64. schôdza

27.4.2022 - 28.4.2022
 
 
Loading the player...

Prosím povoľte Vášmu prehliadaču prehrávať videá vo formáte flash:
Google Chrome | Mozilla Firefox | Internet Explorer | Edge

Vystúpenie s faktickou poznámkou

27.4.2022 o 18:19 hod.

Ján Benčík

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video
 
 
 

Vystúpenia

Zobraziť vystúpenia predsedajúceho
 
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 17:38

Juraj Blanár
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem všetkým kolegom za faktické poznámky a ešte raz chcem zdôrazniť, že ani nás neteší, že tu odvolávame už štvrtýkrát pána ministra, pretože mali by sme sa zaoberať predovšetkým tými dôležitejšími vecami v súvislosti s každodenným životom ľudí na Slovensku, v súvislosti s vlnou zdražovania, ktorej táto vláda nevenuje pozornosť, lebo sa len háda a len sľúbi, sľubuje, že by nejakým spôsobom pomohla ľuďom. Hovorí o nejakej pomoci, ale ani tu v parlamente nemáme zatiaľ žiadne zákony, ktoré oznámili, že majú pomôcť ľuďom. Pretože toto je to, čo by sme sa mali baviť predovšetkým a nie tu sa zaoberať pánom ministrom, ktorý mal už dávno odstúpiť sám. Lebo keby sme urobili test Ficom za bývalej vlády, keď sme my boli vo vláde, tak teda to ja neviem, čo by sa tu asi dialo pri takýchto prešľapoch, ktoré tu dnes komunikujeme.
Čiže, dámy a páni, musím slušne konštatovať, že témam ekonomickej pomoci ľuďom pri zdražovaní sa budeme venovať asi neskôr, lebo musíme toto dotiahnuť do konca, lebo práve táto vláda sa snaží zakrývať akýmikoľvek inými vecami tú ich neschopnosť, ako je napr. aj to obvinenie, ktoré budeme riešiť zajtra v súvislosti s naším kolegom Robertom Ficom. Takže je mi to ľúto, ale môžem sľúbiť a povedať občanom Slovenskej republiky, že budeme robiť maximum v opozícii, čo je v našich silách, legitímne voči tejto vláde, aby sa konečne začala zaoberať ich životom a pomoci, pretože ak to takto pôjde ďalej, tak na Slovensku sa budú diať veci, ktoré sa budú veľmi ťažko zastavovať, keď budú vznikať obrovské sociálne nepokoje.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

27.4.2022 o 17:38 hod.

Ing.

Juraj Blanár

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie v rozprave 17:40

Boris Susko
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem pekne za slovo. Vážený pán predseda Národnej rady, vážené pani poslankyne, páni poslanci, sme tu na mimoriadnej schôdzi, ktorej cieľom je vysloviť nedôveru ministrovi vnútra Slovenskej republiky.
Keď si prečítate pasáž z programového vyhlásenia vlády, tak v prvom programovom vyhlásení vlády sa dočítate, že "počas nášho vládnutia sa zaväzujeme vždy hovoriť pravdu a čestne konať. Zabezpečíme dôslednú rovnosť pred zákonom a budeme konať tak, aby sme výrazne zvýšili dôveru ľudí v štát a ľudí, ktorí ho reprezentujú."
Čiže v programovom vyhlásení vlády sa táto vláda zaväzuje zabezpečiť dôslednú rovnosť pred zákonom a konať tak, aby výrazne zvýšili dôveru ľudí v štát a ľudí, ktorí ho reprezentujú. No neviem, že či je zvyšovanie dôvery ľudí v štát a ľudí, ktorí ho reprezentujú, tým spôsobom, že minister vnútra koná v rozpore so zákonom.
Chcel by som na tomto mieste odcitovať niektoré ustanovenia zákona o organizácii činnosti vlády a organizácii ústrednej štátnej správy a zákona o Policajnom zbore, pretože veľa sa tu hovorí o tom, že minister vnútra prekročil svoje právomoci a získaval prístup k informáciám, ku ktorým získať prístup nemal. Ale ešte sme tu dnes nehovorili o tom, že prečo to tak je a či to tak vôbec je.
Čiže veľmi stručne, faktograficky si dovolím odcitovať niektoré ustanovenie zákona o Policajnom zbore, ktoré toto priamo upravujú.
Zákon o organizácii činnosti vlády a organizácii ústrednej štátnej správy, zákon č. 575/2001 Z. z. v znení neskorších právnych predpisov, hovorí, že ministerstvo riadi a za jeho činnosť zodpovedá minister a ministerstvo vnútra je ústredným orgánom štátnej správy pre, okrem iného, Policajný zbor. Čiže minister vnútra je zodpovedný aj za Policajný zbor.
Zákon č. 171/1993 Z. z. o Policajnom zbore potom hovorí v § 4 ods. 3, že minister zriaďuje osobitné útvary s pôsobnosťou pre celé územie Slovenskej republiky na odhaľovanie a vyšetrovanie trestných činov vo veciach, ktoré patria do právomoci Špecializovaného trestného súdu podľa osobitného zákona. Národná kriminálna agentúra Prezídia Policajného zboru ako organizačná zložka Prezídia Policajného zboru vznikla dňom 1. decembra 2012 ako nástupnícky útvar dovtedy samostatných úradov boja proti korupcii a boja proti organizovanej kriminalite Prezídia Policajného zboru.
Ďalej, zákon o Policajnom zbore v § 7 ods. 1 hovorí, že príslušník Policajného zboru (ďalej len "policajt") o vyšetrovaní v skrátenom a v skrátenom vyšetrovaní je vo veciach, ktoré vyšetruje, procesne samostatný a je viazaný iba ústavou, ústavnými zákonmi, zákonmi, ostatnými všeobecne záväznými právnymi predpismi, medzinárodnými zmluvami, ktorými je Slovenská republika viazaná, a v rozsahu ustanovenom Trestným poriadkom aj pokynmi a príkazmi prokurátora a súdu. Nie ministra, prokurátora a súdu.
Ďalej, v § 201 hovorí, sa hovorí, že policajt vykonáva vyšetrovanie alebo skrátené vyšetrovanie spravidla osobne. Okrem prípadu, na ktorý je potrebné rozhodnutie alebo súhlas sudcu pre prípravné konanie alebo prokurátora, vykonáva policajt všetky úkony samostatne a je povinný ich vykonať v súlade so zákonom a včas. Policajt zadovažuje dôkazy bez ohľadu na to, či svedčia v prospech, alebo v neprospech obvineného. Pritom postupuje podľa ods. 3 a obvinený nesmie byť nijakým spôsobom k výsluchu a k priznaniu nezákonne nútený. Odopretie výpovede sa nesmie použiť ako dôkaz proti obvinenému.
Čo tým chcem povedať, tými, čo som to, alebo čo tým chcem povedať, týmito citátmi? Chcem tým povedať, že orgánom činným v trestnom konaní sú len prokurátor a policajt, nie prezident Policajného zboru a už vôbec nie minister vnútra. Ďalej, že policajt je viazaný len ústavou a zákonmi, ďalšími všeobecne záväznými právnymi normami a medzinárodnými zmluvami a že pokyn alebo súhlas pri vyšetrovaní môže dostať len od dozorového prokurátora alebo súdu, v žiadnom prípade však nie od prezidenta Policajného zboru a už vôbec nie od ministra vnútra.
Prečo na to upozorňujem? No, upozorňujem na to preto, že ako sme sa dozvedeli už na jednej z predchádzajúcich mimoriadnych schôdzí o vyslovovaní nedôvery ministrovi vnútra, tak minister vnútra sa takýchto konaní zjavne dopúšťal.
Z uznesenia generálneho prokurátora Slovenskej republiky z 4. 2. 2022, ktorým prokurátorka Generálnej prokuratúry Slovenskej republiky rozhodla o sťažnostiach obvinených vyšetrovateľov Národnej kriminálnej agentúry, vyplývajú niektoré skutočnosti, ktoré by som rád pripomenul. Tými skutočnosťami sú, že minister vnútra Slovenskej republiky aktívne participoval na takejto protiprávnej činnosti, vydával pokyny, respektíve minimálne o tejto činnosti bol informovaný a boli s ním tieto kroky konzultované, pričom vyšetrovatelia Národnej kriminálnej agentúry sa rozprávali o tom, ako majú zástupcovia špeciálnej prokuratúry ministrovi priniesť spisy s výpoveďami obvinených a svedkov. V iných rozhovoroch zas vyšetrovatelia tvrdili, že minister to navrhol sám, aby Národná kriminálna agentúra konala skôr ako inšpekcia. Prípadne spomínali, že cez ministra overovali, či inšpekcia dokázala, alebo nedokázala zabezpečiť zásahové komando. Z tohto uznesenia Generálnej prokuratúry a z jednotlivých týchto citácií, ktoré sú v tomto uznesení citované a ktoré sú zadokumentované legálnymi odposluchmi, teda odposluchmi, na ktoré dal súhlas príslušný súd a ktoré vypovedajú o tom, ako sa vyšetrovatelia Národnej kriminálnej agentúry bavili o tom, ako a komu vznesú obvinenie, si teraz niečo opäť zacitujeme, pričom treba povedať, že títo vyšetrovatelia, ktorí boli takýmto spôsobom monitorovaní a ktorí sú spomínaní aj ich citácie z legálnych odposluchov v tomto uznesení, sú vyšetrovatelia, ktorí sú obvinení za zločin zneužívania právomoci verejného činiteľa z osobitného motívu v úmysle zakryť alebo uľahčiť iný trestný čin a v niektorých prípadoch aj v súbehu so zločinom marenia spravodlivosti.
Takže pripomeňme si, aby sme mali ten kontext, čo títo obvinení vyšetrovatelia v týchto legálnych odposluchoch hovoria. Okrem teda už niekoľkokrát citovaného a už naozaj opakovaného sloganu, že treba robiť SMER a treba SMER spraviť zločineckou skupinou, tak hovoria títo vyšetrovatelia napríklad: "Ešte je na ÚŠP minister, lebo to rieši aj minister.To riešia, toto, že na našej strane povedal Kovaříkovi." Čiže vyšetrovatelia Národnej kriminálnej agentúry, ktorí sa bavia o tom, ako vzniesť obvinenie vyšetrovateľke Úradu inšpekčnej služby, sa bavia o tom, že je niekto, kto rieši tieto veci na, respektíve že minister to rieši na Úrade špeciálnej prokuratúry. Čo má čo robiť minister na Úrade špeciálnej prokuratúry a riešiť živé veci?
Ďalej, ďalší citát: "Toto bude ródeo, akože to nám povedal aj minister, že ja viem, že to bude, že ja viem, že to bude masaker, ale že musíme ich zastaviť. Robte čo treba." Opätovne sa bavia o tom, že to povedal aj minister. Čiže minister opäť zasahuje do konkrétnych živých spisov.
Ďalej, Pavol Ďurka oznamuje Eve Smolkovej: "Informácia bola, že 14 ľudí sa má brať. V rámci toho traja prokurátori ÚŠP." Teda Úradu špeciálnej prokuratúry. "Ale teda už to bolo prezistené cez ministra, že všetci, že sily a prostriedky neboli uvoľnené na toto." Čiže opätovne preukázané, že minister o týchto veciach vedel a že ich koordinoval.
Ďalej, "Kto to má v dozore?", na čo Pavol Ďurko aj odpovedá, "Daniel Lipšic. Teraz s tým, teraz s tým idú za ministrom aj s Kyselom." Čiže opätovne prokurátori špeciálnej prokuratúry spolu s vyšetrovateľmi riadia zásah proti iným vyšetrovateľom Úradu inšpekčnej služby s ministrom, ktorý o tomto vôbec nemá mať vedomosť, nie to ešte nejakým spôsobom riadiť alebo koordinovať.
Ďalej, Pavol Ďurka informuje ostatných: "Kysel má prísť k ministrovi. To je na dneska dohodnuté, že dostane do rúk cédečko a teda okrem iného aj výpovede Borisa Beňu a tých vecí. Že Zurian nejakým spôsobom bol v styku so službou a že tam vynáša informácie." Čiže opätovne informácia, ktorá hovorí o tom, že prokurátori špeciálnej prokuratúry majú s ministrom koordinovať postup v trestných veciach konkrétnych.
No a to, čo už tu bolo niekoľkokrát dnes spomínané: "Ne, však zakál je to hentak, že tam sú na našej strane, tak je dobre. Keď nás prokurátor podrží aj s tou začínačkou, že s tým bol voľáky problém a s tým prišli oni sami. Dokonca minister to navrhol sám, ešte keď sme išli zaniesť tie teda, že takéto voľačo by sme začali, že či ich nevieme spraviť skôr." Bavia sa o tom, že či vedia spraviť skôr, obviniť vyšetrovateľov Úradu inšpekčnej služby, ako by obvinili oni ich.
Čiže z týchto legálnych odposluchov jednoznačne vyplýva, že minister bol o všetkom informovaný a že dokonca koordinoval tieto aktivity v živých trestných veciach. Z toho, čo som predtým hovoril z hľadiska zákona o Policajnom zbore, je toto, vážení kolegovia, absolútne neprípustné, aby sa takýmto spôsobom minister vnútra zapájal do vyšetrovania v konkrétnych trestných veciach.
No a nakoniec teda pred dnešnou schôdzou medializované nové informácie o tom, ako si minister vnútra vyžadoval od bývalého nebohého prezidenta Policajného zboru celé spisy živé, respektíve ako žiadal o oboznámenie s dôkaznou situáciou v jednotlivých trestných konaniach. Nie o tom, že či sú prieťahy v konaní, alebo nie. Na to minister má právo sa spýtať, že či sú prieťahy v konaní, aby nejakým spôsobom ako politický nominant to vedel riešiť. Ale on sa pýtal na konkrétnu dôkaznú situáciu, aká je, aký je vzťah medzi Makóom a Beňom, či sa to v týchto konaniach rieši, akým spôsobom a celé, predkladanie celých spisov. To je predsa neprípustné, ako som uviedol, priamo zo zákona.
Takisto je neprípustné, aby prezident Policajného zboru, respektíve prezident Prezídia Policajného zboru na výbore Národnej rady informoval v takom zmysle, že niekto bude dnes obvinený z koalície. A odkiaľ to prezident Policajného zboru vedel a ešte dva týždne predtým premiér, ktorý o tom hovoril v médiách, že sa budú brať politici z najvyšších, z najvyšších poschodí? Odkiaľ mali takéto informácie? A už vôbec teda, že tieto informácie takýmto spôsobom zverejnili.
Zajtra sa má rokovať o udelení súhlasu Národnej rady so vzatím predsedu strany SMER – SD Roberta Fica do väzby za to, že vraj mal zosnovať organizovanú skupinu, ktorá mala vynášať nejakým spôsobom daňové tajomstvo. No, vážení kolegovia, a toto je čo, o čom som teraz hovoril? Veď to je ešte stokrát horšie. A toto je v poriadku? Vy máte svedomie zajtra hlasovať proti vysloveniu nedôvery ministrovi vnútra? Po týchto medializovaných informáciách?
My sme tu však nie, my tu však nie sme trestný tribunál. My ako poslanci Národnej rady sme tu nato, aby sme vyvodili politickú zodpovednosť voči štatutárovi rezortu vnútra, teda ministerstva vnútra, ktorý nesie plnú zodpovednosť za rezort vnútra, politickú zodpovednosť, a na základe týchto mediálnych informácií v každej slušnej demokratickej spoločnosti už dávno mal odstúpiť sám. Keďže tak neurobil, tak našou povinnosťou je vyvodiť túto politickú zodpovednosť voči nemu a vysloviť mu nedôveru.
Ešte raz zopakujem citát z programového vyhlásenia vlády: "Počas nášho vládnutia sa zaväzujeme vždy hovoriť pravdu a čestne konať. Zabezpečíme dôslednú rovnosť pred zákonom a budeme konať tak, aby sme výrazne zvýšili dôveru ľudí v štát a v ľudí, ktorí ho reprezentujú."
Vážené pani poslankyne, vážení páni poslanci z koalície, dnes sme nepočuli jeden jediný argument na obhajobu ministra vnútra. Neexistuje jeden obhájiteľný argument, ktorý by obhájil tieto konania. Ak budete hlasovať, tak berte na vedomie, že neexistuje argument, ktorý by obhájil zotrvanie ministra vnútra vo svojej funkcii. Takže verím, že všetci budete hlasovať za vyslovenie nedôvery ministrovi vnútra.
Ďakujem pekne.
Skryt prepis

Vystúpenie v rozprave

27.4.2022 o 17:40 hod.

JUDr. PhD.

Boris Susko

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 17:56

Ján Podmanický
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem za slovo.
V Ústave Slovenskej republiky v čl. 2 máme jasne rozlíšený princíp slobody občanov konať všetko, čo im zákon nezakazuje, a povinnosti štátnych orgánov konať len to, čo im zákon prikazuje. To je zásadný rozdiel medzi občanom a štátnym orgánom.
Minister vnútra Slovenskej republiky môže konať len to, čo mu zákon ukladá. A myslím si, že pán poslanec Susko tu veľmi jasne prezentoval na základe citovaných zákonov, že minister hrubo porušoval alebo prekračoval svoje kompetencie, zasahoval do vyšetrovania absolútne neprípustným spôsobom.
Kolegovia, nikto z vás sa ani len nesnaží toto vyvrátiť. To je niečo strašné! Vystúpi predseda vlády, ani slovom sa nepokúsi, ani len, ani len jedným percentom spochybniť tieto obvinenia alebo tieto podozrenia vo vzťahu k ministrovi. Z poslancov vládnej koalície nevystúpi nikto. Vidím tu napríklad, a to reagujem na pána poslanca Suska, vedľa neho som videl pána poslanca spravodajcu, pána poslanca Benčíka, ktorý často vystupuje a apeluje na nejaké dodržiavanie zákonnosti a morálnosti. Mňa by zaujímalo napríklad a zrejme aj teba, pán poslanec Susko, aký je jeho názor na toto, či toto je v poriadku, či sa na toto môže pozerať. A to by ma zaujímalo aj od ďalších kolegov, ktorí sa, ktorí tu staviate nejakú latku morálnosti a zákonnosti. Toto je naozaj v poriadku, toto, čo sa tu deje?
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

27.4.2022 o 17:56 hod.

JUDr. PhDr. PhD.

Ján Podmanický

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 17:58

Eduard Kočiš
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem pekne za slovo, pán predseda.
Pán kolega Susko, tá vaša predposledná veta v tej vašej rozprave bola naozaj vysoko pravdivá, a to je tá veta, kde ste apeloval naozaj na programové vyhlásenie vlády. Ale veď pán Mikulec naozaj koná v zmysle programového vyhlásenia vlády, čiže on naozaj koná čestne, len tá čestnosť je nejako zvláštne pokrivená a prezentovaná veľmi zvláštnym spôsobom, pretože ak na jednej strane ideme rozprávať o čestnom konaní, čestných vyšetrovateľoch, čestných prokurátoroch, čestných sudcoch, čestných novinároch, čestných ministroch a ešte aj čestnejších poslancoch, tak toto je všetko fajn. Ale jednoducho keď sa tuná idú už perzekvovať ľudia, ktorí iba poukázali na nezákonnosti, ktoré sa týkali bývalých, terajších už koaličných partnerov, resp. koaličných predstaviteľov, tak toto už je niečo zlé. Ale tu si musíme naozaj položiť na misku váh, či je naozaj normálne, aby pri odvolávaní člena vlády, odvolávaní tak dôležitého ministra, ako je minister vnútra, nepadlo jedno jediné argumentačné alebo neargumentačné zhodnotenie celkového stavu, aby sa nenašiel jeden jediný poslanec vládnej koalície, ktorý by naozaj vedel alebo mohol, alebo aspoň skúsil obhájiť odvolávaného ministra Mikulca.
Čiže tuná mi vzniká taká jedna otázka, ktorá by možno mohla byť rozdelená na dve časti, buď vládni poslanci nemajú na toto odvolávanie vlastný názor, alebo vládnym poslancom ich čelní predstavitelia zakázali mať na toto odvolávanie vlastný názor. Keď sa pozrieme do pléna Národnej rady Slovenskej republiky, sedia tu dvaja poslanci, ktorí naozaj sú súčasťou vládnej koalície, a to je dosť úbohé.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

27.4.2022 o 17:58 hod.

Mgr.

Eduard Kočiš

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 18:00

Boris Susko
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem pekne za faktické poznámky.
Vážení kolegovia, ja som naozaj úprimne zvedavý na to, ako bude vyzerať pravdepodobne zajtrajšie hlasovanie o vyslovení nedôvery ministrovi vnútra. A som na to zvedavý z jedného dôvodu, pretože dnes počas celej rozpravy tu nezaznel jeden jediný argument obhajujúci konanie ministra vnútra. Ani jeden. Ani v stanovisku vlády k vyslovovaniu nedôvery ministrovi vnútra neodznel ani jeden jediný argument, ktorým by povedal, že vláda stojí za ministrom vnútra, a ani jedno jediné vystúpenie koaličných poslancov, ktoré by povedal, že stojí za ministrom vnútra a pre toto a pre toto argumentačne si myslí, že toto, táto schôdza na vyslovenie nedôvery ministrovi Mikulcovi je nedôvodná. Čiže bez takýchto argumentov ja som naozaj zvedavý, s akým svedomím zajtra chcú poslanci koalície o tomto hlasovať.
Ďakujem pekne.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

27.4.2022 o 18:00 hod.

JUDr. PhD.

Boris Susko

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie v rozprave 18:02

Milan Mazurek
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
No čo, vládni fašisti, kde vás máme?! Prázdne lavice! Tu sa odvoláva minister Mikulec a tu nie je jediný poslanec OĽANO! Teraz jeden prišiel. Ale verte mi, že nepovie ani slovo, pretože nebude vedieť obhájiť to, čoho sa tento ich minister dopustil.
Ja som očakával, vážení koaliční fašisti, že tu prídete a budete excelovať v rétorických cvičeniach o tom, aký je minister fantastický, aký je čestný, spravodlivý, najlepší, že je to profesionál, že pri ňom máme garanciu toho, že minister nikdy nebude zasahovať do živých konaní, že nebude manipulovať s trestnými spismi, že bude dbať na zákonnosť a spravodlivosť v Slovenskej republike! To som od vás očakával, ale vy tu nie ste. Vy ste ticho. Ale nielen vy tu nie ste, nie je tu dokonca ani samotný minister, ktorý sa odvoláva! Nebol tu celý deň! Nepovedal jediné slovo! Nebol tu dokonca vystúpiť ani známy psychiatrický pacient, jeho šéf Igor Matovič! Nič! Ticho! Všetkým je to jedno! Vôbec ich to nezaujíma! Ani jedno jediné slovo na obhajobu tých svinstiev, ktoré za celé tie dva roky vyplávali na povrch, na svetlo sveta o súčasnom ministrovi vnútra.
Ale ja vás chápem, páni koaliční poslanci, chápem vás, páni ministri, máte teraz strašne veľa práce. Musíte odpájať ruský plyn, musíte zabezpečovať trojnásobné ceny potravín, trojnásobné ceny pohonných hmôt, trojnásobné ceny energií, musíte skrátka ničiť a devastovať národ! Musíte rozkladať Slovensko priamo pred očami celého národa a pred očami celej opozície, ktorá vás za to oprávnene kritizuje. Máte s tým veľa práce, ale nebojte sa, pretože vy ste profesionáli, vy ste pri ničení národa lepší ako stredoveký mor! To, čo robíte, sa nedá nazvať inak ako devastácia celej Slovenskej republiky!
A to, že nemáte najmenšiu odvahu prísť sem a obhájiť toho vášho skorumpovaného ministra, ukazuje na to, v akej zúfalej situácii sa vy, koaliční fašisti, nachádzate. Veď kto by toto chcel obhajovať, sa pýtam. Kto by chcel obhajovať to všetko, čo vyplávalo na povrch z telefónu Milana Lučanského?! Dva roky tu minister vnútra vystupoval a hovoril o tom, ako on by nikdy nemanipuloval živými trestnými konaniami, ako on by nikdy nemanipuloval so spismi, ako on by nikdy nezneužíval svoju situáciu a nevstupoval do práce polície. Opak je pravdou. Celý čas klamal. Celý čas klamal, pretože klamstvo je jeho pracovná metóda. Klamstvo je to, čo ho dostalo do tej pozície, a klamstvo je to, čo vás dostalo do tejto Národnej rady! Čo ste sľubovali občanom Slovenskej republiky?! Že sa tu pomery zmenia, že už tu nebude systém "našich ľudí", že sa tu nebude manipulovať, že sa tu nebude zneužívať polícia na boj proti politickej opozícii.
A čo dnes vidíme? My dnes vidíme absolútne totalitné zriadenie, kde sa pošliapavajú základné ľudské práva a dnes je priamo polícia využívaná voči opozičným politikom. Hovoríte tu, škrtáte si tu čiaročky, koho dneska dáte dole, koho vezmete do väzby! Hovoríte a vyhrážate sa tu konkrétnym opozičným stranám! Hovoríte, teraz ide SMER, potom ide REPUBLIKA, potom ide HLAS, a zaradom chcete zlikvidovať celú opozíciu, pretože sa bojíte postaviť pred občanov! Bojíte sa volieb, pretože veľmi dobre viete, že občania Slovenskej republiky vás nenávidia. Nechcú vás už ani cítiť, lebo na jednej strane vidia neschopnosť, na druhej strane korupciu a na tretej strane neskutočné lži a pohŕdanie právami svojho vlastného obyvateľstva. Čo viac chcete? Čo viac chcete?!
Je predsa nemysliteľné, aby minister vnútra písal policajnému prezidentovi a žiadal od neho konkrétne dôkazy zo spisu! Tisíckrát to tu bolo dneska opakované a nikto z vás k tomu nepovedal nič! Nikto z vás k tomu nepovedal nič, pretože sa to obhájiť skrátka nedá. Ako sa k tomu dokážete postaviť? Čo poviete ľuďom?! Áno, je normálne, že minister vnútra prekročuje svoje právomoci a len tak si žiada konkrétne informácie z konkrétnych živých spisov? Prečo tu nie je Roman Mikulec a prečo nepovie: "Chcel som od generála Lučanského túto informáciu. Chcel som informáciu z tohto spisu." Nech sa pochváli, do čoho vstupoval, nech sa pochváli, v akom konkrétnom prípade zneužíval svoje právomoci. My sme na to zvedaví. Sme tu opoziční poslanci. Ale je tu celá slovenská verejnosť a tá tu vidí mňa vystupovať a keby mala otočené tie kamery, tie zábery, tak tu vidí úplne prázdne lavice koaličných poslancov, ktorí nie sú schopní hovoriť ani len jedno jediné slovo na obhajobu pána ministra.
Máme tu prázdne lavice, prázdne ministerské stoličky, nie je tu žiaden člen vlády. Nie je tu nikto, kto by sa za tohto skorumpovaného človeka dokázal postaviť. Celý deň tu boli vyčítané konkrétne zločiny a prešľapy ministra Mikulca. Vieme veľmi dobre, že tento človek ešte ako vysoký predstaviteľ Vojenského spravodajstva zabezpečoval to, aby rodinní príslušníci, jeho vlastní rodinní príslušníci, tuším otec a brat, keď si to dobre pamätám, dostali lukratívne zákazky za nepredstaviteľné sumy peňazí. Vieme veľmi dobre, ako sa tento človek naivne a jednoducho vyhováral pri všetkých svojich kauzách. Vieme veľmi dobre, ako mu našli hodinky, na ktoré si nemohol legálne zarobiť, tak povedal, že to sú jednoducho lacné fejky. Vieme veľmi dobre, že tento človek kryje organizovanú zločineckú skupinu, aleže skutočnú organizovanú zločineckú skupinu. Nie takú, že, počuj, potrebujem nejakú informáciu na Andreja Kisku, lebo je to daňový podvodník, všetci to dobre vedia, lebo Igor Matovič je daňový podvodník, všetci to dobre vedia, ale skutočnú organizovanú zločineckú skupinu, takú, kde vyšetrovatelia manipulujú trestné konania. Takú, kde vyšetrovatelia píšu konkrétne výpovede konkrétnym kajúcnikom, aby dostávali do basy a do väzby konkrétnych ľudí, aby ich tam zlomili, vyhrážali sa im vysokými trestami a tí potom udávali ďalších a ďalších a likvidovali tak politickú opozíciu!
Ani jedným jediným slovom nikdy nebudem obhajovať žiadneho človeka, ktorý sa dopustil akéhokoľvek korupčného konania, ale pamätám si minulú vládu, pamätám si, keď som tu sedel ako opozičný poslanec. Pamätám sa, keď tu Igor Matovič odvolával Roberta Kaliňáka. Pamätám si presne tie prešľapy. Ja som opakovane a vždy hlasoval za odvolanie Roberta Kaliňáka. Mne stačilo už len to priateľstvo s Bašternákom a s takýmito ľuďmi. Ale Kaliňák je oproti Mikulcovi svätec, dokelu! Ste normálni?! Keby toto tu bolo na ministra Kaliňáka, tak tu Igor Matovič robí také veci, že si to neviem predstaviť! Keby takáto komunikácia, ako sa teraz ukázala s generálom Lučanským, existovala na Kaliňáka, tak tu minister alebo dnešný minister, ťažko povedať, tak tu Igor Matovič vystrája ako nepríčetný. Všetci si dobre pamätáme tie argumenty. Pamätáme si, akým spôsobom kritizoval vládu, a dnes za ďaleko väčšie prešľapy, za ďaleko väčšie svinstvá mlčí, skrývajú sa tam spolu s Mikulcom ako potkani, tvária sa, že všetko je v poriadku, klamú celú verejnosť do očí a nenašli jediného, jediného koaličného poslanca, ktorý by sem prišiel a dokázal tie neuveriteľné prešľapy obhájiť.
Prečo sa nikto z vás, koaliční poslanci, nevyjadril k skutočnosti, že bývalý šéf finančnej správy pán Imrecze sa vyjadril, že Roman Mikulec prijal stotisícový úplatok?! Prečo sa k tomu nikto z vás nevyjadruje? Prečo nežiadate, aby to polícia vyšetrila?! Veď každému z vás má záležať na spravodlivosti! Nemali by ste robiť rozdiely. Vy ste sľubovali, že nebudú existovať systémy "našich ľudí". A prečo kryjete svojho človeka?! Prečo nie ste schopní hlasovať za odvolanie Romana Mikulca? Tu by sa zajtra malo hlasovať o tom, že on pôjde do väzby za to všetko, čo na Slovensku napáchal.
Pýtam sa vás úplne na rovinu, ako je možné, že by v právnom štáte Hamran dával do televízií a do médií vyjadrenia, aké dáva? Ako sa on môže vysmievať, že on tipoval dvoch nejakých iných politikov, že ich zoberú? Čo to je za policajný prezident?! Na čo ľuďom ešte hovoríte tie báchorky o tom, že vy neviete a nevstupujete do živých konaní, že vy nemanipulujete s týmito konaniami, že vy nevstupujete do týchto informácií? Ako môžete po všetkých tých informáciách o prepisoch konkrétnych vyjadrení konkrétnych vyšetrovateľov, ktorí chceli zapaľovať auto žene, ktorí chceli kopať ženu do pohlavného orgánu, ktorí priamo usvedčujú ministra Mikulca z týchto zločinov vo svojich prepisoch, ako to môžete obhajovať?! Priamo sa tam vyjadrujú, že Mikulec to išiel vybaviť na špeciálnu prokuratúru. Veď to všetko je verejnosti známe.
A vy, veľkí bojovníci proti korupcii, tí, ktorí ste tu mali zaviesť nový poriadok, nové právo, nové zákony, novú čestnosť a čistotu pri riadení štátu, vy všetci mlčíte, tolerujete to, ani tu nie ste. A občania sa na toto dívajú a neveria vlastným očiam. Neveria vlastným očiam, ako veľmi ste mohli týchto ľudí jednoducho oklamať. Ako veľmi ste ich mohli oklamať?
Boli sme tu ako poslanci Národnej rady, keď tu prišiel šéf Slovenskej informačnej služby a bola tu prečítaná správa Slovenskej informačnej služby. Všetci, celá slovenská verejnosť, lebo potom sa to dostalo von, videli, že na ministerstve vnútra, na Národnej kriminálnej agentúre existuje organizovaná zločinecká skupina, ktorá využíva profesionálnych dnes už, lebo očividne sú za to aj platení, profesionálnych kajúcnikov ako Makó na to, aby potopovali, aby potopili konkrétnych ľudí. Je pre vás mysliteľné, aby niekto udával vo viac ako 85 prípadoch? Ja viem, že Makó je skorumpovaný človek, viem, že je to zločinec, a viem, že ste sa mu vyhrážali veľkými trestami a určite niečo vie aj na iných ľudí, ale vy ste z neho urobili úplne že univerzálneho svedka, veď viac ako 85 prípadov, to je proste nemysliteľné. To je trápne aj na vás. To fakt nemáte nikoho ďalšieho? A na základe tohto chcete ničiť politickú opozíciu, nie na základe korupcie, ale na základe politických činov opozíciu, na základe tohto sa tu idete vyhrážať? Opakovane tu Mikulec v minulosti vystupoval a vyhrážal sa aj poslancom hnutia REPUBLIKA. Vyhrážal sa Igor Matovič, vyhrážal sa Jaroslav Naď. Máme teraz očakávať, že po jednom zlikvidujete celú opozíciu?
Občania Slovenskej republiky to musia vidieť a musia to chápať, že keď budú policajti chodiť po konkrétnych opozičných politikoch, budú ich brať v putách, že to vždy bude za politické činy, že hľadáte zámienky pre to, aby ste sa opozície zbavili, pretože nie ste schopní riešiť problémy Slovenska, nie ste schopní postaviť sa zoči-voči zdražovaniu, nie ste schopní riešiť geopolitickú situáciu, zaťahujete Slovensko do vojnového konfliktu a nie ste schopní prijať zodpovedné riešenia pre to, aby Slovensko mohlo normálne fungovať. A tak to kompenzujete tým, že zalepujete ľuďom oči. Prichádzate s falošnými kauzami, nadkvalifikujete trestné činy, aby ste mohli ľudí posielať pred špecializované trestné súdy, pred konkrétnych skorumpovaných sudcov. Mám s tými sudcami skúsenosti, viem veľmi dobre, že tam je úplne jedno, čo človek povie, je úplne jedno, aké dôkazy predloží, jednoducho ten sudca mu to zhodí zo stola a odsúdi ho bez akéhokoľvek mihnutia oka. Vaša obhajoba tam nič neznamená a to isté platí o špeciálnych prokurátoroch, a práve preto ste dali toho konkrétneho človeka, Daniela Lipšica, o ktorom tu je opakovane reč, pretože ten je namočený snáď vo všetkých týchto kauzách, na špeciálneho prokurátora. Preto sa tu viedla taká vojna, preto sa tu viedli tieto konania, aby ste mohli tohto človeka mať na tejto pozícii a mohol viesť svoju osobnú vendetu spolu s Mikulcom a spolu s Matovičom. A preto kryjete Mikulca, pretože nikto iný by sa do takýchto svinstiev dobrovoľne nenechal zapojiť. Nikto iný by nemohol na seba nechať nakydať toľko svinstiev, toľko prešľapov a toľko zločinov, ako to urobil Mikulec. Lebo každý jeden človek hádam by si povedal: Tu už stačilo, toho je dosť, do tohto ma už nenamočíte.
Vy skrátka nemáte problém. Nemáte problém, je vám všetko jedno. Dokážete obhajovať úplne každú jednu vec, dokonca aj úplne že detinské, neuveriteľné výhovorky, úplne očividné svinstvá a vediete vojnu s opozíciou. A toto je odkaz pre všetkých občanov Slovenskej republiky, aby to vedeli, aby to chápali. Vláda vyslovene vyhlásila vojnu opozícii, chce nás pozatvárať za každú cenu. Netají sa tým. Ide po každom. Vymýšľa si úplne absurdné obvinenia, nadkvalifikuje trestné činy, skrátka chce opozíciu zničiť, lebo už vie, že je odpísaná. Zaviedli ste tu totalitné zákony, ktoré budúcej vláde umožňujú urobiť vám to isté. Zaviedli ste tu zákony, ktoré zapchali ústa médiám, vypli konkrétne médiá na základe vyfabrikovaných vecí, bez dôkazov, bez zdôvodnenia. Zajtra môžeme vypnúť stránku tu spravodajcu pána Benčíka a nikto mu to ani nemusí zdôvodniť, že čoho sa vlastne mal dopustiť. A pre nich to je v poriadku. Pre Mikulca, ministra vnútra, je to v poriadku. Pre Národný bezpečnostný úrad, pre vás ako poslancov, pre všetkých je to v poriadku. Vypnete konkrétnu webovú stránku, ani to len nezdôvodníte a ten človek nemá vôbec ani šancu sa brániť. Dokonca nedostane ani žiaden papier, prečo mal tú stránku vypnutú. Ale vraj šíri nejaký závadový obsah.
Aj vy šírite závadový obsah. To je na konkrétnej interpretácii každej jednej ľudskej bytosti. Pre každého z nás je závadový obsah niečo iné. Podľa mňa pán Benčík šíri tony závadového obsahu. Tak ho kľudne vypnite! To je totalita. To je fašizmus, to je to, čo ste na Slovensku zaviedli a mali by ste sa za to hanbiť. A to, že tu ani nie ste, že nie ste schopní toho vášho skorumpovaného zločinca na pozícii ministra vnútra obhajovať, dokazuje, že tento človek na tejto pozícii nemá čo robiť. A každý z vás, každý z vás, kto svojím hlasovaním akýmkoľvek spôsobom podrží ministra Mikulca po tom, čo vyšlo z telefónu generála Lučanského, je jednoducho absolútna totalitná skorumpovaná beštia a úplný opak toho, čo ľuďom sľuboval v predvolebnej kampani.
Skryt prepis

Vystúpenie v rozprave

27.4.2022 o 18:02 hod.

Bc.

Milan Mazurek

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 18:15

Ján Podmanický
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem za slovo.
Ja môžem s pánom poslancom len súhlasiť pri jeho opise tohto hrubého zneužívania polície a prokuratúry, aké tu nebolo v novodobej histórii Slovenskej republiky. To naozaj sa človeku až rozum zastavuje, ako sa každým dňom posúva ďalej a ďalej tá hranica zneužívania práva, likvidovania právneho štátu, likvidovania princípov právneho štátu, a všetko je v poriadku. To, že to neriešia médiá, v poriadku, no médiá chcú túto vládu chrániť za každú cenu a je to naozaj veľmi smutné, ale o médiách si už, ja si myslím, že v tomto štáte nerobí ilúzie nikto. V podstate skutočných novinárov už nemáme, máme aktivistov.
Ale ja sa stále obraciam na tú skupinu poslancov Národnej rady z vládnej koalície, ktorým ide o Slovensko, ide im o to, aby zostal zachovaný demokratický charakter štátu, aby sme nezničili všetko to dobré, čo tu existuje, aby sme nepošliapavali zákon a právo. A to, čo sa napríklad dnes udialo s pánom poslancom Borguľom, to je len ďalší kamienok do mozaiky. Veď každému je úplne jasné, že niektorí predstavitelia vládnej koalície si chcú zabezpečiť poslušné hlasovanie poslancov SME RODINA aj v prípade Mikulec, aj v prípade Fico. Veď to je tak očividné, to je tak očividné, že to musí každý vidieť a musíte to vidieť aj vy, vážení kolegovia z vládnej koalície, ktorí sa snažíte na veci pozerať objektívne. Veď v poriadku, zápasme politicky, zápasme argumentačne, ale tuto sa prekračujú všetky hranice. Kam to povedie? Do totálnej anarchie?
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

27.4.2022 o 18:15 hod.

JUDr. PhDr. PhD.

Ján Podmanický

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 18:17

Eduard Kočiš
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Vďaka za slovo, pán predsedajúci.
Kolega Mazurek vo svojej rozprave iba naozaj poukázal na to, že politický zápas by sa mal naozaj robiť v pléne Národnej rady Slovenskej republiky predovšetkým argumentačne, predovšetkým faktograficky a predovšetkým rozpravou, respektíve nie dezinformáciami, ktoré pôsobia na verejnosť a to spôsobom takým, že mainstreamové médiá, "mienkotvorné médiá", prezentujú iba svoju pravdu, ktorá nakoniec vyplávala na povrch ako pravda, ktorá nie je a nikdy ani nebola. Minister Mikulec, ktorý je dnes tuná odvolávaný, ale ostalo tu iba také fluidum ministra Mikulca, pretože bol tu dokopy so svojím verným súputnikom Hegerom asi 10 minút, aj to možno preháňam, nebol schopný na svoju obhajobu aspoň nejakým spôsobom naskočiť tak ako pri minulom odvolávaní, že tu aspoň pár teplými slovami povedal, prečo on by nemal byť odvolávaný a prečo on je ten správny muž na tom správnom mieste. Dnes sa nezmohol ani na to. Treba si položiť otázku, prečo sa tak stalo. A otázka je jednoduchá a odpoveď ešte jednoduchšia. Pretože to, čo opäť vyplávalo na povrch v neprospech odvolávaného ministra Mikulca, je už tak neobhájiteľné, že ani jeden polopríčetný poslanec vládnej koalície, ktorý tuná ešte zostal, si neodvážil v tomto čase, v tomto mieste a v tomto prípade ho obhajovať, pretože neobhájiteľné veci sa jednoducho obhájiť nedajú.
Vážené kolegyne a vážení kolegovia z vládnej koalície, toto je krásny príklad toho, že ako najsilnejšie hnutie v tejto vládnej koalícii ste si pomýlili demokraciu ale že s totálnou anarchiou a s totálnou totalitou, pretože toto, čo dnes tuná počúvame pri odvolávaní ministra Mikulca, sa naozaj obhájiť nedá.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

27.4.2022 o 18:17 hod.

Mgr.

Eduard Kočiš

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 18:19

Ján Benčík
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem.
Nebudem sa vyjadrovať k obsahu vášho príhovoru, pán Mazurek, pretože to nemá žiadny význam, vyjadrovať sa k melódii, obohratej melódii a falošnej melódii, ktorú zo svojho verklíka vylučuje kdesi na námestí verklikár poctivo točiaci kľukou svojho prístroja, je úplne bezvýznamné. Ale vyjadrím sa k forme skôr. Viete, starší ľudia bývajú nedoslýchaví. Mne sa to zatiaľ ešte vyhlo, tak si zaklepem a som tomu rád. A starší ľudia potom, ktorí sú nedoslýchaví, si myslia, že aj iní tak nepočujú, tak preto hovoria veľmi nahlas, ba dokonca kričia. Ale vy ste mladý človek, tak nechápem, prečo tak kričíte, že doslova ma až rozboleli uši od vášho temer nepríčetného kriku.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

27.4.2022 o 18:19 hod.

Ján Benčík

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 18:20

Ondrej Ďurica
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem pekne za slovo, pán podpredseda.
Ja, samozrejme, som opačného názoru, myslím si, že váha argumentov a obsah tej rozpravy, ktorú predniesol kolega Mazurek, si vyžaduje aj si to vyžadovalo určitý tón, a som rád, že to kolega Mazurek práve, práve takto zvýraznil, pretože tá argumentačná rovina a to všetko, čo tu odznelo na adresu ministra Mikulca, je tak závažné a kopí sa to zo schôdze na schôdzu, pretože toto je už štvrté odvolávanie ministra Mikulca, jednoducho tie argumenty a tie fakty pribúdajú a som rád, že to bolo takto dostatočne nahlas odprezentované.
Skutočne si treba uvedomiť, že, a teraz by som chcel apelovať najmä na koaličných poslancov, ktorí ešte majú svedomie a pamätajú si moment, kedy skladali svoj poslanecký sľub, aby sa na veci pozreli objektívne a aby sa na veci pozreli skutočne vecne. Vecne, pretože v tej vecnej rovine je to neobhájiteľné. Ja neviem, či tí poslanci sú tu neprítomní z nejakých vážnych dôvodov, alebo, alebo je to ich postoj k ministrovi Mikulcovi, alebo je to ich argumentačná núdza. Jednoducho pri hlasovaní o vyjadrení nedôvery ministrovi Mikulcovi, ak ešte majú kus svedomia, ak sa na politiku a na dianie okolo nás pozerajú objektívne, tak by mali jednoznačne podľa toho aj hlasovať. A všetky tie fakty a všetky tie veci, ktoré tu dnes odzneli v súvislosti s touto témou, sú dosť závažné na to, aby hlasovali za vyjadrenie nedôvery ministrovi Mikulcovi.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

27.4.2022 o 18:20 hod.

Ondrej Ďurica

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video