a cirkvi, ktoré to myslia úprimne a vážne. A ciele štátu, ktoré máme, to je proste posudzovať, či tie ich aktivity niektoré sú v rozpore s ústavou, vieme naplniť aj inak, ako týmto strašným drakonickým prístupom, ktorý momentálne máme v praxi.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

23.3.2022 o 10:14 hod.

M. A.

Tomáš Valášek

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie v rozprave 10:16

Miroslav Žiak
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Vážený pán predsedajúci, kolegyne, kolegovia, v súčasnosti máme tzv. monopol jednej cirkvi na Slovensku. Tak ako povedal môj predrečník, veľmi dobrú analýzu, v podstate mi zobral veľkú časť z môjho vystúpenia, máme tu rímsko-katolícku cirkev, ktorá si viac-menej uzurpovala mať takýto monopol na dotácie od štátu a rozhodovanie o tom, kto si môže založiť cirkev. Tak ako povedal predrečník Tomáš Valášek, len päť súčasných cirkví spĺňa podmienku registrácie 50-tisíc čestných prehlásení. Našťastie netreba ich notársky overovať, ale musí byť na jednotlivom papieri jednotlivé čestné prehlásenie.
Viem to veľmi dobre preto, že pomáham jednej cirkvi s registráciou, sú to tzv. Svedkovia Liehovovi, niekto môže rozprávať o tom, že sú to satirická cirkev, ale v sčítaní obyvateľstva dostali vyše 14-tisíc nie podpisov, ale prihlásení sa k tejto cirkvi. Vyše 14-tisíc, čo ju radí asi na siedme alebo ôsme miesto najväčšej cirkvi na Slovensku.
Ja sa pýtam, kto sme my, aby sme zakazovali sa ľuďom združovať a nech si myslí, ako povedal tu kolega Mizík, aj transformerov. Lebo pre mňa ako ateistu je vaša viera transformer. Ja neverím vo vášho Boha, a prečo by sme mali my zakazovať iným ľuďom veriť v čokoľvek, čo chcú. Je to takisto nedokázané alebo neukázané, že to funguje. Pre mňa je v podstate Pán prsteňov, je to isté, čo Biblia. Je to taká istá knižka, lebo som ateista a neverím v tieto veci. Prečo teda chceme zakazovať ľuďom a nútiť ich, aby obchádzali zákon cez rôzne občianske združenia, aby si mohli zaregistrovať cirkev? Chápem, že ten zákon pred niekoľkými rokmi sa navyšoval na 50-tisíc kvôli islamu, lebo bola tu obava, že bude sa legalizovať islam, alebo že sa islam založí ako náboženstvo na Slovensku, môžu sa tu stavať mešity a nebodaj ešte budú dostávať peniaze. No fakt je ten, že islam a podporovatelia islamu nechcú peniaze od štátu na rozdiel od rímsko-katolíckej cirkvi, ktorá dostáva najväčšiu majoritu finančného príspevku od štátu. Je to vyše 43 miliónov eur a každým rokom narastá, aj keď každých desať rokov máme do 10 % úpadok veriacich. Aj napriek tomu každý rok podostávajú viac a viac peňazí.
Musím podporiť tento návrh, pretože je to veľmi racionálny prístup, aj keď je to v prvom čítaní, sú tam ešte nejaké detaily, ktoré by sa dali, samozrejme, opraviť. Vychádza z českého modelu, kedy už aj 150 alebo 100 ľudí sa vie združiť a keď si chcú mať svadbu, no nemusia chodiť do kostola, môžu si spraviť v nejakom inom chráme tú svadbu, bude tam nejaký, nejaký pán, alebo možno stretávať, budú organizovaní, tak ako treba, a nejde tu o peniaze. Ide tu o to, aby aj tých 14,5-tisíca ľudí, ktorí veria v Liehovu, sa už mohli ako-tak združiť a nemuseli obchádzať zákon cez občianske združenia.
Ja sa pýtam, ako k čomu, k čomu prídu takí, takí ateisti alebo humanisti, ktorí v podstate neveria v nič. Štát ich nepodporí v žiadnom prípade, ani dokonca im neprepláca rôzne časopisy. A takíto humanisti tiež pomáhajú ľuďom. Na východnej Ukrajine, na východnej hranici s Ukrajinou nie sú len cirkevné organizácie, ale sú tam aj ľudia, ktorí sú ateisti, a pomáhajú, lebo chcú pomáhať. To, že veríte v Boha, z nikoho nerobí lepšieho človeka.
Preto, pán poslanec Valášek, máš moju podporu v tomto návrhu, ja budem určite hlasovať za, a verím, že v tomto, teda viem, že v tomto parlamente to nemá šancu prejsť, bohužiaľ, ale takýto návrh je viac ako potrebný a je taktiež na mieste aj otázka odluky cirkvi od štátu.
Skryt prepis

Vystúpenie v rozprave

23.3.2022 o 10:16 hod.

Ing.

Miroslav Žiak

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 10:21

Tomáš Taraba
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem za slovo. Bavíme sa tu o návrhu pána Valášeka o tom, aby bol na Slovensku nieže znížený počet na registráciu cirkvi. To, čo, o čom sa tu bavíme a čo v zákone je, ale nikto to doteraz nespomenul, aby štát určoval, čo môže náboženská organizácia svojim veriacim rozprávať a čo nemôže. Takže vôbec ma to neprekvapuje, že pán Valášek, ktorý píše prejavy Zuzane Čaputovej, ktorá dala zmariť referendum, a vtedy vám nevadilo, že 600-tisíc Slovákov sa niečoho dopytovalo, tak zrazu tu všetci licitujete, že či by malo byť 20-tisíc podpisov, 50-tisíc podpisov, 150 podpisov na, nejakú, na nejakú registráciu cirkvi.
Ja sa vyjadrím k tej podstatnejšej časti a tá časť nie je práve táto, že koľko podpisov treba na registráciu. Tá časť je o tom, že podľa návrhu pána Valášeka by musela byť na Slovensku zrušená židovská organizácia, lebo obec, ktorá keď si pozriete Starý zákon a pôjdeme pasáž po pasáži, tak sú tam dejiny židovského národa, kde sa hovorí, kde, koho, ako, kto zabil, zničil, že dokonca Židia boli potrestaní, lebo pri jednej bitke nezabili všetkých, ako mali.
Podľa návrhu pána Valášeka tento návrh, totalitný návrh, ktorý Progresívne Slovensko len kopíruje po Európskej únii, všade, kde sú rovnakí, by zakázalo židovskej náboženskej obci fungovať na Slovensku, pretože ten zákon zakazuje rozprávať o násilí, o násilí v rámci viery! To znamená, vy chcete vygumovať židovskú obec na Slovensku! Je to škandál!

Laurenčík, Milan, podpredseda NR SR
Prosím vás, pán poslanec, reagujte na pána poslanca Žiaka a nie na... (Povedané súbežne s rečníkom.)

Taraba, Tomáš, poslanec NR SR
A druhá vec. A druhá vec, čo som prekvapený (povedané súbežne s predsedajúcim), že pán Žiak, samozrejme, by som oveľa viac povedal, že štát dovol... (Prerušenie vystúpenia časomerom.)
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

23.3.2022 o 10:21 hod.

Ing. Mgr.

Tomáš Taraba

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 10:23

Milan Potocký
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem za slovo, pán predsedajúci. Odmietol by som, pán poslanec Žiak, názov, že cirkev je monopol. K cirkvi, napríklad k rímsko-katolíckej, sa v poslednom sčítaní prihlásilo tri milióny ľudí, k cirkvi evanjelickej a augsburského vyznania 280-tisíc. To sú len tie najvyššie cirkvi. Potom grécko-katolícka 218-tisíc. Potom je tam reformovaná cirkev 80-tisíc ľudí. Takže je to značný počet ľudí. Podľa tohto návrhu, ktorý prináša pán poslanec Valášek, by vlastne už pri prvej registrácii bolo cirkvou zoskupenie stopäťdesiatich ľudí. Riziko vidím v tom, že už títo ľudia by podľa tohto návrhu zákona mali mať prístup do verejno-právnych médií a dotknem sa aj tej recesie, ktorú ste spomínali, tá cirkev liehovisti, Svedkovia Liehovovi. Práve tu vidím riziko, lebo podľa tohto návrhu zákona, ak by už prešli registráciou, cirkev, ktorá má viac ako 10-tisíc členov, čo je aj v tomto prípade, už by mala prístup hlásať svoje náboženstvá a vieru napríklad v školách alebo mala by možnosť mať pastoračnú činnosť v ozbrojených silách a zložkách a sám ste spomínali, že Svedkovia Liehovovi sú vlastne satiristická a recesistická organizácia a došlo by vlastne aj k dehonestácii, ak by, ak by takíto ľudia mali mať prístup do kultúrnych vzdelávacích inštitúcií a tam hlásať tieto svoje bludy a nezmysly.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

23.3.2022 o 10:23 hod.

Milan Potocký

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 10:24

Ján Szőllős
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
K niektorým ďalším otázkam sa vyjadrím vo svojej, vo svojom príspevku. Len k jednej veci, pán poslanec. Ja myslím, že ste si nevybral dobrú skupinu Svedkov Liehovových na to, aby ste odôvodnili, prečo je potrebné prijať takýto zákon. Jednak táto skupina skutočne vznikla ako satira, to nepopriete. Ja poviem, že pokiaľ ide o satiru, tak každý nech má slobodu a humor proste, aj keď sa mi to nepáči. Ale keď už sa chcú registrovať, tak nespĺňajú základnú podmienku, lebo parodujú učenie iných cirkví, parodujú učenie iných cirkví a propagujú alkoholizmus. Tak to snáď nechcete, aby tuto nejaká skupina registrovaná ako cirkev propagovala alkoholizmus.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

23.3.2022 o 10:24 hod.

RNDr. Mgr. CSc.

Ján Szőllős

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 10:25

Eduard Kočiš
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem pekne za slovo, pán predsedajúci.
Pán kolega, odprezentoval ste sa tu ako nejaký tútor sekty Svedkov Liehovových, čo už je samo o sebe takým značným vybočením z nejakej normálnosti, no ale čo sa týka SaS-ky, tak tam sa o normálnosti nemôžme baviť. Aj ako ateista by ste mal vystupovať troška inteligentne, keď sa už tu naozaj bavíme o zákone, ktorý je skutočne dôležitý na prebratie, ak už prišiel do pléna Národnej rady Slovenskej republiky, a obhajovať to tým, že vy idete pomáhať s registráciou spoločenstvu ľudí, ktoré je prinajmenšom úletom a totálnou nejakou disharmóniou našej spoločnosti, tak to už mi príde úplne komické. Overené informácie, ktoré ste skúšal použiť, a povedal ste vo svojej rozprave, že najväčším poberateľom finančných príspevkov od štátu je gréckokatolícka cirkev, asi ste si to pomýlil s rímskokatolíckou cirkvou.
A na záver už len asi dodám toľko, že jeden múdry človek povedal, že: "som ateista vďaka Bohu".
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

23.3.2022 o 10:25 hod.

Mgr.

Eduard Kočiš

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 10:26

Stanislav Mizík
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem za slovo.
Pán Žiak, na vás sa dá reagovať len takto: toto je absolútna schizofrénia. Vy si mýlite duchovno, s prepáčením, s ožratými satiristami. Ateista pomáha jehovistom, aj liehovistom. Biblia je pre vás iba obyčajná knižka. Čo to? Vy nepatríte tiež náhodou k tým Kiskovým belzebubom? (Smiech v sále.) A keď ste spomínali moslimov, tak vo vašom prípade by nastal prípad, ako bolo, ako to bolo v známom literárnom diele, toto by s vami spravili a znelo to takto: "A telíčko bez hlavičky a hlavička bez telíčka." Čiže len tak vám môžem povedať. (Smiech v sále.)
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

23.3.2022 o 10:26 hod.

Mgr.

Stanislav Mizík

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 10:27

Anna Andrejuvová
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem pekne, pán predsedajúci. Ja by som možno krátko iba reagovala na dve poznámky.
Prvá z nich je, keď ste, pán poslanec Žiak, hovorili o monopole cirkvi, aby bolo jasné, ľudia sa rozhodli prihlásiť ku katolíckej cirkvi, preto je najväčšia. A cirkev ako inštitúcia sa nerozhodla, že bude monopolom, ale ľudia sa rozhodli, že bude najväčšia. To je veľký rozdiel. Myslím si, že to chápete pri rozhodovaní sa slobodne.
A druhá vec je, že na jednej strane vyčítate, že tu nejde o peniaze pri svojom príklade, ktorý ste uviedli, a na druhej strane vyčítate peniaze katolíckej cirkvi. Môžem vás uistiť, že to, čo robí katolícka cirkev na Slovensku a mnohé iné cirkvi, je oveľa viac ako to, čo dostane od štátu. Venuje sa charitatívnym a starým ľuďom, deťom, školám, rôznym projektom a v rámci aj kultúrnych pamiatok. Proste cirkev v štáte je v tomto prípade nenahraditeľná, čo bolo teraz vidno aj pri utečeneckej kríze na hranici.
A možnože už iba k návrhu pána Valášeka, myslím si, že je nesprávny a úplne nepochopil, o čom sú cirkvi na Slovensku a v čom je ich základ.
Ďakujem.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

23.3.2022 o 10:27 hod.

Mgr. et Mgr.

Anna Andrejuvová

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video