63. schôdza

30.3.2022 - 30.3.2022
 
 
Loading the player...

Prosím povoľte Vášmu prehliadaču prehrávať videá vo formáte flash:
Google Chrome | Mozilla Firefox | Internet Explorer | Edge

Vystúpenie s faktickou poznámkou

30.3.2022 o 14:41 hod.

Ing. Mgr.

Marian Kotleba

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video
 
 
 

Vystúpenia

Zobraziť vystúpenia predsedajúceho
 
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 14:26

Andrej Medvecký
Skontrolovaný text
Ďakujem za slovo.
Kolega Marian, dobre si im povedal aj tie argumenty. Len škoda, že z celej koalície tu sedia dokopy štyria poslanci. Oni už nemajú ani toľko odvahy, aby tu sedeli a obhajovali svojho ministra. Buď na to nemajú argumenty, alebo sú až taký arogantný, že vedia, že tu ani nepotrebujú sedieť a schvália si úplne všetko alebo s tým súhlasia a vedia, že sú len obyčajné hlasovacie automaty, čo fakt všetko odhlasujú.
Ďakujem.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

30.3.2022 o 14:26 hod.

Andrej Medvecký

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 14:27

Rastislav Schlosár
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Kolega Kotleba tu veľmi správne hovoril o tom, akú veľkú hrozbu predstavujú tí, tzv. ukrajinskí utečenci. Teraz mám na mysli tých tzv. afrických študentov, či pracovníkov, ktorí utekajú, teda tak sa to hovorí, že utekajú z Ukrajiny len preto, aby sa mohli vrátiť domov.
Ja spomeniem len jeden príklad, ktorý sa síce nestal u nás, ale ktorý sa môže stať u nás už veľmi skoro a myslím si, že je len vrchol ľadovca, lebo o mnohých prípadoch sa nehovorí, a to je prípad, kedy dvaja Afričania, jeden z Tunisu, druhý z Nigérie, 6. marca tohto roku, tiež to boli tí tzv. ukrajinskí utečenci, odišli z Ukrajiny. Dokonca mali ukrajinské pasy, tak títo znásilnili v nemeckom Düsseldorfe len 18-ročné ukrajinské dievča. Teda Ukrajinku, ktorá naozaj pred vojnou na rozdiel od nich ušla. To je len jeden príklad z mnohých, o ktorých by sa mohlo hovoriť a ktorý v podstate len dokazuje, čoho sú schopní títo tzv. utečenci, ktorí sa skrývajú za ten pojem utečenec, ale v skutočnosti nemajú s tým nič spoločné a dokazuje to aj to, že tie jednotlivé európske štáty si nevedia chrániť svoje hranice a celý ten systém preverovania tých utečencov jednoducho nefunguje, ak sa takéto veci môžu stať.
Ja na záver môžem len povedať, že my naozaj nemáme dôveru ministra vnútra Romana Mikulca, pretože je nominantom hnutia OĽANO a vieme o tom, že v minulosti toto isté hnutie nominovalo do europarlamentu poslancov, ktorí podporovali a hlasovali za povinné kvóty pre migrantov. Spomeniem to známe hlasovanie v roku 2015, keď to boli nominanti OĽANO Branislav Škripek a Anna Záborská, ktorá sedí aj v tomto parlamente, ktorí hlasovali za povinné kvóty pre migrantov. Čiže toto sú tí nominanti OĽANO, a preto aj samotný minister ako taký tu má alebo to ich hnutie to má vo svojom DNA tú podporu migrantov.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

30.3.2022 o 14:27 hod.

Mgr.

Rastislav Schlosár

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 14:29

Miroslav Žiak
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Pán poslanec, vy klamete. My to vieme, veľakrát klamete, stále klamete, ale zdvihlo ma zo stoličky, keď ste rozprávali o študentoch z Ukrajiny. O študentoch z Ukrajiny, ktorí nie sú z Kyjeva. Logicky nie sú z Kyjeva, boli z Charkova. Lebo keby ste mal aspoň základné politické a geopolitické alebo akékoľvek geologické, geografické alebo neviem, aké možné vedomosti, tak viete, že Charkov bolo druhé najväčšie mesto s jeden a pol milióna obyvateľov, kde boli tri vysoké, obrovské vysoké školy, kde študovali ľudia z celého sveta.
Ja osobne veľmi rád cestujem a bol som aj v Charkove a viezol ma dokonca taxikár, ktorý tam bol študent. Bol čiernej pleti a nevedel po ukrajinsky, vedel len po anglicky. A tým, že ja viem po anglicky, tak sme sa vedeli rozprávať, pán Kotleba. To je pre vás niečo, čo asi je ťažké, lebo vy ste samson slavien, a preto títo istí utečenci, ktorí boli študentami, utekali do svojich krajín, keďže váš priateľský národ Rusko zaútočil na druhý bratský národ, ak ste si to stále nevšimol a títo ľudia utekali. Logicky že utekali. Bolo ich tam, neviem, či 100-tisíc pomaly. Tak nejaká časť prešla aj cez Slovensko a, samozrejme, že prechádzali aj cez naše východné hranice. Takže toto ja už nedokážem prežrať, keď vy dokážete rozprávať takto, klamať, podnecovať tú nenávisť, neustále, neustále.
Ja chápem, že vy ste teraz v zlej situácii, tie preferencie sú úplne na bode mrazu, lebo ste klamali aj o tom Rusku, aké je úžasné, ako v živote nezaútočí na Ukrajinu a nakoniec sa stalo to, čo stalo, ale aspoň nebuďte taký cynický, zlý človek a nevzbudzujte nenávisť proti ľuďom, ktorí reálne potrebujú pomôcť. Nerozprávajte tu o cenách energií, ktoré idú hore kvôli tomu, že Putin, Vladimír Putin, váš vzor a idol, rozpútal vojnu. Buďte aspoň normálny, príčetný človek a už keď ten váš kolega Mizík išiel na východnú hranicu točiť videjká, aspoň tam mohol doniesť nejakú humanitárnu pomoc.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

30.3.2022 o 14:29 hod.

Ing.

Miroslav Žiak

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 14:31

Marek Kotleba
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem za slovo, pán podpredseda.
Ja sa obávam tej bezpečnostnej situácie na Slovensku, pretože všetci sú zrazu vojnoví analytici, ktorí ešte možno pred niekoľkými mesiacmi boli virológovia, ale treba si povedať, že počas tejto špeciálnej operácie na Ukrajine prichádza na Slovensko strašne veľa migrantov, ale treba si povedať, že my o tých migrantoch nemáme žiadne vstupné informácie. Pretože ak som sa pýtal minulý týždeň ministra vnútra, že či vie, aké alebo resp. akí ľudia prichádzajú z tej Ukrajiny, tak mi povedal iba také alibistické frázy, že všetko vedia, všetko riešia. Ak zistia nejaké pochybenie, tak vyvodia voči tomu dôsledky, ale je to opäť iba taký alibizmus, lebo ak takýto tzv. odídenci prídu na Slovensko a spôsobia nejakú kriminalitu, či už na Slovákoch alebo aj na iných ľuďoch, tak už môže byť neskoro.
A ako aj dnes povedal, že všetci tí ľudia sú v nejakom schengenskom systéme, tak takýto schengenský systém sa absolútne nevzťahuje na nejakých Ukrajincov alebo na nejakých militantných vojakov, ktorí tam pôsobia a v Európskej únii o takýchto ľuďoch nemajú absolútne žiadne informácie. Na Slovensku pravidelne prebiehala kontrola imigrantov, ktorí ku nám prišli spravodajskými službami, lenže v tomto počte, v akom teraz prichádzajú, ani naše informačné služby nemajú žiadne vstupné informácie o týchto ľuďoch. Či sú to militanti alebo to militanti nie sú, či sú to študenti. Čiže aj sám minister nemá žiadne informácie a darmo tu o tom môže rozprávať. Čiže my by sme mali byť na pozore, lebo sa vo veľmi krátkom čase môžme dostať k tomu, že sa tuná vrátia opäť deväťdesiate roky.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

30.3.2022 o 14:31 hod.

Mgr.

Marek Kotleba

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 14:33

Martin Beluský
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem za slovo.
Pán poslanec Marian Kotleba v príspevku spomínal ten azylový zákon a pri tejto príležitosti treba pripomenúť, že tie zákony, ktoré sa týkali Ukrajiny alebo lex Ukrajina, sme tu mali už dvakrát a v obidvoch prípadoch napriek tomu, že tam boli aj dobré veci, tam zase boli veci, ktoré celé tie zákony proste z nejakého dôvodu museli poškodiť, že nielen nejaké zneužívanie tej krízy na to, že si tam nejaké firmičky robia svoj biznis, ale aj samotné zákony priamo tu v parlamente sú zneužívané pri takýchto krízach a situáciách.
Veď treba spomenúť znovu ten inštitút toho blokovania, ktorý bol bez akejkoľvek spoločenskej diskusie, bez riadnych definícií, čo je to závažná dezinformácia. Nebolo to premyslené do detailov a dnes vidíme dôsledky vlastne tohto inštitútu, že vlastne to bolo v skutočnosti ušité na mieru na niektoré portály a zneužité pri tejto situácii s Ukrajinou. A počuli sme tu aj zo strany ministra Mikulca aj Matoviča výhovorky, že v tých štátnych hmotných rezervách, že neboli žiadne stany, nebol tam materiál, že nedalo sa to proste, museli preto použiť nejakú inú externú firmu, aby to zabezpečila, ale veď oni si asi zabudli uvedomiť, že predsa oni sú tu už dva roky, dva roky vládnu, už sú v polovičke volebného obdobia. Za to obdobie pri tom obrovskom náraste štátneho dlhu mohli nájsť aj nejaké peniaze na to, aby zabezpečili materiálne hmotné rezervy, či už testami, ktoré im tam chýbali alebo stanmi, ktoré im tam teraz chýbajú. Neurobili nič. Jednoducho dva roky nič, ale za všetko môže predchádzajúca vláda. Čiže to sú také detaily, ktoré treba si všímať a práve tam si človek uvedomuje, že v skutočnosti sú to len výhovorky a v skutočnosti ide asi len o ten biznis, bohužiaľ.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

30.3.2022 o 14:33 hod.

Ing. PhD.

Martin Beluský

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 14:35

Magdaléna Sulanová
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem pekne.
Pán kolega Marian Kotleba vo svojej rozprave zhodnotil zlyhania nielen ministra vnútra, ale v podstate celej vlády pri riešení utečeneckej krízy, resp. pri otvorení hraníc na východe Slovenska, a tým vlastne spôsobil veľké riziko, ktoré vyplýva, ktoré bude dôsledkom tejto utečeneckej krízy. Jednak spomínal tú finančnú oblasť, jednak oblasť bezpečnosti našich občanov.
Ja by som si dovolila ešte akcentovať aj oblasť zdravotnú, resp. oblasť zdravia našich občanov. Totižto mám informácie od lekárov, že na Slovensko prišli mnohé deti ale aj dospelí, ktorí majú infekčné choroby a tieto infekčné choroby sú nákazlivé, čiže je ohrozené zdravie jednak našich detí, pretože je veľa ukrajinských detí chorých napríklad na tuberkulózu a na osýpky. Sú to choroby, ktoré u nás boli už dávno, dávno sa u nás nevyskytujú, pretože my sme už desiatky rokov proti týmto chorobám boli očkovaní.
A preto by som chcela poukázať na to, že aj tu je obrovská zodpovednosť samotného ministra, že bez kontroly nechal prejsť cez hranice aj prepustených zločincov z väzenia so zbraňami, ľudí chorých a ľudí aj takých, ktorí vôbec neboli ohrození. Boli z oblasti, ktoré boli vzdialené 1 500 km možno od bombardovania, vôbec neboli ohrození, zneužili tú situáciu pod heslom – život... (Prerušenie vystúpenia časomerom.)
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

30.3.2022 o 14:35 hod.

Ing.

Magdaléna Sulanová

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 14:37

Stanislav Mizík
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem za slovo.
Marian, jasne a presne si definoval, prečo je potrebné, aby minister Mikulec odišiel. A ja by som k tomu dodal ešte skutočnosť, ktorá charakterizuje práve pána Mikulca ako človeka, pre ktorého je slušný a pracujúci človek či dôchodca menej ako tí druhí. Tak je to pri porovnaní s utečencami, ale platí to aj tiež niekde inde.
Príklad, keď som ho interpeloval, aby konal v prípade slušných ľudí, ktorí nevedia žiť pri rómskom gete v Revúcej. Viete, čo mi odpovedal? Mám doteraz list od neho, v ktorom stojí, že tí, ktorí robia nočné cirkusy, bašavely, dokonca aj iné nechutné záležitosti pod oknami slušných ľudí, vlastne za to nemôžu. Viete, čo mi presne napísal? Napísal mi konkrétnu formuláciu, je to ich obvyklý spôsob života. To mám ako na pamiatku, keď už dakedy nebudem v parlamente. Na to budem často pozerať, na ten vzťah k slušným Slovákom. Čiže v preklade, v noci hulákaj, rob cirkus, hádaj sa, vykonávaj pod oknami potreby, malú aj veľkú, a rob aj tie činnosti, ktoré nechcem konkretizovať, ale každý dospelý človek sa dovtípi. No a čo, slušný Slovák trp a čuš.
Ďakujem.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

30.3.2022 o 14:37 hod.

Mgr.

Stanislav Mizík

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 14:38

Jozef Pročko
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem veľmi pekne.
Hovoríte o nás ako o hlasovacích automatoch, ja keď sa pozriem doprava a vidím, ako poslušne nastúpia všetci vaši poslanci, keď vy vystúpite, ako vám mastia pupok všetci, aký ste geniálny, ako ste to geniálne povedali, ako rozprávajú, aký ste vy fantastický človek. Ako vy, pán Kotleba, zase zneužívate vojnu na Ukrajine a nešťastie ľudí, ktorým tam vraždí Putin deti, ktorým Putin naozaj likviduje majetok pre svoje mocenské ciele, ako túto utečeneckú krízu zneužívate.
No áno, sú tam aj ľudia na drahých autách, ktorí, ktorí sú normálni podnikatelia, ktorí stadiaľ odišli, a vy to zneužívate zase, zase burcujete a šírite strach medzi ľuďmi.
Pán Kotleba, máte v strane názov – Za Boha a za národ – ja naozaj neviem, či vy sa toho Boha nebojíte, keď toto robíte, ale asi nie. Ale moje gro celého, celej faktickej bude o tom, že vy ste tu asi sedemkrát sa točili dokola, rozprávali ste o tom, že prečo nedal Mikulec štyri milióny chudobným firmičkám z východu. Mne je ľúto, že počas pandémie boli zatvorené podniky, náš podnik sme nezatvorili a starali sme sa o ľudí poctivo, ale, pán Kotleba, tie firmičky tú logistiku nezabezpečia. Ja ročne urobím veľa akcií, robím pre 1 800 motorkárov pre 2-tisíc ľudí, pre 4-tisíc ľudí, to je taká náročná logistika. Ale ja som vás, pán Kotleba, nikdy nevidel vystúpiť, pretože pani Saková mala za svojej vlády 15,80 za jednu dávku pre utečenca v Rohovciach a Mikulec teraz má za 6,80. Ja som vás, pán Kotleba, nikdy nevidel vystúpiť proti Ficovi a jeho... (Prerušenie vystúpenia časomerom.)
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

30.3.2022 o 14:38 hod.

Mgr.

Jozef Pročko

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 14:41

Marian Kotleba
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem za slovo, pán podpredseda.
Pán poslanec Pročko, ja nezneužívam krízu, ja kritizujem zlyhania ministra vlády, čo je moja povinnosť ako opozičného poslanca. Robte tie veci dobre, robte to tak, ako to prikazuje zákon, robte to včas, robte to na mieste, robte to adresne a nikto vás kritizovať nebude. Pán poslanec Pročko, keby ste tu boli v minulom volebnom období, tak by ste vedeli, že ja som bol pre SMER úhlavný nepriateľ. Robili všetko preto, aby ma zastavili v Banskobystrickom kraji, robili všetko, čo sa dalo aj nedalo na to, aby proste ukázali, že to nedáme, aby robili veci, ktoré boli na hrane zákona a možno až za tým. Pokúsili sa nám zrušiť stranu, ale, pán Pročko, vyhovárať sa na smerákov dookola, to je vaša jediná taktika. Dnes nerobia kšefty oni, dnes neokrádajú národ a štát smeráci, dnes to robí vaša vláda a robí to zhruba tri a pol krát rýchlejšie a vo väčšej miere, ako to robili oni. Takže, prosím, nepoužívajte tento argument.
A, pán poslanec Žiak, znova ľuďom mútite hlavu s rozprávkou, že 100-tisíc študentov z Afriky. Pán poslanec Žiak, veď túto dezinformáciu, túto rozprávku už prestalo šíriť aj samotné ministerstvo vnútra a vy tu proste znova vytiahnete takúto, takúto halušku, ktorej nikto, kto bol na východnom Slovensku a videl tých ľudí, nemôže jednoducho uveriť. A keď už, pán poslanec Žiak, spomínate nejaké preferencie a politickú podporu, choďte sa normálne ľudí na ulicu spýtať a zvlášť na východné Slovensko, čo si myslia o Sulíkovi a jeho vypínaní žiaroviek, čo si myslia o Remišovej, čo si myslia o Cigánikovej, čo si myslia o pred chvíľkou tu besniacom a peniacom ministrovi Matovičovi, potom zistíte, aká je pravda.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

30.3.2022 o 14:41 hod.

Ing. Mgr.

Marian Kotleba

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie v rozprave 14:43

Denisa Saková
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem veľmi pekne za slovo.
Vážený pán predsedajúci, vážené kolegyne, vážení kolegovia, členovia Národnej rady Slovenskej republiky, už dva roky sme svedkami mimoriadnych udalostí na Slovensku a už dva roky Slovensko pociťuje nielen následky pandémie, ale Slovensko pociťuje aj následky vládnutia tejto vlády. A, žiaľ, musím to povedať hneď v úvode, táto vláda sa spreneverila svojim sľubom. Odráža sa to v jej rekordnej nepopularite a zároveň musím povedať, že sa to odráža aj v hneve ľudí v uliciach na Slovensku a presne v hneve, ktorý ste vy tak radi rozsýpali a rozsievali, keď boli vaše strany v opozícii.
Ako bývalá ministerka vnútra, ako človek, ktorý má dlhoročné skúsenosti na ministerstve vnútra, dlhodobo upozorňujem na zlyhania tejto vlády a hlavne dlhodobo upozorňujem na zlyhania nominanta, pána ministra Mikulca, ktorý vedie rezort ministerstva vnútra. A tých káuz bolo už toľko, že pán minister mal odstúpiť niekoľkokrát a nie ešte to, že za všetky spolu.
Žiaľ, pán minister nemá sebareflexiu a nemá ju úplne žiadnu a nikdy nevidel ani nevidí dôvody na svoje odstúpenie. Ibaže tieto dôvody vidíme všetci my, vidí ich Slovensko, vidia tieto dôvody jeho podriadení. A legitimitu úplne tohto všetkého, keď sa budeme baviť aj o podozrivom úmrtí zadržaných a vyšetrujúcich osôb, keď sa budeme baviť aj o vojne v polícii alebo o kajúcnikoch, ktorí nám vypovedajú presne na zákazku, na ktorého vládna koalícia ukáže prstom a až po bezprecedentné zadržanie riaditeľ SIS pred očami jeho dcéry a pred očami jeho manželky, našej kolegyne, s kukláčmi a ostrými zbraňami. Áno, legitimitu tohto všetkého nesiete vy, nesie ju takmer celá koalícia. Pretože toto všetko ste vy posvätili v mene očisty Slovenska.
Ale toto už všetko odznelo a nepohlo to skoro s nikým z vás. Dnes sme sa tu opäť zišli a opäť raz odvolávame pána ministra Mikulca. A odvolávame ho z tragických dôvodov. A to tých, ktoré nezasiahli Slovensko, nezasiahli slovenský národ, ale zasiahli nášho východného suseda. A každý normálny človek na Slovensku odsúdil to, čo sa za hranicami, za východnou hranicou našej republiky deje, odsúdil každý jeden z nás vojnový útok na Ukrajinu.
A nech má každý na Slovensku akýkoľvek názor na to či ono a na to, čoho sme svedkami, všetci si želáme, aby tento vojnový konflikt a toto vojenské šialenstvo skončilo. Aj keď Slovensko je malou krajinou v srdci Európy, napriek tomu nesie veľkú zodpovednosť, nesie veľkú zodpovednosť pomôcť obyvateľom Ukrajiny, nesie veľkú zodpovednosť voči obetiam vojny, nesie veľkú zodpovednosť voči rodinám s deťmi a nesie veľkú zodpovednosť voči ľuďom, ktorých postihlo to najhoršie, ktorých postihla vojna. A práve táto zodpovednosť nielen voči Slovensku a jeho obyvateľom, ale aj voči iným ľuďom, žiaľ, opäť raz tragicky ukázala, ako zlyhávajú niektorí predstavitelia vlády. A práve preto ako zareagovalo ministerstvo vnútra, lepšie by sme povedali, ako nezareagovalo ministerstvo vnútra na situáciu na našich, na našej východnej hranici, je presne odrazom toho, ako sa tento rezort riadi za posledné dva roky. Týždne zachraňovali ľudí, ktorí utekali pred vojnou, dobrovoľnícke, humanitárne, kresťanské organizácie a, samozrejme, tisíce iných dobrovoľníkov. V tom čase sa, samozrejme, ešte ospravedlňovala neaktivita ministerstva vnútra s tým, že nepočítalo s takouto mimoriadnou situáciou a nebolo na ňu pripravené.
No po pár týždňoch už každý videl, vrátane nás, mnohých poslancov a vrátane aj mnohých poslancov koalície, že toto nebude problém mimoriadnej situácie. Toto je problém, toto je systémový problém riadenia ministerstva vnútra. A keď sa konečne po tom chaose, zmätku a nečinnosti rozhýbalo ministerstvo vnútra, tak to dopadlo ešte horšie, ako keď s nejakou aktivitou neprekypovalo. Po týždňoch neriadenia a nemanažovania situácie na východnej hranici, napriek tomu, že ministerstvo vnútra má 10-tisíce svojich zamestnancov, minister vnútra v časovej tiesni, bez výberového konania, netransparentne a skutočne, musím povedať, na hulváta a okato zazmluvnilo gastrofirmy a eventové firmy, ktoré sa zaoberajú organizáciou svadieb, koncertov a iných kultúrnych podujatí a dokonca sa podieľali aj na ozvučení volebnej noci politickej strany OĽANO.
Firma, s ktorou ministerstvo vnútra na priamo podpísalo zmluvu, si vyfakturovala za dokument, citujem názov dokumentu: „Stratégie a schémy procesov, ako sa postarať o ľudí utekajúcich pred vojnou“, si vyfakturovala 29-tisíc eur. Na tomto dokumente vraj pracovalo desať ľudí, 12 hodín denne, celý týždeň a ich hodinová mzda sa pohybovala na úrovni 40 eur. Netuším, ako to bolo možné, ale to možno ani nie je ani dôležité. Úplne kľúčové na tomto celom probléme je, že takýto dokument malo vypracovať ministerstvo vnútra, nie súkromná spoločnosť. A ešte nie súkromná spoločnosť, ktorá absolútne nemala žiadne skúsenosti s manažovaním mimoriadnej situácie, s krízovou situáciou a nemala žiadne skúsenosti, aj čo sa týka takého veľkého počtu manažovania síl a prostriedkov. A ešte to bola aj firma, ktorá mala známosti na koaličných nominantov.
A výhovorka pána ministra vnútra, že vraj túto firmu mu poradili dobrovoľné združenia, ktoré pôsobia na východnej hranici, skutočne, keď obletela médiá, stala sa vyslovene trápnou výhovorkou pána ministra, pretože tieto dobrovoľnícke združenia, ako sú Maltézski rytieri a slovenskí skauti, toto absolútne popreli a namiesto toho, že pán minister sa mal postaviť na tlačovku a poďakovať všetkým charitatívnym a dobrovoľníckym združeniam, ktoré na východnej hranici pôsobili, tak sa postavil, nezaďakoval im a ešte jednotliví zamestnanci nových firiem im povedali, zbaľte sa a choďte preč.
A možno aby som trochu dostala do obrazu aj vás, koaliční kolegovia, ktorí tu sedíte, aby ste vedeli, aký organizačný aparát má pod sebou minister vnútra. Nejde tu len o sekciu krízového riadenia, ktorá má 190 ľudí, ministerstvo vnútra má desaťtisíce zamestnancov. Približne 50-tisíc. Keď z toho odrátame školských pracovníkov a iných pracovníkov, ktorí pôsobia v podporných organizáciách, v školských podporných organizáciách je približne zamestnancov 40-tisíc. Dvadsaťtri tisíc policajtov, približne 5-tisíc hasičov, 5-tisíc ľudí na okresných úradoch, kde sú aj odbory krízového riadenia, navyše tu máme armádu Slovenskej republiky, ktorá má okolo 16-tisíc vojakov, a máme tu 80-tisíc členov dobrovoľných hasičských zborov, pričom 35-tisíc takýchto dobrovoľných hasičov je pripravených k okamžitému zásahu.
Tieto sily a prostriedky, toto všetko má k dispozícii minister vnútra, a preto sa pýtam úplne jednoducho a pýtam sa úplne priamo, prečo sa nezvládol manažment a pomoc ľuďom utekajúcich pred vojnou s týmito desiatkami tisíc zamestnancov celého ministerstva vnútra a verejnej správy. Prečo? Prečo sa nenašli desiati ľudia alebo dvadsiati ľudia, ktorí by napísali strategický dokument, ako pomáhajú, ako pomáhame utekajúcim ľuďom, prečo sa nenašli aspoň desiati manažéri, ktorí by organizovali tieto sily a prostriedky.
Pýtam sa vás to ja, vážení koaliční poslanci, pýta sa vás to celé Slovensko, pýtajú sa vás to novinári, pýtajú sa vás to bežní ľudia. A to vážne chcete ešte stále obhajovať pána ministra vnútra po týchto zlyhaniach, že za to môže niekto iný a nebodaj, že za toto môže bývalá vláda, ktorá nič nespravila za posledné roky vládnutia? Táto výhovorka po dvoch rokoch vášho vládnutia je úplne smiešna.
No a absolútne tragikomicky v celom tomto deji vyznieva to, že štátny tajomník ministerstva vnútra, ktorý má na starosti sekciu krízového riadenia, bol na dovolenke na Maurície a ani sa z tej dovolenky neponáhľal naspäť. A úplne najkrajšia mediálna vložka v celom tomto predstavení je, že zodpovednosť za nezvládnutú migračnú krízu musel niesť generálny riaditeľ sekcie krízového manažmentu. Tomu už sa skutočne nedá čo dodať.
Mohla by som teraz rozprávať dlho a veľa o tom, ako ministerstvo vnútra dlhé roky spolupracuje s medzinárodnými organizáciami, ako je napríklad Medzinárodná organizácia IOM, ktorá pomáha utečencom a je takmer v každej krajine činná. Ministerstvo vnútra má viaceré zmluvy so spoločnosťami, ktoré dodávajú záchranárske práce, ktoré dodávajú záchranárov, zdravotníkov, ktorí pomáhali utečencom a ktorí majú skutočne veľké skúsenosti a boli pozitívne hodnotení v krajinách V4 a dokonca majú aj bilaterálne zmluvy s Ukrajinou. Nie. Tieto spoločnosti neboli vôbec vhodné na to, aby s nimi ministerstvo vnútra spolupracovalo. A taktiež by sme mohli diskutovať aj o tom, prečo cateringová firma, ktorá vítala utečencov nugetkami, hranolkami, ako švédske stoly to mala rozprestrené na hranici, prečo táto firma mala 12 eur za stravnú jednotku dennú a samosprávy dostali 7,30. A poviem vám, že ako bývalá ministerka vnútra, aj ako bývalá štátna tajomníčka, aj ako bývalá vedúca služobného úradu som niekoľkokrát prešla hranice, som videla niekoľko utečeneckých táborov, ale skutočne sa nepamätám na to, že by utečencov vítala cateringová firma so švédskymi stolmi.
Ešte raz zopakujem. Zásadným problémom pri tejto kauze ministra vnútra je, že štát sa vzdal manažovania migračných tokov na svojej hranici, že stratégiu a schémy procesov, ako sa postarať o ľudí utekajúcich pred vojnou, musela vypracovať súkromná firma a je úplne jedno, koľko to stálo. Štát tu prestal fungovať.
Vážení kolegovia, nebudem sa opakovať, ale poprosím, aby si hlavne koaliční poslanci dali ruku na srdce a zamysleli sa nad tým, predtým ako stlačia hlasovacie tlačídka, či skutočne minister vnútra manažérsky, ľudsky a krízovo zvláda svoju situáciu. Pretože dnes nejde už len o nás, už nejde tu o Slovensko, už slovenskí obyvatelia si na to zvykli, že táto vláda tu nič nerobila, dnes tu ide o pomoc ľuďom, ktorí tú pomoc potrebujú, pretože utekajú pred vojnou a ministra vnútra nekritizujem len ja, kritizujú ho humanitárne organizácie, kritizujú ho kresťanské charity, dobrovoľníci z hraníc, kritizuje ho verejnosť, kritizujú ho aj jeho vlastní podriadení a dokonca ho kritizujú aj jeho vlastní kolegovia a spochybňujú ho aj koaliční partneri.
Žiaľ, musím to tu povedať dnes zas a opäť, pán minister vnútra Mikulec zlyhal znova a myslím si, že už sám by mal pochopiť, že stoličku ministra vnútra by mal opustiť.
Ďakujem pekne.
Skryt prepis

Vystúpenie v rozprave

30.3.2022 o 14:43 hod.

Ing. PhD.

Denisa Saková

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video