64. schôdza

27.4.2022 - 28.4.2022
 
 
Loading the player...

Prosím povoľte Vášmu prehliadaču prehrávať videá vo formáte flash:
Google Chrome | Mozilla Firefox | Internet Explorer | Edge

Vystúpenie s faktickou poznámkou

27.4.2022 o 15:38 hod.

Ing.

Maroš Kondrót

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video
 
 
 

Vystúpenia

Zobraziť vystúpenia predsedajúceho
 
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 15:35

Miroslav Suja
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Pán podpredseda, vážení kolegovia, boli sme viacerokrát svedkami, že tu v pléne je bežnou pracovnou metódou, ale aj inde, že sa... (Prerušenie vystúpenia predsedajúcim.)

Kollár, Boris, predseda NR SR
Pán kolega, ešte ma neodvolali. Zatiaľ som ešte predseda.

Suja, Miroslav, poslanec NR SR
Pán predseda, ja som povedal predseda.

Kollár, Boris, predseda NR SR
Podpredseda. (Povedané so smiechom.

Suja, Miroslav, poslanec NR SR
Jaj, tak pardon, tak ešte raz, pardon. Takže ospravedlňujem sa.

Kollár, Boris, predseda NR SR
Nie, nie, robím si srandu. Vráťte mu čas, prosím. (Povedané so smiechom.)

Suja, Miroslav, poslanec NR SR
Aha, tak poprosím čas. Ďakujem za slovo, pán predseda.
Bežnou pracovnou metódou tejto vládnej chunty je, vážení kolegovia, vyhrážanie sa. A skúsim vám trošku pripomenúť. Ak si pamätáte, keď sme tu niekedy odvolávali v minulosti Mikulca, tak priamo z toho miesta, tamto tretia sedačka v prvom rade, sa mi vyhrážal a povedal, že to je len konštatovanie, keď som sa ho spýtal, či sa mi vyhráža. Následne, pár minút nato spoza rečníckeho pultu sa mi vyhrážal Matovič, že zariadi, aby som tu dokvákal. A onedlho nato Pročko, hore, tamto ako sedí v tom podchode, mi hovorí, že za chvíľu ma zavrú, že príde ten čas, že už sa mám na to tešiť. Toto je pracovná metóda súčasnej vládnej chunty, priatelia! Vyhrážky, to je ich bežná pracovná metóda.
Ja by som sa chcel ale ospravedlniť občanom Slovenskej republiky za to, že vo vedení parlamentu je tak neschopný človek, ako je podpredseda parlamentu Laurenčík. Je to hanba a paródia a veľmi zlá paródia na podpredsedu parlamentu. To, čo on si tu dovoľuje, presne ukazuje úroveň SaS-ky. Nie je možné takto viesť schôdzu. Takto pošľapávať rokovací poriadok. A vždy, keď je nejaká, nejaký protest alebo nejaká aféra tu vypukne, vždy predsedá tomuto parlamentu Laurenčík, ktorý je tak neschopný, dnes nezvláda viesť ani túto schôdzu. Tak sa nečudujme, že týmto ľuďom je úplne jedno, že chcú zlikvidovať opozíciu, že sa z toho smejú, lebo sú tak jednoduchí, že si neuvedomujú, čo nastane, keď sa raz otvorí táto Pandorina skrinka. Oni sú tak jednoduchí, že si to ani neuvedomujú. A tí, čo idú na hranu, tí sa tak nesmejú a len sa modlia, aby im toto vyšlo. Len sa modlia, aby dokázali zavrieť všetky tieto opozičné strany a zlikvidovať, lebo si nechcú ani predstaviť, že čo bude o rok a trištvrte, keď táto vládna chunta skončí a príde fakt niekto normálny a bude mať rozviazané ruky spravodlivosť.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

27.4.2022 o 15:35 hod.

PaedDr. Mgr.

Miroslav Suja

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 15:36

Boris Kollár
Skontrolovaný text
S ďalšou faktickou poznámkou vystúpi pán poslanec Kondrót. Nech sa páči.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

27.4.2022 o 15:36 hod.

Boris Kollár

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 15:38

Maroš Kondrót
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem pekne, pán predseda.
Všetci vedia a všetci vieme, všetci vidia a všetci vidíme, že Mikulec je zločinec. Vo funkčnej normálnej spoločnosti by už bol dávno vo väzbe alebo súdený a s najväčšou pravdepodobnosťou aj odsúdený a sedel by v base. Mikulec sa nikdy nemal stať ministrom a ja som mu to už tuná povedal priamo do očí, keď tu sedel pri prvom či druhom odvolávaní, a keby mal trošku cti v tele, tak už minimálne piatykrát odstúpi.
Ty si, kolega Blaha, spomenul, že Radičová ho nenávidela. Áno, premiérka Radičová ho nenávidela, odmietla ho vyslať do zahraničia, kde sa chcel zašiť, pretože ju sledoval a odpočúval. On ju sledoval tajne a neoprávnene, protiprávne odpočúval. A táto skutočnosť je utajená. O jej odtajnenie môže požiadať SIS-ku napríklad aj predseda Národnej rady. Ja som osobne pána predsedu vyzval, aby to urobil. Neviem, či v tomto smere urobil nejaké kroky, v každom prípade si dovolím navrhnúť, aby aspoň pre svoju informovanosť si toto zistil, požiadal o odtajnenie predsedu SIS-ky a nech to potom použije, ako uzná za vhodné, aby sa len dokreslil obraz podvodníka Mikulca.
A na rozdiel od súčasnej vládnej koalície my si nemusíme nič vymýšľať. Oni už zločineckou skupinou sú. Čiže až ich raz bude budúcnosť súdiť, netreba vymýšľať žiadnych kajúcnikov a žiadne falošné obvinenia. Stačí len pospomínať, čo všetko povyvádzali.
Ďakujem.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

27.4.2022 o 15:38 hod.

Ing.

Maroš Kondrót

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 15:39

Tomáš Šudík
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem za slovo, pán predsedajúci.
Pán Blaha, ja na tú vašu spŕšku klamstiev, ktoré pravidelne dávate na pána Mikulca, ani reagovať nebudem, ale čo vám iné ostáva, ako reagovať na perfektnú prácu a to, že polícia má konečne otvorené ruky, ako klamstvami, ale to už je vaše svedomie. Ale mňa vo vašej rozprave skôr viacej zaujalo to, ako ste povedali, aká je obrovská inflácia, ako sa zdražujú potraviny a že sa tejto téme nechceme venovať, ale ja by som vám pripomenul, že z oficiálnych dát Slovensko bola krajina, kde majú ľudia najnižšie finančné rezervy v rámci celej Európy, a vy ste boli pri moci 12 rokov.
Mali ste aj niečo v rámci tohto robiť, aby sa ľudia mohli hojne žiť, mali dostatočne vysoké dôchodky, ale vy ste namiesto toho ako ovečka poslušne stláčal gombíky, ako vám diktoval váš šéf, a, bohužiaľ, takto to skončilo a jednoducho teraz prišla spravodlivosť, polícia má voľné ruky a vyšetruje. Tak jednoducho nebráňte polícii, aby vyšetrovala, pán Blaha!
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

27.4.2022 o 15:39 hod.

Bc.

Tomáš Šudík

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 15:40

Ľuboš Blaha
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem pekne.
Pán Šudík, vyslovene ste nás rozosmiali, tak Robert Fico už môže aj za infláciu, ktorá vznikla minulý rok, to je fantastické! (Povedané s pobavením.)
Dobre, skúsme teraz naozaj vážne. Budem reagovať. Veľmi pekne ďakujem za vaše faktické poznámky.
K pánovi Žiakovi, ja som si schválne pozrel, keď hovoril o mojej alma mater, že aká bola jeho alma mater, potravinárska škola, ale to by bolo v poriadku, diplomová práca na tému Bezpečnosť cukrárenských výrobkov. Pán Žiak je odborníkom na krémeše a veterníky! Ja mu gratulujem a želám ďalšie príspevky k téme bezpečnosti na Slovensku. (Povedané so smiechom.)
K tomu, keď hovoril, že capo di tutti a že kto sme a čo sme, prepáčte, pán Žiak, a kto bol na raňajkách s pánom Kočnerom? Nebol to náhodou šéf vašej strany Richard Sulík? Nie, to už neexistuje, to už neplatí? Ja si myslím, že najbližšie k organizovanému zločinu, ak teda vychádzame zo stravovacích návykov pána Sulíka, mal práve pán Sulík, keď bol na tých raňajkách s Kočnerom.
K Janke Vaľovej, pýtala sa, už aj vraždy budú ich pracovným nástrojom? A ja odpovedám: A nie sú už ich pracovným nástrojom? Ako zomrel Milan Lučanský? Ja sa pýtam, ako zomrel pán Böhm, ktorý ho udal, ktorý si vymyslel naňho, že zomrel. A ja sa pýtam, ako skončí Robert Fico, keď vieme, že vo väzbe si Milan Lučanský samovylúpol oko, potkol sa o papuču a potom sa údajne obesil. A nikto tomu na Slovensku neverí, samozrejme. Pýtame sa: Nechcú takýmto spôsobom fyzicky zlikvidovať aj Roberta Fica?
Dušan Jarjabek veľmi jasne povedal: Najdôležitejšie je to rozoštvávanie spoločnosti, to rozdelenie spoločnosti, ktoré s vami prišlo. A ja sa pýtam v tejto situácii: Kde je hlava štátu? Kde je Zuzana Čaputová, prečo nechráni opozíciu, prečo nechráni opozičné médiá, prečo nechráni opozič... (Prerušenie vystúpenia časomerom.)
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

27.4.2022 o 15:40 hod.

Mgr. PhDr. PhD.

Ľuboš Blaha

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie v rozprave 15:43

Ladislav Kamenický
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Dobrý deň, vážené dámy a páni, máme tu už po piatykrát odvolávanie ministra vnútra Mikulca. Urobiť zoznam všetkých pochybení, čo tento pán už nastváral na Slovensku, je už docela náročné. Určite sa pri nich ešte zastavím, ale chcem poukázať na jednu vec. Kam sa dostala Slovenská republika za dva roky tejto zločineckej skupiny, ktorá tu riadi tento štát? Kam sme sa to dostali? Máme tu ministra vnútra, ktorý sa tvári, že polícia má otvorené ruky a môžu robiť, alebo teda rozviazané ruky a môžu robiť, čo chcú. Viete, ako majú rozviazané ruky? Asi tak, že môže zatvárať každého jedného opozičného politika, polícia môže zatvárať každého jedného koaličného politika, ktorý neposlúcha, keď treba hlasovať. Tak takého jedného tu včera aj obvinili, aby si uvedomil, ako má hlasovať, keď bude sa hlasovať o vydaní Roberta Fica do väzby. A keď ktokoľvek bude mať iný názor, ako má Igor Matovič – práve zato ho spomínam, lebo toto je hlava tej hydry, o ktorej sme tu dnes hovorili –, tak aj ten bude stíhaný.
Je tu málo novinárov, ale musím ich pozdraviť na balkón a povedať, že aj vás sa to týka, páni novinári, ja tu zajtra budem mať vystúpenie a chcel by som na takýto jeden prípad upozorniť, lebo vy si všetci myslíte, že všetko je v poriadku. V 50. rokoch, keď sa vešali ľudia za svoj názor, tak viete, kto nasledoval? Novinári, tí, ktorí písali niečo, čo sa nepáčilo vtedajšiemu vedeniu štátu. A to čaká všetkých vás. A chcem upozorniť aj všetkých koaličných poslancov, ktorí si dnes myslia, že sú nad zákon, že si môžu dovoliť čokoľvek, a že napriek všetkým informáciám, ktoré máme o tomto absurdnom obvinení Roberta Fica a Roberta Kaliňáka, tak si sami neuvedomujú, že šijú si na seba vlastný bič a nemusia si myslieť, že sa im to stane až v budúcom volebnom období, stane sa im to možno v tomto volebnom období. A nebudem tu menovať ľudí, ktorých si myslím, že budú, pôjdu postupne jeden po druhom, len aby tá hlava chobotnice Matovič sa udržal pri moci. Ten človek je skutočne psychiatrický pacient – a musím to povedať s plnou vážnosťou – a celé Slovensko sa dostalo do rúk tohto psychiatrického pacienta.
Čo sa týka ministra vnútra Mikulca, myslím si, že je to sluha Igora Matoviča, ktorý plní jeho príkazy, ktorý robí všetko preto len, aby ho uspokojil, a pácha trestnú činnosť. Ovplyvňuje vyšetrovateľov, pamätáme si na tie výroky, ktoré sme čítali z tých odposluchov ohľadne čurillovcov, kde dostávajú pokyny, ako majú postupovať, ako sa zbaviť pani Santusovej, ako zlikvidovať celý vyšetrovací tím. Už sú dnes odstránení, už tu nie sú. Neviem, či Mikulec je nejaký veľmi spokojný, ale mal by sa sám zamysleť nad tým, čo napáchal, a verte, nájdu sa aj v budúcnosti svedkovia, ktorí dosvedčia to, čo sa tu deje, nájdu sa.
Ja chcem pripomenúť jeden výrok, ktorý hovoril môj kolega Blaha na jednej tlačovej konferencii. Jedná sa o výrok luteránskeho pastora, nemeckého teológa Martina Niemöllera, ktorý povedal: "Keď zatvárali odborárov, mlčal som, lebo som nebol odborár. Keď zatvárali komunistov, mlčal som, lebo nebol som komunista. Keď zatvárali Židov, takisto som mlčal, lebo som nebol Žid. A keď zatvárali mňa, tak už sa ma nemal kto zastať." A toto sa môže stať každému jednému z vás, lebo dnes budete všetci mlčať, budete si mysleť ako pani Zemanová, že má sväté právo niekoho poslať do väzby, kde už sa dopredu vie, že ten človek je odsúdený, vďaka tomuto molochu, ktorý sa tu urobil za dva roky, a o tom ešte budem hovoriť, a budete sa tváriť, že mňa sa to netýka.
Môže sa to týkať každého jedného z vás. Takto sa začínajú diktatúry, takto sa rodia fašistické režimy. Dopracujeme to k tomu, že keď sa zavrú všetci predstavitelia opozície, keď sa zavrú všetci nepohodlní novinári a keď sa umlčia všetci vaši koaliční poslanci, ktorí budú mať iný názor, ako má Igor Matovič, tak potom príde niekto a zruší parlamentné voľby na Slovensku a povie: My potrebujeme dokonať to, čo sme urobili, a preto si predlžujeme naše volebné obdobie na ďalšie štyri roky.
Ja chápem ľudí, ktorí volili Igora Matoviča, ktorý ich oklamal a všetci si mysleli, že bude to sranda. No sranda to nie je a dnes, keď ja sa kohokoľvek opýtam, kto volil Igora Matoviča, tak mi každý povie, že ja som to nebol. Po tom, čo som hovoril, je jasné, že Igor Matovič je to najväčšie zlo na Slovensku. Je to človek, ktorý toto všetko tu riadi, a to, čo sa tu deje, je dôsledok jeho chorého myslenia. A keď si pozriete prieskumy, ako ľudia milujú tohto človeka, tak 88 % ľudí na Slovensku nenávidí Igora Matoviča, 88 %, a tento človek tu máva celým štátom, ako by mu patril.
Nebudem hovoriť, som bývalý minister financií, Igor Matovič dáva peniaze len tam, kde si myslí, že tí ľudia ho budú voliť. Tým, že ho nevolia dôchodcovia, tak dôchodcom nedá nič, ešte sa im vysmeje do očí. To je demokracia? Tento štát zveril miliardy tomuto človeku a ten si myslí, že to sú jeho vlastníctvo, a tak sa k tomu aj správa, k tomu rozpočtu. Ľudia si zvolia vládu na to, aby zastávala ich záujmy a aby im pomáhala, keď sa im zle žije. A dnes sa tým ľuďom skutočne zle žije, a táto vláda na nich kašle.
Kupujú si voličov zo štátneho rozpočtu. Keď si pozreme na tú mafiu, ktorá sa tu utvorila, tak ja chcem poukázať na to, že manipulujú sa tu všetky alebo väčšina tých politických veľkých káuz, o ktorých sa tu bavíme. Všade sú svedkami kajúcnici. A takisto, ako profesor Burda upozorňuje, nemôžte z niekoho urobiť kajúcnika tak, že ho strčíte to väzby, necháte ho zmäknúť, potom mu poviete, že bude odsúdený na 15 až 20 rokov, nadkvalifikujete jeho čin, a potom mu poviete, viete čo, keď nám niečo poviete, tak v civilizovaných krajinách sa za to dáva nižší trest. Ale na Slovensku? Na Slovensku ho prepustíte, maximálne mu dáte podmienku, necháte mu všetky peniaze, ktoré nakradol, za ktoré má dostať povedzme 15- až 20-ročný trest a, čuduj sa svete, na Slovensku sa mu ešte dajú desaťmiliónové zákazky. Na Slovenskej pošte pán Makó. Svetový rekordér. Je kajúcnikom alebo udavačom v 86 prípadoch a keď treba ďalšieho kajúcnika, ktorý to potvrdí, tak sa nájde pán Slobodník, ktorý povie čokoľvek, lebo sa chce dostať z basy. To je ten človek, o ktorom hovoril Ľuboš Blaha, že ho hájil minister, teda terajší špeciálny prokurátor Lipšic.
Ako môže byť na Slovensku špeciálnym prokurátorom človek, ktorý nie je prokurátor, ktorý získal svoju previerku za podivných okolností? Je to človek, ktorý zabil človeka. To keď niekomu poviete v nejakej civilizovanej krajine, tak si myslí, že si z neho srandu robíte. Pamätám si ako vy, médiá, ste kritizovali, že Lipšic sa nemôže stať prokurátorom, lebo nemá na to predpoklady. A dnes to tu máme. A veľmi mi to pripomína situáciu aj v iných krajinách, ako je napríklad Rumunsko, Bulharsko, ja som o tom hovoril. Tam tiež boli takéto špecializované súdy, napr. v Bulharsku takýto špecializovaný súd vznikol v roku 2011. Po desiatich rokoch zistili, že sa to zneužívalo v politickom boji, zatvárali sa politickí oponenti a po desiatich rokoch alebo jedenástich tento špecializovaný súd zrušili. Prečo? No preto, lebo neboli spravodlivé. Vy máte pocit, že na Slovensku je spravodlivosť, ktorú si nejak sprivatizoval jeden človek, ktorý sa volá že Lipšic? On má patent na spravodlivosť na Slovensku? Všimnite si, čo sa robí, sa nadkvalifikujú všetky trestné činy, Robert Fico musí byť zločinecká skupina, aby sa to dostalo na špeciál Lipšicovi, jeho politickému oponentovi, človeku, ktorý tu manipuloval a presadzoval svoje záujmy, dokonca bol spoločníkom pána Matoviča v politických spolkoch. Vieme to veľmi dobre. A takýto človek má súdiť svojich politických oponentov a dávať ich do basy na 15 – 20 rokov? Aké padni, komu padni? Prečo Mikulec ešte nesedí?
Je tu kajúcnik Imrecze, ktorý rozprával, ešte keď nebol kajúcnikom, je tu nahrávka, ktorá hovorí o tom, že Mikulec zobral 100-tisícový úplatok. Niekto zavrel tohto človeka? Je vo väzbe Mikulec za toto? Je málo dôkazov, nestačí nahrávka? Keď sú tu legálne odposluchy, ktoré usvedčujú čurillovcov, ako manipulujú všetky konania, tak tu sa ich zastávajú všetky médiá. Zastáva sa ich prezidentka republiky. Keď sa jedná o Roberta Fica, nie, toho treba dať na dvadsať rokov do basy, nie na desať, na dvadsať. A zločinecká skupina, nech je to dvojnásobná sadzba.
Ja sa pýtam, keď teda pán Matovič, ktorý tu všetko riadi, obvinil pani Kolíkovú z toho, že urobila podvod pri prenájme budovy ministerstva spravodlivosti, prečo nesedí? Prečo neni vo väzbe? Prečo nie sú vo väzbe ďalší, ktorí tu robia podvody na Slovensku? Lebo to je ten rovnaký meter, o ktorom som hovoril? Áno, zavrite, treba zavreť opozíciu, opozíciu treba zavreť, tých, ktorí sa ozývajú, ale koalície sa nikto nesmie ani len dotknúť. Toto je spravodlivosť na Slovensku!
Keď si pozriete vyjadrenia právnika Burdu, ktorý hovorí... je to, aby to nikto nespochybňoval, je to človek, ktorý nominoval pána Lipšica do, na to, aby sa stal špeciálnym prokurátorom na Slovensku. Je to dekan právnickej fakulty, je to odborník na trestné právo. Tak poviem zopár, zopár jeho vyjadrení. Čo sa týka samotného uznesenia, pán Burda hovorí: "Predmetné..." to hovorím o uznesení, ktoré sa týka Roberta Fica. "Predmetné uznesenie o vznesení obvinenia považujem za značne prehnané. Obávam sa však, aby sa nestalo vzorom pre umlčanie kritikov pôsobenia osôb vo verejnom živote." K trestnému činu povedal pán Burda: "Nenašiel som však v odôvodnení obvinenia známky vedúce k tomu, že by sa v rámci tohto malo manipulovať s faktami. Ono pri vyšetrovaní daňovej trestnej činnosti sa vo všeobecnosti s faktami dá manipulovať omnoho ťažšie, než je to napríklad pri trestnom čine korupcie. Ak teda Fico s Kaliňákom konali v tomto prípade ako verejní činitelia, dávali pokyny, aby sa niečo vyšetrovalo, tak to nie je trestný čin, nie je to trestný čin. Ak v tomto nekonali ako verejní činitelia, ale len využívali svoju autoritu, opäť nejde o trestný čin zneužívanie právomoci verejného činiteľa, pretože nekonali ako verejní činitelia."
Teraz k tomu trestnému činu založenia, zosnovania a podporovania zločineckej skupiny, to je tá nadkvalifikácia, o ktorej hovorím, len aby sa to dostalo k Lipšicovi, ku katovi, ktorý má zoťať Robertovi Ficovi hlavu: "Pokiaľ ide o trestný čin založenia, zosnovania a podporovania zločineckej skupiny, ten v danom kontexte považujem za nezmyselne vy-kon-štru-o-va-ný." To hovorí človek, ktorý bol profesorom a učiteľom tých ľudí, ktorí, ktorí dnes súdia Roberta Kaliňáka a Roberta Fica. "Čo sa týka dosadzovania lojálnych ľudí do verejných funkcií založením, ak to teda nazvem založením zločineckej skupiny, potom sa tohto trestného činu dopustili všetci predstavitelia vlád, ktorých sme tu kedy mali." Takže všetky vlády boli zločinecké skupiny. Nie, zločinecká skupina je skupina pána Matoviča, pána Hegera a spol. a pána Mikulca, ktorého tu dnes odvolávame.
Poďme sa baviť o väzbe. V Európe je veľa príkladov toho, že pochybili politici. A to nechcem prirovnávať k Robertovi Ficovi, lebo na základe tohto uznesenia to je vykonštruované uznesenie. Nejedná sa o žiadny trestný ekonomický čin a nejedná sa o žiadnu korupciu. Potrebovali ste si niečo vymysleť len na to, aby ste ho mohli zavreť.
Takže k väzbe pán Burda hovorí: "Vzhľadom na celkový charakter skutku, respektíve skutkov, ktoré sa v tomto prípade kladú za vinu, ako aj vzhľadom na celkovú politickú klímu, verejný drobnohľad, som presvedčený, že ak by aj bolo toto obvinenie v určitej časti vyhodnotené ako dôvodné, čo by podľa toho, čo uvádzam vyššie, čiastočne mohlo byť, dôvod na väzbu v tomto prípade nie je." Nie je, opakujem. "Pripomínam, že väzba nie je trest, ale zaisťovací inštitút a je chyba, ak sa používa ako prostriedok na donútenie k dráhe kajúcnika." To je to, o čom som hovoril. Na Slovensku niekoho najprv zavriete, sľúbite mu vysoký trest a potom poviete, že ak niečo porozpráva a najlepšie na, tak jak bolo povedané, robte Fica, robte Kaliňáka a robte Pellegriniho. A hlava chobotnice Matovič povedal: Šúchajte nohami všetci opoziční a čakajte, kedy pre vás príde NAKA. Toto nie je vyhrážanie? Toto nie je ovplyvňovanie OČTK?
Tu sa zatvárajú už aj advokáti. Advokát Para bol zavretý, lebo je advokátom v mnohých citlivých politických kauzách. A ak sa oprem opäť o vyjadrenie pána Burdu, ktorý je odborníkom v trestnom práve, je dekanom Právnickej fakulty Univerzity Komenského, tak ten k tomuto hovorí: "Ak má byť však niekto obvinený za to, že v rámci výkonu obhajoby poukazuje na nezrovnalosti a prípadné manipulácie, aj ak by sa neskôr ukázalo, že sa mýlil, považujem to za zastrašovanie advokátov, na ktoré v konečnom dôsledku môže neskôr doplatiť hocaký bežný človek. Advokát sa totiž nesmie báť hájiť práva svojho klienta." Toľko hovorí pán Burda.
Na pozadí tohto vidíme, že na Slovensku skutočne skončila demokracia, že sa tu začali politické procesy v duchu 50. rokov, a mám obavu skutočne, že niektorí politickí oponenti tejto vlády, ktorá je zločineckou skupinou, sa môžu stať a dostať do situácie ako generál Lučanský. A nezneužívam túto situáciu. Generál Lučanský zomrel za veľmi záhadných okolností. A chcem vás upozorniť na jedno vyhlásenie Roberta Fica, ktorý hovorí, že keby sa náhodou dostal do väzby, tak si určite nevylúpne oko a nepôjde sa obesiť. Chcete to dopracovať až do tohto štádia? Ako dlho chcete držať vo väzbách ľudí len na to, aby zmäkli a niečo povedali na Fica, Kaliňáka a na Pellegriniho? Lenže tí ľudia za chvíľu začnú hovoriť aj na vás, a nebudem tu menovať všetkých, ktorých sa to môže týkať. A je možné dokonca, že niektorý poslanec sa dostane do situácie, že bude súdený aj za to, za čo by bežný človek na Slovensku súdený nebol. Viete prečo? No lebo ste sa dostali do hľadáčiku pána ministra vnútra Mikulca a pána, pána Matoviča. Ak sa vám to stane, tak môže sa vám kľudne stať, že budete sa čudovať, čo ste všetko navyvádzali, o čom vám budú rozprávať, keď budete zavretý vo väzbe. Budete tam 18 mesiacov ako Kajetán Kičura a potom sa, nie je voči vám vlastne urobené ani obvinenie, lebo nevedia, za čo vás majú odsúdiť. A potom po desiatich rokoch, keď sa budeme zaoberať tým, že prečo máme na Úrade špeciálnej prokuratúry, ktorá sa týmito kauzami zaoberá, človeka, ktorý je absolútne nevhodný, ktorý sfalšoval advokátske skúšky, dostal podivným spôsobom previerku, ktorý zabil človeka a ktorý nie je prokurátor, nevie o tom nič. Viete, čo sa stane, keď pán Lipšic odíde z prokuratúry ÚŠP? Stane sa normálnym prokurátorom Generálnej prokuratúry, to ste si odhlasovali. Takto ste si to upravili, urobili ste si tu zákon len na to, aby ste dostali Lipšica na Úrad špeciálnej prokuratúry.
My sa vás nebojíme a budeme ďalej bojovať proti tomuto protipráviu, ktorý sa tu deje na Slovensku. A ja pevne verím, že aj ľudia na Slovensku si uvedomia, čo sa tu deje a že táto hrôzovláda tu zavádza diktatúru fašizmu.
Ďakujem pekne za pozornosť. (Potlesk.)
Skryt prepis

Vystúpenie v rozprave

27.4.2022 o 15:43 hod.

Ing.

Ladislav Kamenický

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 16:03

Milan Mazurek
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Pán poslanec, povedali ste, že Igor Matovič je psychiatrický pacient, čo je bezpochyby podľa mňa pravda, ale zoberte si na tom tú skutočnosť, že Roman Mikulec je ešte v horšom postavení ako Igor Matovič, lebo on je sluha psychiatrického pacienta. Jedna vec je byť chorý, čo Igor Matovič nepochybne je, a druhá vec je s plným vedomím, len výmenou za nejakú výhodnú pozíciu a beztrestnosť pri všetkých tých odporných zločinoch, ktoré Mikulec narobil, pri tých nemorálnych kauzách, v ktorých hraje ústrednú rolu, skrátka počúvať psychiatrického pacienta na slovo. A čo to vrhá na jeho poslancov za svetlo, to už je, samozrejme, ďalšia otázka. Ja si neviem predstaviť, že by mi rozkazoval takýto psychiatrický pacient.
Hovorili ste o tom, že novinári si dnes myslia, že sú nedotknuteľní, ale mali by si uvedomiť, že keď táto totalitná fašistická mašinéria pôjde takýmto spôsobom na základe výpovedí kajúcnikov, ktorí jedni vypovedajú kľudne aj v 80 prípadoch, čo je naozaj podľa mňa tiež svetový rekord, aby niekto dokázal pousvedčovať vo všetkých možných veciach tak veľké množstvo ľudí, že tí novinári sú ďalší na rade. Oni sa tvária, že sa ich to netýka, ale zoberte si, že už dnes táto totalitná fašistická mašinéria pošliapava slobodu slova a priamo zakazuje konkrétne médiá, ktoré píšu kriticky proti vláde. To je jediný dôvod. A nemusia to ani odôvodniť, je to na rozhodnutí konkrétneho človeka. Stačí, že to posúdi a povie si, že no, toto médium šíri nejaký nebezpečný, závadový obsah a jednoducho len tak ho vypneme. A ja sa pýtam, čo bude brániť ďalšej vláde v prípade, že sa tak jeden konkrétny človek rozhodne bez akejkoľvek definície alebo zdôvodnenia, tak ako to precedensom nastavili v tomto konkrétnom prípade voči alternatívnym médiám, vypnúť napríklad Denník N.
Podľa môjho názoru Aktuality, Denník N, Markíza, títo všetci šíria závadový obsah. Keď budem mať taký istý názor ako niekto na Národnom bezpečnostnom úrade, kľudne ich vypneme, čo nám bude brániť? Toto tuto nastavili, tak nech si to uvedomia!
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

27.4.2022 o 16:03 hod.

Bc.

Milan Mazurek

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 16:05

Dušan Jarjabek
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem pekne za slovo, pán predsedajúci.
No, v nadväznosti na to, čo si povedal, môj milý pán kolega, Laci, matoteror pokračuje, hej, matoteror pokračuje a bude vrcholiť zajtra, vo štvrtok a v piatok sa o tom bude písať, v piatok o tom budú plné noviny. Vo štvrtok teda toto divadlo bude pokračovať a vlastne nie je toto divadlo len akousi zásterkou, lebo zhodou okolností v piatok po jednej prednáške má byť podpísaná obrovská zmluva na kúpu vakcín na veľkú, to hovoria tí, ktorí ju podpisujú, vláda and company, na veľkú pandémiu, ktorá má vrcholiť v jeseni. Čiže v piatok bude podpísaná zmluva na vakcíny, ktorými nás táto vláda bude chcieť obdarovať na jeseň. A ja sa pýtam: Je to náhoda toto všetko? Nie je to náhodou na prekrytie ďalšej lumpárne tejto vlády? Nie je to náhodou, toto všetko, čo sa tuná deje, opäť krytie jedného obrovského kšeftu? O tomto verejnosť vie? V piatok o tom nebude nikto písať, v piatok budú všetci písať o tom štvrtku, keď sa budú, alebo keď sa bude mandátu chcieť zbaviť náš predseda, respektíve vy ho budete chcieť zbaviť toho mandátu. Nemá to byť len divadlo na prekrytie tejto, ako to mám nazvať, ober zlodejiny opäť? Veď uvedomme si, v piatok o tom nevyjde ani čiarka v novinách. Všetci budú písať o Robertovi Ficovi, o tom, čo sa udialo v parlamente, a o škandáloch. A toto opäť prejde, tieto obrovské peniaze, na ktorých zase niekto zarobí... (Prerušenie vystúpenia časomerom.)
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

27.4.2022 o 16:05 hod.

doc. Mgr. art.

Dušan Jarjabek

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 16:08

Eduard Kočiš
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem pekne za slovo, pán predsedajúci.
Pán kolega Kamenický, vo svojej rozprave si naozaj spomenul, že o duševnom stave expremiéra Matoviča a terajšieho financmajstra je veľmi ťažko polemizovať, pretože tam, kde nezaberá ani polemika, by mala zabrať diagnostika, ale v tomto prípade aj táto diagnostika je, žiaľbohu, už na vedľajšej koľaji. Ale v tomto prípade si zase musíme položiť inú otázku, tak ako povedal kolega Mazurek: Prečo tento jeden chorý človek, ktorý naozaj sa správa úplne choro a v područí má tých svojich lokajov, ako je Naď, Mikulec, Korčok a mnohí iní, a premiér Heger sa tvári ako výsostný štátnik, a pritom je to obyčajný sluha svojho predsedu pána, ktorého musí počúvať ale naozaj na slovo. A to, čo sa stalo kolegovi zo SME RODINA pánu Borguľovi, toto nie je, vážené kolegyne, vážení kolegovia, náhoda. Prečo z ničoho nič človek, ktorý bol v nejakej kauze evidovaný ako poškodený, sa zrazu, pred odvolávaním pána Mikulca a pred pozbavením mandátu pána Fica, sa zrazu stane človekom, ktorý je obvinený z prečinu? To je nejaká zvláštna náhoda, ktorá sa tuná deje.
Jeden pán, ktorý to dostal príkazom, ten pán je dnes tuná odvolávaný, nestrávil tu ani päť minút, zbabelo ušiel, dostal jednoducho príkaz od svojho najvyššieho predstaveného v skupinke OĽANO, sklepol päty a v spolupráci s prezidentom Policajného zboru, s vyšetrovateľmi, s elitnými vyšetrovateľmi NAKA jednoducho táto vec sa deje, táto špinavosť a toto svinstvo pokračuje a vôbec sa nečudujem pánovi predsedovi Kollárovi, ktorý povedal dnes na tlačovej konferencii, že neverí v právny štát.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

27.4.2022 o 16:08 hod.

Mgr.

Eduard Kočiš

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 16:10

Miroslav Suja
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem za slovo, pán predsedajúci.
Veď ja som si v minulosti tiež nerobil ilúzie o spravodlivosti, ale to, čo sa deje teraz, to naozaj nemá obdobu.
Pán kolega, položili ste si otázku, prečo sú neni niektorí členovia vlády vo väzbe. No, odpoveď je jednoduchá, to, čo si sľúbili. Oni si sľúbili, nech sa stane, čo sa stane, musíme si všetko odpustiť. Nech vytiahnu hocičo na niekoho z nás, musíme si všetko odpustiť. To je dohoda v koalícii, vážení kolegovia, kolegyne. Preto nie sú vo väzbe Kolíková, Mikulec, Matovič a spol. Keby niekoho iného nejaký svedok obvinil, že zobral stotisíc úplatok, tak už je dávno vo väzbe. Keby niekoho iného obvinil bývalý premiér, že ty si ten podvod spáchal, tak je dávno vo väzbe. A o Matovičovi ani nehovorím.
Viete, mňa sa už raz pokúsila zlikvidovať organizovaná skupina ekoteroristov, ak si pamätáte na ten Svit. Tuto z OĽANO sa smeje ako degeš, ale je to tak. Na ten Svit, keď ich štátny tajomník z OĽANO, ich druhý štátny tajomník z OĽANO ako organizovaná skupina spolu s ďalším členom dali na mňa trestné oznámenie, že som brutálne napadol toho pajáca Smatanu. Keby som si to nebol nahrával a nemal videozáznam, tak táto organizovaná skupina troch ľudí, čo krivo svedčili proti mne, by ma dostala do väzby a mimo tento parlament. O to im išlo. Ale zrazu sa zistilo, že je tam videonahrávka a zvuková nahrávka a všetko stíchlo.
Ja sa pýtam: Keď ste takí spravodliví, prečo nestíhate organizovanú skupinu Smatanu, druhého štátneho tajomníka a toho tretieho, ktorí ma krivo obvinili a chceli ma dostať do väzby? Aha, lebo to sú vaši ľudia. Našim ľuďom musíme všetko si odpustiť, že? Takéto špinavosti sa tu teraz dejú. Nerobme si ilúzie!
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

27.4.2022 o 16:10 hod.

PaedDr. Mgr.

Miroslav Suja

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video