65. schôdza

26.4.2022 - 25.5.2022
 
 
Loading the player...

Prosím povoľte Vášmu prehliadaču prehrávať videá vo formáte flash:
Google Chrome | Mozilla Firefox | Internet Explorer | Edge

Vystúpenie s faktickou poznámkou

28.4.2022 o 15:50 hod.

Ing.

Jaroslav Baška

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video
 
 
 

Vystúpenia

Zobraziť vystúpenia predsedajúceho
 
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 15:34

Marek Šefčík
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem pekne za slovo. Pán Blaha alebo súdruh Blaha, prišla do Národnej rady Slovenskej republiky z prokuratúry žiadosť, aby parlament schválil, že súd môže vziať Roberta Fica do väzby, že Fico nemá byť nadčlovekom, nemá byť nad zákonom. A my sa týmto zaoberáme. Nič menej a nič viac.
Vo vašom vystúpení ste však pourážali poslancov kvôli tomu, čo vyštudovali, aké majú vzdelanie, kvôli tomu, čomu sa v živote kedykoľvek vo svojej práci venovali. Je to úbohé. Rozumní ľudia, múdri ľudia, vzdelaní ľudia, Slovenská akadémia vied sa za vás hanbia, pán Blaha. Spravte si intelektuálny prieskum svojich podporovateľov a uvidíte, kto vás podporuje, koho oslovujete.
V SMER-e ste ten, kto na seba lepí ľudí, ktorí sa topia v žumpe konšpirácií, bludov a klamstiev, ktoré vy ako fekál na dennej báze produkujete. Keď sa SMER rozdelil, jeden z vás, Peter Pellegrini, hovoril o tom, že je ich jedenásť, ale dvere pre ďalších smerákov sú otvorené. A keď dostal potom otázku od novinárov, že či aj pre Blahu, tak reagoval, tak zas až tak nie.
Takže vlastní vás poznajú, vlastní vedia, čo ste zač, pán Blaha alebo súdruh Blaha.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

28.4.2022 o 15:34 hod.

Mgr.

Marek Šefčík

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 15:36

Tomáš Šudík
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Pán Blaha, za ten váš výkon, ktorý ste tu pred chvíľkou predviedli, by vás určite prijal do Radošinského naivného divadla pán Štepka aj bez prijímacích pohovorov, lebo to bolo niečo úžasné, aký divadelný výkon ste tu spravili.
Ale poďme ešte raz. Tu proti Ficovi nesvedčí Matovič, Čaputová či Heger, ktorých tak často hovoríte, ale vaši kamaráti, vaši nominanti, ako sú Makó, Imrecze a Slobodník. Sú to vaši ľudia a oni svedčia a znova, nie pani Čaputová, nie pán Matovič ani pán Heger. Tak už to konečne pochopte.
A ešte jedna poznámka. Vy tu hovoríte, že Fico nie je obvinený z korupcie, takže je nevinný. Ale na Slovensku existujú aj iné trestné činy, ako je korupcia, napríklad zneužívanie právomoci verejného činiteľa. A politik nie je nadčlovek.
Tak ako pán Rybanič predstúpil pred súd a sa zodpovedá, tak by mal predstúpiť pred súd každý človek a zodpovedať za svoje činy. A ak je pán Fico nevinný, tak aký máte s tým problém, aby prišiel, vysvetľoval a predstúpil a bál sa spravodlivosti. Svojím hlasovaním len ukážete, či politik je nadčlovek, alebo obyčajný človek. Vy o tom budete o chvíľku rozhodovať, tak verím, že pevne so svojím svedomím.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

28.4.2022 o 15:36 hod.

Bc.

Tomáš Šudík

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 15:37

Boris Susko
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem pekne za slovo, pán predsedajúci. Vážený pán poslanec Blaha, chcel by som vyzdvihnúť vašu časť rozpravy, kde ste sa dotkli otázkam politickému... politologickému exkurzu vo vzťahu k deľbe moci.
Správne ste poukázali na to, na to, že tu máme tri zložky moci, moc zákonodarnú, moc výkonnú a moc súdnu. A práve táto ústavná poistka, ktorá je v ústave zakotvená, chráni poslanca Národnej rady pred tým, aby zasahovanie výkonnej moci do moci zákonodarnej sa nemohlo udiať, a to najmä vo vzťahu k opozičným poslancom, pretože zneužívať moc, samozrejme, môžu najmä tí, ktorí sú pri moci. Čiže táto ústavná poistka je práve na to, aby chránila poslancov opozície voči tomu, aby nemohli byť politicky zneužívané jednotlivé mocenské nástroje voči inej zložke štátnej moci. A táto ústavná poistka nie je žiadna výnimka v Ústave Slovenskej republiky, je to štandardný demokratický prostriedok vo všetkých vyspelých demokraciách a slúži presne pred takým zneužívaním moci, ako sme toho svedkami teraz, keď je niekto stíhaný za svoje výroky pri výkone politickej práce.
Čiže toto je, vážení kolegovia, predmetom dnešného rokovania a bude aj predmetom hlasovania po skončení tohto rokovania, kde tu nejde o to, že či je niekto nadčlovek a či my ho vydáme na trestné stíhanie, alebo nevydáme na trestné stíhanie, pretože my tu nerokujeme a nehlasujeme o vydávaní na trestné stíhanie. Poslanec Národnej rady, jak je vznesené obvinenie, tak je trestne stíhaný bez ohľadu na to, ako rozhodne Národná rada o vydaní... (Prerušenie vystúpenia časomerom.)
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

28.4.2022 o 15:37 hod.

JUDr. PhD.

Boris Susko

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 15:39

Ján Richter
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem pekne za slovo, pán predsedajúci. Pán poslanec Blaha Ľubo, chcel by som vo svojom vystúpení niektoré tie podstatné veci, ktoré si pomenoval, možno trošku viacej konkretizovať. Mám tým na mysli hlavne tie krvavé oči, ktoré si skleňoval, skloňoval vo viacerých oblastiach z hľadiska tvorby zločineckej skupiny, nominácií, kolúznej väzby, ale začať je treba asi s tým, že máme za sebou polčas vládnutia tejto koalície. Ľudia vystavili vysvedčenie, to jednoznačne nedostatočný, možno trikrát podčiarknuté a táto vládna koalícia nemá schopnosť urobiť nejaký reparát. Preto narýchlo vymysleli rýchlu tézu - poďme niečo urobiť a to niečo urobiť, treba umlčať politickú opozíciu a treba zatvoriť jej lídra. Od toho sa odrážajú všetky ostatné veci, ktoré s tým jednoducho, jednoducho súvisia. Spustili celý systém. Systém právnych a následne mediálnych záležitostí, s ktorými ako deku chcú prikryť všetky tie problémy, ktoré s tým súvisia.
Kolúzna väzba, kladiem si otázku, kedy je potrebná kolúzna väzba. Veď z pragmatického hľadiska, koľko uplynulo času, odkedy tu bolo, odkedy bol obžalovaný pán poslanec Fico, odvtedy, odvtedy, ako koná, odvtedy sa konajú tlačové konferencie a všetko, čo mu tam vyčítali. Pýtam sa, po takom dlhom čase sa ideme znova vracať k téze kolúznej väzby? Veď je to smiešne. Tomu neuverí nikto v tejto republike a myslím, že v tomto prípade ste veľmi naivní, ak si myslíte, že po tom všetkom, čo ste urobili, sa slovenský národ nechá ďalej oklamať.
Ďakujem.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

28.4.2022 o 15:39 hod.

JUDr.

Ján Richter

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 15:41

Viliam Zahorčák
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem pekne za slovo. Pán poslanec Blaha, ja sa pridávam k tým, ktorí nadobúdajú pocit, že dnes v tomto čase, ktoré žijeme, začala deštrukcia demokracie na Slovensku.
A pre mňa je až desivé, že mnohí tu sediaci koaliční poslanci sa z toho neskrývane tešia. Je nenormálne, že do spoločnosti sa nám opäť vracia atmosféra strachu, že mnohí ľudia sa už obávajú hovoriť svoj názor o pomeroch na Slovensku, o Ukrajine a o mnohých iných témach, ktoré dnes na Slovensku rezonujú. A tým, že sa im ešte ukáže, že ten, kto s mnohými témami, ktoré sú prezentované vládnou koalíciou, nesúhlasí najhlasnejšie, ak ten pôjde čo i len na niekoľko dní do väzby, bude to mať pre ľudí ešte zastrašujúcejší efekt a ja sa nemôžem ubrániť dojmu, že aj o to celým týmto cirkusom ide.
Ide evidentne o návrat k 50. rokom so všetkým, čo k tomu patrí, k celej tej neslávnej ére, udavačstvo, neschopní ľudia vo vysokých funkciách držiaci sa tam šírením strachu, v ktorých mnohí sú aj dokázanými podvodníkmi.
Toto v normálnom štáte sa udiať nemôže. Žiaľ, u nás sa to deje, a preto jednoznačne možno povedať, že normálnym štátom nie sme.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

28.4.2022 o 15:41 hod.

Viliam Zahorčák

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 15:43

Milan Laurenčík
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem za slovo, pán podpredseda. Pán Blaha, nezvyknem reagovať na ľudí vášho mentálneho nastavenia, ale urobím dneska výnimku. Ináč je to pod moju úroveň, aby som sa s vami vôbec zapodieval, ale keďže ste tu zosmiešňoval mojich kolegov a zobral ste si aj mňa do úst, tak chcem sa venovať tejto časti vášho vystúpenia.
Vyjadril ste sa tam nejak posmešne, ja neviem presne, ako ste to hovoril, ale dokonca ste spomínal obec, z ktorej pochádzam. Tak chcem vám povedať, že keby ste mi toto povedal v Terchovej, tak si to s vami vybavím tak úplne jednoducho, dostal by ste jednu vzduchom chladenú, ak neviete, čo to je, tak jednu po papuli, pretože si vyprosujem, aby ste si do svojej papule bral moje meno v takejto veci.
Nebojte sa, biť vás nebudem, ruky si špiniť s vami nebudem. (Reakcia z pléna.) Ste obyčajný chudák, chcem vám to povedať tak opäť po terchovsky, ste obyčajný chruňo.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

28.4.2022 o 15:43 hod.

Ing.

Milan Laurenčík

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 15:44

Vladimír Baláž
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem pekne. Vážené dámy a páni, snáď k tomu vystúpeniu pána Blahu a k tomu, čo sa deje, len dve poznámky.
Prvá poznámka je, že je bezpochybné, že história zaznamená roky po roku 2020 ako roky temna. V tomto období nás postihol COVID, bezprecedentná agresia Ruska voči Ukrajine a vojna na Ukrajine a ešte, čo je najhoršie, vláda, ktorá teraz vládne. Budeme si na to pamätať. Budú si na to pamätať naše deti, ktoré sa o tom budú učiť v škole. Je to neskutočná hanba nám všetkým, že sme toto dovolili.
Druhá poznámka. Nedá sa neopakovať, nedá sa to neopakovať, aby sme si to všetci utvrdili v hlavách, lebo napriek tomu, že nikoho v tomto pléne nechcem podceňovať, zdá sa mi, ako keby tu to nebolo niekomu jasné. Pán Fico je obvinený. Nikto nezakázal nikomu, aby ho vyšetroval. Nikto. Ani my. Ani my teraz nerozhodujeme o tom, či bude vyšetrovaný, alebo nebude vyšetrovaný.
My teraz rozhodujeme o tom, či pôjde do väzby. Do väzby, ktorú ste vy, táto vláda, zmenili na inkvizíciu, na temné väzenie, kde týrate ľudí len preto, aby ste dostali akékoľvek priznanie od nich. Je to naozaj neúctivé a hanebné. Je to predsa len politik opozície, treba tu troška zadržať dych, nech ste už akokoľvek nahnevaní, sklamaní alebo akokoľvek nenávidíte týchto ľudí.
Zamyslite sa, prosím, nad tým, však vy sa tiež raz budeme musieť pozrieť... (Prerušenie vystúpenia časomerom.)
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

28.4.2022 o 15:44 hod.

MUDr. PhD.

Vladimír Baláž

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 15:46

Eduard Kočiš
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Veľmi ďakujem za slovo, pán predsedajúci. Pán kolega Blaha, nikto naozaj, kto je troška príčetný a pri zdravom rozume, nemôže pochybovať o tom, že táto matovičovsko-hegerovská verchuška, ktorá sa už naozaj neštíti ničoho, sa pozerá na tento komplot, na tento vykonštruovaný a úplne zjavný politický proces tými najkrvavejšími očami, aké len môže politik voči inému politikovi mať.
Keď sa dobre pamätám, bol to rok 2018, možno začiatok roka 2019, kedy za týmto rečníckym pultom v pléne Národnej rady Slovenskej republiky sa blázon, ktorý sa volá Igor Matovič, vyhrážal vtedajšiemu ministrovi vnútra Robertovi Kaliňákovi, a to budem, myslím, že dosť dopodrobna citovať jeho slová: „Ty sa smej, koľko chceš, pôjdeš do basy, chlapče!“
A už je to tu. Ak tieto slová si neviete, vážené kolegyne a vážení kolegovia, trošička pospájať, že toto je iba prasprostá pomsta a jednoducho pomsta jedného človeka, ktorý si nevidí ďalej od nosa, a len preto, že môže, tak sa ide mstiť ľuďom, ktorí sú obvinení z nejakých vecí, ktoré sa diali medzi rokmi 2015 a 2018, a aj na základe toho, že tieto veci sa stali už dostatočne dávno a stali sa iba preto, že niekto si dovolil použiť daňové priznanie alebo majetkové priznania či už Matoviča, alebo Kisku, a toto má byť nejaký ten najvážnejší hrdelný zločin, na základe ktorého ideme trestať, resp. trestne stíhať, resp. uvaliť kolúznu väzbu na lídra opozície.
Ja sa nepotrebujem zastávať ani pána Fica, ani žiadneho iného politika, ale jednoducho toto je spustenie lavíny, vážené kolegyne a vážení kolegovia z vládnej koalície, ktorú nebudete môcť dokázať zastaviť, a to isté môže čakať potom aj vás!
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

28.4.2022 o 15:46 hod.

Mgr.

Eduard Kočiš

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 15:48

Dušan Muňko
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Je to veľmi zložitá situácia v tejto poslaneckej sieni, pretože obvinenie pána Fica beží, môžu pokračovať vo vyšetrovaní proste, a nie to, čo chcú, dať kolúznu väzbu.
Ja asi mám zlú pamäť, keď v tejto snemovni bola prečítaná správa Slovenskej informačnej služby, keď sa tu čítalo pri odvolávaní pána ministra, a do dnešného dňa nebol ani zavolaný na výsluch. Ja neviem, prišli ste ako vláda s vládnym programom, že budete zavádzať novú kultúru v tomto parlamente. Vaša kultúra svedčí o tom, čo ste tu zaviedli. Veď keď sa dneska spýtate v slovenskej právnickej obci k tejto kauze, tak krútia hlavami, nakoniec dekan právnickej fakulty vo svojom, resp. v denníku Pravda vyslovil názor. A vyslovili ho viacerí právnici. To ja nechcem, ja nie som právnik, ja som ekonóm, ale... Pán Baránik, nesmejte sa, veď smejte sa nad svojou hlúposťou!
Ten, to, čo ste tu zaviedli, alebo to, čo tu zaviedol aj pán Matovič, pokiaľ sa týka vášho vystupovania, to nikdy nebolo. Dneska každého poslanca, keď sa objaví vonku, ľudia majú naňho názor. Ale názor taký, aký ste vytvorili a vytvárate ďalej. Vy si vôbec neuvedomujete, že vás pozerajú dôchodcovia, ale pozerajú vás aj mladí ľudia. Vážnosť slovenského parlamentu išla na bod mrazu, tak si uvedomte, že čo, o čo sa tu vôbec hrá.
A druhá vec, veď nech šetrí, ale zachovajte dôstojnosť, a nie to, čo ste tu robili, alebo nie to, čo, tie nahrávky, ktoré sú. Alebo chcete mi povedať, že to nie je pravda? Že ich nahrával SMER? Veď zamyslite sa vôbec nad tým, kde... (Prerušenie vystúpenia časomerom.)
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

28.4.2022 o 15:48 hod.

Ing.

Dušan Muňko

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 15:50

Jaroslav Baška
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem pekne za slovo. Ľubo, vo svojom vystúpení si hovoril v jednej časti aj o tzv. rovnakom metri a porovnával si niektoré veci, ako sa správa súčasná koalícia, keď bola opozíciou, a porovnával si to s tým prípadom, ktorý sa teraz rieši v parlamente.
Jednou z tých veľmi zlých vlastností ľudí je pokrytectvo. Nemám rád, a je to vidieť aj tu v politike už dlhé obdobie, dlhé roky, že politici niektorí, a teraz je to súčasná koalícia, veľmi radi kritizovali nás za niektoré veci, a myslím si, že robia presne to isté, to, čo kritizovali na nás. Je to vidieť na veľmi veľa prípadoch teraz a aj v rámci tohto prípadu, ktorý má riešiť to, že predseda SMER-u Robert Fico by mal ísť do väzby.
Čiže nemám rád túto zlú vlastnosť a toto pokrytectvo u týchto politikov, pretože akože zlodej kričí, chyťme zlodeja. Toto, toto by nemalo fungovať ani v politike a boli aj v minulosti rôzne prípady, kedy aj tie judikáty rozhodli jasne, že nemohli politici nejakým spôsobom kritizovať na tých druhých politikoch to, čo sami robili. A ľudia to dobre, dobre naozaj vidia. A toto je naozaj ten prípad, ktorý, ktorý to pokrytectvo úplne, úplne definuje.
Spomínal som pána poslanca Rajtára a jeho asistenta Rybaniča, spomeniem napríklad aj bývalého ministra obrany Galka, ktorý odpočúval krížom-krážom a zneužíval Vojenské spravodajstvo na odpočúvanie nielen sekretár... sekretárok, svojich, svojich vodičov, ale aj toho vodiča maďarského kamiónu, a jednu vec, to poviem potom ďalej... (Prerušenie vystúpenia časomerom.)
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

28.4.2022 o 15:50 hod.

Ing.

Jaroslav Baška

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video